pääkuva © JKS, hyppykuva © narri, virtuaalihevonen, a sim-game horse

Tohiseva Yötuuli, ensimmäinen virtuaalinen yksityishevoseni, ensimmäinen joka sai mitään meriittiä tai menestystä kuoli 15.04.2013 vanhuuteen omassa karsinassaan 31-vuotiaana. Luonteeltaan minulle täysi kympin hevonen ei kenties ollut se paras opettaja, ja sen kanssa tulikin tehtyä kaikki alun virheet, mutta kärsivällisesti siedimme toistemme puutteet ja viat. Mikään ei kuitenkaan ole ikuista ja Tohon nukuttua pois ikävä on suuri, mutta samalla olen iloinen siitä, ettei Toho koskaan mennyt vanhaksi ja raihnaiseksi esteratsun urasta ja korkeasta iästä huolimatta. Lohtuna minulla ovat Tohon jälkeläiset Epeli, Puuha ja Suomu, jotka eivät koskaan tule korvaamaan emäänsä kuten niiden ei kuulukaan - ne tuovat lohtua ja iloa olemalla omia persooniaan, joissa näkyy Tohon vaikutus.

ja elämä jatkuu, loputtomasti niinkuin sade
ja elämä jatkuu, loputtomasti niinkuin sade
liian suuri loppuakseen
liian raskas jatkaakseen
CMX - Jatkuu niinkuin sade

PP-MVA Tohiseva Yötuuli, YLA2, ERL-III, SLA-II

Tohiseva Yötuuli "Toho" VH03-018-9277 kasv. narri,
suomenpienhevostamma, 145cm om. narri (VRL-06046)
vaaleanrautias, piirto, mej mtj vuohissukka asuu Susirajassa
23.12.2007, 31v* esteet, he A / 130cm / 110cm

*ikääntyy satunnaisesti, 4v 02.07.2008

PP-MVA anottu 20.8.2009, myönnetty 31.8. (3x KP & 3x KM)
YLA2 myönnetty 30.04.2009 tilaisuudessa pistein 23+40+27+35=125p. Toho oli myös luokanvoittaja
ERL-III myönnetty 01.11.2011 tilaisuudessa prosentein 67,87 %
SLA-II myönnetty 15.2.2013 tilaisuudessa pistein 70
Jälkeläisluokka C myönnetty 29.12.2013
YLA3 myönnetty 07.12.2008 tilaisuudessa pistein 17 + 40 + 19 + 18 = 94

Luonnekuvaus

Suomenhevonen? Sellainen junttipäinen hevonen joka ei liiku eteen edes kirveellä? Vanha luotettava Poku-ruuna? Vai sittenkin jykevä peltotyöhevonen? Kovasuinen ruutitynnyriravuri? Ei, Toho ei ole mitään näistä. Se on valloittava, iloluontoinen ja ihmisrakas persoona, joka koittaa olla aina mieliksi ja kaikkien kaveri. Se on pikkuinen tamma, joka kiitää väsymättä yli esteiden ja taipuu vaikka millaiselle mutkalle vain ilahduttaakseen Se on ponikokoinen suomen oman rodun ylväs edustaja joka tuo omistajalleen iloa vain olemalla olemassa ja oma itsensä, jonka luonteesta voisi antaa täyden kympin. Suomalaista sisua ja rehtiyttä jo kolmikymmenvuotisesta sodasta. Hakkaa päälle!

Mitämitä, vieläks sie siinä kuhnit? Pistähä vähä vauhtii että myö päästää joskus uloski vielä! Ei täs ny koko päivää oo aikaa ootella!

Juu ei herranjestas, jos tämän hevosen jätät irralleen hoitaessa olet todellakin helisemässä. Toho ei todellakaan jaksaisi seistä paikallaan hoitotoimenpiteiden aikana, sillä on kiire ulos, kentälle, maastoon, mihin nyt ikinä ollaankaan menossa. Nopeasti sinne kuitenkin pitäisi päästä. Pyörimistä, varpaidentallausta... Harjaat kaulaa ja yhtäkkiä nenäsi edessä onkin takapuoli ja kavio on varpaittesi päällä ja hevonen katsoo sinua kuin kysyen; "Mihinkäs sie jäit?" Tahallaanhan tämä pikkutamma ei satuttaisi edes kärpästä mutta minkäs sille voi jos hoitaja sattuu olemaan liian hidas ja jää alle? Niin, ei yksinkertaisesti mitään, tamma tuumaa ja jatkaa hyörimistä. Kiinnilaittaminen auttaa tähän kummasti mutta liian tiukaksi narua ei saa vetää, Toho kokee sen rangaistuksena ja alkaa ihmettelemään mitä väärää tässä nyt on tehty? Narun voi huoletta jättää niin pitkäksi, että Toho yltää vaikka syömään lattialta. Pelkkä narun näkeminen on tammalle selvä viesti; paikka, siinä, seiso. Tai istu vaikka kunhan pysyt siinä. Ja siinän seisoo, mitä nyt hieman liikuskelee parempiin heinäpaikkoihin tai johonkin jos sattuu tylsää tulemaan mutta pyöriminen loppuu kuin seinään. Hieman hoputtavaisen katseen voi luoda hoitajaan mutta on oikein iloinen ja kiltti hoitaa. Rakastaa kaikkea ja kaikkia. Joka ikinen harja on kaveri jota pitää pussata aina kun se saapuu hoitajan käsissä karsinaan ja ettei hoitaja vai tule kateelliseksi niin täytyy pusutella sitäkin. Tämä tamma on varsinainen pusuponi ja sen kanssa tulee yrmyinkin ihminen väkisinkin hyvälle tuulelle. Hoitotoimenpiteet itsessään ottaa rennosti ja keksii itselleen kyllä puuhaa siksi aikaa. Toho ei ole herkkä oikeastaan mistään, sitä voi huoletta harjata, ei tarvitse miettiä mitä hevonen tekee jos harjaa sen mahan ja takajalat. Ainoa mitä tamma ei voi sietää, on harjan räpläys. Harjan voi setviä jos sen tekee ripeästi mutta hitaat saavat jättää asian sikseen. Letityskin kannattaa Tohon kanssa hoitaa mahdollisimman nopeaan. Kun tamma kerran sanoo siihen ei, ei mikään auta enää. Harja on ja pysyy ulottumattomissa. Toho ei suinkaan näyki, se vain lähtee ulottuvilta ja ravistelee kaulaansa. Nostaa kaviot nätisti eikä koeta vetää niitä pois kädestä vaan odottaa kärsivällisesti. Saattaa kuitenkin unohtaa että jalka on ylhäällä ja yrittää kävellä herkkuheinien luokse.

No vihdoin sie tuot sitä satulaaki vai onko nuo valjaat, päästäänhä me sittenki tän vuorokauen puolella ulos! Hopihopi eläkä nyt sitten jää sinne puhuskelemaa muien kans!

Mitä, varusteisiinko päästiin? Hienoahienoa, Toho tykkää kun päästään lähemmäs ulkoilmaa, se kyllä tietää koska ollaan lähempänä raitista ilmaa, jota se kovin rakastaa. Riimu menee ongelmitta päähän, tamma suorastaan työntää turpansa sinne ja pitää päänsä sopivan matalalla että riimu saataisiin nopsasti kiinnitettyäkin. Varusteidenlaitto taitaa olla ainoa asia, jonka kanssa Toho pystyy seisomaan olematta kiinni seinässä, vaikka varmuuden varalle kannattaa naru jättää paikalleen. Antaa laittaa suojat ja pintelit kiltisti, miä nyt joskus turpa eksyy liian lähelle jalkaa kun se on niin hurjan mielenkiintoista! Toho jaksaa aina olla kiinnostunut kaikesta mitä sen kanssa tehdään. Ja ai että, sieltähän tulee satula! Annas kun mie vähän haistelen, on tamman ensimmäinen reaktio tuohon kapineeseen jonka se on nähnyt noin yhdeksäntuhatta kertaa aiemmin tai montakos se nyt oli. Silti se täytyy aina haistella ja tutustua kapineeseen. Tammalle on helppo laittaa satula, se ei heilu eikä hytky ja säkäkin löytyy melko helposti joten oikea paikka löytyy nopeasti. Vyötä kiristäessä ei pullistele vaan lähinnä nuokkuu pää alhaalla. Ja suitset sitten. Toholla on kyky laittaa päänsä juuri oikeaan kohtaan suitsimista varten ja se haukkaa kuolaimetkin oma-aloitteisesti suuhunsa. Remmien kiristystä odottaa kiltisti. Valjastaessa tamma käyttäytyy samalla tavalla, odottaa rauhallisesti että kaikki saadaan kuntoon ja voidaan kiinnittää myös kärryt perään. Talutus sujuu ongelmitta, reippaastihan tamma kävelee mutta opetettu pysymään taluttajan takana ja pysähtymään yhtä aikaa. Jos tamma kuitenkin pinkoo taluttajan ohi on se heti peruutettava kohtaan, jossa ohitus tapahtui ja seisotettava hetki siinä. Missään tapauksessa Tohon ei saa antaa lähteä liikkeelle ennen kuin se saa siihen luvan.

Ai tallasin varpaas, voi anteeks, helpottaisko jos mie lohduttaisin vähä? Emmie tahallani.

Jäikö varvas kavion alle? Rouhaisiko tamma hampaillaan innostuessaan rapsutuksesta Voi ei, sepäs kamalaa. Toho ei ikinä, ei koskaan halua satuttaa ketään tahallaan ja suorastaan kauhistuu kun huomaa tehneensä moisen asian. Anteeksipyyntö on paikalla viivana, pieni tamma työntää samettiturpansa syliisi ja katsoo anteeksipyytävästi kosteilla silmillään, hamuilee kättäsi silkkiturvallaan kysyen; sattuiko pahastikin?

Jee, ulkona ollaan! No, nouseha siitä jo selkään nii päästäis joskus lähtemäänki!

Tohon selkään on helppo kivuta, se kun seisoo paikallaan kiltisti, pää ylhäällä nuuskien raitista ulkoilmaa ja tarkkaillen pihan tapahtumia. Oi, ihanaa, pääsitkö jo selkään? Sitten menoksi! Toho on veikeä ratsastaa, se yrittää aina parhaansa ja on periaatteessa rauhallinen ja ottaa rennosti - kunhan saa alussa päästellä turhia höyryjä pihalle joita aina väistämättä kertyy. Askeltaa todella reippaasti aina ja kaikkialla mutta ei suinkaan ryntäile kun on alkanut kuunnella apuja. Aluksi mennään ravissa ja laukassa todella lujaa eikä oikein kuunnella mitä se ihminen siellä selässä yrittää sanoa, mutta oikeilla avuilla rauhoittuu nopeasti. Kun aloitetaan ravailu, pinkoo tamma eteenpäin pää ylhäällä ja saattaa kompastua vaikka jalkoihinsa jos ei huomaa varoa. Tästä ei saa missään nimessä panikoitua ja ottaa kireitä ohjia, se tekee tammasta jännittyneen ja tikittäväaskelisen poniparan. Täytyy vain tehdä pari pientä ja rauhallista pidätettä ja periksiantoa ja ohjata isolle voltille tai pienehkäolle ympyrälle. Pianhan Toho alkaa sitten kuunnella ratsastajan käskyjä kiltisti. Kulkee reippaasti myös rauhoituttuaan, muttei läheskään samanlaisella kiireellä vaan reippaasti ja polkien hyvin ja aktiivisesti takajaloilla. Kuuntelee pidätettä ja pohjetta herkästi eikä niitä juuri tarvitse käyttää vaan istunta usein riittää viestittämään esimerkiksi askeleen lyhennyksen tai siirtymisen ja pieni vihjaisu jalalla niin seuraa lennokkaita ja kauniita askelia. Laukkaan siirryttäessä tulee taas kiire ja kauheaa vauhtia. Laukassakin Toho täytyy vain rauhoitella ympyröillä ja pidätteillä niin johan siirrytään rauhalliseen, mutta aktiiviseen laukkaan. Tammalle ei tarvita juuri muuta kuin vihjaisu siirtymisiin ja laukanvaihtoihin, avotaivutukseen tai pohkeenväistöön ja tuo yrittääkin aina parhaansa mukaan keskittyä annettuun tehtävään. Toisinaan kuitenkin pieni ADHD-potilaamme voi menettää mielenkiintonsa tai nähdä jotain kiintoisaa tai ratsastaja ei muista pitää tammaa töissä voi keskittyminen herpaantua, muuten kyllä on täysillä mukana kaikissa asioissa. Toholle täytyy aina keksiä tarpeeksi tekemistä ratsastaessa tai sen keskittyminen ja mielenkiinto lopahtavat. Aivojumppaa, sitä tamma kaipaa myös ratsastaessa, rutiineja pitää toisinaan rikkoa. Jos Tohon keskittyminen herpaantuu se ei enää kuuntele ratsastajaa vaan hötkyilee sinne, tänne ja tuonne. Silloin pitää vain pistää tamma takaisin ruotuun ja alkaa ratsastaa kunnolla, tämän hevosen selässä ei matkustaminen onnistu.

Esteitä mie nään. Ihan selkiästi. Toisaalta viännestäskö sittekki koulua? Ja maastoki kutsuu, päätä sie ku miulle käy kaikki!

Mentiin sitten kentällä esteitä tai koulua tai lähdettiin maastoon, Toho on mukana koko suurella sydämellään. Kun tamma on rauhoittunut, sujuvat koulukiemurat kuin vettä vaan sillä pieni hevonen on notkea ja taipuisa, ja haluaa selkeästi miellyttää ratsastajaansa. Menee kiltisti kaiken mitä ratsastaja käskee, vaikkei ihan osaisikaan tai ymmärtäisi apuja niin parhaansa mukaan silti yrittää miellyttää ratsastajaa. Esteet ovat tamman mielestä ihan superkivoja ja niiden yli olisi kiva vain rynnätä mitään ajattelematta - harmi vain, että siitä aiheutuu aina kovaa kolinaa jos näin pääsee käymään. Toho hyppää hienosti ja hyvällä tyylillä mutta menee välillä hieman liiankin lujaa. Pidätteet ovat paikallaan etenkin jos hypätään hiemankin isompia. Pienillä pystyy juoksemaan lujaa ja hyppäämään hyvin mutta isommilla vauhdista aiheutuu jo ongelmia. Ronskimpia pidätteitä, muttei ehdottomasti nykimistä tai suusta vetoa saa harrastaa - vetokisan voittaa aina hevonen. Kuitenkin esimerkiksi rataa hypätessä tai tunnin ollessa lopussa ei vältämättä tarvitse antaa muuta kuin suuntaohjeet ja hyvä vauhti löytyy melkeinpä itsekseen. Toho hyppää melkein mitä vain; vaikka este olisi todellisuudessa hieman liian korkea tai hieman liian leveä tai lähestymiskulma asteen liian vino, hyppää tamma aina ja usein puhtaasti. Sillä on ihmeellinen kyky venyttää itseään mitä vaativimpiin suorituksiin ihan vain, koska hyppäämistä tamma rakastaa yli kaiken. Maastoilukin on Tohon mielestä superkivaa. Siellä saa yleensä kävellä vaikka kuinka reippaasti vain pitkillä ohjilla ja katsella maisemia. Ravissa saa päästellä vähän lujempaa ja laukatakin saa melko vapaasti. Sehän se vasta kivaa on! Toho on tasainen ja varma luottopolle maastoilussa, se löytää kyllää aina turvallisen reitin ja hyvän jalansijan. Tamma osaa hidastaa oma-aloitteisesti liian vaikeissa kohdissa ja palata takaisin edelliseen askellajiin kun päästään paremmalle pohjalle. Pelloilla on kivaa revitellä laukassa ja siellä voi päästää pari ilopukkia. Kun pelto on päästelty niin hidastaa ihan mielellään eikä taistele pidätettä vastaan, mitä voi tehdä jos kesken kivan laukkarevittelyn alkaa vaatimaan hidastamista. Säikkymätön pikku hevonen joka harvinaista kyllä, ei pelkää edes hirviä. Pelkotiloja kuitenkin saattaa aiheuttaa kaivinkone tai traktori jossa on kauha. Ylipäänsä kauhalliset koneet saavat tamman säpsymään ja jännittymään mutta yleensä Toho ei lähde viemään.

Nousehan siitä kärryille ja hop vaan!

Ajamisestakin tamma tykkää vaikka sitä ei olekaan harrastettu vielä pitkään ja kaikkea ei voi heti muistaa. Kärryjen edessä kuuntelee erittäin tarkasti kaikki viestit ja mielellään kuskinpukilla istuja ei saisi tehdä kamalasti virheitä - selässä tehdyt virheet Toho kun ottaa suhteellisen tyynesti, mutta ajettaessa tuo ei vielä välttämättä tunnista niitä virheiksi ja tekee sitten väärin. Myös ajaessa apujen tulee olla pehmeitä jotta ponikin pysyisi herkkänä ja rentona. Keskittymiskyky on kärryjen edessä huipussaan, tamma kuuntelee vain ja ainoastaan sitä, mitä sen komennetaan tehdä ja toisin kuin ratsastaessa, ei lähde sinkoilemaan ja hötkyilemään sinne ja tänne. Kunnon ajohevosen tavoin reagoi herkästi pelkkään ääneen ja Toho onkin erittäin miellyttävä ajaa. Se pitää vanhuksen mielen vireänä.

Kisapaikkahan tämä. Vieraita o paljo, miusta onki kiva päästä esittelee mitä uutta oon oppinu!

Tohon mielestä kisoissa on kivaa - siellä on yleisöä, ihailijoita ja hurraajia. Käyttäytyy kisoissa järkevästi eikä turhaan säpsy kisapaikkojen äkillisiä ääniä ja hektistä tunnelmaa vaan seurailee kiinnostuneesti touhuiluja omalta paikaltaan. Verryttelyssä on oma iloinen ja reipas itsensä, kenties hieman reippaampi kun kisapaikan jännitys tarttuu mukaan. Esteradalla käyttäytyy vieläkin paremmin kuin yleensä, kuuntelee ratsastajaa että mitäs ohjeita sillä nyt on. Toho tietää selkeästi koska sen pitää olla paras, koska sen pitää näyttää kaikille mihin oikein pystyy ja on suorituksessa aina mukana sataprosenttisesti. Vaikka kotona treenatessa samaa rataa olisi ollut innostus nollassa, kisapaikalla tietää olevansa kaikkien katseiden kohde. Koulukisoissa radalle päästyään ja jälleen katseiden keskellä työskennellessään alkaa kauheaksi diivailijaksi taiteillen itsensä vaikka millaiselle solmulle antaakseen yleisölle ja tuomareille kunnon näytöksen. Todellakin, Toho on kilparatsu henkeen ja vereen, se rakastaa diivailua, esiintymistä ja ihailevia katseita.

Eläinlääkäri ja kengittäjä tulloo? Sitte voiaa uia ja mennä tarhaileen kavereien kaa.

Kengittäjä ja eläinlääkäri, nuo ihanat ihmiset joissa on paljon mielenkiintoista tutkittavaa! Eläinlääkäri saa Tohon kanssa touhuilla ihan rauhassa sillä tammasta mikään ei ole hauskempaa kuin katsella tavallisista arkirutiineista poikkeavia toimenpiteitä. Piikkittää saa, tamma ei siitä hätkähdä. Eihän se niin kamalaa ole jos joku nyt sattuu vähän pistämään, etenkään jos se on se vanha tuttu luottolääkäri joka aina toimenpiteiden lopuksi kehuu hienoksi hoidettavaksi ja antaa porkkanan. Kengittäjäsetä/-tätikin on tosi kiva tyyppi. Kavioiden hoidossa ei ole ongelmia, Toho saattaa mutustaa paidanhelmaa tai tutkia välineitä samalla kun sen kavioiden kimpussa puuhataan. Uiminen ja vesi ylipäänsä ovat myös hauskoja asioita ja pikkutamma rakastaa kesäisin uida ja peuhata järvessä, roiskia ympäriinsä, olla pesulla ja kaikkea muuta veden kanssa tehtävää kivaa. Se ei millään haluaisi pois järvestä kun se on sinne kerran päässyt ja mutruileekin hieman kun lähdetään takaisin kotiinpäin. Hyväkäytöksinen myös muiden hevosten seurassa ja on kaikkien kaveri. Tykkää leikkiä ja jakaa ilomielin heinänsä lauman syrjityn vanhan Pokun kanssa. Tohon ei ole pakko olla lauman paras ja kaunein mutta se inhoaa simputtajia, eikä suostu simputettavaksi vaan näyttää päällepäsmäreille taivaan merkit.

sukutaulu

i. Kurittoman Hallayö
YLA3
sh, mkm, 153cm
ii. Kalman Keisari
sph, trt, 138cm
iii. Kalman Kuningas
evm, sh
iie. Piika Akka
evm, sh
ie. Pirtsakka WQ
sh, rn
iei. Räppääjä WQ
evm, sh
iee. Pirpana WQ
evm, sh
e. CP Touhokas Tytteli
YLA1, VIP MVA Fn, KTK-II
sh, rt, 157cm
ei. NEN Pikku Monsteri
YLA3
sh, 159cm
eii. Tuulen Tervamonsteri
missä? sh
eie. Ratsukartanon Pikku Kirsikka
sh, prt
ee. QM Touhon Neiti
sh, 158cm
eei. Tyyn Touho
sh, trt, 165cm
eee. Horisontin Virvaneito
KTK-II, missä? sh


jälkeläiset

Toho on nyt varsansa tehnyt.

s. 03.05.2009 sph-t. Yötuulen Tuonetar (i. KAD Luukas), om. Minty, kuollut 21.10.2010
s. 06.11.2010 sh-t. Yötuulen Monika (i. Lakean Joonatan), om. Jazzumi, Wild Horse Ranch
s. 22.12.2011 sph-o. Yötuulen Jellona (i. Mörkövaaran Leijonaraita), om. narri
s. 17.02.2013 sh-t. Yötuulen Kauhukuva (i. Vinkare), om. narri
s. 01.04.2013 sh-t. Yötuulen Suonsilmä (i. Mörkövaaran Samuel), om. Susiraja

Kilpailukalenteri

Pelkät sijoitukset:
ERJ sijoituksia yhteensä 72 joista voittoja 12
28.02.2013 Harley Stud 80cm 1/30
05.03.2013 Bairdon 130cm 5/40
03.03.2013 Riihen ponitalli 130cm 1/40
04.03.2013 Riihen ponitalli 130cm 4/40
10.03.2013 Moondance 110cm 4/40
11.03.2013 Moondance 110cm 4/40
13.03.2013 Moondance 110cm 4/40
20.03.2013 Yemene 90cm 2/40
20.03.2013 Yemene 100cm 5/40
22.03.2013 Stewart 110cm 3/30
23.03.2013 Mulberry Ponies 110cm 4/40
25.03.2013 Bogart&Britanov 110cm 1/60
27.03.2013 Koston Suomenhevoset 90cm 5/50
28.03.2013 Bogart&Britanov 110cm 4/60
29.03.2013 Heartland 90cm 4/30
31.03.2013 Koston Suomenhevoset 80cm 2/50
05.04.2013 Mulberry Ponies 100cm 2/40
06.04.2013 Mulberry Ponies 100cm 5/40
07.04.2013 Bogart&Britanov 100cm 1/30
09.04.2013 Mulberry Ponies 110cm 5/40
10.04.2013 Mulberry Ponies 100cm 3/40

18.11.2009 Rowea 60cm 6/41
17.11.2009 Rowea 100cm 2/49
16.11.2009 Rowea 60cm 3/45
16.11.2009 Rowea 80cm 2/49
15.11.2009 Rowea 110cm 4/41
15.11.2009 Rowea 120cm 4/32
01.07.2009 Kielletty 70cm 3/50
01.07.2009 Kielletty 90cm 5/50
01.07.2009 Kielletty 120cm 3/50
30.06.2009 Kielletty 60cm 7/50
30.06.2009 Kielletty 90cm 5/50
30.06.2009 Kielletty 120cm 2/50
28.06.2009 Kielletty 60cm 2/50
06.06.2009 Accusal 60cm 1/45
06.06.2009 Accusal 120cm 2/53
04.06.2009 Accusal 60cm 3/43
04.06.2009 Accusal 100cm 4/61
03.06.2009 Accusal 90cm 3/54
03.06.2009 Accusal 120cm 7/49
02.06.2009 Accusal 110cm 6/53
01.06.2009 Accusal 100cm 6/66
28.05.2009 Daftomor 110cm 2/40
26.05.2009 Daftomor 110cm 6/40
27.05.2009 Bailador 120 cm 2/10
22.04.2009 Accusal 110 cm 4/20
22.04.2009 Accusal 90cm 1/15
20.04.2009 Accusal 110 cm 3/21
20.04.2009 Bailador 110cm 1/19
19.04.2009 Accusal 110cm 1/21
06.04.2009 Rowea 90cm 3/41
06.04.2009 Rowea 100cm 5/46
06.04.2009 Rowea 110cm 2/41
04.04.2009 Rowea 70cm 2/42
01.04.2009 Rowea 60cm 3/39
31.03.2009 Tuuliharja 120cm 2/52
31.03.2009 kutsu 130cm 3/29
29.03.2009 Daftomor 110cm 2/30
26.03.2009 Silhuet 100cm 1/37
21.03.2009 Nummisto 90cm 1/27
21.03.2009 Nummisto 100cm 1/28
21.03.2009 Himea 110cm 2/8
19.03.2009 Accusal 90cm 5/100
18.03.2009 Rowea 60cm 3/66
18.03.2009 Rowea 70cm 7/61
18.03.2009 Rowea 100cm 2/57
16.03.2009 Accusal 90cm 4/100
15.03.2009 Rowea 100cm 2/57
09.03.2009 Reclaim 50cm 1/16
09.03.2009 Reclaim 100cm 2/16
09.03.2009 Reclaim 120cm 2/13
03.03.2009 kutsu 130cm 3/29
06.02.2009 Accusal 100cm 2/50

MUUT sijoitukset
yhteensä 30 joista voittoja 7
26.02.2013 KRJ Bairdon he C, 6/40
28.02.2013 Koston Suomenhevoset, VSR Cup 120cm 3/16
21.03.2013 VVJ Fiktio Noviisi yhdistetty parivaljakoille 4/40
22.03.2013 VVJ Breandan noviisi parivaljakko 2/21, parina Harhakuvitelma
22.03.2013 VVJ Breandan noviisi parivaljakko 2/21, parina Harhakuvitelma
24.03.2013 VVJ Koston Suomenhevoset Noviisi yhdistetty pareille, avoin 5/30, parina Harhakuvitelma
26.03.2013 VVJ Koston Suomenhevoset Noviisi yhdistetty pareille, avoin 5/30, parina Harhakuvitelma
06.04.2013 VVJ Satulinna noviisi yhdistetty pareille 3/40, parina Mörkövaaran Lilja

23.09.2010 KRJ Valkama he B 1/7
23.09.2010 KRJ Valkama he A, 3/10
19.05.2009 Britons Farm he B, 9/100
03.05.2009 PKK Flien Pääkuvasta 3/10, KP
24.03.2009 KRJ Seppele he B 1/37
22.03.2009 KRJ Fektas he C 1/21
19.03.2009 KRJ Reclaim he C 2/5
28.02.2009 KRJ Rowea he C 1/66
28.02.2009 KRJ Rowea he A 4/65
27.02.2009 KRJ Rowea he C 1/66
26.02.2009 KERJ Santo CCI/CIC** 2/7
26.02.2009 KRJ Rowea he B 1/68
24.02.2009 KRJ Rowea he B 6/68
24.02.2009 KRJ Rowea he A 6/65
22.02.2009 KRJ Rowea he A 6/65
20.02.2009 KERJ LL Park CCI/CIC* 2/25
09.02.2009 KERJ Accusal he C 4/18
26.01.2009 KERJ Gaseta CCI/CIC* 1/22
16.01.2009 KERJ KaRa Harrasteluokka 1/32
22.12.2008 Mätsärit @ Konila 6-10-vuotiaat ponit 1/6
27.11.2008 KERJ Apila CCI/CIC** 2/15
29.11.2008 KERJ CCI/CIC* 5/40
30.19.2008 KERJ KaRa Helppo luokka 2/8
07.08.2008 KERJ Pini Liar Tutustumisluokka 3/15
Koko kisakalenteri:
kalenterin päivittäminen lopetettu 14.11.2009!

Kausi 2009

350 kisaa, 65 sijoitusta joista 14 voittoja. Porrastetut merkitty P-kirjaimella ja tasolla vt. X. (alk. 16.3.09)
ERJ kisoja 243, sijoituksia 45 joista voittoja 8.
KRJ kisoja 68, sijoituksia 12 joista voittoja 4.
PKK näyttelyitä 9, sijoituksia 3 joista voittoja X.
KERJ kisoja 26, sijoituksia 4 joista voittoja 2.
MUITA kisoja 4, sijoituksia 1 joista voittoja Y.

ERJ
29.01.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 7/30
29.01.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 120 cm >><< 27/30
06.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 2/50
06.02.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 120 cm >><< 11/33
12.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 20/20
12.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 80 cm >><< 15/29

03.03.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 120 cm >><< 9/30
03.03.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 130 cm >><< 3/29
09.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 40 cm >><< 7/12 >><< PKK-cup
09.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 50 cm >><< 1/16 >><< PKK-cup esteosuus
09.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 60 cm >><< 10/17 >><< PKK-cup esteosuus
09.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 80 cm >><< 7/21 >><< PKK-cup esteosuus
09.03.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 90 cm >><< 4/15 >><< PKK-cup esteosuus
09.03.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 100 cm >><< 2/16 >><< PKK-cup esteosuus
09.03.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 110 cm >><< 10/14 >><< PKK-cup esteosuus
09.03.2009 >><< kutsu >><< lk 8. 120 cm >><< 2/13 >><< PKK-cup esteosuus
10.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 70 cm >><< 51/77
10.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 90 cm >><< 53/95
10.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm >><< 38/96
13.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 70 cm >><< 19/76
13.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 90 cm >><< 21/94
13.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm >><< 62/93
15.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 61/66
15.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 17/61
15.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 51/74
15.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 100 cm >><< 2/57
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 53/66
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 44/61
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 56/74
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 100 cm >><< 32/57
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 70 cm >><< 33/86
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 90 cm >><< 4/100
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm >><< 61/100
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 110 cm >><< 13/22 >><< PKK-cup esteosuus
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 8. 120 cm >><< 15/15 >><< PKK-cup esteosuus
17.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 17/66
17.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 35/61
17.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 55/74
17.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 100 cm >><< 25/57
18.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 3/66
18.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 7/61
18.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 43/74
18.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 100 cm >><< 2/57
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 70 cm >><< 86/91
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 90 cm >><< 5/100
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm >><< 37/100
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 54/66
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 15/61
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 21/74
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 100 cm >><< 16/57
21.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 90 cm, P, vt. 1 >><< 1/27
21.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 100 cm, P, vt. 1 >><< 1/28
21.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm, P, vt. 1 >><< 7/9
21.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm, P, vt. 2 >><< 2/8
25.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 90 cm, P, vt. 1 >><< hyl
24.03.2009 >><< kutsu >><< 7. 110cm, avoin piirretyille >><< 5/11 >><< PKK-cup esteosuus
24.03.2009 >><< kutsu >><< lk 8. 120 cm >><< 4/8 >><< PKK-cup esteosuus
25.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 100 cm, P, vt. 1 >><< hyl
26.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 80 cm, P, vt. 1 >><< hyl
26.03.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm, P, vt. 1 >><< hyl
26.03.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 100 cm >><< 1/37
26.03.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 110 cm >><< 9/33
27.03.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 110 cm >><< 22/50
27.03.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 120 cm >><< hyl.
27.03.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 130 cm >><< 19/31 8 vp.
28.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 9/30
28.03.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 130 cm >><< 12/32
29.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 2/30
29.03.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 130 cm >><< 13/30
30.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 6/30
30.03.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 130 cm >><< 20/30
31.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 15/30
31.03.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 130 cm >><< 16/30
31.03.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 120/151 >><< ERJ-cup
31.03.2009 >><< kutsu >><< lk 8. 130 cm >><< 86/116 >><< ERJ-cup
31.03.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 26/60
31.03.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 2/52

01.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >>< 3/39
01.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 28/42
01.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 9/44
01.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 14/41
01.04.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 31/46
01.04.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 22/41
02.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 35/39
02.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 16/42
02.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 9/44
02.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 18/41
02.04.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 35/46
02.04.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 28/41
03.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 24/39
03.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 19/42
03.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 39/44
03.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 19/41
03.04.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 44/46
03.04.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 17/41
04.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 21/39
04.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 2/42
04.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 26/44
04.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 26/41
04.04.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 27/46
04.04.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 34/41
05.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 37/39
05.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 21/42
05.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 18/44
05.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 21/41
05.04.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 10/46
05.04.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 18/41
06.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 14/39
06.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 12/42
06.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 34/44
06.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 3/41
06.04.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 5/46
06.04.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 2/41
19.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 7/14
19.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 90 cm >><< 9/16
19.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm >><< 1/21
19.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 130 cm >><< 10/13
20.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 9/14
20.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 90 cm >><< 6/16
20.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm >><< 3/21
20.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 130 cm >><< 6/13
20.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm, P, vt 2 >><< 1/19
20.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 120 cm, P, vt 3 >><< 5/5
21.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 12/14
21.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 90 cm >><< 6/15
21.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm >><< 8/21
21.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 130 cm >><< 13/13
22.04.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 4/14
22.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 90 cm >><< 1/15
22.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 110 cm >><< 4/20
22.04.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 130 cm >><< 1/13
27.04.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 110 cm, P, vt. 2 >><< hyl
27.04.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 120 cm, P, vt. 3 >><< 2/10

24.05.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm, P, vt. 3 >><< 5/11
24.05.2009 >><< kutsu >><< lk 8. 110 cm, P, vt. 5 >><< 10/17
24.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 26/40
24.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 80 cm >><< 32/40
24.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 21/40
24.05.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 25/40
25.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 8/40
25.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 80 cm >><< 22/40
25.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 30/40
25.05.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 25/40
26.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 29/40
26.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 80 cm >><< 12/40
26.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 34/40
26.05.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 6/40
27.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 19/40
27.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 80 cm >><< 28/40
27.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 25/40
27.05.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 28/40
28.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 7/40
28.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 80 cm >><< 19/40
28.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 25/40
28.05.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 2/40
29.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 8/40
29.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 80 cm >><< 39/40
29.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 24/40
29.05.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 28/40
30.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 20/40
30.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 80 cm >><< 22/40
30.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 100 cm >><< 40/40
30.05.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 110 cm >><< 12/40

01.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 22/60
01.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 33/61
01.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 16/61
01.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 62/66
01.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 6/66
01.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 53/67
01.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 36/62
02.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 12/43
02.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 23/44
02.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 22/41
02.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 38/48
02.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 42/50
02.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 6/53
02.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 34/48
03.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 44/48
03.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 49/49
03.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 30/44
03.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 3/54
03.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 55/58
03.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 33/58
03.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 7/49
04.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 3/43
04.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 15/44
04.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 15/43
04.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 25/54
04.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 4/61
04.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 35/58
04.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 25/55
05.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 12/43
05.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 40/45
05.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 19/45
05.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 46/57
05.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 23/60
05.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 42/58
05.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 37/49
06.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 1/45
06.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 10/45
06.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 30/44
06.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 32/56
06.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 30/60
06.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 48/59
06.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 2/53
07.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 55/58
07.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 19/55
07.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 28/50
07.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 8/61
07.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 53/62
07.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 19/63
07.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 49/55
28.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 2/50
28.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 37/50
28.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 27/50
28.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 35/50
28.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 35/50
28.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 44/50
28.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 42/50
29.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 10/50
29.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 11/50
29.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 9/50
29.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 40/50
29.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 47/50
29.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 15/50
29.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 26/50
30.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 7/50
30.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 15/50
30.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 20/50
30.06.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 5/50
30.06.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 24/50
30.06.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 41/50
30.06.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 2/50

01.07.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 46/50
01.07.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 3/50
01.07.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 25/50
01.07.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 5/50
01.07.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 12/50
01.07.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 43/50
01.07.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 3/50
02.07.2009 >><< kutsu >><< lk 1. 60 cm >><< 8/50
02.07.2009 >><< kutsu >><< lk 2. 70 cm >><< 19/50
02.07.2009 >><< kutsu >><< lk 3. 80 cm >><< 47/50
02.07.2009 >><< kutsu >><< lk 4. 90 cm >><< 35/50
02.07.2009 >><< kutsu >><< lk 5. 100 cm >><< 16/50
02.07.2009 >><< kutsu >><< lk 6. 110 cm >><< 19/50
02.07.2009 >><< kutsu >><< lk 7. 120 cm >><< 45/50

KRJ
09.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 4/18
09.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 14/25
19.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 48/66
19.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 28/68
19.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 25/65
20.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 29/66
20.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 63/68
20.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 56/65
21.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 63/66
21.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 17/68
21.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 61/65
22.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >>< 25/66
22.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 37/68
22.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 6/65
23.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 29/66
23.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 66/68
23.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 24/65
24.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 15/66
24.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 6/68
24.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 6/65
25.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 60/66
25.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 37/68
25.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 28/65
26.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 42/66
26.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 1/68
26.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 51/65
27.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 1/66
27.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 38/68
27.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 57/65
28.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 1/66
28.02.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 18/68
28.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 4/65

16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 17/62 >><< PKK-cup kouluosuus
16.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 21/38 >><< PKK-cup kouluosuus
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 2/5 >><< PKK-cup kouluosuus
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 11/11 >><< PKK-cup kouluosuus
19.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 7/7 >><< PKK-cup kouluosuus
22.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C, P, vt. 1 >><< 1/21
22.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B, P, vt. 1 >><< 6/21
24.03.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 2/47 >><< PKK-cup kouluosuus
24.03.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 31/31 >><< PKK-cup kouluosuus

19.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 9/100
19.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 91/100
19.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 31/37
19.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 33/36
20.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 37/41
20.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 36/45
20.05.2009 >><< kutsu >><< lk 4. He A >><< 27/35
22.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 17/33
22.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He A >><< 36/36
24.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He b >><< 13/42 81.408%
24.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He A >><< 39/49 60.084%
20.05.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 21/26
20.05.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 20/33
20.05.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 30/39

10.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 54/69
10.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 38/75
10.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 65/71
11.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 48/69
11.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 22/75
11.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 27/71
12.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 48/69
12.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 25/75
12.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 39/71
13.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 58/69
13.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 10/75
13.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 52/71
14.06.2009 >><< kutsu >><< lk 1. He C >><< 12/69
14.06.2009 >><< kutsu >><< lk 2. He B >><< 75/75
14.06.2009 >><< kutsu >><< lk 3. He A >><< 66/71

PKK
26.03.2009 >><< kutsu >><< 3. PKK-luokka poneille >><< 7/10 >><< KM

06.04.2009 >><< kutsu >><< 3. PKK-luokka poneille >><< 5/10 >><< KM
08.04.2009 >><< kutsu >><< 3. PKK-luokka muusta kuvasta >><< 7/9 >><< KM

03.05.2009 >><< kutsu >><< 3. PKK-luokka pääkuvasta >><< 3/10 >><< KP
15.05.2009 >><< kutsu >><< 3. PKK-luokka rakennekuvattomille poneille >><< 10/10 >><< KM
24.05.2009 >><< kutsu >><< 7. PKK Hevoset/ponit >><< 9/10 >><< KM

16.06.2009 >><< kutsu >><< 5. PKK-luokka pääkuvasta >><< 3/12 >><< KP
16.06.2009 >><< kutsu >><< 6. PKK-luokka liikekuvasta >><< 7/12 >><< KM

24.07.2009 >><< kutsu >><< 5. PKK-luokka kuville, joissa myös ihminen >><< 6/10 >><< KM
24.07.2009 >><< kutsu >><< 7. PKK-luokka kilpailukuvasta >><< ?/? >><<
24.07.2009 >><< kutsu >><< 9. PKK-luokka pääkuvasta >><< ?/10 >><<

20.08.2009 >><< kutsu >><< 3. Liikekuva: käsinpiirretyt ponitammat >><< 2/2 >><< KM
20.08.2009 >><< kutsu >><< 4. Pääkuva: käsinpiirretyt ponitammat >><< 2/3 >><< KP

KERJ
10.01.2009 >><< kutsu >><< lk 3. CCI/CIC* >><< 22/35
14.01.2009 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 11/41
15.01.2009 >><< kutsu >><< lk 3. Helppo luokka >><< 6/17
15.01.2009 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 36/41 (37+17+39 = 93)
16.01.2009 >><< kutsu >><< lk 3. Harrasteluokka >><< 1/32
17.01.2009 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 29/40
18.01.2009 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 35/40
19.01.2009 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 21/40
20.01.2009 >><< kutsu >><< lk 4. CCI/CIC1 >><< 18/60
21.01.2009 >><< kutsu >><< lk 4. CCI/CIC1 >><< 33/60
22.01.2009 >><< kutsu >><< lk 4. CCI/CIC1 >><< 24/60
26.01.2009 >><< kutsu >><< lk 4. CCI/CIC* >><< 1/22
28.01.2009 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 24/44
31.01.2009 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 68/70
01.02.2009 >><< kutsu >><< lk 4. Helppo luokka >><< 46/47
04.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. Helppo luokka >><< 11/60
05.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. Helppo luokka >><< 14/60
05.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. Helppo luokka >><< 27/40
06.02.2009 >><< kutsu >><< lk 3. Helppo luokka >><< 60/60
07.02.2009 >><< kutsu >><< lk 1. Helppo luokka >><< 8/40
09.02.2009 >><< kutsu >><< lk 4. Harrasteluokka >><< 7/20
15.02.2009 >><< kutsu >><< lk 4. CCI/CIC1 >><< 24/30
20.02.2009 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 2/25
26.02.2009 >><< kutsu >><< lk 9. CCI/CIC** >><< 2/7
03.03.2009 >><< kutsu >><< lk 4. CCI/CIC* >><< 4/7 >><< PKK-cup, kenttäosuus
31.03.2009 >><< kutsu >><< lk 1. Harrasteluokka >><< 12/12

MUUT
20.04.2009 >><< kutsu >><< gymkhana >><< lk. 1 Speed Waevers >><< 2/22
20.04.2009 >><< kutsu >><< gymkhana >><< lk. 2 Flag Flyers >><< 8/21
20.04.2009 >><< kutsu >><< >gymkhana >><< lk. 3 Sword Lancers >><< 20/20
20.04.2009 >><< kutsu >><< gymkhana >><< lk. 4 Stepping Stones >><< 10/19

Kausi 2008

30 kisaa, 4 sijoitusta, 1 I-tilaa

ERJ

pvm kutsu luokka sijoitus
30.12.2008 kutsu 3. 120-130 cm 13/39
30.12.2008 kutsu 2. 100-110 cm 48/50
21.12.2008 kutsu 8. 130 cm peruttu
21.12.2008 kutsu 6. 110 cm 3/4
30.09.2008 kutsu 4. 100-120 cm 8/12
30.09.2008 kutsu 2. 60 cm 15/40
30.09.2008 kutsu 1. 40 cm 10/40
27.09.2008 kutsu 2. 80 cm 37/84
27.09.2008 kutsu 1. 60 cm 62/81
30.09.2008 kutsu 1. 40 cm 10/40
27.09.2008 kutsu 1. 60 cm 62/81
27.09.2008 kutsu 2. 80 cm 37/84

KERJ
20.07.2008 >><< kutsu >><< lk 1 Harrasteluokka >><< 19/43
07.08.2008 >><< kutsu >><< lk 1 Tutustumisluokka >><< 3/15
23.09.2008 >><< kutsu >><< lk 3 Tutustumisluokka >><< 13/36
30.09.2008 >><< kutsu >><< lk 2 Helppo luokka >><< 2/8 (2+2+5)
09.10.2008 >><< kutsu >><< lk 4 Tutustumisluokka >><< 10/23
20.10.2008 >><< kutsu >><< lk 2 Tutustumisluokka >><< 10/23
27.-29.11.2008 >><< kutsu >><< lk 8. CCI/CIC** >><< 2/15
29.11.2008 >><< kutsu >><< lk 4. CCI/CIC* >><< 5/40
01.12.2008 >><< kutsu >><< lk 3. harrasteluokka >><< hyl.
28.12.2008 >><< kutsu >><< lk 5. CCI/CIC* >><< 14/37

KRJ
29.09.2008 >><< kutsu >><< lk 1 He C >><< 49/67
29.09.2008 >><< kutsu >><< lk 2 He B >><< 54/70
30.09.2008 >><< kutsu >><< lk 2 He A >><< 5/15
10.12.2008 >><< kutsu >><< lk 1 He B >><< 8/21 79.697%
10.12.2008 >><< kutsu >><< lk 2 He A >><< 6/21 82.47%
23.12.2008 >><< kutsu >><< lk 3 He B >><< 20/25
23.12.2008 >><< kutsu >><< lk 4 He A >><< 11/27

Muut
01.12.2008 >><< kutsu >><< laukat >><< lk 2. 700m suuret ponit >><< 10/11
07.12.2008 >><< kutsu >><< yleislaatuarvostelu >><< lk 20. Piirretyt kuvat tammat >><< 2/2
YLA3 17 + 40 + 19 + 18 = 94 Ihana luonnekuvaus!
22.12.2008 >><< kutsu >><< näyttelyt >><< lk 3. 6-10-vuotiaat ponit >><< 1/6

Valmennukset

Valmennukset:
21.02.2013 Estevalmennus by Maggie
Valmennuksen alkupuolella Toho oli jopa hieman liiankin reippaalla tuulella, eikä sen kanssa työskentely meinannut luonnistua. Kun otit kovemmat otteet käyttöön (ts. hieman pidemmät pidätteet ja tiiviimmän istunnan) Toho rupesi toimimaan kanssasi yhteisymmärryksessä. Aloititte hyvin linjalla joka oli korkeudeltaan n. 80cm, ja jatkoitte sitä harjoitusta pari kertaa hyvin tuloksin. Toho hyppäsi mallikkaasti eikä sinunkaan ratsastuksessa ollut moittimista. Radalla (joka koostui 90cm:in muurista ja 110-120-senttisistä pystyistä ja oksereista) Toholla oli vauhti kohdallaan ja ratsastit tiet hyvin kohdalleen. Toho olisi tahtonut hypätä välillä liiankin kaukaa, mutta katsoit askeleet hyvin ja suorititte radan kunniakkaasti. Jotkut tiet meinasivat välillä mennä liankin lyhyiksi, mutta loppujen lopuksi rata meni hyvin eikä Toho kolauttanut yhteenkään puomiin kertaakaan. Ensi kerraksi lisää tarkkuutta, yleisesti todella hyvä suoritus molemmilta!

20.02.2013 Kouluvalmennus by Maggie
Koko alkuvalmennuksen ajan Toho sähläsi miten sattuu, mutta alkoi pikkuhiljaa rauhoittua kun päästiin kunnolla tekemään tehtäviä. Neiti liikkui loppuvalmennuksesta oikein hyvin ja pienin avuin - viimeisen 15 minuutin aikana kaksikon yhteistyö oli upeaa ja saumatonta! Käynnin kokoaminen sujui hienosti ja vaikka alkuun vastalaukka ei meinannut millään nousta, tuli lopulta sieltä tästäkin askellajista hieno näyte. Takaosakäännöksen sujuivat Toholta heti alusta erinomaisen hyvin, mistä huomasi, että sitä asiaa oli harjoiteltu aikaisemminkin. Kun sitten piti taivuttaa ravivoltilla sekä hevosen etu- että takapäätä, etupää taipui välittömästi oikein nätisti, mutta takapää pysyi pitkään suorana ja narri joutui käyttämään pohjetta vähän terävämmin saadakseen tamman takapään mukaan. Valmennus sujui kuitenkin oikein hyvin varsinkin muutaman harjoittelukerran jälkeen.

16.02.2013 Estevalmennus by Janette H.
narri ja Toho olivat verkanneet valmiiksi hyppyjenkin osalta, joten pääsimme heti aloittamaan. Valmennuksen aiheena olivat suhteutetut välit ja pelivara, pysty-okseri oli viiden laukan välillä, mutta tarkoitus oli harjoitella lisäämään väliin kuudes askel tai vähentämään askeleen neljään.
Toho suoriutui 100-120cm välillä loistavasti, ensimmäisen kerran tamma joutui töihin estekorkeuden ollessa 130cm. Innokkaana hyppäähänä tamma kolisutti puomeja muutamaan kertaan, mutta narri sai Tohon nopeasti kuulolle ja hypyt muuttuivat taas yhtä loistaviksi ja hallituiksi kuin aiemminkin, lähestymisissä ei ollut mitään häikkää oli laukka-askelia neljä, viisi tai kuusi. Jos tamma pääsee innostumaan liikaa ponnistuspaikka voi olla vähän liian aikaisin, mutta Tohon kunniaksi on sanottava, että se paikkaa hyvin omia virheitään.
Kaksikko jäi loppuverkkaamaan hyvän valmennuksen jäljiltä.

15.02.2013 Kouluvalmennus by Lissu T.
Tohon vastalaukkatyöskentelyssä oli alkuun paljonkin sanomista, suomenhevostamma kun oli niin kamalan innoissaan, ettei vastalaukkaa näkynyt, kiihdytysajomaista myötälaukkaa ja steppiesitysmäistä ristilaukkaa kylläkin. Valmentaja ei saisi nauraa, mutta minä kyllä nauroin sydämeni kyllyydestä kun Toho steppaili menemään muiden vastalaukatessa samalla kun narri koetti istuntaansa syventämällä ja sadannella puolipidätteellä saada ratsunsa keskittymään.

Kun Toho ei meinannut rauhoittua, komensin ratsukon kentän toiseen päähän päästelemään höyryjä ja keskityin sen ajan muihin ratsukoihin. narrin ja Tohon palatessa takaisin vastalaukkojen pariin muutos oli silminnähtävä; Toho malttoi keskittyä, kaahaaminen ja ristilaukka olivat kadonneet ja tamma esitteli tyylipuhtaita vastalaukkoja molempiin kierroksiin. Pyysin vaihtelemaan laukan tempoakin, eikä mitään ongelmaa.

Kotitreeneihin taasen malttia, innostunut hevonen on ihana työkaveri kunhan malttaa keskittyä niihin töihin.

15.02.2013 Estevalmennus by Dior
Nousit Tohon selkään ja lähdit kiertämään uralla. Toho askelsi tiuhaan tahtiin ja tuntui muutenkin todella energiseltä. Lämmittelit tammaa kaikissa askel-lajeissa, hiukan taivutellen ja tempoa vaihdellen. Sain kasattua maneesin päätyyn pienen jumppasarjan ja käskin sinua ylittämään esteet. Toho oli selvästi kiinnostunut jumppasarjasta ja ylittikin esteet hienosti! Pientä rynnimistä näin, mutta osasit pidättää tammaa, ettei se kompastuisi esteisiin. Korotin esteet 70cm tasolle ja käskin teitä hyppäämään sarjan uudelleen. Toho alkoi pikkuhiljaa keskittyä tehtävään, ja se näkyi hypyissäkin. Vielä oli havaittavissa pientä rynnimistä, mutta ei niin paljoa kuin jumppasarjalla. Korotin nyt esteet metrin korkeudelle. Tein erilaisia esteitä sillä välin kun taivuttelit hiukan tammaa. Sitten pyysinkin teitä hyppäämään okserin ja muurin. Okserilla ei tullut ongelmia, mutta muurilla Toho hiukan ryntäili. Sait kuitenkin tamman aisoihin ja hyppy onnistui - ei kuitenkaan niin hyvin kuin olisin toivonut. Sitten hyppäsitte 130cm korkuista sarjaa. Toho keskittyi nyt työskentelyyn täysillä, eikä hypyissä ollut moittimista. Sitten lopettelimmekin valmennusta.

12.02.2013 Estevalmennus by Janette H.
Päivän teemana oli rataratsastus; tiet, lähestymiset, tempo, uusinta, ja koko ajan ratavauhtista menoa, pikkutarkka nysvääminen ilman aikaa ei kuulunut tämän valmennuksen treeniohjelmaan. Kootessani rataa (pysty - okseri - suunnanvaihto - okseri - suhteutettu väli (okseri - pysty, 5 laukka-askelta) - muuri - suunta vaihtuu - kolmen esteen sarja (pysty - pysty - okseri) josta uusinta pysty - pysty - suunnanvaihto - okseri - trippeli). Pitkä rata, ja teknisestikin vaativa, sillä tällä radalla ei ollut mahdollista tehdä pitkää tai lyhyttä tietä joka esteelle, joissakin kohti pystyi pelaamaan aikaa ja joissakin kohti oli pakko mennä tietyllä tavalla, mikäli mieli saada kunnon lähestymisen. Alkuverkkanne ja verryttelyhyppynne menivät mallikkaasti, muutaman yksittäisen ratatehtävän jälkeen olitte valmiit 130cm korkeaan koitokseenne.

Ensimmäisellä kerralla narri koetti pelata aikaa muutamassa kohti turhan riskaabelisti, ja vaikka Toho miten yritti korjata tilannetta niin pari puomia tuli alas, eikä aikakaan kelvannut minulle. "Uusiksi, ja nyt puhdas rata, tällä kertaa uusintaan asti! Eikä revitellä perusradalla, tasainen tahti, paukkuja pitää olla uusinnassakin!" Oppi meni perille heti, perusrata meni nappiin, Toho oli innoissaan ja esitteli auliisti loistavia hyppyjään, vaikka muutaman kerran lähtikin hyppyyn puoli askelta liian aikaisin. Uusinnassa kiihdytitte liikaa trippelille, mikä kolautti puomin alas, ja totta kai motkotin teille minkä kerkesin ylimääräisestä kaasuttamisesta väärässä kohti lähestymistä ja miten virheetön suoritus yhdistettynä saamaanne aikaan olisi tuonut sijoituksen.

Kaiketi narri kyllästyi motkotukseeni, koska kolmas kerta toden sanoi; ratsastaja teki kaiken juuri eikä melkein miten olin neuvonut ja ohjeistanut, joten Tohon tehtäväksi jäi vain liihotella esteiden yli onnesta soikeana, mistä tamma suoriutuikin loistavasti. Nollarata ja loistoaika, muutama verryttelyhyppy ja sitten loppuverkat, ja lopputulemana leveästi virnuileva valmentaja ja valmennettava, sekä intopiukea, täysin kisavalmis ratsu.

27.12.2010. Esteet 120 cm
Tämä tamma askelsi alusta asti reippaasti ja ratsastajaansa kuunnellen, vaikka aluksi olikin hieman kiire ja innostus näkyi selvästi. Lämmittelyesteet sujuivat hienosti, vaikka vauhtia saikin hieman jarrutella ennen esteitä. Vaikka ratsukko pääsi lujemmassakin vauhdissa pienten esteiden ylitse, isoimmilla esteillä saattaisi liian kovasta vauhdista olla vain haittaa. Siirryttäessä korkeampiin esteisiin ja helppoihin ratoihin vauhti oli jo paremmin ratsastajan hallussa. Ratsastajan ja ratsun yhteistyö oli todella hyvää ja ratsukon välinen luottamus näkyi selvästi. Vaikka ponnistuskohta ei aina osunut nappiin, yli päästiin kuitenkin. Korkeimmilla esteillä, joita valmennuksessa ratana hypättiin, ei tullut ongelmia vauhdin kanssa. Vauhti pysyi suurimmaksi osaksi tasaisena ja tarpeeksi rauhallisena ja tällöin ponnistuskohtakin oli helpompi ajoittaa oikeaan. Ratsastaja ratsasti selkeät, hyvät tiet esteille ja lähes aina esteet ylitettiin keskeltä. Toho kääntyi ketterästi ja tarpeen tullen osasi kiihdyttää vauhtia - ja myös hidastaminen onnistui. Hienoa työtä tältä ratsukolta!

10.06.2009. Ohjasajo
Toho sipsutti kentälle silmissään kaikki maailman veikeys. Ohjeiden saamisen ajan tamma ei olisi malttanut millään seistä paikoillaan, ja harjoittelun alkaessa se lähtikin liikkeelle tarmokkaasti ja asenteena selvästi; nyt mennään eikä meinata. Koska puhtia tuntui olevan sen verran paljon, päätettiin että Tohon kanssa tehdään helpohkoja tekniikkaharjoituksia. Kun perusapujen toimivuus oli käyty läpi, ja todettu ne hyviksi ja herkiksi, saivat Tildy ja Toho vaivata päitään puomeilla. Kun Tildy sai tammansa astelemaan siististi puomien yli, vaihdoimme etäisyyksiä ja saimme näin haastetta ja vaadimme Toholta keskittymistä. Ainoa ongelma mikä Toholla voisi sanoa olleen on se että reipas tamma ei pidätteen saadessaan malttanut pysytellä paikoillaan, vaan yritti porhaltaa heti eteenpäin, ja sen estyessä kääntymään ohjien ympärillä ohjastajaa vastaan. Juoksutusraippaa emme tammalle kuitenkaan ottaneet, meno olisi luultavasti vain kiihtynyt siitä. Lopuksi kävimme vielä pujottelua läpi. Harjoittelimme parin kolmen tötsän avulla, ja etäisyydet pidimme suurina, jolloin kääntymiset olivat loivia ja Tohon helpompia käsittää. Oikein hyvin sai Tildy kontaktin sähäkkään tammaansa, vaikka välillä meinasi näyttää siltä että molemmat lähtevät kaahottamaan. Kotona vain keskittymistä vaativia harjoituksia, isoja ja tavoitettavissa olevia käsitteitä.

29.04.2009. Esteet 80-110 cm
Toholla oli vauhtia jo alusta alkaen. Vaikka tamma kuunteli ratsastajaa, se yritti välillä mm. oikoa kulmissa. Ratsastaja onneksi ehti aina korjata nämä huijausyritykset laittamalla tamman menemään kunnolla. Muut ratsukot olivat aluksi hieman kiinnostavimpia, mutta kunhan pahimmat Toho oli päästänyt pahimmat höyryt ulos, se alkoi keskittyä enemmän ratsastukseen. Tohon alkaessa keskittymään ratsastajan työ helpottui huomattavasti ja ratsasus kävi vaivattomamman näköiseksi. Puomeilla Tohon askeleet hieman sekosivat, jolloin muutamaan puomiin osui tamman kavio. Seuraavan kerran tempo oli tasainen ja reipas, joten puomit ylittyivät kolisematta. Laukassa vauhti oli melko reipas, mutta hyvin puomit ylittyivät. Ratsukko tuli uudestaan hieman rauhallisemmassa tempossa, mikä näytti hallitummalta eikä tuottanut ongelmia puomeilla. 20cm esteet onnistuivat ratsukolta hyvin, vaikka Toholla vauhtia olikin. Voltti ennen estettä rauhoitti tamman menoa sopivasti. Korkeammilla esteillä Toho piti melko reippaan vauhdin, mutta ratsastajan ansiosta tahti pysyi tasaisena ja meno oli hallitumpaa. Korkeimmilla, 110cm esteillä ratsastaja sai jo tehdä enemmän puolipidätteitä, jotta tamman vauhti olisi hidastunut. Näihinkin yhdistettiin voltit, jolloin tamman oli hidastettava. Kuitenkin ponnistuskohdat ja ratsastustiet olivat ratsukolla yksimielisesti päätetty eikä menokaan ollut hallitsemattoman näköistä. Kaiken lisäksi tammalla ponnua riittää eikä puomeja tippunut. Tämä ratsukko varmasti tulee pärjäämään, kunhan treenaavat hieman tasaisen tempon säilyttämistä.

23.04.2009. Esteet 90-120 cm
Toho tuli maneesiin reippaassa, rennossa käynnissä. Tämä ratsukko olikin ollut jo muutaman kerran valmennuksissa Accusalissa, joten tämä oli tuttu paikka. Mitään pelättävää ei siis ollut. Lämmittelyiden aikana laitoit hyvin tamman tekemään mitä piti, vaikka Toho aluksi meinasi lintsata tehtävien loppuun suorittamisesta. Verryttelyesteillä Toholla oli hieman energiaa, jota tietenkin piti vähän tuhlata, joten näimme todella reippaita vaikkakin hallittujen näköisiä hyppyjä. Ylimääräisten höyryjen päästyä pihalle alkoi teidänkin yhteistyö pelata paremmin. Nyt olitte jo yhtä mieltä ponnistuskohdistakin ja sinä määräsit vauhdin. Kun esteitä korotettiin ja ratoja muunneltiin ja hypättiin, oli Toho hyvin hallinnassasi. 120 senttimetrin radalla Toho keskittyi entistä enemmän sinuun ja esteisiin, jolloin näimme todella hienon suorituksen. Puomeja ei tältäkään ratsukolta tippunut ja valmennus meni muutenkin ihan hyvin.

23.02.2009. Esteet 110-120 cm
Toho oli jo alusta asti innoissaan ja energinen. Muutaman kerran tamma kiihdytteli hieman ilman ratsastajan antamia apuja, mutta jonkin ajan kerran poni rauhoittui. Lämmittelyesteet ravissa sujuivat ongelmitta, mutta laukassa tamma innostuikin jo enemmän. Voltit auttoivat Tohoa lähestymisessä ja rauhoittivatkin hieman tamman menoa. Isommilla esteillä pitikin pitää tasainen vauhti yllä, mutta ponilla oli silti hieman liikaa vauhtia. Voltit ja puolipidätteet saivat kuitenkin tamman tajuamaan, että nyt kuuluu mennä rauhallisesti ja tasaisesti ja muutaman kerran näin onnistuikin. Ratsastaja piti ponin hyvin hallinnassaan, vaikka vauhtia olikin. Toho osasi ajoittaa enimmäkseen ponnistuskohdat hyvin ja ponnistukset osuivat suunnilleen esteen keskikohdalle. Vaikka muutaman kerran olikin hieman liikaa vauhtia, ei Toho pudottanut kuin kerran joten rohkeutta ja kapasiteettia varmasti löytyy.

28.11.2008. Koulu He B
Alkutunti meni ratsukolta kokonaan Tohon rauhoitteluun. Tamma vouhotti ympäri kenttää kauheaa vauhtia, mutta verryttelyiden, ahkeran volttaamisen ja puolipidätteiden jälkeen ratsastaja sai hevosen hallintaan ja pystyi keskittymään suoritukseensa. Tohon ripeässä laukassa ratsastaja jäi hieman vetämään ohjista, eli myötäystä saisi jatkossa käyttää enemmän. Toho totteli pieniäkin pohjeapuja ja ratsastajan jalkatyöskentelyä tuskin huomasi. Ratsastajan istunta oli erinomainen ja ratsukon kokonaissuoritukseen saa olla oikein tyytyväinen.

20.02.2009. Koulu He A
Toho alussa keskittyi enemmän muihin hevosiin kuin ratsastajaansa. Alkuverryttelyiden jälkeen kuitenkin tamma alkoi keskittyä ratsastajaan ja ratsastajan antamiin apuihin. Ratsukko pelasi selvästi yhteen ja tämä näkyi tehtävien suorituksessa. Vastalaukka käynnin kautta ja vastalaukka onnistuivat hyvin, samoin takaosakäännös. Sulkutaivutus oli hieman hankalampi tammalle, mutta tästäkin suoriuduttiin hyvin. Kiemuraura ilman laukanvaihtoja onnistui muuten hyvin, mutta ratsukko ei ratsastanut koko kuviota loppuun asti, vaan lopussa tuli pientä oikomista. Pohkeenväistö onnistui myös hyvin ja Toho astui hyvin ristiin.

09.11.2008. Koulu He B
Alkuverkassa Toho eteni vähän turhankin reippaana ja yritit ottaa sitä liian kovaa kädelle, jolloin se jännittyi ja liikkumisesta tuli töksöttävää. Pyri mieluummin Tohon tapauksessa tekemään alkuverkat melko pitkässä muodossa ja reippaassa tahdissa, anna sen venyttää jäseniään, jolloin se lämpenee nopeasti sekä rentoutuu ja rauhoittuu, kun saa purkaa pahimmat höyryt pihalle heti alussa, ennen töihin ryhtymistä. Älä yritäkään vaikuttaa sen tempoon, yritä vain säilyttää hyvä tahti sen liikkeessä. Alun siirtymiset käynnistä raviin ja takaisin olivat myös energisiä, etenkin raviin siirtyminen, Toho ponnisti hyvin takaosallaan. Pidätekin alkoi mennä läpi, teit hyvät valmistelut istunnallasi ja muistit myödätä aina käyntiin siirtymisissä, jolloin ne pysyivät rentoina. Laukannostot ravissa olivat aluksi vähän riehakkaita, mutta kun annoit Tohon taas edetä omassa tahdissaan ja yritit olla vaikuttamatta liikaa sen tempoon, alkoi tamma rauhoittua. Lopussa se nosti jo maltillisemmin ja tuli laukassa hienosti kuolaintuelle. Raviin siirtymiset olivat välillä vähän holtittomia, tahti oli vähän hukassa ja ravi jäi juoksevaksi. Tee vähän paremmat valmistelut istunnallasi siirtymisiin, että Toho ottaisi jo laukassa painoa takaosalle, ennen raviin siirtymistä. Silloin sinun on helpompi saada tahti tasaiseksi ja vaikuttaa ravin tempoon. Pysähdykset ravista ja sen perään tehdyt peruutukset olivat aika hyviä, Toho oli alkanut vastata hyvin istunnan pidätteisiin. Peruutuksissa se kuitenkin vähän mutkitteli ja vastusteli pidätteitä kohottamalla päätään. Koeta valmistella peruutus paremmin, pidä pieni kutitus päällä koko pysähdyksen ajan ja siirrä painoasi vähän eteen, ennen peruutuskäskyä. Ja jos tamma yrittää mutkitella, muista asettaa sitä "mutkan" suuntaan, että se suoristuisi. Takaisin raviin siirtymiset olivat kuitenkin mallikkaita, Toho polki hyvin takaosallaan ja askellus oli tahdikasta. Lopun pohkeenväistöt käynnissä onnistuivat kuitenkin ehkä parhaiten, sait Tohon ottamaan pitkiä ristiaskelia ja säilyttämään hyvin tasaisen taivutusasteen. Välillä tamma oli vähän epätasainen asetuksessa, mutta sait hyvin korjattua sen aina oikein päin. Loppuraveissa Toho oli selvästi alkua rennompi ja sen askeliin oli tullut ilmavuutta. Toho oli nyt myös laskeutunut pehmeästi kuolaintuelle ja näytti kaikin puolin tyytyväiseltä. Hienosti ratsastettu, paransitte menoa loppuun asti. :) Toho on vielä melko nuori ja energinen, sillä on tarve liikkua eteenpäin. Älä yritä ainakaan heti treenien alussa ottaa sitä liikaa kiinni kädellä, se vain saa tamman jännittyneeksi ja tappelemaan kättäsi vastaan. Anna sen venytellä raajojaan ja lämmitellä hyvin, ennen kuin alat vaatia sitä kokoamaan itseään. Kunhan tamma saa kasvatettua lisää lihasmassaa ja saa liikkeisiinsä lisää elastisuutta ja ponnistusvoimaa, siltä voi ruveta vaatimaan enemmän. Etuosastaan Toho tuntuu menevän melko helposti nättiin pakettiin. Keskity kuitenkin enemmän aktivoimaan sen takaosaa, mikä saa liikkeisiin ilmavuutta samalla kun se myös aktivoi selän, mikä helpottaa siirtymisiä.

31.10.2008. Esteet 120 cm
Toho oli tänään nimensä veroinen touhottaja, alun suhteutetut välit olisi voinut teidän kohdallanne nimetä kiitolaukkaväliksi... Kunhan Toho sai puhallettua enimmät höyryt ulos ja sait itse pidätteen läpi, alkoi meno parantua. Tempon lisäys onnistui välissä hyvin, toivoisin vain enemmän takaosan aktiivisuutta työntöön, ettei Toho vain valu pitkäksi jolloin ponnistus ei osu kohdilleen. Muista tehdä vähän pidätteitä eteenajavien apujen kanssa, että Toho pitää päänsä ylhäällä ja ottaa takajalkoja alleen. Tempon kokoaminen olikin vähän ongelmallisempiaa, tahti rikkoili koko ajan, kun Toho täpisi menemään. Pikku hiljaa lyhentäminenkin parani. Sitten olikin vuorossa vähän vaikeampi kontrolliharjoitus; volttikahdeksikot laukanvaihtojen kera sarjavälissä. Toho oli tietysti ensimmäisellä kerralla kuuro pidätteelle ja päästeli innokkaasti menemään suoraan esteeltä esteelle, unohtaen volttikiekurat. Kunhan sait laukkaa paremmin pakettiin, sait käännettyä tammaa paremmin, jolloin sait myös aikaa tehdä hyviä pidätteitä ja vaikutteita laukkaan. Laukanvaihdotkin alkoivat onnistua, kunhan muistit malttaa suoristaa välissä. Kunhan Toho sai idean päästä kiinni, alkoi senkin tempo pikku hiljaa laskea ja se alkoi kuunnella paremmin. Viimeisessä hypyssä, kun kokeilitte hypätä sarjan ilman kahdeksikkoa, Tohossa oli selvä muutos huomattavissa. Se laukkasi tahdikkaasti ja rennosti, kuuliaisena, eikä rynnimisestä ollut puhettakaan. Aivan mahtavaa! :) Lisää kontrollitreeniä, niin kyllä nämä touhottavammatkin tapaukset saadaan keskittymään. Hyvin ratsastettu.

Hoito-ohjeet

Päiväjärjestys
maanantai: koulua
tiistai: vapaa
keskiviikko: koulua + puomeja
torstai: hypätään
perjantai: koulua
lauantai: maastossa tai ajoa
sunnuntai: maastossa ajaen / esteitä

Hoito- ja loimitusohjeet
Hikisenä hikiloimi.
Ratsastus-/talliloimi tarpeen mukaan.
-15 astetta: villaloimi.
-25 astetta: toppaloimi ja kaulakappale.
-30 astetta: ei ulos
Pakkasloimitus voimassa vain jos tamma on klipattu!
Jos klippaamaton ulkoilee ilman pakkasrajaa, sisälle vain jos oikeasti huono keli.

Jalat kylmätään liikutuksen jälkeen.
EI tarhata yksin!
Yöksi voi jättää ulos loimi päällä/klippaamattomana ja kesäisin. Loimitus ohjeiden mukaan.
Riimu ehdottomasti pois tarhassa ja karsinassa.

Varusteet
Esteille meksikolaiset kolmipaloilla ja tuteilla, rintaremmimartingaali, estesatula vuoratulla panssarivöllä ja jännesuojat joka jalkaan.
Kouluun meksikolaiset kolmipaloilla ja tuteilla sekä martingaali tai kankisuitset kangilla, koulusatula ja kouluvyöllä. Pintelit joka jalkaan.
Maastoon meksikolaiset kolmipaloilla ja tuteilla, martingaali, yleissatula vuoratulla vyöllä ja suojat joka jalkaan.
Ajoon ajosuitset kolmipaloilla ja tuteilla, kärryt tilanteen mukaan, pintelit joka jalkaan ja bootsit etusiin..