KurjenpesäPäätalli

Omalla tontillani, kotini pihassa sijaitseva 20-karsinainen talli.

WALBURGA "WALPU"
hannover, tamma
i. Waladee e. Fraukelle ei. Florinroth
koulupainotteinen

Walburga, Walpu, Wäpä, Purkka.. Punarautias koulutamma vei sydämeni saman tien, kun näin sen, enkä suostunut edes ajattelemaan muita mahdollisuuksia kuin tamman kiikuttaminen Kurjenpesään. Oman arvonsa tunteva tiukkapipoinen kouluratsu löysää nutturaa tallissa ollen juuri sopivan hömelö, rapsutuksia rakastava mamman mussukka. Walburgan myötä moni unelma konkretisoitui; oma hevonen (omassa pihassa), mahdollisuus kilpailla vaativissa luokissa, ihan vain omistaa Walburga.

DOGARESSA ZILIA CHRISTINA GRIMELDA "SILLI"
shetlanninponi, tamma
i. Modern Pharaoh e. Adelle Marozita Gaitelgrima ei. Jovian Bartolomeo
yleispainotteinen

Shaahin ostamisen jälkeen tekosyyni jättää nimihirviöneiti Silli ostamatta olivat vähissä. Minun shetlanninponeista mitään ymmärtämättömiin silmiini ruunikko näytti melko hyvältä, eivätkä käynti- tai raviliikkeetkään huonot olleet. Voihan Facebookin hevosenmyyntiryhmät sentään! Vaan niin siinä kävi, että Alaskan kokoisella egolla varustettu shettisneiti muutti Kurjenpesään. Luonnollisesti itsepäinen, älykäs ja muita ties kuinka paljon pienempi Silli on koko tallin kuningatar.

GRIM AND KISSES "MANKI"
oldenburg, tamma
i. Salute to the Victors e. Grimorna ei. Silver Wraith
estepainotteinen

Manki on esteratsu, vaikka hain kouluhevosta. No, sattuuhan näitä. Väärä painotus on kuitenkin pienin murhe Mankin kanssa; tamma on satumaisen tyhmä. Suorastaan idiootti. Esteiden päälle laikkupeppu ymmärtää, kaikki muu vain menee ohi korvien – ja lujaa. Laumahierarkia on täysin vieras sana, eikä puhettakaan, että asiat menisivät perille ensimmäisellä, kymmenennellä tai edes sadannella kerralla. Ei voi kauhalla ottaa.. Ainakin Mankilla on nätti naama, jos ei muuta.

KURJEN KURPITSAKUNINGATAR "KURPITSA"
shetlanninponi, tamma
i. Mairoth Grimani e. Dogaressa Zilia Christina Grimelda ei. Modern Pharaoh
yleispainotteinen

Ensimmäinen kasvattini tuli laitettua alulle melko nopeasti, ja hieman päähänpistona (tämän myöntäminen hieman hävettää). Minun ei pitänyt kasvattaa vielä yhtään mitään keittiön heikkohappista basilikaa lukuun ottamatta, mutten silti kadu halloweenina syntyneen Kurpitsan teettämistä. Tamma on ihan näppärän näköinen ponineiti, josta on kuoriutunut emänsä kaltainen monipuolinen, terve käyttöponi kolmeen lajiin. Etenkin koulu- ja valjakkokisoista on kiikutettu ruusukkeita kotiin.

LEMMONLIEKKI "LEMPO"
suomenpienhevonen, ori
i. Murroksen Hohto e. Vampyyritar ei. Palkkionmetsästäjä
kenttäpainotteinen

Runon jälkeen ostin Susirajasta toisenkin hevosen, moniosaavan kenttäpelin, pikkuherra Lempon. Kolmessa lajissa mukavasti pärjännyt ori ei ehkä ole rotunsa kärkinimiä, mutta on tuloksillaan tehnyt minut enemmän kuin tyytyväiseksi. Orilla treenataan ja satunnaiskilpaillaan edelleen, minkä lisäksi tapetilla on mahdollinen jalostusorin ura.

IMPRESSING THE CZAR "LEMPI"
holstein, tamma
i. Prikaz e. Spellfest ei. Daze
koulupainotteinen

Tammikuussa 2018 haaveeni ja suunnitelmani ”siitä toisesta” koulutammasta toteutui. Tosin Venäjältä videoiden ja kuvien perusteella ostettu neiti on vasta viisivuotias GP-ratsun aihio, mutta ainakin kyse on koulupainotteisesta, hevoskokoisesta tammasta. Suurikokoinen Lempi on ylväs, nopeasti ja vahvasti vähän kaikkeen reagoiva tapaus, 170 senttiä vahvoja mielipiteitä ja venäläisdiivan elkeitä. Ei tämä mikään haliponi tai helpoin treenikaveri ole, vaan jessus, että se on upea!

ELOHILJAN KALMANKAUNIS "KALLA"
suomenhevonen, tamma
i. Hattaravilla Pokemoni e. Kalmaliljoja ei. Luuhohka
yleispainotteinen

Tammineiti Kalla on tilausvarsa, joka on ihan väärän rotuinen. Ainakin näin "pidän enemmän puoliverisistä" -ihmisen mielestä. Kalla on joka tapauksessa makea tapaus, niin sukunsa kuin ulkonäkönsäkin puolesta. Hirvittävän luupäinen, vahvatahtoinen raudikko on vaatinut rutkasti töitä ja käytöskoulua, eikä urakka taida olla koskaan täysin ohitse. Vahvatahtoisesta nuoresta on kuoriutunut kolmessa lajissa pärjäävä, kapasiteetikas kilparatsu, joka on tuonut mukavan määrän ruusukkeita kotiin.

MÖRKÖVAARAN VAMPYYRIVAHTI "VYYHTI"
suomenhevonen, ori
i. Pirunkorven Pantteri e. Turmeltajan Varjosointu ei. Varjosoturi
yleispainotteinen

Vyyhti, toinen Mörkövaarasta ostamani lupaava suomenhevonen, on jo näin nuorena orina hirvittävän komea sekä hyväliikkeinen kaveri. Luonteesta taas on hankala sanoa mitään vedenpitävää, sen verran konstikas luonteenpiirrekimara ja eri ominaisuuksien vyyhti raudikko on. Siitähän se lempinimikin juontaa juurensa. Toistaiseksi nuori ori kiertelee näyttelyitä, mutta iän ja kehityksen salliessa ori opetetaan ajolle. Ratsun alkeet seuraavat luonnollisesti perässä. Tulevaisuudessa ori on toivon mukaan sukunsa kaltainen monilahjakkuus.

MÖRKÖVAARAN JOKERIINA "JEKKU"
suomenhevonen, tamma
i. Hengenvaaran Karkulainen e. Hortensian Jokeritar ei. Varmajalka
yleispainotteinen

Vyyhdin kanssa samalla hevosautolla tullut mörkövarsa numero kaksi. Nuori, lupaava yleishevonen, josta toivon (aivan kuten Vyyhdistäkin) sukunsa kaltaista monilahjakkuutta. Jekulla on vahvat mielipiteet vähän kaikesta, kallokin on umpiluuta - tämän neitokaisen päätä ei käännetä! Lisäksi raudikolla on pilkettä silmäkulmassa sekä temppu jos toinenkin korvansa takana vain odottamassa oikeaa (= minun näkökulmastani väärää) hetkeä. Vaikka menee tovi, että Jekku pääsee tosissaan töihin, sillä tuntuu jo nyt olevan mielettömät hyppyhalut.

VUORNAN TŠAIKOVSKI "TSAARI"
suomenhevonen, ori
i. Villahaan Tolstoi e. Koistilan Surupulla ei. Hämyinen
yleispainotteinen

Tilasin pienhevoskokoisen tamman, sain (sukuunsa nähden) ihan ylikorkeaksi venähtäneen orin. Vuornasta tilaamani hevonen on syntisen komea ja kivaliikkeinen nuori, josta odotan paljon etenkin koulupuolelle. Tsaari on melkoisen tarkka omasta tilastaan, viihtyy hyvin omissa oloissaan ja ihan tarvitsee rauhaa ja hiljaisuutta ladatakseen akkujaan. Toistaiseksi nuoren kanssa tehdään töitä lähinnä maasta käsin sekä kierrellään näyttelyitä, jahka ikä riittää ja kehitys antaa myöten Tsaarikin pääsee kunnolla töihin.

HUVIN O'CLOCK TICK TOCK "ROKKI"
shetlanninponi, ori
i. Winston Rock Wren e. Tink A Tink A Too ei. Tornado King
yleispainotteinen

Kolmas shetlanninponini, aikuisiällä minulle tullut Rokki on ryhdikäs, komea tukkajumala. Hyvin itsevarma, vähän röyhkeän oloinen (mutta karismaattinen, se Rokille myönnettäköön) rokkiponi, jonka kanssa aion valloittaa valjakkokentät ja näyttelykehät. Joku vähän lyhyempi saa hoitaa koulukisaamisen. Suuren egon lisäksi Rokilla on suuri sydän; poni on valmis olemaan kenen tahansa ystävä.

KURJEN RAMMSTEIN "HEVARI"
norjanvuonohevonen
i. Ramsfjell e. Rindr ei. Mothi
koulupainotteinen

Kahden oman hevoseni jälkeläinen, suomivuono saksalaisella nimellä. Hevari on syntisen komea, ryhdikäs hevonen, josta odotan pätevää kisapeliä helppo A -luokkiin. Rohkea, itsenäinen ja järkevä nuori on ollut äärettömän helppo opettaa tavoille, ja muutenkin Hevarin kanssa on ollut ilo puuhastella.

VALERICA FAIR "VAALA"
holstein, tamma
i. Ferdinand Holmes e. DF Valencia ei. Umbro Valentino
koulupainotteinen

Jenkkikaksikkoni koulupainos on hurmaava, rennon rempseä hevonen. Int I -tasoinen koulutaituri on näyttäväliikkeinen hevonen, jonka ostin siitoskäyttöön. Tamma oli jo tehnyt kasvattajansa kanssa hienon kilpauran, joten hankin aika lailla valmiin paketin. 'Kaikki käy' -tyyppinen, positiivinen ja esiintymisestä nauttiva ruunikko pääsee vielä sen verran kisahulinan makuun, että kiertelemme näyttelyitä kantakirjakelpoisuutta kalastellen.

CALLIOPE DF "JENKKI"
holstein, tamma
i. Rain's Cadenas e. Primadonna ei. Hambletonian
estepainotteinen

Estepainos jenkkikaksikostani, komea, kimo Calliope DF, kilpaili kasvattajansa kanssa esteitä ja kenttää. Suvullisesti kohtalaisen mielenkiintoinen; palkitun esteholsteinisän ja kouluhollantilaisemän tytär. Ostin tamman kuitenkin estepuolen siitostammaksi; saas nähdä, millaista jälkikasvua tällä suvulla tehdään! Jenkki itse on joka tapauksessa ihana hevonen, jättimäisesti egostaan ja muista.. jenkkimäisyyksistään huolimatta. Pohjalla on kuitenkin kultainen sydän.

IZRUNOV "RUNO"
holstein, ori
i. Ismáylov e. Flirting With Anarchy ei. Roquefort PB
estepainotteinen

Ennen kouluhevosia talliin muutti kimo esteori. Runo muutti Kurjenpesään reilu vuoden vanhana, ja energinen, utelias, iloluontoinen hölmöläinen hurmasi minut nopeasti. Hyväliikkeistä, komeaa nuorta kelpaa katsella, enkä malta odottaa pääseväni kunnolla töihin Runon kanssa! Valitettavasti tässäkin hattaraisessa unelmassa on vikansa; ori on aika tyhmä. Manki on saanut haastajan – Runo saattaa hyvinkin olla tallin pöljin.


(Vuokra)pihatto

Naapuritontilla sijaitseva, naapuriltani vuokrattu noin kymmenelle hevoselle mitoitettu pihatto. Pihatto sijaitsee aivan oman tonttini vieressä.

NORDLIE DAGNY "DAGNY"
norjanvuonohevonen, tamma
i. Morten e. Ashild ei. Fritiof
koulupainotteinen

Dagny on sentään koulupainotteinen, vaikka se hevoskokoisuus loistaa vieläkin poissaolollaan. Supersympaattinen, muumimammamaisen halittava ihanainen tuli minulle (kuinka ollakaan!) vahingossa; lähdin koeratsastamaan westfalentammaa, tulin kotiin vuonohevosneidin kanssa. Uransa kouluratsuna tehnyt vuono on nykyään kahden hienon varsan emä. Aina positiivisen, yritteliään tamman kanssa on ilo touhuta.

RINDR "RIIPPA"
norjanvuonohevonen, tamma
i. Mothi e. Fafnir ei. Skjoldi
koulupainotteinen

Riipan myötä Kurjenpesä muuttui virallisesti lastentarhaksi ja ”rakastan nämä ehjäksi” -projektiksi. Kengitysmörön vaivaama Riippa on supersöpö nuori pikkupunkkari, joka ihastuttaa äärettömän positiivisella luonteeltaan. Nopeasti uutta oppivasta neidistä kasvaa toivon mukaan fiksu hevoskansalainen ja hyvä peli helppoihin koululuokkiin. Kun vain Dagnyn ja Walpun esimerkki uppoaisi Sillin ja Shaahin pelleilyä paremmin..

KURJEN VALKYRJA "KAINO"
norjanvuonohevonen
i. Valaskjálf e. Nordlie Dagny ei. Morten
koulupainotteinen

Dagnyn toinen varsa, kotiin jäänyt Kaino on supersöpö suklaasilmä ja räpsyripsi, oikea kasvattajatädin kullanmuru. Tamma on jo näyttänyt kykyjään koulukentillä sekä saanut melkoisesti kiitosta rakenteestaan - tähän mennessä Kaino on täyttänyt, ylittänytkin, kaikki odotukseni moninkertaisesti!

SAMETTISUUDELMIA "SAMETTI"
suomenhevonen, tamma
i. Koistilan Pietu e. Tiilikan Hyvänyön Pusu ei. Tiketitok
yleispainotteinen

Jälleen uusi suomenhevonen; näillä rahoilla olisi oikeasti ostanut puoliverisen. Pikku-Sametti on Pietun tytär, tilausvarsa ja toivon mukaan isänsä manttelinperijä. Voikko kaunokainen on vähän jykevämmän mallinen tapaus (ja kirjattu T-suunnalle.. ei mikään ideaali lähtötilanne ratsukasvatukseen!), mukavuudenhaluinen ja aika ruokaorientoitunut yksilö.


(Vuokra)talli

Heittäytyessäni kokonaan hevosalalle vuokrasin tien toiselta puolelta, omaa tonttiani vastapäätä olevan tontin rakennuksineen. Talo on tyhjillään, mutta parikymmenpaikkainen talli sekä kenttä ovat ahkerassa käytössä.

CRANE COFFIN NAILS "FIINA"
hannover
i. Clayton Braden e. Walburga ei. Waladee
koulupainotteinen

Walpun tytär, tulevaisuuden GP-koululupaus. Fiina on jokseenkin herkkähipiäinen draamakuningatar, tamma, joka tekee kärpäsistä härkäsiä ihan vain siksi, että kykenee siihen. Todella vahvatahtoinen nuori tamma on alusta asti halunnut tehdä asiat oman päänsä mukaan - ja tyrmistynyt, järkyttynyt ja suuttunut, kun ei saakaan tahtoaan aina ja kaikessa läpi.

ELOHILJAN KUOLEMANHELEÄ "HELJÄ"
suomenhevonen, tamma
i. Tiilikan Tuonpuoleinen e. Elohiljan Virnuvalkea ei. Turmeltajan Hornanhymy
yleispainotteinen

Ihan hävettää myöntää, mutta Heljäkin on tilausvarsa. Olin katsellut tamman emää jo aiemmin, ja Tiilikan Tuonpuoleiseen törmättyäni tiesin, mistä yhdistelmästä halusin hevosen. Heljästä kasvoi emänsä kaltainen ruunikko kaunotar, hyvin näyttävä hevonen, josta odotan itselleni hyvää kilpa- ja treenikaveria heA/vaB -luokkiin. Ponnuakin löytyisi; saa nähdä, onko Heljä sellainen hevonen, jolla uskallan hypätä!

RUBIDIUM "DIO"
hannover, ori
i. Rubiner Oak e. Ramant Siberie ei. Siberian Code
estepainotteinen

"Ostin kun mahdollisuus oli" -esteori Dio on ryhdikäs, raamikas ja kaikin puolin komea hevonen. Mainitsinko jo, että mokoma on estepainotteinen ori? Ostin komean kilpauran tehneen orin lähinnä Edan sulhaseksi, vaikka halvempiakin ratkaisuja olisi ollut.. Dio on nyt vähän laadukkaampi (maasto)humputteluhevonen, joka kiertelee myös näyttelyitä.

EVERHOLT CONSTANTINOPLE "NOPPA"
bwp, ori
i. Byzántion e. Cypress Grove ei. Noor-ul-Ain
koulupainotteinen

Olen aina ollut eniten saksalaisten kantakirjojen perään, vaikka tottumuskysymys se kaiketi on. Constantinoplen kohdalla minut vakuutti paitsi suku, myös orivarsan tapa olla ja liikkua - tässä hevosessa on aineksia GP-tähdeksi! Kunhan vain herran luonne antaa myötä, kuu ja tähdet ovat oikeassa asennossa ja niin edelleen. Erinomainen aihoa tämä uljas musta on joka tapauksessa.

SHCHYOLKOVO VON GATEAWAY "SONJA"
oldenburg, tamma
i. Von Freutico e. Street of Moscow ei. Street Gang
koulupainotteinen

Rautias, kilparadoilla hyvää tulosta tehnyt ja kertaalleen varsonut Shchyolkovo von Gateaway oli loistava lisä hevoskatraaseeni; valmis GP-ratsu, jolla oli vielä tarpeeksi ikää sekä kisaamiseen, että varsantekoon. Näyttäväliikkeinen, kaunis tamma on rauhallinen, kiltti hevonen, joskin kiimassa äksympi. Herttainen, lauhkea tamma, joka nauttii enemmän haastavasta koulutyöskentelystä kuin helpoista liikkeistä.

SHĀH MĀT "SHAAHI"
new forest, ori
i. Aghazadeh e. Priyome ei. Tilburg King Walk
yleispainotteinen

”Jos minä ponin ostankin, en ainakaan oria” -ori Shaahi tuli minulle vahingossa valmentajani kautta. Kapasiteetikas, kevyesti liikkuva poniori tuli valmentajalleni myyntivälitykseen lupaavana tulevaisuuden kilparatsuna. Hyvin loogisesti hän lähti myymään ponioria minulle, joka hain Walpun seuraksi toista hevostammaa. En ole kuitenkaan katunut, Shaahi sopii minulle kuin nenä päähän. Vähän termiittimäinen, riiviömäinen poninperkele, mutta niin hieno ja rakas.

ECSTATIC DISASTER "EDA"
hannover, tamma
i. Excusemyfrench PB e. Radioactive Rain ei. Spotted Illusion
estepainotteinen

Jälleen uusi estehevonen. Jolla en todennäköisesti koskaan tule hyppäämään itse, vaikka muuten Edalla ratsastankin. Helmikuussa 2018 Kurjenpesään muuttanut hannover on puoliksi täysiverinen, totaalisesti tumma ja tulinen. Tammalla on vahvat mielipiteet hyvin monesta asiasta, eikä Eda epäröi näyttää niitä. Kilpauransa lopettanut kipakanpuoleinen daami on siirtynyt jalostuskäyttöön.

KHW DIARYWORLD "PÄIVI"
hannover, tamma
i. Grove GER e. Cranleigh Daisy ei. Don Carlos
estepainotteinen

150cm radoilla kilpaileva esteratsu, vähän heräteostos Alegresta. Näin Päivissä paitsi valtavan hienon kilpahevosen, myös tulevaisuuden siitostamman - ja todellakin uskon tamman täyttävän kaikki odotukseni! Musta tamma voisi olla melkoisen elegantti ilmestys (kaunishan tämä on, etenkin pää on suorastaan veistoksellinen!), mutta kun ei; Päivi edustaa yleensä olemattomassa ryhdissä jalat miten sattuu keräten itsensä lähinnä esteradoilla.

CRANE SIBERIAN SINS "BABA"
hannover, tamma
i. Cranleigh Lost Siberian e. KHw Diaryworld ei. Grove GER
estepainotteinen

Kaunis, tyylikäs, elegantti - Baba. Odotan tältä tammalta aivan valtavan paljon!


Muualla asuvat

Muutama omistuksessani oleva hevonen asustaa muualla, kuka mistäkin syystä.

CADOGAN GOTHFRAIDH "GOOTTI"
connemara, ori
i. Morrowwalsh Críostóir e. Cryannoon Sadhbh ei. Kelleherlee Shanahan
yleispainotteinen

Komea, korea Gootti oli (vähemmän yllättäen) tilausvarsa. Connemaraorista kasvoi juuri niin upea kuin toivoinkin, ja vielä vähän hienompi. Etenkin esteratsastuksen saralla loistava ruunivoikko valloitti ensin näyttelykehät, ja nyt poni keskittyy ylläpitäjänsä kanssa koulu- ja estekisaukseen. Gootti on hyvähermoinen, fiksukäytöksinen, kaikin puolin asiallinen ori.
Ylläpidossa ja kisauksessa Vihdissä.

VIGGO OF SMITHLOCH "VIGGO"
norjanvuonohevonen, ori
i. Talvian Víking e. Eir of Smithloch ei. Leif Varg
koulupainotteinen

Seppäjärveläinen suomivuono vakuutti minut liikkeillään. Eikä Viggo ole pahan näköinenkään! Sukukin on timanttia. Kolmas punkkarini on helppo, mutkaton ja hyväntuulinen kaveri, jolla ei tunnu olevan huonoja päiviä ollenkaan. Uusiin asioihin reippain, uteliain mielin suhtautuva Viggo on tehnyt kilpauransa koulukentillä sekä pärjännyt hienosti näyttelykehissä.
Ylläpidossa Tammelassa.


Edesmenneet & muualle myydyt

✝ 14.06.2018 Koistilan Pietu
✝ 14.04.2019 Ramsfjell


© KURJENPESÄ
Ulkoasu © Narie
taustakuva Cano Vääri (CC BY-NC-SA 2.0)
virtuaalitalli // virtuaalihevonen