Kurjenpesä


Varismäen Viola "Viola"
✝ 08.03.2023

Viola nukahti ikiuneen omassa tarhassaan, hieman yllätäen; korkeasta iästään huolimatta vanha rouva oli vielä hyvässä kunnossa ja aamulla aivan tavanomainen itsensä.

Perustiedot
Meriitit

Suomenhevostamma, syntynyt 03.06.2016 (32-vuotias)
153-senttinen kulomusta
Koulupainotteinen (he A / 80cm)
Omistaa Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä
Kasvattanut Varismäki, Suomi
VH21-018-1097
SV-II
KTK-III (17 + 17 + 17 + 17 = 68p.)
KRJ-I (6,5 + 40 + 22 + 20 + 12,5 = 101p.)
SLA-I* (15 + 24 + 22 + 24 + 20 = 105p.)


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Tausta

"Tottakai Violan päivänä syntyneelle tammavarsalle pitää antaa nimeksi Viola. Aivan ehdottomasti. Se oli kaunis ilta. Illan viimeiset auringonsäteet maalasivat taivaan kauniin oranssiksi ja pihan vanhojen riippakoivujen oksia heilutti kevyt tuulenvire. Muuten oli aivan tyyntä. Alkukesän lämpimimpänä iltana Vappu päätti varsoa. Varsominen sujui niin nopeasti, ettei omistaja ehtinyt edes kissaa sanoa. Tuijotin haltioituneena pientä mustaa myttyä, joka tuhisi vatsa täynnä maitoa paksun olkipatjan päällä emänsä vierellä. Ehkä maailman kaunein tammavarsa. Mieheni Kristianin puheista piittaamatta päätin nimetä varsan Violaksi, sen syntymäpäivän mukaan. Kristian olisi halunnut jatkaa tamman emälinjan nimeämistapaa, mutta oli jo nimetty Violaksi."
- kasvattaja

Tunnen itseni aina aivan kammottavaksi korppikotkaksi tutkaillessani lopettavan tallin myyntihevosia. Hyvähän se vain on, että hevoset saavat uuden kodin ja tallinpitäjä lopettaa toiminnan, mikäli siltä tuntuu, olipa syynä raha, aika tai mikä tahansa. Ja kuitenkin minulla on ilkeä olo, kuin olisin tekemässä jotain väärää.
Bongasin Violan, kun Varismäki ilmoitti lopettavansa toimintansa ja myyvänsä lähes kaikki hevosensa. Kulomusta koulutamma oli paitsi hyvin sievä (ei ehkä se rakenteellisesti upein, mutta sievä ja kaunispäinen yhtä kaikki), myös mukavan erisukuinen omiin hevosiini verrattuna. Violassa kuitenkin hurmasi sen katse. Vanha kansa puhuu, että hevosen persoonan näkee sen silmästä, ja Violalla oli – ja on – viisas, lempeä, ikävuosiaan kypsempi katse. Rehellinen ja vakaa, rauhallinen eikä vähääkään tylsämielinen. Minä ihan upposin tamman silmiin.

Totta kai minä koeratsastin Violan sekä teetin eläinlääkärin tarkastuksen sellaisella laajuudella kuin näin tarpeelliseksi. Vaikka olenkin vähän turhan hyvä puhumaan itseni ympäri hevosten ostamisessa, niin joku järki kuitenkin minunkin päässäni. Ja Violan, sillä se osoittautui juuri niin viisaaksi hevoseksi kuin olin ensinäkemältä kuvitellut.

Luonne

Älynsä lisäksi Viola säkenöi rauhallista varmuutta, itseluottamusta sekä tyytyväisyyttä. Tammani solmii helposti uusia ystävyyssuhteita muiden hevosteni kanssa ollen laumahierarkiassa selkeästi hyvin korkealla; tästä hevosesta tulee vielä oman porukkansa johtajatamma parin vanhemman leidin väistyessä! Viola ei turhia hötkyile tai vähästä säikähdä, eikä myöskään ole arka tai hidas vaikka monesti pohtii, harkitsee asioita kahteen ellei kolmeenkin kertaan. Muut hevoseni luottavat Violaan kuin kallioon; mikäli Viola ei säiky ja säpsy, vaan pysyy rauhallisena, pysyvät muutkin. Tästä syystä Viola onkin ollut korvaamaton apu kuljetusta, maastoilua tai.. no, mitä tahansa, stressaavien hevosten kanssa. Rauhallisella esimerkillään sekä olemuksellaan musta suomenhevonen onnistuu tyynnyttämään aika lailla kenet tahansa.

Aivan samalla tavalla tammani tulee toimeen ihmisten kanssa. Se ei tunge liian liki, mutta tulee kyllä karsinansa ovelle tai tarhansa aidalle moikkaamaan ohikulkijoita sekä tutkimaan tarhaansa siivoavan ihmisen puuhia. Viola nauttii rapsutuksista ja huomiosta pyytäen niitä oikein nätisti. Herkuista ehdoton lemppari on kuivattu ruisleipä. Kiirepäivinä, jolloin rapsutukset jäävät välistä, Viola tuntuu tajuavan tilanteen eikä ota nokkiinsa. Tilanteesta tai käsittelijästä viis, Viola käyttäytyy moitteettomasti. Voin uskoa tamman ensikertalaistenkin käsiin tietäen, ettei hevonen tuskastu, ryhdy uhittelemaan tai muutenkaan käyttäydy huonosti. Hyvähermoinen, lempeä, ymmärtäväinen hevonen seisoo sievästi paikoillaan silloinkin, kun yli-innokas hoitaja vahingossa nykii jouhista selvittelemisen sijaan, eikä arka, ensi kertaa klippaava ihminen onnistu tartuttamaan pientä jännitystään Violaan. Täyden kympin käytösnumero aivan kaikesta lastauksesta rokotuksiin, varustamisesta taluttamiseen ja niin edelleen.

Myös Violan ratsastettavuus ansaitsee kehuja, tai oikeastaan suoranaista suitsutusta. Rehti, reipas tamma selkeästi tykkää työskentelemisestä, lajista tai ratsastajan taidoista viis. Viola on hyvin taitava luovimaan epäselvien ja ristiriitaistenkin apujen viidakossa, ja vaikkei tamma teekkään mitään valmiiksi, sen kanssa on hyvä opetella, vahvista taitojaan, kokea onnistumisia sekä ahaa! -elämyksiä. Viola tekee enemmän kuin mielellään kaiken siltä pyydetyn kuitenkaan pelastamatta ratsastajan vinoutta tai puolivillaista kokoamisen yritystä. Mikäli jotain ei pyydä kunnolla, ei tamma myöskään tee asiaa kunnolla. Mustan suomileidin työskentely peilaa siis täysin ratsastajan taitoja, tai ainakin viitseliäisyyttä.
Liitokaviota Violasta ei kuitenkaan saa, vaikka selässä istuisi olympiaratsastaja. Tamman askellus on tasaista, suoraa ja väljää, etenkin käynti on hyvä, ravi ja laukka lähinnä tavanomaiset. Eteenpäinpyrkimystä, yhteistyöhalua tai rohkeutta sen sijaan ei puutu, ei myöskään intoa oppia uutta tai poistua mukavuusalueelta. Viola ei turhaudu toistoihin tai osaamattomaan ratsastajaan, tosin koviin apuihin se luonnollisesti tuskautuu pyrkien pois kovan käden tai liian vahvojen pohkeiden vaikutusalueelta.

Ei yllättäne ketään, ettei Viola ole moksiskaan matkustamisesta, väenpaljoudesta, esiintymisestä, kilpailutouhusta ylipäätään. Viilipyttymäisen rauhallinen tamma ihan viihtyy parrasvaloissa, vaikkei se kaikkein aristokattimaisin showratsu olekaan. Violalla tuntuu kuitenkin olevan hauskaa, niin työnteon kuin esiintymisen parissa, ja tämä ilo tarttuu helposti niin ratsastajaan kuin yleisöönkin. Tamma ei ehkä ole tasonsa tai rotunsa upeimpia hevosia, perushyvä helppo A -ratsu ennemminkin, mutta kyllä Viola sympatiapisteet sekä kehut viisaudestaan kerää niin tuomareilta, yleisöltä kuin kaikilta sen kanssa työskenteleviltä!

Sukutiedot

i. VSN Ch Klaus-Henrik
KTK-III, KRJ-II
sh, klm, 159cm
ii. Klaus-Helmer
evm, sh, m, 161cm
iii. Klaus
evm, sh, m, 158cm
iie. Tiamantti
evm, sh, vrt, 154cm
ie. Iltarusko
evm, sh, prt, 154cm
iei. Eevert
evm, sh, tprt, 156cm
iee. Ivalan Ruska
evm, sh, trt, 152cm
e. Varaslähtö Vappuun
emän VH-profiili sukupisteitä varten
sph, prt, 147cm
ei. Ryminällä Markkinoille
evm, sh
eii. Tuuttimörkö
evm, sh
eie. Lainaan Enkä Palauta
evm, sh
ee. Jukra Mikä Joulu
evm, sh
eei. Lähiöunelma
evm, sh
eee. Myöhäinen Juhannus
evm, sh

Jälkeläiset

02.02.2022 sh-o. Kurjen Klaus-Herman i. Lumimyrskyn Hautaruusuja om. Enna Reinivuo (VRL-14704)
17.03.2022 sh-t. Kurjen Kerttu i. Seppäjärven Kerjäläiskuningas om. Mari H (VRL-05704)
04.01.2023 sh-t. Kurjen Ruth i. Lepää Rauhassa om. Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä

Kilpailutulokset

Varismäen Viola kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa. Ajantasainen taso- ja ominaisuuspistetilanne löytyy tamman VH-profiilista.

VSR Ikäryhmäkilpailut
05.08.2021 VSR Ikäryhmäkilpailun 3. osakoe 5-vuotiaat 8/21
Rakenne III-palkinto, koulukoe 9. sija, estekoe 5. sija, jatkaa estefinaaliin

05.12.2021 VSR Ikäryhmäkilpailun finaali 5-vuotiaat 90cm 4/20

VSR CUP 4 sijotusta joista 1 voittoa
30.04.2022 Hiivurin Suomenhevoset VSR Cup he A 1/40
31.05.2022 Hiivurin Suomenhevoset VSR Cup he A 5/48
30.06.2022 Hiivurin Suomenhevoset VSR Cup he A 5/31
31.07.2022 Hiivurin Suomenhevoset VSR Cup he A 5/39

Päiväkirja & valmennukset

05.08.2021 Suomenhevosten ikäryhmäkilpailun kolmas osakoe
Tapahtumasivu.
Ikäryhmäkilpailuista on muodostunut jo pieni jännityksen ja odotuksen paikka, kilpa, jota seuraan paitsi osallistujana ja kasvattaja, myös yleisestä mielenkiinnosta. Ikäryhmäkilpailu on oiva ikkuna siihen, mitä kilpa- ja jalostuskentille on tulossa!

Kolmanteen osakilpailuun ilmoitin kolme hevosta, Violan, Vintiön ja Aleksein. Viola on kolmikosta tuorein ostokseni, mutta valmistauduin kisaan hyvillä mielin. Tamma tuntuu niin käteen sopivalta hevoselta, ja se on niin viisas, tyyni ja muutenkin rauhallinen, etten pitänyt aika tuoreen ostoksen kanssa kilpakentille lähtemistä minään isona temppuna. Yleensä haluan tutustua ratsuihini kotona vähän syvemmin. Viola vain tuntui niin tutulta ja valmiilta.
Kuten yleensäkin, Susirajan Lissu hoiti esteosuuden, minä ratsastin kouluosuuden. Viisivuotiaita oli mukavat 21 nuorta, ja olen erittäin tyytyväinen lopullisiin tuloksiin; Viola oli yhdeksäs, Vintiö neljäs! Estekokeessa tulokset heilahtivat vähän toisin päin, kun Lissu luotsai Violan luokan viidenneksi Vintiön jäädessä sijalle 12. Kummatkin hevoset olivat hyvässä terässä tänään, Violakin liikkui niin innokkaana, että se ihan tuntui viisivuotiaalta eikä siltä Aikuiselta Tammalta, jollaista se vähän tuntuu viisaine vanhoine silmineen esittävän. Erityisesti estekokeessa Viola, minun koulutammani, teki sellaisen suorituksen, että radan jälkeen Lissu vähän vihjaili hyppyuran jatkon olevan fiksu ajatus.

Viisivuotiaiden osalta hevosteni menestys oli tasaista; Viola sijoittui kahdeksanneksi, Vintiö yhdeksänneksi. Kummatkin jatkavat finaaliin, Viola estefinaaliin, Vintiö koulufinaaliin. Aleksei ei ainakaan nelivuotistulostensa perusteella jatka finaaliin, katsotaan, josko viisivuotiaana onnistaisi paremmin.
Lissun sanat jäivät vähän mietityttämään; ehkä Violan kanssa voisi kokeilla myös esteratsastuksessa kilpailemista? Selkeästi tamma tykkää touhusta ja on siinä hyvä, vaikka tammasta tuskin on metriin, hyvä jos ysikymppiin. Saa nyt nähdä.

01.11.2022 Varsapohdintoja
Viola on varsonut kaksi älyttömän hienoa varsaa (joskin poikansa on luonteeltaan hieman.. spesiaali, eikä lähellekään yhtä viisas kuin emänsä). Kumpikin varsa on korrektirakenteinen, etenkin ori mielettömän komea, joten emästä on menty piirun verran parempaan suuntaan. Klaus-Hermanista tuli isänsä tavoin vaativa B -tasoinen, siinä missä Kerttu on niin ikään isänsä tavoin useamman lajin monitoimihevonen. Kerttu onkin jo kunnostautunut kilparadoilla kahmien roppakaupalla sijoituksia kolmesta lajista! Klaus-Hermankin on aloitellut kilpauraansa. Voinkin kasvattajana hymyillä ja olla äärettömän ylpeä kummastakin Violan varsasta, sekä onnellinen kodeista jotka ne saivat.

Haaveissani onkin kolmas varsa, tällä kertaa itselleni jäävä. Kuten yleensäkin, toivon tammavarsaa, joka jatkaisi Violan emälinjaa. Viola itse on luonteeltaan ja ratsastettavuudeltaan niin erinomainen, että olen haaveillut copy-paste -tyylisestä monistamisesta.. Eihän se koskaan niin mene, varsa voi persoonaltaan ja ratsastettavuudeltaan olla ihan mitä tahansa. Sitä paitsi tämä on nimenomaan haaveilua, orin valitseminen jarruttaa suunnitelmiani melkoisesti. Voi hyvinkin olla, että lähden jonkun ystäväni talliin tutustumaan niin sanotusti ulkopuoliseen orivalikoimaan, sillä olen hiljalleen hyväksynyt sen tosiasian ettei Kurjenpesän oreista löydy Violalle sulhoa.

01.12.2022 Menestynyt Viola
Päivästä toiseen Violani jaksaa ihastuttaa ja ilahduttaa minua silkalla olemassa olollaan, ihastuttavalla persoonallaan. Tumma tammani on tuonut kotiin myös kilpamenestystä ja palkintoja, jotka tietenkin lämmittävät mieltäni (olen kuitenkin kilparatsastaja ja kasvattaja) ollen kuitenkin ehdottomasti kirsikka muutenkin loistavan kakun päällä.
Jo nuorena Viola pärjäsi VSR:n ikäryhmäkilpailussa, tosin ei koulu- vaan esteratsastuksessa! Tamma pääsi kolmannesta osakilpailusta finaaliin ja finaalissa Lissu ratsasti Violan kanssa neljännelle sijalle nollan virhepisteen loistotuloksella. Violan hyppyinto ja -lahjakkuus pääsi yllättämään minut. Urasuunnitelmat eivät kuitenkaan menneet uusiksi, Violasta tuli kouluratsu (joka kyllä yhä edelleen tykkää hyppäämisestä, ja on siinä oikeastaan lahjakkaampi kuin olen koskaan isommin ääneen sanonut).

Tuoreempaa menestystä ovat tuoneet tietenkin Violan varsat. Viime marraskuussa, itse asiassa eilen, Viola palkittiin Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla! Pisteitä kertyi 101, tulos, johon olen enemmän kuin tyytyväinen. Viola käyttäytyi itselleen ominaiseen tapaan viilipyttymäisen rauhallisesti ja hyvin nautiskellen hetkistään tuomariston sekä yleisön edessä. Itse asiassa voisin vaikka vannoa Violan olleen vielä tänäänkin varsin maireaa tammaa, aivan kuin se olisi edelleenkin esiintymässä eikä kotipihalla tuttujen hevoskavereiden seassa! Maastoretkellämme vastaan toki käveli muutamia koiranulkoiluttajia, joista muutamat vähän taputtelivat Violaa pysähtyessämme juttelemaan. Yksikään koira ei ollut moksiskaan Violasta eikä Viola koirista, sain jälleen kehua hevostani fiksusta suhtautumisesta uusiin asioihin, tai tässä tapauksessa tuttavuuksiin.

Viola pääsee pikapuoliin uudelleen ihan oikean yleisön ja tuomariston eteen, sillä aion ilmoittaa tamman rotulaatuarvosteluun. Siinäpä tamman kilpa- ja edustusura sitten onkin, seuraava etappi on kolmas varsa. Olen vihdoin valinnut Violalle sulhasen, joten peukut pystyyn sujuvan tiinehtymien sekä ongelmattoman kantoajan suhteen! Mammalomaa odotellessa Viola saa palautella mieleensä ajojuttuja sekä hiihtoratsastuksen. Viime aikoina olen nauttinut kärrylenkeistä, hiihtoratsastusta olemme naapurini kanssa suunnitelleet siitä lähtien, kun jotakuinkin pysyvä lumen yritys satoi maahan. Viola toimi viime vuonnakin yhtenä luottohiihtoratsuistamme, ja saa toimia tänäkin vuonna. Perinteet kunniaan, samaten hienot, fiksut hevoset!© KURJENPESÄ
Ulkoasu © Narie
taustakuva Cano Vääri (CC BY-NC-SA 2.0)
virtuaalitalli // virtuaalihevonen