Kurjenpesä


Ecstatic Disaster "Eda"
Perustiedot
Meriitit

Hannovertamma, syntynyt 02.07.2017 (10-vuotias)
164-senttinen tummanruunikko
Estepainotteinen (he A / 140cm)
Omistaa Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä
Kasvattanut Escapisme, Suomi
VH17-011-0164
KTK-II (18 + 18 + 18 + 18 = 72p.)


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Tausta

Radioactive Rain has been one of my favorite mares and therefore I have left all three foals from her home. The youngest one is Ecstatic Disaster from a gorgeous hanoverian stallion Excusemyfrench PB. "Eda" is a diva just like her mother, but her goddess-like looks and great jumping capacity make us all forgive her hot-headed character.
- kasvattaja

Mitä ihmettä minä näillä estehevosilla teen? Olen kouluratsastaja, olen aina ollut, enkä todellakaan uskalla hypätä aivan joka hevosella. Etenkään isoja esteitä. Eikä minulla muutenkaan ollut mitään tarvetta uudelle hevoselle. Mielitekoja ehkä sitäkin enemmän, sekä selkeästi aivan liikaa löysää rahaa.

Eda oli yksi Escapismen myytävistä hevosista. Talli oli minulle ennestään tuttu, joskin koulupuoliveristensä osalta. Katsastin kaikkien myytävien hevosten tiedot ja kisatulokset läpi, estehevoset aika nopeasti, kouluhevoset huolellisemmin. Silti palasin katsomaan Edan sukua ja kuvia. Hannover, mutta estepainotteinen. Isä todella komea ja hienosukuinen hannover, emä taas puhdas täysiverinen, eikä selkeästi se helppoluontoisin tapaus. Ilmeisesti sukukin oli hieno, vaikka ymmärrän täysiveristen päälle paljon vähemmän kuin estepuoliveristen.

Ostin Edan näkemättä sitä. Satuin jutustelemaan Susirajan omistajien kanssa Runon kuulumisista, ja puhe kääntyi jotenkin kummasti Edaan. Tamman suvussa oli paljon heille tuttuja hevosia, ja jotenkin homma luisui siihen, että valtuutin Lissun koeratsastamaan tamman ja kärräämään sen Kurjenpesään, jos mitään vikaa ei löydy.
Tuolla tallissa Eda sitten seistä nököttää kiljuen kilpaa Shaahin ja Lempin kanssa. Kuulemma pärjään tämän kuumakatrin kanssa vallan mainiosti, kerran pärjään Lempin kanssa.

Luonne

Edassa on jotain vangitsevaa, sen olemuksessa, tavassa olla ja liikkua. Eihän tämä samalla tavalla kaunis ole kuin vaikka Runo on komea, täysiverinen tulee Edassa esille niin hyvin, että tämmöinen kaikkea puoliveriseen peilaava ihminen ole varauksetta haltioissaan. Tämän hevosen lumo ei synny virheettömän virtaviivaisesta, enemmän pyöreästä kuin kulmikkaasta rungosta, vaan ruunikon itsetietoisuudesta, siitä miten se kantaa itsensä. Eda on älykäs, rohkea, helposti kuumuva hevonen, hieman diivamainen, toisinaan jopa täydellinen bitch - ja se on tätä kaikkea hyvin rehellisesti, ylpeästi ja tiedostaen, häpeilemättä tai pyytelemättä mitään anteeksi.

Diivan elämä voi olla hankalaa. Sain hetken pyöritellä tammojeni karsinajärjestystä, jotta löysin toimivan (sekä karsinoiden seiniä säästävän) kombon; Eda ja Lempi ilmaisivat keskinäistä itseinhoaan varsin kovaäänisesti huutaen ja seiniä potkien. Nurkkakarsinassa, Mankin vieressä ja Walpua vastapäätä, Edan elämä on siedettävää.
Naapuriepäsopu ei ole ainoa epäkohta, jota ruunikko on kommentoinut melko kärkkäästi. Tavan harjaamiset, kavioiden puhdistukset, loimitukset, pesut sun muut sellaiset kyllä sujuvat ongelmitta (kunhan teen asioita, enkä vain meinaa ja haaveile), mutta sakset, suihkepullot ja matolääkkeet, kas siinä Edan epäpyhä kolminaisuus. Olin saada kaviosta suihkuttaessani ensimmäistä kertaa hännänselvitysainetta tamman häntään, eikä potkuvaara ole kadonnut mihinkään. Kaikki saksiin, suihkepulloihin tai matolääkitykseen liittyvä on pakko hoitaa huulipuristimen suosiollisella avustuksella, muutoin voi olla varma, että jokin ruunikon neljästä jalasta viuhuu, ja nopsaan. Onneksi diiva suvaitsee muuten käyttäytyä, eikä kiukuttele silmätipoista, lämmön mittaamisesta, kengityksestä tai mistään muustakaan.
Kevyt, reipas askel vaihtuu hyvin herkästi käynnistä raviksi Edan ollessa narun nokassa. Yleensä tamma käyttäytyy ihan fiksusti, vaikka onkin vähän kiireinen ja raville yrittävä. Kiima-aikoina Eda on kuitenkin kohtalaisen kiukkuinen, etenkin niille hevosille, joista ei noin muutenkaan välitä (lähinnä Lempi), ja saattaa yrittää karsinan tai tarhan eteen haastamaan riitaa. Edan ollessa kiimassa talutan tammaa ketju suussa, se tuntuu pitävän neidin ajoittain kukkaan puhkeavat tappeluhalut kurissa.

Voi, miten minä toivonkaan, että jonain päivänä Eda tajuaa olevansa oikeasti enemmän isänsä kuin emänsä kuva! Herkkä, vähän liiankin herkkä, kuumapäinen ja reaktioissaan nopea ja vahva hannover peilaa erittäin hyvin sitä kliseekuvaa, jota nuorten hevoskirjat ovat täysiverisistä syöttäneet. Välillä tuntuu, että ruunikko reagoi jo ennen kuin on kokonaan prosessoinut saamansa avut. Ei sen väliä, vaikkei reaktio olisi toivotunlainen, onpahan reagoitu! Tätä tapahtuu etenkin Edan innostuessa tai turhautuessa, eli lähes koko ajan. Hypätessä tamma innostuu, sileätyöskennellessä taas turhautuu.
Eda ei pyytele anteeksi mitään. Tamma osaa olla kammottavan uppiniskainen, itsepäinen ja yhteistyökyvytön kiukkupeppu, kun siltä pyydetään jotain, mikä ei neitiä miellytä. Yleensä tämä tarkoittaa kaikkea, mikä ei liity hyppäämiseen, laukkatyöskentelyyn tai maastoiluun. Kouluratsastus kiristää Edan pinnan välittömästi, kunnon muoto ja kokoaminen ovat yhtä kamalia kuin someriippuvaisen teinin asettaminen nettikieltoon. Eda ei halua, joten miksi Eda tekisi? Oman mausteensa soppaan tuo tamman tarkkuus saamistaan avuista (sillähän ei ole merkitystä, ettei Eda aina välitä kuunnella niitä); pieninkään sahaaminen tai kovakätisyys, polvella puristaminen, satulassa huojuminen, ihan mikä tahansa, on hannoverin mielestä syy kiukutella, polkea jalkaa, pukitella, ryöstää laukalle turpa taivasta kohti sojottaen.
Mikäli Eda sattuu olemaan suopealla päällä, se on ihan mukava kouluratsu. Vähän nyreä, alkuun tahmea, mutta hyvin (etenkin laukassa!) liikkuva hevonen, joka osaa enemmän kuin haluaa tehdä.

Hypätessä Edasta paljastuu se toinen puoli; intoa on enemmän kuin halua kuunnella ratsastajaa. Omasta mielestään tamma on ehdottomasti paras hyppääjä, joka tällä pallolla on koskaan elänyt, joten miksi ihmeessä ratsastaja yrittää neuvoa? Ettäs kehtaakin! Edalla hypätessä kevyt, hyvin eleetön ratsastus on äärettömän tärkeää. Tamman ei saa antaa tehdä oman päänsä mukaan, mutta avut pitäisi saada läpi mahdollisimman hienovaraisesti. Ei ole tavatonta, että maailman parasta estehevosta kiukuttaa ratsastajan toiminta siinä määrin, että esteelle tulee täysstoppi. Yleensä vesiesteelle. Yleensä niin raju, että ratsastaja lentää kaulan yli suunnittelemattomalle uintireissulle.
Maalailemistani kauhukuvista huolimatta Edassa on paljon hyvää; erittäin hyvä, säädeltävä laukka, ketteryyttä, voimaa ja nopeutta, esteälyä, taistelutahtoa. Hannoverini kääntyy vaikka kolikon päällä, ei arastele mitään esteitä, selviytyy lyhyistä ja vinoista lähestymisistä, taistelee esteen ylitse puomeihin koskematta vähän heikommastakin lähestymisestä. Edan ponnistukset ovat teräviä ja nopeita, hyppy ihan räjähtää ja on ohi hetkessä. Tamman jalkatekniikka on erinomainen, selän käyttö vähän niin ja näin, mutta yleensä enemmän sillä hyvän puolella.
Maastoilu, etenkin pitkät laukat metsäteillä tai pelloilla, on ruunikon mielestä melkein yhtä hauskaa kuin hyppääminen. Korvat innokkaasti eteenpäin sojottaen Eda menee vaikka mihin ryteikköön, minne muut hevoset eivät suostu. Vastaan saa kävellä mikä tahansa lenkkeilijä, hirvi tai metsätyökone, eikä Edaa oikeastaan kiinnosta – hän on nyt mehtässä ja hänellä on kivaa. Rauhalliset käyntilenkit eivät valitettavasti oikein onnistu, Edasta laukka on ainoa oikea askellaji, joskin ravi voidaan pakon sanelemana hyväksyä.

Lastaaminen ja kuljetus sentään sujuvat ongelmitta. Kunhan Edaa ei yritä lastata koppiin/rekkaan, jossa seisoo joku ärsyttävä hevonen; mikäli matkakumppani ei ole mieluinen, Eda tekee täysstopin lastaussillalle. Jos Edan lastaa ensin ja ärsykkeen seuraavaksi, tamma kiljuu, kuopii ja potkii koko matkan, vaikka yleensä onkin se fiksu ja rauhallinen kuljetettava.
Kisapaikoilla ruunikko käyttäytyy kuten kotonakin niin käsihevosalueella kuin verryttelyssä. Radalle kävellessä Eda tietää, että nyt joku katsoo ja arvostelee, nyt otetaan aikaa, nyt kilpaillaan. Tamman kilpailuvietti ja voitonhalu ovat todella vahvat, ja älykkäänä hevosena Eda tietää, ettei sooloilusta saa irtopisteitä. Kenties juuri näiden seikkojen vuoksi tamma on kisatilanteissa niin paljon parempi ratsastaa kuin kotona, kaikki tuntuu sujuvan kuin tanssi. Kunhan itse osaa ratsastaa; mitään anteeksiantavaa pyhimystä Edasta ei kuoriudu, vaikka se muuttuukin hyvin yhteistyöhaluiseksi, kuuliaiseksi ja malttaa menohalunsa. Ei nyt ehkä Tuhkimo, mutta ainakin Tuhkimon kurpitsavaunu.


Sukutiedot

i. Excusemyfrench PB
hann, trn, 170cm
ii. Suprant Whichwitchiswhich
KTK-II, ERJ-I
hann, rn, 170cm
iii. Whischipswitch
YLA2, ERJ-I
hann, trn, 163cm
iie. Sol Invictus
hann, rt, 168cm
ie. Valyria PB
ERJ-II
hann, m, 167cm
iei. Thingol
hann, km, 168cm
iee. Anor Londo
ERJ-I
hann, m, 167cm
e. Radioactive Rain
xx, trn, 163cm
ei. Spotted Illusion
XLA-II, ERJ-II
xx, trnkrj, 166cm
eii. Damn Inkspot
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II
xx, mrnkrj, 162cm
eie. Illusion and Dream
xx, trn, 164cm
ee. Marilyn Monsoon
KTK-III
xx, rtkm, 164cm
eei. Rain in Ukraine
xx, mkm, 162cm
eee. Dirty Daydream
KRJ-II, ERJ-II, KERJ-II
xx, trn, 161cm

Kilpailutulokset

Sijoitukset

09.03.2018 Einfall irtoSERT (tuom. Welby)

Kasvattajansa kanssa Eda on kisannut porrastettuja estekilpailuja.

ERJ 0 sijoitusta joista 0 voittoa
00.00.20xx Paikka luokka tulos

Päiväkirja & valmennukset

deksdiä


© KURJENPESÄ
Ulkoasu © Narie
taustakuva Cano Vääri (CC BY-NC-SA 2.0)
virtuaalitalli // virtuaalihevonen