Pihviö VH19-018-1083

NimiPihviö "Pihviö" KasvattajaJuhani M., Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri164cm, tummanrautias MeriititCh, KTK-III, KRJ-III, SLA-I*, ERJ-III, KERJ-III
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 20.04.2019, 16v
satunnainen (3v 20.05.2019)
Painotuslaji,
koulutustaso
yleispainotteinen
he B / 80cm / 80cm / harraste

20.12.2019 Pihviö kantakirjattiin erikoiskantakirjatilaisuudessa R-suunnalle KTK-III -palkinnolla.

17.04.2020 sympaattiselle hevosherrallemme myönnettiin Championin arvonimi.

31.12.2020 orhimme palkittiin ERJ-III -palkinnolla.

25.03.2021 Pihviö haki yhden kolmospalkinnon lisää meriittiriviinsä. KERJ-III on kuitenkin aivan riittävä, ja olemme hyvin ylpeitä hevosestamme!

31.03.2021 lisää iloisia kolmospalkintouutisia! Maaliskuu toi Pihviölle myös KRJ-III -palkinnon.

20.04.2021 ihanaisemme palkittiin SLA-I* -palkinnolla! Miten ylpeiksi Pihviö meidät tekeekään.

Rakenne © KKJ, liike © SN

Luonnekuvaus

Kun Pertti kertoi ostaneensa meille hevosen, kuvittelimme asiaa vitsiksi. Sen jälkeen epäilimme ukon höynähtäneen lopullisesti. Vaan annas olla, Perttihän toi meille hevosen, matalien pikkuluokkien pelin, mutta ihan ratsun eikä mitään jämäravuria. Jäljellä on vain pari kysymystä; a) Pertti miksi sekä kaikkein tärkeimpänä b) kuka nimeää hevosen Pihviöksi?

Pihviö on ehdottomasti sympaattisin otus hetkeen. Ei järin kapasiteetikas, mutta yritteliäs ja ihana. Luottohevonen vähän kaikkeen, toki orin kapasiteetin rajoissa. Uusia juttujakin on helppo, mukava opetella tämmöisen nallekarhun kanssa, joka vain napittaa nätisti otsaharjansa takaa eikä sano oikein mitään mihinkään. Ja me muuten olemme kokeilleet vähän kaikkea vikellyksestä hiihtoratsastukseen, pulkanvedosta ties mihin. Pihviö on sellainen hevonen, jonka kanssa on hortoiltu kylille jätskiostoksille, joskus ihan ostoksille; ihan hyvin kohtuullinen määrä ei-sulavaa kampetta menee koppakärryissä. Vaikka ori on ajolle opetettu, ei tämä mikään Oikea Ajohevonen ole, ravurina tai valjakkopelinä. Kiva kärryhölkkäpeli kuitenkin.
Meidän Pihviömme on Ratsu. Sukunsa puolesta vähän viitteellisissä kehyksissä, emän puoli on mitä on, mutta kyllä Pihviö silti on Oikea Ratsu. Matalakapasiteettinen sellainen, vaan ei joka hevosesta ole sinne sikykköseen, oikein tälleen suomalaisittain lausuttuna. Helppo B koulua, 80cm joka tyypin esteradalla ja harrastetta kentässä. Tappavan tasaisesti, hellyttävän tunnollisesti, ilahduttavan yritteliäästi. Pihviö on tasaisen niin suorittaja kuin liikkujana ja hyppääjänä; tämän hevosen satulassa, paljaassa selässä, istuu kuin nojatuolissa. Liike ei ole kovin korkeaa tai näyttävää, vaan pitkää, tasaista ja pehmeää. Takaosan saa alle kun osaa sitä sinne ratsastaa, sama etuosan keventämisen kanssa. Vaikka ei tämä mikään kamala etupainoinen jyrä ole muutenkaan, etupainoinen toki, mutta kevyeksi ja ryhdikkääksi ratsastettavissa. Onkin oikeasti melko sääli, ettei Pihviöllä ole tämän enempää kapasiteettia, se on niin hyvä, pehmeä, ratsastajansa kanssa yhteistyötä tekevä hyvänmielinen hyvän mielen kultakimpale. Jos nyt jotain pitää kaivaa, niin hypätessä etuset saisivat nousta korkeammalle, mutta siinäpä se. Pihviö on vakaa, luotettava hyppääjä, perushyvä tekniikka, yllättävänkin vikkelä ja ketterä (no hyvä on, tätä osastoa saisi olla enempikin). Ei kyttää eikä kieltele ilman sysipaskaa lähestymistä, pelastaa tasapainollaan ja kylmän rauhallisilla ratkaisuillaan heikompiakin hyppyjä. Tykkää koulukiemuroista yhtä paljon kuin vesiesteen läpi porhaltamisesta. Totaalisen maastovarma. Älyttömän hyvä, hieno hevonen, vähän turhan vaatimattomana painoksena.

Näin mutkattoman kaverin kanssa kaikki sujuu helposti myös kaikissa muissa käsittelytilanteissa. Pihviö on sympaattinen, seurallinen ja lauhkea hevonen, se rapsutuksia ja pehmeitä sanoja rakastava, tutuille ihmisille hörisevä halinalle. Kunnon voimakas harjaus ja rapsuttelu on parhaita asioita, joita Pihviö tietää, samaten pestävänä (sekä hierottavana) oleminen tuntuu hyvältä. Loimista, kuljetussuojista, klippauksesta tai mistään sellaisesta raudikko ei välitä, kunhan olla möllöttää paikoillaan torkkuen tai hoitajansa puuhia seuraten. Helppo, hyvä kengittää, eläinlääkärin mallipotilas, rauhallinen ja paikallaan pysyvä silloinkin, kun talliin pamahtaa lauma villejä tarhaikäisiä tutustumiskäynnille. Pihviö on juuri niin mutkaton kuin tapakoulutetun hevosen kuuluukin!
Pihviö kävelee luonnostaan melko pitkällä askeleella, mutta koettaa sovittaa askeleensa taluttajansa tahtiin ja askelpituuteen. Siivokäytöksinen herrasmiesori ei muille oreille pörhistele tai tammoille huutele, kotona tai muuallakaan, vaan kulkee nätisti vieressä pää rentona, matalalla kannettuna. Vähemmän yllättäen Pihviön lastaaminen etenee jouhevasti, joko perille asti taluttaen tai lähettämällä, sama sille. Hevonen on kopissa/rekassa nopsaan. Matkat Pihviö torkkuu tai mutustelee heiniä, herra ei paljoa jännitä tai ahdistu, vaikka ajettava tie ei olisikaan ihan priimaa (ja tärinä sen mukaista). Leppoisuutensa vuoksi raudikko joutuu usein niiden hermoheikompien tai kokemattomien matkalaisten isoveljeksi näyttämään esimerkkiä, miten matka sujuu ilman turhaa huutamista tai seinien potkimista.

Eihän tämä kaveri nyt suoranaisesti syty kilpailuista, se on se työnteko, josta Pihviö nauttii. Kamera ei saa oria poseeraamaan eikä yleisö kohottamaan ryhtiään. Tasaisen varma, luotettava nimiomituisuutemme tekee kisasuroitukset samalla hyvällä asenteella ja yritteliäisyydellä kuin se liikkuu kotonakin. Tasaisuudessa on selkeästi jokin salaisuus, sen verran usein tässä on päästy kotiin ruusukkeen kanssa, ihan sinivalkoisenkin.

Sukutaulu

i. Pihinpenni
evm, sh, tprt, 166cm
ii. Köyhänkruunu
evm, sh, trt, 163cm
iii. Köyhä Keisari
evm, sh, prn, 165cm
iie. Tähkätiara
evm, sh, trt, 157cm
ie. Tupateeleipiä
evm, sh, tprt, 159cm
iei. Punakanervia
evm, sh, prt, 165cm
iee. Pirttikahvi
evm, sh, klm, 155cm
e. Hauraana Hangessa
evm, sh, vrt, 157cm
ei. Viimeisenä Nuotiolla
evm, sh, vprt, 155cm
eii. Ainoana Matkalla
evm, sh, rt, 156cm
eie. Aittaperuna
evm, sh, vrt, 153cm
ee. Pakkasposki
evm, sh, rt, 157cm
eei. Havuriihen Joosias
evm, sh, trt, 161cm
eee. Hymyhalla
evm, sh, rtkm, 155cm
Näytä / piilota sukuselvitys

Pihinpenni, 166cm korkuinen punarautias R-suunnan KTK-III -palkittu kantakirjaori, Pihviön isä, oli perushyvä helppoA/100cm -tasoinen harraste- ja kisapeli. Emänsä paras jälkeläinen, ehdottomasti, muttei isänsä veroinen. Varsanäyttelyissä tasaista kakkospalkintoa hakenut ori osallistui kolmi-, neli- ja viisivuotiaana laatuarvostelukarsintoihin päästen joka vuosi finaaliin, parhaana tuloksena nelivuotiaana 11. sija. Kasvattajakilpailussa ori oli esteillä 10. ja kouluratsastuksessa 13. ; hyvät, siistit radat, yksi pudotus esteillä huolimattomien etujalkojen vuoksi. Punaisen suomenhevosorin myöhempi kilpaura aluetasolla oli sitä samaa, hyvää siistiä perusrataa, joskus ruusuke, mutta yleensä sijoitus kärjen ja keskivälin paikkeilla, lähempänä sitä keskiväliä. Kenttää orilla kisattiin pari aloittelijaluokan starttia, mutta se ei ollut omistajalle niin mieluista kuin tavan rataesteet ja kouluratsastus. Pihinpenni itse nautti kaikesta työskentelystä, kunhan sen sai ensin heräteltyä; perusluonteeltaan raudikko oli vähän turhankin rento ja mukavuudenhaluinen kaveri, joka meni mielellään sieltä mistä aita oli matalin. Tajuttoman kiltti, lempeä, helppo hevonen kaikin puolin, lastenkin käsiteltävissä, vaikka kuinka oli ori. Kenen tahansa ratsastettavissa, juuri sellainen nöyrä ja anteeksiantavainen hevonen, joka katsoi kaikki sirkustemput ja virheet sormiensa läpi. Ja kunhan sen moottorin sai käyntiin, Pihinpenni kyllä teki töitä ja kantoi ihan itse itsensä sen sijaan, että laahasi takaosaansa pitkällä perässä selkä- ja vatsalihaksiaan käyttämättä.
Ulkonäöltään ori muistutti paljolti isäänsä, ei vain ollut yhtä ryhdikäs tai karismaattinen. Mutta samanlainen hyvätyyppinen ratsuori se oli, pääkin hieman kyömy, niska ja kaula pitkät ja hyvänmuotoiset, säkä ja satulansija ratsulle otolliset. Runko oli vankanpuoleinen, vähän pitkä ja syvä, lanne ja lautanen pitkät. Jalat olivat vankat, etuset hieman supussa ja vuohiset pitkän- ja vennonpuoleiset, muuta sanomista niissä ei ollut. Käynnissä etujalkojen liike oli vähän ahdasta, ravissa ja laukassa tätä ahtautta ei enää näkynyt. Mikäli Pihinpenniltä ei vaatinut, liike jäi voimattomaksi, eikä askelpituus tai joustavuus päässyt oikeuksiinsa. Todella terve ja pitkäikäinen ori eli 33-vuotiaaksi. Periyttäjänä Pihinpenni ei ollut kaksinen, eikä se järin suosittu ori ollutkaan; 26 jälkeläistä, suurin osa ihan kivoja harrastehevosia keskivertorakenteella. Jos jotain, niin todella hyvä hermorakenne ja työmotivaatio pihinpenniläisillä on - jälkikasvu on isäänsä reippaampaa ihan luonnostaan.

Pihviön isänisä, Köyhänkruunu, on tämän suvun ehdoton ratsutähti. Kolminkertainen kenttämestaruusmitalisti, olkoonkin pronssinen, mutta mitalisti kuitenkin! R-KTK-II -palkitun orin kantakirjalausunnossa sitä kuvattiin seuraavin sanakääntein; "Hyvät tyypit ja leimat, ryhdikäs. Hieman kyömy pää, pitkä niska, kaareva melko pitkä kaula, hyvä säkä ja satulansija, vankanlainen syvä runko, pitkä lanne ja lautanen. Vankat, hyväasentoiset jalat, lyhyet etusääret. Käynti hieman ahdasta takaa, erittäin hyvä yliastunta. Ravissa liike väljenee, erittäin hyvä yliastunta. Laukka tasapainoista ja rytmikästä. Rohkea, positiivinen hyppääjä, hyvä laukan säädeltävyys, kapasiteetikas. Reagoi hyvin saamiinsa apuihin, reipas, positiivinen hevonen." Ratsastettavuudestaan Köyhänkruunu saikin täyden kympin. Tummanrautias, 163-senttinen ori oli melko kuvauksellinen kaveri runsaine jouhineen ja kyömypäineen, joihin suuri, sieraimen yli leviävä kuonopilkku toi vähän eloa. Kenttämestaruusmitalien lisäksi ori kiikutti kotiin ruusukkeen poikineen 110cm esteluokista sekä CIC1-tason kenttäluokista haastaen avoimissa luokissa ponit ja puoliveriset, erinomaisella menestyksellä. Ori oli aikansa hienoimpia kenttäsuomenhevosia, vaikkei sitä kirkkainta mitalia yrityksistä huolimatta saanutkaan.
Köyhänkruunu oli ehkä ratsuna positiivinen tapaus (ja herkkä, yritteliäs, todella rohkea ja esteälykäs.. kehulista jatkuisi pitkään), mutta se oli sitten orin "työminä". Käsiteltäessä hevonen oli melkoinen hapannaama, totaalisen huumorintajuton tapaus, joka ei pitänyt turhan paljosta koskettelusta eikä välittänyt lajitovereistaan. Ruokaansa ori vahti vähän turhankin hanakasti, vaikkei muuten ollutkaan ilkeä hevonen. Hoitaessa se luimi, muttei koskaan tehnyt mitään. Vain 16-vuotiaana ähkyleikkaukseen kuollut Köyhänkruunu jätti 82 jälkeläistä, joukossa jokunen timantti (mestaruusmitalisteja, erittäin hyviä periyttäjiä), pääasiassa kuitenkin niitä heA/100cm -hevosia, erittäin hyviä harrasteratsuja ja kisapelejäkin. Köyhänkruunu periytti vahvasti rakennettaan sekä liikkeitään, luonteeltaan sen jälkeläiset jakautuvat huvittavan vahvasti kahteen leiriin; peruskiva, vähän mukavuudenhaluinen ja kiltti, tai todella kipakka, menevä, herkkä ja reaktiivinen "saisiko tämän isompien ratojen puoliverisenä?" -tapaus.

Tupateeleipiä, isänemänä sukutaulussa vaikuttava tamma, oli melko perinteinen harrastehevonen. Helppo B/80cm, pienellä laitolla ja kunnianhimolla 10-15cm rataestetasoa ylemmäs ja yksittäisiä helpon A:n koulujuttuja, muttei ihan kokonaista ohjelmaa, ainakaan koulutuomarikelpoisesti. Tamman vanhemmat olivat ratsukäytössä, isovanhemmat olivat jo ravureita. 159cm korkuinen, tummanpunarautias tähtipäätamma kierteli lähinnä harjoitus- ja seurakisoja sekä mätsäreitä, eikä niitäkään erityisen aktiivisesti; omistajansa ei ollut järin kiinnostunut kilpailemisesta. Tupateeleipiä oli kaunispäinen tamma, jonka laatutyyppi oli tyydyttävä mutta rotu- ja sukupuolileima erinomaiset. Niska pitkä, kaula kevyt, joskin liittynyt päähän ja runkoon hyvin. Runko oli pitkä ja leveähkö, lautanen jyrkkä, etuset suppuvarpaiset, takajalat moitteettomat, kaikissa jaloissa hieman pitkänpuoleiset ja vennohkot vuohiset. Liikkeiltään tähtipää oli rehellisen vaatimaton, vaikka liikkeistä joustavuutta löytyikin. Oikea etunen meloikin vähän. Hyppytekniikkakin oli vain perushyvä, melko nopea ja pyöreä hyvällä ponnistuksella, jaloistaan tamma vain oli vähän huolimaton.
Kaiken kaikkiaan Tupateeleipiä oli melko hömelö, huolimaton, kuitenkin hyväntahtoinen ja kiltti hevonen, ajoittaisesta raskassoutuisuudestaan huolimatta sympaattinen. Hevonen, joka yritti aina parhaansa, vaikkei ihan onnistunutkaan. Ratsastaja selässään raudikko oli mitä varmajalkaisin, kaiketi Tupateeleipiä tsemppasi itseään ihmisen takia, sillä ilman ratsastajaa tamma kyllä kompuroi ja onnistui kaatamaan melassisaavit, harjapakit ja vähän kaiken muunkin. Nöyrällä tammalla oli erinomainen työmotivaatio ja se oli herkkä, hyvä ratsastaa, vaikkei aina aivan tajunnutkaan, mitä siltä pyydettiin. 22-vuotiaana rajujen suolisto-ongelmien vuoksi lopetettu tamma teki elämänsä aikana myös neljä varsaa, joskaan mikään periyttäjä se ei ollut. Jokaisella sen jälkeläisistä on hyvä luonne, mutta niin liikkeiltään, kapasiteetiltaan kuin rakenteeltaan jokainen on eri puusta veistetty.


Pihviön emä oli vaaleanrautias 157cm korkuinen työhumma ja sunnuntairavuri suoraan Revonlahden perukoilta. Hauraana Hangessa ei koskaan juossut rahaa isäntäväelleen, vaan oli enemmän monipuolinen harrastehevonen, joka käytettiin vähän kaikkialla iltaraveista maaseutumarkkinoille talutus- tai ajohevoseksi. Vierailipa Hauraana Hangessa myös vanhustentaloissa ilahduttamassa. Viilipyttymäisen rauhallinen, todella kiltti, lempeä suomenhevosen perikuva, uskollinen, rehellinen ja nöyrä. Täyden kympin tamma, kuten omistajansa sanoi, vikaa oli vain juoksuvauhdissa eikä sekään haitannut, kun "ei oltu ehditty Kuningatarkilvasta haaveilla". Tamma oli herkkä, hyvä, kevyt ajaa ja ratsastaa, vaikkei se ratsun hommista oikein ymmärtänytkään. Parhaimmillaan Hauraana Hangessa oli reen edessä tai työhevosen askareissa; tavoitteellisella treenillä raudikosta olisi ollut työhevosmestaruuksiin, jos ei nyt mitalistiksi, niin haastajaksi ainakin.
Tamma kantakirjattiin, työsuunnalle ajettavuuskokeella, ja kolmospalkittuna se vietiin kotiin. Hauraana Hangessa oli ennemmin ravityyppinen hevonen, sukupuoli- ja rotuleima olivat erinomaiset. Ryhti oli erinomainen, kaula valitettavan lyhyt ja alas kiinnittynyt, lapa oli pitkä ja pysty, runko vankka ja hyvänmallinen, jalat kuivat, järeät, asennoiltaan suorastaan erinomaiset. Liikkeet olivat melko matalat, mutta vailla virheliikkeen häivääkään, tahtia, elastisuutta ja askelpituutta olisi riittänyt naapurikarsinoihinkin. Tammalla tehtiin kuusi varsaa, melko ennakkoluulottomasti erilaisten orien kanssa. Jälki oli kapasiteettipuolella epätasaista; harrasteratsua ja sunnuntairavuria, Työhevosmestaruushopeamitalisti, nuorena itsensä loukannut ravilupaus josta tuli suorastaan legendaarinen emätamma kolmen ravikuninkaan emänä. Hauraana Hangessa periytti kuitenkin hyvää luonnettaan sekä erinomaista ajettavuutta/ratsastettavuutta virheettömän liikemekaniikan kanssa, ja jälkikasvu on usein emäänsä parempiravista, muutenkin kuin vauhdiltaan. Tamma eli 28-vuotiaaksi.

Viimeisenä Nuotiolla, Pihviön emänisä, teki kohtalaisen raviuran. Se oli nuorena vähän keskivertoa parempi, iän myötä ero tasoittui ja ori loisti lähinnä pitkillä matkoilla kestävyytensä ja periksiantamattomuutensa vuoksi. Rataeläköityminen tapahtui kuitenkin ennen varsinaista ylempää määriteltyä ravurin eläkeikää, ja Viimeisenä Nuotiolla ratsutettiin. Hyväluonteisen orin ruunaamista ei missään kohti harkittukaan, sen verran siivokäytöksinen, jalkoväliään tai tammoja stressaamaton tapaus se oli. Pitkien matkojen kestävyysjuoksijasta kuoriutui taidokkaalla laitolla kelpo kenttähevonen, ei nyt järin kapasiteetikas, tuttarin peli, mutta tasollaan suorastaan voittamaton. Sen minkä Viimeisenä Nuotiolla liikkeissä hävisi ratsujalostetummille kilpakumppaneilleen, se voitti tasaisuudessa, rohkeudessa, äärettömän siisteissä ja hyvissä rata- ja maastoestekokeissa. Hypätä ori nimittäin osasi, vaikka takaperin, tuumasi ratsastajansa, kehuen samalla orin venyvyyttä, esteälyä, kykyä pitää tasapainonsa tiukemmissakin kurveissa.
Ori kirjattiin J- ja R- suunnille, molemmille kolmannella palkinnolla. "155cm, vaaleanpunarautias, epäsäännöllinen tähti. Hyvät tyypit ja leimat, ryhdikäs. Pyöreä lihaksikas runko, kaareva ylös kiinnittynyt kaula, melko loiva lapa ja hyvä säkä. Kantava lanne, loiva lautanen. Etujalat hyväasentoiset, takajalat hieman pihdissä. Hyvä ajaa/tarkastaa, herkkä, nöyrä eteenpäinpyrkivä ratsastaa. Miellyttävä luonne, reipas ja rohkea." Hyvistä arvioista huolimatta Viimeisenä Nuotiolla ei saanut turhan montaa tammaa; 31-vuotiaaksi elänyt teräsori jätti vain 31 jälkeläistä. Muutama erinomainen este- ja kenttäpeli, pari keskivertoravuria, pääosin kuitenkin sitä turvallista keskikastin hevosta joko satulan alla tai kärryjen edessä. Hyväluonteisia, todella hyviä ajaa ja ratsastaa, yleensä hyväjalkaisia ja miellyttäväliikkeisiä, jos eivät nyt niit näyttävimpiä.

Orimme emänemä, piirtopäinen 157cm korkuinen Pakkasposki oli se suomifilmiliinakko, sievä rautias, vähän järeä ja hyvän heinän pyöristyttämä lempeä perhehevonen ja siitostamma. Pakkasposki ei oikeastaan tehnyt elämässään juuri muuta kuin varsoja; tamman suku oli todella harvinainen ja harvalukuinen, ja omistajansa otti suvun elinvoimaisena säilyttämisen hyvin vakavasti. Kyllähän Pakkasposkea ajettiin ja ratsastettiin kunnon ylläpitämiseksi, vaikka se välillä vähän puolitiehen jäi. Raudikko oli äärettömän pehmeäluontoinen, sosiaalinen ja lempeä hevonen, mukautuvainen ja nopeasti uutta oppiva. Vauhti ei olisi riittänyt radoille, ratsupuolella tammasta olisi saanut kivan pelin pikkuluokkiin. Pakkasposki kantakirjattiinkin ratsastettavuuskokeella hyväksytyllä tuloksella ilman palkintoa. Piirtopään suurin puute oli mukavuudenhaluisuus; se oli hevonen, joka kyllä humputteli mielellään, nautti hitaista hölkkämaastoista sekä rannassa kahlailusta, muttei oma-aloitteisesti tehnyt rehellisesti töitä tai hakeutunut uimasyvyyksiin. Kunnolla pyytäen tamma kyllä teki, olihan se kiltti ja nöyrä.
26-vutoiaaksi elänyt Pakkasposki oli kaunispäinen, vähän matalaryhtinen ja -jalkainen tamma, jolla oli hyvin runkoon liittynyt lyhyt kaula, pitkät ja pystyt lavat, vankka runko ilman silmiinpistäviä virheitä ja mataluuttaan lukuun ottamatta hyväasentoiset jalat. Käynti oli todella pitkää, suoraa ja elastista, oikeastaan moitteetonta, ja kymppi siitä tulikin. Ravi ja laukka jäivät vähän ponnettomiksi, mutta suorat, melko tahdikkaat ja pitkäaskeliset ne olivat nekin, perushyvät liikkeet, jotka paranivat heti kun hevoselta jotakin vaati. Kaikille Pakkasposken neljälletoista varsalle etsittiin hyväluonteinen, eteenpäinpyrkivä isä, sukua painotettiin jalostussuuntaa enemmän. Pakkasposken jälkeläiset ovat melko hyvärakenteisia, ehdottomasti hyväluonteisia perushevosia, eivät erityisen kapasiteetikkaita oikein missään lajissa. Suku kuitenkin säilyi, ja tamman jälkeläisten jälkeläisistä löytyy jo vähän nopsajalkaisempaa ravuria sekä heA/100cm -tason harraste-/kilpahevosta. Valitettavasti meidän Pihviömme ei lukeudu näihin, mutta ehkä sen varsat?

Jälkeläiset

s. 00.00.0000 sh-o/t. Varsuli, e. Isukki, om. Omistajainen

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
ERJ - 41 sijoitusta joista 7 voittoaKRJ - 37 sijoitusta joista 9 voittoa
12.01.2020 Kadon Kartano 80cm 1/26
13.01.2020 Kadon Kartano 80cm 3/26
13.01.2020 Kadon Kartano 80cm 5/26
16.01.2020 Kadon Kartano 80cm 5/26
07.03.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 4/45
19.03.2020 Kototalli 80cm 5/34
20.03.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 5/45
21.03.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 3/45
29.03.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 6/45
01.04.2020 Koistila 80cm 1/28
02.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 1/42
06.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 2/42
09.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 4/42
09.04.2020 Koistila 80cm 3/28
10.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 6/42
12.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 2/42
14.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 6/42
14.04.2020 Koistila 80cm 2/28
16.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 2/42
18.04.2020 Koistila 80cm 3/28
21.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset 80cm 4/42
15.05.2020 Aamun tila 80cm 7/50
24.05.2020 Kuuran Suomenratsut 80cm 6/40
25.05.2020 Kuuran Suomenratsut 80cm 4/40
30.05.2020 Kuuran Suomenratsut 80cm 4/40
01.06.2020 Kingsvalley 80cm 1/30
01.06.2020 Rósgarður 80cm 2/30
01.06.2020 Rósgarður 80cm 5/30
03.06.2020 Rósgarður 80cm 3/30
05.06.2020 Tiiron ratsutalli 80cm 3/39
06.06.2020 Tiiron ratsutalli 80cm 3/39
07.06.2020 Tiiron ratsutalli 80cm 1/39
19.06.2020 Kingsvalley 80cm 1/30
20.06.2020 Kingsvalley 80cm 5/30
20.06.2020 Kingsvalley 80cm 5/30
22.06.2020 Kingsvalley 80cm 5/30
27.06.2020 Kingsvalley 80cm 3/30
12.07.2020 Prime Sporthorses 80cm 1/50
14.07.2020 Prime Sporthorses 80cm 6/50
15.07.2020 Ruskavaara 80cm 2/28
17.07.2020 Ruskavaara 80cm 4/28
12.01.2020 Team J&K he B 3/40
14.01.2020 Team J&K he B 5/37
17.01.2020 Team J&K he B 2/37
20.01.2020 Team J&K he B 6/40
12.02.2020 Mörkövaara he B 2/30
13.02.2020 Mörkövaara he B 1/30
15.02.2020 Mörkövaara he B 4/30
16.02.2020 Mörkövaara he B 3/30
20.02.2020 Mörkövaara he B 3/30
24.02.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus he B 4/45
02.03.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus he B 4/45
06.03.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus he B 6/45
18.03.2020 Kadon Kartano he B 6/40
22.03.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus he B 1/30
26.03.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus he B 2/30
28.03.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus he B 4/30
01.04.2020 Koistila he B 1/30
03.04.2020 Mörkövaara he B 1/30
04.04.2020 Koistila he B 1/30
07.04.2020 Koistila he B 1/30
18.04.2020 Mörkövaara he B 4/30
19.04.2020 Mörkövaara he B 4/30
25.04.2020 Mörkövaara he B 5/30
04.05.2020 Hiivurin Suomenhevoset he B 3/50
05.05.2020 Hiivurin Suomenhevoset he B 1/50
17.05.2020 Ketola he B 1/30
17.05.2020 Ketola he B 1/30
29.05.2020 Tiiron ratsutalli he B 5/50
30.05.2020 Tiiron ratsutalli he B 4/50
01.06.2020 Tiiron ratsutalli he B 1/50
03.07.2020 Hiivurin Suomenhevoset he B 7/50
05.07.2020 Hiivurin Suomenhevoset he B 4/50
07.07.2020 Hiivurin Suomenhevoset he B 7/50
16.07.2020 Kåtnäsin tila he B 2/40
17.07.2020 Kåtnäsin tila he B 4/40
12.09.2020 Nessinjärven kilpailukeskus he B 3/40
15.09.2020 Nessinjärven kilpailukeskus he B 5/40
KERJ - 40 sijoitusta joista 11 voittoaVSR - 5 sijoitusta joista 1 voittoa
02.01.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 1/34
05.01.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 1/34
06.01.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 2/34
08.01.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 2/34
12.01.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 2/10
13.01.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 2/10
15.01.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 3/10
15.01.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 2/34
17.01.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 3/10
24.01.2020 Kadon Kartano tutustumisluokka 2/12
25.01.2020 Kadon Kartano tutustumisluokka 1/12
25.01.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 5/34
04.02.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 1/11
06.02.2020 Kadon Kartano harrasteluokka 1/14
10.02.2020 Kadon Kartano harrasteluokka 2/14
10.02.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 2/11
12.02.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 3/11
12.02.2020 Kadon Kartano harrasteluokka 2/14
02.03.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 1/24
11.03.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 4/24
16.03.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 1/24
25.03.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 1/24
03.04.2020 Kadon Kartano harrasteluokka 3/21
10.04.2020 Kadon Kartano harrasteluokka 4/21
10.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset harrasteluokka 1/13
12.04.2020 Kadon Kartano harrasteluokka 2/21
19.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset harrasteluokka 3/13
20.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset harrasteluokka 1/13
26.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset harrasteluokka 3/13
29.04.2020 Hiivurin Suomenhevoset harrasteluokka 2/13
08.07.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 2/29
12.07.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus harrasteluokka 1/29
23.07.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 2/35
03.08.2020 Kilpailukeskus Lupin harrasteluokka 5/27
03.09.2020 Nessinjärven kilpailukeskus harrasteluokka 4/19
10.09.2020 Nessinjärven kilpailukeskus harrasteluokka 3/19
13.09.2020 Virtuaalitalli Chersey harrasteluokka 2/17
14.09.2020 Virtuaalitalli Chersey harrasteluokka 3/17
18.09.2020 Virtuaalitalli Chersey harrasteluokka 4/17
20.09.2020 Virtuaalitalli Chersey harrasteluokka 2/17
31.12.2019 Hiivurin Suomenhevoset VSR Cup he B 5/32
31.03.2020 Hiivurin Suomenhevoset VSR Cup he B 1/36
31.05.2020 Hiivurin Suomenhevoset VSR Cup 80cm 4/21
31.07.2020 Susiraja VSR Cup harrasteluokka 2/13
30.09.2020 Hiivurin Suomenhevoset VSR Cup 70cm 3/14

Valmennukset & päiväkirja

28.02.2020 NJ erikoisnäyttelyt Haltiasalossa, kirjoitti Lissu T.

Olkoon miten erikoisnäyttelyt, joista joka ikinen sertin arvoinen saa sertin, minua jännitti. Hipelsin takkini vetoketjua, hengittelin syvään, ja kuuntelin narrin räkänaurua siitä, miten näyttely- ja kantakirjatuomaria nyt niin jännittää, mahtavatko omat hevoset muuttua gerbiileiksi kehässä ja jäädä ilman sertiä. Mokomakin.
Olimme saapuneet Haltiasaloon kahdentoista hevosen voimin; Pihviö, Telkkä, Vaisu, Sylvesteri, Harmi, Aalto, Pouta, Riita, Peippo, Unimasa, Tonttu ja Papu. Kahden rekan reissu. Kaksi hevosta per luokka. Päivä alkoi oriluokissa, Pihviö ja Telkkä ensimmäisinä, minä Pihviön ja narri Telkän esittäjänä. Ja vaikka tasan tiesin, että kaikki mukana olevat sen sertin saavat (ehkä luokan viimeiseksi tai ainakin häntäpäähän sijoittuen, mutta silti), minua jännitti. Onneksi ensimmäisenä esitysvuorossa oli Pihviön kaltainen sympaattinen, hyvähermoinen viilipytty, jonka kanssa suurin huoli on riittävän lennokkaan ravin esittäminen.

Se ravikin sujui oikeastaan todella hyvin, vaikka alaeranmokoma, näyttelyiden tuomari, meinasikin pistää minut juoksemaan uusiksi. Pihviö käyttäytyi kehässä todella hyvin ja riemukseni seisahtui kerrasta toivottuun asentoon; tämän hevosen kanssa se jalkojen pikkuviilaus ei ole ainakaan kotikuvauksissa onnistunut, Pihviö harppoo aina liikaa, vaikka reppana toki parhaansa yrittääkin. Ori katseli muita hevosia uteliaasti, ei huutanut tai pörhistellyt, vaan esiintyi käytöspuolella erinomaisesti edukseen.
Vaan niin esiintyi kehässäkin, sillä lopullinen sijoituksemme luokassa oli toinen! Hymy oli herkässä, kun alaera kätteli minua palkintojenjaossa ja rapsutteli hyvin ylpeän, tyytyväisen näköisen Pihviön lapaa. Tässähän tulee pohtineeksi, josko leipoisi Herra Huvittavannimisesta Championin.. vaikka sitten tuomarinäyttelyiden kautta, kun minä saan niihin kiikuttaa hevosia.

20.05.2020 Maastoestevalmennus, valmentajana enna

En ollut hetkeen käynyt Susirajassa ja olinkin iloinen, kun narri soitti ja pyysi minua pitämään maastoestevalmennuksen hänelle ja Pihviölle. Voin myöntää, että nauroin ääneen kuullessani hevosen nimen, mutta toisaalta, kun on kyse Susirajasta, ei mikään hevosen nimi tuota enää suurta järkytystä. En tiedä mistä kaksikko noita nimihirviöitä oikein bongailee, mutta eihän sitä kuulukaan ketään tuomita nimen perusteella, antaa kaikkien kukkien kukkia, vai mitä! No, joka tapauksessa, saavuttuani tallille narri talutteli elävää pihviään pihapiirissä ja heilutteli mulle iloisesti kättään. Autoin narrin hevosen selkään ja lähdimme yhtä matkaa kohti maastoesteitä.

Alkuverryttelyssä keskityimme lähinnä saamaan Pihviön hyvin avuille ja kevyeksi ja laukassa treenasimme hyvää kahden pisteen istuntaa ja ihanteellista vauhtia kenttäkisojen maasto-osuuksia varten. Pihviö vaikutti letkeältä kaikki käy -tyypiltä ja tunti eteni sujuvasti. Verryttelyhypyiksi ratsukko hyppäsi pieniä tukkeja ja hautaa. Ori hyppäsi mitä pyydettiin ja meni sitä vauhtia, mitä ratsastaja halusi. Aloin kyllä ymmärtää, miksi Susirajan pitäjät olivat Pihviön ostaneet nimestä ja puuttuvasta kapasiteetista huolimatta: olihan tuo tummanrautias nyt aika symppis tyyppi ja todellakin rehti kaveri, mitä työntekoon tuli. Kun Pihviö oli saanut alle hyviä verryttelyhyppyjä, siirryimme banketille. Ylöshypyt olivat alkuun vähän kiipeämistä, mutta narri tsemppasi hienosti ratsuaan ja avusti sen, minkä pystyi. Ratsukko pääsi hyvään rytmiin hypyissä ja ne muovautuivatkin paljon sujuvammiksi toistojen myötä. Tunnin päätteeksi pyysin ratsukkoa vielä hyppäämään vähän isompaa hautaa, jolle Pihviö venytti hyppyjään hienosti. Loppuverryttelyksi narri ja Pihviö menivät kevyttä ravia ja tekivät pitkät loppukäynnit.

06.06.2020 Helppo B ja piknikrajoite, kirjoitti Lissu T.

Hevosten liikuttaminen vesisateessa on sitten lystiä hommaa. Olin varmasti naama ihan norsunveellä ratsastaessani Pihviöllä kouluratatreeniä, kun kesken ohjelmamme taivas repesi. Vettä tuli kuin saavista kaataen, eikä se sade muuten ottanut laantuakseen. Siinäpä sitten treenasimme ohjelman lisäksi säänsietokykyämme. Onneksi Pihviö ei korvaansa lotkauta reippaammallekaan sateelle, ja näin kesäaikaan se niskaan valuva vesi on kuitenkin lämpimänpuoleista. Jäätävään tihkuun en todellakaan olisi jäänyt hiomaan koko rata leikkaata keskilaukassa.

Pihviöhän on siitä mainio kaveri, ettei se sano oikein mitään mihinkään. Ei tätä ihan turhaan luottohevoseksi kutsuta. Ori ei ollut moksiskaan yllättävästä kastumisesta, eikä rankkasade vaikuttanut työmotivaatioon tai mihinkään muuhunkaan. Siinä, missä vähän diivamaisempi hevonen aloittaa venkoilun kastumisen tai kentälle ilmestyvien lätäköiden vuoksi, Pihviö eteni tasaisen varmasti, kuuntelija apujani, suoritti saamansa tehtävät ihan samalla tavalla kuin ilman ilmankosteuden rajua muutostilaa. Helppo B:0 2009 eteni hyvällä tahdilla tehtävästä toiseen, ja erityisen tyytyväinen olin voltteihimme sekä pehmeisiin, täsmällisiin siirtymisiin. Kisattuani aktiivisesti vaativaa B:tä haltiasalolaisella Räiskyvän Herttuattarella olen taas paremmassa, kunnianhimoisemmassa terässä, ja se näkyy! Aktiivinen valmentautuminen sekä naftaliinista kaivettu lihashuolto tekevät ihmeitä; ihan hävettää myöntää, että välillä ne.. jäävät. Ja Pihviö, voi Pihviö, miten mahtavan motivoinut ja yritteliäs se olikaan! Se keveni, pehmeni treenin edetessä, kuunteli, yritti, yritti ja vielä kerran yritti. Etenkin ravitehtävissä huomasin selkeää parannusta lopputreeniä kohden. Ei muuta kuin kärryt ja traktorinrengas perään ja vähän persuusta kehittämään!

08.06.2020 Hyvän mielen kärryttelyä, kirjoitti Lissu T.

Pihviön kavioiden kopse on rauhoittavaa, rytmikästä, hoidetulla metsätiellä. Ori hölkkää rauhallista, rentoa ravia koppakärryjen edessä, tyytyväisen ja vireän oloisena. Metsälenkki on tänään kevyen tahdin ja matalan sykkeen treeni, joskin pitkällä matkalla. Ja miten Pihviö nauttiikaan päästessään vaihteeksi kärryjen eteen hölkkäämään! Viime kerta maastossa olikin maastoesteitä, sitä edellinen porukkamaasto ratsain.
Ja mikäs tässä on kuskinpukilla istuessa, varman, rauhallisen hevosen ohjaksissa. Vastaan tulleet ravurit ohitimme juuri sillä rauhallisuudella kuin kuuluukin, minä nostin kuskeille kättä, Pihviö ei sanonut mitään. Fasaanien huutelu sai orin korvat kääntymään, ei sen enempää. Kännykkäsovellus mittaa ja kirjaa kulkemaamme matkaa, eikä Pihviöllä tunnu olevan sen suurempi kiire kotiin kuin minullakaan. Askel pysyy varmana, kevyenä, hengitys ei muutu puuskutukseksi. Täällä Takapajulan tasamailla ei oikein pääse kunnon mäkitreeniä tekemään, jokunen kevyt loiva nousu ja yhtä naurettavan loiva lasku reitillemme mahtuu. Maastoesteradankin mäet on ihan rakentamalla rakennettu. Näille kärrykelpoisille teille ei kukaan ole alkanut mäkiä rakentamaan, vaikka ehkä pitäisi; mäkitreeni tekee hyvää hevoselle. Ja löysistymään päässeille ratsastajille.
Lopulta, pitkien hölkkä- ja käyntipätkien jälkeen, tien pää, hyvä leveä kääntöpaikka, turpa kohti kotia. Pihviö höristää korviaan, sen ryhti ei muutu eikä askellus muutu kiireisemmäksi, mutta kyllä siitä silti huomaa suunnanmuutoksen. Ori tietää olevansa kotimatkalla, kohti kehuja, kiitosta, kuivatettuja leipäpaloja sekä ihanaa tarhassa piehtaroimista. Eikä Pihviö missään vaiheessa matkaa nyi tai paina ohjille, se pysyy täsmälleen samana hyvänä, tasaisena, pehmeänä ajettavana kuin mitä menomatkalla.

30.09.2020 Kilpapihvi, kirjoitti Lissu T.

On vähän ironista, että näin tasaiseen tahtiin tulosta tekevä hevonen on näinkin matalatasoinen peli kuin meidän Pihviömme. VSR Cupeissa Pihviö teki vähän epätasaista jälkeä, mutta toi kuitenkin kotiin yhden ruusukkeen. 3/14 70cm luokassa, ja siitä hieno mahalasku 80cm luokan viimeiseksi. Osasyy on kyllä ihan kuskissa, aloin ahnehtimaan lyhyempää tietä ja tiukempaa mutkaa. Puomeja kolisi, enkä välitä edes katsoa lopullisia virhepisteitä. Pihviötä täytyy kyllä kehua sen hienosta asenteesta, yrityksestä ja tsemppaamisesta, se oli koko radan oma ihanan yritteliäs itsensä! Koulucup meni minun ja Pihviön osalta heikommin, helppo C ja 17/22. Tämän otan kyllä ihan kokonaan piikkiini, en ratsastanut oria tarpeeksi kevyeksi edestä vaan rata meni aika pitkälti etupainoisena hiihtäen. Ei sellaisesta pidäkään palkita.

Vaikka cuptulokset eivät yhtä ruusuketta lukuun ottamatta paljoa annakaan aihetta juhlia, pääsääntöisesti Pihviö on ollut hyvin tasainen suorittaja. Vielä muutama koulusijoitus, niin ori on kerännyt siitäkin lajista 40 sijoitusta! Olemme vähän leikitelleen ajatuksella, että ori onnistuu jollain kurin tekemään itseään lahjakkaampia jälkeläisiä, jotka ovat ratsastettavuutensa ja luonteensa (sekä suoritusvarmuutensa) puolesta isänsä kaltaisia mainioita kavereita. Koska mainio Pihviö on, todella hieno, hyvä hevonen. Tekisi mieleni sanoa kilpahevonen, siitä huolimatta, ettei tämän taso vastaa miltään osin mielikuvaani oikeasta kilpahevosesta. Ne kovatasoiset tammat haluaisi astuttaa kovatasoisilla oreilla, muttamutta.. Pitää miettiä. Pihviö ei ole nopealla vilkaisulla ykkösvalinta tulevaisuuden jalostusoriksi, ja tokkopa tästä mitään jalostusmenestystä tulee. Jos Pihviössä on yhtään periyttäjän vikaa, se voisi jättää nimenomaan tasaisia, hyväluonteisia jälkeläisiä, hienoja harrastehevosia ja pelejä pikkukisoihin. Jalostamisessa pitää muutenkin pohtia useampi sukupolvi eteenpäin, ei pelkästään seuraavaa sukupolvea. Ja Pihviö voisi olla omiaan tasoittamaan hieman.. luonteikkaampia sukulinjoja.

Nyt se on kuitenkin tallin virallinen Kilpapihvi, kaikella rakkaudella sanottuna. Ei jalostusori, vaan yksi kilparatsuista. Matalasta tasosta sekä sieltä takavasemmalta kuuluvasta tirskunnasta huolimatta.