03.12.2016 Nilja talutettiin teurasautoon kohti viimeistä matkaansa iän alkaessa jo painaa tammaa.

Kieroililja VH15-018-0479

NimiKieroililja "Nilja" KasvattajaEetu Ahonen, Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri157cm, tummanpunarautias MeriititKTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 14.12.2014, 26v
satunnainen (4v 16.01.2015)
Painotuslaji,
koulutustaso
yleispainotteinen
he A / 110cm / 90cm

20.07.2015 KTK-III pistein 18 + 17 + 17 + 16 = 68p. Kyllä tässä saa omistaja olla ylpeä!

02.05.2016 Niljalle myönnettiin jälkeläisluokka C.

31.07.2016 tamma osallistui ERJ:n laatuarvostelutilaisuuteen. Pisteitä kertyi komeat 105,5p., eli ERJ-I -palkinnon verran.

15.09.2016 punainen pullatammamme sai KRJ:n laatuarvostelusta komeat 104 pistettä ja KRJ-I -palkinnon.

20.11.2016 vanhusheppamme pävi vielä viimeisessä arvostelussa, pokkasi 102 pistettä ja SLA-I -palkinnon.

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonnekuvaus

Vakaan rauhallinen luottohevonen, joka sopii lastenkin käsiin niin hoidettaessa kuin ratsastettaessa. Mukavuudenhaluinen, verkkainen "kaikki käy" -hevonen, jonka reipastuminen on lähinnä hellyyttävä yritys esittää aktiivista. Ja voi kyllä, tämmöisellä perhehevosen/ratsastuskoulun luottopuksun/terapiahevosen perikuvalla me sitten kisaamme.
Niljaa on hankala olla rakastamatta. Tamman rauhallinen olemus on omiaan rauhoittamaan, ja vaikka ratsuna hevonen onkin vähän (eikä edes vähän..) tädinkuljetin, sen kanssa on aina yhtä mukava lähteä treenaamaan, maastoilemaan tai ihan vain kävelemään. Raudikko on hevosia, jotka piristävät kurjintakin päivää ihan vain olemalla olemassa.

Jokainen pieni ja vähän isompikin hevoskärpäsen pureman saanut haluaa Niljan hoidokikseen. Pitkäpinnainen, lehmämäisen lauhkea raudikko ei ole moksiskaan yhtään mistään, se ei korvaansa lotkauta kiljumisesta, korvien kiskomisesta, hännässä roikkumisesta, mahan alta juoksemisesta tai mistään muustakaan. Nilja korkeintaan näyttää siltä, että on niin loppu koko hommaan. Oli hevonen sitten karsinassaan tai käytävällä - kiinni tai irti, sillä ei ole väliä -, Nilja seisoo sievästi paikoillaan liikkuen vain pyydettäessä. Tamma on täysin ongelmaton hoidokki, kaikki sujuu leikiten, ainoat mahdolliset protestit ovat tyytymätön hännällä huiskinta sekä mahdollinen irvistely (lähinnä rokotuksen ja raspauksen takia). Kun hoitaja toimii rauhallisesti eikä käytä turhan ronskeja otteita, Nilja hörisee tyytyväisenä, nauttii harjauksesta ja rapsutuksista ylähuuli pitkänä ja saattaa torkahtaa, jos tammaa malttaa rapsutella tarpeeksi kauan. Pesupaikasta raudikko ei erikoisemmin välitä, mutta menee sinne silti nätisti kärsien kylmäyksen ja pesut surkea ilme naamallaan. Eläinlääkäri ja kengittäjä kehuvat Niljaa kerta toisensa jälkeen hevosen rauhallisuuden ja fiksun käytöksen vuoksi.
Taluttaessa ja lastatessa Nilja on perässä vedettävää mallia. Tammalla ei ole mikään kiire, ja mikäli kävelyreitin varrella on jotain syömistä, hevonen oikein hidastelee voidakseen jäädä syömään. Voikukat ja koivut ovat Niljan suosikkeja, metsässä puolukat ovat parasta ikinä. Lastaaminen, matkustaminen ja purkaminen sujuvat rutiinilla, Nilja ei korvaansa lotkauta. Tosin jos heinät loppuvat kesken matkan, tamma saattaa alkaa kuopimaan, mutta mitään sen kummempaa hevonen ei tee.

Nilja on aika helppo ratsu, jonka kanssa saa kaikessa rauhassa opetella ja tehdä virheitä ilman, että hevonen hermostuu tai kiukuttelee. Tasaiseen tahtiin puksutteleva raudikko on laiskahko pullasorsa, joka jää kentän laidalle syömään, mikäli saa luvan. Ravi on välillä niin laiskaa hölkkää, että koko hevonen tuntuu kaatuvan mutkissa, eikä laukkakaan aktiivisuudella loista. Nilja tekee asiat mielellään puolivaloilla ja vähän siihen suuntaan, ja vaikka sen saisikin tekemään pyydetyt asiat kunnolla eteenpäinpyrkimys jää usein haaveiksi. Tekemisen meininkiä tai reippautta Niljassa ei meinaa olla nimeksikään, mutta se on perushyvä luottoratsu sekä mainio maastomopo.
Osaavallakaan ihmisellä Nilja harvemmin löytää kunnon eteenpäinpyrkimystä tai huimaa työmotivaatiota. Tamma tietää, kenen kanssa se saa ja kenen kanssa ei saa laiskotella, eikä se pahemmin edes yritä jättää hommaa puoliväliin. Toki se tekee niin vähällä, kuin vain ratsastajalle kelpaa, mutta napakka pyyntö tuo siihen kyllä rotia. Vaan Nilja ei ole, eikä siitä saa mitään kouluratojen liitokaviota, pullasorsailu on aina se Niljan omin juttu.

Esteillä Nilja reipastuu sen verran, että pääsee puomien yli puomeja koluuttamatta. Vaikka tamma miten hyppäämisestä pitääkin, askeliin ei ilmesty yhtään enempää vauhtia kuin koulupuolellakaan. Suomenhevonen on tasaisen hyvä estesuorittaja, joka tekee tasaiset hypyt ja osaa katsella ponnistuspaikat itsekseen (Nilja olisi omiaan aloittelevan hyppääjän opetushevosena). Erikoisesteistä tamma ei ole moksiskaan, mutta jos esteessä on kasvikoristuksia, joihin se yltää, niin Nilja nappaa matkaevästä vaikka kesken hypyn. Laukan pidentäminen ja lyhentäminen sujuvat vaivatta, mutta reipas ratavauhti jää usein haaveeksi, ja aika onkin Niljan suurin kompastuskivi. Maastoesteillä hevonen on sama opettavainen luottoratsu kuin rataesteillä.
Tamma pitää maastoilusta, joka menee täsmälleen sitä vauhtia kun pyydetään. Vaikka hirvi rymistelisi vastaan, Nilja ei sano mitään, mikä tekee siitä aremmille hevosille hyvän maastokaverin. Possujunassa kuljettaessa Nilja voi olla vetohevonen, keskimmäinen tai peränpitäjä, tamma sopii joka väliin.

Kotikenttien pullasorsa muuttuu kisapaikoilla reippaammaksi menopeliksi, vaikkei tammasta koskaan saa irti sellaista herkkyyttä, terävyyttä ja reippautta kuin haluaisimme. Raudikko nyt sattuu olemaan mukavuudenhaluinen, hieman verkkainen tapaus, eikä tamma siitä miksikään muutu.
Käsihevosalueella, ja noin muutenkin, Nilja on hyvän käytöksen perikuva, minkä vuoksi myös pienimmät hoitajatytöt voivat puuhastella tamman kanssa kisoissakin. Verryttelyissä ja radalla Nilja on edelleen hyväkäytöksinen, asiallinen hevonen, jonka moni junnuratsastajan vanhempi on halunnut ostaa meiltä. Suomenhevostammamme on niitä hevosia, jotka tuntuvat hoitavan homman kotiin, osasi ratsastaja ratsastaa tai ei. Nilja on luottoratsu niin koulu- kuin esteradoille, se ei turhia hötkyile, muttei myöskään himmaile, vaan tekee tappotasaisia, hyviä suorituksia. Ykkössijat jäävät yleensä saamatta (Niljasta puuttuu joko hieman vauhtia tai näyttävyyttä), mutta ei se kerta toisensa jälkeen saatu keltainen ruusuke loppupeleissä harmita ollenkaan. Tappovarma kisapeli, joka ei ota nokkiinsa mistään, vaan menee ja tekee hyvän suorituksen kahden seuraavankin ratsukon puolesta.

Sukutaulu

i. Tappohauska
evm, sh, vrt, 153cm
ii. Murhamies
evm, sh, prt, 153cm
iii. Kuolontuoj
evm, sh, rt, 152cm
iie. Hiievvaemo
evm, sh, rt, 156cm
ie. Kaihonkatsanto
evm, sh, rt, 151cm
iei. Visionerri
evm, sh, rt, 153cm
iee. Kaihonkaivo
evm, sph, klrt, 144cm
e. Myrkynnielijä
evm, sh, rt, 152cm
ei. Myrkkykeiso
evm, sh, klm, 153cm
eii. Viskibasso
evm, sh, klm, 156cm
eie. Haavankirvel
evm, sh, vkk, 149cm
ee. Miestennielijä
evm, sh, vprt, 155cm
eei. Miehenmalli
evm, sh, trt, 163cm
eee. Maailmannäkijä
evm, sh, vrt, 150cm
Näytä / piilota sukuselvitys

i. Tappohauska oli hauska, toimiva sekoitus perhe- ja kisahevosta. Orilla kisattiin menestyksekkäästi koulua ja esteitä (heA/100-110cm), se sijoittui usein, voitti muutaman kerran ja jos ei tuonutkaan ruusuketta kotiin, niin Tappohauska teki ratsastajineen siistin suorituksen ilman isompia virheitä. Neli- ja viisivuotiaana ori osallistui laatuarvosteluun päästen kärkikymmenikköön molempina vuosina. Kisaamisen ohella Tappohauska toimi opetusratsuna ja maastopuksuna omistajansa lapsille. 153-senttinen, vaaleanrautias piirtopää liikkui rennoin, elastisin liikkein, yliastunta ja tahti olivat hyvät, samoin takaosan työskentely. Ravi oli ehdottomasti raudikon paras askellaji. Rakenteensa puolesta ori oli sekoitus vanhempiaan; ryhdikäs, hyvät tyypit ja leimat, pitkä leveähkö kaula, pitkähkö pyöreä runko, loiva lapa, pitkä loiva lautanen, etuset sapelihakuiset, vuohiset lyhyet, muuten hyvät jalat. Tappohauskan hyppykapasiteetti oli parempi kuin hyppytekniikka, ori hyppäsi hieman laiskasti ja löysästi eikä käyttänyt selkäänsä kunnolla, jalkatekniikka taas oli hyvä. Hyvän luonteensa ja käsiteltävyytensä vuoksi seurallinen, umpikiltti ori oli koko perheen lellikki. Luonnekuvaus muistutti ylistysvirttä; reipas, energinen, herkkä, nöyrä ja kuuliainen, aina lapasessa pysyvä herrasmies, erittäin miellyttävä niin käsitellä kuin ratsastaa. Ori kantakirjattiin KTK-III -palkinnolla, suoritusten ansiosta kantakirjaluokka nousi KTK-II:ksi.
Ori ei ollut ihmeperiyttäjä, mutta se jätti hyviä heB-HeA/90-110cm -tason jälkeläisiä niin harrasteluun kuin kisaukseen (joukossa muutama laatuarvostelumenestyjä, suurin osa kuitenkin perusputteja). Tappohauskan varsat ovat hyväluonteisia, selväpäisiä hevosia, joilla on perushyvät rakenteet ja liikkeet niiden puutteista ja vioista huolimatta. Nykyään ori elelee 33-vuotiaana teräspappana shettislauman kanssa Loimaalla.

ii. Punarautias Murhamies, punarautias esteratsu, oli erittäin lahjakas hyppääjä, ja olikin nelivuotiaana laatuarvostelun voittaja sekä lupaavin estehevonen. Viisivuotiaana Murhamies pääsi laatuarvostelun kärkiviisikkoon ja sijoittui kasvattajakisassa esteillä kolmanneksi. HeA/120cm -tasoinen hevonen kisasi esteitä hyvällä menestyksellä 110-120cm -luokissa voittaen ja sijoittuen lukuisia kertoja. Murhamies oli vaikuttava, hyvärakenteinen hevonen pikkuvikoineenkin; ryhdikäs, hyvätyyppinen, syvä pyöreä sopusuhtainen runko, pitkä kaareva kaula, loiva lapa, korkea lyhyt säkä, hyvä lautanen, pystyhköt vuohiset, muuten erittäin hyvät jalat. Orilla oli suorat, elastiset liikkeet, hyvä yliastunta, ravi helposti kiireistä, laukka oli pyöreää ja vaivatonta. Hyppääminen oli suurilinjaista ja sulavaa, Murhamies käytti hyvin selkäänsä ja jalkojaan. Käsitellessä hevonen oli rento, lastenkin käsiin sopiva herrasmies, joka käyttäytyi tilanteessa kuin tilanteessa. Ratsuna punaraudikko oli sen verran energinen, herkkä ja valitettavan kovasuinen, että vaati kokeneemman ihmisen selkäänsä. Ori kirjattiin KTK-II -palkinnolla hyvin pistein, myöhemmin palkinto korotettiin KTK-I:ksi kisanäyttöjen perusteella.
Valitettavasti ori tiinehdytti heikosti, sen kaikki ikäluokat ovat pieniä, eivätkä heikommin tiinehtyvät tammat tulleet lainkaan kantaviksi Murhamiehestä. Ori periytti erittäin hyvin hyppykapasiteettia ja -tekniikkaa sekä hienoa laukkaa, rakennetta ja luonnetta vaihtelevasti. Sen varsat ovat olleet hyviä käyttöhevosia niin harraste- kuin kisakäyttöön, kaikki tolkun hevosia, vaikka virtaa ja eloisuutta olisi periytynyt vähän enemmänkin. Murhamies kuoli 25-vuotiaana.

ie. 151cm korkea, rautias piirtopäinen Kaihonkatsanto oli puhdas harrasteratsu ja perhehevonen. Tammaa ei koskaan koulutettu sen täyteen kapasiteettiin asti, eikä sillä harrastettu tai treenattu järin tavoitteellisesti. Perheen äiti ja lapset kiersivät mätsäreissä, show-näyttelyissä ja harjoituskisoissa huvin vuoksi (heC/60-70cm), lisäksi Kaihonkatsannon kanssa harrastettiin ja kokeiltiin kaikkea uutta; ajolenkit kärryillä ja reellä, hiihtoratsastus, vikellys, taitoajot.. Lehmänhermoinen, järkevä harrastehevonen taipui kaikkeen, mitä siltä pyydettiin. Raudikko oli sievä ja sympaattinen, rakenteessa oli omat heikkoutensa, lähisuvun työhevosveri näkyi Kaihokatsannossa; hyvät tyypit, vankka pitkähkö runko, leveästi asettuva kaula, leveä rynnäs, pitkä lautanen, etuset hieman sapelissa ja etusääret lyhyehköt, käyrähköt kintereet. Liikkeet olivat rennot ja matalat, yliastunta niukka, tasapaino hyvä, hevosen selässä oli helppo istua, vaikkei oma tasapaino olisikaan ollut kummoinen (tämä oli ehdottomasti vahvuus vauvasta vaariin -tyylisellä hevosella). Hypätessä Kaihonkatsanto käytti hyvin selkäänsä ja jalkojaan, hyppylahjoja olisi ollut metriin asti. Kouluratsastuksen saralla raudikko teki nöyrästi töitä, kunhan sen ei antanut luistella karkuun. Luonteeltaan hevonen vastasi hyvin pomminvarmaa perhehevosta; lauhkea, lempeä, kärsivällinen, hieman mukavuudenhaluinen ja laiska, kaikissa tilanteissa hyvin käyttäytyvä luottohevonen.
Kaihonkatsanto teki kolme varsaa keskenään hyvin erilaisten orien kanssa. Tamma itse ei periyttäjäainesta, sen varsat perivät paljon enemmän ominaisuuksia isältään kuin emältään; varsoista ei löydy mitään yhdistävää, emään johdettavaa piirrettä. Kaihonkatsanto oli kaikin puolin vaatimaton tamma, mutta erinomainen perheen harrastehevonen. Hevonen lopetettiin 23-vuotiaana suolisto-ongelmien vuoksi.


e. Myrkynnielijä, 152-senttinen sukkajalkainen raudikko, oli oikein kivannäköinen ratsuhevonen pikkuvioistaan huolimatta; erittäin hyvät tyypit, pyöreä avo runko, ylhäälle asettuva pitkä kaula, korkea säkä, loiva lapa ja lautanen, hyvät etujalat, käyrähköt kintereet. Tamman kanssa kisattiin aktiivisesti koulua heA-tasolla (alue- ja kansallinen taso) erinomaisella menestyksellä, ja esteitä aluetasolla 90-100cm radoilla nollaradoilla ja jokusella sijoituksella. Lahjakkuus näkyi jo nuorena Myrkynnielijän ollessa neli- ja viisivuotiaana laatuarvostelujen lupaavin kouluratsu ja myöhemmin kasvattajakisan kouluosuuden toinen. Ahtaita käyntiliikkeitä lukuun ottamatta Myrkynnielijällä oli emänsä hyvät liikkeet; tahdikkaat, ilmavat, elastiset, melko matkaavoittavat, hyvä yliastunta, etenkin ravi oli erittäin laadukasta. Luonteensa ja ratsastettavuutensa puolesta raudikko sopi tavoitteellisen harrastajan kisapeliksi ja lasten hoitohevoseksi täydellisesti, tamma kun oli hyvä, rohkea hyppääjä, erittäin herkkä, pehmeä, nöyrä ja miellyttämisenhaluinen ratsu, joskin kovaa kättä Myrkynnielijä protestoi pikkupukein. Käsiteltäessä hevonen oli rento, lauhkea, ei koskaan sanonut mitään mihinkään vaan sietä hännästä kiskomiset ja korvien juuressa kiljumiset. Tamma kirjattiin erinomaisin käyttökoetuloksin KTK-II -palkinnolla ratsusuunnalle.
Kilpauransa jälkeen tamma teki kuusi varsaa, joista kaikista kasvoi hyviä, suht kapasiteetikkaita yleishevosia. Myrkynnielijän varsat ovat korrektirunkoisia, suhteellisen hyväliikkeisiä käyttöhevosia, kaikki ovat kilpailleet ja menestyneet koulu- ja/tai esteradoilla (lähinnä aluetasolla, joitakin kansallisia koulustartteja). Hyvän rakenteen ja kapasiteetin lisäksi tamma periytti selväpäistä, lauhkeaa luonnetta, vireystilassa saattaa olla vähän sanomista. 27-vuotias tamma viettää eläkepäiviään Pohjanmaalla.

ei. Kulomusta Myrkkykeiso oli lunki kaikki käy -hevonen, tasaisen varma ja rauhallinen, niitä jotka toimivat kaikilla vauvasta vaariin. 153cm korkea sukkajalkainen ori oli heA/110cm -tasoinen ratsu, joka kisasi heB-heA ja 80-110cm omistajansa sekä tuon lasten ratsuna seura- ja aluetasolla. Tasaisena suorittajana Myrkkykeiso saavutti muutamia voittoja ja joitakin sijoituksia, mutta oli enemmän tasavarma nollaratailija kuin ruusukehai. Kilpailemisen lisäksi ori toimi opetusratsuna omistajaperheensä ratsastuskoulussa, ja oli äärimmäisen suosittu kaiken tasoisten oppilaiden keskuudessa; aloittelijoiden turvallinen opetusmestari, konkareille hyvä treenikaveri. Luonteesta ei löytynyt moitteen sanaa, Myrkkykeiso oli hyvähermoinen, nöyrä ja miellyttämisenhaluinen ratsu, joka suoritti juuri niin hyvin kuin ratsastaja osasi pyytää, ja joka lauhkeana, seurallisena nallekarhuna sopi lastenkin hoidokiksi. Rakenteensa ja liikkeidensä puolesta Myrkkykeiso oli melko perussuokki; hyvänpuolet tyypit, kevyenpuoleinen, pitkähkö runko, loiva lapa, loiva lautanen, pitkähköt vuohiset, muuten hyvät jalat. Käynti ahdasta, ravi ja laukka väljemmät, liikkeet joustavat ja tahdikkaat, ok yliastunta. Ori oli rohkea hyppääjä, jalkatekniikka oli erinomainen. Myrkkykeiso kirjattiin ratsusuunnalle KTK-III -palkinnolla.
Oria ei hirveästi mainostettu, se astui lähinnä omistajiensa ja tuttavien tammoja. Yhteensä Myrkkyseiso sai 17 varsaa, joille se periytti hyvää, rauhallista luonnetta, joskin osalla jälkeläisistä on puutteellinen eteenpäinpyrkimys. Rakennetta ja liikkeitä hevonen periytti heikommin (varsat yleensä enemmän emänsä näköisiä). Myrkkykeisolaiset ovat hyviä, rohkeita hyppääjiä kapasiteetista riippumatta. Ori kuoli 26-vuotiaana.

ee. Miestennielijä oli kaikin puolin hyvä ratsuhevonen, niin rakenteen, luonteen kuin liikkeidensäkin puolesta. Kapasiteettia tammalla oli enemmän koulupuolelle kuin esteille, suoritushalua löytyi kumpaankin lajiin. Vaaleanpunarautias, 155cm korkea suomenhevonen oli vikoineenkin hyvä rotunsa edustaja; hyvät tyypit, pyöreä avo runko, väljä pään liittymä, erittäin hyvä kaula, korkea lyhyt säkä, loiva lapa ja lautanen, etujalat sapelissa, pystyt ej vuohiset, käyrät kintereet. Miestennielijän liikkeet olivat kaiken kaikkiaan erittäin hyvät; tahdikkaat, ilmavat, elastiset, melko matkaavoittavat. Luonnetta ei voinut kuin kehua, raudikko oli miellyttävä, yhteistyöhaluinen ratsu, sopivan herkkä ja eteenpäinpyrkivä, kenen tahansa käsiteltävissä, perusluonteeltaan kiltti ja lempeä. Tamma ei kytännyt tai aristanut uusia asioita, se oli rohkea (ei epäröinyt esteillä tai uusien asioiden edessä), kaiken kaikkiaan tamma oli hyvin miellyttämisenhaluinen. Miestennielijä hyppäsi hyvällä asenteella, vaikkei oikein osannut (hyppäsi mistä sattui, oli huolimaton jaloistaan), sillä kisattiin muutama 80cm esterata sijoittumatta. Koulua raudikolla kisattiin heA-vaB -tasoilla erinomaisin prosentein, voittoja ja sijoituksia kertyi niin alue- kuin kansalliselta tasolta vino pino ja jokunen seuramestaruus kirsikaksi kakun päälle. Tamma kirjattiin ratsusuunnalle KTK-II -palkinnolla.
Kilpauransa jälkeen tamma teki viisi varsaa, ja se periytti erittäin vahvasti loistavaa liikemekaniikkaansa sekä koulukapasiteettiaan, sekä vähän huolimatonta, ei-niin-hyvätyylista hyppyä. Varsat olivat rakenteeltaan OK (pikku)vioistaan huolimatta, luonteessa ei ollut moitittavaa. Miestennielijän jälkikasvu on pärjännyt hyvin koulukisoissa (heB-vaB -tasoilla). Tamma lopetettiin 18-vuotiaana pahan jalkamurtuman vuoksi.

Jälkeläiset

s. 03.04.2015 sh-t. Kierontuma, i. Murha-Kustaa, om. Susiraja
s. 25.07.2015 sh-t. Harmonella, i. Harmoiri, om. tvisha (VRL-01671)
s. 10.08.2015 sh-o. Ketkunkerma, i. Marsalkka Maitoviiksi, om. Rajaton / Riella VRL-01744
s. 25.01.2016 sh-o. Kieroikiskaus, i. Valheen Repäys, om. dookie VRL-04373, Turmeltaja
s. 14.02.2016 sh-o. Kieroikoivu, i. Murha-Kustaa, om. annika n VRL-10352

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
ERJ - 49 sijoitusta joista 5 voittoa ja 1 Cup-sijoitusKRJ - 40 sijoitusta joista 6 voittoa
11.02.2015 Dainty 110cm 5/30
12.02.2015 Dainty 110cm 3/30
13.02.2015 Dainty 110cm 4/30
13.02.2015 Dainty 110cm 3/30
13.02.2015 Neuenbürg 110cm 4/30
16.02.2015 Dainty 110cm 1/30
17.02.2015 Mörkövaara 110cm 3/30
21.02.2015 Dainty 110cm 2/30
22.02.2015 Mörkövaara 110cm 1/30
27.02.2015 Neuenbürg 110cm 3/30
28.02.2015 Neuenbürg 110cm 2/30
29.02.2015 Dainty 110cm 4/30
04.03.2015 Haavelaakso 110cm 5/30
05.03.2015 Haavelaakso 110cm 5/30
06.03.2015 Haavelaakso 110cm 4/30
08.03.2015 Haavelaakso 110cm 3/30
10.03.2015 Haavelaakso 110cm 2/30
11.03.2015 Viisikko 110cm 5/30
16.03.2015 Fifth Bridge Ponies 110cm 5/30
18.03.2015 Fifth Bridge Ponies 110cm 2/30
18.03.2015 KK Force 100cm 3/30
19.03.2015 Fifth Bridge Ponies 110cm 4/30
20.03.2015 KK Force 100cm 5/30
23.03.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 4/40
26.03.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 1/40
29.03.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 1/40
30.03.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 2/40
03.04.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 5/40
04.04.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 5/40
04.04.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 2/40
05.04.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 3/40
05.04.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 5/40
09.04.2015 Muiston Suomenhevoset 110cm 4/40
11.04.2015 Viisikko 110cm 5/30
13.04.2015 Viisikko 110cm 4/30
14.04.2015 Viisikko 110cm 3/30
14.04.2015 Viisikko 110cm 2/30
16.04.2015 Viisikko 110cm 3/30
16.04.2015 Viisikko 110cm 2/30
17.04.2015 Viisikko 110cm 4/30
18.04.2015 Viisikko 110cm 1/30
23.04.2015 Viisikko 110cm 5/30
24.04.2015 Minnantila 110cm 3/30
25.04.2015 Minnantila 110cm 2/30
26.04.2015 Minnantila 110cm 3/30
30.04.2015 Solo ERJ Cup 110cm 12/290
02.05.2015 Mörkövaara 110cm 5/30
04.05.2015 Mörkövaara 110cm 2/30
05.05.2015 Mörkövaara 110cm 3/30
21.03.2015 Kilpailukeskus Holmberg he A 6/40
28.03.2015 Kilpailukeskus Holmberg he A 3/40
30.03.2015 Kilpailukeskus Holmberg he A 1/40
13.04.2015 Rohkelikko he A 2/40
16.04.2015 Rohkelikko he A 2/40
18.04.2015 Rohkelikko he A 3/40
19.04.2015 Rohkelikko he A 6/40
01.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 3/40
03.05.2015 Heili he A 6/60
03.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 6/40
03.05.2015 Riiviöt he A 3/50
03.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 2/30
04.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 2/30
04.05.2015 Fiktio he A 4/40
04.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 5/40
06.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 3/30
07.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 1/40
07.05.2015 Lebenslang he A 2/30
08.05.2015 Lebenslang he A 2/30
08.05.2015 Mörkövaara he A 1/30
09.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 2/30
10.05.2015 Kuuralehdon hevostila he A 3/40
13.05.2015 Vanima he A 3/30
16.05.2015 Vanima he A 5/30
17.05.2015 Vanima he A 4/30
23.05.2015 Delmenhorst he A 6/40
24.05.2015 Delmenhorst he A 1/40
25.05.2015 Vanima he A 2/30
28.05.2015 Delmenhorst he A 5/40
31.05.2015 Delmenhorst he A 1/40
03.06.2015 Delmenhorst he A 3/40
06.06.2015 Delmenhorst he A 5/40
10.06.2015 Fiktio he A 3/30
13.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 1/40
14.06.2015 Fiktio he A 2/30
15.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 4/40
16.06.2015 Fiktio he A 3/30
16.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 2/40
25.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 3/40
28.06.2015 Kuuralehdon Hevostila he A 6/40
VSR - 4 sijoitusta
31.05.2015 Susiraja VSR Cup he B 7/66
30.11.2015 Susiraja VSR Cup he A 14/148
31.01.2016 Susiraja VSR Cup he A 6/100
29.02.2016 Susiraja VSR Cup 100cm 6/92

Valmennukset

08.05.2015 Kouluvalmennus, valmensi Sachiyo

Kun saavuin maneesiin, Nilja oli jo ratsastajansa kanssa lämmittelemässä raviympyröillä. Tervehdin ratsastajaa ja jäin maneesin reunalle hetkeksi seuraamaan, miten ratsukon yhteistyö sujui. Nilja näytti kulkevan todella laiskasti, mutta silti se vaikutti todella rennolta ratsastajan alla. Ratsastaja taas istui hyvin ryhdikkäästi tamman selässä ja yritti kevennyksellä pitää tamman tahtia yllä.
Pyysin ratsukkoa jatkamaan tekemiään raviympyröitä samalla kun kerroin heille, mitä olin suunnitellut päiväksi. Ensin lämmittelisimme ravissa sekä laukassa ja tekisimme hieman vastalaukkaharjoituksia. Sen jälkeen tekisimme yksinkertaisia siirtymisiä ja pysähtymisiä. Tarkoitus oli tänään käydä läpi todella yksinkertaisia asioita, joita olisi kuitenkin hyvä hioa.

Pyysin ratsastajaa siirtymään kolmikaariselle kiemurauralle ja jatkamaan ravia. Käskin ratsastajaa pyytämään hevosta reippaammin eteenpäin, ja mikäli se ei lähtisi, niin käyttäisi raippaa. Nilja ei kuitenkaan avuista huolimatta viitsinyt laiskuuttaan reipastua, ja vasta raipan kanssa tammaan sai hitusen lisää vauhtia. Pyysin ratsastajaa pitämään tempon juuri tuollaisena, eikä antaisi sen hidastua yhtään.
Ratsukko teki kiemurauraa muutaman kerran radan poikki, minkä jälkeen pyysin ratsastajaa suorittamaan seuraavanlaisen radan: ensin olisi tarkoitus lähteä pitkän sivun alusta lävistäjälle, tehdä lyhyellä sivulla pääty-ympyrä, jatkaa matkaa pitkälle sivulle, jolla pitäisi tehdä kaksi volttia, seuraavalla pitkällä sivulla nostaa laukka ja tehdä loiva kiemuraura ja lopuksi täyskaarto, ja sama rata toiseen suuntaan. Toistin tiet kertaalleen ratsastajalle, ja he lähtivät suorittamaan rataa varmasti (mutta hitaasti).
Nilja kulki yhäkin pää ylhäällä ja paino melko edessä, mutta eteenpäin se kuitenkin meni ja kääntyi sinne, minne ratsastaja käski. Se kuunteli melko hyvin apuja, ja varsinkin laukannosto sujui hyvin. Tamman takajalat jäivät kuitenkin laahaamaan maata, joten käskin ratsastajaa pitämään toiseen suuntaan mentäessä huolta siitä, että takaosakin toimisi aktiivisesti.

Kun ratsukko oli suorittanut radan kumpaankin suuntaan, annoin heille luvan siirtyä käyntiin. Kerroin samalla ratsastajalle, että valmistautuisi vastalaukkaan ympyräkahdeksikolle. Tarkoitus oli laukata lähes kokonainen ympyrä, mutta hieman ennen keskipistettä siirtyä muutamaksi askeleeksi käyntiin, minkä jälkeen nostettaisiin toinen laukka. Ratsastaja vaikutti ymmärtävän tehtävän, joten se lähti liikkeelle nostaen todella epämääräisen näköisen laukan. Käskin käyttää jälleen raippaa, jotta tamma hieman heräisi.
Nilja kulki todella hyvässä tasapainossa ympyröitä, ja hiljalleen se alkoi rentoutua jopa sen verran, että kaula laskeutui kaarelle. Ratsastaja pysäytti laukan lähes keskellä kahdeksikkoa, käveli muutaman askeleen ja nosti jälleen laukan suunnaten kahdeksikon toiselle ympyrälle. Tamma vaikutti todella tasapainoiselta hevoselta vastalaukan suhteen, ja ratsastaja osasi tukea hyvin hevosta. Pyysin ratsastajaa laukkaamaan kahdeksikkoa muutamia kertoja läpi, kunnes oli aika siirtyä viimeisiin tehtäviin.

Pyysin ratsastajaa siirtymään käyntiin ja valmistelemaan pysähdystä. Seuraavaksi ratsastajan tuli peruuttaa muutama askel, nostaa suoraan peruutuksesta ravi, pysähtyä ja peruuttaa ja toistaa samoja liikkeitä. Ratsastaja lähti peruuttamaan ja suoritti tehtävää hetken aikaa. Ravi oli yhäkin melko hidastempoista, mutta pysähdykset ja peruutukset sujuivat hyvin. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa tekemään ravi-laukka-siirtymisiä niin, että maneesin pitkät sivut kuljettaisiin laukassa ja lyhyet sivut ravissa. Ratsastaja lähti jälleen nostamaan laukkaa raipan kanssa, mutta se jäi jälleen todella hidastempoiseksi. Se oli kuitenkin selkeä laukka, joten annoin ratsastajan suorittaa hetken aikaa tehtävää.

Kun olimme tehneet hetken aikaa erilaisia siirtymisiä ja pysähtymisiä, oli aika lopetella. Annoin ratsastajalle luvan antaa pitkät ohjat ja siirtyä loppukäynteihin. Sanoin vielä ratsastajalle, että seuraavan kerran pitäisi huolta siitä, että Nilja kulkisi alusta asti reippaasti. Kiitin ratsastajaa valmennuksesta ja lähdin ulos maneesista jättäen ratsukon kävelemään maneesin sisälle.

17.05.2015 Estevalmennus, valmensi Naxu

Nilja mateli kentälle narri selässään. Tästä tulisi pitkä estevalmennus, jossa laiska mato ei saisi voittaa. Juttelimme narrin kanssa hetken ja sitten aloittelimme. Heti alkuvalmennuksesta tehtiin paljon siirtymisiä ja niillä Nilja saatiinkin melko hyvin kuulolle. Ensimmäinen estetehtävä kolmen laukan sarja, jonka esteet olivat pysty ja okseri. Alkuun esteiden korkeus oli noin 50cm. Nilja hyppäsi ihan nätisti omalla vauhdillaan ja se oli hienosti narrin avuilla. Korkeus nousi vähitellen metriin asti, mutta okserin korkeus jäi 90-senttiseksi. Sarjojen jälkeen siirsin esteitä radaksi ja toin pari normiestettä sekä erikoisestettä, mm. Laineen ja vesimaton. Pian kentällä oli kuuden esteen rata. Nilja oli kävellyt narrin kanssa tehden paljon pysähdyksiä ja peruutuksia. Nilja vaikutti jo melko kyllästyneeltä, mutta innostui kun selitin narrille rataa. Alkuun tulisi pysty, siitä tehtiin pitkä tie laineelle, sitten tuli sarja, (vesimattopysty ja okseri) ja viimeisenä oli vielä pieni pysty, jonka alle laitoin muurilaatikoita. Nilja katseli vesimattoa epäilevänä, kun ratsukko käveli rataa läpi. Ensimmäisellä kerralla Nilja tiputti kolme estettä ja kielsi vesimatolle, mutta tiputukset ja kiellot hävisivät uusintakertojen myötä. Hetken päästä hevonen oli aivan hiessä, joten yhden onnistuneen kerran jälkeen ratsukko sai tehdä loppuverryttelyitä itsenäisesti. Laskin esteitä ristikoiksi, jotta narri ja Nilja pystyivät käyttämään niitä hyväkseen. Seurasin loppuverkkoja tarkasti, koska nilja toimi paljon paremmin kuin alussa. Lopettelimme valmennuksen loppukäynteihin, jotka kävimme kävelemässä yhdessä maastossa. Kiitos valmennuksesta!

24.05.2015 Maastoestevalmennus, valmensi Sachiyo

Tänään olin ensimmäistä kertaa valmentamassa ratsukkoa maastoesteillä. Olimme kentällä lämmittelemässä maapuomeilla, ja kerroin samalla ratsastajalle, kuinka olin valmennuksen suunnitellut. Kävelisin ratsukon mukana koko maastoesteradan läpi niin, että seuraisin vierestä esteiden ylitystä, jonka jälkeen ratsukko siirtyisi käyntiin. Näin pääsisimme koko radan läpi, ja voisimme hypätä tietyn esteen uudestaan, jos tulisi ongelmia. Nilja alkoi hiljalleen olla vetreä maapuomien ansiosta, joten lähdimme kävelemään kohti maastoesterataa.
Jätin ratsukon aloitusviivalle ja hölkkäsin itse edeltä ensimmäiselle esteelle. Viitoin ratsastajalle, että hän voisi aloittaa radan, ja niin Nilja ratsastajineen lähtivät melko hitaasti mutta varmasti kohti ensimmäistä estettä. Este ylittyi täysin ongelmitta - Nilja tuntui osaavan itse katsoa hyvän ponnistuspaikan ja vauhtia riitti juuri esteen ylittämiseen. Esteen jälkeen ratsukko siirtyi käyntiin ja kävelimme kohti seuraavaa estettä.

Nilja tuntui olevan melkein automaattihevonen maastoesteillä. Vauhtia sillä ei riittänyt juuri mihinkään, mutta jokaisen esteen se ylitti varmasti ja ongelmitta. Kuljimme yhdessä rataa eteenpäin ja kerroin ratsastajalle samalla hieman vinkkejä, miten tamman vauhtia voisi koettaa nopeuttaa. Nilja tuntui suorastaan nauttivan siitä, ettei meidän tarvinnut kiirehtiä, vaan se sai kävellä kaikessa rauhassa niin kauan metsää pitkin, kunnes seuraava este tuli näkyviin.
Kun saavuimme esteelle, jonka edessä oli suuri lätäkkö, en ihan ollut varautunut tulevaan. Oletin tamman hyppäävän sekä lätäkön että esteen yli, mutta se keksi ponnistaa vasta lätäkön päältä niin, että vettä roiskui minun päälleni. Ratsastaja oli myös varautunut hyppyyn vähän aiemmin, ja meinasi horjahtaa tamman selästä, mutta sai kuitenkin pidettyä tasapainonsa. Ihmettelimme hetken hyppyä, mutta jatkoimme kuitenkin nauraen matkaa seuraavalle esteelle. Kun saavuimme kolmanneksi viimeiselle esteelle, annoin ratsastajalle luvan ottaa kunnolla vauhtia ja lähteä edeltä ylittämään viimeiset esteet. Ratsastaja teki työtä käskettyä, ja hetken aikaa Niljakin näytti innostuvan. He suuntasivat esteille hyvistä kulmista, ylittivät kaikki rimaa hipoen ja pääsivät maaliviivalle.
Kun pääsin ratsukon luokse, annoin heille luvan mennä vielä hetkeksi tekemään loppuverryttelyjä itsenäisesti kentälle. Kehuin vielä ratsukkoa hienoista hypyistä, ja totesin vain, että vauhtia saisi olla reilusti enemmän. Esteet kuitenkin vaikuttivat olevan Niljalle mieluisia ja helppoja, joten mikäli laukasta saataisiin nopeampaa, saisi tammasta todella paljon enemmän irti maastoesteillä!

19.06.2015 Kouluvalmennus, valmensi Víva VRL-13593

Narri saapui tummanpunarautiaan suomenhevostammansa Niljan kanssa maneesiin. Minun oli tarkoitus pitää tälle ratukolle tänään kouluvalmennus, mutta koska hevonen vaikutti erittäin laiskalta tapaukselta - aloin jo miettimään, että tuleeko tästä edes mitään. Heitin ajatukset kuitenkin sivusuuhun ja pyysin Narria verryttelemään Niljan itsenäisesti, ajatellen että tuohon hevoseen tulisi alkuverrytteyiden myötä enemmän vauhtia. Ratsukko alkoikin verryttelemään melko.. Noh.. hitaissa tunnelmissa. Narri taivutteli Niljaa ja yritti samalla pitää tamman käynnin nopea temposempana, sillä tällä hetkellä Nilja laahusti eteenpäin ja todellakin näytti sitlä, että tuo hevonen aikoi laahustaa koko valmennuksen ajan. Otinkin siltä seisomalta ohjat omiin käsiini ja laitoin ratsukon laukkaamaan kahdeksikoita, jolloin pyysin Narria katsomaan, että Nilja laukkaa reippaasti ja taipuu kunnolla. Siinä kyllä Narilla oli työtä pitää hevonen reippaassa laukassa, kun Nilja tuntui aina vain hidastavan vauhtiaa, kun siihen mahdollisuuden sai. Kun käskin Narria olemaan vielä napakampi Niljan suhteen, niin alkoi vauhtikin pysyä reippaana, eikä hidasta ratsukkoa enää ollutkaan. Ratsukon saadessa tarpeekseen kahdeksikoita, pyysin Narria ottamaan Niljan kanssa alkuun ravia, pysähtymään ja jatkaen matkaa taas ravilla. Nilja tietenkin pysähtyi ihan innoissaan, sillä eihän sen tarvinnut silloin nostella koipiaan ja kulkea nätisti eteenpäin. Raviin lähtö olikin sitten toinen juttu, nimittäin tamma kun oli kerta pysähtynyt, niin ei se oikein raviinkaan halunnut lähteä. Siinä sitten aikansa tapeltuaan antoi Nilja periksi ja matka jatkui. Ratsukon toistaessa tehtävää pari kertaa, tehtiin sama tehtävä uudelleen, mutta hieman erinlailla. Tällä kertaa ratsukko sai nimittäin pysähtyä ravista, peruuttaa ja lähteä siitä suoraan laukkaan. Pysähtyminen sujui kaksikolla jälleen ilman ongelmia, mutta laukannosto tuotti taas hieman vaikeuksia. Monituisten toistojen jälkeen tehtävä onnistui kuitenkin ongelmitta, joten siihen olikin sitten hyvä lopetella valmennus.

28.06.2015 Estevalmennus, valmensi reibili

Rakentelin pientä esterataa kentälle sillä välin kun seuraava valmennettavani ratsukko saapui paikalle, erittäin verkkaiseen tahtiin.
Käskin alkuverryttelyjen aikaan saada tammaa mahdollisimman paljon hereille, vastalauseeksi sain, ettei tamma tästä sen reippaammaksi muutu vaikka miten yrittäisi. Tästä tulisi siis erittäin mielenkiintoinen estevalmennus.
Kun ratsukko oli verrytellyt riittävästi, oli tamma selkeästi enemmän kuulolla mutta yhä edelleen hirveän laiskan oloinen. Pyysin suuntaamaan kohti ensimmäistä estettä, katsotaan ensin tällä yhdellä esteellä ratsastajan istunta ja hevosen hyppäämistä ja lähestymistä esteelle. Korkeutta esteellä oli 80cm, joten heti alkuun oli hommia kyllä riittävästi.
Ratsastajan istunta näytti hyvältä sekä ennen estettä että sen jälkeen, hyvin myödätty ja annettu hevoselle tilaa käyttää lihaksistoaan. Sen sijaan Nilja saisi lähestyä estettä hieman paremmalla tahdilla, joten pyysin ottamaan uusiksi. Tällä kertaa Nilja kielsi esteelle, kun se jotenkin ihmeellisesti onnistui sekoamaan askelissaan, ratsastaja tottakai oli jo menossa esteen yli, minkä seurauksena oli tietenkin näyttävä alastulo hevosen niskan yli, suoraan jaloilleen. Täyden kympin tyylipisteet tippumisesta siis.
Kehotin ratsastajaa nousemaan uudelleen selkään, Niljahan ei korvaansa letkauttanut koko hommalle, ja ottamaan koko homman uusiksi.
Ohjeistin ratsastajaa tukemaan hevosta laukassa, sillä Nilja vaikutti hieman etupainoiselta, ja lähestymään tarkoin keskelle estettä. Tällä kertaa, vaikka hyppy melko ponneton olikin, ratsukko pääsi esteen yli hyvin. Pyysin ottamaan tämän samaisen esteen vielä pari kertaa uudelleen, ja muistutin että Niljaa pitää tukea koko ajan estettä lähestyessä mutta ratsastaa kuitenkin reippaammin eteen jotta laukka olisi vähän virkeämpää. Nämä muutamat kerrat kun ratsukko ylitti esteen, sujuivat kerta toisensa jälkeen paremmin, joten en nähnyt mitään syytä mikseivät he voisi kokeilla mennä rakentamaani rataa kerran läpi. Päästin ratsukon matkaan, ja muistuttelin esteiden välillä että hevosta pitää ratsastaa yhdä edelleen reippaammin eteen ja nousta itse esteellä kunnolla ylös satulasta, jotta Niljan olisi helpompi hypätä. Koko rata meni yhtä tiputusta lukuunottamatta erittäin mainiosti, joten pyysin kehumaan Niljaa, jonka jälkeen ratsukko sai tehdä loppuverkat itsenäisesti.

17.07.2015 Kouluvalmennus, valmensi annika n.

Tällä erää viimeinen valmennettavani oli Nilja-tamma, jonka kanssa tehtiin ihan perusjuttuja alusta lähtien. Alkuun paljon pysähdyksiä sekä käynnistä että ravista, ja paljon ympyröitä, jotta saatiin tamma taipumaan. Nilja näytti oikein miellyttävältä ratsastaa, ja tehtävät sujuivat todella helpon näköisesti. Toisena tehtävänä oli ravipohkeenväistöt molempiin suuntiin, ja toistettiin tätä pari kertaa. Näin saatiin yhteensä 8 onnistunutta väistöä, neljä kumpaankin suuntaan. En vaatinut montaa askelta, mutta heti oikein tehdessään myötäys, että oli tehnyt oikein. Seuraavaksi otettiin vähän ravilisäyksiä pitkillä sivuilla, ja pari pätkää saatiinkin oikein kivaa lisättyä ravia! Nilja oli oikein miellyttävän oloinen, ja päätettiinkin, että kun näin hyvin oli mennyt, niin tehtäisiin enään pari tehtävää laukassa, jonka jälkeen saisitte loppuverrytellä itsenäisesti. Otettiin vielä laukat tosiaan, ja tehtiin alkuun paljon pääty- ja keskiympyröitä, ja välillä ravin kautta suunnanmuutos, ja toinen laukka vielä ja samat tehtävät. Nilja kulki oikeinpäin, ja meno näytti muutenkin varsin tasaiselta ja saumattomalta. Tehtiin pitkillä sivuilla vähän laukkalisäyksiä, sekä pääty-ympyröillä yritettiin hieman koota. Tämä sujui ihan kohtuu-hyvin, eli saittekin jäädä verryttelemään loppuun itsenäisesti, minä taas otin suunnan kohti kahvinkeitintä.

24.06.2016 Kouluvalmennus, valmensi Lissu T.

Santeri on ehkä enemmän ravi- kuin ratsuihmisiä, mutta jokapaikanhöylämme on opetellut mukavasti myös ratsastuksen saloja. Tänään iskin Santerin Niljan selkään kouluvalmennusta varten (valmennus oli enemmän Santeria kuin Niljaa varten).
Alkuverryttelyissä haimme rentoa, mielellään liikkuvaa hevosta, joka olisi helppo ratsastaa tiiviimpään pakettiin ja saada työskentelemään aktiivisemmin. Santeri ratsasti erittäin siististi, välillä nyrkit kääntyivät minne sattui tai istunnasta katosi ryhti, mutta pohje pysyi hyvin paikallaan eikä nuorukainen heilunut satulassa puolelta toiselle. Nilja liikkui vähän laiskanpuoleisesti, sillä ei ollut kiire mihinkään. Santeri asetteli ja taivutteli tammaa hyvin, vaati reippaampaa ja aktiivisempaa liikettä jos hevonen meinasi hyytyä, ratsasti siistit ja tarkat tiet.. Oikein mallikas alku.

Ensimmäinen valmennustehtävä oli pysähdys - neljän askeleen peruutus - siirtyminen raviin. Ratsukko teki siistin, hyvin valmistellun pysähdyksen, hieman voimattoman, mutta suoran peruutuksen ja oikein mallikkaan siirtymisen raviin. Niljan ravi oli hieman hölkkämäistä, ravia kuitenkin. Pyysin Santeria kiinnittämään tähän huomiota, ja seuraavilla kerroilla tamman liikkuminen niin peruutuksissa kuin ravissa olikin aktiivisempaa. Hyvä!
Toisena tehtävänä oli pohkeenväistö käynnissä ja ravissa keskihalkaisijalta pitkälle sivulle. Tämä tehtävä sujui alusta alkaen erinomaisesti, Santeri valmisteli Niljan hyvin tehtävään, ratsasti oikein siististi ja sai tammasta irti aktiivisen, hyvän pohkeenväistön. Loistavaa!
Varsinaista laukkatehtävää ei ollut, vain pääty-ympyröitä harjoituslaukassa. Laukassa Nilja koetti taas palata puksuttelumoodiin, mikä jäi yritykseksi Santerin huomatessa asian itse. Olin oikein tyytyväinen työntekijämme suoritukseen ei-ihan-omassa-lajissaan, loppuverryttelyjen aikana kehuinkin Santeria vuolaasti ja uhkasin ilmoittaa nuorukaisen koulukisoihin.

Lue päiväkirjaa