Russian Miscreant "Käntty" | kasv. Susiraja |
holstein, tamma | om. Susiraja (VRL-06046 ja VRL-12701) |
161cm, musta, tähti, sukkasia | kisaa ko huomista ei ois |
11v, s. 16.05.2014, satunnainen (4v 20.05.2014) | hyppypomppu; he A / 160cm / 130cm |
Käntty on, suvulleen uskollisesti, tyhmä kuin saapas ja tajuttoman kiireinen. Holstein on kuitenkin kiltti kuin mikä, ja on periaatteessa kenen tahansa käsiteltävissä, jos kyse on vain harjailusta ja taluttelemisesta. Tamma ei käsitellessä tekisi pahaa kärpäsellekään, ja jännittävät / pelottavat uudet asiat se kohtaa varautuneella uteliaisuudella pakoon säntäämisen sijaan. Oikea kullanmuru ja haliponi, mutta annas olla, kun erehdyt selkään - Käntty on herkkänahkainen tamma isolla t:llä. Liian roisista komentamisesta tamma kiskaisee herneen nokkaan, yhteistyö loppuu siihen ja pahimpina päivinä elikko pukittaa ratsastajansa alas ihan vain protestina. Ja oikein tähtää siihen seinään pukitellessaan.
Hoitoa!
Tämä mamman mussukka osaa olla kiukkuperseinen, herkkänahkainen diiva, kun sillä ratsastetaan. Känttyä pitää ratsastaa rauhallisesti ja pehmeästi, mutta sopivan jämäkästi ja johdonmukaisesti, jos mielii saada tulosta aikaiseksi. Liian roisia ratsastamista tai komentamista tamma protestoi lievimmillään päätään nakkelemalla, pahimmillaan pukittamalla ratsastajan selästään. Käntyn köyrypukit ovat jäätävä näky, ja vielä jäätävämpiä ne ovat, jos sattuu istumaan selässä. Olkoonkin klisee, mutta toimiessaan holstein on oikein mukava ja pätevä kaveri. Tuntuma ei ehkä aina ole paras – etenkin käyntiä nostettaessa Käntty nostaa päänsä ilmaan ja tuntuma katoaa -, ja helppo A menisi läpi vain niukin naukin, mutta esteillä Käntty on melkoinen peto.
Käntty osaa periaatteessa kaiken, mitä helppoon A:han vaaditaan, mutta käytännössä kouluradalta ei kaksisia pisteitä haettaisi. Kotioloissa sileätreenit sujuvat ihan hyvin, kunhan Käntyltä ei vaadi turhan hankalia. Mikäli treenattava asia on Käntyn mielestä vastenmielisen vaikea, se alkaa venkoilla, kiemurrella ja nakella päätään, eikä yritäkään tehdä yhteistyötä. Helpot asiat holstein suorittaa mielellään, ja odottaa valtavasti kehuja jo onnistuneesta pohkeenväistöstä.
Parhaimmillaan musta tamma on esteillä, ja sukua katsoessa sietääkin. Käntyn herkkyys virittyy äärimmilleen, kun se näkee esteitä, ja siinä samalla vauhdinsäätely ja aivotoiminta lähtevät lomalle jääden ratsastajan vastuulle. Vaikka tamma rakastaa hyppäämistä yli kaiken, se kieltää hyvin herkästi kokiessaan, ettei ratsastaja osaa asiaansa/kohtelee ratsuaan jotenkin huonosti/otsapanta ei ole tarpeeksi bling bling. Vähäeleisen, mutta määrätietoisen ihmisen kanssa Käntty tekee hyviä hyppyjä, mutta siihen se sitten jääkin. Ratsastaja joutuu huolehtimaan lähestymisistä, laukan temposta ja ponnistuspaikoista, sillä Käntty ei osaa tehdä niiden eteen mitään, eikä hevonen osaa paikata ratsastajansa virheitä. Osaavan kuskin kanssa meno on helpon näköistä, kun tamma saa selkeän toimintasuunnitelman radalle, esteiden ylitys on se helpoin osuus.
Maastoilu kannattaa jättää suosiolla välistä, koska vähänkään pusikkoisemmissa maisemissa tamma on ihan ”ehhehehehehe metsä”, mikä mukamas oikeuttaa pyörimisen, hyörimisen, ratsastajan unohtamisen ja turpa maata pitkin ravaamisen jännän asian X perässä.
Kisaamista!
i. Wister Rogue ERJ-I, KERJ-II holst, rn, 163cm |
ii. Rodney ERJ-I holst, rn, 167cm |
iii. Kavanagh Roy holst, prt, 171cm |
iie. Bringing Up Barbie holst, prn, 167cm | ||
ie. Cosmic Ginelle ERJ-I holst, rn, 164cm |
iei. Gilmour ERJ-III holst, rn, 162cm | |
iee. Cosmic Ways YLA2, ERJ-II holst, rn, 165cm | ||
e. Russian Revolution PB holst, rn, 162cm |
ei. Rise Against ERJ-I holst, m, 161cm |
eii. Rochallor ERJ-I holst, trn, 169cm |
eie. Anarchy in UK YLA2, ERJ-I holst, mkm, 163cm | ||
ee. Saturnine PB ✝ ERJ-I holst, rn, 166cm |
eei. Louis D'Aragon ERJ-I holst, mkm, 167cm | |
eee. Taran De La ✝ YLA2, ERJ-I holst, m, 162cm |
Käntty ei ole tarjolla jalostukseen.
Syntynyt | Varsan nimi | Isä | Omistaja |
00.00.0000 | rotu-skp. Nimi | i. Isän nimi | om. Omistaja |
Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuunottamatta tarinakisoja jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).
23.06.2014 estevalmennus, valmensi Melle
Lissu verrytteli kaunista tummaa tammaansa kentällä saapuessani valmentamaan. Käntty kiukutteli sen minkä ehti, mutta muistutin jo alkuverryttelyissä hyvin pehmeistä avuista ja määrätietoisesta ratsastuksesta, jonka avulla saimmekin tamman toimimaan Lissun alla helpohkon näköisesti.
Käntty liikkui energisesti ja viellä energisemmin, kun kyhäsin verryttelyksi kolmen kavaljetin jumppasarjan. Käntty suorastaan innostui lähestyessänne jumppista, mutta Lissu istui tiiviisti ja kylmäpäisen oloisena kyydissä, joten Käntty pysyi lapasessa ja ylitti kavaljetit hyvin, joskin hieman liioitellen.
Kun tehtävä toistettiin toisestakin suunnasta annoin ratsukolle mahdollisuuden huilahtaa ja kasasin sillä välin kentälle kahdeksan esteen teknisen radan pätkän, jonka arvelin tuovan haastetta Käntyn erityisen herkkyyden vuoksi. Lissu kuitenkin osasi selkeästi asiansa ja ensimmäisellä pienehköllä 80cm radalla säästyttiin kielloilta ja muilta hömpötyksiltä.
''Hienoa ! Käännä se vasempaan ja odota hetki, nostan esteet 130cm tasolle'' hihkuin Lissulle ja kipitin ympäri kenttää nostelemassa esteitä toinen toisensa perään. ''Noniin, alappas tulla ! Samalla fiiliksellä, tempolla ja ratsastuksella niin kaikki sujuu ookoo'' ja Lissu nosti laukan ja lähestyi jo ensimmäistä estettä, tosin hieman liian kovaa vauhtia ja niinhän siinä sitten kävi, että Käntty kieltäytyi. Seuraavalla ylityksellä rata kuitenkin sujui todella mallikkaasti, joten jätimme reenit tällä kertaa siihen. Oikein oivasti suoritettuja tehtäviä, jatkakaa samaan malliin!
02.07.2014 estevalmennus, valmensi yaren
Käntty oli selvästi niitä hevosia, jotka ihan oikeasti opettavat ratastamaan. Lissulla oli selvästi vaikeuksia tämän tamman kanssa, mutta taitavasti hän kyllä osasi myös tehdä temppuiluista lopun. Käntty tuntui kokeilevan kuitenkin naista yhä uudestaan ja uudestaan, varsinkin alkuverryttelyiden aikana. Diivamainen tamma sai tuon tuosta päähänsä poukkoilla milloin aitaa ja milloin estettä kohti, vielä ihan ilman mitään pätevää syytä. "Vai että tällainen päivä tänään", Lissu murisi ja koitti jälleen kerran saada tammaan edes jonkinlaista kuria, jotta esteiden hyppääminen olisi edes jossain määrin mahdollista. Kun Lissu oli lopulta saanut käytyä kaikki askellajit läpi ja asettanut tammaa kaikenmoisilla volteilla ja ympyröillä (kiskottuaan kaiken lisäksi tuon tuosta samalla mitalla takaisin päätään viskovan tamman ohjia), tuli hän luokseni hengästyneenä. Onneksi en ollut rakentanut mitään kovin monimutkaista esterataa, vaikka toki korkeutta olikin valtavasti. Jälleen kerran minua pelotti päästää Lissu hurjan tammansa kanssa hyppäyspuuhiin, mutta vähitenhän minun tässä tarvitsi pelätä. Sydän kurkussa seurasin, kun ratsukko hyppäsi alkuun pariinkin otteeseen verryttelyesteen ja Lissu joutui hyvin pienin liikkein ohjailemaan tammaa, jotta se ei olisi ottanut mistään nokkiinsa neitimäiseen malliinsa. Sama meno jatkui varsinaisilla esteillä, vaikka kyllä se potentiaalikin alkoi sieltä läpi kuultamaan, vaikka Lissun pitikin tehdä kovasti töitä saadakseen sen näkyviin. Muutamalle esteelle ratsukko lähestyi turhankin vauhdikkaasti ja ponnistuskohta oli jäädä uhkaavasti liian lähelle estettä, mutta minä ennätin onneksi rääkäistä sen verran lujaa Lissulle, että korjaa nyt hemmetti soikoon sen vauhdin kohdalleen ja alkaa jo hyppäämään. Hyvä, ettei nainen jo huutoni takia ollut rämpsähtää nenilleen hevosen selästä! Hän sai kuitenkin viime tingassa tilanteen korjattua ja rata oli sillä selvä. Toivottavasti näiden kahden meno ei aina ollut yhtä vauhdikasta...
15.07.2014 estevalmennus, valmensi Miivi
Käntty verrytteli ratsastajansa kanssa väistellen lätäköitä vähän väliä. Pyysin ratsukkoa ravaamaan. Käntty nosti nätin ravin, mutta juuri sen tullessa kuolaimelle läheisessä tarhassa hirnahti oripoika, joka sai tamman suunniltaan. Ratsastajan rauhoitellessa tammaa kokosin esteradan, jossa oli vaivaiset neljä estettä. Kun Käntty oli taas rauhoittunut, koitti rataan tutustumisen aika. Se kierrettäisiin kahteen kertaan, ja ensimmäinen este olisi heti nousutrippeli. Muutenkin se sisälsi trippelin lisäksi vain kaksi okseria ja pystyn, jonka alla oli vesimatto. Ensimmäinen kerta kokeiltiin vain 50 cm rataa, joka sujui mainiosti, hyppäsinhän Käntty 160 cm ratoja. Nostin radan seuraavaksi lähes metriin, ja kaikki paitsi vesimatto sujuivat hienosti. Vesimatossa oli nähtävästi suuri kastumisen vaara, vaikka siellä ei edes ollut vettä. Vesimatolla tamma kielsi molemmat kerrat, ja ratsastaja oli helisemässä. Käskin häntä ajaa Känttyä kunnolla eteen esteen yllä luona, raippaa jos ei muuten. Nyt tamma ylitti esteen, se oli tainnut aistia ratsastajan ärsyyntyneen. Nostin esteet 140 cm korkeiksi, paitsi jätin ongelmia tuottaneen vesimaton 120 cm korkeaksi. Se korkeus sujui, ja nostin kaikki esteet täyteen mittaansa, 160 senttiin. Se korkeus sujui paremmin kuin uskalsinkaan toivoa, heti puhdas rata. Siihen päivän hyppimiset loppuivatkin, ja ratsukko sai aloittaa omatoimisen loppuverryttelyn. Sen aikana annoin palautteen, jonka jälkeen lähdin autolle.
30.07.2014 estevalmennus, valmensi Veera A./pulmakala
Katselin kentällä työskentelevää ratsukkoa ja mietin, että mistä ihmeestä Susirajan hevosten kutsumanimet oiken revitään. Huvittuneena silmäilin Käntyksi kutsuttua holsteinia, joka oli varsin sievä tamma. Kun tamma oltiin talutettu kentälle, se seurasi taluttajaansa kiltisti, muistuttaen tottelevaista koiraa. Ääni muuttui kellossa kun ratsastaja istui selkään, tammamaisuus alkoi suorastaan loistaa Käntystä. Kun ratsukko oli lämmitellyt, annoin heidän hypätä alkuun helppoja, suht matalia esteitä. Huomasin, että hevonen on potentiaalinen, mutta se kaipaa suuresti ratsastajaa laskelmoimaan ponnistuspaikat, lähestymisvauhdin ja -kulman, joten tein heti muutaman muutoksen. Narri ja Lissu varmaan toteavat yhteen ääneen, etten osaa muuta tehdä valmennuksissa, kuin pakottaa ratsukot jonossa hyppimään innareita, mutta olkoonkin. In-and-out este toimisi Käntyn kanssa täydellisesti. Tamma joutuisi itse katsomaan ponnistuspaikkansa, koska sen olisi ponnistettava heti hypystä laskeuduttuaan. Raahasin ensimämäisen esteen eteen ponnistuspuomin, ja kehotin ratsastajaa kokeilemaan innaria eri temmoissa. Hitaalla temmolla tamma keskittyi hyppyihin niin suuresti, että melkein kuuli sen aivoissa tapahtuvan hitaan raksutuksen. Nopeampi tempo toimi paremmin Käntyn kanssa, ehkä siksi ettei sen tarvinnut rasittaa aivojaan. Hypyt sujuivat saumattomasti ja virheettömästi aina ensimmäisen esteen jälkeen. Ensimmäistä estettä lähestyessä Känttyä piti opastaa runsaasti, että kaikki sujui hyvin. Siirryimme pystyesteelle, jossa oli korkeutta jo vähän enemmän. Käntty tiputti puomin ensimmäisellä kerralla, toisella kerralla se taas kieltäytyi kokonaan ylittämästä estettä. Neuvoin ratsastajaa olemaan läsnä ja antamaan tammalle vielä enemmän tukea, esimerkiksi pienten apujen avulla tai kehottamalla tammaa muuttamaan vauhtiaan siten, että se olisi esteen ylitykseen ihanteellinen. Käntty kyttäsi estettä laukatessaan sitä kohti, mutta loikka jolla tamma liisi esteen yli oli moitteeton. Käntty sai hypätä lyhyen radan muutamaan otteeseen, jonka jälkeen annoin ratsukon tehdä loppuverkan.
30.07.2014 estevalmennus, valmensi mirja
Käskin heti alusta Lissun alkaa taivuttelemaan innokasta ratsuaan käynnissä, jonka jälkeen myös ravissakin, jotta Käntty olisi hypätessä hiukkasen rennompi ja letkeämpi, kuin yleensä. Laukkatyöskentelyä mentiin ensin vain keskiympyrällä ja parit laukanvaihtotehtävätkin tehtiin, mutta sitten, vihdoinkin alettiin hyppäämään!
Tehtävä kuului näin; ensin ravilähestymisellä apupuomilla tehostettu iso ristikko, sen jälkeen kaarevalla linjalla melkein kentän keskellä oleva pikkupysty laukalla, ja sitten vielä lopuksi lyhyellä sivulla oleva, noin 70 cm tasaokseri. Tehtävä sujui Lissulta ja Käntyltä loistavasti, vaikka toista Känty luonteen puolesta luulinkin. Tosin mutkitteleva pikkupystylle ei ollut kovinkaan kauniin näköinen... Samaa tehtävää mentiin vielä hetken aikaa, mutta vain isompina esteinä. Ristikko pysyi kylläkin samana, mutta pysty nousi kahdella pykälällä 75-senttiseksi, ja okseri kymmenellä senttimetrillä kahdeksankymppiseksi esteeksi.
Lopuksi käskin Lissun ottaa Käntyn kanssa vielä vähän eri tehtävää ennen rentoja
loppuraveja, -ja käyntejä. Pikkuradan alku oli samanlainen, mutta okserin jälkeen jatkettiin vielä kokorataleikkaalla suunnanvaihto 90 cm pystyn päällä, jonka jälkeen vielä piti mennä lyhyellä sivulla oleva trippeli, joka oli 95 cm korkea. Kyseistä ja samaa tehtävää mentiin vielä 100, 110, ja 120-senttisenä. Pari kieltoa ja diivailuyrityksiäkin tuli, kun Lissu unohti välillä pitää pohkeet kiinni Käntyn kyljissä.
Päiväjärjestys
maanantai: koulua
tiistai: koulua + puomeja
keskiviikko: vapaa
torstai: esteitä
perjantai: koulua
lauantai: esteitä
sunnuntai: kevyttä liikutusta
Hoito- ja loimitusohjeet
+10 astetta: 2 toppaloimea, 6h tarhassa
+5 astetta: 2 toppaloimea, alusloimi, 6h tarhassa
0 astetta: 2 toppaloimea, alusloimi, 5h tarhassa, fleeceloimi sisällä
-5 astetta: 2 toppaloimea, alusloimi, 5h tarhassa, fleeceloimi + kaulakappale sisällä
-10 astetta: 2 toppaloimea, alusloimi, 3h tarhassa, tallitoppaloimi sisällä
-15 astetta: ei ulos, 2 fleeceloimea ja tallitoppaloimi sisällä
-20 astetta: ei ulos, fleeceloimi + kaulakappale ja 2 tallitoppaloimea sisällä
-25 astetta: se saletisti kuolee
Sisällä aina vähintään vohveliloimi.
Tarhaillessa jännesuojat joka jalkaan.
Tarhataan yksin.
Ei melassivettä, ettei liho!
Jalat kylmätään aina liikutuksen jälkeen.
Varusteet
Sileällä koulusatula, pehmustettu vyö, kanget tai englantilaiset suitset (alaturpis!) olympialla ja kaksilla ohjilla, sävy sävyyn huovan kanssa pintelit joka jalkaan.
Hypätessä estesatula, lampaankarvaromaani ja panssarivyö, meksikolaiset suitset pelhamilla, kahdet ojat, rintaremmimartingaali, korvahuput, jännesuojat joka jalkaan.
Maastoon samat varusteet kuin hypätessä + häntä pintelöidään.