Kurjenpesä


Walburga "Walpu"
✝ 07.02.2020

Walpusta ja Mankista luopuminen oli samaan aikaan kamala ja helpottava päätös; vanhat rouvat saivat lähteä viimeiselle matkalleen yhdessä, iästään huolimatta vielä hyväkuntoisina. Ne saivat arvoisensa lopun pitkille elämilleen.

Perustiedot
Meriitit

Hannovertamma, syntynyt 22.04.2015 (30-vuotias)
168-senttinen punarautias
Koulupainotteinen (Grand Prix / 100cm)
Omistaa Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä
Kasvattanut Wilhelm & Antje Schaefer, Saksa
VH17-011-0235
KTK-II (18 + 17 + 18 + 17 = 70p.)
Champion
KRJ-I (7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p.)


© Kurjenpesä

Tausta

Walpu on ensimmäinen oma hevoseni ties kuinka moneen vuoteen. Lämmöllä muistelen lapsuuden lähes omalta tuntuneita hoitohevosia, teini-iän toritammaa sekä sitä seurannutta puoliveriruunaa, jonka kanssa pääsin starttaamaan vaativaa B:tä. Koulu kuitenkin nieli yhä enemmän ja enemmän aikaa, joten rakas opetusmestarini lähti ilahduttamaan toista junnua. Minä hankin melko mukavat arvosanat sekä työpaikan tilitoimistosta. Hevoset eivät missään kohtaa jääneet, kävin ratsastustunneilla ja vuokrasin paria kouluhevosta, joiden kanssa valmentauduin ja kisasin jonkin verran vaativaa B:tä ja A:ta.

Eihän sellainen kauaa riittänyt. Katsellessani uutta asuntoa haaveilin Turusta ja tallista, joskin totesin sen nopeasti hyvin mahdottomaksi (tai ainakin järjettömän kalliiksi) yhtälöksi. Pöytyältä löytyi juuri minulle sopiva maalaisunelma, ja talokauppoja seurasi tietenkin kuumeinen hevosen etsiminen. Nyt saisivat tunnit ja ylläpitohevoset riittää, jos muillakin oli aikaa päivätyölle sekä omille hevosille, niin olisi minullakin!

Walpun bongasin ratsuhevosiin erikoistuneelta myyntisivulta. Ilmoitus oli aika suppea, mutta tyhmänä menin ja rakastuin jo tamman pääkuvaan. Yksi pitkäksi venähtänyt puhelinsoitto myyjälle, koeratsastuksen varaaminen ja auton keula kohti Ypäjää.
Tavatessani rautiaan koulutamman rakastuin siihen päätä pahkaa, enkä suostunut ajattelemaan muuta vaihtoehtoa kuin tamman kiikuttaminen Kurjenpesään. Ihana, seurallinen raudikko nautti harjaamisesta ja rapsutuksista ollen oikea sylikoira. Hevosena, tietenkin. Tallikäytävän haliponi muuttui satula selässään tiukan asialliseksi The Kouluratsuksi, joka ei suvainnut minulta yhtään maisemamatkailua tai hieman huolimatonta apua. Olin totaalisen myyty. Onneksi eläinlääkärin tarkistuksessa ei ilmennyt mitään, sillä minähän olisin raahannut Walpun vaikka rikkinäisenä kotiin rakastaakseni sen ehjäksi.

Luonne

Tallissa ja muutenkin ihana, hömelö, seurallinen halipusukaveri, satula selässään hyvin tiukkapipoinen työmyyrä, joka ei siedä laiskottelua keneltäkään. Tinkimätön perfektionisti. Maailman ihanin hevonen.

Tämän hevosen hoitohetket venyvät aina, ainakin jos minä olen hoitamassa. Tiukkapipoinen GP-ratsuni on hoidettaessa supersöpö, seurallinen, hölmö luttana kultapieni, lauhkea ja muumimammamaisen ihana vanhempi rouva, joka katsoo nuorempien perään ja rakastaa jokaista sekuntia, jonka viettää ihmisen kanssa. Harjat eivät koskaan ole liian kovat tai pehmeät eikä pesuvesi väärän lämpöistä, jouhien käsittelykin on ihan mukavaa, klipperi ei pelota eikä kaivonkannen alla vaani krokotiiliallasta. Walpu suhtautuu kaikkiin hoitotoimenpiteisiin sekä ihmisiin ullataalasmaisen uteliaasti, välillä turhankin kanssa; raudikko on toisinaan turhankin innokas tunkemaan turpaansa asioihin ja ihmisiin kiinni. Kuten esimerkiksi kengittäjäparkaan, joka kyllä tykkää Walpulta, mutta hoitaisi halit ja rapsutukset ennemmin vasta kengitystyön jälkeen. Walpun mielestä nämä asiat voisi ihan hyvin tehdä yhtä aikaa.
Todellisena kaikki käy -hevosena puoliverirouva sopii vähän kokemattomamman tai aremman ihmisen hoidettavaksi. Walpu ei tasan tarkkaan tee mitään uteliasta nuuhkimista ja rapsutusten kerjäämistä kummoisempaa, vaikka joku keksisi kiskaista tammaa hännästä. Minua jaksaa yhä edelleen naurattaa, miten hömelö, seurallinen, huoleton Walpu onkaan hoitotilanteissa, kun ratsuna tamma on niin teräshermoista, vaativaa, tiukkapipoista suoritushevosta, että siinä ei ole aikaa pusujen ajattelemisellekaan.
Yleensä Walpu suhtautuu taluttamiseen kohtalaisen ryppyotsaisesti, eikä tee mitään ihmisen tahtiin kävelyä kummempaa. Mikäli talutusretki venyy (tahallaan tai tarkoituksella) alkaa varovainen turvalla tökkiminen, joko hoputtamisen tai huomionkipeyden merkkinä. Muiden hevosten mahdollisille tarhapöllöilyille raudikkoni ei korvaansa lotkauta, tuntuu vain pyörittelevän silmiään etenkin vähän.. yksinkertaisemmille lajitovereilleen.
Lastaus- ja kuljetustilanteet ovat Walpulle tuttuja, rutiininomaisia suorituksia, jotka sujuvat aina vaivattomasti. Hevonen ramppia ylös joko talutettuna tai lähetettynä, luukut ja hevonen kiinni ja menoksi. Walpu matkustaa rauhallisesti yksin tai porukassa, mutta mieluiten yksin; matkaseura on yleensä rouvan makuun idioottia sakkia.

Satula selässään hannoverini muuntautuu tiukkapipoiseksi, vaativaksi perfektionistiksi, joka haluaa tehdä töitä ja myös tekee niitä – ja olettaa ratsastajansakin tekevän. Kunnolla. Walpu ei voi sietää selässä matkustelua, puolivillaisia tai epäselviä apuja, pienintäkään sahaamista tai yhtään mitään muutakaan. Ratsastajan tulee pitää ryhtinsä ja tasapainonsa, ratsastaa jokainen askel, käyttää apuja selkeästi ja oikeaan aikaan sopivalla herkkyydellä. Tämä hevonen opettaa ratsastamaan. Walpu pysähtyy saman tien ratsastajan antaessa vähänkään epäselvän avun, eikä raudikko varmasti liiku ennen kuin vikaohje on kerrottu oikein. Pukittelua tai muutakaan sellaista puoliverirouva ei harrasta, se vain pysähtyy.
Eteenpäinpyrkivänä, äärettömän työteliäänä ja liikunnasta nauttivana hevosena Walpu todennäköisesti treenaisi kouluratoja myös tarhatessaan, jos se vain osaisi lukea ratapiirroksia. Ehkä vain hyvä, ettei osaa. Näin motivoituneen hevosen ratsastaminen avuille, oikeaan muotoon ja niin edelleen on äärettömän helppoa, kunhan vain tietää mitä tekee ja tekee sen kunnolla. Walpu haluaa aina työskennellä ihmisen kanssa, ei sooloilla. Lennokasliikkeinen, näyttävä puoliverinen suhtautuu yksinkertaisiinkin tehtäviin ryppyotsaisen vakavasti antaen itsestään joka treeneissä ne kuuluisat 110%. Oli kyse sitten pysähdyksestä, vastalaukausta, piaffesta tai mistä tahansa muusta, Walpu antaa itsestään kaiken. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin ”laiska päivä” tai ”sinne päin suorittava Walpu”.
Hyvät, jollei erittäin hyvät askellajit, komea ryhti, aktiivinen takaosa. Elastisuutta, ilmavuutta, ylämäkeen rakentunut liike, hyvä yliastunta, säätövaraa juuri niin paljon kuin osaa pyytää. Pilkuntarkka suorittaja, joka loistaa etenkin piaffessa, passagessa ja laukanvaihdoissa. Tammani on yksinkertaisen upea hevonen. Ei nyt ehkä ihan maailmanluokan tähti, jos otan vaaleanpunaiset lasit silmiltäni, mutta hieno GP-ratsu yhtä kaikki. Vähän turhan tiukkapipoinen hölkkämaastoille, vaikka tämä nyt maastovarma hevonen onkin, mutta ehdottomasti ykkösvalintani koulutreeneihin ihan milloin tahansa.

Arvokkaana, jopa naurettavan hyväryhtisenä esiintyvä Walpu käyttäytyy vieraissakin paikoissa moitteettomasti. Näyttelykehissä ja verryttelyssä, etenkin kouluaitojen sisäpuolella – ja käsihevosalueella. Välillä pohdin, kuvitteleeko Walpu paparazzin odottavan jossain pusikossa valmiina nappaamaan kuvan heti Walpun käyttäytyessä vähemmän aristokraattisesti.
Ryppyotsaisena suoritushevosena ja armottoman kilpailuhenkisenä sieluna Walpu ei siedä verryttelyä kovin.. eloisassa seurassa. Nuoret tai muuten vain stressaavat hevoset saavat Walpun turvan saman tien mutrulle ja nutturan vieläkin tiukemmalle. Muiden jännitys, pöllöenergia tai mikään muukaan ei raudikkooni tartu – Walpu hylkii sellaista kuin teflon -, mutta se ärsyttää Walpua niin, että se näkyy. Muuten tämän kanssa ei ole minkään valtakunnan ongelmia vieraissa paikoissa, oli kyse isoista tai pienistä tapahtumista. Walpu osaa käyttäytyä, esiintyä ja suorittaa – kunhan vain se kaksijalkainen kilpakumppani ei rouvaa hidasta.

Sukutiedot

i. Waladee
evm, hann, prt, 170cm
ii. Wachenroth
evm, hann, prt, 170cm
iii. Wallgau
evm, hann, m, 172cm
iie. Red Velvet
evm, hann, tprt, 166cm
ie. Juli Traudl
evm, hann, prt, 167cm
iei. Jachenau II
evm, hann, prt, 167cm
iee. Eva Marlene
evm, hann, vrt, 163cm
e. Fraukelle
evm, hann, m, 168cm
ei. Florinroth
evm, hann, m, 170cm
eii. Fritzgraitz
evm, hann, m, 172cm
eie. Wiebke
evm, hann, rt, 166cm
ee. Antjeeva
evm, hann, rt, 167cm
eei. Altenthann
evm, hann, rn, 169cm
eee. Hedy Antonie
evm, hann, prn, 164cm
Sukuselvitys

Walpun suvussa yhdistyy todella perinteinen, järkyttävän hieno ja menestyksekäs hannoversuku harvinaisempaan ja vähemmän tehneeseen sukuun. Isän puoli on täynnä menestyneitä kilparatsuja ja periyttäjiä, ja vaikka emänkin puolella on kisattu GP-radoilla asti, kyse on ollut ennemmin linjansa poikkeusyksilöistä. Onneksi Walpu tuntuu tulleen enemmän isänsä sukuun (rakenteesta lähtien!), sen omat näytöt sekä tytärten kapasiteetti viittaavat vahvasti siihen suuntaan.

i. 170cm korkuinen, läsipäinen ja vuohissukkajalkainen Waladee edusti niin isänsä kuin emänsä puolelta erittäin perinteisiä kouluratsusukuja. Vielä nykypäivänäkin elinvoimaisia linjoja leimaa hieman vanha, raskaanpuoleinen tyyppi ja rungon malli, joka on auttamatta jäämässä modernimpien, kevyempien hevosten jalkoihin. Linjan, kuten Waladeenkin, vahvuus on kuitenkin liikemekaniikassa, tasapainossa ja kestävyydessä. Waladee oli malliesimerkki tästä; orin liikkeet olivat tahdikkaat, näyttävät ja elastiset, yliastunta upea, kokoamiskykyä ja askeleiden säätövaraa tasan niin paljon, ja enemmänkin, kuin ratsastaja uskalsi ja osasi pyytää. Ryhdikäs, vankkatekoinen ja aavistuksen matalajalkainen ori oli virheineenkin vaikuttava näky; elegantti, jalo pää, hyvin päähän ja runkoon liittynyt pitkä kaareva kaula, pitkät pystyt lavat, selkeä säkä ja hyvä satulansija, vahva lanne ja pitkä lautanen, järeät, hyväluustoiset ja pystyvuohisiset, muutoin korrektiasentoiset jalat.
Saksalaisori sai oman oritestinsä korkeimmat liikepisteet, irtohypytysosuus ja rakennepisteet tiputtivat Waladeen oman tilaisuutensa kolmanneksi parhaaksi oriksi. Iän ja kilpatulosten myötä ori hyväksyttiin kaikkiin kantakirjoihin, joihin hannoverilla oli mitään asiaa. GP-radoilla ympäri Keski-Eurooppaa kilpaillut hannover menestyi tasaiseen tahtiin sijoittuen yleensä tuloslistan kärkipäähän, joko ruusukkeille tai niiden välittömään tuntumaan. Erityisen tunnettu Waladee oli moitteettomista laukanvaihtosarjoistaan sekä piaffestaan. Hyvähermoinen, kurinalainen ori kesti painetta ja maitohappoja, muttei sietänyt heikkotasoista ratsastamista tai kiireistä hoitajaa. Rauhallisesti käsiteltynä ja siististi ratsastettuna raudikko oli mitä hyväkäytöksisin, lauhkein herrasmies. Eikä ori koskaan huonosti käyttäytynyt, sen protestit olivat etusella kuopimista, hännän huiskimista sekä täyspysähdyksiä, jos jotain asiaa ei suoritettu sen vaatimalla paneutumisella ja arvokkuudella.
Vanhakantaisesta rakenteestaan huolimatta Waladee nousi tammanomistajien suosioon; menestys ja liikkeet painoivat vaakakupissa erittäin paljon. Yhteensä 472 jälkeläistä lukuisiin puoliverikantakirjoihin saanut Waladee periytti vahvasti itseään jokaisella osa-alueella rakenteesta luonteeseen, kapasiteetista liike-mekaniikkaan. 127 jalostukseen hyväksyttyä orijälkeläistä, toistasataa arvonimitammaa, lähes kolmesataa Prix St. Georges – Grand Prix -tasolla kilpaillut jälkeläistä; Waladee oli periyttäjä. Huippuori eli 30-vuotiaaksi.

ii. Maajoukkuetason GP-ori Wachenroth (piirtopäinen, 170cm korkea punarautias) oli arvokas, järkkymättömän rauhallinen ja kylmähermoinen suoritushevonen. Hannover toimi aina, kaikkialla, kenen tahansa käsiteltävänä, vaikka sen ilme muuttuikin nyrpeäksi ja liikkuminen nykiväksi mikäli käsittelijä tai ratsastaja ei ollut sen mieleen. Nuoresta pitäen järkevä, älykäs hevonen, joka oppi uutta nopeasti ja olisi ilkikurisempana luonteena varmasti ollut oikea riiviö; ori osasi avata yksinkertaisia lukkoja, salpoja ja solmuja. Vankkatekoinen, hieman raskas ja pitkärunkoinen sekä matalajalkainen raudikko moitittiin oritestissään ”mäyräkoiramaiseksi vaunuhevoseksi, jolla on kiistatta upeat liikkeet”. Ja ne Wachenrothilla todellakin oli, etenkin ravi, josta ei löytynyt moitteen sijaa. Askelten pituus, tahti, elastisuus, näyttävyys, hevosen luontainen tasapaino ja kokoamiskyky.. Wachenroth viittasi kintaalla rakenteensa antamille oletusarvoille, tuli oritestinsä kärkikymmenikköön, voitti kaikki aikansa nuorten hevosten kinkerit ja myöhemmin aikuistenkin. Vain olympiamitali jäi loukkaantumisen aiheuttaman äkkieläköitymisen vuoksi saavuttamatta, vaikka olympiapaikka olikin jo tienattu.
Saavutustensa myötä kaikkiin hannoverin hyväksyviin kantakirjoihin hyväksytty Wachenroth jätti 211 jälkeläistä, kaikki hyvin vahvasti isänsä näköisiä ja oloisia ilman turhankin pitkää runkoa. Vaikka orin pojista 78 on hyväksytty jalostukseen, wachenrothlaiset tammat ovat olleet seuraavan sukupolven olympivoittajien tekijöitä. 26-vuotiaana kuollut hannoverori muistetaan edelleen, ja sen jälkeläisten jälkeläisissä (ja näidenkin jälkeläisissä) näkee hyvä edelleen samaa ryhdikästä, vanhan mallin vankkaa kouluhannoveria, arvokasta ja vähän tiukkapipoista luonnetta sekä äärettömän hienoja liikkeitä yhdistettynä huimaan kapasiteettiin.

ie. Juli Traudl käväisi tammatestissä esittelemässä täyden kympin käyntiään sekä hieman keskivertoa parempia ravi- ja laukkaliikkeitään, kaunista kaulaansa ja sopusuhtaista, pyöreää runkoaan (sekä valitettavan käyriä kintereitään), minkä jälkeen hannovertamma pysyikin aika pitkälti kasvattajansa pihassa varsoja tekemässä. 167-senttinen, läsipäinen ja kolmesukkainen punaraudikko edusti hyvää, tuotteliasta emälinjaa, ja sen isäksi oli valittu yhtäläisen vanhoja, arvostettuja linjoja edustava ori. Upean liikemekaniikan lisäksi Juli Traudlilla olisi ollut kapasiteettia, mutta kasvattajansa katsoi tammansa arvokkaammaksi siitoskäytössä. Kotona raudikolla toki ratsastettiin, jotta se pysyisi kunnossa, eikä raudikon eteenpäinpyrkimyksessä, herkkyydessä tai yhteistyöhalussa ollut moittimista. Juli Traudl oli yllättävänkin myötämielinen, anteeksiantavainen hevonen, joka ei piitannut ratsastajansa virheistä ennen kuin sitä oikeasti revittiin suusta tai potkittiin kannuksilla. Muutenkin tamma oli kiltti kuin mikä, melko vähäeleinen, arvokas ja pidättyväinen, mutta kiltti yhtä kaikki, kenen tahansa käsiteltävissä oleva luottohevonen.
14 varsaa siitostamman uransa aikana tehnyt Juli Traudl oli oiva periyttäjä, jonka varsat olivat vahvasti emänsä oloisia perien kuitenkin myös isiensä piirteitä. Tamma periytti erittäin vahvasti hyvää liikemekaniikkaansa sekä päänsä ja kaulansa mallia; kaikki varsat ovat profiililtaan samasta muotista. Lisäksi raudikon jälkeläiset ovat fiksuja, asiallisia, helppoja käsitellä ja kouluttaa, mutta yleensä vähän vähemmän myötämielisen kilttejä kuin emänsä. Neljä jalostukseen hyväksyttyä, menestyksekkäästi kilpaillutta orijälkeläistä, pari kilparuuna (Prix St. Georges – Grand Prix), tammavarsat jäivät järjestään nuorina siitoskäyttöön jääneitä tammatestimenestyjiä. Juli Traudl lopetettiin 21-vuotiaana suolisto-ongelmien vuoksi.


e. Fraukelle oli hyvin vakava luonne. Melko pilkuntarkka rutiineista, kisapaikkojen takakireä kiukkutamma, jota ärsytti mahdollisesti muuttunut ruokarytmi, vieras paikka tai ihan vähintään joku paikalla olevista hevosista. Ja silti, ironista kyllä, tamma nautti esiintymisestä ja kilpailemisesta – vaikka se rikkoikin kaikki rakkaat rutiinit! Turhan kovat harjat, väärän lämpöinen pesuvesi sekä taluttajan liian hidas kävely olivat myös erinomaisia syitä näyttää hapanta naamaa. Koskaan Fraukelle ei kiukutellut tai käyttäytynyt huonosti, sen ilmeestä vain näki, kun jokin oli huonosti. Ratsastettaessa hannover osoitti mieltään vähän enemmän kuolainta puremalla, lapa edellä puskemalla, pysähtelemällä tai kiemurtelemalla, mikäli ratsastajan tyyli ei hevosta miellyttänyt tai ratsastaja teki jonkin virheen. Vaativa A -tason hevoseksi Fraukelle oli uskomattoman herkkä ja tarkka jokaisesta avusta! Toisaalta toimiessaan tamma oli äärettömän kevyt, eteenpäinpyrkivä, herkkä ja hyvä, näyttävä ratsu, joka suoritti kaiken osaamansa pilkuntarkasti ja varmasti.
Suurimerkkinen, musta Fraukelle oli 168 senttimetriä ryhdikästä, hieman pitkärunkoista hevosta. Sen tyypit ja leimat olivat erinomaiset, pää kaunis ja ilmeikäs, hyvin runkoon liittyvä lyhyehkö kaula ja pitkä, pystyhkö lapa, pitkähkö avohko runko, vahva lanne ja pitkähkö pyöreä lautanen, jalka-asennot pystyjä vuohisia lukuun ottamatta hyvät. Tamma liikkui pitkin, tahdikkain, melko irtonaisin liikkein työntäen hyvin takaa, mutta liikkeet olisivat saaneet olla korkeammat. Fraukelle sai tammatestistään perushyvän arvostelun; ei kärkitamma, vaan hyvä perushevonen siellä tuloslistan keskivaiheilla. Tamman kilpaura sen sijaan oli ruusuketta ruusukkeen perään, kouluradoilla hannover loisti.
Neljä varsaa tehnyt Fraukelle osoittautui yllättävän hyväksi periyttäjäksi; kahdesta sen jälkeläisestä tuli GP-ratsuja, kaksi muutakin kipusi Prix St. Georgesiin. Toki tammalle käytettiin huomattavan kapasiteetikkaita oreja, mikä tietenkin osaltaan selittää varsojen kovatasoisuuden. Fraukelle kuitenkin jätti varsoihin selkeästi oman leimansa, etenkin rakenteeseen (varsinkin pää ja kaula ovat jokaisella varsalla hyvin samantyyppiset) ja luonteeseen. Mikä ilahduttavinta, Fraukellen tammavarsat (kolme, viimeinen varsa oli ruunattu ori) ovat hyvien kisatulosten lisäksi tehneet tasokkaita kouluvarsoja, vaikka jälkeläismäärät ovatkin kisanneilla tammoilla jääneet pieniksi. Fraukelle eli 25-vuotiaaksi.

ei. Musta, 170cm korkuinen Florinroth kilpaili Intermediate I-II -tasolla melko hyvällä menestyksellä, etenkin kotimaassaan Saksassa. Ori nähtiin myös lähimaiden kilpakentillä. Grand Prix -luokkiin orista ei aivan ollut. Oristestissään hannover ei aivan yltänyt kärkeen vaan jäi häilymään kärkiorien ja keskikastin välimaastoon. Florinrothilla oli erinomainen ravi sekä hyvä käynti ja laukka, jotka tosin jäivät ravin ja kilpakumppaneiden liikkeiden varjoon. Tyypiltään hevonen oli vähän vanhahtava, ’raskas mäyräkoira’, ryhdikäs mutta pitkärunkoinen ja aavistuksen matalajalkainen. Orin ryhti, kaula liittymineen sekä jalka-asennot tosin olivat priimaa paikaten jonkin verran rakenteen vikakohtia. Florinrothia kuvattiin vähän huumorintajuttomaksi hevoseksi, joka ei pitänyt turhasta koskettelusta tai ratsastajista, jotka vain matkustivat. Ori oli täysin asiallinen, siivokäytöksinen työkaveri, se vain pysyi paljon tyytyväisempänä oloonsa, kun sitä ei taputeltu ja halailtu. Ratsuna hannover oli suorastaan tiukkapipoisen niuha ratsastajansa hyvästä tasapainosta ja etenkin pehmeästä kädestä; Florinroth pysähtyi välittömästi, mikäli koki ratsastajansa käden kovaksi. Hyvällä, keskittyneellä ratsastuksella ori oli todella miellyttävä, hyvin työteliäs ja pitkäjänteinen ratsu, energinen, eteenpäinpyrkivä, herkkä. Varsinainen showmies ori ei ollut, sen vakavuus välittyi yleisöön ja söi hevosen karismaa.
Jalostuskäytössä Florinroth jäi auttamatta modernimpien Grand Prix -orien jalkoihin. Se sai kuitenkin tammoja ja yhteensä 84 jälkeläistä, joihin lukeutuu 9 kantakirjapoikaa, muutama erinomainen siitostamma sekä lukuisia Intermediate I-II/Grand Prix -tason kilpahevosia. Ori meritoituikin ennen kaikkea kapasiteetin ja ravin periyttäjänä, joskin kapasiteetin mukana tuli yleensä pitkä runko sekä matalat jalat – ja vakava luonteenlaatu. Florinroth lopetettiin hammasongelmien vuoksi 26-vuotiaana.

ee. Antjeevalla oli takanaan keskivertosuku; hyviä isäoreja melko keskivertotammoille, linjan kapasiteetti vaB-Prix St. Georges, toisinaan yksittäinen suurlahjakkuus korkeampiin luokkiin. Rakenteeltaan ja liikkeiltään aivan yhtä keskivertohevosia, aivan kuten periyttäjinäkin. Enemmän hyviä harrastehevosia kuin kilparatsuja, vaikka linjaa koetettiinkin jatkuvasti kehittää orivalinnoilla. Ja Antjeeva juhli tätä kaikkea keskinkertaisuutta olemassa keskinkertaisuuden perikuva. 167cm korkuinen nelisukkainen läsipäinen rautias, jolla oli tahdikkaan tasaiset, muttei mitenkään ihmeelliset liikkeet. Kaunispäisellä tammalla oli ristineen pitkä runko, kantava lanne ja kuristuneet etusääret. Kaula oli hyvin liittynyt, mutta kevyt, lavat hyväasentoiset ja jalkaterveys läpi iän erinomainen. Raudikko oli lauhkea, helppoluonteinen ja mutkaton hevonen, rauhallinen, ystävällinen ja hyvähermoinen yllättävissäkin tilanteissa. Vaativa A -luokissa startannut tamma sijoittui yleensä luokan puoliväliin, aivan kuten tammatestissäänkin. Nöyrä, rehellinen keskitason puurtaja, se vähän näkymätön tapaus, joskin omistajalleen totta kai se rakkain. Antjeeva oppi yksittäisiä korkeamman tason koululiikkeitä, vaikka rahkeet eivät aivan Prix St. Georgesiin riittäneetkään. Ratsastettavuudeltaan tamma oli erinomainen; sopivan herkkä, erittäin miellyttämisenhaluinen ja eteenpäinpyrkivä, todella työteliäs ja innokas oppimaan uutta ja haastamaan itseään; ”mukavuusalue” oli tämän hevosen kohdalla erittäin laaja ja venyvä käsite.
Vanhoilla päivillään Antjeeva sai kolme varsaa. Tamma tiinehtyi äärettömän hyvin, vaikka varsoikin ensimmäisen varsansa vasta parikymppisenä. Kaksi ruunattua orivarsaa sekä tammavarsa perivät emältään hyvin paljon, ”kaiken sen keskinkertaisuuden” liikemekaniikasta rakenteeseen, tosin myös helppoon luonteeseen. Antjeevan tytär tosin teki kaksi GP-tasoista varsaa. Teräksisen hyväkuntoinen, terve hannoverrouva eli 30-vuotiaaksi.

Jälkeläiset

30.08.2018 hann-t. Crane Coffin Nails i. Clayton Braden om. Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä
12.04.2019 hann-t. Crane Walgretha i. Waldron GER om. Sorel (VRL-00884)
12.04.2019 hann-t. Crane Sinburn i. Sinnocence om. dookie VRL-04373 / Devilsfair

Kilpailutulokset

Sijoitukset

09.10.2017 Kurjenpesä irtoSERT (tuom. Sorel)

KRJ 50 sijoitusta joista 7 voittoa
09.10.2017 Team J&K GP 4/19
11.10.2017 Team J&K GP 4/19
12.10.2017 Team J&K GP 2/19
14.10.2017 Team J&K GP 2/19
23.10.2017 Kultahuisku GP 4/37
26.10.2017 Kultahuisku GP 1/37
27.10.2017 Kultahuisku GP 4/37
28.10.2017 Team J&K GP 5/32
29.10.2017 Team J&K GP 2/32
29.10.2017 Kultahuisku GP 5/37
31.10.2017 Team J&K GP 4/32
02.11.2017 Team J&K GP 4/32
03.11.2017 Team J&K GP 5/32
04.11.2017 Team J&K GP 3/32
24.11.2017 Duán Stable GP 3/30
26.11.2017 Duán Stable GP 5/30
27.11.2017 Duán Stable GP 1/30
08.12.2017 Kk Lamoca GP 5/40
08.12.2017 Kk Lamoca GP 4/40
10.12.2017 Kk Lamoca GP 6/40
22.12.2017 Kk Lamoca GP 1/40
23.12.2017 Kk Lamoca GP 2/40
24.12.2017 Kk Lamoca GP 6/40
10.01.2018 Mörkövaara GP 2/91
11.02.2018 Team J&K GP 1/37
13.02.2018 Team J&K GP 3/37
14.02.2018 Team J&K GP 3/37
14.02.2018 Aittohaara GP 2/30 (82,143%)
16.02.2018 Aittohaara GP 4/30 (76,071%)
16.02.2018 Aittohaara GP 4/30 (79,286%)
24.02.2018 Team J&K GP 4/40
24.02.2018 Team J&K GP 1/40
01.03.2018 Team J&K GP 5/40
06.04.2018 Kisakeskus Lamoca GP 5/30
06.04.2018 Kisakeskus Lamoca GP 2/30
07.04.2018 Kisakeskus Lamoca GP 1/30
12.04.2018 Kisakeskus Lamoca GP 3/30
03.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 5/30
06.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 1/30
08.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 5/30
10.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 2/30
10.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 5/30
12.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 5/30
18.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 2/30
18.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 2/30
22.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 5/30
27.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 4/30
27.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 2/30
28.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 3/30
30.07.2018 Kisakeskus Lapland GP 5/30

Päiväkirja & valmennukset

27.01.2019 Kouluvalmennus, valmensi Decne
Oli kyllä talvisää parhaimmillaan! Pakkasta hieman rapiat 6 astetta ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Ehkä ilmassa oli hieman myös kevään tuntua, vaikka elettiinkin vielä keskitalvea. Suuntani oli tänään Kurjenpesään, sillä Aino oli soitellut minulle pari päivää aikaisemmin ja kysellyt kouluvalmennusta Walpu-tammallensa. Ja tottahan toki pakkasin itseni autoon ja suuntasin Ainon luokse. Perillä minua odottikin kentällä kävelevä ratsukko, Ainon heilutellessa minulle iloisesti nähdessään minut. Aino kertoi lyhyesti Walpusta ja sainkin nopeasti sen käsityksen, että tämän kertainen valmennettava olisi totaalinen työnarkomaani. Ja niin paljon kun rakastankin hevosia jotka haluavat työskennellä ja antaa aina 110 prosenttia, kehoitin että tänään työskennellään hieman astetta kevyemmin, niin että tamma pystyisi hieman löysäämään hyvin kireällä olevaa nutturaansa.

Koska Aino kertoi jo verrytelleensä tamman, kehoitin häntä ottamaan ohjat tuntumalle ja voisimme aloittaa valmennuksen. Tämän päivän teemana meillä olisi laukkatyöskentely, sisällyttäen tähän piruetit ja sarjavaihdot. Ensin halusin kuitenkin nähdä hieman ratsukon yhteistyötä, joten pyysin Ainoa ravaamaan muutaman kierroksen niin, että jokaisen pitkän sivun alusta hän tekisi hieman sulkutaivutusta keskihalkaisijaa kohti, keskipisteestä nostaisi laukan, tekisi hieman vastalaukkaa niin että suunta vaihtuisi aina jokaisella kerralla. Tämä oli todella simppeli tehtävä jonka tarkoituksena oli vaan hieman nähdä miten tamma reagoisi työntekoon. Ja herranjestas, meillähän oli täällä tällä kertaa todellinen työsielu. Ensimmäisen sulkutaivutuslinjan jälkeen kehoitin Ainoa hieman rentouttamaan hartijoitaan ja istumaan sulkutaivutuksen aikana hieman enemmän ulkoistuinluulla ja tekemään pienen pidätteen - tai pikemminkin hengityksen ulos - ennen vastalaukan nostoa. Walpu liiteli seuraavan sulkutaivutuksen aavistuksen lennokkaammin ja nosto oli kertakaikkisen upea. "Loistavaa, nyt teet vielä kerran siihen toiseen suuntaan ja sitten jatkat vastalaukassa ympäri kentän ja tulet keskihalkaisijalla sarjavaihtoja. Ensimmäiset kaksi kertaa vaihto joka toisella ja sen jälkeen kerran tai kaksi joka askeleella." Aino nyökkäsi minulle ja alkoi suorittamaan sulkutaivutusta, joka tällä kertaa onnistui myös tähän suuntaan erinomaisesti. "Vältä tekemästä pidätettä kädellä, istu enemmän syvälle satulaan ja hengitä syvälle sisään pidättäessä. Juuri noin!", kehuin kun tamma teki täyden kymmenen pisteen laukannoston ja jatkoi oikealle vastalaukkaa. Käskin Ainoa hieman kokoamaan laukkaa kulmassa ja ratsastamaan kulman hieman enemmän takajaloille kuten laukkapiruetissa. Aino teki työtä käskettyä ja minusta tuntui että tamma oikein nautti kuinka se sai näyttää minulle miten taitava se onkaan. Vaihdot sujuivat pehmeästi jokaisella kerralla. "Muista taas hengitys", huomautin kun Aino lähestyi kulmaa. "Vaihtojen jälkeen siirryt takaisin peruslaukkaan ja annat kierroksen hieman venyttää itseään", kehoitin, vaikka tamma näyttikin äärettömän tyytyväiseltä työskennellessään.

Rennomman - lähinnä ratsastajalle rennomman, ratsu näytti kyllä siltä että se ehti jo kyllästymään tähän peruslaukkaan kierroksen aikana - laukkakierroksen jälkeen pyysin Ainoa taas kokoamaan laukkaa ja suorittamaan muutamat laukkapiruetit, ensin hieman isommalla kaarella ja toisen kerran kouluohjelmassa määrätyllä tavalla. "Ja muistat rennot hartiat ja hieman ulkolapa joustaa piruetissa", neuvoin ratsukon aloittaessa ensimmäistä treenipiruettiaan. Naureskelin hieman kentän keskellä tamman vakavoitunutta ilmettä, sillä siitä todellakin näki miten se yritti saada tämän treenipiruetinkin pienemmäksi kuin oli tarkoitus. "Ei haittaa!", nauroin Ainolle, joka yritti saada piruettia hieman isommaksi. "Anna sen tehdä pienempi jos se haluaa, älä vaadi liian huonoa suoritusta", jatkoin naureskellen. Walpu suoritti piruetit ammattilaisen elkein, joten annoin ratsukolle luvan siirtyä kevyeeseen raviin ja seurasin heidän loppuverryttelyään vielä hetken aikaa ennen kuin kiitin ja lähdin ajelemaan kotiin päin.

03.02.2019 Kouluvalmennus, valmensi Ilona
Lounastaukoni jälkeen jatkoimme valmennuksia nyt nostaen tason aina korkeimmalle mahdolliselle saakka, kun Ainon seuraava ratsu oli kaunis rautias hannover-tamma Walpu. Vahvuuksia oli tullut onnellisen omistajan suusta vino pino, eikä hevosen heikkouksia taas oikeastaan ollenkaan. Se oli kuulemma vain todella tarkka ratsastajansa avuista, eikä sietänyt minkäänlaista löysäilyä. Olin pyytänyt Ainoa verryttelemään tammansa kaikissa askellajeissa sellaiseen kuntoon, että pystyisimme heti puolituntisemme aikana työstämään piaffea ja passagea, sekä erityisesti niiden välisiä siirtymisiä. Halusin ensin nähdä ihan ratsukon yhteistä suorittamista vaikeammilla tehtävillä, joten pyysin Ainoa ratsastamaan Grand Prix Specialista tutun kiemurauran piaffe-passage siirtymisineen. Teknisesti kaikki onnistui, mutta passageen olisin toivonut enemmän ilmaa, ja piaffe olisi saanut polkea vielä paremmin paikoillaan. Oikeastaan koko pienoinen ongelmavyyhti oli peräisin Ainon itsensä tiiviyttä kaipaavasta istunnasta, josta seurauksena oli hieman turhan avoin muotokin. Pyysin siis Ainoa tarkkailemaan omaa istuntaansa etenkin kootessaan Walpua niin harjoitusravista kootumpaan, kuin etenkin siirtymisissä piaffeen tai passageen.
Teimme muutaman kierroksen molempiin suuntiin pitkin uraa ravin kokoamista aina ihan melkein passageen saakka, ja ratsastaen sitten taas reilummin eteenpäin melkein lisättyyn raviin saakka. Tällä saimme voiman pysymään askeleissa aina kootuimmissakin asti, jolloin pisteitä olisi helppo kerätä kisaradoilta pari enemmän kuin maltillisemmin esitettävistä liikkeistä. Hetken pitkin ohjin väliin kävelytimme tammaa, ja annoin Ainon huokaista, ennen kuin jatkoimme alusta tutulla kiemurauralla. Nyt pyysin Ainoa miettimään kaikkia antamiani ohjeita, ja esittämään kiemuran kuin kisaradalla sen tekisi. Huomasin heti ratsukon lähtiessä tehtävään Ainon ilmeessä päättäväisyyttä tehdä tehtävän tosissaan hyvin. Päättäväisyys tuotti heti tulosta, ja sain vuolaasti kehua ratsukkoa selvästä parannuksesta alkutuntiin. Puolituntisemme oli huvennut vauhdilla ja ratsukko sai siirtyä loppuverryttelyiden pariin.

16.10.2019 Ilonaiheita ja malliesimerkki kyvystäni stressata etukäteen
Walpu on lunastanut kaikki odotukseni, täyttänyt haaveeni, ja paljon, paljon enemmän. Kisaaminen Suomen GP-radoilla, näyttelymenestystä ja kantakirjaus, kolme upeaa, kaunista, äärettömän lahjakasta tammavarsaa, omaa kasvattiani. Vielä enemmän ihania, rauhallisia hetkiä kotona, oivalluksia valmennuksissa, rauhallisesti kesäyössä laiduntavan hevosen siluetti usvaista maisemaa vasten. Korvaamaton ystävä, hieno kilpakumppani.

Uljas punaiseni alkaa olla jo melko iäkäs, arvokas rouva. Vielä ei askel paina, Walpu on reipas, pirteä ja terve, mutta totta kai olen hieman huolissani. Stressaan kaikkea etukäteen ja pelkään sitä päivää, kun minun on tehtävä päätös rakkaan tammani poislaitosta. Ennemmin lasken Walpun ikiuneen terveenä ja hyvinvoivana kuin katson kunnon rapistumista, kokeilen lääkitä ja hoitaa vaivoja mikäli kyse on tosiasiassa vain sairauden hidastamisesta ja oireiden väliaikaisesta tilkitsemisestä.
Koetan kuitenkin olla ajattelematta näin synkkiä. Mikäli kaikki menee kuten olen suunnitellut, esitän Walpun marras- tai joulukuun Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Hassua, miten sitä ilmoittaa hyväkuntoista hevostaan näytille ja samaan aikaan stressaa hiuksia päästään siitä, että kohta se kuitenkin muuttuu kuin taikaiskusta vanhaksi, hauraaksi ja sairaaksi!



© KURJENPESÄ
Ulkoasu © Narie
taustakuva Cano Vääri (CC BY-NC-SA 2.0)
virtuaalitalli // virtuaalihevonen