Tervetuloa Susirajaan!

Pohjois-Pohjanmaan synkillä perukoilla, katuvalottomuuden ja traktorirallin luvatussa maassa, sijaitsee Takapajulan nimellä paiskattu pikkuinen tuppukylä. Kylä käsittää lähinnä koulun, kunnantalon, kirkon, hautuumaan, kyläkaupan, maatalouskaupan, maatalousoppilaitoksen (hevos- ja lehmäpuoli), ratsastuskoulun sekä lehmiä enemmän kuin kukaan jaksaa koskaan laskea, unohtamatta muutamia pieniä koti- ja ravitalleja. Tärkeimpänä, alueen kruununa on toki Susirajan kartano sekä tilukset. Elämä Susirajassa heijastelee koko kylän menoa: oma porukka on se tärkein, siitä saa itse puhua vaikka ja mitä, mutta annas olla jos ulkopaikkakuntalainen koettaa jotain arvostella. Takapajulan, tarkemmin Susirajan, antiin kuuluu myös Sysimetsä, "melkoiseksi ryteiköksi" tituleerattu havumetsä, jonka ratsastus- ja ajoreitit pidetään kyllä hyvin kuljettavina. Melkein oma järvenranta löytyy lähistöltä, samoin tallin oma ravirata hiittisuorineen ja uittoväylineen. Puitteet ovat siis kunnossa.

Susirajan oma juttu on muotoutunut tähänastisen taipaleen saatossa, yrityksen ja erehdyksen kautta, kenttäpainotteiseen yleissuomenhevoskasvatukseen sekä ravihevosiin. Lyhyesti ilmaistuna se tarkoittaa, että tilukset pursuilevat yli äyräittensä eritasoisia ja -luontoisia suomenhevosia, joista suurin osa kilpailee kenttäratsastuksessa, mutta yleishevosia löytyy vino pino. Lisäksi tallista löytyy ravihevosia, joiden kanssa keskitytään jenkkiläiseen tuontitavaraan, suomeksi ilmaistuna siis peitsareihin. Muutama kylmäverinen ja poninpuolikas toki mahtuu joukkoon, mutta ehdottomasti suurin katras on peitsaavissa lämminverisissä.

Susirajassa tapahtuu

Susirajan taustavoimina hääräävät Takapajulan oman maatalouskoulun hevostelupuolen käyneet Lissu ja narri, joiden pitkäaikainen unelma toteutui pääasiassa tilan entisten idioottiomistajien liian halvan hinnan ja Lissun rikkaan isän vuoksi. Nykyään kirjoja komistavat nämä kaksi nimeä, mutta siitä huolimatta tallissa todellista valtaa pitää pitkälti tallimestariksi palkattu äijänkäppyrä Pertti Jäärä, josta kaikesta huolimatta pidetään hevos- ja liikemiestaitojen vuoksi erittäin paljon. Lisäksi talliporukkaan toki kuuluu sekalainen seurakunta työntekijöitä aina niistä, jotka ainoastaan siivoavat aamulla ja heittävät heinät hevosille niihin, jotka auttavat ravi- ja ratsuhevosten treenaamisessa ihan tosissaan. Tasaisin väliajoin Susirajassa pyörii myös työharjoittelijoita Takapajulan maatalouskoulusta niin ravi-, ratsu- kuin viljelypuolellakin.

Tallin perustamisen jälkeen on tapahtunut paljon (maneesin valmistuminen ei valitettavasti kuulu näihin tapahtumiin), mutta suomenhevoset ovat ja pysyvät. Susirajassa kasvatetaan kenttä- ja yleispainotteisia suomenhevosia suurella sydämellä sekä vähintään yhtä suurella lainalla.

Takapajuisin terveisin,
narri (VRL-06046) ja Lissu (VRL-12701), Team Tampiot, vrtsusiraja[at]gmail.com

Suosittelemme

Turmeltaja <3
Hornanhovi <3
Haltiasalo <3
Kuuralehto
Hiivurin Suomenhevoset
Kadotetut Suomenhevoset
Jeili
Kastehelmen talli

VSR
ShKTK