Minulla oli hetken ajan omistuksessani puoliveriruuna, mukana projekti, jota koulutin eteenpäin myyntitarkoituksessa. Loppujen lopuksi sain ruunasta uuden hevosen sekä vähän välirahoja, kun lupaava (sitten PSG-tasolle yltänyt), kivaliikkeinen ruuna vaihtui yhtä lupaavaan, hienoon vuonohevoseen.
Grímnismál, joka kotona lyheni Gimliksi, oli oikeastaan projekti sekin. Sukunsa puolesta täysin passeli omille tammoilleni, komea ja korrekti hevonen, joten toki ajattelin myös jalostuskäyttöä. Entinen omistajansa oli enemmän kärrytellyt ja tehnyt työhevosjuttuja Gimlin kanssa, joissa ori oli pärjännyt hyvin. Minä taas, koulutätiratsastaja kun olen, lähdin rakentamaan Gimlistä kunnon ratsua. Helppo A -tasoinen, omalla tasollaan vallan pätevä, ratsu hallakosta tulikin. Omaan silmääni komea kylmäverinen miellytti myös rakennetuomareiden silmiä; Gimli kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla, minkä lisäksi sille on myönnetty VIR MVA Ch -arvonimi.
Orin taustalla ei siis ole mitään ihmeellistä; sopiva tilaisuus, johon tartuin. Enkä tosiaan ole katunut, niin hyvän hevosen minä hevosvaihdossa sain! Oikeastaan kaksikin, koska jätin yhden Gimlin tyttäristä kotiin jatkamaan isänsä kavionjäljissä kouluratsun uraa.
Säällä kuin säällä ulkona viihtyvä Gimli luikertelee ulos loimistaan kuin paraskin kahlekuningas (loimi on aina ehjä ja jokainen solki kiinni!) päästäkseen pyörimään kurakoissa, lumihangessa tai milloin missäkin ilman häiritseviä välikankaita. Ori viihtyy ulkosalla paljon paremmin kuin sisällä. Onneksi Gimli ei ala potkimaan seiniä, vaikka joutuisikin karsinaan. Pitkillä kuljetusmatkoilla ori saattaa kuopia ja kerran tai pari polkea jalkaa / potkaista takaseinää, etenkin, jos sitä kuljetetaan rekan sijaan trailerissa. Tämä pikkuprotestointi on kuitenkin nimenomaan pientä ja satunnaista. Muuten vuonohevoseni käytös on aika lailla moitteetonta.
Gimli nauttii huomiosta, pitkistä harjaushetkistä, pestävänä olemisesta ja sen sellaisesta yhtä paljon kuin kuralätäkköleikeistä. Nappisilmäinen, ystävällisen näköinen nallekarhuori on suorastaan ruunamaisen leppoisa käsiteltävä, helppo ja miellyttävä joka tilanteessa. Kiimaisen tamman perään Gimli kyllä hörisee kerran tai kaksi, muttei ala sen enempää huutelemaan. Muihin oreihin hallakko ei kiinnitä sen isommin huomiota, näyttää vain rumaa naamaa, mikäli toinen ori eksyy liian lähelle.
Kaikissa tilanteissa helppo, mutkaton Gimli saa kiitosta myös kengittäjältä ja eläinlääkäriltä. Hieroja on suorastaan orini paras ystävä, niin paljon se hierottavana olemisesta nauttii. Hieronnan jälkeen Gimli on vielä rennompi ja raukeampi kuin muut hevoset, vähän sellainen kaikkensa antanut, täysin onnellinen ja rentoutunut, sohvaa ja Netflixiä odottava yksilö. Gimlin tapauksessa sohva tosin on hyvä piehtarointipaikka ja Netflix hyvä heinä, mahdollisesti porkkana tai viipale kuivattua ruisleipää.
Peikkopoikani nauttii työnteosta. Niin sanotun leipätyönsä Gimli on tehnyt kouluratsuna helppo A -radoilla, mutta se toimii myös kärryjen edessä ja taitaa työhevosen töitä. Edellinen omistaja teki vähän harrastemielessä kevyitä, helppoja työjuttuja Gimlin kanssa, minä en niin niitä hallitse niin en ole lähtenyt kokeilemaan. Sen sijaan käyn aina välillä kärrylenkeillä Gimlin kanssa, sen minäkin hallitsen. Hallakkoni on kevyt, sopivan vireä ja kuuliainen ajaa, yhteistyöhaluinen ja sitkeä – aivan kuten ratsunakin. Olen joskus miettinyt, että toisella omistajalla Gimlistä olisi saattanut tulla kelpo valjakkohevonen.
Gimlin askeleet ovat pitkät, tasaiset ja tahdikkaat, vähän matalanpuoleiset, mutta muuten hyvät. Suorat ja sopivan väljät. Orilla on hyvä ryhti, eikä se yritä jekuttaa ratsastajaansa kannattelemaan päätään tai muutakaan sellaista. Kun orilta kauniisti pyytää, se tekee mielellään töitä, jaksaa puurtaa pitkiäkin treenejä eikä turhautu toistoihin tai uusiin, haastaviin tehtäviin. Hyvähermoinen Gimli on muutenkin, se ei turhia stressaa tai jännitä oikeastaan mitään. Parhaiten Gimli kuuntelee kättä ja painoapuja, pohkeille ori on etenkin verryttelyvaiheessa hieman kuuro. Kova käsi onkin varmin keino saada hallakko kiemurtelemaan ja lopulta tekemään täysstoppi. Gimli ei pukittele tai hypi pystyyn, mutta se tekee kohteliaan jämäkästi selväksi, mikäli yhteistyö ei toimikaan ja vaatii ratsastajalta toimenpiteitä jatkosopimusta varten.
Välillä minua aivan harmittaa, ettei Gimli ole erityisen kiinnostunut poseeraamisesta tai mistään kilpailutouhusta. Ori tekee mielellään töitä myös yleisön edessä, mutta ei se sillä tavalla syty kilpailuissa kuten osa hevosista tekee. Näyttelyt tai ratsastuskilpailut, Gimli toimii kuten kotonakin, kuuntelee, keskittyy, tekee mielellään mitä siltä pyydetään. Karisma ja showmiehen elkeet jäävät kuitenkin puuttumaan, Gimli on melko rehellinen perushevonen. Äärettömän komea sellainen, tosin, mutta tasollansa perushevonen. Sitä ei ensimmäisen palkinnon rakenne muuta miksikään.
Onneksi sinivalkeat ruusukkeet eivät ole mikään absoluuttinen hyvän hevosen mittari.
i. Tjoflaat evm, nvh, rnhkko, 146cm |
ii. Tellefsen evm, nvh, vrnhkko, 148cm |
iii. Tveten evm, nvh, rnhkko, 148cm |
iie. Rønningen Julie evm, nvh, vrnhkko, 146cm |
ie. Grevinne Livny evm, nvh, rnhkko, 142cm |
iei. Hertug Iver evm, nvh, vrnhkko, 141cm |
iee. Berendina evm, nvh, rnhkko, 142cm |
||
e. Eline evm, nvh, rnhkko, 140cm |
ei. Saugstad Emil evm, nvh, vrnhkko, 146cm |
eii. Koht Jarl evm, nvh, rnhkko, 146cm |
eie. Saugstad Eldbjørg evm, nvh, rnhkko, 143cm |
ee. Gresskarpai evm, nvh, rnhkko, 140cm |
eei. Tranebær evm, nvh, rnhkko, 140cm |
eee. Gjertrud evm, nvh, rnhkko, 138cm |
02.04.2019 nvh-t. Kurjen Grimeria e. Nordlie Dagny om. VRL-14618, Valokylän Talli
04.04.2020 nvh-t. Kurjen Hellfest e. Valla Karneval om. Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä
22.01.2021 nvh-o. V. Hvitkalking e. Kvinne om. Chao (VRL-02415), Vermont
02.02.2021 nvh-o. Kurjen Grani e. Sæther Kára om. lottis VRL-13831
25.04.2019 Kantakirjaori
Poskeni tuntuvat edelleen vähän helliltä puhuessani, syödessäni tai tehdessäni yhteen isompia ilmeitä, sen verran leveästi minä vajaa viikko sitten hymyilin kiitoksia soperrellen. Kantakirjasin samassa tilaisuudessa viisi hevostani, joista kaksi nousi ensimmäiselle palkinnolle! Toinen näistä ensimmäisen palkinnon hevosista on Gimli, joka kyllä ansaitsee kaikki kehut ja kiitokset jo pelkän käytöksensä vuoksi. Hallakkoni käyttäytyi esimerkillisesti koko päivän, vaikka ympärillä oli ties kuinka paljon muita hevosia, ja minäkin sain juosta pää kolmantena jalkana vaihtamaan hevosesta seuraavaan, arvostelut kun olivat miltei peräkkäin. Kehässä Gimli esitti liikkeensä erityisen hyvin, tosin verrokkeja ovat esimerkiksi vähän sikailun makuun päässyt Gene sekä Muura, joka juuri ja juuri vaivautui ravaamaan, jahka olin naama punaisena yrittänyt neljän kierroksen ajan (ja silloinkin tamma taisi ravata vain ja ainoastaan ulkopuolisen avun vuoksi). Gimli taas esiintyi varmasti, rauhallisesti ja jämptisti, käveli kun pyydettiin ja nosti hyvän ravin ilman kolmiloikkia tai käsijarrun kiinnihirttoa.
Toivottavasti Gimli periyttää hyviä ominaisuuksiaan (enkä tosiaan puhu pelkästä rakenteesta!) eteenpäin, eikä esimerkiksi kykyään (ja haluaan) kiemurrella joka ikisestä loimesta ulos mutapiehtarointeja varten, mielellään juuri ennen kuin pitäisi lähteä johonkin. Kokemuksen syvällä rintaäänellä.. Orin ensimmäinen jälkeläinen, Dagnyn varsoma Kurjen Grimeria, ainakin on hurjan hyvännäköinen, korrekti vuono. Lausunnossa saattaa olla hieman kasvattajan ruusunpunaista ylpeyttä.
25.11.2020 Mutanaamio, kirjoittanut Viixi
Marraskuun loskan ja mudan sekainen keli ei vaikuttanut kovin houkuttelevalta ajatukselta kerätessäni itseäni Kurjenpesän tallin käytävällä ulko-oven tuntumassa. Kylmyys oli purrut minuun jo matkalla autolta talliin, vaikka ylläni oli melkoinen kerrasto kaikenlaista teknistä paitaa ja villasukkaa. Huokaisin syvään ja raotin tallin ovea, puikahdin ulos ja suunnistin pimenevässä illassa kohti tarhoja, joista yhdessä vuonohevosori Gimli seisoi jo portilla odottelemassa. "Onpas tumman näköinen, Aino puhui puhelimessa kyllä hallakosta", ihmettelin ääneen lähestyessäni hämärässä Gimlin tarhausta. Lähemmäs päästessäni koko homma selkeni, sillä vaalea ruunihallakkohan oli kierinyt tarhan mutalammikossa ja saanut näin ollen aivan ihanan tumman peitteen itselleen. Yllätyksekseni satuin näkemään tarhan perällä vielä mytätyn loimen, jonka nappasin mukaan käsivarrelleni. Tänään saisinkin puunata hevosta oikein huolella, sillä muta oli osittain kovettunut vaaleaan karvapeitteeseen kiinni, mutta osittain se oli vielä märkää, eli pesulle päästäisiin joka tapauksessa.
Tallissa vein Gimlin suosiolla heti pesupaikalle ja kävin tallin perällä varovasti kyselemässä, oliko hevosille olemassa pesuvälineitä jossain. Ystävällinen nainen näytti minulle pesusienet ja saippuaputilot, jotka minä kiikutin pesupaikan tuntumaan. Päätin ensin harjata Gimlistä kuivuneet mutaläikät irti kumisualla, minkä jälkeen aloitin kokonaisvaltaisen pesemisen kaulalta kohti takajalkoja. Orin pää ei onneksi ollut ottanut paljon osumaa mudasta, joten sen jätin pesemättä. Vedellä huuhtelu ja harjaus kumisualla teki terää ja pian mudan alta alkoi pilkottaa jo vaaleaa väriä. Kun hevonen oli kasteltu kummaltakin puolelta, aloin kintaalla levittää saamaani saippuaa huolellisesti joka paikkaan. Kaikista kuraisimmista kohdista sai jopa vähän hinkutellakin, ennen kuin tumma väri kaikkosi ja hevonen alkoi hohtaa. Lopuksi paksujen häntäjouhien selvittely saippualla ja harjalla, minkä jälkeen huuhdoin Gimlin kokonaan lämpöisellä vedellä. Ori selkeästi nautiskeli saamastaan huolenpidosta, eikä se juuri liikuskellut säheltäessäni sen ympärillä. Lastasin hevosesta isoimmat vedet pois ja laitoin fleecetakin kuivattamaan. Ainokin ehti tulla talliin pesun loppupuolella ja lupasi huolehtia loimen asianmukaisesta vaihtamisesta sitten, kun minä lähdin kotiin. Annoin Gimlille vielä pitkät rapsutukset ja palan porkkanaa, minkä jälkeen minun oli aika lähteä kotia kohti.
09.12.2020 Vierailu ja kouluvalmennus, kirjoittanut lottis
Olimme soitelleet Kurjenpesän Ainon kanssa muissa hevosasioissa, kun hän ehdotti minulle valmennuskeikkaa Kurjenpesään. Hän oli kouluvalmennuksen tarpeessa yhdessä vuonohevosorinsa Gimlin kanssa. Orin rodun kuullessani päähäni pälkähti varsin hassu ehdotus, jonka kuitenkin uskaltauduin tuomaan ilmoille. Ehdotin Ainolle, josko voisin laittaa Gimlin hänelle valmiiksi valmennusta varten. Olihan vuonohevosista tullut ihan suosikkirotuni jo pikkutyttönä, kun olin ollut ihka ensimmäisellä ratsastusleirilläni ja tuolloin saanut hoitohevoseksi Friida-nimisen vuonohevostamman. Itselläni ei ollut kuin yksi vuonohevonen, joten mielelläni tutustuisin muihinkin yksilöihin. Aino kuulosti hieman hämmentyneeltä ehdotukselleni, mutta suostui kuitenkin. Niinpä merkkasin kalenteriini päivän, jolloin matkaisin Kurjenpesään kouluvalmennusta pitämään.
Päivä oli valjennut pikkupakkasen ja lumisateen kera, joten taas sai toimia ripeästi, että olisin ajoissa tallilla. Auton ikkunat piti skrapata ja harjalla pyyhkiä lumet sen päältä. Jäät ja lumet lentelivät maahan vinhaan, kun raivoisasti heiluttelin lumiharjaani autoani vasten. Tietkään eivät varmasti ole siinä parhaimmassa kunnossa, sillä eilen oli satanut tuttuun suomalaiseen talveen kuuluvasti vettä. Vihasin kiirettä, mutta lähes tulkoon aina olin silti myöhässä kiireen kera. Ikuinen ja niiiin ärsyttävä oravanpyörä. Ärsytykseni kuitenkin laantui hyvin pitemmän ajomatkan aikana ja auringonvalon kaje alkoi mukavasti piristää harmauden keskellä. Tallin pihaan karauttaessani autollani, huomasin ilokseni olevani taas aikataulussa, kiitos pienen ylinopeuden…
Talliin päästyäni, Aino oli ottanut Gimlin jo käytävälle hoidettavaksi, joten liityin heidän seuraansa. Ori nautiskeli selkeästi saamastaan kahden naisen yhtäaikaisesta huomiosta, eikä laittanut ollenkaan pahakseen ympärillään hääräävistä ihmisistä. Se käyttäytyi koko ajan varsin mallikelpoisesti, eikä ongelmia tullut esiin missään vaiheessa. Ainon kanssa saimme kivasti kuulumiset vaihdettua samalla Gimliä valmiiksi laittaessa, joten itse valmennuksessa voisimme keskittyä työskentelyyn täysillä.
Avustin Ainon orinsa selkään ja pääsimme aloittamaan valmennuksen. Aino ei osannut sanoa mitään tiettyä asiaa, jota haluaisi Gimlin kanssa työstää. Päätin, että aloittaisimme valmennuksen perusjutuista ja päivän tuntemusten mukaan vaikeuttaisimme treeniä ja pureutuisimme niihin juttuihin, mitä valmennuksen aikana ilmenee. Heti alusta alkaen pyysin Ainoa keskittymään siihen, että saisi ratsastettua orinsa pohkeen eteen. Ratsukolla oli hyvä tempo läpi tehtävien, eikä Ainon tarvinnut erityisesti tehdä työtä tempon löytymisen eteen. Gimli kulki hyvin omalla moottorillaan, joten Aino pääsi keskittymään tehtävien suorittamiseen, eikä energiaa tarvinnut käyttää orin eteenpäin patistamiseen. Molemmilla vaikutti olevan erittäin hyvä motivaatio ja halu oppia uutta. Ratsukosta huomasi, että he ovat tehneet töitä yhdessä jo pidempään, joten minun oli suorastaan vaikea löytää korjattavaa. Hieman pureuduin Ainon kanssa istunta-asioihin, sillä tuskin kellään on koskaan täysin täydellistä ja virheetöntä istuntaa, vaan aina löytyy jotain pientä viilattavaa. Aino sai hyvin jutustani kiinni, ja oli mukavaa huomata oivalluksen tunteen ratsastajassa. Loppuajasta Ainon avut olivat huomaamattomammat, sillä nainen oli saanut ratsastettua hevosensa loistavasti alleen ja Gimli toimi painoavuilla varsin mallikkaasti. Minun täytyi jo kiirehtiä muihin tehtäviin, joten loppupalautteiden jälkeen huikkasin ratsukolle heipat, kun he lähtivät suorittamaan loppukäyntejä maastoon.
03.01.2021 Gimlistä
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I. Kyllähän minä tiesin hankkineeni talliini lupaavan vuonohevosen Gimlin siirtyessä omistukseeni, mutta olen minä silti vähän pyörällä päästäni. Gimli ylitti kirkkaasti kaikki ennakko-odotukseni, eikä pelkästään menestyksensä osalta, vaan myös luonteensa. Vaikka minullakin on jokunen vähän haastavampi hevonen tallissani, pidän hyvää luonnetta terveyden ohella hevosen tärkeimpänä ominaisuutena. Työsteosta, oli se sitten "pelkkää" maastohumputtelua tai kisaamista millä tahansa tasolla, ei tule mitään, mikäli hevonen on vihainen, vastahankainen tai jotenkin muuten hankala ja yhteistyöhaluton. Terveyttä nyt ei tarvinne edes perustella. Gimli on onnekseni erittäin hyväluontoinen, työstä pitävä, terve hevonen, ja voin käsi sydämellä sanoa kaiken menestyksen, niin mieluista kuin se onkin, olevan toisarvoista.
© KURJENPESÄ
Ulkoasu © Narie
taustakuva Cano Vääri (CC BY-NC-SA 2.0)
virtuaalitalli // virtuaalihevonen