14.-16.04.2023 Mangovia Spring Eventing 2023
Mangovia Spring Eventingin mainoksen osuttua silmiini kävin heti kilpailukutsun suurella hartaudella läpi sekä aloin valkkaamaan hevosia. Helppoon luokkaan ilmoitin Kerkon ja Pöhmön, CIC1:een Taskun ja Siperian, CIC3:een Kurkisen Ainon palkkaamana hänen hevosensa Mourning Coffeen ja Crane Gringrinin sekä loppurutistuksena CIC5:een Juron sekä Falafelin. Tiedossa olisi tiukka viikonloppu, kilpailujen taso on kova ja kyllähän tuolla hevosmäärällä saa ratsastaa niin, että seuraavankin kuun puolella tietää vähän kilpailleensa.
Falafelin suhteen odotukseni olivat korkealla. Viime kuuussa olimme voittaneet KERJ CUP:in CIC5-luokan, kotonakin oli sujunut ihan hyvin. Joskin rehellisyyden nimissä se "ihan hyvin" on ollut tasaisen laskeva käyrä; löytynyt hyvä yhteytemme kärsii oikuttelevasta tukiasemasta tai sitten olemme painuneet katvealueelle, sillä treeneissä on koko ajan enemmän korjattavaa. Pitkälti vika löytyy tietysti minusta, istunta vaatii selkeästi tarkastuksen minkä lisäksi toinen vika on korvien välissä. En vain meinaa uskoa, ettei tämän tason hevosella, nimenomaan tällä hevosella, tehdä niitä tiukan kurvin takaa tulevia vinolinjoja. Falafel pystyisi, vaan kun se ei halua. Joten ihan itseäni voin moittia penkin alle menneistä rata- ja maastoestekokeista. Koulukoe taisi pelastaa meidät jumbosijalta, nyt sijoituksemme oli 4/5. Nappasin kyllä luokkavoiton Juron kanssa, mistä tietysti pitää olla ylpeä ja iloinen - ja olenkin! Oletin vain pärjääväni nimenomaan Falafelin kanssa.
Jokaisesta osakoesuorituksestamme löytyy paljon enemmän punakynähuomioiden arvoisia, korjausta vaativia seikkoja sekä kehityskohtia kuin kehuttavaa. Koulukokeessa, joka sentään pelasti meidät, harmonia jäi varsin kauas, samaten hevosen rentous. Falafelin etuosa kyllä keveni kauniisti, tosin kertaalleen pelkäsin etusten irtoavan turhankin kanssa maasta nostaessani laukan ilmeisesti turhan terävin avuin. Tamma ei ole ensimmäinen eikä viimeinen herkkä hevonen jolla ratsastan, mutta ihan ehdottomasti sieltä herkimmästä päästä ja muutoinkin vähän semmoinen nupit kaakkoon -kaveri muussakin kuin siinä herkkyydessä.
Suurimmat virheet tein kuitenkin rata- ja maastoesteillä, etenkin rataesteillä. Heti kolmosesteelle kielto, kiitos päätökseni ratsastaa linja lyhyenä ja vinona pitkän ja suoran sijaan. Tämän jälkeen kaikki ontuva, haparoiva rytmi ja harmonia joka meillä Falafelin kanssa oli, katosi. Koetin kyllä lepytellä verisesti loukkaantunutta hevostani ratsastamalla etenkin loppuradan turhankin pitkillä linjoilla, vaan eipä se tuntunut Falafeliä erityisemmin lepyttävän. Rataesteiden jälkeen käsissäni oli sydänjuuriaan myöten loukkaantunut, turhautunut hevonen sekä jokunen aikavirhe radalta sen kiellon kaverina. Maastoesteillä sentään ymmärsin, mieliteosta huolimatta, jättää vinolinjat sikseen. Kaikki oli kuitenkin kamalaa tee Falafel, suorituksemme oli joo hyväksytty mutten menisi sitä ihan kamalasti kehumaan tai mainostamaan. En saanut uutta kontaktia hevoseeni, joten yhteisen suorituksen sijaan meno oli enemmän sitä, että Falafel suoritti, minä yritin pyytää anteeksi ja olla olematta kuitenkin suuntaohjeita antaen. Yritys, erehdys ja epäonnistuminen, uudelleen ja uudelleen, vaikka maaliin pääsimmekin.
Joten 4/5 oli täysin oikeutettu sija, itsevarmoista ennakko-odotuksistani huolimatta. Tarvitsen ehdottomasti istuntatreeniä ja tehovalmennusta nimenomaan Falafelin kanssa – sekä jotain malttia niiden vinolinjojen poisjätön suhteen!
11.06.2023 Tunnelmia, ajatuksia ennen Helmipuron Suuria Kenttäkisoja
Falafel on taas näitä tapauksiani. Jos ei muuta, niin tämän hevosen kanssa saa äkkiä pikakatselmuksen istuntansa virheisiin – sekä siihen, ettei siellä selässä sopisi oikeastaan olla ollenkaan. Kaikista herkistä hevosista, joilla koskaan olen ratsastanut Falafel saattaa hyvinkin olla se herkin, viiden kärjessä joka tapauksessa. Lisäksi arvon trakehnerneiti ilmaisee äärettömän selkeästi, milloin olen pilannut keisarin kuviot ja joudan tulla paiskatuksi ulos palatsin ikkunasta.
Meillä on kuitenkin hyvätkin hetkemme, voitto- ja sijoitusprosenttimme on 59% ja olemme napanneet yhden KERJ CUP:in luokkavoiton. Toisaalta niitä viimeisiäkin sijoja on matkallemme mahtunut, samaten hylkäyksiä, joten parhaimmillaankin uramme on ollut melkoista nuorallakävelijän tasapainottelua sekä pohdiskelua, onko se turvaverkko nyt varmasti paikoillaan.
Tässä sitä kuitenkin ollaan, valmistautumassa jälleen uusiin kenttäkilpailuihin. Helmipuron tallilla järjestetään Suuret Kenttäkilpailut, joten tietenkin sinne on päästävä! Tiukat osallistujarajoitukset saivat minut miltei arpomaan hevoset, joiden kanssa lähden, mutta lopulta arpomiskortti jäi katsomatta päätyessäni Kampelaan ja Falafeliin. Minun on oltava jonkin sortin masokisti.
Kuten yleensäkin Falafelin kanssa, treenimme ja kilpailuvalmistautumisemme on ollut täynnään ylä- ja alamäkiä. Olen koettanut herkistää ja jumpata ennen kaikkea itseäni hiljaisemmaksi, pehmeämmäksi ja suoraan sanottuna huomaamattomammaksi apujen käyttäjäksi, jotta Falafelilla olisi varmasti tilaa olla, elää ja hengittää. Pitkä tiehän tämä on, mutta haluaisin uskoa jotain edistystä tapahtuneen. Treenatessani kouluohjelmaa voisin vaikka vannoa avo- ja sulkutaivutustemme parantuneen kohisten!
Esteet sen sijaan. Voi jumankekka sanon minä. Minä olen aina, aina, ollut enemmän este- ja kenttäpuolen ihminen kuin kouluratsastaja, ja silti juuri hyppäämisessä on ilmennyt eniten ongelmia. Falafel tietysti lentää puomien, lankkujen, tukkien, risujen, autonrenkaiden ja ties minkä esteviritysten ylitse. Vinot lähestymiset ovat edelleen tammani maailman kirosana numero yksi, ja minä kun niin tykkäisin vinoista lähestymisistä, vinolinjoista, ajan pelaamisesta ihme reittiratkaisuilla. Tämän hevosen kanssa sellainen olisi vielä lasten leikkiä! Vaan kun ei ole, Falafelillehän eivät mitkään epämääräisen vinot lähestymislinjat käy. Olen jo valmiiksi kauhistellut tulevia kilpailuita Helmipurossa, kuinka aivan varmasti etenkin esterata on rakennettu hurjan kutsuvaksi vinolinjojen ja muiden ajansäästäjien suhteen, eikä niitä sitten voi Falafelillä ratsastaa tamman kiskaistessa herneen nokkaansa jo silkan ajatuksen vuoksi. Tietenkin ajattelen hevosta ja jätän ne ajanpeluureittiratkaisut sikseen, vähän raskain sydämin kyllä. Tämmöinen huippuhevonen joka ei sitten suvaitse tehdä kuin ylisuoria lähestymisiä?? Tuore esimerkki tiistailta; ratsastan hyvässä ratavauhdissa kohti helppoa pystyestettä, lähestyminen on vino mutta selkeä ja helppo, sellainen josta kokemattomampikin ratsu suoriutuisi. Falafel ei tahdo, tunnen jo useampi askel ennen estettä ettei tuosta tälläkään kertaa yli mennä. Eikä menty, tammani iskee liinat kiinni ennen estettä ehtien nousta takajaloilleen ennen kuin saan sen käännettyä. Etujalat palaavat nopeasti maahan, saan Falafelin käännettyä sivuun ja liikkumaan. Seuraavaksi teen suosiolla suoran linjan, Falafel hyppää, mutta vaikuttaa edelleen hyvin sydämistyneeltä. Joten ei, en yritä niitä vinolinjoja kun ne eivät arvon ratsulleni kelpaa sitten mitenkään päin.
Ristiriitaiset ovat tunnelmat, minkä lisäksi odottava, kutkuttava, hyvä kisajännitys sai minut viimein kiinni viimeisten treenien ja rekan pakkaamisen aikana. Falafel oli tänään mukavan notkea eikä tietysti oma herkkä itsensä; etuosa keveni huomattavasti suunniteltua enemmän. "Mukavan notkea" onkin oikeastaan ainoa hyvä asia, jonka voin treenistämme sanoa, melko farssi tämä kisapäivää edeltävä preppitreeni oli. Samaan aikaan kentällä ratsastanut Sarlottakin vähän irvisteli katsellessaan reaaliajassa, kuinka kokonainen hernepelto katosi Falafelin sieraimiin tehdessäni turhan voimakkaan puolipidätteen tai käyttäessäni sisäpohjettani liikaa kulmissa. Hetkittäin saavutettu jos ei nyt rentous niin vähemmän jännittynyt, nykivä liikerata katosi välittömästi jokaisen pienen ja suuren virheen vuoksi, trakehnerini suhtautui hyvin armottomasti kaikkeen tekemiseeni eikä todellakaan ollut tyytyväinen yhtikäs mihinkään. Sen häntä viuhui nopeasti, hampaat pureutuivat kuolaimiin ja jokusen kerran Falafel polki jalkaa tai potkaisi takasellaan aivan ihme kanipotkun. Paska kenraali, hyvä esitys, olen hokenut itselleni koko tämän päivän. Huomenna tositoimiin, en malta odottaa Helmipuron tiluksilla kilpailemista!
14.06.2023 Helmihaukat 2023 ; Liisa Tuoninen & Fate Cries Foul
Väsynyt mutta onnellinen. Sellaiseksi koen itseni juuri nyt. Helmipuron Suuret Kenttäkisat on taputeltu, ja vaikka osallistuinkin vain ("vain") kahdella hevosella, olihan siinäkin ratsastamista ja jännittämistä! Menestymäänhän minä tietysti lähdin, paitsi nyt Kampelan kanssa, junnuhevoselle hain kokemusta, rutiinia, hyväksytyn suorituksen. Falafelin kanssa sen sijaan tavoite ja tarkoitus oli sijoitus luokan kärkipäässä. Kotitreenit ovat menneet vähemmän mairittelevasti, toiveikkaana pohdiskelin paskan kenraalin tarkoittavan hyvää esitystä. Falafel ei ole helppo hevonen, palkitseva kylläkin.
Ja me voitimme. Helmihaukka 2023, Liisa Tuoninen ja Fate Cries Foul. Hymyilen edelleen niin, että poskiin sattuu! Tai ainakin oletan hymyileväni, saattaahan tämä lihaskramppi jo mennä irvistyksen puolelle.
Onnistuin muodostamaan langattoman yhteyden Falafeliin jokaisessa osakokeessa ihmeenkin mutkattomasti. Muutaman kerran yhteys rohisi kuitenkaan katoamatta. Voisin jopa väittää näiden kilpailuiden olleen yksi parhaista yhteisistä suorituksistamme! Rata- ja maastoesteillä maltoin mieleni, ratsastin ne suorat, helpot, simppelit linjat, vaikka sydämeni halaji vinolinjoja, oikomista, sekunnin sadasosien pois napsimista. Täysin oikea päätös, herneet pysyivät kaukana tammani hengityselimistä ja kilparatamme erosivat kotitreeneistä kuin koala ja kärppä konsanaan. Itse asiassa eniten moitittavaa löydän koulukokeestamme, nimenomaan omasta työskentelystäni, kuten yleensäkin. Tarkempi analyysi joutuu kyllä odottamaan, olen vieläkin vähän pöllämystynyt siitä, miten kipusimme voittoon tiukan kisan päätteeksi. Falafel vaikuttaa kyllä kaikkensa antaneelta, tammani todellakin lensi esteillä ja ratsastaessani kouluradalla tarpeeksi hiljaa hevosta häiritsemättä Falafel tanssahteli myös koulukiemuroita hyvinkin kauniisti. Tässä on tavattoman hieno, lahjakas hevonen, oikea löytö. Voisinpa vakka vannoa viime aikojen tulosteni olevan pitkälti Falafelin ansiosta, tämä hevonen on sytyttänyt minussa uuden kipinän ja vähän käytännön pakkotarpeenkin kehittää itseäni ratsastajana entisestään.
Voittoruusukkeemme ja etenkin pokaali pääsevät paraatipaikalle. Satulahuopa tulee heti käyttöön, kuluva käyttötavarahan se on, joten mitä sitä säästelemään. Joku spesiaali brodeerattu voittoloimi erikseen.
Helmihaukka 2023
1/14 Liisa Tuoninen - Fate Cries Foul (58.2 + 4 + 1 = 63.3)
Ruusuke & satulahuopa © Equestrian Pro, pokaali Helmipuron talli, kiitos!
22.07.2023 Jutustelua Falafelin ensimmäisestä varsasta
Kaikessa haastavuudessaankin Falafel on ehdottomasti ykköskenttätykkini, kenties paras kenttäratsuni koskaan. Ylämäki – alamäki – voitonjuhlat – tappioitku -tyylisestä urapolustamme huolimatta. Houkutus jatkaa kilpauraa oli tietenkin suuri, mutta päädyin kuitenkin astuttamaan tamman omalla arabiorillani. Josko tuleva varsa olisi vähän.. tasaisempi, aavistuksen ohuemmilla meedio-opinnoilla ratsastettavissa kuin emänsä. Mikäli Falafelilta itseltään olisi kysytty, koko varsaprojekti olisi kaiketi kuopattu kaikessa hiljaisuudessa, sen verran kiukkuinen tamma oli läpi kantoaikansa. Vatsan kasvaessa liikkumista haittaaviin mittoihin näin varmasti savun nousevan hevoseni korvista!
Varsominen ei taikaiskumaisesti tyynnyttänyt Falafeliä, vaikka tamman mieliala lähtikin nousuun sen saatua ylimääräinen paino matkastaan puskettuaan esikoisensa pihalle ilman mitään ennakkovaroituksia. Minä olin, tietenkin, seurannut varsomisen merkkejä silmä kovana, tunnustellut vahatippojen ilmestymistä tamman kiukkuprotesteista huolimatta ja miltei elänyt varsomiskameran äärellä. Pihallehan arvon tamma varsoi, kuinkas muutenkaan. Onneksi kaikki oli sujunut hyvin, jälkeiset löytyivät ehjinä ja niin emä kuin poikakin olivat pystyssä ja hyvinvoivia. Varsa kenties enemmän kuin emä, jolla oli vähän semmoinen "jos katse voisi tappaa" -ilme tullessani lähemmäs. Onneksi, onneksi Falafelista ei kuoriutunut aggressiivisesti varsaansa puolustava lohikäärme-emä, vaan sain tulla lähemmäs katsomaan varsaa, koskemaan siihen. Emän rapsuttelemislupaa pitikin sitten tovi odotella..
Vaikka isä onkin "vain" CIC2-tasoinen, rohkenen povata varsasta melkoista tekijää. Sillä on jo nyt mieletön laukka ja muutoinkin näppärä liikemekaniikka, se on rohkea, utelias ja vähän.. tuota.. röyhkeän uhmakaskin, ei muuten väistä muita varsoja tai oikein mitään muutakaan. Emänsä kyllä pitää semmoista natsikuria ettei hyvä tosikaan. Jalkojen kantavuutta on koeteltu alusta lähtien, pikkuherra loikkii itsekseen joka risun, autonrenkaan, juoma-astian, makaavan lajitoverinsa sun muun ylitse – tai ainakin kovasti yrittää, hypyn kaari ei aivan vielä ole ihan niissä kantimissa kuin varsa itse tuntuu olettavan. Tulevaisuuden kenttätähti osaavalle ratsastajalle!
Näillä sanoin laitoin myyntiin muutaman päivän ikäisen orivarsan, Falafelin esikoisen. Tiesin pitäväni orin itse, ellen myisi sitä saman tien – emä on kuitenkin selkeä ykköstykkini, yksi lempihevosistani. Myynti-ilmoituksen laatiminen kirpaisi, kyllähän minä noin kutkuttavan lupaavan varsan mielelläni kotona pitäisin, katsoisin ja kokeilisin itse, mitä kenttäurasta tulee. Joka ikistä varsaa ei tietenkään voi jättää kotiin, ja koska haluan Falafelistä mieluiten tammavarsan emälinjaa jatkamaan varsan sukupuoli ratkaisi asian puolestani. Sain tarjouksen aika lailla välittömästi myynti-ilmoituksen julkaistuani, joten voinen nyt hyvillä mielin väittää jonkun muunkin nähneen tämän kyseisen yhdistelmän ja varsan potentiaalin.
30.09.2023 Toinen KERJ Cup -voitto
Gestüt Helmwald osoittautui jälleen Falafelille mieluisaksi kilpailupaikaksi. Toki lähdin tavoittelemaan sijoitusta, pitäen kuitenkin mielessäni tammani mammalomalta paluun sekä yleisen luonteenlaadun. Kilpauramme kun tuppaa olemaan melkoisen villiä mäkirallia jyrkillä nousuilla sekä yhtä jyrkillä pudotuksilla.. Tänään hymy oli herkässä, vaikka kolmen lajin osakokeet useammalla hevosella onkin melkoinen rutistus niin hevosille kuin minulle. Se kannatti, ja erityisen mielissäni olen Falafelin suhteen – me voitimme! Toinen KERJ Cup -voittomme, jälleen Gestüt Helmwaldin järjestämästä kilpailusta.
Olin kyllä jo ensimmäisestä osakokeesta lähtien toiveikas, sillä meillä sujui Falafelin kanssa verkasta lähtien loistavasti. Pientä kiukkua ja tyytymättömyyttä hevosen osalta, olinhan jälleen pilaamassa hänen armonsa kuviot, muttei mitään suurta. Yllättävänkin harmoninen, yhtenäinen suoritus vailla kevätjuhlaliikkeitä tai mielenilmauksia. Falafelistä vain huokui, kuinka se nauttikaan yleisön eteen pääsemisestä! Ei se silti antanut yhtään mitään anteeksi, vaan oli aivan oma haastava itsensä, ja sainkin pitää kielen keskellä suutani pyrkiessäni eleettömän pehmeään työskentelyyn, levitointiin ja ties mihin, jotten vain häiritse tammaani. Tänään onnistuin, minkä lasken melkein suuremmaksi voitoksi kuin juuri saavuttamamme luokkavoiton kovatasoisessa seurassa.
14.11.2023 Voihan valkovihreä pysty
Tuijotan sitä simppeliä pystyestettä, nuhruisia lohjenneen maalin peittämiä valkovihreitä puomeja yksinkertaisten rumien mutta luotettavien simppelien metallijohteiden välissä. Falafel allani värisee, puhisee ilmaa ulos sieraimet suurina, polkaisee takasellaan maata antaessani hyvin kevyet käyntipohkeet.
"Semmosta", totean enemmän itselleni kuin hevoselleni, pyydän käyntiä uudestaan hyvin, hyvin kevyesti. Falafelin liikkuessa ohjaan sen kauemmas, nostan laukan, käännä takaisin valkovihreälle pystylle, jonka ylittäminen on tänään ollut yksi sirkus.
Yli on päästy, voi kyllä, vaan millä tavoin! Falafel on lentänyt vähän vähemmän mairittelevalla tyylillä, ponnistukset ovat lähteneet liian kaukaa tai tulleet liian juureen, askel ei vain ole sopinut. Kaikki muut kentälle kasaamani esteet, yksittäisinä tai tehtäviksi ketjutettuina, ovat sujuneet. Olen malttanut jättää rakastamani vinolinjat sun muut kikkailut sellaisille hevosille, jotka eivät moisesta sekuntipelistä tuohdu. Helpoista suorista linjoista huolimatta tuo yksi pysty, jossa ei ole mitään ihmeellistä, kiusaa meitä molempia. Tällä kertaa menemme yli, Falafel ponnistaa todella terävästi tehden aivan ihmeellisen liioitellun jättiloikan, aivan kuin protestina. Kiitän tammaa esteen jälkeen, ohjaan sen iloisen keltaiselle laineelle, jonka ylitämme paljon harmonisemmin, liioittelemattomalla ilmavaralla. Tunnen, kuinka hevonen allani rentoutuu, sen laukan jäntevyys on ja pysyy saaden kuitenkin mukavaa rentoutta aikaisemman kiukkukireyden tilalle. Kiitän, kiitän, annan hieman pidemmän ohjan ja vain laukkaamme isoa rentoa laukkaa pitkin kenttää. Eiköhän tämä ala olla tässä, laineen hyvään hyppyyn on hyvä lopettaa ennen kuin mullakaan keittää yli.
Laukkamme vaihtuu raviksi, ratsastan Falafelia pidemmäksi, koetan saada sen kantamaan kaulaansa matalammalla. Yksi turhan viipyvä pidäte kuitenkin nostaa ruunikon pään pilviin, joten hetkeen en mieti mitään muuta kuin ratsuni lepyttelemistä, nykivän ravin rentouttamista. Osan kulmista ratsastan syvinä, osan loivina, myötäasetus siellä, vasta-asetus siellä, koko ajan rennommin. Herne kuitenkin pysyy tamman sieraimessa, vaikka Tuonisen kenttäkuningatar (en minä, hevonen) tekeekin pieniä myönnytyksiä, rentoutuu jälleen, joskaan ei niin paljoa kuin haluaisin. Ajatusteni harhaillessa takaisin ihmeellisen haastavaksi osoittautuneeseen valkovihreään pystyesteeseen Falafel oikein polkaisee jalkaansa kuin komentaen minua keskittymään. Jostain syystä purskahdan spontaaniin nauruun, Falafel taas liimaa korvansa niskaan. Semmosta, tosiaan. Joskus ei suju.