Kurjenpesä


Everholt Plague Smiles "Milla"
Perustiedot
Meriitit

Westfalentamma, syntynyt 26.01.2019 (10-vuotias)
165-senttinen ruunikonkimo
Estepainotteinen (he A / 150cm)
Omistaa Aino Kurkinen (VRL-12701), Kurjenpesä
Kasvattanut Everholt Estate, Irlanti
VH19-048-0007© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Tausta

Everholt Plaguesmiles oli ollut pidemmän tovin myynnissä. Uutta kotia ei ollut löytynyt, ja eräänä päivänä tamman kasvattajat vinkkasivat minulle, että voisin saada kimon Suomeen vähän polkuhintaan; he tiesivät, että Plaguesmiles saisi luotani hyvän kodin ja täytettä kilpakalenteriinsa. Minä tietenkin tartuin tarjoukseen, joskin ilmoitin myyväni joskus Irlantiin päin kasvatin. (Ja myinkin, kaksikin!)

Suomeen matkasi ratsukoulutettu, joitakin nuorten luokkia hypännyt lupaava estetamma. Melko korrektirakenteinen hevonen, ei puoliverikermaa, mutta puoliverisen raamit asiallisesti täyttävä hevonen. Hieno laukka, hyvä hyppy, kapasiteettia todella isoille radoille. Pikku mutta kimossa kyllä oli; päälle jäänyt uhmaikä sekä ajoittainen rajojen koetteleminen. Plaguesmiles, suomalaisittain helpommin Milla, tuli kuitenkin jäädäkseen. Uhmiensa ulkopuolella tamma osaa olla melko lutuinen, ja uhmienkin kanssa tulee toimeen kun itse pitää päänsä kylmänä ja muistuttaa tammaa hellän jämäkästi rajoista. Ihan kuin kiukuttelevaa ihmislasta ojentaisi.

Luonne

Kasvattajansa mukaan Millalla oli erittäin paha uhmaikä ja kokeilukausi, josta puoliverineiti ei koskaan kasvanut ylitse. Voin allekirjoittaa tämän täysin; tamma kokeilee jos ei nyt jatkuvasti, niin ainakin säännöllisesti rajojaan. Hampaita tai jalkoja ei tarvitse varoa, ei tämä päälle käy (sellaista hevosta en katselisi!), Millan uho ilmenee yhteistyöstä kieltäytymisenä, päinvastoin tekemisenä. Paikalleen jämähtämisenä kun pyydetään liikkumaan, jalkojen nostelemattomuutena, lastaussillan ohi yrittämisenä.. Teinihevosen kiukku-uhmana, siis.

Yleensä Millan hoitaa siinä missä minkä tahansa muunkin hevosen. Puoliveritammallani ei ole mitään pelkoja (suihkepullojen ääni, kuljetussuojat, pesupaikan kaivo, neulat..), sen puoleen kaikki loimittamisesta kengitykseen ja lämmön mittaamisesta satulointiin sujuvat rutiininomaisesti. Neidilläni on kuitenkin eskarilaismaisia uhma- ja kiukkupäiviä, jolloin vähän joka asiaan on vängättävä vastaan tai ainakin kieltäydyttävä toimimasta kuten fiksun, aikuisen hevosen kuuluisi. Millan repertuaariin kuuluu muun massa pään nostaminen ja laskeminen, kun joku koettaa koskea sen päähän, hampaiden liimaaminen yhteen suitsittaessa, jalkojen liimaaminen maahan, kun joku haluaisi puhdistaa kaviot/kengittää, paikoilleen jääminen, kun ihminen koettaa taluttaa tamman jonnekin.. Kaikki oikut, joihin ei liity näykkimistä, potkimista, ihmisen liiskaamista tai sen sellaista, käyvät kyllä pikku hiljaa tutuksi Millan kanssa. Onneksi kuukaudessa on enemmän niitä asiallisia 'kaikki käy' -päiviä kuin uhmapäiviä! Uhmiensa ulkopuolella kimoni käyttäytyy fiksusti, pyytää rapsutuksia ja on vallan herttainen.
Normaalisti täysin asiallisesti taluttajansa vierellä kulkeva Milla osaa jumittaa paikoilleen kuin mikäkin riimua vastusteleva pikkuvarsa. Kaikista tehokkaimmin Millan saa liikkeelle, kun pakottaa kimon peruuttamaan saman tien sen pysähtyessä. Eteenpäin kulkeminen, myös uhmapäivinä, kun on tamman mielestä paljon mukavampaa kuin jatkuva peruuttelu.
Millan lastaus sujuu joko täydellisen jouhevasti tai muuttuu tuntien draamakomediaksi. Koskaan, ikinä, Milla ei mene yhtäkään ramppia ylös lähettämällä; tämä hevonen pitää taluttaa joka ikinen kerta kyytiin. Joskus vaaditaan liinoja, useampi apukäsi raippojen kanssa, paljon huumorintajua ja jokunen ärräpää, jotta lastaussillasta ohi kävelevä, jatkuvasti peruuttava kimo saadaan kyytiin. Hyvinä lastauspäivinä Milla matkustaa rauhallisesti, kyytiin pakotettuna tamma kuopii kumimatot puhki asti.

Herkkä, nopea, ketterä kimoni on energinen, eteenpäinpyrkivä, rohkea hevonen, jolla on hieno, ylämäkeen rakentunut laukka ja letkeät, pitkät ravi- ja käyntiaskeleet. Milla vaatii ratsastajaltaan tarkkoja apuja ja jatkuvaa keskittymistä; maisemien ihailu ei tule kuuloonkaan edes käyntimaastojen ajan. (Sellaiseen löytyy onneksi vähemmän viritettyjä ratsuja.) Uhmapäivinään Milla vastustelee apuja, pysähtelee omia aikojaan, stoppaa ennen estettä ja tekee muutenkin kaiken nurinkurisesti tai vastustelee kuin koukun lähelle viety kastemato.
Perusväittämänä Milla on energinen, mielellään työskentelevä hevonen, jolta sujuvat helppo A -kouluradat sekä 150cm esteradat. Liikkeissään ja reaktioissaan nopea puoliverinen odottaa ratsastajaltaan tarkkoja apuja ja hyvää tasapainoa; turhat satulassa heilahtelut aiheuttavat Millassa välittömästi kiemurtelua ja stoppaamisen. Uhmakohtauksiin auttaa kaikkein parhaiten peruuttelu sekä pohkeenväistö; jostain syystä nämä liikkeet ovat Millan makuun täydellisen yliarvostettuja sekä ehdottoman vastenmielisiä liikkeitä.

Toimiessaan kimo hyppää vaivattomasti 150cm radat nopealla, tasapainoisella hypyllä. Ponnistuspaikat tamma hoksaa itsekseen, eikä Milla rohkeana hevosena kyttää tai epäröi minkään estetyypin tai mielikuvituksellisimpienkaan johteiden edessä. Milla ponnistaa vahvasti, hyppää nopeasti ja ketterästi, mutta ei aina viitsi nostaa jalkojaan kunnolla. Tätä vikaa kimo kompensoi tekemällä naurettavan suuria hyppyjä. Roikkojalkahypyt saa kyllä ratsastettua pois, kunhan on itse tarkkana ja osaa vähän lukea Millaa ja tilannetta.
Maastossa Milla liikkuu mieluiten reippaassa tahdissa, yksin tai porukassa. Verkkaiset hölkkämaastot tai rehelliset käyntiköpöttelyt eivät ole tamman makuun ollenkaan! Korkeintaan joku mäkien ylösalas kävely, se kun tuntuu takaosassa. Milla säpsyy mopojen ääntä, autoista ja moottorikelkoista kimo ei sano mitään, kunhan ne eivät tunge turhan lähelle.

Kisapaikkojen tunnelma humahtaa heti Millan päähän. Tamma virittäytyy kisamoodiin vähän turhankin aikaisessa vaiheessa, ja on käsihevosalueella ravitanssahteleva virtapiikki. Verryttelyn aikana Millan energiatasoja on hyvä tasata ja puhti ohjata työntekoon, jotta tamma antaa radalla oikeasti kaikkensa eikä keskity pelkkään yleisön viihdyttämiseen. Milla rakastaa kilpatilanteiden adrenaliinia sekä kunniakierrosten aplodeja; ratsastaja voi olla varma, että tämä hevonen tekee kaikkensa saadakseen yleisön huomion ja kiitoksen osakseen!

Paitsi kiukku-uhmapäivinä. Kun hän ei tahdo!!

Sukutiedot

i. Everholt Pandemonium
KTK-III
westf, rnkm, 168cm
ii. Pantenonix
KTK-II, ERJ-I, KERJ-I
westf, rn, 165cm
iii. Pachytos
evm, westf, trn, 165cm
iie. Disamil
evm, westf, prt, 163cm
ie. Minette's Mayday
KTK-III
westf, kkm, 165cm
iei. Mandences Haste
evm, westf, rt, 168cm
iee. Mintte's Tricha
evm, westf, kkm, 165cm
e. Ch Everholt Cirque du Soleil
KTK-II
westf, rnkm, 167cm
ei. Trapezium
KTK-III
westf, rt, 168cm
eii. Trapezoid
evm, westf, rt, 170cm
eie. Trienna
evm, westf, rt, 164cm
ee. Soleil Tropica
KTK-III
westf, mkm, 166cm
eei. Salvino III
westf, rnkm, 165cm
eee. Killian Dakota
evm, westf, rnkm, 165cm

Kilpailutulokset

Sijoitukset

ERJ 7 sijoitusta joista 1 voittoa
25.05.2019 Kastanjeholm 150cm 3/16
25.05.2019 Kastanjeholm 150cm 3/16
26.05.2019 Kastanjeholm 150cm 2/16
16.07.2019 Elohiljan suomenhevoset 150cm 3/12
18.07.2019 Elohiljan suomenhevoset 150cm 3/12
20.07.2019 Elohiljan suomenhevoset 150cm 1/12
24.07.2019 Elohiljan suomenhevoset 150cm 3/12

Päiväkirja & valmennukset

00.00.2019 Estevalmennus, valmensi Valmentaja
---© KURJENPESÄ
Ulkoasu © Narie
taustakuva Cano Vääri (CC BY-NC-SA 2.0)
virtuaalitalli // virtuaalihevonen