Kurjenpesä


Crane Lipstick Marks "Marna"
Perustiedot
Meriitit

Hannovertamma, syntynyt 01.04.2020 (12-vuotias)
167-senttinen musta
Estepainotteinen (he A / 160cm)
Omistaa Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä
Kasvattanut Aino Kurkinen, Kurjenpesä , Suomi
VH20-011-0085
KTK-II (18 + 18 + 18 + 18 = 72p.)
VIR MVA Ch


© Kurjenpesä

Tausta

Edan tytär. Vihdoinkin! Vaikka minulla olikin kotona erittäin potentiaalinen sulhanen estetammalleni, en ollut yhdistelmään täysin tyytyväinen. Mitään oikeaa syytä tähän ei ollut, mutta jokin ei tuntunut oikealta. Tämä ei tietenkään ole mitenkään erityisen hyvä jalostusperiaate, mutta onneksi kukaan ei kärsi siitä, etten toteuttanut suunnittelemaani astutusta.

Sopiva sulho Edalleni löytyi Tanskasta, yhteistyötalliltamme. Kaer Lovebites from London oli siihen aikaan vielä nuori, mutta erittäin lupaava, kaikin puolin. Yhdistelmä vaikutti sitä paremmalta, mitä pidempään asiaa pohdin. Tästä yhdistelmästä halusin ehdottomasti varsan, mieluiten tamman, kuten yleensäkin. Ja sellaisen minä sain, ryhdikkään, ylpeän, jopa koppavan, kauniin ja turpaansa mutristelevan tammavarsan, jolla oli liikettä ja sisua elämänsä ensi päivistä lähtien. Pikkutamma ei jäänyt yhtään emänsä varjoon, enkä oikeastaan ollut edes odottanutkaan Edan jälkikasvusta erityisen pehmeäluontoista.

Crane Lipstick Marks eli Marna on taas kouluratsastaja estehairahdus, itse kasvatettu sellainen. Toivon mukaan emänsä veroinen kilparatsu sekä tulevaisuuden jalostustamma. Odotukseni tämän hevosen suhteen ovat rehellisen korkealla.

Luonne

Jos joku on tietoinen omasta erinomaisuudestaan, niin Marna. Jotenkin tamma onnistuu olemaan miltei koppavan oloinen mittaillessaan käsittelijäänsä sievää turvanvarttaan pitkin. Tammassa on itsetietoisuuden ja eleganssin lisäksi myös aimo annos ruutia sekä herkkyyttä, missä on puolensa ja puolensa. Vähänkään arka, hätäinen tai avuissaan kova ihminen tartuttaa mielentilansa hannoverprinsessaan siinä missä rauhallinenkin; tämä hevonen on inhorehellinen peili käsittelijöistään ja ratsastajistaan. Rutiinitarkka tamma ei kuitenkaan ole, päivärytmin muutoksiin Marna suhtautuu varsin tyynesti, vaan annas olla, jos satulavyön kiristää turhan reippaasti tai pohkeiden sijaan käytössä ovat kantapäät! Tamma reagoi välittömästi, yleensä takasella vatsansa alle potkien. Tilanteesta riippuen myös peruuttaminen, pään viskominen, kevyet pukit, täysstopit ja vähän kaikki muukin ovat täysin mahdollisia reaktioita.

Marna vaatii niin käsittelijöiltään kuin ratsastajiltaan rauhallisuutta ja pehmeyttä, aikaa. Vielä enemmän kuin hevoset yleensä. Tuttu luottoihminenkin saa hannoverin pyörittelemään hermostuneena silmiään, mikäli kehonkieli on kiireisen nykivää tai käsi ei ratsastettaessa jousta tarpeeksi. Rauhallisen käsittelijän kanssa Marna rentoutuu, eikä aiheuta minkäänlaisia hankaluuksia missään tilanteessa. Kengitettävänä oleminen ei ole sen kummoisempaa kuin harjattavana oleminen, eikä tamma järjestä lastaus- tai purkutilanteissa omaa show'taan päättämällä, ellei nyt kuljekaan ramppia johonkin suuntaan. Herkkäsieluisuudestaan huolimatta tämä hevonen on järkevä ja hyvätapainen, kunhan sen mielenrauha ei järky.
Koppavasta olemuksestaan sekä ajoittain korostuneesta herkkyydestään huolimatta tamma nauttii seurasta sekä huomiosta, pitkistä harjaushetkistä sekä kaikesta työskentelystä. Marnassa on hieman yhden ihmisen vikaa, sillä vaikka se toimii kenen tahansa asiansa osaavan kanssa, tamma nauttii ehdottomasti luottoratsastajansa Liisan kanssa työskentelystä eniten.

Vaikka Marna tekeekin mielellään töitä - etenkin hyppäämistä se rakastaa -, herkkyys oli etenkin ratsutusvaiheessa enemmän haitta kuin hyöty. Ensimmäiset mukavuusalueelta poistumiset saivat kasvattini tolaltaan, mikä näkyi ylimitoitettuna protestointina apuja vastaan. Ikä ja kokemus onneksi tasoittivat tammaa, kivikkoisten perusoppien jälkeen tamma yllätti kaikki suhtautuen uusiin koululiikkeisiin sekä teknisimpiin esteratoihin positiivisena haasteena aikaisemman kiukuttelemisen sijaan.
Mikään helppo ratsu Marna ei ole vieläkään. Tamma reagoi herkästi ja nopeasti jokaiseen ratsastajansa apuun sekä mielentilaan. Epävarman ratsastajan kanssa hyppäämisestä ei tule mitään; jos ratsastaja ei ole täysin varma esteen ylittymisestä, tamma hermostuu, kieltää, alkaa hyppimään pystyyn. Sileätyöskennellessä Marna enemmän kiemurtelee sekä potkii vatsansa alle tai tekee täysstopin, mikäli ei ymmärrä, mitä siltä halutaan.
Kun kaikki sujuu, Marna on väsymätön, työteliäs, yhteistyöhaluinen hevonen. Tarkka, rehellinen suorittaja joka lajissa. Näyttävä ja hienoliikkeinen, älykäs ja hyvätekniikkainen hyppääjä. Niitä kolikon päällä kääntyviä hevosia, joiden kanssa voi ratsastaa uskaliaita teitä ja vinoja lähestymisiä samalla enimmäisaikaa lyhentäen. Marna loistaa rataesteillä, sen laukka tuntuu lyhenevän ja pitenevän loputtomiin, ’väsymys’ taitaa olla tammalle täysin vieras termi ja mikä parasta, tämä hevonen rakastaa hyppäämistä. Se osaa hypätä, se haluaa hypätä.

Oman erinomaisuutensa lisäksi hannoverini tietää myös, milloin sitä katsotaan. ("She's a bit like those old Hollywood femme fatales. Dramatic, striking, bold, and she just screams glamour!", kuten ystäväni Annabelle kerran totesi.) Niin näyttelykehässä kuin ratsastusradalla tamma tiedostaa katseet esiintyen sen mukaisesta. Jo maitovarsana Marna rehellisesti poseerasi näyttelykehissä, eikä ikä ole muuttanut tätä seikkaa miksikään. Tamma kyllä keskittyy ihmiseen ja työntekoon, sitä ei tarvitse murehtia. Ja kyllähän se saa esittäjänkin hymyilemään, kun vierellä ravaa hevonen, joka haluaa ihan itsenäisesti tehdä vaikutuksen tuomareihin.
Kaikkein mieluisinta Marnalle on silti kisata rataesteitä. Niin paljon kuin tamma huomiosta sekä yleisöstä nauttiikin, se nauttii hyppäämisestä kaikkein eniten. Onneksi esteradoillakin on ihan vähintään toimihenkilöitä ihastelemassa neiti Marnan erinomaisen tyylikästä suoritusta.

Sukutiedot

i. Kaer Lovebites from London
hann, m, 169cm
ii. Ch London Snakebite LIN
KTK-III, ERJ-I
hann, m, 169cm
iii. London Time PB
hann, mrn, 172cm
iie. Snakewind
KTK-III
hann, rn, 163cm
ie. Prominence Planetia Solo
fwb, m, 163cm
iei. Silverlode Bloodworm
fwb, rn, 174cm
iee. Ebonia Solstice F
fwb, m, 165cm
e. VIR MVA Ch Ecstatic Disaster
KTK-II
hann, trn, 164cm
ei. Excusemyfrench PB
hann, trn, 170cm
eii. Suprant Whichwitchiswhich
KTK-II, ERJ-I
hann, rn, 170cm
eie. Valyria PB
ERJ-II
hann, m, 167cm
ee. Radioactive Rain
KTK-III, ERJ-II
xx, trn, 163cm
eei. Spotted Illusion
XLA-II, ERJ-II
xx, trnkrj, 166cm
eee. Marilyn Monsoon
KTK-III
xx, rtkm, 164cm

Kilpailutulokset

Sijoitukset

ERJ 9 sijoitusta joista 1 voittoa
07.08.2020 Hiivurin Suomenhevoset 160cm 3/50
09.08.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus 160cm 3/38
14.08.2020 Hiivurin Suomenhevoset 160cm 3/50
15.08.2020 Hiivurin Suomenhevoset 160cm 6/50
23.08.2020 Hiivurin Suomenhevoset 160cm 1/50
24.08.2020 Hiivurin Suomenhevoset 160cm 2/50
26.08.2020 Hiivurin Suomenhevoset 160cm 4/50
28.08.2020 Hiivurin Suomenhevoset 160cm 4/50
28.08.2020 Hiivurin Suomenhevoset 160cm 5/50

Päiväkirja & valmennukset

00.00.2020 Merkintäinen, kirjoitti Joku
Tekstinen© KURJENPESÄ
Ulkoasu © Narie
taustakuva Cano Vääri (CC BY-NC-SA 2.0)
virtuaalitalli // virtuaalihevonen