11.04.2018 Ronsu lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi.

Kierontuma VH15-018-1108

NimiKierontuma "Ronsu" KasvattajaSusiraja, Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri156cm, punarautias MeriititKTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 03.04.2015, 26v
satunnainen (4v 01.05.2015)
Painotuslaji,
koulutustaso
yleispainotteinen
he A / 110cm / 100cm

20.11.2015 tarjosimme Ronsua kantakirjaan R-suunnalle. Pistesaalis, tasan 70p., yllätti ja ilahdutti totaalisesti - meidän tammuskamme on nyt KTK-II -kantakirjatamma! Skumppaa kaikille!

29.03.2017 Ronsulle myönnettiin VSR:n jalostusarvostelukirjain C.

30.09.2017 tamma palkittiin ERJ-I -palkinnolla.

15.02.2018 tamman meriittirivi kasvoi KRJ-I -palkinnolla.

20.03.2018 Ronsun ura päättyi komeasti SLA-I -palkintoon.

© SN

Luonnekuvaus

Kahden lauhkean luottohevosen jälkeläinen on samanlainen vakaan rauhallinen, rakastettava haliponi kuin vanhempansakin. Ronsu on hyvän käytöksen perikuva, seurallinen ja niin pomminvarma, kuin hevonen ylipäätänsä voi olla. Tammaa lainataankin aktiivisesti erilaisiin kissanristiäisiin olemaan edustava sekä toimimaan talutusratsun tehtävissä. Vaikka raudikko on ratsunakin aloittelijaystävällinen, tasainen ja varma tädinkuljetin, siitä saa pienellä vaivannäöllä kaivettua esiin vähän reippaammankin puolen.

Mitä sanoa Ronsusta, joka on hoidokkina niin yksinkertainen kuin vain hevonen voi olla? Sen voi hoitaa karsinassa, käytävällä, pesukarsinassa, ulkona, ihan missä vain itse keksii olla. Tamma nauttii seurasta, harjailusta ja rapsutuksista, sen kanssa voi myös vain tehdä pikahoidon ja heittää varusteet selkään - Ronsulle käy yksinkertaisesti kaikki. Se on mainio päivän piristäjä, sillä jos vain seisoskelee sen karsinassa se tulee pitämään seuraa työntämällä päänsä syliin ja kerjäämällä silityksiä, mutta ei ole mitenkään päällekäyvä. Eläinlääkäri ja kengittäjä kehuvat raudikkoa poikkeuksetta mainioksi käsiteltäväksi. Ronsusta ei oikeasti koskaan ole kysyjille paljoa sanottavaa - tamma on kiltti, ja nauttii hoidosta, täyden kympin arvoinen.
Kiltisti taluttajansa perässä löysällä narulla tassutteleva tamma osaa kävellä hitaasti ja reippaasti, sen mukaan miten sen haluaa kulkevan. Ronsu saattaa koettaa syödä tienpientareilta, mutta sille riittää pieni nykäisy narusta, ei mitään sen kummempaa. Kuljetusauto, matkustus, purku... Ronsu vain on niitä hevosia, joille käy yksinkertaisesti kaikki.

Ronsu suorittaa kaikki helppojen koululuokkien asiat ja hyppää vaivatta 110cm esteratoja. Tämä kuitenkin vaatii ratsastajalta vaivannäköä, sillä jos Ronsu saa päättää, tahti ja tempo on humputteluravia, jos edes sitä. Mukavuudenhaluisena hevosena tamma menee sieltä, mistä aita on kaatunut tai ainakin matalin, mutta kun raudikolta osaa pyytää, se kyllä tekee, ja vielä mielellään. Olemmekin nauraneet, että Ronsu on tiimityöskentelyhevonen - tiimin täytyy tehdä yhtä lailla töitä, eikä niin, että yksi suorittaa ja kaikki keräävät kiitoksen.
Jos ratsastaja ei pyydä tammalta ihmeempiä, se puksuttelee eteenpäin tasaisen varmasti vailla suurempaa kiirettä. Kun ratsastaja lähtee pyytämään kunnon asetusta ja taivutusta, lähtee ratsastamaan takaosaa rungon alle ja muita hienouksia, Ronsun ryhti paranee silmissä ja tamma alkaa innolla töihin. Suomenhevonen on rehti ja reipas työkaveri, joka ei ota nokkiinsa mistään eikä työmoodiin mentyään anna minkään ulkoisenkaan seikan häiritä itseään. Ronskeista tai ristiriitaisista avuista Ronsu lähinnä hämmentyy. Tamman liikkeet eivät ole mitenkään mullistuttavan hienot, perushyvät. Yritystä kuitenkin löytyy, samaten halua olla mieliksi ja tehdä parhaansa.

Koska Ronsulta sujuvat myös 110cm radat oikeinkin helposti lienee selvää, että sen hyppytyyli, laukka ja ratsastettavuus ovat oikeinkin hyviä. Toki, mikäli ratsastaja jää vain matkustelemaan, on tamman laukka on lähinnä paikallaan laahaavaa köpöttelyä ja puomeista puolet lähtee mukaan myös pienimmillä esteillä. Kunhan ratsastaja vain on terävänä ja tarkkana sekä muistaa ratsastaa, antaa kunnon suuntaohjeet ja säädellä laukkaa on Ronsu tarkka ja terävä hyppääjä, nostaa jalat sievästi piiloon ja hyppää liioittelematta, mutta harvoin tiputtelematta. Tammalle eivät aiheuta sydämentykytyksiä minkäänlaiset erikoisesteet vaan se hyppää tavalliset pystyt aivan yhtä varmasti ja hyvin kuin muurit tai laineetkin. Uusinnassa Ronsua saa kannustaa eteen ihan kunnolla, jotta se saisi aikaan vauhdikkaan radan - tamma tekee todellakin vain sen, mitä siltä pyydetään, mutta ei tippaakaan enempää.

Luonteelleen uskollisena raudikko on kisoissakin tasaisen varma puksutin, joka junnun ja tädin ideaali kisakumppani. Ronsu ei hermoile, stressaa tai ole moksiskaan mistään, ei hermostu vaikka ratsastaja olisi hermoheikko eikä muutu sinne tänne sinkoilevaksi sähköjänikseksi, vaikka muita seurueen tai kisapaikan hevosia miten jännittäisi. Käsihevosalueella tamma vaikuttaa täydellisen pystyyn kuolleelta tapaukselta, jota saa kiskoa liikkeelle pidättelemisen sijaan. Verryttelyissä ja radalla Ronsu on täsmälleen samanlainen kuin kotikentällä, joten jos hevosesta saa jotain irti tutuissa ympyröissä, saa siitä irti jotain kisatilanteessakin. Saadessaan ruusukkeen suitsiinsa Ronsun ryhti paranee melkoisesti, tamma tietää tehneensä hyvän työn ja olevansa hieno. Mikäli ratsastaja vain uskaltaa, kunniakierros mennään tukka putkella - Ronsusta on ihanaa tykittää menemään ruusukenauhat liehuen.

Sukutaulu

i. Murha-Kustaa
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
sh, tprn, 156cm
ii. Murha-Kalervo
evm, sh, trn, 158cm
iii. Kalevalainen Kannel
evm, sh, m, 160cm
iie. Sudensukuinen
evm, sh, rt, 155cm
ie. Murha-Ralli
evm, sh, prt, 155cm
iei. Rallin-Poika
evm, sh, tprt, 156cm
iee. Murha-Ulpu
evm, sh, vprt, 157cm
e. Kieroililja
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
sh, tprt, 157cm
ei. Tappohauska
evm, sh, vrt, 153cm
eii. Murhamies
evm, sh, prt, 153cm/em>
eie. Kaihonkatsanto
evm, sh, rt, 151cm
ee. Myrkynnielijä
evm, sh, rt, 152cm
eei. Myrkkykeiso
evm, sh, klm, 153cm
eee. Miestennielijä
evm, sh, vprt, 155cm
Näytä / piilota sukuselvitys

ii. Murha-Kalervo, tummanruunikko 158cm korkea ori oli jopa huvittavan tasainen sekoitus vanhempiaan. Sillä oli hyvä ryhti, hyvät tyypit ja leimat, se oli sopusuhtainen, runko oli lihaksikas, syvä ja pyöreä, lautanen oli hieman huipukas. Etujalkojen asennot olivat suorat kaikin puolin, kintereissä oli jonkin verran käyryyttä ja jalkojen luusto yleensäkin oli hieman siro. Murha-Kalervo liikkui kepeästi, mutta melko maahansidotusti, laukassa sillä meinasi olla etenkin nuorempana tahtiongelmia. Kuten vanhemmillaankin, oli ongelmana Murha-Kalervolla lähinnä se luonne. Erittäin hyväluonteinen ja kiltti toki käsitellä, samaten kuin nöyrä, ja ratsastaessakin kuunteli avut ja oli mukava ratsu. Mutta ei lähelläkään reipasta, työteliästä tai herkkää, mitään kisaratsun tapaistakaan ei Murha-Kalervosta saanut edes kuvittelemalla. Pitkälle se kuitenkin onnistuttiin kouluttamaan - ori oli myös ahne kuin mikä, ja palkitsemalla se olisi kiivennyt vaikka puuhun - vaativa B -tasolle ja metrin radoille esteillä. Muutamat alueluokat sillä käytiin kilpailemassa ja hankkimassa tulokset sen omalta tasolta, mutta enemmän Murha-Kalervolla keskityttiin kilpailemaan ennemminkin helppo B-A ja 80cm, sillä omistajalla ei edes juuri ollut tavoitteita itsellään vaan orilla kilpailtiin ennemminkin huvin vuoksi. Sen verran tavoitteellisuutta oli kyllä omistajallakin (ja kaverien kanssa vedonlyönti palkinnosta), että Murha-Kalervo vietiin kantakirjaan ratsusuunnalle - palkinnoksi tuli kakkonen, mikä yllätti erityisesti orin omistajaa.
Enemmän kaverina pidettyä oria ei paljoa jalostukseen tarjoiltu, se astui ne tammat, joiden omistajat lähestyivät pyyntöineen ja näin ollen Murha-Kalervo sai neljätoista varsaa, joista neljä oman kasvattajansa tammojen kanssa. Orin jälkeläiset ovat olleet hyviä, tavallista parempia harrasteratsuja ja kivoja ensimmäisiä kisaratsuja, hyvärakenteisia ja kivaliikkeisiä.

iii. Kalevalainen Kannel 160cm korkea musta ori oli ulkonäöltään kuin suoraan sieltä oppikirjasta, tai satukirjasta, tai molemmista. Ryhdikäs, hiilenmusta Kalevalainen Kannel oli se Uljas Musta tyttökirjoista ja myös rakenneihmisen mukava katsella: erittäin hyvät ryypit, vähemmän yllättäen myös erittäin hyvä ryhti, lihaksikas, syvä ja pyöreä runko, kaareva kaula. Koska täydellistä hevosta ei lie löydetty, oli orillakin toki vikoja, hajavarpaiset etuset, käyrähköt kintereet, olematon säkä, lyhyt reisi. Kalevalaisen Kanteleen käynti oli pitkää, matkaavoittavaa ja rentoa, mutta laiskaa, ravi oli takaa ahdasta ja yleisesti ottaen sellaista perusliikettä - ei erinomaista, mutta ei myöskään kelvotonta. Laukassa oli potentiaalia, mutta ori oli sen verran laiska, että sen laukka omaa tahtia oli laiskaa, maahansidottua, lähes laahaavaa, tarmotonta ja aika ajoin myös tahditonta. Luonteeltaan Kalevalainen Kannel oli enemmän yhden ihmisen hevonen, se hermostui käsittelijöiden vaihtuessa, mutta oman ihmisensä kanssa se oli ennemmin laiska kuin reipas, ennemmin mukavuudenhaluinen kuin työteliäs. Helppo A ja 90cm sujuivat, kun tarpeeksi jaksoi yrittää - olihan ori myös nöyrä luonteeltaan, ja teki kyllä, jos siltä osasi kunnolla vaatia. Ennemmin se oli kuitenkin mukava kaveri kotitreeneihin ja pitkiin maastoihin kuin kunnon kilpahevonen. Siitä huolimatta Kalevalainen Kannel palkittiin ensimmäisellä palkinnolla ratsukantakirjaan.
21 jälkeläistä saanut ori periytti pitkää käyntiään, rauhallista luonnettaan ja hyvää runkoaan, jalka-asennot onneksi periytyivät ennemmin emältä kuin isältä. Kapasiteettia on myös varsoilla ollut ainakin helppoon A:han, monella metrin esteille, mutta harvan luonne on kuitenkaan ollut kilpahevoselle sopiva. Mukavia, parempia harrastehevosia ja ratsastuskouluruunia Kalevalainen Kannel kuitenkin jätti.

iie. Sudensukuinen, rautias liinaharja, 155cm korkea tamma ei hurjasta nimestään huolimatta ollut mitenkään hurja hevonen. Se oli niin pullavainen siitostamma koko olemukseltaan, että jo kolmivuotiaana sitä luultiin kokeneeksi emäksi. Kelpo rakenne sillä kyllä oli, syvä, pyöreä, joskin lyhyenpuoleinen runko, pitkä kaula jossa hyvät liittymät, hieman huipukas lautanen. Jalka-asennot itsessään olivat hyvät, suorat sekä edestä, että takaa, mutta jalat olivat turhan siroluiset kokonaisuudessaan. Sudensukuisella oli hyvä, pyörivä, rytmikäs ja tarmokas laukka, mutta valitettavan lyhyt käynti ja hieman maahansidottu ravi. Luonteeltaan tamma oli kiltti, lempeä ja nöyrä, mutta myös ahne ja mukavuudenhaluinen, joka koetti ratsunakin mennä siitä, mihin aitaa ei edes suunniteltu rakentaa. Niinpä koulutustason jääminen "vain" helppoon A:han johtui enemmän siitä, ettei Sudensukuisesta saanut irti enempää vaivannäköä, kapasiteettia sillä olisi ollut ainakin vaativaan B:hen, ellei jopa ihan vaativaan A:han asti. 90cm radoilla tamma vielä yritti ja olikin reipas, mutta metrin esteille se alkoi kieltää (sen tosin nähtiin hyppäävän menestyksekkäästi pois tarhasta 120cm aidan yli ensimmäisten ruohojen kasvettua). Tamma ei ollut edes omalla tasollaan sitä kirkkainta kärkeä, mutta se oli ehdottomasti parempi harrastepulla. Kantakirjassa se sai kakkospalkinnon ratsuna.
Sudensukuinen pääsi toimittamaan suosikkivirkaansa, syömään ja lihomaan, eli siitokseen melko aikaisin, jo viisitoistavuotiaana. Tamma varsoi vuosittain, sillä sen vioista huolimatta varsat menivät yleensä kaupaksi kohtuuhinnoin näyttöjen ja suvun vuoksi. Huolella valituista oreista Sudensukuinen teki erittäin hyvärakenteisia varsoja seitsemän kappaletta, kaikista oli myös paremmiksi harrastehevosiksi, mutta huipputason kisapelit piti etsiä muualta.

ie. Murha-Ralli jatkoi emänsä kavionjäljissä ollen ikäluokkansa kärkeä niin koulu- kuin esteosuuksilla nuorten suomenhevosten laatuarvosteluissa. Kolmivuotiaana tamma voitti, neli- ja viisivuotiaana kuului kolmen kärkeen. Ravuri-isästään huolimatta Murha-Ralli oli pesunkestävä, hyvä ratsu, joka kisasi he A-va B -aluekoulua ja metrin alue-esteitä. 155cm korkea punarautias ratsutamma hyppäsi erinomaisella tekniikalla, liikkui elastisesti ja matkaavoittavasti pitkin askelin, minkä lisäksi tamman tasapaino oli luonnostaan hyvä. Rakenteeltaan raudikko kuului perushyvään, tavanomaiseen suomenhevosjoukkoon; hyvät tyypit ja leimat, pyöreä vankanpuoleinen runko, kaareva leveähkösti liittynyt kaula, pitkähkö loiva lapa, hyväasentoiset etuset, käyrähköt kintereet. Vanhemmat näkyivät vahvasti myös suomineidon luonteessa, tamma oli sopivan eteenpäinpyrkivä, nöyrä ja työintoinen ratsu, joka oli mitä lauhkein, rauhallisin ja luotettavin kaveri aloittelevillekin hevostelijoille. Eteenpäinpyrkimyksen mukana ei valitettavasti tullut järin suurta reaktiivisuutta, mikä saattoi esteradoilla viedä ruusukkeen tai pari kilpakumppanille. Murha-Ralli teki tasaisen varmoja ratoja niin koulussa kuin esteillä, toi ruusukkeita kotiin ja pärjäsi myös aluemestaruuksissa (pari pronssia ja hopeaa niin koulusta kuin esteistä). Suomenratsujen kuninkaallisissa tamma esiintyi muutamana vuotena, rotumestaruuksiin sen kanssa ei osallistuttu.
Murha-Rallin jälkeläiset ovat rakenteeltaan peruskastia, ja luonteeltaan usein turhankin lauhkeita ja leppoisia, mutta erinomaiset liikkeet sekä kapasiteettia niin kouluun kuin esteille varsoilla on. Tamma periytti vahvasti sukunsa parhaita puolia kuudelle varsalleen; hyviä liikkeitä, kestäviä jalkoja, hyvää, joskaan ei reaktiivisinta kisahevosen luonnetta. Murha-Rallilaiset ovat tuttu näky niin kilpakentillä kuin yksityistalleilla omistajiensa harrastehevosina. Raudikko viettää eläkepäiviään kasvattaja-omistajansa luona.

iei. Rallin-Poika oli kolminkertaisen ravikuninkaan ja kaksinkertaisen ravikuningattaren huippulahjakas poika, joka itsekin voitti ravikuninkuuden kolmeen kertaan - voittaen joka kerta jokaisen kuninkuuskisan osion. Tummanpunarautias, 156-senttinen piirtopää liikkui matkaavoittavin, tahdikkain ja elastisin askelin, joilla juostiin loistavia aikoja raviradalla ja myöhemmin tehtiin ratsun hommia. Raudikolla oli hyvät tyypit, kevyt kaareva kaula, syvä vankanpuoleinen runko, pitkähkö loiva lapa ja hyväasentoiset, joskin lyhytvuohisiset jalat. Kolminkertaisen ravikuninkuuden lisäksi Rallin-Pojalla on meriitteinään useita arvokisasijoituksia sekä muhkea voittosumma. Eteenpäinpyrkivä, energinen ori oli nöyrä, hyväkäytöksinen työmyyrä, joka keräsi liioista vapaapäivistä pöllöenergiaa. Ori oli kuitenkin kiltti kuin mikä, ja sopi omistajaperheensä lasten hoitohevoseksi. Raviuransa jälkeen huippujuoksija siirtyi tekemään ratsun hommia, eikä ollut pöllömpi niissäkään; heB-A ja 100cm, suurimmat lahjat estepuolella (mukavan pyöreä hyppy ja hyvä tasapaino, hyvä estesilmä).
Juoksijana KTK-I -palkittu ori on jättänyt useita satoja ravivarmoja, nopeita juoksijoita, sekä parisenkymmentä alun alkaenkin ratsunhommia tehnyttä ratsua. Rallin-Pojan varsat perivät isänsä energisen, mutta palvelualttiin luonteen, kestävät jalat ja laadukkaat liikkeet. Isänsä kaltaista suurravimenestyjää jälkeläisistä ei löydy, vaikka arvokisamenestystä on niitetty. Ratsupuolella Rallin-Poikalaiset ovat menestyneet etenkin esteradoilla. Ori lopetettiin 25-vuotiaana.

iee. Vaaleanpunarautias Murha-Ulpu oli rakenteeltaan kaikin puolin perus suomenhevostamma; hyvät tyypit ja leimat, pyöreä syvä runko, leveähkösti liittynyt kaareva kaula, hyvä lapa ja satulansija, hyväasentoiset etuset, käyrähköt kintereet. 157cm korkea ratsutamma oli ikäluokkansa kermaa kapasiteettinsa ja liikkeidensä osalta, ja olikin laatuarvosteluissa joka vuosi kolmen kärjessä niin koulu- kuin esteosuuksilla. Raudikolla oli lennokkaat, suorat liikkeet, hyvä tahti ja tasapaino sekä riittävästi eteenpäinpyrkimystä. Hyppytekniikka oli hyvä, kokoaminen helppoa, nöyrän ja rohkean luonteensa ansiosta Murha-Ulpu suoriutui kaikista tehtävistä jouhevasti ne kerran opittuaan. Lempeä, lauhkea, aina rauhallinen ja hyvin käyttäytyvä tamma oli lasten ja aikuisten suosikki, luottotalutusratsu ja osaava (va B/100cm) kilparatsu samassa paketissa. Aluetasolla koulua ja esteitä sekä seuratasolla kenttää kisannut tamma teki tasaisen varmoja suorituksia tuoden usein ruusukkeita kotiin, myös suomenhevosten koulumestaruushopeaa.
Murha-Ulpu teki kuusi varsaa, jotka ovat kaikki erittäin pidettyjä, hyviä hevosia, tekivät ne sitten tuntiratsun, kilpahevosen tai vain maastokaverin töitä. Jokainen varsa sai perushyvän rakenteen, mukavat liikkeet ja hyvän luonteen (kiltti, järkevä, nöyrä, hyvä eteenpäinpyrkimys). KTK-II -palkinnolla ratsukantakirjassa oleva Murha-Ulpu oli itse erinomainen hevonen, sen jälkeläiset ovat kahta kisatammaa lukuun ottamatta paljon tasapaksumpia kaikin puolin. Tamma eli 27-vuotiaaksi.


ei. Tappohauska oli hauska, toimiva sekoitus perhe- ja kisahevosta. Orilla kisattiin menestyksekkäästi koulua ja esteitä (heA/100-110cm), se sijoittui usein, voitti muutaman kerran ja jos ei tuonutkaan ruusuketta kotiin, niin Tappohauska teki ratsastajineen siistin suorituksen ilman isompia virheitä. Neli- ja viisivuotiaana ori osallistui laatuarvosteluun päästen kärkikymmenikköön molempina vuosina. Kisaamisen ohella Tappohauska toimi opetusratsuna ja maastopuksuna omistajansa lapsille. 153-senttinen, vaaleanrautias piirtopää liikkui rennoin, elastisin liikkein, yliastunta ja tahti olivat hyvät, samoin takaosan työskentely. Ravi oli ehdottomasti raudikon paras askellaji. Rakenteensa puolesta ori oli sekoitus vanhempiaan; ryhdikäs, hyvät tyypit ja leimat, pitkä leveähkö kaula, pitkähkö pyöreä runko, loiva lapa, pitkä loiva lautanen, etuset sapelihakuiset, vuohiset lyhyet, muuten hyvät jalat. Tappohauskan hyppykapasiteetti oli parempi kuin hyppytekniikka, ori hyppäsi hieman laiskasti ja löysästi eikä käyttänyt selkäänsä kunnolla, jalkatekniikka taas oli hyvä. Hyvän luonteensa ja käsiteltävyytensä vuoksi seurallinen, umpikiltti ori oli koko perheen lellikki. Luonnekuvaus muistutti ylistysvirttä; reipas, energinen, herkkä, nöyrä ja kuuliainen, aina lapasessa pysyvä herrasmies, erittäin miellyttävä niin käsitellä kuin ratsastaa. Ori kantakirjattiin KTK-III -palkinnolla, suoritusten ansiosta kantakirjaluokka nousi KTK-II:ksi.
Ori ei ollut ihmeperiyttäjä, mutta se jätti hyviä heB-HeA/90-110cm -tason jälkeläisiä niin harrasteluun kuin kisaukseen (joukossa muutama laatuarvostelumenestyjä, suurin osa kuitenkin perusputteja). Tappohauskan varsat ovat hyväluonteisia, selväpäisiä hevosia, joilla on perushyvät rakenteet ja liikkeet niiden puutteista ja vioista huolimatta. Nykyään ori elelee 33-vuotiaana teräspappana shettislauman kanssa Loimaalla.

eii. Punarautias Murhamies, punarautias esteratsu, oli erittäin lahjakas hyppääjä, ja olikin nelivuotiaana laatuarvostelun voittaja sekä lupaavin estehevonen. Viisivuotiaana Murhamies pääsi laatuarvostelun kärkiviisikkoon ja sijoittui kasvattajakisassa esteillä kolmanneksi. HeA/120cm -tasoinen hevonen kisasi esteitä hyvällä menestyksellä 110-120cm -luokissa voittaen ja sijoittuen lukuisia kertoja. Murhamies oli vaikuttava, hyvärakenteinen hevonen pikkuvikoineenkin; ryhdikäs, hyvätyyppinen, syvä pyöreä sopusuhtainen runko, pitkä kaareva kaula, loiva lapa, korkea lyhyt säkä, hyvä lautanen, pystyhköt vuohiset, muuten erittäin hyvät jalat. Orilla oli suorat, elastiset liikkeet, hyvä yliastunta, ravi helposti kiireistä, laukka oli pyöreää ja vaivatonta. Hyppääminen oli suurilinjaista ja sulavaa, Murhamies käytti hyvin selkäänsä ja jalkojaan. Käsitellessä hevonen oli rento, lastenkin käsiin sopiva herrasmies, joka käyttäytyi tilanteessa kuin tilanteessa. Ratsuna punaraudikko oli sen verran energinen, herkkä ja valitettavan kovasuinen, että vaati kokeneemman ihmisen selkäänsä. Ori kirjattiin KTK-II -palkinnolla hyvin pistein, myöhemmin palkinto korotettiin KTK-I:ksi kisanäyttöjen perusteella.
Valitettavasti ori tiinehdytti heikosti, sen kaikki ikäluokat ovat pieniä, eivätkä heikommin tiinehtyvät tammat tulleet lainkaan kantaviksi Murhamiehestä. Ori periytti erittäin hyvin hyppykapasiteettia ja -tekniikkaa sekä hienoa laukkaa, rakennetta ja luonnetta vaihtelevasti. Sen varsat ovat olleet hyviä käyttöhevosia niin harraste- kuin kisakäyttöön, kaikki tolkun hevosia, vaikka virtaa ja eloisuutta olisi periytynyt vähän enemmänkin. Murhamies kuoli 25-vuotiaana.

eie. 151cm korkea, rautias piirtopäinen Kaihonkatsanto oli puhdas harrasteratsu ja perhehevonen. Tammaa ei koskaan koulutettu sen täyteen kapasiteettiin asti, eikä sillä harrastettu tai treenattu järin tavoitteellisesti. Perheen äiti ja lapset kiersivät mätsäreissä, show-näyttelyissä ja harjoituskisoissa huvin vuoksi (heC/60-70cm), lisäksi Kaihonkatsannon kanssa harrastettiin ja kokeiltiin kaikkea uutta; ajolenkit kärryillä ja reellä, hiihtoratsastus, vikellys, taitoajot.. Lehmänhermoinen, järkevä harrastehevonen taipui kaikkeen, mitä siltä pyydettiin. Raudikko oli sievä ja sympaattinen, rakenteessa oli omat heikkoutensa, lähisuvun työhevosveri näkyi Kaihokatsannossa; hyvät tyypit, vankka pitkähkö runko, leveästi asettuva kaula, leveä rynnäs, pitkä lautanen, etuset hieman sapelissa ja etusääret lyhyehköt, käyrähköt kintereet. Liikkeet olivat rennot ja matalat, yliastunta niukka, tasapaino hyvä, hevosen selässä oli helppo istua, vaikkei oma tasapaino olisikaan ollut kummoinen (tämä oli ehdottomasti vahvuus vauvasta vaariin -tyylisellä hevosella). Hypätessä Kaihonkatsanto käytti hyvin selkäänsä ja jalkojaan, hyppylahjoja olisi ollut metriin asti. Kouluratsastuksen saralla raudikko teki nöyrästi töitä, kunhan sen ei antanut luistella karkuun. Luonteeltaan hevonen vastasi hyvin pomminvarmaa perhehevosta; lauhkea, lempeä, kärsivällinen, hieman mukavuudenhaluinen ja laiska, kaikissa tilanteissa hyvin käyttäytyvä luottohevonen.
Kaihonkatsanto teki kolme varsaa keskenään hyvin erilaisten orien kanssa. Tamma itse ei periyttäjäainesta, sen varsat perivät paljon enemmän ominaisuuksia isältään kuin emältään; varsoista ei löydy mitään yhdistävää, emään johdettavaa piirrettä. Kaihonkatsanto oli kaikin puolin vaatimaton tamma, mutta erinomainen perheen harrastehevonen. Hevonen lopetettiin 23-vuotiaana suolisto-ongelmien vuoksi.

ee. Myrkynnielijä, 152-senttinen sukkajalkainen raudikko, oli oikein kivannäköinen ratsuhevonen pikkuvioistaan huolimatta; erittäin hyvät tyypit, pyöreä avo runko, ylhäälle asettuva pitkä kaula, korkea säkä, loiva lapa ja lautanen, hyvät etujalat, käyrähköt kintereet. Tamman kanssa kisattiin aktiivisesti koulua heA-tasolla (alue- ja kansallinen taso) erinomaisella menestyksellä, ja esteitä aluetasolla 90-100cm radoilla nollaradoilla ja jokusella sijoituksella. Lahjakkuus näkyi jo nuorena Myrkynnielijän ollessa neli- ja viisivuotiaana laatuarvostelujen lupaavin kouluratsu ja myöhemmin kasvattajakisan kouluosuuden toinen. Ahtaita käyntiliikkeitä lukuun ottamatta Myrkynnielijällä oli emänsä hyvät liikkeet; tahdikkaat, ilmavat, elastiset, melko matkaavoittavat, hyvä yliastunta, etenkin ravi oli erittäin laadukasta. Luonteensa ja ratsastettavuutensa puolesta raudikko sopi tavoitteellisen harrastajan kisapeliksi ja lasten hoitohevoseksi täydellisesti, tamma kun oli hyvä, rohkea hyppääjä, erittäin herkkä, pehmeä, nöyrä ja miellyttämisenhaluinen ratsu, joskin kovaa kättä Myrkynnielijä protestoi pikkupukein. Käsiteltäessä hevonen oli rento, lauhkea, ei koskaan sanonut mitään mihinkään vaan sietä hännästä kiskomiset ja korvien juuressa kiljumiset. Tamma kirjattiin erinomaisin käyttökoetuloksin KTK-II -palkinnolla ratsusuunnalle.
Kilpauransa jälkeen tamma teki kuusi varsaa, joista kaikista kasvoi hyviä, suht kapasiteetikkaita yleishevosia. Myrkynnielijän varsat ovat korrektirunkoisia, suhteellisen hyväliikkeisiä käyttöhevosia, kaikki ovat kilpailleet ja menestyneet koulu- ja/tai esteradoilla (lähinnä aluetasolla, joitakin kansallisia koulustartteja). Hyvän rakenteen ja kapasiteetin lisäksi tamma periytti selväpäistä, lauhkeaa luonnetta, vireystilassa saattaa olla vähän sanomista. 27-vuotias tamma viettää eläkepäiviään Pohjanmaalla.

eei. Kulomusta Myrkkykeiso oli lunki kaikki käy -hevonen, tasaisen varma ja rauhallinen, niitä jotka toimivat kaikilla vauvasta vaariin. 153cm korkea sukkajalkainen ori oli heA/110cm -tasoinen ratsu, joka kisasi heB-heA ja 80-110cm omistajansa sekä tuon lasten ratsuna seura- ja aluetasolla. Tasaisena suorittajana Myrkkykeiso saavutti muutamia voittoja ja joitakin sijoituksia, mutta oli enemmän tasavarma nollaratailija kuin ruusukehai. Kilpailemisen lisäksi ori toimi opetusratsuna omistajaperheensä ratsastuskoulussa, ja oli äärimmäisen suosittu kaiken tasoisten oppilaiden keskuudessa; aloittelijoiden turvallinen opetusmestari, konkareille hyvä treenikaveri. Luonteesta ei löytynyt moitteen sanaa, Myrkkykeiso oli hyvähermoinen, nöyrä ja miellyttämisenhaluinen ratsu, joka suoritti juuri niin hyvin kuin ratsastaja osasi pyytää, ja joka lauhkeana, seurallisena nallekarhuna sopi lastenkin hoidokiksi. Rakenteensa ja liikkeidensä puolesta Myrkkykeiso oli melko perussuokki; hyvänpuolet tyypit, kevyenpuoleinen, pitkähkö runko, loiva lapa, loiva lautanen, pitkähköt vuohiset, muuten hyvät jalat. Käynti ahdasta, ravi ja laukka väljemmät, liikkeet joustavat ja tahdikkaat, ok yliastunta. Ori oli rohkea hyppääjä, jalkatekniikka oli erinomainen. Myrkkykeiso kirjattiin ratsusuunnalle KTK-III -palkinnolla.
Oria ei hirveästi mainostettu, se astui lähinnä omistajiensa ja tuttavien tammoja. Yhteensä Myrkkyseiso sai 17 varsaa, joille se periytti hyvää, rauhallista luonnetta, joskin osalla jälkeläisistä on puutteellinen eteenpäinpyrkimys. Rakennetta ja liikkeitä hevonen periytti heikommin (varsat yleensä enemmän emänsä näköisiä). Myrkkykeisolaiset ovat hyviä, rohkeita hyppääjiä kapasiteetista riippumatta. Ori kuoli 26-vuotiaana.

eee. Miestennielijä oli kaikin puolin hyvä ratsuhevonen, niin rakenteen, luonteen kuin liikkeidensäkin puolesta. Kapasiteettia tammalla oli enemmän koulupuolelle kuin esteille, suoritushalua löytyi kumpaankin lajiin. Vaaleanpunarautias, 155cm korkea suomenhevonen oli vikoineenkin hyvä rotunsa edustaja; hyvät tyypit, pyöreä avo runko, väljä pään liittymä, erittäin hyvä kaula, korkea lyhyt säkä, loiva lapa ja lautanen, etujalat sapelissa, pystyt ej vuohiset, käyrät kintereet. Miestennielijän liikkeet olivat kaiken kaikkiaan erittäin hyvät; tahdikkaat, ilmavat, elastiset, melko matkaavoittavat. Luonnetta ei voinut kuin kehua, raudikko oli miellyttävä, yhteistyöhaluinen ratsu, sopivan herkkä ja eteenpäinpyrkivä, kenen tahansa käsiteltävissä, perusluonteeltaan kiltti ja lempeä. Tamma ei kytännyt tai aristanut uusia asioita, se oli rohkea (ei epäröinyt esteillä tai uusien asioiden edessä), kaiken kaikkiaan tamma oli hyvin miellyttämisenhaluinen. Miestennielijä hyppäsi hyvällä asenteella, vaikkei oikein osannut (hyppäsi mistä sattui, oli huolimaton jaloistaan), sillä kisattiin muutama 80cm esterata sijoittumatta. Koulua raudikolla kisattiin heA-vaB -tasoilla erinomaisin prosentein, voittoja ja sijoituksia kertyi niin alue- kuin kansalliselta tasolta vino pino ja jokunen seuramestaruus kirsikaksi kakun päälle. Tamma kirjattiin ratsusuunnalle KTK-II -palkinnolla.
Kilpauransa jälkeen tamma teki viisi varsaa, ja se periytti erittäin vahvasti loistavaa liikemekaniikkaansa sekä koulukapasiteettiaan, sekä vähän huolimatonta, ei-niin-hyvätyylista hyppyä. Varsat olivat rakenteeltaan OK (pikku)vioistaan huolimatta, luonteessa ei ollut moitittavaa. Miestennielijän jälkikasvu on pärjännyt hyvin koulukisoissa (heB-vaB -tasoilla). Tamma lopetettiin 18-vuotiaana pahan jalkamurtuman vuoksi.

Jälkeläiset

s. 19.06.2015 sh-t. Kieronvalhe, i. Harmoivale, om. Fiona (VRL-08736)
s. 21.12.2015 sh-t. Hirmukiero, i. Turmeltajan Rallihirmu, om. Axel (VRL-13550)
s. 21.02.2015 sh-t. Menninkäisen Mielitietty, i. Pihkaantunut Pelvoitus, om. Haltiasalo, alaera VRL-13283
s. 22.10.2016 sh-t. Maitometku, i. Koistilan Maitoparta, om. Susiraja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta). Vamppi on edellisellä omistajallaan kisannut täydet sijoitukset.

Näytä / piilota sijoitukset
ERJ - 44 sijoitusta joista 9 voittoaKRJ - 41 sijoitusta joista 8 voittoa
17.05.2015 Maanan Suomenhevoset 110cm 2/30
17.05.2015 Moondance 110cm 3/40
19.05.2015 Moondance 110cm 1/40
21.05.2015 Moondance 110cm 5/40
23.05.2015 Marshmallow Miniatures 110cm 1/30
28.05.2015 Marshmallow Miniatures 110cm 2/30
09.06.2015 Moondance 110cm 4/40
12.06.2015 Moondance 110cm 5/40
12.06.2015 Kuuralehdon Hevostila 110cm 5/30
13.06.2015 Kuuralehdon Hevostila 110cm 1/30
13.06.2015 Moondance 110cm 2/40
16.06.2015 Moondance 110cm 1/40
17.06.2015 Kuuralehdon Hevostila 110cm 4/30
18.06.2015 Kuuralehdon Hevostila 110cm 3/30
21.06.2015 Kuuralehdon Hevostila 110cm 2/30
24.06.2015 Kuuralehdon Hevostila 110cm 3/30
03.07.2015 Mörkövaara 110cm 2/30
07.07.2015 Kadotetut Suomenhevoset 110cm 5/29
10.07.2015 Vennamo 110cm 4/30
13.07.2015 Koskimäki 110cm 4/30
14.07.2015 Vennamo 110cm 4/30
15.07.2015 Koskimäki 110cm 1/30
15.07.2015 Aittohaara 110cm 3/46
16.07.2015 Vennamo 110cm 1/30
16.07.2015 Vennamo 110cm 4/30
18.07.2015 Aittohaara 110cm 3/46
02.08.2015 Mörkövaara 110cm 5/30
06.08.2015 Prime Sporthorses 110cm 5/30
07.08.2015 Kuuralehdon hevostila 110cm 3/40
08.08.2015 Kuuralehdon hevostila 110cm 6/40
08.08.2015 Mörkövaara 110cm 1/30
09.08.2015 Koskimäki 110cm 3/30
10.08.2015 Koskimäki 110cm 3/30
10.08.2015 Kuuralehdon hevostila 110cm 4/40
12.08.2015 Koskimäki 110cm 5/30
12.07.2015 Kadotetut Suomenhevoset 110cm 3/29
13.08.2015 Holmberg 110cm 1/40
15.07.2015 Kadotetut Suomenhevoset 110cm 1/29
15.07.2015 Kadotetut Suomenhevoset 110cm 5/29
15.08.2015 Kuuralehdon hevostila 110cm 4/40
17.08.2015 Koskimäki 110cm 3/30
18.08.2015 Holmberg 110cm 3/40
21.08.2015 Kuuralehdon hevostila 110cm 6/40
25.08.2015 Kuuralehdon hevostila 110cm 6/40
11.05.2015 Vanima he A 4/30
12.05.2015 Vanima he A 2/30
14.05.2015 Vanima he A 2/30
26.05.2015 Vanima he A 4/30
06.06.2015 Fiktio he A 5/40
09.06.2015 Fiktio he A 2/40
09.06.2015 Moondance he A 1/40
11.06.2015 Fiktio he A 3/30
13.06.2015 Fiktio he A 5/40
13.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 3/40
13.06.2015 Moondance he A 5/40
13.06.2015 Moondance he A 4/40
14.06.2015 Moondance he A 4/40
14.06.2015 Fiktio he A 5/30
15.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 2/40
17.06.2015 Moondance he A A/40
17.06.2015 Fiktio he A 4/30
20.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 1/40
23.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 5/40
24.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 2/40
25.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 3/40
25.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 5/40
26.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 2/40
26.06.2015 Runoratsut he A 2/30
27.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 4/40
28.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 1/40
28.06.2015 Runoratsut he A 2/30
30.06.2015 Runoratsut he A 3/30
01.07.2015 Allim’s Sporthorses he A 1/50
02.07.2015 Mörkövaara he A 1/30
02.07.2015 Mörkövaara he A 2/30
02.07.2015 Twingges Warmblood he A 3/50
04.07.2015 Mörkövaara he A 1/30
04.07.2015 Twingges Warmblood he A 2/50
04.07.2015 Allim’s Energy he A 1/50
05.07.2015 Allim’s Energy he A 5/50
06.07.2015 Mörkövaara he A 2/30
07.07.2015 Allim’s Energy he A 1/50
08.07.2015 Mörkövaara he A 5/30
09.07.2015 Allim’s Energy he A 5/50
10.07.2015 Mörkövaara he A 3/30
VSR - 1 sijoitusta joista 0 voittoa
31.07.2017 Susiraja VSR Cup he B 4/108

Valmennukset

23.10.2015 Estevalmennus, valmensi annika n.

Lumpun jälkeen valmennettavakseni saapui rautias tamma Ronsu, jonka kanssa oli tarkoitus hyppiä vähän esteitä. Haettuani kahvikupposen, aloin kokoamaan kentälle esteitä sillä välin, kun ratsukko lämmitteli ravissa tehden ympyröitä ja voltteja, sekä kolmikaarista kiemurauraa. Ronsu näytti taipuvan oikein hyvin molempiin suuntiin, ja se vaikutti erittäin yhteistyönhaluiselta hevoselta. Olin jo pienen loman tarpeessa, joten päätettiin hyppiä vähän hyvän mielen hyppyjä tänään. Aloiteltiin valmennus laukkapuomitehtävällä, joka oli pääty-ympyrällä. Ensimmäisellä kerralla Ronsu otti puomien yli melkoisia loikkia, mutta ratsastajan pidättäessä hieman, saatiin oikein kelpo suoritus, jonka jälkeen otettiin toiseen suuntaan. Ronsu vaikutti omaan silmääni oikein kivalta, ja tykkäsin siitä erityisesti sen takia, että se näytti yrittävän parhaansa. Laukkapuomien jälkeen siirryttiin itse hyppyihin, ja otettiin muutamat hypyt suhteellisen pienelle pystylle kummastakin suunnasta. Jälleen ensimmäinen loikka oli aivan valtava, mutta kun himmailitte tarpeeksi, niin saatiin oikein tyylikkäitä suorituksia, ja kiitokseksi saitte kävellä pari kierrosta vapain ohjin. Käveltyänne alettiin tulemaan suhteutettua linjaa alkuun viidellä laukalla, ja heti alusta alkaen saatiin varmoja, tyylikkäitä hyppyjä, ja kun lyhennettiin väli neljään laukkaan, sai tamma jo tehdä hieman töitä, jotta sai venytettyä itseään tarpeeksi. Olin kuitenkin erittäin tyytyväinen. Viimeiseksi tehtäväksi jäi kolmen esteen sarja, jossa väleihin tuli vain yksi laukka. Kolmas ja viimeinen este oli okseri, ja korkeuttakin oli aikalailla maksimi. Ensimmäisellä yrityksellä tamma kolautti ensimmäisellä, joten toiselta nappasitte puomin, mutta kolmas mentiin yli ei-niin-tyylikkäästi. Toinen yritys, ja varmempi suoritus. Ja otettiin vielä kertaalleen, ja olin varsin tyytyväinen. Näinpä saitte ravailla loppuverkat itsenäisesti.

24.10.2015 Kouluvalmennus, valmensi annika n.

Sain seuraavana päivänä jälleen valmentaa Ronsu-tammaa, ja tällä kertaa oli tarkoitus hieman mennä koulua. Tammasta huomasi, että se oli hieman väsynyt, mutta silti se liikkui elastisesti, ja oikein hyvin selän läpi jo alkuverryttelyissä. Ajateltiin tänään hieman ratsastaa teitä, ja tehdä siirtymisiä pisteessä, jotta saataisiin tarkkuutta mahdollisiin kouluratoihin. Aloiteltiin käynnissä, ja ensin tultiin rata pituussuuntaan leikkaa, I:hin pysähdys, jonka jälkeen käynnissä oikealle, ja kulmasta koko-rata-leikkaa. No, Ronsu alkuun hosui hieman, sillä se olisi halunnut juosta, vaikka edellispäivänä oli estevalmennus. No, hiottiin tätä tehtävää jonkin aikaa, ja loppujen lopuksi saatiin hienot hyvin ratsastetut kulmat ja tarkat pysähtymiset ja pisteessä suorittamiset, hyvä! Jatkettiin, ja otettiin sama tehtävä ravissa, eli ravista pysähdys, ja liikkeelle, sekä lävistäjä. Ronsu liikkui mielellään eteen, ja ravissa tehtävä sujui huomattavasti paremmin kuin käynnissä. Kehuinkin Ronsua, että se jaksoi hyvin keskittyä. Tämän jälkeen otettiin lävistäjiä, joilla oli tarkoitus tehdä lisäys. Ratsukko suoritti varman oloisesti, ja saatiin tehtyä oikein upeita lisäyksiä. Itse olin valmentanut enemmän koulussa, ja suoritukset näyttivät lähes oppikirjamaisilta. Sitten käveltiin muutama kierros pitkin ohjin, jotta Ronsu sai venyä oikein kunnolla. Seuraavaksi oli aika ottaa laukkaa, ja tehtiin alkuun niin, että päädyssä laukannosto, pääty-ympyrä, jonka jälkeen lävistäjä, ja heti sen jälkeen siirtyminen käyntiin, muutama askel käyntiä, uusi laukannosto, ja sama tehtävä. Tehtiin näin pari kertaa, ja tammakin alkoi jo hiota hieman. Se teki takaosallaan huimasti töitä, ja laukka polki oikein hyvin, ja oli "ylöspäin" menevää. Olin oikein ylpeä. Otettiin vielä muutamat laukannostot eri pisteissä, ja tehtiin loppuun pari kierrosta reippaammassa laukassa, kevyellä tuntumalla. Hieno tamma!

16.11.2015 Estevalmennus, valmensi Sachiyo

Olin koonnut kentälle melko pitkän, jopa kolmestatoista esteestä koostuvan radan. Olin kuitenkin asetellut kaikki esteet vain polven korkuisiksi ristikoiksi, sillä tänään me harjoittelisimme lähestymisiä.
Valmennettava ratsukko saapui pian seurakseni kentälle. Tervehdin ratsastajaa ja pyysin häntä aloittamaan valmennuksen alkukäyntien jälkeen kevyillä ravitehtävillä. Ratsukko kulki muutaman kerran kentän ympäri käynnissä ja lähti sitten tekemään ravissa kiemurauria, voltteja sekä muita ympyröitä. Kerroin ratsastajalle samalla päivän ohjelmasta, ja hän vaikutti olevan jopa ihan mielissään lähestymisten harjoittelusta.
Annoin ratsukon ravata melko pitkään ja annoin välillä ratsastajalle hieman palautetta istunnastaan. Pyysin häntä myös yrittämään saada Ronsun painon hieman enemmän takaosalle, ja ratsastaja onnistui tässä oikein hyvin. Pyysin ratsukkoa tekemään muutaman laukkakahdeksikon, kävelemään sitten hetken aikaa ja siirtymään sitten radalle.

Esteet olivat selkeässä järjestyksessä, mutta esittelin radan kuitenkin ratsastajalle. Pyysin häntä pian nostamaan laukan, ja ratsukko lähti hyvin tasapainoisesti suuntaamaan ensimmäiselle esteelle. Ronsu ja ratsastaja tuntuivat löytäneen hyvän yhteisen tavan ylittää esteitä, ja ratsastaja osasi hyvin ennakoida Ronsun askeleet. Valmentajana katsoin, että tamma lähtisi hyppäämään jo askelta aiemmin, mutta ratsastaja tiesi hyvin, milloin valmistua hyppyyn. Rata näytti sujuvan oikein mallikkaasti: ratsastaja osasi pitää tamman rauhallisena ja hypyt kohdistuivat hyvin esteiden keskelle. Pyysin ratsastajaa ylittämään radan uudelleen, minkä jälkeen nostin joka toista estettä noin kahdeksankymmenen sentin korkuiseksi pystyesteeksi.
Ratsukko lähti ylittämään rataa hyvin määrätietoisesti. Joka toinen hyppy oli matala ja pehmeä, joka toinen taas vaati selvästi enemmän sekä ratsastajalta että hevoselta. Ronsu ylitti esteet melko matalilla loikilla, mutta kuitenkin selkeästi irti puomeista. Pyysin ratsukkoa toistamaan rataa, mutta heidän tuli välillä ottaa muutama käyntiaskel, jotta Ronsu saisi hieman hengähdettyä.
Erinomaisten ratojen jälkeen pyysin ratsastajaa hiljentämään käyntiin ja antamaan tammalle pitkät ohjat. He olivat pärjänneet radalla todella hyvin, eikä kummankaan keskittyminen ollut herpaantunut näin monella esteellä. Kehuin ratsukkoa hienosta suorituksesta ja jäin kentälle siivoamaan esteitä, kun ratsukko suoritti loppukäyntejä.

03.12.2015 Kouluvalmennus, valmensi Sachiyo

Olin pyytänyt päivän valmennettavaa ratsastajaa opettelemaan helppo A -tason kouluratsastusohjelman, jotta voisimme käydä sitä läpi valmennuksessamme. Saapuessani maneesiin huomasin ratsukon jo olevan täydessä vauhdissa työskentelyn suhteen. Ronsu oli hyvin rentoutunut ratsastajan alla ja meno näytti hienolta. Pyysin ratsastajaa valmistautumaan ohjelman näyttämiseen ja menin itse hieman sivummalle katsomaan, kun ratsukko nosti laukan, kulki hetken aikaa maneesin ympäri ja pysähtyi sitten tervehdykseen, kuten kisoissa on tapana.

Seurasin tarkasti, kun ratsukko suoritti rataa. Ratsastaja oli saanut Ronsun hyvin varmaksi ja reippaaksi, ja liikettä oli ilo katsella. He suorittivat väistöt, siirtymiset, voltit ja loppupysähdyksen erittäin hyvin. Ratsukko jäi seisomaan keskihalkaisijalle, ja minä menin takaisin heidän luokseen kehumaan hienoa suoritusta mutta antamaan myös hieman vinkkejä. Ronsun laukka oli ihan hyvää, mutta takaosa olisi saanut tehdä huomattavan paljon enemmän töitä. Normaaliin tahtiin verrattuna tamma kuitenkin kulki erittäin hyvin. Vastalaukassa ratsukko näytti hieman kaatuvan sisäänpäin, mutta loppua kohden ratsastaja osasi tasapainottaa ympyrän. Muuten liike näytti erittäin hyvältä, jalat tekivät todella hyvää työtä, hevonen oli tarkasti kuulolla ja ratsastajan istunta näytti hyvältä. Pyysin ratsastajaa suorittamaan ohjelman uudestaan keskittyen mainitsemiini asioihin.

Menin jälleen hieman sivummalle katsomaan, kun ratsukko tuli harjoituslaukassa halkaisijalle ja pysähtyi tervehtiäkseen. Tällä kertaa ratsastaja sai hallittua Ronsun takaosaa paljon paremmin, ja varsinkin laukka alkoi näyttää mukavan lennokkaalta. Vastalaukassa oli yhäkin hieman hienosäätöä, mutta muuten ohjelman suorittaminen näytti hienolta.

Suorituksen jälkeen pyysin ratsastajaa keskiympyrälle. Tarkoitus oli mennä vastalaukkaa niin kauan molempiin suuntiin, että tasapaino löytyisi. Ratsastaja nosti laukan ja lähti kulkemaan ympyrää pitkin. Vasemmassa kierroksessa tasapainon kanssa ei ollut ongelmaa, mutta oikeassa ratsukko oli hieman kallellaan. Pyysin ratsastajaa korjaamaan asentoa, ja pian myös oikeaan suuntaan vastalaukka näytti onnistuneelta.

Laukkaharjoituksen jälkeen annoin ratsastajalle luvan siirtyä käyntiin ja antaa pitkät ohjat Ronsulle. Valmennus oli sujunut erittäin hyvin, mutta pyysin ratsastajaa tekemään itsenäisiä vastalaukkaharjoituksia silloin tällöin ja kiinnittämään huomiotaan varsinkin oikeaan kierrokseen.

18.12.2015 Kouluvalmennus, valmensi Jenny R.

Olimme päässeet päivän valmennuksissa jo puoliväliin ja vuorossa oli Kierontuma eli Ronsu. Narri saapui maneesiin ratsunsa kanssa ja ponnisti ketterästi tamman selkään. Alkuverryttelyjen jälkeen käytiin nopeasti päivän valmennus läpi ja siirryttiin hommiin. Ensimmäiseksi ratsukko teki pysähdykset joka toisen kirjaimen kohdalle ja niiden välillä he pitivät yllä reipasta ravia. Ronsu oli tänään tapansa mukaan alkuvalmennuksesta vielä hieman puoliunessa, joten aluksi oli tarkoitus herätellä tammaa ja motivoida se työn tekoon. Ensimmäiset pysähdykset tulivat vasta hieman kirjaimen jälkeen, mutta tamman heräillessä, saatiin pysähdykset nopeasti kohdalleen. Pian lisäsimme tehtävään myös peruutuksen, joka tehtäisiin pysähdyksen jälkeen. Se sujuikin jo paremmin!
Kokeilimme seuraavaksi vastalaukkaa kiemurauralla. Aluksi Ronsu meinasi "karata" uralta, mutta narri oli hyvin hereillä ja sai tamman juuri ja juuri pysymään tarkoitetulla alueella. Vastalaukassa Ronsu oli valmentajan silmään hienosti asetettuna. Valmennuksen keskikohdilla oli pohkeenväistön aika. Pyysin narria ohjaamaan tamma pohkeenväistöön ensin käynnissä, jolloin se sujui kiitettävästi. Seuraavaksi kokeiltiin ravissa, jossa väistöt oli hyvin suoritettuja, vaikka Ronsu välillä meinasi innostua vähän liikaakin. Narri sai tamman kuitenkin pidettyä erinomaisesti ruodussa. Sulkutaivutuksissa Ronsu laahasi aluksi liikaa sisätakajalkaansa. Ratsukon tempo taivutuksen aikana oli vähän turhankin nopea Ronsun innostuessa työn teosta oikein kunnolla. Tämän vuoksi kokoaminen vaikeutui huomattavasti. Loppujen lopuksi narri joutui välillä pidättelemään tammaa jopa oikein kunnolla, jotta se rauhoittuisi ja hidastaisi vauhtiaan. Kaiken kaikkiaan hyvin sujunut valmennus. Hienoa työtä!

11.07.2016 Estevalmennus, valmensi Tuulia T.

Olinkin jo kentällä esteitä pystyttämässä saapuessanne Ronsun kanssa kentälle. Huikkasin teille nopean hein ja ohjeistin teitä lämmittelemään itsenäisesti käyttäen apuna voltin muotoon laittamiani kavaletteja sillä aikaa kun lopettelisin radan pystytyksen. Saatuani radan valmiiksi oikaisin selkäni ja huikkasin, että voisit siirtää tamman käyntiin siksi aikaa kun selittäisin teille tämänkertaisen tunnin tehtävän. Tänään harjoittelisimme rataa, mitä varten olin pystyttänyt teille kahdeksasta esteestä koostuvan radan. Aloittaisitte okserilla, jolta jatkaisitte laine-esteelle, jolta oli loiva käännös oikeaan kaksiosaiselle sarjaesteelle. Sarjan ensimmäinen osa oli pystyeste ja toinen osa okseri, joiden väliin halusin teidän ottavan kolme laukka-askelta. Irvistit tämän kuullessasi, sillä pitkäaskelinen ratsusi selviäisi välit helposti kahdella, joten kolmen askeleen väliin mahduttaminen edellyttäisin tamman askeleen melkoista lyhentämistä. Sarja-esteeltä olisi tiukka käännös vasempaan porttiesteelle, jolta jatkaisitte suoraan trippelille. Trippeliltä loivakäännös oikeaa muurilta ja muurilta suoraan toiselle sarjaesteelle, joka koostui kahdesta okserista, joiden väliin riittäisi kaksi laukka-askelta. Sarjalta olisi tiukka käännös oikealle viimeiselle pystyesteelle. Selitettyäni radan ja sanottuasi ymmärtäneesi radan kulun siirryin kentän laidalle ja annoin teille lähtöluvan. Ensimmäiset pari estettä sujuivat teiltä hyvin, mutta ensimmäisen sarjan jälkeen huomiosi herpaantui hetkeksi, minkä seurauksena ajauduitte liian lähelle porttia, jonka yli Ronsu urheasti hyppäsi, mutta tamman takajalat hipaisivat porttia, joka tuli alas. Lopun radan ajaksi kokosit itsesi ja selvisitte puhtaasti, mutta tästäkin huolimatta saitte tulla radan vielä toistamiseen. Toisella kerralla huomiosi pysyi radassa koko radan ajan eikä pudotuksia tullut, joten saitte luvan siirtyä raviin. Ravissa jumppasitte vielä hetken kavaleteilla ennen kuin sait luvan siirtää Ronsu käyntiin.

25.07.2016 Estevalmennus, valmensi Siiri K.

Susirajan talli ratsastuskenttineen oli käynyt minulle jo varsin tutuksi, sillä harva se viikko löysin itseni kentän keskeltä joko kasaamassa esteitä, purkamassa niitä tai muutoin vain kiljumassa kullekin vuorossa olevalle ratsukolle. Tänään pääsin valmentamaan kaunista punarautiasta tammaa Kierontumaa ratsastajineen, jotka olivatkin jo hyvässä vaiheessa verryttelyä päästessäni paikalle. Astelin tuttuun tapaani kahvikuppi kourassani kentän keskelle ja katselin parivaljakkoa; Kierontuma tuntui olevan tänään vähän tahmea ja kiinnitimmekin jo heti alkuverryttelyssä huomiota kunnon eteenpäinpyrkimykseen ja siihen, että hevonen reagoi heti pyydettyyn apuun.

Lyhyen herättelyn ja parin kierroksen laukkarupeaman jälkeen hevonen alkoi pikkuhiljaa liikkua omalla tasollaan ja pääsimme pureutumaan itse hyppyihin. Tämän päiväinen treeni koostui pitkälle sivulle sijoitetusta jumppasarjasta johon kuului kavaletti, kavaletti ja okseri, keskihalkaisijalla ristikosta ja toiselle pitkälle sivulle kasatuista pystyesteestä sekä okserista. Aloitimme pienillä, alle metrin korkuisilla esteillä jotta näkisin miten Kierontuma hyppää ja kuinka ratsastaja saisi hieman tuntumaa. Muutaman verryttelyhypyn jälkeen pyysin ratsukkoa hyppäämän radan lävitse joka tosin aluksi sujui hieman tahmeasti: jumppasarjalla tamma oli hieman huolimaton ja kolisutti puomeja alas viimeiseltä esteeltä. Diagonaalin ristikko sujui kuitenkin hyvin ja toisen pitkän sivun suhteutettu linja saatiin ratsastettua puhtaasti. Otimme tähän väliin pienen hengähdystauon ja sen jälkeen jälleen pari reipasta laukkarevittelyä, joiden ansiosta Kierontuma alkoikin piristyä ja kun estekorkeus nousi, se hyppäsi todella mallikkaasti. Viimeiset esteet sarjalla olivat noin 110cm ja niihin oli mielestäni hyvä päättää kun ratsukko suoritti ne puhtaasti. Ratsastajakin oli tyytyväinen päivän suoritukseen vaikka tamma olikin alkuun tahmea, joten hyvillä mielin pääsimme lopettamaan treenit huolelliseen eteen-alas-ratsastukseen ja loppuverryttelyyn. Hyvää työtä!

Lue päiväkirjaa