04.07.2022 Unelmia ja maastoestehommia
Kapeassa risuesteessä oli aivan taatusti enemmän risua kuin mitä estettä, eikä semmoisen pikkuisen perusesteen ylittämisessä nyt pitäisi muutenkaan olla mitään ihmeellistä aikuisella, rutinoituneella hevosella ratsastaessa. Aivan eri juttu maastoesteisiin tutustuvan junnun kanssa. Silti hymyilen kuin heikkopäinen ylittäessä mokoman esteentyngällä varustetun risukimpun Vieskan kanssa. Laukka rullaa hyvin, Vieska kuuntelee jokaista apuani, vastaa hyvin. Matka risulta tukille, tukilta banketille sekä edelleen rengasesteelle taittuu hyvässä tahdissa, kavioiden kumun rytmittäessä ajatuksiani. Pahin helle tuntuu kaikonneen, edelleen on lämmintä mutta pelkkä ajattelu ei enää saa hikoilemaan. Hyvä hyppy toisensa perään, pienet ajatusvirheet jäivät verryttelyyn. Tämän sujuvuuden kun saisi siirrettyä kilpakentille! Treenejäni vahtiva (Susirajan) Sarlottakaan ei sano mitään, hymyilee vain näyttäen peukkua ohittaessani hänet. Tsemppi, sanatonkin, lämmittää aina mieltä, joskin eniten mieltäni lämmittää tieto siitä, että joku hälyttää apua nopeasti, jos jokin meneekin mönkään.
Mikään ei kuitenkaan mene mönkään, hyvä vireemme jatkuu läpi treenin. Hyppään tällä kertaa lähinnä helppoja perusesteitä, enkä järin korkeita versioita. Ikisuosikkini possutukki kuuluu näihinkin maastoestetreeneihin. Vieska ei ihmettele mitään, vaan etenee tasaista tahtia esteeltä toiselle, hyppää varmasti ja pelotta kaiken, niin suorin kuin vinoin linjoin. Taputan tammani kaulaa hymyillen kuin heikkopäinen. Tässä on niin mainio tamma, etten jää edes kaipaamaan liitokaviomallin liikkeitä tai pilkulleen täydellistä hyppytekniikkaa! No, sen melomisen voisi kyllä tiputtaa tästäkin yhtälöstä pois.
Loppuverryttelyjen aikana haaveilen jo seuraavista kilpailuista, VSR:n cupeista, jossain kaukana siintävästä kantakirjauksesta, varsoista jotka ovat ihan vähintään yhtä hienoja kuin emänsä (ilman sitä melomista, haavevarsoillani on kaikilla suorat liikkeet). Hymyilen typerästi, taputan tammani kaulaa. Saatan nuolaista ennen kuin tipahtaa, ei sitä koskaan tiedä, kuinka elämässä käy. Mutta juuri nyt, loistotreenien jälkeen rennon tyytyväisellä hevosella jäähdytellessäni, kaikki on hyvin, kaikki on mahdollista.
05.07.2022 Paikallisen julkkiksen montédebyytti (se julkkis en valitettavasti ole minä)
Vieskasta on tullut paikallinen julkkis. Tai ainakin paikalliset raviukot ovat siitä hurjan kiinnostuneita. Kirmalaista sukua, Herra Kirman tytär! Kyllähän sellaista pitää käydä kahtelemassa ja taputtelemassa. Montakohan kertaa olen kertonut, ettei Vieska ole koskaan ravannut metriäkään ravikilpatreenimielessä, juoksijan ura ei tyssännyt mihinkään kun sellaista ei alun alkaenkaan ollut ja niin edelleen. Toki Vieska on opetettu ajolle, mutta ei se nyt tarkoita yhtikäs mitään. On pelkästään fiksua opettaa nuori hevonen ajohommiin ennen ratsutusta.
Mutta kun se on kirmalaista sukua, niin hyvästä isästä, eikö sillä ny ole yhtään lahjoja ja juoksupäätä? Ratsuksi laitettu, tuollaisen suvun tamma. Voi hyvänen aika sanon minä! Eiväthän ukot pahaa tarkoita, se yrmyinkin Kuuskujan isänsä on murahdellut hyväksyvästi Vieskalle käydessään muun huoltoasemabaarin neuvoston mukana tarkastelemassa tätä väärään lajiin heitettyä menetettyä juoksijalupausta.
Sitä minä en kyllä ymmärrä, miten minä päädyin tuonne Takapajulan raviradalle Vieskan kanssa vääntämään montéa. Tai jotain sen kaltaista. Oli puhetta, kuinka tammalla saa kyllä käydä ajamassa, kunhan päivästä sovitaan ja niin edelleen, tai voinhan minäkin sillä käydä rinkiä vetämässä jos ukot ennemmin seisovat aitaan nojaten munkkikahveja maistellen. Jossain vaiheessa keskustelua kärryt vaihtuivat montésatulaksi. Oloni oli kerrassaan omituinen, hölmistynyt, lämmitellessäni Vieskaa. Ei siksi, että meitä katsottiin, koko tilanne vain oli montésatuloineen kaikkineen kerrassaan kummallinen.
"Se o kyllä hirveen hyvästä isästä", Toivosen Kalevi virkkoi hölkätessämme Vieskan kanssa raviporukan ohitse.
"Ei se ratsun kohdalla paljoa lisäarvoa tuo", en malttanut olla huomauttamatta. Taas.
"Uravalinnasta ny ei voi issää syyttää. Ja sitä ei oikiasti oo radalle kokkeiltukkaa?"
"Ei. Enkä minä kyllä usko Vieskan vauhdin riittävänkään."
"Nii, eihä noista kaikista kunkkareihi oo."
Siinäpä sitten kökin kyydissä omaa istuntaani pohtien läpi verryttelyjen sekä meidän.. montédebyyttimme. Vieska suhtautui koko touhuun rennon järkevästi, kuin todeten päivän ja päähänpiston nyt olevan tämmöiset tällä kertaa. Tamma ravasi pitkin ravirataa helpon oloisesti, mutta tokkopa sellaista vauhtia, että saan kuulla vihjailuja opetuslähdöstä, uran vaihdosta ynnä muista.
"Nätistihän tuo kulukee, vauhti vaan ei taia riittää. Vaa on se kyllä hieno, hyvä silimä ja järkiki tallella. Me kuule tarjottaan kahavit ja nisut kiitoksena, ko viittit meitä viihyttää ja hevosta esitellä." Minua hymyilytti.
"Mitäs tuosta! Kyllä tämmöset kiitoksella menee, hevonen pitää liikuttaa joka tapauksessa", naureskelen Vieskan kaulaa taputtaen. Tamma nyökkää, pärskähtää tyytyväisenä; sillä tuntuu olleen hauskaa.
"Ja eikös naapureita auteta muutenkin."
"No juu. Meillä ois itte asiasa aitatalkoot tulosa.."
Joimme vielä toisetkin kahvit porukalla saatuani Vieskan takaisin tarhaan. Joka ikinen viidestä ravimiehestä kävi vielä erikseen moikkaamassa Vieskaa, ja palatessani talliin huomasin tamman karsinan eteen jätetyt leipä- ja porkkanasäkit. Kyllä maailmassa on vielä hyviä ihmisiä ja naapuriapua. Minä muuten menen, tietenkin, niihin aitatalkoisiin. Tie vaikka vetäisin Vieskalla kärrylenkin naapuriin ja takaisin, vähän vaihtelua treeniohjelmaan. Kyllä vieraille aina kahvia löytyy ja hevoselle tyhjä tarha tai karsina, niin meiltä kuin muilta Takapajulan talleilta.
12.07.2022 Toiveammattina lampuri
Yhdessä nukkuvissa eläinystävissä on jotakin hurjan hellyttävää, minunkin sydämeni vallan suli, kun tarhojen vesiastioita täyttäessä huomasin Vieskan nukkuvan maassa maaten, yhtäläisen rauhallinen lammas kyljessään. Ainoa vain, ettei minulla itselläni ole lampaita. Koko Takapajulassa on ainoastaan yksi lampaanpitäjä, tänä vuonna kellään ei ole kesälampaitakaan, joten yllätysvieraan kotia ei tarvitse kauaa arvuutella. Täytettyäni vesiastiat soitin Viitaperän Kaisalle, joka miehensä kanssa lampaita pitää.
"Voi hyvä tavaton, taasko Kepponen on karkuteillä! Juuri toissa päivänä kävin poimimassa sen Kuusiston rouvan perennapenkistä", Kaisa parahti kuulostaen siltä, ettei enää tiennyt, oliko tämä itkun vai naurun paikka.
"Ehkä olisi pitänyt nimetä se Rauhaksi", naurahdin takaisin, "mutta ei mitään hätää, lammas on tallessa ja kunnossa, tuolla se torkkuu yhden hevoseni kanssa. Käynkö pyydystämässä Kepposen karsinaan, ettei se lähde aidan alitse uusille seikkailuille?"
"Pidä sitä vain silmällä, tulen heti."
Vieskan ja Kepposen torkut keskeytyivät Kaisan ajaessa pihaan. Onneksi Kepponen ei lähtenyt karkuun. Kepponen nousi ensin, liikkui kepein, hypähtelevin askelin vähän kauemmas tehden tilaa Vieskalle, joka myös nousi ylös, joskaan ei aivan yhtä sulokkaan keveästi kuin villava torkkukaverinsa. Raudikkoni pudisteli pölyjä karvapeitteestään kävellen portille meitä vastaan. Se nuuhki Kaisan kättä, laski sitten päätään alemmas nuuhkien vierelleen tulleen Kepposen korvia.
"Tämän veijarin kanssa ollaan kyllä jatkuvasti helisemässä, Kepponen on pahempi kuin yksikään vuohi, joka meillä on ollut! Onneksi et mennyt härppimään äkäistä hevosta, vaan etsit kaveriksesi tämmöisen rauhallisen tyypin", Kaisa jutteli sujuvasti vuoron perään meille kaikille, minulle Kepposelle Vieskalle. Vieska heilautti häntäänsä kärpäsiä hätistelläkseen laskien päätään jälleen vähän alemmas, selkeän tietoisena saavansa sillä tavoin vähän lisätaputuksia Kaisalta.
Niin lähti Kepponen, jonka perään Vieska katseli niin pitkään kuin vain lampaan tai lampaan nielaisseen kuljetusauton näki. Silkkaa uteliaisuuttani tein maastolenkin Viitaperän tilan lammaslaidunten ohitse, ja kuin parhaissa nuortenkirjoissa konsanaan, Kepposen yllättävän kantava määkinä tervehti meitä hyvissä ajoin – ja yhtä nuortenkirjamaisesti Vieska vastasi hirnuen ja höristen. Kaverukset ylsivät vähän haistelemaankin toisiaan aidasta huolimatta. Suurin osa muistakin lampaista tuli uteliaana aidan viereen meitä katselemaan.
"Hauskoja ovat, mutta meille ei lampaita tule, kuulitkos?" Juttelin Vieskalle, jolla tosin oli ihan omat jutut Kepposen kanssa. Malttoi tamma sentään jatkaa matkaa. Nauroin ihan ääneen koko lammaslauman lähtiessä Kepposen johtamana saattelemaan meitä niin pitkälle kuin laitumen aita antoi myötä. Jouduin kyllä muutaman kerran vilkuilemaan olkani ylitse, ettei Kepponen vain karannut aidoista lähteäkseen peräämme. Tämäkin ajatus tuli mieleeni vasta poistuessamme laitumelta, ei vahingossakaan ennen sinne ratsastamista.
Uusi lammasystävä osoitti jälleen Vieskani olevansa fiksu, sopeutuvainen hevonen, potentiaalisesti kaikkien kaveri, sekä niin rehdin työteliäs, ettei ero uudesta ystävästä vienyt työmotivaatiota tai tehnyt askelista raskaita.
25.07.2022 Kisakesä
Kesäni on, kuten yleensäkin, pyörinyt pitkälti kenttäratsastuksen ympärillä. Välillä olen vähän käynyt valmentamassa muita, ja tein yhden hevosenhakureissun Ruotsiin, mutta muuten olen elänyt aika lailla kilpailukalenterin ehdoilla. Myös Vieskan kesään kenttäkilpailut ovat kuuluneet erottamattomasti, ja olemme tuoneet ihan kelpo pinon ruusukkeita kotiin! Tällä hetkellä tammani sijoitusprosentti on 45%, mikä on itse asiassa nätimpi prosentti kuin mitä odotin. Niin paljon kuin Vieskasta pidänkin, se ei ole semmoinen kilparatsujen kilparatsu. Älyttömän hyvä hevonen kyllä, en voisi olla tyytyväisempi. Eikä minua haittaa laisinkaan, mikäli Vieskan varsat ovat samasta perushyvästä muotista mitä emänsä, kyllä niitä säkenöivän karismaattisia yksilöitä löytää muualtakin. Tämmöiset Vieskat ovat kuitenkin eri tavalla arvokkaita.
Kuun lopussa odottaa jälleen arvokisa poikineen, ja meinasin startata Vieskankin kanssa niin KERJ:n kuin VSR:n kenttäcupissa. Rehellisesti sanottuna en usko meidän yltävän niin kovassa seurassa ruusukkeille, vaan väliäkö tuolla, urheilujuhlaa ja jäätelökiloille kyytiä!
Cupeja silmällä pitäen olen mankunut narrin vahtimaan treenejämme sekä vähän valmentamaan (maasto)esteillä, istuntatreeneissä kävin Takapajulan ratsastuskoulun puolella. Vieska tuntuu olevan loistoterässä ja hyvällä tuulella, jokainen treeni sujuu vähintään yhtä hyvin kuin edellinen, jos ei paremminkin! Eilisen maastolenkillä irtonaista lapaa ei tarvinnut hakea laukan kautta, liike oli irtonaista, pitkää, rentoa ja mitähän vielä jo käynnistä lähtien. Hymyilin varmasti korvasta korvaan, mutta eikö minulla muka ollut syytä? Onhan se ilonaihe, kun on ratsastanut hevostaan oikein aiheuttamatta jumeja tai muitakaan huolia.
Ainoa pieni harmaa pilvi Vieskan tämänhetkisessä arjessa on Kampela. Tammat tarhaavat viereisissä tarhoissa; yritin niitä samaan, mutta Kampela ei useammankaan kaapin paikan näytön jälkeen suostunut uskomaan Vieskan olevan jöön pitäjä. Vieska nyt ei kamalasti Kampelasta välittänyt, vaan sieti nuorempansa kiukuttelua ja haastamisyrityksiä yllättävänkin pitkään. Sietää se nytkin, vaikka kieltämättä suomenhevoseni näyttää toisinaan perin juurin väsyneeltä venäläistrakehnerin huuteluihin. Joku voisi heittää tästä jonkun (huonon) poliittisen vitsin..
16.08.2022 Koulutreeni(pohdintoja)
Pysähdys harjoituslaukasta sujuu hyvin, paljon pehmeämmin ja siistimmin kuin edellinen, jonka töksähtävyys johtui tasan omasta mokastani. Tamman takaosa on alla, jalat kuten kuuluukin, pysähdys kaikkineen sujui mallikkaasti antaen loistolähtökohdat liikkeelle lähdölle, eteenpäin menolle tai peruuttamiselle. Tervehdin olematonta tuomaria, siirrän Vieskan harjoitusraviin, C oikealle, ME keskiravia, E jälleen harjoitusravia. Kouluratatreeni olisi tehokkaampi, jos minulla olisi joku valvomassa, kertomassa ulkopuolisen näkemyksen, mutta nyt joudun treenaamaan yksikseni. Sujuu tämä toki näinkin, kyllähän minä tunnen, onko Vieska avuilla, tapahtuvatko siirtymiset, käännökset sun muut missä niiden pitäisi vaiko vähän viiveellä. Ulkopuolinen arvio olisi silti paikallaan – siksipä olenkin varannut jokusen kouluvalmennuksen ja istuntatunnin, osan Takapajulan Ratsastuskoululta.
Kouluohjelman raviosuudet tuntuvat vähän kädenlämpöisiltä, perusvarmoilta suorituksilta, joista saisi ehkä kutosen, tuskin seiskaa. Käynnissä Vieska tuntuu paremmalta, tarmokkaammalta, siirtymiset sekä pysähdykset ovat (askellajista viis) todella hyvän oloiset. Pohdin omaa osuuttani; enkö pyydä ravissa tarpeeksi, istunko kuitenkin vähän liikettä vastaan Vieskaa jarruttaen? Vai jäänkö matkustamaan? Keskikäyntiä seuraava kokoaminen sekä täyskäännös takaosalla sujuvat mielestäni niin hyvin, että oikein harmittaa, ettei kukaan ole näkemässä, saati videoimassa. Harjoituslaukka nousee tarkasti, pehmeästi, sujuvasti, ei mitään heikkoa. Harjoituslaukka itsessään on ehkä vähän sitä samaa haaleaa peruskivaa kuin tähänastinen ravikin on ollut. Keskilaukassa on heti enemmän toivotunlaista potkua, Vieskan takaosa tulee paremmin mukaan, etuosa kevenee hieman. Puoliympyrät vastalaukassa sujuvat nekin hyvin, seiska, ehkä kasi, tai siltä ne tuntuvat.
Löydän ohjelmastamme helposti hyvät puolet sekä kehitettävää, ja pienten välikäyntien jälkeen ratsastan hetken heikompia osuuksia sekä jotain siirtymisiä ja puoliympyröitä, joihin olen edelleen älyttömän tyytyväinen. Tyytyväinen olen tammaanikin; Vieska kuuntelee, on reipas ja vastaanottavainen, liikkuu mielellään sekä vaikuttaa tyytyväiseltä. Hölkkäillessämme loppuraveja metsän puolella matkaten Susirajan mailta Tuonisen puolelle huomaan odottavani niin valmennuksia kuin Rihtniemen ratsutilan koulukilpailuja yhä enemmän. Tokkopa me Vieskan kanssa voitosta kisaamme, prosentteja enemmän odotan tuomariston sanallisia arvosteluja. Parannettavaa löytyy aina, mutta koen meidän olevan Vieskan kanssa ihan hyvässä iskussa, yhteistyömme pelaa ja vaikka kehityskohtia onkin, kehuttavaakin löytyy. Ja niin perushevonen kuin Vieskani onkin, niin onhan se nyt älyttömän hieno!
21.08.2022 Ruusuke Rihtniemen ratsutilan koulukilpailuista
Olen iloisesti yllättynyt, että ylipäätään ratsastin ruusukkeille Rihtniemen ratsutilan kouluratsastuskilpailuissa. Mukanani oli kaksi junnua (Kampela ja Karsikko), Vieska sekä Peruna, ja tästä porukasta olisin varoen veikannut Karsikkoa potentiaalisimmaksi sijoittujaksi. Toki minun ratsastajana tuli tehdä oma osani, tietenkin, ei niitä ruusukkeita pelkälle hevoselle jaeta. Toinen positiivinen yllätys kisapäivässä oli, sen ruusukkeen lisäksi, hevonen jolla sen nappasin. Minä ja Vieska tanssahtelimme helppo A -luokan neljänsiksi! Enkä kuullut kuin muutaman airo-/melonta -vitsin tammani liikkeistä! (Terkkuja tutuille, ihana nähdä ja jutella kisapäivän lomassa!)
Kampelan aiheuttamia lastausongelmia lukuun ottamatta matkamme Pohjois-Pohjanmaalta Etelä-Savoon sujui ihan rattoisasti. Jonkin aikaa Kampela jaksoi ilmaista mielipahaa rekassa, mutta pysytteli ihme kyllä valtaosan ajasta ihan hiljaa. Kisapaikalla ei niinkään.. Vieskasta minun ei tarvinnut murehtia, tamman käyttäytyi niin hyvin ollen helpon kisakaverin perikuva. Enkä kyllä voi moittia Karsikkoa tai Perunaakaan, vaikka Peruna-parka miltei nukahti radalle.
Vieska sen sijaan tuntui olevan erinomaisessa vireessä. Takanani oli jo helppo C Kampelalla ja helppo B Karsikolla ennen suoritustani Vieskan kanssa, Peruna olisi neljäs ratsuni. Verrytellessäni Vieskan kanssa uskalsin toivoa siistiä, hyvin etenevää rataa; mukavan notkea, vahva ja kevyt hevonen, joka vastasi apuihini tarkasti, paljon siistejä vaihtoja, hyvältä tuntuvia kaaria ynnä suoria linjoja. Ratsastinkin radalle ja alkutervehdykseen todella hyvin, luottavaisin mielin.
Silti meillä meni lopulta paremmin kuin uskalsin toivoakaan. Vieska ei ole mikään uuhvautsivauupeeta-kouluratsu, ei olisi ilman melomistakaan. Tammani on perushyvän, luotettavan hevosen perikuva, ja vaikka meillä onkin ruusuke poikineen kenttäkilpailuista en lähtenyt Rihtniemeen tavoittelemaan sijoitusta. Myönnän kyllä pohtineeni jo radan alkupuolella, kuinka oikeastaan voisin kiikuttaa edes sen yhden ruusukkeen kotiin. Lopputervehdyksessä hymyilin kuin mikäkin huono Irvikissaimitaattori, taputin Vieskan kaulaa, kumarruin halaamaan sitä, yksinkertaisesti iloitsin hyvästä, hienosta hevosesta sekä radasta, joka oli tuntunut jouhevalta ja ollut todella mukava ratsastaa.
Niin mukava, että pääsimme palkintojenjakoon. 4/27, 71,786% - paremmin kuin rehellisesti odotinkaan! Vieskaa nyt ei paljoa kiinnostanut, kuinka kättelyiden ohessa sen suitsiin kiinnitettiin punainen ruusuke. Kunniakierroksen tammani veti ilman isompaa intohimoa, mukavan reippaalla rennolla laukalla, samalla kun minä hymyilin uudelleen sitä halpaa typerää korviin yltävää, posket kipeyttävää Irvikissahymyäni.
15.12.2022 Pikakatsanto vuoden 2022 loppupuoliskoon
Vieska on ehdottomasti yksi lempihevosiani, sellaisia, jotka jättävät vähän isomman muistijäljen kuin moni muu hevonen. Toki minä pidän joka ikisestä hevosesta, jollain tasolla, myös niistä Susirajan lohikäärmeistä sun muista.. persoonista. On kuitenkin valitettava tosiasia, että niin isolla hevosmäärällä kuin millä me narrin kanssa olemme vuosien varrella kilpailu- ja kasvatustoimintaa pyörittäneet ei joka ikinen hevonen vain olla semmoinen Thö Hevoinen, spesiaalitapaus, joka on lemppareista lempparein. Mutta Vieskaseni nousi tähän kategoriaan, se on ehdottomasti lempihevosiani Tuonisessa Rinkelin, Kampelan (kyllä, Kampelan) ja Perunan rinnalla.
Ei siis mikään ihme, että värvätessäni narrin avustamaan minua joulukorttikuvauksissa – sen verran jouluihmistä minuunkin on pesiytynyt – Vieska sekä muut mainitut spesiaalipullukkani saivat ekstrapitkän kuvausajan sekä monipuolisimmin kuvausrekvisiittaa. Fiksu tammani ei ollut moksiskaan poronsarvista, kaulaansa isketystä koristekranssista eikä yhtään mistään muustakaan, mitä keksimme tamman ylle pukea. Hankalin osuus oli saada Vieskalle jotenkin iloinen tai edes levollinen ilme, tamma kun näytti lähinnä vähän.. ei nyt kärsivältä, mutta valmiiksi väsyneeltä kaksijalkaisten kotkotuksiin. Sain kuitenkin pinon kauniita kuvia kera vielä isomman pinon väsyneitä kuvia, kiitos narrin. On meistä Vieskan kanssa myös yksi pusuttelukaverikuva, jossa tamma näyttää tyytyväiseltä enkä minäkään ole aivan metsän peikko.
Syys-joulukuusta ei oikeastaan ole isommin kerrottavaa, arki on ollut juuri niin tylsän tavallisen rauhallista kuin minä toivonkin sen olevan. Paitsi, etten koe arkeani lainkaan tylsäksi, nautin valtavasti siitä elämästä jonka olen itselleni järjestellyt. Hevosilla on ollut jotain pikkunaarmuja ja irtokenkiä, pari onnistui saamaan kevyen syysflunssan (joka ihme kyllä ei tarttunut koko talliin), yksi heinäpaali paljastui läpipaskaksi vioittuneen muovituksen vuoksi. Vieska on säästynyt kaikelta harmilta.
Kepponen tosin teki paluun, sieltä se taas löytyi Vieskan kyljestä. Samassa tarhassa asustavat Eine, Rinkeli ja Saalinki kävivät tutkailemassa ja haistelemassa villavaa vierasta, joka reippaana, hyvässä ryhdissä ja röyhkeän rohkeana haisteli takaisin määkien hevosille kuin käskyjä jaellen. Kaisa kuulosti kovin väsyneeltä soittaessani hänelle lampaansa karkureissusta.
Joulukuun Vieska on kevyemmällä käytöllä palaten peruskuntokauden treeniin tammikuussa. Olen yleensä porrastanut hevosten lomia joulu-helmikuu -välille, nyt Vieska on osa sitä porukkaa, jolla on aika kirjaimellinen joululoma. Toki tammaa liikutetaan nytkin, mutta hyvin kevyesti, rentoja maastoiluja ja semmoista. Meillä onkin kunnolla lunta (eikä yhtään märkää loskaa tilalle, kiitos!!), joten maisemat ovat huikeat ja mieleni halajaa jo hiihtoratsastuksen sekä rekiretkien pariin. Koppakärrylenkki narrin ja kaakaotermarin kanssa kuulostaa myös hyvältä.. Samaten Vieskan lempeä hörinä avatessani tallin oven aamulla. Ihana hevonen, aivan ihana.
18.04.2023 Tyyni rantani
Kampelan ja Falafelin kaltaisten persoonien liikuttamisen jälkeen on ihana nousta Vieskan selkään. Tietysti minä teen parhaani jokaisen hevoseni kanssa enkä tahallani ratsasta aivan miten sattuu, mutta edellä mainitut trakehnerneidit vetävät monet mutkat suoriksi ilmaisten mielipahaansa kirkuvan punaisin huutomerkein. Vieska ilmaisee tyytymättömyyttään paljon asiallisemmin, selkeästi kuten suotavaa onkin, mutta ilman ratsastajan kanveesiin tiputtamisia tai sen sellaisia.
Saatoin kyllä välillä valahtaa turhan rennoksi, istumaan kuin Netflix-maratoonin vetelöittämänä nojatuolin pohjalle, samotessamme Vieskan kanssa Takapajulan tuttuja maastopolkuja. Poikkesimme toisinaan metsän puolelle, takaisin tielle, ihan sen mukaan mikä vaikutti kivoimmalta reitiltä kulkea. Tammani askelsi tyynenä, rentona ja varmana, sen korvat kääntyilivät äänten perässä ilman, että kroppansa olisi jännittynyt. Eihän tämä nyt metsän ääniä hätkähdä, höpö höpö semmoisia, kunhan kuuntelee pikkulintujen juorukerhoja sekä eksyneen fasaanin hämmentynyttä kaakatusta. Erityisesti istuntakorjailuni jälkeen kumarrun taputtamaan tai rapsuttamaan Vieskan kaulaa, säkää, juttelen tammalle pehmoisia samalla itseäni moittien keskittymiskyvyn herpaantumisesta sekä istunnan nojatuolistumisesta. Se on ihan oikea verbi, ette mene googlettamaan sitä.
Vieska jos joku on tyyni, turvallinen ranta, jonne meren myrskyt eivät ulotu vaan tyyntyvät, haipuvat pois ennen rantaveteen saapumista.
15.05.2023 Palovaara ja muita kevät-/kesäjuttuja
Minulla ja Vieskalla on jotain yhteistä – olemme molemmat hirvittävän herkästi palavaa mallia. Minä palan hiusrajasta varpaisiin, Vieska onneksi ainoastaan vaaleanpunaisesta turvastaan. Kevätaurinko toi mukanaan aurinkorasvan, huomattavasti aikaisemmin kuin muiden hevosten kohdalla. Toukokuu on puolivälissä ja niin minä kuin tammaparkani olemme onnistuneet polttamaan nahkamme. Olenkin viettänyt monta hetkeä rasvaillen vuorotellen itseäni ja hevostani, aivan ihmeellisiä asioita höpötellen joko itsekseni tai hevoselleni, joka vaikuttaa kohteliaisuussyistä kiinnostuneelta. Palanut turpa selkeästi on vähän kosketusarka, ja kuitenkin ihana, viisas tammani painaa päätään alemmas, kohti rasvaavaa kättä, yrittämättäkään nostaa turpaansa ulottumattomiini.
Etsin meille jonkun viileän varjoisan paikan, jonka ympäröin kunnon aidalla ja järeimmällä moskiittoverkolla, minkä löydän. Vietämme Vieskan kanssa vähemmän villin sinkkukesän kaukana kaikesta pahasta, toisin sanoen auringosta, hyttysistä ja lähibaarin tai -tarhan epämääräisistä yhden illan seurantarjoajista.
07.06.2023 Hyvästi löhökesä ja se sinkkukesäkin, tervetuloa varsakesä
Uhostani ja kauniista sanoistani huolimatta Vieska ei saanut rauhallista löhökesää varjopaikassa kanssani, eikä kyllä villiä sinkkukesääkään. Kattia kanssa, vastuuta ja varsa-arkea, näistä aineksista on tammarouvani kesä tehty! Vieska sentään saa jakaa niin äitiyden ilot kuin kesälaitumensa Häiveen kanssa, joka sekin sai ruksia kaikki kesäsuunnitelmansa ylitse ja kirjoittaa päälle "yksinhuoltajuus". Hauskana sattumana Vieska ja Häive varsoivat molemmat tänään, vain parin tunnin välein aamuyöllä.
Vieskan kolmas ja näillä näkymin viimeinen varsa on komea rautias sydäntenmurskaaja, joka ei turhan paljoa syntymäänsä ihmetellyt. Jaloilleen pikkuherra nousi rauhallisen päättäväisesti, ensiaskeleet olivat harkitut Vieska-emän kannustaessa emänhörinällään vieressä. Vähän tamma sai lapsostaan tuuppia ja ohjata nisälle, mutta sen suurempaa draamaa ei tässä varsomisessa onneksi ollut. Vieska ei stressannut laisinkaan, tai ainakin se vaikutti ihmeen rauhalliselta ennen varsomista, sen aikana ja jälkeen, vaikka olisi kuvitellut polttojen ja supistusten aiheuttavan levottomuutta tai edes epämiellyttävän, liikehdintää aiheuttavan tunteen. Makuullekin tamma laittoi vasta kun alkoi ponnistamaan poikaansa ulos, ei Vieska käynyt maassa kokeilemassa ja ihmettelemässä, joko olisi aika. Jotenkin varmaotteista, tottunutta touhua. En vain lakkaa ihmettelemästä, kuinka viisas ja hieno tamma minulla onkaan! Innolla odotan, tuleeko Vieskasta varaemä myös Häiveen varsalle, Häive-raasun maailma kun tuntui murehtuneen varsan myötä eikä se enää tiedä yhtään kuinka päin olla moisen pienen kyljessä nyhjäävän mytyn selvästi sekoittaessa tamman arkirutiinit. ..tai kenties se onkin Häive eikä varsansa, joka kaipaa Vieskan tukea ja turvaa.