Viikset Sutturalla VH16-018-0990

06.02.2020 Sympaattinen, hieno Suttumme vaipui ikiuneen.
NimiViikset Sutturalla "Suttu" Kasvattaja/tuojaHymyn suomenhevoset / Sylttis
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri160cm, tummanpunarautias MeriititKTK-II, SLA-I*, ERJ-I, KERJ-I
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 14.02.2016, 28v
satunnainen (3v 14.03.2016)
Painotuslaji,
koulutustaso
kenttäratsastus
he A / 100cm / 100cm / helppo

31.03.2018 järjestetyssä ylimääräisessä, kantakirjakelvottomien hevosten tilaisuudessa Suttu yllätti iloisesti; KTK-II R-suunnalle pisterivillä 19 + 18 + 18 + 18 = 73p.

VSR Rotunäyttelyt II-palk. (tuom. dookie)

Joulukuu 2019 oli Sutulle yhtä laatuarvosteluhumua, ja meile juhlaa!
- 15.12.2019 ori palkittiin KRJ-I -palkinnolla
- 20.12.2019 suttumaakarimme kiikutti kotiin SLA-I* -palkinnon
- 25.12.2019 raudikko palkittiin KERJ-I -palkinnolla
- 31.12.2019 ori edusti viimeisen kerran tullen ERJ-I -palkituksi
Mikä lopetus vuodelle, hyvä hieno upea Suttu!

Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.

Luonnekuvaus

Alun perin Suttua kutsuttiin Viikseksi, mutta kun se tarpeeksi monta kertaa tuli karsinan ovelle vastaan viiksensä aivan ruokamössön ja turpeen kuorruttamina, tuli siitä sittenkin Suttu. Ja se kuvaa oria paremmin kuin hyvin, tällaista suttupyttyä ei Susiajassa ole ennen nähty. Milloin Suttu on kurassa, milloin turpeessa ja milloin se saa greenlinemössöt seinille, naamalleen ja kyljilleen. Puhumattakaan karsinan kunnosta, kun sitä aamulla siivotaan. Mutta paljoa muuta vikaa siinä ei sitten olekaan, sen hirvittävän sotkemisen lisäksi. Suttu on seurallinen, innokas ja yritteliäs ori, jonka taidot eivät lopu pelkkään intoon ja yritteliäisyyteen vaan saavat kaverikseen mukavan kokoisen kapasiteetin ja hyvän ratsastettavuuden.

Suttua hoitaessa kannattaa varautua siihen, että sen hoitoon tulee kulumaan aikaa. Paljon aikaa. Suttu on milloin missäkin substanssissa: se pyörii onnesta soikeana turpeessa, ulkona kurassa tai hiekassa, missä vain. Talvi on ihanaa aikaa, kun lumessa pyöriminen ei saa karvaan tarttumaan mitään sen suurempaa kuin lisää lunta. Ori nauttii suunnattomasti hoidokkina olosta, minkä epäilemme olevan osasyy sen suunnattomaan sottapyttyisyyteen. Suttu on kiltti ja kultainen hoidokki, varsinaista hoitoponipistelaatua ja sitä on useamman kerran luultu käytöksensä puolesta ruunaksi. Ori ei huutele koskaan, ei edes uudessa paikassa, se hädin tuskin kaartaa kaulaansa vaikka korvat ovatkin kiinnostuneena pystyssä. Mitä kauemmin Suttua jaksaa ruopata, mitä huolellisemmin sitä jaksaa ruopata, sen enemmän se rakastaa elämäänsä. Ei liene yllättävää, että ihan joka ikinen hoitotoimenpide orin kanssa sujuu ilman mitään ongelmia vaikka se seisoisi irrallaan käytävällä (mitä ei silti harrasteta) tai karsinassaan (mitä kyllä harrastetaan). Jonkin verran Suttu pullistelee satulavyötä kiristäessä, mutta voimiensa takaa ei tarvitse kiskoa.

Helppo A -tasoinen luottoratsu, opetusmestari, treenikaveri, turpaterapiahevonen. Sutun lempeys, yritteliäisyys, hyvähermoisuus ja työmotivaatio ovat vertaansa vailla, ja orin kanssa on yksinkertaisesti ilo työskennellä, oli itse minkä tasoinen ratsastaja tahansa. Itse asiassa Suttua on kyselty meiltä ratsastuskoululle lainaan, ja muutamissa Takapajulan tapahtumissa viiksiherra on ihastuttanut talutusratsuna. Ratsastajansa virheitä hyvin sietävä ja anteeksiantava ori tekee parhaansa, vaikkei aina ihan ymmärtäisi, mitä siltä halutaan. Suttu kokeilee varovaisesti vähän kaikkea päättäen kokeilukierroksen lopulta rauhalliseen pysähdykseen, mikäli kaikki ei mennyt kuten Strömsössä.
Sutulla on pehmeät, tahdikkaat, tasaiset askeleet, joissa on helppo istua. Yliastunta on hyvä, askeleet ovat väljänpuoleiset ja suorat, joskin vähän matalat. Mutta niissä on, kuten todettua, äärettömän helppo istua, ja joka askellajia saa hiottua ja säädeltyä täsmälleen niin paljon, kuin ratsastaja osaa pyytää. Suttu on parhaimmillaan ravissa, ja sen väistöt, avot ja sulut ovat erittäin hyvät. Vastalaukassa ori puksuttelee herkästi vähän alitempoisena, vaikka muuten onkin mukavan eteenpäinpyrkivä kaveri, jota ei tarvitse sen enempää hoputtaa kuin pidätellä. Pehmeät, pienet avut riittävät, pienoisen etupainoisuuden saa ratsastettua helposti pois, eikä kokoaminenkaan ole haastavaa. Suttu on juuri niin osaava kuin ratsastajansakin, mutta jos rehellisiä ollaan, niin tämän hevosen suurin arvo on se turvallisuuden ja onnistumisen ilon tunne, jonka se antaa joka ikiselle ratsastajalleen. Eikä sellaista voi mitata rahassa.

Suttu hyppää yllättävän kepeästi metrin ratoja, vaikka olemukseltaan onkin muhkeammanpuoleinen viiksiherra. Ainoa vika meinaa löytyä siitä, että ori liikkuu hieman alitemmossa radalla ja innokkuutensa työntekoon osoittaa enemmän liioittelemalla hyppyä kuin reippaammalla vauhdilla. Vikoja, jotka on helppo korjata ratsastuksella, sillä Suttu toteuttaa kaikki ratsastajansa pyynnöt enempää kyselemättä tai viivyttelemättä. Ori on äärettömän pehmeä ratsastaa myös esteradalla, sen laukka on helppo säädellä eikä kääntyvyydessäkään ole suurempaa moittimista, vaikka se luonnollisesti häviää pienemmille ja ketterämmille kavereille jonkin verran. Kun Suttu liikkuu sopivassa ratatemmossa myös sen liioittelu jää pois ja ori hyppää vallan mainiolla tyylillä, kieltää fiksusti, mutta ei turhaan. Erikoisesteet, vinot lähestymiset, suhteutetut välit, kaikki onnistuu Sutun selässä ja rajana on lähinnä oma taito.
Maastossa hyvänmielen puksutin kaikenikäisille ja -tasoisille. Suttu ei säiky, eikä kuumu, eikä kiihdy, se viihtyy maastossa yksin ja porukassa, vetohevosena tai keskellä, perässä tai sivussa. Ori hyppää myös maastossa hyvin ja ymmärtää hienosti kiinteän esteen eron rataesteeseen nähden. Myös maastossa, etenkin kenttäratsastuksen parissa, Suttua pitää pyytää hieman eteen sillä se liikkuu herkästi hieman alitemmossa, vaikka ei olekaan tahmainen laiskiainen.

Oli ori kotona tai vieraassa paikassa, rauhallisessa tai vilkkaassa ympäristössä, se on aina hyvä käsitellä ja taluttaa sekä helppo lastata. Viiksivallumme seuraa tarkkaavaisesti ympäristöään, saattaa hörähtää tai hirnaista kerran jos muita hevosia on oikein paljon, mutta siinäpä se. Hyväkäytöksinen herrasmiessottapyttymme tietää, miten Aikuisen Orin tulee käyttäytyä, eikä tätä kaveria näe milloinkaan örisemässä, hillumassa kahdella jalalla tai muutoin esittelemässä överikliseistä testosteronipiikkiä. Suttu sopii oikeasti kenen tahansa talutettavaksi; se pysyttelee taluttajansa vierellä, askeltaa samaa tahtia, eikä tee mitään ylimääräistä. Lastaaminen menee samalla tavalla; raudikko menee koppiin/rekkaan nätisti taluttajansa perässä, tarpeen vaatiessa myös lähettämällä, eikä pidä itsestään melua matkan aikana.
Tämä hyväkäytöksisyys sekä hyvähermoisuus tekee Sutusta mutkattoman, miellyttävän kisakaverin. Nämä ominaisuudet yhdistettynä orin ratsastettavuuteen tekevät herrasta vähän paremman kisakaverin. Suttu sopisi loistavasti junnuratsastajan opetusmestariksi ja ruusukekoneeksi! Viiksiherra ei ehkä ole se kaikkein näyttävin tai karismaattisin ratsu, mutta ei tämä nyt ihan massaankaan huku.

Sukutaulu

i. Tammimetsän Pellavapää
evm, sh, rt, 155cm
ii. Pellervo
evm, sh, rt, 160cm
iii. Titan Kullervo
evm, sh, prt, 156cm
iie. Titan Puhtonen
evm, sh, trt, 165cm
ie. Nuttu Takussa
evm, sh, prt, 155cm
iei. Repen Sottapytty
evm, sh, m, 157cm
iee. Uhkarohkea Oliivi
evm, sh, m, 160cm
e. Pihlan Suttu
evm, sh, tprt, 159cm
ei. Yöjuoksija
evm, sh, prt, 161cm
eii. Fiinin Pikajuoksija
evm, sh, rt, 155cm
eie. Sulavan Yötar
evm, sh, prt, 159cm
ee. Yötaivaan Luonnos
evm, sh, vrt, 159cm
eei. Huovilan Yötaivas
evm, sh, vprt, 159cm
eee. Lumoojatar
evm, sh, rt, 154cm
Näytä / piilota sukuselvitys

i. Tammimetsän Pellavapää, liinakkorautias (155cm) ori, oli tyypeiltään kohtalainen, mutta hieman raskas ratsu. Sillä oli vahva kaula, korkea säkä, pitkä vankka, hieman avo runko sekä vennohko selkä. Kaikissa jaloissa orilla oli hajavarpaat, lisäksi kintereet olivat käyrähköt. Etujalat olivat hajavarpaisuutta lukuunottamatta varsin hyväasentoiset. Etuset kerivät käynnissä ja ravissa, takasten liikkeet olivat suorat. Tammimetsän Pellavapää ei ollut mikään upea, näyttävä otus ei rakenteeltaan eikä liikkeessä, mutta sillä oli lempeä luonne ja kiltit silmät. Ori toimi omistajansa kiesihevosena ja omistajan tyttären "kilparatsuna". Ei Tammimetsän Pellavapää huono ratsunakaan ollut: se kuljetti teinin hienosti helppo B -luokissa sijoituksille ja teki puhtaita ratoja 90cm esteluokissa. Vaatimattomasti liikkunut ori hyppäsi pehmeästi ja yllättävän hyvällä tyylillä, eikä sen esteäly ollut lainkaan niin huono kuin olisi voinut työhevosmaiselta liinakolta odottaa. Tammimetsän Pellavapää kantakirjattiin R-suunnalle kolmannella palkinnolla, työhevossuunnalle toisella palkinnolla.
Tammimetsän Pellavapää sai nelisenkymmentä varsaa, pääasiassa harraste-, työ- ja ratsastuskouluhevosiksi. Se periytti jyhkeää, hieman työhevosmaista olemustaan sekä vaatimatonta liikettä, mutta myös hyvää luonnetta. Tammimetsän Pellavapään varsoista vähän alle kymmenen päätyivät varsin vakavastiotettaviksi kilpahevosiksi, joskaan eivät aivan sinne mestaruustasolle. Liinakko eli 25-vuotiaaksi.

ii. Pellervo oli rautias 160cm korkea työhevostyyppinen ori. Se oli jykevä, hyväntyyppinen hevonen, jolla oli lyhyehkö kaula, pitkä syvä runko, hyvä takaosa. Etujaloissa oli sapelihakuisuutta ja takasissa pystyt vuohiset. Pellervo meloi jonkin verran sekä käynnissä, että ravissa, laukka sillä oli raskasta, mutta kuitenkin kolmitahtista ja ihan mukavasti etenevää. Leipätyönään ori teki kuitenkin työhevosen hommia, vaikka se osasikin myös kulkea suhteellisen oikein ratsastaessa. Mikään kilparatsu se ei kuitenkaan ollut, kunhan teki hieman töitä kentällä ja kävi maastossa. Pellervo veti rekeä tukkisavotassa, kiskoi niittokonetta tienpientareella ja lanasi kenttää. Myös pellon kyntäminen onnistui ja orilla osallistuttiinkin erilaisiin työhevoskisoihin ahkeraan tahtiin. Luonteeltaan Pellervo oli loistava työhevonen, se oli rauhallinen, kärsivällinen, sitkeä, rehellinen ja nöyrä - ei siltä tosin omaa tahtoakaan puuttunut, mikäli sen käsittelijä ei ollut hevosta kohtaan reilu. Ori kantakirjattiin työhevossuunnalle ensimmäisellä palkinnolla ja se sai erityisesti kehuja hyvästä vetotyylistää.
Pellervoa tarjottiin jalostukseen enemmänkin kysyttäessä, joten sen varsamäärä jäi yhteentoista yksilöön. Ori kuitenkin periytti erityisesti temperamenttiaan ja vaikka yksikään sen varsoista ei ollut mikään loistava ratsu, kaikilla oli loistava luonne ja ne toimivat omissa töissään omalla tasollaan parhaalla mahdollisella tavalla - oli kyse sitten työhevosvarsasta tai puska Ö -harrasteratsusta. Vauhdilla heikkenevät hampaat sekä vatsaongelmat saivat omistajat lopettamaan orin sen ollessan 22-vuotias.

ei. Nuttu Takussa, punarautias 155cm korkea tamma, oli sievä, jämäkkärakenteinen ratsu, mutta ei niin jämäkkä, että sitä olisi voinut kutsua työhevostyyppiseksi. Sillä oli hyvänmuotoinen kaula, pitkä runko, sään takaa painunut selkä, kantava lanne ja pitkä, suora lautanen. Jalat olivat hyväasentoiset, mutta etusissa tammalla oli lyhyehköt, vennohkot vuohiset. Tamma liikkui takaa ahtaasti, muuten suorin liikkein, vaan eivät sen askellajit mitään näyttävimpiä olleet. Tahti oli kunnossa jokaisessa ja laukkakin pyöri kolmitahtisesti, mutta Nuttu Takussa liikkui melko etupainoisesti ja matalalla askeleella. Se kuitenkin hyppäsi rakenteensa huomioon ottaen varsin hienosti ja kisailikin 80cm luokissa hyvällä menestyksellä, vaikka ei esimerkiksi aikaluokissa pärjännyt. Nuttu Takussa teki elämäntyönsä ratsastuskoulussa, missä se oli kiltti, turvallinen jokaisen ratsastustunnin hevonen - kyllä siitä kokeneemmatkin saivat irti hyvää peräänantoa, kun vain osasivat pyytää, ja Nuttu Takussa oli luottoratsu jokaiselle estetunnille, sillä vaikka kapasiteetti ei päätä huimannut, tamma oli järkevä ja rohkea hyppääjä.
Nuttu Takussa myytiin eläkekotiin yhdelle vakioratsastajalleen, joka päätti myös astuttaa tamman pariin kertaan. Tamma olikin erinomainen emätamma, joka jätti loistavaluonteisia varsoja, jotka hyppäsivät mielellään ja joiden esteäly oli hyvä, vaikka kapasiteetti ei ehkä ollutkaan se suurin. Nuttu Takussa toimi loppuun asti varsoja rakastavana kasvattajana varsalaitumilla. Raudikko kuoli vasta 31-vuotiaana.


e. Pihlan Suttu kisasi kohtalaisen menestyksekkäästi koulua, esteitä ja kenttää (heA/100cm/helppo). Ruusukkeita ei irronnut läheskään joka kisoista, mutta tamma ratsastajineen teki hyviä, siistejä ratoja saaden kehuja ja menestystä etenkin esteiden taitoarvosteluluokista. Ei hassummin ”harrastajatädin” hevoselta, kuten omistaja itse totesi! 159cm korkea tummanpunaraudikko oli hyvätyyppinen, hieman matalaryhtinen hevonen, jolla oli leveästi liittyvä kaareva kaula, hyvä säkä ja satulansija, sopusuhtainen pyöreä runko, pitkä lautanen ja järeät lyhytsääriset jalat. Liikkeet olivat suorat ja tahdikkaat, laukka askelista laadukkain, yliastunta kaikissa askellajeissa riittävää. Tamma hyppäsi rohkeasti hyvällä tekniikalla (erityistä kiitosta tamma sai tasapainostaan ja suorastaan moitteettomasta jalkatekniikastaan), sillä oli esteälyä ja sopivasti kylmähermoisuutta, mutta vauhdissa ja ketteryydessä se hävisi monille kilpakumppaneilleen. Pihlan Suttu oli kaikin puolin rehellinen, nöyrä, hyvähermoinen ja hienokäytöksinen hevonen, oikea hyvin pidetyn ja onnellisen hevosen perikuva. Innokas ja työteliäs ratsu ilman hosumista, yhteistyöhaluinen työmyyrä.
Tamma kirjattiin ratsusuunnalle III-palkinnolla, kisatuloksilla palkintoluokka nousi II-palkintoon. Luonteestaan tamma sai täydet kymmenen pistettä, samaten käyttökokeista raudikko keräsi kiitosta. Vanhemmiten Pihlan Suttu teki kolme varsaa, enemmänkin olisi sietänyt tehdä; kaikki tamman varsat ovat hyväluonteisia, korrektirakenteisia ns. ”parempaan harrastamiseen” ja ihan vakavasti otettavaan kisaamiseen sopivia pelejä. Tamma eli 28-vuotiaaksi.

ei. Yöjuoksija oli nimensä mukaisesti juoksijasukuinen, joskin ravurina vähän floppi. Pari kautta juossut ori ei ollut laukkaherkkä, se kyllä ravasi ja yritti parhaansa, vaan minkäs teet kun vauhti ei riitä. 161cm korkuinen punarautias piirtopää oli ihan hyvännäköinen hevonen; hyvät tyypit (vain laatutyyppi oli hyvänpuoleinen), vähän matalajalkainen mutta ryhdikäs. Lyhyt hyvin liittynyt kaareva kaula, korkea lyhyt säkä, hyväasentoinen lapa, sopusuhtainen pyöreä runko, pyöreä lautanen ja kuristuneita etusääriä lukuun ottamatta hyväasentoiset jalat. Käyntiliikkeet olivat hieman ahtaat, ravi ja laukka väljempää, liikkuminen kaikin puolin suoraa ja tahdikasta, ei järin näyttävää. Raviuraflopin jälkeen Yöjuoksija ratsutettiin, ja siitä tuli erinomainen este- ja kenttäratsu. Lähinnä esteratsu; kouluosaaminen jäi heB-tasolle rajoittaen kenttäuraa. Esteitä Yöjuoksija rakasti, se hyppäsi erinomaisella tekniikalla paikaten keskinkertaista laukkaansa ketteryydellä ja uskomattomalla kyvyllä suoriutua hypystä kuin hypystä, oli lähestyminen millainen tahansa. 110cm/helppo -tasoinen raudikko keräsi valtavan kasan ruusukkeita ja oli pienimuotoinen somejulkkis.
RKTK-III -palkittu ori oli energinen, eteenpäinpyrkivä, mutta nöyrä ja rehellinen hevonen, toisinaan vähän yksinkertainen pässinpää käsitellä, mutta äärettömän hyvä työkaveri. Ravisukunsa vuoksi ori jäi, kilpanäytöistään huolimatta, ratsusukuisempien orien varjoon. Orin 37 jälkeläistä ovat kuitenkin tasalaatuisen hyviä hevosia perushyvällä rakenteella ja hyvällä, jopa erinomaisella hyppytekniikalla ja kapasiteetilla. Vakava ähky ja epäonnistunut leikkaus koituivat Yöjuoksijan kohtaloksi sen ollessa 18-vuotias.

ee. Yötaivaan Luonnos oli melko perinteinen harrastehevonen sekalaisesta suvusta, "kiva ori ja kiva tamma yhteen" jo jokusen sukupolven ajan. Tamma ei koskaan kisannut tai kiertänyt mitään tapahtumia, eikä sitä kantakirjattu. Syytä olisi ollut; rakenteeltaan 159-senttinen vaaleanrautias Yötaivaan Luonnos ei ehkä ollut ihmeellinen tapaus, mutta sillä oli upeat liikkeet, perushyvät hypyt ja kapasiteettia etenkin kouluratsastuksen saralla. Kotosalla tammalla humputeltiin helppo B/90cm asioita, kokeiltiin vähän kotikutoista vikellystä ja ajohommia, vaikka kunnianhimoisemmissa käsissä Yötaivaan Luonnoksesta olisi voinut olla koulumestaruusluokkiin. Suorat, väljät, tahdikkaat ja elastiset liikkeet, hyvä yliastunta, näyttävyyttä, kokoamiskykyä.. Hyppääminen ei ollut niin Yötaivaan Luonnoksen juttu, se oli hypyissään hidas ja jaloistaan varomaton, mutta pienellä laitolla olisi päässyt 80-90cm luokissa puhtaasti läpi. Rakenteeltaan tamma oli vähän mitäänsanomaton; hyvä rotu- ja sukupuolileima kohtalaisella laatutyypillä, pitkä niska, lyhyt leveähkösti liittynyt kaula, pitkät loivat lavat, pitkä vankahko avohko runko, kantava lanne, pitkä pyöreä lautanen. Järeät jalat, lyhyet vuohiset ja käyrähköt kintereet. Yötaivaan Luonnos oli rauhallinen tarkkailijaluonne, hyvä ja helppo käsitellä, viisas ja nopeasti oppiva. Todella kevyt, nöyrä ja yhteistyöhaluinen ratsu.
Tamma teki vain kaksi varsaa, orivarsa ruunattiin uuden kodin löytymisen helpottamiseksi. Valitettavasti tamma ei periyttänyt upeita liikkeitään, mutta se antoi varsoilleen järeät, kestävät jalat, mukavasti kapasiteettia ja hyvän luonteen. Tamma eli 26-vuotiaaksi.

Jälkeläiset

s. 15.03.2018 sh-o. Elohiljan Pujoparta, e. Hirsholman Utopia, om. mori-mori (VRL-11325)
s. 22.04.2018 sh-t. Hautainhaikara, e. Joutsensurma, om. Enni, VRL-09601
s. 02.05.2018 sh-t. Hortensiahysteria, e. Ruusuraivo, om. Kalman Suomenratsut (VRL-05175)
s. 01.11.2018 sh-t. Kiharakatastrofi, e. Tuonelanmäen Nirvana, om. Crimis (VRL-10480)

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
KERJ - 44 sijoitusta joista 9 voittoaERJ - 40 sijoitusta joista 4 voittoa
24.03.2018 Devilsfair helppo 6/40
26.03.2018 Devilsfair helppo 4/40
27.03.2018 Devilsfair helppo 4/40
28.03.2018 Devilsfair helppo 2/40
02.04.2018 Priton Budyonnys helppo 2/30
03.04.2018 Priton Budyonnys helppo 3/30
05.04.2018 Priton Budyonnys helppo 1/30
07.04.2018 Moana part breds helppo 5/40
07.04.2018 Turmeltaja helppo 1/39
09.04.2018 Priton Budyonnys helppo 5/30
22.04.2018 Mörkövaara helppo 5/30
24.04.2018 Mörkövaara helppo 5/30
28.04.2018 Mörkövaara helppo 5/30
04.05.2018 Hengenvaara helppo 3/30
09.05.2018 Adina helppo (avoin suomenhevosille) 4/29
10.05.2018 Gealán helppo 3/49
13.05.2018 Hengenvaara helppo 5/30
16.05.2018 Hengenvaara helppo 6/50
16.05.2018 Duán Stable helppo 1/47
23.05.2018 Hengenvaara helppo 4/30
26.05.2018 Hengenvaara helppo 4/30
26.05.2018 Hengenvaara helppo 4/50
30.05.2018 Hengenvaara helppo 1/50
01.06.2018 Mörkövaara helppo 2/30
07.06.2018 Mörkövaara helppo 1/30
14.06.2018 Mörkövaara helppo 1/30
21.06.2018 Mörkövaara helppo 5/30
29.06.2018 Mörkövaara helppo 2/30
03.07.2018 Spiderwick helppo 6/50
08.07.2018 Spiderwick helppo 7/50
16.07.2018 Spiderwick helppo 5/50
01.09.2018 Winterhold helppo 4/22
02.09.2018 Turmeltaja helppo 6/37
04.09.2018 Winterhold helppo 4/22
04.09.2018 Turmeltaja helppo 6/37
08.09.2018 Turmeltaja helppo 4/37
09.09.2018 Turmeltaja helppo 1/37
10.09.2018 Winterhold helppo 2/22
11.09.2018 Winterhold helppo 3/22
12.09.2018 Turmeltaja helppo 3/37
13.09.2018 Winterhold helppo 1/22
18.09.2018 Turmeltaja helppo 2/37
20.09.2018 Turmeltaja helppo 3/37
20.09.2018 Winterhold helppo 1/22
21.05.2016 Kutsu 100cm 3/40
13.07.2016 Kutsu 100cm 6/40
15.07.2016 Kutsu 100cm 4/40
21.07.2016 Kutsu 100cm 5/40
25.07.2016 Kutsu 100cm 3/40
30.07.2016 Kutsu 100cm 1/40
01.08.2016 Kutsu 100cm 2/30
06.08.2016 Kutsu 100cm 2/30
08.08.2016 Kutsu 90cm 6/40
09.08.2016 Kutsu 90cm 1/40
09.08.2016 Kutsu 100cm 4/30
11.08.2016 Kutsu 90cm 3/40
12.08.2016 Kutsu 100cm 2/40
14.08.2016 Kutsu 100cm 2/40
16.08.2016 Kutsu 100cm 3/40
16.08.2016 Kutsu 100cm 6/50
24.08.2016 Kutsu 100cm 6/40
26.08.2016 Kutsu 100cm 4/50
21.03.2018 Ruskavaara 100cm 2/30
25.03.2018 Ruskavaara 100cm 2/30
28.03.2018 Ruskavaara 100cm 3/30
29.03.2018 Ruskavaara 100cm 2/30
22.04.2018 Ratsutalli Lilja 100cm 5/30
26.04.2018 Ratsutalli Lilja 100cm 5/30
29.04.2018 Ratsutalli Lilja 100cm 2/30
02.05.2018 Mörkövaara 100cm 2/30
04.05.2018 Mörkövaara 100cm 2/30
06.05.2018 Mörkövaara 100cm 1/30
07.05.2018 Mörkövaara 100cm 3/30
08.05.2018 Mörkövaara 100cm 2/30
11.05.2018 Kaihovaara 100cm 6/50
12.05.2018 Kaihovaara 100cm 6/50
12.05.2018 Kärmeniemi 100cm 4/30
13.05.2018 Kaihovaara 100cm 2/50
15.05.2018 Kaihovaara 100cm 3/50
16.05.2018 Kärmeniemi 100cm 5/30
17.05.2018 Kaihovaara 100cm 4/50
19.05.2018 Kärmeniemi 100cm 1/30
20.05.2018 Kaihovaara 100cm 3/50
28.05.2018 Kaihovaara 100cm 3/50
KRJ - 40 sijoitusta joista 8 voittoaVSR - 4 sijoitusta joista 0 voittoa
07.05.2016 Kutsu he A 1/30
12.05.2016 Kutsu he A 3/30
13.05.2016 Kutsu he A 1/30
14.05.2016 Kutsu he A 2/30
15.05.2016 Kutsu he A 5/40
16.05.2016 Kutsu he A 4/30
16.05.2016 Kutsu he A 1/40
19.05.2016 Kutsu he A 6/40
11.07.2016 Kutsu he A 4/40
21.07.2016 Kutsu he A 3/40
24.07.2016 Kutsu he A 3/40
27.07.2016 Kutsu he A 1/40
28.07.2016 Kutsu he A 5/40
30.07.2016 Kutsu he A 2/40
05.08.2016 Kutsu he A 5/40
06.08.2016 Kutsu he A 1/40
19.03.2018 Rumour Ponies he A 2/40
20.03.2018 Rumour Ponies he A 6/40
20.03.2018 Rumour Ponies he A 5/40
21.03.2018 Elohiljan suomenhevoset he A 3/30
22.03.2018 Rumour Ponies he A 4/40
23.03.2018 Rumour Ponies he A 3/40
24.03.2018 Elohiljan suomenhevoset he A 4/30
01.04.2018 Gestüt Helmwald he A 5/30
01.04.2018 Vuorna he A 5/30
01.04.2018 Roscoff he A 3/30
01.04.2018 Roscoff he A 2/30
03.04.2018 Roscoff he A 4/30
04.04.2018 Roscoff he A 5/30
05.04.2018 Vuorna he A 2/30
05.04.2018 Gestüt Helmwald he A 2/30
06.04.2018 Vuorna he A 1/30
06.04.2018 Roscoff he A 2/30
07.04.2018 Vuorna he A 3/30
07.04.2018 Gestüt Helmwald he A 1/30
08.04.2018 Gestüt Helmwald he A 1/30
08.04.2018 Vuorna he A 3/30
08.04.2018 Roscoff he A 3/30
10.04.2018 Roscoff he A 2/30
13.04.2018 Gestüt Helmwald he A 5/30
17.04.2018 Runoratsut he A 3/50
19.04.2018 Gestüt Helmwald he A 5/30
30.11.2018 Susiraja VSR Cup tutustumisluokka 2/17
28.02.2019 Susiraja VSR Cup tutustumisluokka 5/38
30.06.2019 Syrjän Ratsutalli VSR Cup 90cm 4/47
31.10.2019 Harmaatuulen oriasema VSR Cup 90cm 5/33

Valmennukset & päiväkirja

30.08.2018 Ohjasajoa, kirjoitti elen

Tänään suuntasin Susirajan suuntaan, jossa minun oli tarkoitus ohjasajaa eräs tallin asukkaista. Uhrikseni joutuva hevonen ei ollut itselleni täysin selvillä, mutta minullee lupailtiin kyseessä olevan ihan fiksu ja asiallinen tapaus, joka ei ensimmäisenä yritä listiä uutta, vierasta ihmistä. Saavuttuani paikalle minut vietiin hyvin nopeasti komean rautiaan suomenhevosorin karsinalle ja suunnilleen iskettiin harjakassi käteen saatesanoilla "laita ite kuntoon". Tavasin ovesta orin nimeä ja hivuttauduin käytävältä karsinaan tervehtimään "Suttua". Johan on hevosta paiskattu nimellä! Ori oli ilmeisesti nauttinut elämästään tarhassa ja vielä ilman loimea, puoliksi kuivuneen kuran irrotteluun upposi hyvä tovi, jonka jälkeen puin Sutulle ohjasajovyön päälle ja suitset rivakasti päähän kellon tikittäessä. Suuntasimme kentälle, jossa orhi sai ensin minullakin veret liikkeelle alkukävelyiden aikana ja varovasti lähdin testailemaan Sutun asetuksia. Ori tuntui varsin herkältä ja reagoi varsinkin äänikomentoihini hyvin herkästi, piti ihan itse koittaa muistaa pehmentää omaa ääntään, ettei ori jännittyisi. Ravisiirtymisten ja erilaisten kiemuroiden sekä kaarteiden kautta sain oriin sen verran hyvin näppituntuman, että välikäyntien jälkeen uskalsin kokeilla pysyykö suomenori laukassakin tämän tädin näpeissä. Suttu nosti laukan jo ensimmäisellä kerralla erinomaisesti ja pyysin sitä hieman lyhentämään ja kokoamaan pätkittäin. Toiseen suuntaan homma sujui yhtä sujuvasti ja annoin Sutun ravailla eteen-alas loppuraveja, kunnes pyysin sitä siirtymään käyntiin. Loppukävelyiden jälkeen innokas tallityttö tuli hakemaan orin minulta ja minun itseni piti suunnata vauhdilla kotiin, jossa odotti tälle päivää ainakin kaksi ratsastettavaa.

18.11.2018 Suttu ja Santeri, kirjoitti Lissu T.

”Älä laske katsetta hevosen niskaan; katse sinne, minne menet! Ja muutenkin ryhti kuntoon, ei tuolla könötyksellä hypätä mitään. Hyvä, pehmeä käsi ja tuntuma. Pyydä Sutulta vähän lisää laukkaa.” Olin jälleen istuttanut Santerin ratsun selkään, vaikka mies onkin virallisesti ravipuolen työntekijä. Luottoratsuna Suttu on ihan ykkönen Santerin kaltaisille ihmisille, jotka kyllä osaavat ratsastaa, mutta eivät aivan luota taitoihinsa.
”Tule ristikolle, laske vaikka laukka-askelia. Yksi kaksi kolme.. hyvä, olit oikein hyvin hypyssä mukana! Heti uudestaan.” Pienet verryttelyesteet, laajat kaaret ja simppelit lähestymiset yhdistettynä Sutun luotettavuuteen valoivat uskoa myös Santeriin – ja onhan mies ennenkin hypännyt, hyvänen aika!
”Huolehdi temmosta, Suttu tarjoaa herkästi alitempoista laukkaa. Reipas, pyörivä laukka helpottaa myös hyppyjä. Ota vielä tuo pysty, katsotaan sitten päivän tehtäviä.”

Estekorkeus ei päätä huimannut, 50-60cm. Olin kasannut kentälle kolmen esteen tasainnarin sekä yksittäisiä esteitä, jotka sai ratsastettua yhtenä viiden esteen ratana. Hyvin pitkänä ratana johtuen etäisyyksistä, mutta olipahan tilaa tehdä juuri sellaiset lähestymiset kuin ratsastaja halusi.
”Muista se laukka, älä tyydy siihen alitempoisuuteen jota Suttu niin herkästi tarjoaa. Ratsasta ennemmin pitkät tiet ja laske laukka-askelia, jos olet yhtään epävarma. Tämä hevonen kyllä tukee ja auttaa sinua, enkä minäkään pistä liian hankaliin tehtäviin. Aloitetaan innarilla – ja muista nostaa se leuka rinnasta.”
Ilokseni ratsukko suoritti innarin todella siististi. Santeri ohjasi Sutun suoralla, hyvällä linjalla esteille, piti laukkaa yllä ja muisti oman ryhtinsä. Suttu hyppäsi pikkuesteet sujuvasti ja pehmeästi, Santeri oli erittäin hyvin hypyissä mukana eikä pakka levinnyt missään kohtaa suoritusta.

Kaikki yksittäisesteet olivat simppeleitä pystyesteitä. Aluksi ratsukko hyppäsi kaikki esteet yksittäisinä (ei ongelmia; Santeri huomasi ponnistukset hyvin ja oli hypyissä mukana, Sutun laukassa oli nyt hyvä rytmi, kaikki sujui jouhevasti ja moitteetta – hyvä te!!), sitten kolmen esteen tehtävänä ja lopulta kaikki viisi estettä ratana. Kuten olin ounastellutkin, Santeri ratsasti melko laajat kaaret ja pitkät tiet, mutta parempi niin. Miehen ratsastus oli todella siistiä ja yhteistyö hevosen kanssa hyvää.
”Sinun pitäisi ehdottomasti ratsastaa enemmän, teillä meni Sutunkin kanssa niin hyvin! Otat joku päivä projektiksi lähteä vaikka maastohumputtelemaan, okei?” Santeri kohautti olkiaan taputellen samalla Sutun kaulaa. Muhkeat viikset kasvattanut ori pärskähti tyytyväisenä.

27.02.2019 Kultaorhi, kirjoitti Lissu T.

”Kuulehan oloneuvos, sinä olet lihonut”, totesin Sutulle kiristäessäni orin satulavyötä. Leppoisa raudikko seisoi sievästi paikoillaan, alahuuli hieman valuen, nauttien olostaan. Johan olin oria harjannut vähintään puoli tuntia.. Suttu mikä suttu, lempinimelle on ihan syynsä ja perustelunsa. Taputin raudikon vatsaa kevyesti ennen kuin ryhdyin taiteilemaan suitsia Sutun päähän; muhkea otsaharja on toisinaan todella pahasti tiellä.

Tasaisesti, hyvässä tahdissa uran sisäpuolta ravaava Suttu mennä viipotti eteenpäin korvat hörössä, toteuttaen pienetkin toiveeni auliisti. Hymyilin itsekseni, kyllä tämän hevosen heinämahan äkkiä hävittäisi! Pyysin vähän pidempää askelta, sitten lyhyempää, syvälle kulmaan ja lyhyt sivu käyntiä. Suttu reagoi tarkasti ja melko nopeasti, askellus oli kevyttä ja mutkatonta (siitä mahasta huolimatta). Jotenkin hämmennyn kerta toisensa jälkeen siitä, miten tämmöinen pullamössökultahevonen onkin niin tekevä, aktiivinen, työteliäs ja mitähän vielä. Sutun takaosaakaan ei tarvitse herätellä, ori tekee sillä töitä ihan vakiona! What kind of sorcery is this?

Pysähdys, peruutus, siirtyminen raviin. Lävistäjä lisättyä ravia, harjoitusravi – keskiravi – harjoitusravi -siirtymisiä uralla. Vähänpohkeenväistöä käynnissä ja ravissa. Suttu työskenteli keskittyneesti ja tarmokkaasti yrittämättä yhtään heittää päätään kannateltavaksi, oikoa kulmissa tai mitään sellaista. Raudikko työskenteli hyvin rehellisesti, selkeästi mielellään ja jokaisesta tehtävästä nauttien. Tällaisen ratsun hyväntuulisuus ja tekemisen riemu on yksinkertaisen tarttuvaa!
Laukan kanssa menin vähän helpolla; Sutun kanssa on turhan helppo fiilistellä orin kivoja, helposti istuttavia liikkeitä. (Ja sitten minä vielä ihmettelen, miten tämä on päässyt lihomaan!) Ratsastin harjoituslaukkaa pitkin kenttää kohtalaisen pitkillä ohjilla, Suttu sai kulkea vapaassa, rennossa muodossa ja laukata vain. Hymyilin kuin idiootti vielä tallissa siistiessäni Sutun varusteita paikoilleen.

13.03.2019 Sutun pesutuokio, kirjoittanut rukkanen

Susirajaan, Susirajaan, lauleskelin ajaessani kohti Susirajaa. Jos tiedät Dinojunan ja sen tunnarin niin siihen tahtiin tämä lauluni kulki. Onneksi kukaan ei ollut kuulemassa moista rääkynää. Susirajan pihaan parkkeeratessani tunsin taas sen lämpimän läikähdyksen sydämessäni, hitto kun tänne oli niin kiva aina tulla. Ja joskus hirveen ihana myös lähteä. No ei, joskus sitä oli vaan sattunut haastavia hoidokkeja. Tälle kerralle olin saanu hoidettavaksi kaksi herraputtea. Ensimmäinen hoitolistalla oli Suttu. Olin aiemmin jo ihastunut tuohon hassuun Viiksi-Valluun oriin, jonka olin nähnyt yleensä melkoisen kakkakuorrutteen alla. Ajattelin iloisena, että nyt oli lunta maassa eikä Suttu mitenkään voisi olla kakkainen. Saisin ihanasti harjailla oria, rapsutella ja ehkä silitellä sen hassuja viiksikarvoja.

Ensimmäinen ajatukseni Sutun nähdessäni saattoi olla jotain niin painokelvotonta etten kehtaa sitä tässä kertoa… Tarhan lumivalkoisessa maisemassa näkyi yksi pullukka, joka oli selkeästi ottanut hienon kokovartalo mutanaamion. Suttu! Epätoivoisen ilmeeni sattui näkemään Lissu, joka nauroi räkäisesti tälle rehelliselle epätoivolleni. Elä viitti, ootko tahallaan vierittänyt ton Sutun johonkin lantalaan tossa aamulla? Kysyin Lissulta, joka pudisteli päätään ja sanoi orin olevan ihan itse sellainen likamagneetti, että se löytäisi likaisen kohdan tarhasta vaikka silmät kiinni. Nappasin tarhasta tuon mutaisen söpöliinin ja mietin sotasuunnitelmaa. Touhupäivä muuttuisi pesupäiväksi. Orin tukkakin oli melkoisen takkuinen ja hännästä törrötti vaikka sun mitä. Se saisi siis kunnollisen pesun, puunauksen ja karvojen ojennuksen tänään.

Suttu seisoi pesupaikalla nöyrän oloisena, katseli pitkän takkuisen otsatukkansa alta niin söpösti, että hellyin sille hetkellisesti. Aloitin pesun hellästi huuhtelemalla kovettunutta mutaa orin kyljistä. Se oli jotenkin kummallisesti saanut sitä likaa molempiin kylkiin, selkään sekä koko kaulan pituudelta. Liekö maannut selällään oikein onnellisena siinä kakkakasassa ja pyörinyt molemmat kyljet varmuuden vuoksi ainakin kahdesti. Kun hellä pesu ei tehnyt juuri mitään likaa vastaan otin pesuaineet käyttöön. Suttu seisoi nautiskellen paikoillaan ja silmät alkoivat lurppaamaan siihen malliin, että ori ottaisi aamupäivänokoset pesun aikana. Ensimmäinen pesu auttoi vähän, mutta jouduin hinkkaamaan aineilla vielä toisen kerran ennen kuin kyljistä valui loppu lika viemäriin. Pesin samalla hännän ja harjan. Niiden pesu ei onneksi ollut kovin suuri operaatio. Kun ori oli pesty kuivasin sen kunnolla ja loimitin kevyesti. Loimensa kanssa Suttu sai seisoa vielä pesupaikalla sen aikaa kun selvittelin sen harjaa sekä häntää. Aikaa kului reippaasti kun kävin molemmat läpi tarkasti ja kärsivällisesti. Lopuksi vielä väkersin orille paksun letin harjaan. Olin valmis antamaan orille sen kakkaisuuden anteeksi kun se oli viiksine ja letteineen niin söpö! Suttu oli tyytyväinen tähän rauhalliseen aamupäivään ja nuokkui pesupaikalla silmät ummessa. Herättelin orin siirtääkseni sen omaan karsinaansa. Suttua ärsytti, oliko tässä pakko muka liikkua? Karsinassa palkitsin orin tiputtamalla pari pilkottua porkkanaa sen ruokakuppiin.

22.11.2019 Välttäkäämme tuleva talipalloisuus, kirjoitti Lissu T.

Sarlotta on naureskellut Sutulla olleen ”kokonaisvaltainen kehonhoitokausi”, sillä viimeiseen kahteen viikkoon mahtuu kengitys, hieronta ja raspaus. Ilokseni voin todeta, ettei missään ilmennyt oikein mitään akuuttia tai totaalihälyttävää. Pienet hammaspiikit, jotka oli nopeasti hoidettu ja tuskin ovat kovasti vaivanneet, ori kun on syönyt ihan normaalisti eikä ratsastaessakaan ole tuntunut mitään vastustelua, kuolaimella leikkimistä tai sen sellaista. Hieronnan yhteydessä ei löytynyt isoja jumeja, tosin saimme hierojalta (samaten kuin raspauksen tehneeltä eläinlääkäriltä) vähän noottia Sutun raamikkaasta ulkomuodosta. Toisin sanoen liikakiloista. Onhan tämä vähän pyöreässä kunnossa.. no, vähän lihava. Ei vielä älyttömän paljoa, mutta pakko se on itsekin myöntää, nyt kun joku asiasta huomautti (ja orin vatsanympärys tuli tuplatarkistettua painomittanauhan avustuksella). Ei muuta kuin ruokinnan ja liikunnan uusintatarkistus, ennen kuin herra muuttuu täysin talipalloksi.