Ruko

Nimi, kutsumanimiRuko, "Ruko"
Syntymäaika, ikä28.06.2023, 9-vuotias
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus, väri153cm, punaruunikko
RekisterinumeroVH23-018-0433
KasvattajaLiisa Tuoninen (VRL-12701), Tuoninen, Suomi
OmistajaLiisa Tuoninen (VRL-12701)
KoulutustasoKenttäpainotteinen; he B / 90cm / 90cm / tuttari, työajo
MeriititKTK-II, KERJ-III


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Historiaa

Ruko on entisaikaisen heinänkorjuun termi, jolla tarkoitettiin niitylle yön tai sateen ajaksi tehtyä pientä heinäkekoa.

Ruko tehtiin haravoimalla levällään kuivuvista heinistä lepeitä (rullia), joita pinottiin ristikkäin ruoksi. Rakenteesta tuli kekomainen ja suhteellisen ilmava. Ruossa kuivuvat heinät säilyivät kuumenematta ja kostumatta yön yli tai lyhyehkön sateen ajan. Aamulla tai sateen jälkeen ruot hajotettiin sängelle kuivumaan, tai jos ne oli tehty jo täysin kuivuneesta heinästä, ne kannettiin tai ajettiin talvisäilytyspaikalle. Ruon korkeus oli tyypillisesti metrin ja puolitoista välillä.
Wikipedia, Vapaa tietosanakirja: Ruko

Taara sekä sen aikaisemmat pojat on nimetty mittayksiköiden mukaan, ja vaikkei ruko varsinainen mittayksikkö olekaan se ajaa mielestäni saman asian. Poikkeuksellisen Rukosta tekee ajatukseni saada enemmän työ- kuin kenttähevonen, ainakin noin tyypin puolesta. Siksi emäksi valikoitui Purkka, työsukuinen tamma, joka alkujaan oli ollut Tuonisessa treenattavana ja myyntivälityksessä ja jonka lopulta päädyin ostamaan itse. Halusin tehdä oman, pienen osani työhevostyypin säilyttämiseksi, joten hyvin tietoisena varsan tulevasta todennäköisen matalasta ratsukapasiteetista ryhdyin tuumasta toimeen.

Lopputuloksena on sitten tämä Ruko, joka toden totta on enempi työ- kuin ratsupuolen hevonen. Matala ratsukapasiteetti ei haittaa, se oli tietoinen peliliike, sen sijaan myhäilen olemattomaan partaani tyytyväisyyttäni, kun tämä on kaikin puolin hyvä työhevonen ja kaikin puolin parempi painos emästään! ..mikä nyt ei paljoa vaadi. Sori, Purkka.

Luonne

Rukon isä Taara mylvi ja mölysi paljon, ääntä löytyi joka lähtöön ja kaikkiin tilanteisiin. Pojasta kasvoi huomattavasti hiljaisempi painos, en muista Rukon turhan paljoa hirnuneen, hörisseen tai muutoinkaan pitäneen ääntä edes pikkuvarsana, vain ihan sen pakollisen. Iän myötä äänen käyttö jäi alati vähemmälle, ikään kuin herra olisi päättänyt jättää tämän kuuloaistinvaraisen kommunikointikeinon kokonaan käyttämättä. Ne harvat kerrat, jolloin olen kuullut Rukon oikeasti pitävän isommin ääntä, olivat orilaitumella. Sellaista dinosaurusmylvinää, mitä Ruko piti varoittaessaan naapurini lämpöisiä hyppimättä nenilleen, en ole ikinä kuullut! Siinä jäivät solakat nuoret lämpöiset hölmistyneinä paikoilleen, orikisuaminen ja aseman haastaminen loppuivat kuin seinään. Niin loppui Rukon huutokin, turpa painui takaisin maahan jatkamaan katkennutta heinänmutustelua.

Omasta mielestään Ruko on tallin kingi tai ainakin hyvin lähellä, ja muut hevoset tuntuvat hyväksyvän ruunikon ylemmäkseen mutinoitta. Ruko ei pompottele muita hevosia tai koeta haastaa ihmistä, tämä on oikeastaan älyttömän hienokäytöksinen hevonen. Ihan selkeästi oman arvonsa tunteva, asiallisuutta ja ripeyttä arvostava, halit, pusut ja puhumisen väliin jättävä suomalainen mies suomenhevosori. Kyllähän Ruko seisoo vaikka tunnin harjattavana, sen ilmeestä vain näkee, ettei se ymmärrä tai arvosta tätä ajanhukkaa. Sen sijaan kengitys, klippaus ja sen sellaiset jo oletusarvoisesti pidempikestoiset jutut Ruko hyväksyy murjottamatta; se on oppinut niihin menevän aikaa, aivan samalla tavalla kuin se on oppinut, ettei harjaamiseen tai yhden loimen laittoon vain voi mennä koko päivää. Tämä kulkee aika löysällä narulla vieressä, rentona ja tyytyväisenä. En minä tietenkään taluta oria yhtä huolettomasti kuin mitä jotkut takapajulalaiset ulkoiluttavat koiriaan, ori on aina ori. Ihan maalaisjärki ja normaali valppaus riittää, Ruko tulee kyllä vieressä, malttaa odottaa ovien ja porttien avaamiset, ei rynni, mylvi, riehu, koeta karata syömään, tappelemaan tai riiustelemaan. Helppo lastata, purkaa ja kuljettaa, just se jonka vaan taluttaa kyytiin ja pistää luukut sun muut kiinni samalla, kun joku piruparka lastaa omaansa toista tuntia turhautumisen muuttuessa itkuksi.

Tiesin Rukon tason jäävän varsin matalaksi, ja tuttariinhan tämä jämähti, aivan kuten vanhempansa. Työhevoshommien puolelle Rukolla tuntuu olevan paljon enemmän annettavaa, ja olenkin, kerrankin, ihan määrätietoisesti opettanut ja rakentanut hevosestani myös työhummaa sen sijaan, että vain vähän kokeilisin ja puolitosissani kisaisin helppoja työjuttuja jo valmiiksi opetetun hevosen kanssa. Onneksi Takapajulasta löytyi useampi aidosti osaava työpuolen ihminen, joilta sain apua Rukon kouluttamiseen! Ori onkin nykyään varmaotteinen, pehmeä, rauhallinen ja tarkka ajettava, jonka veto lähtee tasaisen varmasti ja rauhallisesti jatkuen samanlaisena, ja rauhallinen tämä on pysähdyksissäkin. Kaikin puolin toimiva ajaa, vetää kuormaa siinä missä koppakärryä tai rekeä, niittokoneet sun muut on kokeiltu eikä Ruko ole niistäkään millänsäkään. Ratsuna meno on hyvin samantyyppistä. Ruko osaa sen minkä osaa hyvin eikä turhia stressaa tai jännitä. Hyppytyyliltään hyvin tavanomainen, liikkeiltään perushyvä, mutta kyllä tämän käynti ja ravi paremmin työhommiin kuin koulutuomareiden ihastuttamiseen passaavat. Laukassa voisi olla enempi vauhtia, voimaa kyllä löytyy! Hienosäätövaraakaan ei kauheasti ole missään askellajissa, oikeastaan se on perusasetus – vähän nopeampaa – vähän hitaampaa, siinä se. Sekin mielikuvitusta venyttämällä.

Ruko on kuitenkin varma ja työteliäs. Emän laiskamatoinen vastahankaisuus loistaa poissaolollaan, Ruko on selkeästi isänsä poika! Ruunikko taitaa itse lämmetä eniten niille työhevosjutuille ja uimiselle, ratsain maastolenkit hakkaavat koulu- ja estetreenit. Ihan tyytyväisenä tämä niitä koulujuttujakin ihmettelee ja hyppää, niin rataesteet kuin ne pienimmät ja söpöimmät maastoesteet joita tämän kanssa viitsii hypätä. Kapasiteetti ei ihan riitä kunnon porrasmäkiin, vaan ei ole tarviskaan kun ei Rukoa edes pistetty alulle porrasmäet mielessä.

Vannon Rukon mulkoilevan muita, etenkin äänekkäitä hevosia, kisapaikoilla kulmiensa alta. Jos haluat nähdä hevosen tuimalla, tuomitsevalla katseella, tule moikkaamaan meitä kisavarikolle! Ilman kanssamölyäjiäkin Ruko näyttää varsin happamalta, mikä muodostaa räikeän ristiriidan sen tosiseikan kanssa, että tämä hevonen aidon oikeasti elää työnteolle ja kilpailemiselle. Koskaan, ikinä, Ruko ei ole ollut niin onnellinen kuin tehtyään kunnon hien pintaan nostaneen urheilusuorituksen, josta on saanut kehuja paitsi minulta myös aplodit antaneelta yleisöltä.

Sukutaulu

i. Taara
YLA1, KTK-II, SLA-I, KERJ-III
sh, vrt, 149cm
ii. Rahti
evm, sh, rt, 152cm
iii. Kuisti
evm, sh, prt, 149cm
iie. Kirje-Posti
evm, sh, rt, 154cm
ie. Aisa
evm, sh, vrt, 150cm
iei. Silla
evm, sh, trt, 155cm
iee. Piikanen
evm, sh, prt, 152cm
e. Rukiinniemen Purha
KERJ-III
sh, rn, 154cm
ei. Koskisula
evm, sh, rn, 155cm
eii. Purotulva
evm, sh, rn, 157cm
eie. Tervaleppä
evm, sh, rn, 154cm
ee. Piilo-Lempi
evm, sh, prt, 157cm
eei. Arvaltti
evm, sh, vrt, 152cm
eee. Sala-Supina
evm, sh, tprn, 163cm

Jälkeläiset

26.08.2023 sh-o. Runon Titaani, emä Tikkalammen Lohdutar

Kilpailumenestys

Suomenhevosten Työmestaruuskilpailut 2023
19.08.2023 Aartoneva 11/41 (5+1+22,5=28,5p.)
Juoksukoe Lähtö 2 1/5 (1.37,0 min xx / 5p.)
Käyntikoe 38/41 (9.42,0 min x / 1p.)
Vetokoe 8/41 (225m. / 1050kg / 22,5p.)

TYH
20.07.2023 Kadon Kartano juoksukoe 1/25
21.07.2023 Kadon Kartano käyttöajo 3/31
22.07.2023 Kadon Kartano juoksukoe 1/25
22.07.2023 Kadon Kartano käyntikoe 5/25
12.12.2023 Namyshill veto 4/50
15.12.2023 Namyshill kyntö 1/50
17.12.2023 Namyshill kyntö 6/50
17.12.2023 Namyshill veto 1/50

nopeus: 199.45
kestävyys: 180.6
hyppykapasiteetti: 192.5
rohkeus: 179.11
kuuliaisuus ja luonne: 0
tahti ja irtonaisuus: 0
tarkkuus ja ketteryys: 0
askellajien näyttävyys: 0
itsevarmuus: 0
energisyys: 0

Kilpailee porrastetuissa kenttäratsastuskilpailuissa tasolla 2 / 1

Päiväkirja & valmennukset

Lue päiväkirjaa

17.09.2023 Rukolla ratsastusta, kirjoittanut Piia Ihantoja (VRL-10531)

Olin koko pitkän viikonlopun hoidellut erinäisiä hevosasioita pitkin Pohjois-Pohjanmaata ja sunnuntai-iltapäivästä koukkasin vielä Takapajulan kylään Tuonisen tallille Liisan houkuteltua minut ratsuttamaan yhden hevosistaan. Ihan kuin niitä hevosia ei löytyisi omastakin takaa, mutta minkä sitä ihminen luonnolleen voi; jos kohteena kerrotaan olevan matalajalkainen ja paksukaulainen suomenhevonen, on vastaukseni takuuvarma kyllä. Rukon kaltaiset hevoset eivät ole välttämättä ratsuihmisten makuun, mutta minuun kyllä iskee tuollaiset jykevät työtyypin hevoset ja sitä huomasi päivän mittaan ajattelevan, että tässähän melkein pitäisi saada omaankin talliin yksi pikkurukolainen! Oman tallin porukalla onkin tapana vääntää vitsiä siitä, kuinka monta tuliaishevosta tuon mukanani palatessani maakuntamatkoiltani - harvoin ollaan hevosetta selvitty.

Rukon kanssa ei ollut väliä omistajalle tai hevoselle itselleen, mitä tehdään tai minne mennään, kunhan hevonen liikutetaan. Kuulemma orille kentän kiertäminen on sitä vihoviimeisintä hommaa, joten päätin käydä ruunikon kanssa kiertämässä lähitienoon maastoja. Maastot olivat sentään ennestään tuttuja; kävin itse asiassa viime viikolla ottamassa helpon voiton harrasteluokan ainoana ratsastajana Tuonisen järjestämistä kenttäkisoista, mutta vähän arastelin lähteä tien päälle vieraan hevosen kanssa. "Ja jos satutkin lentämään kyydistä, kyllä routa porsaan kotiin ajaa!" Lissu huikkasi kavutessani Rukon satulaan. Ori vaikuttikin juuri siltä, että se olisi heittänyt lenkin vaikka sitten ilman ratsastajaa ja palannut ruokinta-aikaan mennessä takaisin kotiin.

Kolmen vartin mittaiseksi suunniteltu reissu venyi liki puoleksitoista tunniksi, ja mikäs kiire tässä valmiissa maailmassa on. Tallinomistajan rooli on myös siinä mielessä helppo, aina voi palkata ammattilaiset pitämään tallin pystyssä ja paskanlappamisen sijasta viettää omat sunnuntait esimerkiksi näin vierailla hevosilla ratsastamalla. Rukollakaan ei tuntunut olevan kiire minnekään, enkä edes tiedä olisiko orista löytynyt sen isompaa vaihdetta. Se liikkui hyvin tasaiseen tahtiin ja askellajit olivat miellyttävät istua, eikä ravissakaan tarvinnut yrittää pysyä kynsin hampain kyydissä. Maastoesteradan lähellä olevan mäntymetsän laukkabaanalla kellotettiin viime viikonlopun kisoissa kunnon nopeuksia, mutta Rukolle riitti vähemmätkin vauhdit. Oriin luonne ja sen kokonaisvaltainen rauhallinen olemus vaikuttivat kyllä täydelliseltä paketilta työhevoselle - täytyy varmaan joku päivä tulla testaamaan ori kärryiltä käsin.

11.10.2023 Epämääräinen nippu kuulumisia muilla hölinöin höystettynä

Tuonisen arki sujuu pitkälti samoissa merkeissä jos ei nyt päivästä niin ainakin viikosta toiseen, vaan sitähän tuo eläinten kanssa on. Joku jää kisaeläkkeelle ja toinen sairaslomalle, tamma tiinehtyy tai on tiinehtymättä ja joskus parannellaan hankkarivammaa tai opetetaan pihapuiden pikkulinnuille kirosanoja jonkun ikävämmän sorttisen tapahtuman seurauksena. Sellaista tavanomaisen turvallista, kuitenkin mielekästä arkea, ja juuri sellaista elämä Rukon kanssa on. Tavanomaisen turvallista, aika lailla uomiinsa asettunutta arkea. Orin kisaura oli kenttäpuolella aika näppärästi paketissa, semmonen 19 starttia (16 voittoa ja 2 sijoitusta - ja nyt kukaan ei lähde tarkistamaan niiden luokkien ratsukkokokoja!!) ja rusetti päälle. Toki pörräämme vielä niin KERJ:n kuin VSR:n cupeissa, josko niistäkin irtoaisi menestystä, mutta hissukseen Rukon arkielo, treeni ja kilpaleminen on kallistunut alati jyrkemmässä kulmassa työhevoshommien puolelle.

Kyse on tietyst täysin laskelmoidusta peliliikkeestä, työhevossuunta mielessäni Rukon aikoinaan alulle laitoinkin. Toistaiseksi olemme kisanneet aika vähän ja maltilla, kotitreeneissä kärrykilometrejä on tietysti kerrytetty enemmän. Jokunen Rukon kanssa saavuttamamme työlajisijoitus (käyttöäajosta, juoksu- sekä käyntikokeesta) lämmittävät yllättävän paljon kenttäratsastajan mieltä! Lisäksi Ruko oli komeasti 11. tämän vuoden Suomenhevosten Työmestaruuskilvassa, minkä lasken aivan valtavaksi henkilökohtaiseksi voitoksi sekä osoitukseksi siitä, että yhdessä Takapajulan osaavampien työhevosihmisten kanssa olen saanut aikaiseksi potentiaalisen työhevosen. Ja onhan tämä varma, työteliäs hevonen, tämä ei kauheasti stressaa, jännitä tai kerrytä ylimääräisiä kierroksia vaan hoitaa hommansa parhaan kykynsä mukaan. Ehdottomasti enemmän isänsä kuin emänsä poika, mikä toden totta oli toivelistani kärjessä Purkan vatsan pyöristyessä pyöristymistään. Mistä näppäränä aasinsiltaa lopputoteamus - tässähän pitää ruveta tosissaan pohtimaan morsmaikkuja Rukollekin! Ratsumallin tammoja minulta löytyy, vaan kyllähän se työtyyppinen tamma kummittelee mielessä..

26.11.2023 Erilainen leirikoulu

Yleensä tykkään tehdä kaiken itse, jos en osaa niin opettelen, yritän erehyn otan opikseni (hah, niin varmaan!) ja toistan kehän tarpeeksi moneen kertaan, kunnes koen nousevan auringon tuoksun jotain uutta. Tai ihan rehellisesti pyydän apua osaavammilta ihmisiltä, kuten olen näiden työhommien suhteen tehnyt. Joku tovi sitten kävin lakki kourassa kyselemässä, josko Malisen Raunolla ja Tertulla olisi ollut tallissaan yksi Rukon mentävä aukko, ihan semmoinen väliaikainen visiitti työhevosmaailman teholeirin muodossa. Onnekseni oli, ei me mittään virallisia papereita tehty vaikka ehkä pitäisi vakuutusten sun muiden suhteen, lyötiin vain kättä päälle sovittuamme rahallisesta korvauksesta. Jos jotain olisikin sattunut niin omalla riskilläni, minun vakuutuksistani ja rahoistani kaikki olisi korvattu, mutta tämmöiselle ei tullut tarvetta. Ruko käyttäytyi vieraassa tallissa täysin asiallisesti, talvikeli ei yllättänyt Malisia, irtaimisto pysyi ehjänä, samaten hevonen sekä ihmiset.

Ruko tosiaan oli nyt marraskuun alusta semmoisen pariviikkoisen Malisten tallissa täysin työhevosen virassa, vetämässä puukuormaa ja muuta sellaista. Osaanhan minäkin tuollaista tehdä, etenkin nykyään, vaan kun näitä hevosia on taas kertynyt, rautoja on tulessa enemmän kuin mahtuisi ja muut potentiaalisen burn outin selitelmät tähän. Ruko oli mielestäni helppo pistää hetkeksi pois, eikä vain helppo vaan oikeasti tehokasta - Maliset ovat pitkän linjan hevosihmisiä niin työ- kuin ravipuolen hevosten kanssa, joten kenttäuransa taputellut Ruko sai tosissaan keskittyä tulevaan aluevaltaukseensa aivan eri tarmolla millä Tuonisen puolella olemme treenanneet. Tietysti työjuttuja jatketaan kotonakin, kisoihinhan tässä tähdätään koko ajan suuremmin odotuksin. Myönnän hymyilleeni kuin mikäkin idiootti sekä haaveilleeni ties mistä kynnönkaivuukuusenkaadon mestaruuksista Ruko ohjastettavanani, kun Rauno kehui oriani, sen ajettavuutta sekä työmoraalia, suorastaan ylenpalttisesta. Käytti ainakin neljää kehuvaa adjektiivia, suomalainen jäyhä iäkkäämpi pohojalaisukko! Herttinen, tässä on tullut tehtyä Rukon kanssa monta asiaa oikein!

Ori itse taisi olla erilaisesta leirikoulustaan kaikkein onnellisin. Ehkä minun pitää hommata vähän vanhahtavampaa vaatetusta kisoihin, panostaa touhuun silläkin saralla. Munsalan kansallispuku, oisko mitään. Ja minähän en missään Aihe vapaalla ole eläessäni käynyt..

virtuaalihevonen | a sim-game horse