Valarna VH17-018-0619

29.12.2019 vanha herra päästettiin viimeiselle matkalleen.
NimiValarna "Vaarna" KasvattajaKeskimaan Suomenhevoset, Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri158cm, tummanrautias MeriititVIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 10.02.2017, 28v
satunnainen (3v 24.02.2017)
Painotuslaji,
koulutustaso
yleispainotteinen
va A / 110cm / 90cm

20.04.2017 Vaarnasta tuli R-suunnan KTK-II -palkittu kantakirjaori 76 pisteellä.

20.07.2017 raudikolle myönnettiin VIR MVA Ch näyttelymenestyksensä johdosta.

15.07.2019 komistuksemme palkittiin KRJ-I -palkinnolla.

20.09.2019 Vaarnan meriittirivi lihoi rotulaatuarvostelusta kotiin kannetulla SLA-I -palkinnolla!

30.11.2019 juhlimme taas Vaarnan menestystä, kun ori palkittiin ERJ-I -palkinnolla!

Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonnekuvaus

Vaarna on omanarvontuntoinen, kurinalainen hevonen, joka viihtyy yksin. Siis ihan oikeasti yksin; mitä syrjäisempi karsina- ja tarhapaikka, sen parempi. Mitä vähemmän orin kanssa puuhaa (työnteon ulkopuolella; raudikko tuntuu elävän työntekoa varten), sitä tyytyväisemmältä hevonen elämäänsä vaikuttaa. Talliväki onkin muutaman kerran kuittaillut vähän kuivaan sävyyn, miten meillä on käsissämme hevonen, joka pitäisi unohtaa jonnekin pihaton perälle ja hakea kisakaudeksi olemaan yksi tuhkimotarina. Tai ainakin hevostalli.netin legenda.

Hellät, rakkaudentäyteiset puunaus- ja halailutuokiot menevät täysin hukkaan Vaarnan kanssa, joten ne kannattaa säästää jollekin toiselle hevoselle. Ori ei luimi, kuovi tai kiukuttele, vaikka sen turpaa pusuttelisi tai kaulaa halailisi, mutta hevosen olemus muuttuu jokseenkin nihkeäksi. Oma tila ja rauha ovat tärkeitä orille, yksinolo maistuu orille ihmis- tai hevosseuraa paremmin. Karsina on täysin raudikon kuningaskunta, Vaarna hoidetaan aina käytävällä; Vaarnan ollessa karsinassaan sinne ei mennä kuin hakemaan hevonen tai ruokkimaan se. Ei sillä, että Vaarna olisi jotenkin aggressiivinen tai edes uhitteleva, karsina vain on yksinviihtyjällemme vielä vähän enemmän koti ja levähdyspaikka kuin muille hevosillemme.
Oli kyse perushoitotoimenpiteistä (harjaus, varustus, pesu, mitä näitä nyt on), kausittaisista jutuista (klippaukset), eläinlääkärin, kengittäjän tai hierojan visiiteistä, Vaarnan käytös on aina mallikelpoista. Hiljaa paikoillaan seisova herrasmiesori näyttää nyreää naamaa lähinnä silloin, jos sen jouhia kiskotaan, korvakarvojen trimmaus kestää turhan kauan tai sen turvalla koettaa leikkiä. Moinen ei sovi ollenkaan Vaarnan arvolle! Kaiken kaikkiaan uljas tummanrautiaamme toimii moitteettomasti tilanteessa kuin tilanteessa. Matolääke menee mukinoitta alas, pesupaikalla on ihan mukavaa (viileitä suihkuja, kiitos!), ryntäitä saa harjata vähän voimakkaammin kuin muuta kroppaa.
Jos taluttaja tuijottelee puhelintaan tai muuten keskittyy muuhun kuin talutettavaansa, ori saattaa lähteä. Vaarna on sen verran omanarvontuntoinen, että kokee turhaksi työskennellä sellaisen ihmisen kanssa, jota ei kiinnosta. Tai ainakin me selitämme asian näin, vaikka tokkopa hevosen korvien välissä noin monimutkaisia ajatuksia pyörii. ”Karkureissut” päättyvät aina talliin; jos Vaarna kiskaisee itsensä irti, se jolkottelee aina, aina, karsinalleen. Kunhan taluttaja keskittyy siihen, että nyt mennään hevosen kanssa paikasta A paikkaan B, ori on täysin ongelmaton taluttaa. Sama lastauksen kanssa; keskity siihen, mitä teet, eikä Vaarna aiheuta ongelmia. Raudikko ei ole moksiskaan pitkistä matkoista, ainoastaan huonokuntoisilla, koppia tärisyttävillä teillä ori saattaa polkea jalkaansa muutaman kerran.

Työnteosta Vaarna ei ole koskaan kieltäytynyt, ja kunnon treeni, rauhallinen maisemamaastoilu, reipas kärryhölkkä tai vaikka hurja hiihtoratsastusretki ovat parhaita tapoja viettää aikaa hevosen kanssa, joka ei juuri seurasta välitä. Orin työmotivaatio ja -moraali ovat aivan uskomattomia; tässä on hevonen, joka tekee mitä tahansa ratsastajansa/ohjastajansa vain pyytää, jos kemiat kohtaavat ja oria kohtelee reilusti.
Vaarnaa siunattiin hienoilla liikkeillä, etenkin ravilla ja laukalla. Käynti jäi vähän keskinkertaiseksi, mutta ei puhuta siitä. Raudikko liihottelee puhtain, kevyin, tahdikkain ja elastisin liikkein, kokoaa ja venyy kuin itsestään, joka askellajista löytyy juuri niin monta vaihdetta kuin jaksaa hienosäätää.. Positiivinen, herkkä, miellyttämisenhaluinen hevonen, joka ei sooloile, kiukuttele tai säpsy omiaan. Kunhan Vaarnaa ratsastaa kevyellä kädellä ja vakaalla pohkeella, päästään hyvään alkuun. Pikkuvirheet raudikko antaa anteeksi, mutta toistuvat virheet tai räikeämmät epäkohdat, kuten sahaava käsi, saavat orin hidastamaan tahtiaan, pysähtymään, nakkelemaan päätään ja häntäänsä sekä hangoittelemaan muutenkin vastaan. Siistillä ratsastuksella Vaarna on juuri sellainen kevyt, lähes ajatuksesta toimiva unelmaratsu, jonka satulaan kuka tahansa nousee enemmän kuin mielellään. Ärsyttävän täydellisenä hevosena orilla ei tunnu olevan isoja vikoja tai ongelmia kouluratsastuksen saralla, joskus asetus ja taivutus ovat liioiteltuja orin ylisuorittaessa, mutta siinä se sitten meinaa olla. Valmennuksissa korjataankin enemmän ratsastajaa kuin hevosta.

Hypätessä Vaarna jatkaa samalla hyvällä, työteliäällä linjalla. Kapasiteettia löytyy mukavasti – 110cm radoille asti –, eikä hyppytekniikkaakaan voi juuri moittia. Hyvä, nopea jalkatekniikka, vahva terävä ponnistus, hyvä kaulan ja selän käyttö, sopivasti muttei liioitellusti ilmavaraa, elastinen pyöreä hyppy joka ei viivy esteen päällä. Ori hahmottaa ponnistuspaikat, on melko nopea ja ketterä, laukka pyörii pitenee lyhenee, lyhyet tai vinot reitit eivät yleensä ole mikään ongelma.. Vaarnan suurin vika esteratsuna on sen suunnaton tosikkomaisuus. Jos sen jalat hipaisevatkaan puomia, se on elämässään epäonnistunut, masentunut ja tiedä mitä. Yksikin kolahdus tai aivan sama mistä johtuva kielto saa Vaarnan pasmat sekaisin, minkä jälkeen loppurata tai treenien estetehtävät menevät vähän hakuammunnaksi orin joko liikayrittämiseen tai epäonnistumisesta johtuvan masennuksen aiheuttamaan huolimattomuuteen. Erikoisten johteiden tai esteiden koristeluiden kanssa ei sentään ole ongelmia, vaikka Vaarna katsookin erikoisimpia virityksiä jokseenkin paheksuvan oloisena.
Vaarna ei turhia panikoi, tuli vastaan mopo, traktori tai naapurin karannut lehmälauma. Tokihan tämäkin säikkyy, muttei yleensä säpsymistä kummempaa, kunhan ratsastaja pysyy rauhallisena. Maastoilu sujuu yksin ja porukassa, mielellään ryhmänvetäjänä, muttei keskimmäinen tai häntäpään paikkakaan haittaa. Raudikko nauttii yhtä lailla rauhallisista hölkkälenkeistä kuin kunnon peltolaukoista.

Välillä tuntuu Vaarnan odottavan kisoja ratsastajaansa enemmän. Ainakin ori ottaa kisatilanteet tosissaan; tämä hevonen tietää täsmälleen, milloin treenataan ja milloin kisataan. Vaikka nyt omaamme kehunkin, Vaarna on älyttömän karismaattinen hevonen, jonka menoa on ilo katsella (olettaen, että ratsastaja saa hevosen esiintymään edukseen – ihan niin automaatti tämäkään otus ei ole, että vetäisi radat täysin itsekseen). Ratsastajan jännitys ei tartu Vaarnaan, tosin oria meinaa kismittää, jos selässä oleva hermoilee ja tutisee; mokomahan häiritsee hänen tähtihetkeään!

Sukutaulu

i. Varkaanaikein
evm, sh, sysrt, 157cm
ii. Vilppimielin
evm, sh, trt, 154cm
iii. Ilkimieli
evm, sh, tprt, 156cm
iie. Hippalikka
evm, sh, trt, 155cm
ie. Mehtäkehrän Venla
evm, sh, tprt, 156cm
iei. Herraskainen
evm, sh, prt, 157cm
iee. Harrasmäen Hertta
evm, sh, trt, 160cm
e. Kruunukyy
evm, sh, rt, 157cm
ei. Iltaviiman Kuisku
evm, sh, trt, 158cm
eii. Kalliotorpan Iivar
evm, sh, rt, 155cm
eie. Karpalopalo
evm, sh, rn, 159cm
ee. Jäähuntu
evm, sh, trt, 151cm
eei. Huomenhuoli
evm, sh, prt, 159cm
eee. Jokivarpu
evm, sh, rt, 154cm
Näytä / piilota sukuselvitys

i. Varkaanaikein oli ryhdikäs, komea ja hyväjalkainen ori, jolla oli erinomainen kaareva kaula ja hyvät liittymät. Pikkuvirheet (lyhyt runko, melominen käynnissä) peittyivät kaiken muun alle. Komealaukkainen, kokoamiskykyinen raudikko kilpaili vaativa A -luokissa hyvin menestyen, esteillä paukut ja tyyli riittivät aina metrin radoille asti. Omanarvontuntoinen, mutta hyvin työntekoon motivoitunut ori olikin omistajansa sanoin kilpasuomenratsun malliesimerkki: asiallinen, reaktiivinen, säpäkkä, hyvä ratsastaa ja kapasiteetti ei loppunut kesken. Vähemmän yllättäen se kantakirjattiin suoraan ensimmäiselle palkinnolle.
Varkaanaikein oli harkitusti käytössä jalostukseen ja jätti vain parikymmentä varsaa. Se osoittautui erinomaiseksi periyttäjäksi, erityisesti orivarsat tuntuivat perivän kaikki isänsä hyvät ominaisuudet. Tammavarsat olivat hieman vaatimattomampia rakennepuoleltaan, mutta kapasiteetikkaita suorittajia nekin.

ii. Vilppimielin, kaksosvarsa, oli muuten hieno ja ryhdikäs ratsuorin tyyppiesimerkki, mutta sen jalat olivat vähän vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun. Kokoamiskykyä kuitenkin riitti ja erityisesti ravissa kokoa ja näköä, laukan tasapaino-ongelmatkin olivat hyvän ratsastajan korjattavissa. Vilppimielin ei hypännyt etujalkojensa kestävyyttä ajatellen, mutta kouluradoilla se suoritti vaativa B/A -tasolla ristiin rastiin ja sinivalkoisin ruusukkein. Luonteeltaan ori oli erityisen ihmisrakas, kiltti ja aina valmiina töihin, se oli reaktiivinen ja eteenpäinpyrkivä.
Vilppimielin jätti nelisenkymmentä ratsuvarsaa, joista erityisesti koulupuolelle maksettiin maltaita. Ryhdikkäät, kokoamiskykyiset jälkeläiset pärjäsivätkin kilparatsuina erinomaisesti, mutta kiltteydestään huolimatta niillä ei riittänyt hermoja harrasteratsun virkaan.

ie. Mehtäkehrän Venla oli esteratsu! Erityisesti omasta mielestään. Kevyrakenteinen, kapeasäärinen tamma ei halunnut keskittyä kouluratsastuksen kiemuroihin helppo B -tasoa kummemmin, mutta kyllä se hypätä osasi - selkä käytössä, etujalat ylhäällä ja takaa auki, siinä se salaisuus. 120cm radoilla huoletta loikkinut Mehtäkehrän Venla oli luonteeltaan ystävällinen, mutta helposti kuumuva säheltäjä, joka tuntui löytävän vain esteillä kunnollisen keskittymiskyvyn. Kapeista sääristään ja vennohkoista etuvuohisistaan huolimatta se kesti käyttöä erinomaisesti isoilla tasoilla vanhoille päivilleen asti.
Mehtäkehrän Venlan orivalinnat osuivat nappiin: tamma pääsi periyttämään hyppyään ja säpäkkyyttään, mutta koulupuolen selväpäiset orit saivat sen varsoille enemmän liikettä ja erityisesti enemmän kärsivällisyyttä suorittaa myös valkoisten aitojen sisäpuolella - kaikki nejä suorastaan reivttiin käsistä.


e. Kruunukyy ei ollut ihan jokatytön tai -pojan hevonen. Omanarvontuntoinen tamma, joka ei sietänyt kovaa käsittelyä eikä mitään muuta kuin pehmeistä pehmeintä ratsastusta, vaan olihan sillä kyllä syytäkin vaatia ihmisiltä moista. Hyvärakenteinen tamma, neliön mallinen, vain hieman kiverä kinner ja kantava lanne, ja jonka liike riitti vaivatta vaativa B -luokkiin. Hyppykykyä löytyi metrikymppiin asti ja vaikka estesilmä ei ollut paras mahdollinen, tyyli oli kuitenkin jos ei erinomainen, niin hyvä. Kruunukyy kilpailikin useita menestyksekkäitä kausia sekaisin esteitä ja koulua, vaikka kouluratsastus oli aina sen leipälaji.
Kolme varsaa jättänyt tamma periytti sekä liikettään, että hyppyään. Luonteeltaan varsat olivat hieman vähemmän vaativia, vaikka eivät edelleenkään kenen tahansa harrasteratsuja tai aloittelijapuksuttimia. Rakenteeltaan kaikki Kruunukyyn varsat muistuttivat enemmän isiään.

ei. Iltaviiman Kuisku oli huomattavan kiltti- ja nöyräluonteinen ori. Sillä oli melko lyhyt kaula ja tiivis runko, se oli taipuvainen lihomaan ja liike oli kohtalaisen vaatimatonta, mutta kokoamiskykyä löytyi melkein loputtomiin. Sen turvin raudikolla kisattiinkin vaativa B -luokissa, vaikka muuten hevonen ei sinne tasolle vaikuttanutkaan sopivan. Iltaviiman Kuisku oli ihmisystävällinen ja sieti ratsastajaltaan virheitäkin, muutaman kerran sitä pidettiin jopa ruunana. Esteille se ei oikein syttynyt, mutta kisasi kuitenkin 90cm tasolla puhtaita suorituksia muutaman kipaleen ennen kuin jäi pelkästään kouluratsun virkaan.
Iltaviiman Kuisku jätti jälkeensä kokoamiskykyisiä varsoja vajaat viisikymmentä kappaletta. Sen hyväluonteisuus ei valitettavasti peittänyt tamman temperamenttia eivätkä hyppykyvyttömien tammojan jälkeläiset orivalinnasta ainakaan sen paremmiksi estehevosiksi muuttuneet.

ee. Jäähuntu oli rakenteeltaan neliömäinen ja jalkaosastoaan lukuunottamatta oikein kelpo ratsu. Hajavarpaiset, lyhytsääriset etuset ja pihtiset takajalat jättivät liikkeisiin toivomisen varaa, mutta ei Jäähuntu varsinaisesti kouluratsu ollutkaan. Se riitti heittämällä helppo A -luokkiin, mutta säpäkkä, omanarvontuntoinen tamma ei oikein piitannut kouluhommista, mutta suvaitsi tehdä niitä hyvän ratsastajan alla. Jäähuntu rakasti hyppäämistä ja sen into hommaa kohtaan korvasi tyylin pikku puutteet, kuten jalkojen roikottamisen mahan alla.
Viisi varsaa jättänyt esteratsu teki erinomaisia esteratsuja. Orivalinnoista riippuen jälkeläiset kilpailivat myös koulua helppo A/vaativa B -tasoilla ja tekivät sen emäänsä paremmalla asenteella, vaikka kaikki viisi olivatkin erittäin tarkkoja sekä käsittelystään, että ratsastuksestaan.

Jälkeläiset

s. 25.06.2017 sh-t. Lumolintu, e. Pimeän Loitsu, om. Sorel (VRL-00884)
s. 16.11.2017 sh-o. Viinmarj, e. Ruusuraivo, om. rukkanen (VRL-00583)
s. 01.01.2018 sh-t. Sampelin Soma, e. Hiimuisen Ihana, om. Susiraja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
ERJ - 40 sijoitusta joista 7 voittoaKRJ - 42 sijoitusta joista 12 voittoa
01.05.2017 Tuiskula 110cm 2/40
01.05.2017 Gateaway 110cm 1/40
01.05.2017 Hopeapaju 110cm 4/40
02.05.2017 Hopeapaju 110cm 1/40
02.05.2017 Riekontorppa 110cm 6/40
02.05.2017 Huhtala 110cm 2/40
02.05.2017 Gateaway 110cm 1/40
02.05.2017 Zurück 110cm 2/30
03.05.2017 Gateaway 110cm 6/40
04.05.2017 Riekontorppa 110cm 3/40
04.05.2017 Kaunovaara 110cm 4/40
04.05.2017 Kingsfall 110cm 3/40
04.05.2017 Zurück 110cm 2/30
05.05.2017 Huhtala 110cm 2/40
05.05.2017 Kingsfall 110cm 1/40
06.05.2017 Rebellion 110cm 1/40
06.05.2017 Kingsfall 110cm 5/40
06.05.2017 Riekontorppa 110cm 3/40
06.05.2017 Riekontorppa 110cm 6/40
07.05.2017 Hopeapaju 110cm 3/40
07.05.2017 Kaunovaara 110cm 3/40
08.05.2017 Kingsfall 110cm 4/40
08.05.2017 Huhtala 110cm 4/40
08.05.2017 Zurück 110cm 2/30
08.05.2017 Gateaway 110cm 5/40
09.05.2017 Riekontorppa 110cm 3/40
09.05.2017 Hopeapaju 110cm 4/40
10.05.2017 Gateaway 110cm 4/40
10.05.2017 Zurück 110cm 5/30
12.05.2017 Zurück 110cm 4/30
13.05.2017 Zurück 110cm 2/30
14.05.2017 Zurück 110cm 4/30
19.05.2017 Zurück 110cm 4/30
21.05.2017 Zurück 110cm 1/30
22.05.2017 Zurück 110cm 1/30
24.05.2017 Zurück 110cm 5/30
24.05.2017 Zurück 110cm 3/30
26.05.2017 Zurück 110cm 5/30
04.03.2018 Roscoff 110cm 2/30
05.03.2018 Roscoff 110cm 3/30
12.04.2017 Doomsday Sporthorses va A 2/14
19.04.2017 Kettula va A 5/40
20.04.2017 Kettula va A 3/40
11.10.2017 Team J&K va A 3/18
14.10.2017 Kultahuisku va A 1/25
16.10.2017 Kultahuisku va A 4/25
17.10.2017 Kultahuisku va A 3/25
18.10.2017 Kultahuisku va A 3/25
19.10.2017 Kultahuisku va A 1/25
20.10.2017 Kultahuisku va A 5/25
06.12.2017 Mörkövaara va A 2/30
10.12.2017 Mörkövaara va A 2/30
11.12.2017 Riordan va A 1/25
14.12.2017 Riordan va A 4/25
15.12.2017 Riordan va A 4/25
19.12.2017 Riordan va A 4/25
20.12.2017 Riordan va A 4/25
03.01.2018 Mörkövaara va A 6/51
09.01.2018 Mörkövaara va A 6/51
13.01.2018 Kilpailukeskus Lamoca va A 2/30
12.02.2018 Aittohaara va A 5/30 (73,214%)
13.02.2018 Ruskavaara va A 1/14
14.02.2018 Ruskavaara va A 1/14
14.02.2018 Priton Budyonnys va A 5/30
15.02.2018 Ruskavaara va A 3/14
17.02.2018 Ruskavaara va A 3/14
17.02.2018 Priton Budyonnys va A 1/30
18.02.2018 Priton Budyonnys va A 1/30
03.04.2018 Pirunportti va A 1/15
04.04.2018 Pirunportti va A 1/15
08.04.2018 Pirunportti va A 1/15
11.04.2018 Pirunportti va A 3/15
12.04.2018 Pirunportti va A 2/15
15.04.2018 Pirunportti va A 3/15
18.04.2018 Pirunportti va A 3/15
20.04.2018 Pirunportti va A 3/15
27.04.2018 Kk Savioja va A 4/20
30.04.2018 Kk Savioja va A 2/20
01.05.2018 Kk Savioja va A 1/20
02.09.2018 Namyshill va A 5/37
05.09.2018 Namyshill va A 1/37
08.09.2018 Namyshill va A 5/37
VSR - 5 sijoitusta joista 3 voittoa
31.10.2017 Susiraja VSR Cup va A 2/4
30.09.2018 Susiraja VSR Cup va A 2/6
30.11.2018 Syrjän Ratsutila VSR Cup va A 1/4
31.05.2019 Syrjän Ratsutila VSR Cup va A 1/2
31.06.2019 Syrjän Ratsutila VSR Cup va A 1/2

Valmennukset

04.08.2017 Kouluvalmennus, valmensi Siiri K.

Sää suosi kerrankin minua ja valmennettavaa parivaljakkoani saapuessani Susirajan tallipihaan. Tämänpäiväinen uusi tuttavuus olisi ori nimeltään Valarna, jota ilmeisesti tallin kesken kutsuttiin vain Vaarnaksi. Aurinko paistoi lämpimästi saapastellessani tallin ratsastuskentän viereen, josta löysinkin hevosen ratsastajineen lämmittelemässä päivän treeniä varten. Vaarna oli oikein komea tumma raudikko, joka näytti liikkuvan tänään oikein mielellään ja yhteistyöhaluisesti ratsastajansa alla. Huikkasin kentän laidalta tervehdykseni ja vaihdoimme nopeat kuulumiset, olihan viimeisimmästä vierailustani tallilla kulunut jo hyvä tovi.

Marttakerhon polttavimmat puheenaiheet läpikäytyämme pyysin ratsastajaa ottamaan ohjat ja pääsimme aloittamaan päivän treenit. Ajattelin tämän päivän tehtäväksi pohkeenväistöjä sekä loppuun hieman kokoamisharjoituksia, sillä kivasta liikkeestään huolimatta Vaarna tuntui ratsastajan käteen hieman etupainoiselta. Aloitimme pohkeenväistöt uralla: kulma "katkaistiin" hieman ennen normaalia käännöskohtaa ja hevosta väistätettiin uran suuntaisesti melko viistossa kulmassa. Pariin ensimmäiseen otteeseen Vaarna tarvitsi ratsastajalta hieman muistutusta missä takajalkojen tulisi kulkea ja etu- sekä takaosa kulkivat omia teitään, mutta muutaman harjoittelukierroksen jälkeen homma alkoi luistamaan ja siirryimme kokeilemaan tehtävää ravissa. Ravissa huomasin kuinka hieno ja voimakas liike tällä hevosella olikaan enkä voinut olla kehumatta sen luontaista liikkuvuutta - todella upea! Ori kuitenkin näytti (ja tuntui) kulkevan aavistuksen kädelle painaen, joten pohkeenväistöharjoitusten ja pienen hengähdystauon jälkeen pyysin parivaljakon suurelle pääty-ympyrälle. Lähdimme asteittain kohottamaan hevosen niskaa pyytämällä pohkeilla eteen ja tekemällä kädellä pientä pidätettä sekä nostavaa ohjasotetta. Vaarna hoksasi nopeasti jutun juonen ja nosti niskaansa sekä käytti selkäänsä paremmin jo muutaman pyynnön jälkeen. Kokeilimme harjoitusta ympyrällä niin käynnissä, ravissa kuin laukassakin ja hevonen alkoi tuntua selkään jo oikein hyvältä. Loppuun otimme toki perusteellisen eteen-alas ratsastuksen ravissa ja Vaarna esittelikin oikein hienoa läpi selän liikettään sekä minulle että kuskille. Hieno hevonen!

05.08.2017 Kouluvalmennus, valmensi Siiri K.

Koska edellinen treeni Vaarnan ja kuskinsa kanssa sujuivat niinkin hyin, sovimme uudet treffit jo seuraavalle päivälle. Säiden jumala(tar) suosi meitä jälleen eikä näköpiirissä ollut niin harmaata pilveä kuin sadepisaraakaan. Eilinen treeni oli koostunut väistöistä ja kokoamisesta, joten tänään keskityttiin lähinnä rentoon, koko kropan läpi kulkevaan liikkeeseen sekä taipuisaan hevoseen. Kuten eilenkin, saapuessani tallipihaan ratsukko olikin jo omatoimisesti verryttelemässä. Kampesin itseni autosta ulos kahvikuppi toisessa kädessä huojuen - kenen idea olikaan sopia koulutreeni lauantai-aamulle kello 8.00...

Haukottelustani huolimatta pääsimme aloittamaan treenit varsin pian. Vaarna tuntui ratsastajansa mukaan oikein letkeältä ja hyvältä, joten lähdimme treenailemaan taivutuksia kolmikaarisella uralla suuntaa joka kierroksen jälkeen vaihtaen. Tämä olikin hyvä harjoitus saada taivutukset tehtyä nopeasti sekä molempiin suuntiin. Aloitimme suoraan kevyessä ravissa ja jo heti alkuun ratsukon meno näytti helpolta sekä tasapainoiselta. Vaarna liikkui hyvässä, joskin melko rennossa muodossa ja ratsastajan kevennys sekä istunta olivat oikein hyvät. Taivutukset saatiin läpi ilman suurempaa työskentelyä ja ratsukon meni näytti oikein helpolta. Pienen hengähdystauon jälkeen suuntasimme jälleen pääty-ympyrälle ja lähdimme työstämään taivutuksia laukassa. Alkuun harjoittelimme pyörivää sekä liikkuvaa laukkaa molempiin suuntiin yksi kerrallaan, mutta koska harjoitus oli parivaljakolle näiltä osin jo helppo, siirryimme laukkaamaan kahdeksikolle. Kahdeksikon ympyröiden yhtymiskohdassa tehtiin laukanvaihto askeleesta. Alkuun laukanvaihdot tuottivat meille päänvaivaa eikä Vaarna olisi malttanut tehdä sitä puhtaasti, mutta kärsivällisten toistojen jälkeen ori alkoi huomata mitä siltä haettiin ja laukka vaihtui kohta kuin itsestään. Taivutuksissa ja ympyröissä hevonen liikkui mallikaasti ja taipui hyvin. Loppuun kokeilimme myös hieman vastataivutuksia ravissa molempiin suuntiin ennen loppuverryttelyä. Ratsukko suoriutui myös tämän päivän treenistä oikein mallikelpoisesti, teitä oli todella kiva valmentaa!

Lue päiväkirjaa