Kurjenpesä


Oldfinion Kharon "Kharon"
✝ 11.06.2022

Vanha herra Kharon siirtyi ikivihreille niityille.

Perustiedot
Meriitit

Trakehnerori, syntynyt 02.09.2016 (28-vuotias)
174-senttinen rautias
Yleispainotteinen (Intermediate I / 110cm)
Omistaa Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä
Kasvattanut Oldfinion Dressage, Suomi
VH16-021-0418
KV-II (9 + 5 + 2 + 1 + 10,5 = 27,5 p.)
KTK-II (19 + 17 + 20 + 18 = 74p.)
KRJ-I (7 + 43 + 19 + 20 + 15 = 104p.)
Champion


© Gestüt Hämelschenburg

Tausta

Kharon oli Alegre-löytö. Nähtyäni ilmoituksen orista en aikaillut hetkeäkään, vaan otin välittömästi yhteyttä Alegren henkilökuntaan ja sovin, että mikäli ori läpäisee eläinlääkärin tarkastuksen ostan sen ilman koeratsastusta. Oria oli ilmoituksessa kehuttu hyväkäytöksiseksi, fiksuksi, kaikin puolin asialliseksi hevoseksi, energiseksi ja nöyräksi ratsastaa, eikä minulla ollut mitään syytä epäillä tätä luonnehdintaa. Olen ennenkin ostanut hevosia Alegren kautta ja saanut aina juuri sitä, mitä minulle on luvattu.

Kuten arvata saattaa, Kharon läpäisi ostotarkastuksen puhtain paperein, ja minä järjestin trakehnerin kuljetuksen Kurjenpesään.

Ostin Kharonin puhtaasti siitosoriksi; suku olikin suurin syy, miksi tein ostotarjouksen välittömästi. Intermediate I -tasolla kilpaillut raudikko oli kaikin puolin valmis, mikäli pelkkiä kilpailumeriittejä mietitään, mutta tietenkin jatkoin kisaamista terveellä, täydessä kisakunnossa olevalla hevosella. Olemmekin niittäneet hieman CUP-menestystä. Hienon sukunsa lisäksi Kharon on juuri niin hyväluonteinen, miellyttävä ratsastaa kuin mitä minulle Alegresta luvattiin. Rakennekin on kohdillaan; kantakirjasin Kharonin II-palkinnolla. Koen tehneeni erinomaiset kaupat, Kharon oli oikea löytö suuren myyntitallin listoilta!

Luonne

Leppoisan rauhallinen herrasmies, todella helppo ja mukava käsitellä sekä ihastuttavan reipas, eteenpäinpyrkivä sekä yhteistyöhaluinen ratsastaa. Se on juuri niin fiksu, hyväkäytöksinen ja asiallinen kuin mitä Alegren väli myynti-ilmoituksessa sekä myöhemmin kauppaa käydessä kertoi ja lupasi. Kharon on oreja, jotka eivät tee itsestään numeroa; sen itsetunto kestää toisten orien pörhistelyn ja läsnäolon ilman tarvetta alleviivata omaa asemaansa. Eikä tämä kyttää tammoja, pitää kyllä tallialuetta silmällä, muttei stressaa jonkun poistuessa pihasta.

Periaatteessa minulla ei ole paljoakaan sanottavaa Kharonin käsiteltävyydestä, toisaalta juttua lähinnä kehuja, riittäisi paljonkin. Raudikko käyttäytyy aina esimerkillisesti, sen kanssa on helppoa toimia, huulipuristinta tai mitään muutakaan apuvälinettä tai vippaskonstia ei ole koskaan tarvittu. Jalat nousevat maasta pienellä pyynnöllä pysyen ylhäällä ilman nojailuja tai nykimisiä, vaikka kengityksessä vähän kestäisikin todella tiukkojen kotkausten purkamisen tai minkä tahansa muun syyn vuoksi. Ongelmaton varustaa, loimittaa, pestä, klipata, raspata ja lääkitä, nätisti vierellä kävelevä ja kerrasta lastautuva herrasmies. Minkään asian kanssa ei koskaan ole ollut ongelmia tai edes ihmettelyä. Fiksu, aikuinen ori, joka osaa suhtautua järkevästi kaikkeen arkiseen ja vähän harvinaisempaankin touhuun.

Orini ratsastettavuus(kin) on kaiken kehumisen, suorastaan hehkuttamisen, arvoista. Näyttävä, liikemekaniikaltaan terve hevonen, joka loistaa etenkin kootuissa ja keskiaskellajeissa. Eivät Kharonin lisäyksetkään missään nimessä heikot ole, edellä mainitut vain ovat piirun verran laadukkaammat. Piruetit ovat raudikolle yhtä mieluisia kuin pohkeenväistöt, väistöt sujuvat samalla vaivattomuudella kuin rento käynti suoralla uralla. Kaiken kaikkiaan Kharon on hyvin tasainen ja tasapainoinen niin mielenlaadultaan, liikkeiltään kuin osaamiseltaankin.
Yritteliäänä, yhteistyöhaluisena hevosena trakehner lähtee mielellään töihin ihan kenen tahansa kanssa. Se on viisas hevonen, joka tietää, milloin selässä on kokemattomampi ratsastaja, eikä Kharon silloin ota nokkiinsa vähän epäselvistä tai heikommin ajoitetuista avuista. Osaavampien ihmisten kanssa ori kyllä toivoo sekä olettaa täsmällisyyttä, tasapainoa ja pehmeyttä, sitä mitä se itsekin ratsastajalleen tarjoaa. Orin huomautukset karkeista tai epätäsmällisistä avuista ovat pehmeitä pysähdyksiä, satunnaisia hännän huiskautuksia, eivät mitään isoja ja teräviä liikkeitä. Ne kuitenkin huomaa, kun keskittyy ratsastamiseen eikä haaveilemiseen.

Kotipihaa pidemmälle on helppo lähteä, Kharon ei jännitä pidempiäkään matkoja, eikä herrasmiesmäinen käytös unohdu kyydistä kotipihalle. Vuositarkastus klinikalla tai vähän suurempi Cup-kilpailu; ei väliä, raudikko käyttäytyy yhtä moitteettomasti kuin kotonakin. Esiintyminen on itsevarmaa, muttei alleviivaavaa, perussiistiä ilman showmiehen elkeitä. Eikä Kharon kyllä se karismaattisin hevonen ole, jos aivan totta puhutaan. Monin tavoin hieno, muttei karismaattinen.

Sukutiedot

i. VIR MVA Ch Caucasus NON
KTK-I
trak, m, 167cm
ii. VSN Ch, Ch, Rosenhof Alfons
YLA1, KTK-II, KRJ-I
trak, m, 170cm
iii. Bardulf
KTK-II, KRJ-I
trak, rn, 171cm
iie. VSN Ch Anika
KTK-II, KRJ-I
trak, rn, 165cm
ie. Ch Carnalia PB
KTK-II
trak, prt, 162cm
iei. Tarostar
KRJ-I
sh, rt, 166cm
iee. Carnimirie
trak, rt, 168cm
e. VIR MVA Ch Elysium Kira
YLA2, KTK-III, KRJ-III, ERJ-II, VPVL-II
trak, rt, 169cm
ei. Ch Bileminister
KTK-II, ERJ-I
trak, rt, 165cm
eii. VIR MVA Ch Gothminister
ERJ-I
trak, mrn, 168cm
eie. Bilehymnia
YLA2, ERJ-I, ERL-III, SJP-II
trak, km, 166cm
ee. Schanja Kira
KTK-III
trak, rn, 171cm
eei. Shaft
trak, rn, 172cm
eee. Ch Segfera Perle
trak, rn, 170cm

Jälkeläiset

07.02.2017 trak-t. Chelmsford Ioke e. Idria om. Jere (VRL-14433)
17.02.2019 trak-t. Livia Kallone e. Rosenhof Louisa om. Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä

Kilpailutulokset

KRJ; Kilpaillut porrastetuissa maksimitasolleen

KRJ CUP ; 3 sijoitusta joista 1 voitto
31.03.2020 Mörkövaara KRJ CUP Int I 2/26
31.10.2020 Storywoods KRJ CUP Intermediate I 2/13
30.11.2020 Teilikorpi KRJ CUP Prix St. Georges 1/15

Päiväkirja & valmennukset

01.11.2021 Aina ei mene kuin Strömsössä
Ostin Kharonin suurin suunnitelmin siitosoriksi, vaan kuinka kävikään? Ori on omistuksessani saanut yhden jälkeläisen. Vika ei tosin ole hevosessa, Kharon on hirvittävän hieno eikä sperman laadussakaan ole puutteita. Aluksi ori asui Kurjenpesässä, kantakirjasin sen, kilpailimme, menestyimme cupeissa. Sitten vakiovalmentajani kertoi erään oppilaansa etsivän hevosta, jonka kanssa nostaa tasoaan. Mieluiten ylläpitodiili. Se tavallinen tarina; rahaa on kyllä hevosen ylläpitoon, mutta kovempitasoisen ratsun alkuinvestoinnit ovat turhan kovat. Kutsuin valmentajani oppilaineen kylään, nainen testasi Kharonia ja he tulivat hyvin juttuun. Paperitöiksihän se meni, ori lähti ylläpitokotiin opetusmestariksi ja kilpakumppaniksi.

Tovi sitten ori palasi Kurjenpesään. Diilimme päättyi hyvissä merkeissä, ja voi hyvinkin olla, että löysin itselleni uuden, pidempiaikaisen yhteistyökumppanin. Hevosestani on pidetty ensiluokkaista huolta, sen näkee ihan kaikesta lihaskunnosta karvan laatuun ja orin mielentilaan! Nainen, Leila, kehui Kharonia suuresti niin minulle kuin valmentajani koko ylläpitoajan sekä sen jälkeen. Leilan oma taso kohosi huimasti aikaisemmasta vaativa B:stä; hän starttasi hyväksytyin prosentein sekä muutamin sijoituksin Prix St. Georgesia Kharonin kanssa.

Alkuperäiset suunnitelmani eivät toteutuneet, mutta en valita. Aina ei mene kuin Strömsössä, ja tällä kertaa matkaan tullut mutka oli pelkästään positiivinen! Seuraavaksi Kharonilla on edessään vähän edustustöitä Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa, jota kenties viimein seuraa se jalostusorin virka, johon minä oria alun alkaen kaavailinkin.

24.11.2021 Kouluvalmennus, valmensi Naella Wahlman
Aino ravaili rautiaan orinsa kanssa kentällä kun nousin autosta. Ratsukko siirtyi käyntiin ja Aino ohjasi hevosen aidanviereen. Vaihdoimme pikaisesti kuulumiset ja Aino kertoi hieman lisää punaruskeasta ratsustaan. Ori oli nimeltään Kharon ja Aino ehti parissa minuutissa ylistää sen melkein maasta taivaisiin. Jouduin miltei toppuuttelemaan naista, jotta pääsisimme päivän työskentelyosuuteen. Ratsukko oli kuulemma jo tehnyt alkuverryttelyt kaikissa askellajeissa, joten aloittelimme heti ravityöskentelyllä pohkeenväistöjen parissa. Ohjeistin ratsukon aloittamaan muutamilla väistöaskelilla uralta pois, tekemään suoristuksen ja palaamaan uralle. Kharonin ravi oli mukavan lennokasta, joten tätä tehtävää varten pyysin Ainoa ihan vähän kokoamaan hevosta, jotta väistöistä tulisi mahdollisimman napakoita. Kharon toimi ratsastajansa kanssa oikein kivasti, joten kovin montaa toistoa en jaksanut vaatia - ratsukko suoritti hienosti jo ensimmäisellä kerralla joten kolmella pitkällä sivulla tehdyt väistöt riittivät minulle.

Seuraavaksi ratsukko sai siirtyä käyntiin, mutta pyysin Ainoa säilyttämään ohjat tuntumalla ja testailemaan Kharonin taipuisuutta viisikaarisella kiemurauralla. Raudikko meinasi aluksi olla hieman jäykkä edellisen, vahvasti suoristamiseen liittyvän tehtävän jäljiltä, mutta vetreytyi nopeasti oikein kivaksi. Parin kiemurauran jälkeen Aino antoi orille enemmän ohjaa muutamaksi minuutiksi, ja kerroin seuraavan tehtävän. Ratsukko työskentelisi lopputunnin kiemurauran parissa, ensin ravissa ja myöhemmin laukassa. Ravista halusin nähdä viisikaarisella täsmällisiä pysähdyksiä aina pituushalkaisijaa ylitettäessä ja myöhemmin laukassa tehtäisiin kolmikaarisella sekä vastalaukkaa että muutamia vaihtoja. Aino keräili ohjat takaisin käteen ja siirsi Kharonin raviin. Ori nosti ravin pehmeästi ja ratsastaja ei voinut kuin hymyillä rautiaan hevosensa selässä.

Viisikaarinen kiemuraura pysähdyksineen lähti sujumaan niin hienosti, että lisäsin vaikeusastetta hieman pyytämällä Ainoa väistättämään Kharonin takaosaa sisälle kiemurauran kaarteissa. Ensin ajatus meinasi mennä ristiin, mutta kun selvensin mitä toivoin, Aino toteutti tehtävän Kharonin kanssa oikein hienosti. Parin toiston jälkeen Kharonin olisi saanut luultavasti käärittyä vaikka rullalle kun taipumista tuli niin moneen suuntaan. Jätimme pikkuhiljaa ravitehtävän sikseen ja annoin ratsukon hengähtää hetken käynnissä. Sitten jatkettiin laukassa, ensin kierroksen verran suoraa uraa ja sitten kolmikaarisella vastalaukkatehtävällä. Ensimmäisellä kerralla Aino ilmeisesti vähän horjahti pituushalkaisijaa ylitettäessä muuttaessaan Kharonin asetusta ja näppärä ori vaihtoi laukan sujuvasti. Naurahdin ja pyysin jatkamaan tehtävän kolmannenkin kaarteen myötälaukassa. Myös toinen vaihto onnistui hienosti. Pitkän sivun ratsukko sai ravata ja sitten vastalaukkaa testattiin uudelleen. Nyt Aino istui Kharonin selässä vakaasti eikä ori saanut pienintäkään vihiä vaihdosta, joten keskimmäinen kaarre sujui hienosti. Suurikokoinen hevonen mahtui hyvin tekemään kauniin pyöreän tien ja asettui juuri oikein. Kehuin Ainoa ja pyysin sitten vaihtamaan suuntaa. Toiseen suuntaan tehtiin pari vastalaukkakiemuraa sekä yksi kiemura laukanvaihdoilla. Kharonin ja Ainon yhteistyössä ei ollut moitittavaa, eikä sitä löytynyt kyllä suorittamisestakaan - parin yhteispeli toimi saumattomasti. Valmennus päätettiin onnistuneeseen suoritukseen ja sitten ratsukko sai siirtyä loppuverryttelyiden pariin. Loppukäyntien aikana kävimme Ainon kanssa vielä valmennuksen tehtävät läpi ja sitten minun oli aika lähteä ratsastamaan omia hevosiani kotiin.© KURJENPESÄ
Ulkoasu © Narie
taustakuva Cano Vääri (CC BY-NC-SA 2.0)
virtuaalitalli // virtuaalihevonen