Kuvagalleria






Kuvien © suvililja.net
virtuaalihevonen, a sim game horse

Ulkoasun © Hanna K.
Otsikon kuvien © Janette H.
06.12.2015 Itsenäisyyspäivän kunniaksi läski Löpömme kuoli läskeyteensä ja sen aiheuttamiin lieveilmiöihin.

Lounatuuli VH14-018-1094

Lounatuuli "Löpö" kasv. Tuuli Vuori, Suomi
suomenpienhevonen, tamma om. Susiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
146cm, punarautias kilpailee
18v, s. 15.07.2013, satunnainen (4v 05.10.2013) kenttä-estehepsu; he B / 80cm / 100cm

Lounatuuli on rekisteröity nimellä Lounastuuli

25.09.2015 KERJ-I -palkittu pistein 104,5p. Olemme niiiiiin ylpeitä pikkupullastamme!

30.09.2015 ERJ-I -palkittu pistein 101p. Hieno pieni pullukkaponi!

25.10.2015 YLA2 pistein 94p., jaettu kunnia tilaisuuden parhaista tekstipisteistä. Suupielet korviin ja korkkarit kattoon!

20.11.2015 SLA-I* pistein 106p. Siis nytnytnyt härreguud, jösses et tässä saa olla ylpeä ja hämmentynyt!

Luonnekuvaus

Löpöllä ei ole kiire yhtään mihinkään. Mikäli pienhevonen saisi päättää, se olla möllöttäisi tarhassa vapaalla heinällä lopun ikäänsä. Ratsastettaessa Löpöstä saattaa löytyä myös vauhdikkaampi puoli, mutta noin muuten Löpö vain on koettaen saada Telman kiinni vatsanympäryksen koossa. Raudikko nauttii huomiosta, ja sopii myös lasten käsiteltäväksi, kunhan sitä ei kiskota korvista tai hännästä, ja kiljuminen jätetään kokonaan pois.

Tamma on tallin simppeleimpiä hoidettavia, kaikin puolin. Löpö rakastaa huomiota, ja nuokkuu tyytyväisenä paikallaan, kun sitä hoitaa, paijaa ja rapsuttaa. Toisin kuin aivan liian monta muuta tallimme hevosta, Löpön voi hoitaa karsinassakin, eikä tammaa tarvitse edes sitoa kiinni. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat rutiinilla, myös ne inhottavat, eikä Löpö koskaan kiukuttele tai protestoi irvistelyä enempää. Herkkuperseenä Löpö ottaa ilomielin vastaan kaiken syötäväksi kelpaavan, jota sille tarjotaan, ja oikein hurjaksi heittäytyessään kiltti laiskamato lähtee tutkimaan käytävälle unohtunutta melassisaavia. Eläinlääkäri ja kengittäjä muistavat tasaisin väliajoin kehua tammamme fiksua käytöstä.
Talutettaessa ja lastattaessa Löpö on perässä vedettävää mallia. Kumpikaan toimenpide ei ole erityisen vaikea, mutta Löpö on niin toivottaman laiska kävelemään narun jatkeena, että hyvä kun jaksaa laittaa jalkaa toisen eteen. Ainakaan Löpö ei säpsy tai stressaa – mitään. Löpö vain on ja möllöttää, kulkee hitaasti taluttajansa takana ja matkustaa tottuneesti (mutta ruokahuollon pitää pelata).

Tehtävästä riippuen Löpö voi olla hyvin laiska tai hyvin reipas, välimuotoja ei turhan paljoa ole. Tamma pitää hyppäämisestä, muttei viitsi tehdä sitäkään kunnolla kuin maastoesteillä. Koulutreenit ovat yleensä turhan pitkäpiimäisiä pienhevosen makuun, eikä ole mitenkään uutta, että Löpö käyttää aikansa pohkeen väistämiseen pohkeenväistön sijaan. Raudikko on mestari lusmuilemaan töistä, ja ratsastaja saakin olla tarkkana, että tamma käyttää lihaksiaan ja tekee, mitä on käsketty. Turhan monta kertaa ratsastaja antaa tamman lusmuilla pikkuasioissa, mikä loppujen lopuksi johtaa siihen, ettei Löpö tee yhtään mitään. Kun on tarpeeksi kovapäinen ja jaksaa toistaa samaa tehtävää uudestaan ja uudestaan, niin Löpökin taipuu ja tekee, mitä sen on komennettu. Joinain päivinä tamma viihtyy koulutreenin parissa vallan mainiosti, eikä silloin ole mitään ongelmia eteenpäinpyrkimyksen, asetusten ja taivutusten, suoristuksen tai kokoamisen tai yhtikäs minkään kanssa.
Löpö vaatii esteillä paljon eteenratsastusta ja muistuttelua, sillä se ei kunnioita rataesteitä sitten yhtään. Tämän vuoksi raudikko hyppääkin maastossa suurempaa kuin kentällä - kapasiteetti riittäisi pidemmällekin, mutta tamma ei yksinkertaisesti viitsi nostaa jalkojaan, kun tietää että esteet hajoavat. Ei Löpö paha hevonen radallakaan ole, samalla tavoin kuin koulutreenissä se kyllä laistaa töistä, jos tietää siihen kykenevänsä. Kun Löpöltä vain vaatii kunnollista hyppyä ja laukkaa, se tekee oikein mielellään. Etenkin yksittäisesteet ovat haastavia, niiden kanssa tamma ei jaksa nähdä sitäkään vaivaa, mitä sarjaesteiden kanssa. Pienhevosen ratatekninen osaaminen on sentään kunnossa, ponnistuspaikat ovat kohdillaan ja Löpö osaa sovittaa askeleensa esteille ihan itsekseen, jos ratsastaja ei osaa. On tosin ihan eri asia, hyppääkö tamma kunnolla (tai hyppääkö ollenkaan..), jos kuski ei ole tehtäviensä tasalla.
Maastoesteet Löpö onneksi ottaa tosissaan, tamma on ymmärtänyt, etteivät puunrungot mene rikki, jos niihin kolauttaa kinttunsa. Raudikon esteosaavuus tulee parhaiten esille juuri maastoesteillä, minkä lisäksi Löpön ratsastettavuus on priimaa – maastossa tamma ei koskaan luista töistä. (Siksi maastoretkien aikana on hyvä käydä läpi pohkeenväistöt sun muut, kun pusikossa ne eivät ole niin tympeitä kuin kentällä.) Löpöllä on hyvä, tahdikas ja matkaavoittava laukka, hyvä tekninen osaaminen ja varma, tasapainoinen hyppytekniikka.

Kisoissa Löpö ei ole yhtään sen kummoisempi kuin kotonakaan, millään mittarilla. Korkeintaan pienhevonen on hieman kiinnostuneempi ympäristöstään ja korvat ovat enemmän hörössä, mutta suorituksen kannalta ei ole mitään väliä, ollaanko kotona vai kisoissa. Löpö on sellainen kuin on, mutta jos ei muuta, niin hevosen stressaaminen on asia, josta Löpön kanssa ei tarvitse olla huolissaan. Ratsastaja saa vain toivoa, että kisapäivänä Löpöllä on hyvin reipas fiilis matelupäivän sijaan, sillä matelevan Löpön kanssa saa aikaiseksi lähinnä hylkyjä esteradalta ja epätoivoisia koulutuomareita. Reippaan tamman kanssa on edes teoreettinen mahdollisuus saada tulosta aikaiseksi. Onneksi sentään maastoesteet sujuvat – olettaen, että niille asti päästään.

Sukutaulu & -selvitys

i. Lounaspala
evm, sph, tprt, 142cm
ii. Luuvalo
evm, sph, tprn, 140cm
iii. Piikki Lihassa
evm, sph, tprt, 142cm
iie. Mustavala
evm, sph, m, 144cm
ie. Päivätauko
evm, sph, prt, 146cm
iei. Taivallus
evm, sph, vprt, 144cm
iee. Taivaanlaki
evm, sph, rt, 147cm
e. Hullutuuli
evm, sph, vrt, 146cm
ei. Hulluruoho
evm, sh, rt, 149cm
eii. Sekava-Seppo
evm, sh, tprt, 161cm
eie. Ruuhkia Ruohokko
evm, sph, vrt, 138cm
ee. Mehtätuuli
evm, sph, vkk, 144cm
eei. Vinkiä Viima
evm, sph, vkk, 143cm
eee. Mehtäläinen
evm, sh, trt, 153cm
Spoiler:

i. Lounaspala, 142cm korkea tummanpunaraudikko, oli hyvin monipuolinen ja osaava pikkuori. Pienhevonen oli karismaattinen, hyväliikkeinen esiintyjä, mutta sen rakenteessa oli jonkin verran sanomista (painunut pitkähkö selkä, vasikkapolviset etuset, lyhyet nivelet) – ei kuitenkaan mitään käyttöä estänyttä, Lounaspalan jalat ja selkä kestivät ongelmitta aktiivikisausta. Hyvät tyypit ja leimat, pitkä niska, hyvin asettunut hyvämuotoinen kaula ja hyvät lavat sekä lautaset paikkasivat jonkin verran muuta rakennetta. Raudikolla ajettiin ja ratsastettiin, osallistuttiin hiihtoratsastuskisoihin ja jokaisiin kissanristiäisiin, joihin kaivattiin rautahermoista, pientä hevosta. HeA/90cm –tasoinen yleisori kisasi jonkin verran aluetasolla (koulussa erinomaisin tuloksin, esteillä kelvollisin ja enemmän innolla kuin taidolla tai tekniikalla), mutta oli enimmäkseen perhehevonen. Hyppytekniikassa tosiaan oli sanomista, koulupuolella kokoamiskyky, tarkkuus ja askelten tahti ja irtonaisuus toivat pisteitä kotiin. Ehdottoman hyvähermoinen, aina iloinen ja kaikin puolin helppotöinen, nöyrä ori ei säpsynyt mitään, vaan suhtautui kaikkeen hyvin rennosti. Ori kirjattiin ratsu- ja pienhevossuunnille KTK-II –palkinnolla, kiitos kisanäyttöjensä ja täyden kympin luonteensa sekä loistavan ratsastettavuutensa.
Oria ei juuri siitokseen käytetty, eikä sillä ole kuin parikymmentä varsaa. Lähes jokainen kilpailee (kuka mitäkin lajia) suht hyvällä menestyksellä, osa ihan kansallisella tasolla. Rakenteeltaan Lounaspalalaiset eivät ole sitä kirkkainta kärkeä, mutta terveitä, kestäviä ja hyväliikkeisiä käyttöhevosia ne ovat joka ikinen. Luonne tuli yleensä emän puolelta. Pikkuhurmuri kuoli 27-vuotiaana.

ii. Luuvalo oli aikanaan parhaita käyttöpienhevosia; 4- ja 5-vuotiaana laatuarvosteluiden paras pienhevonen, lukuisia valjakkosijoituksia, pienhevosten kultaa, hopeaa ja pronssia niin esteillä, koulussa kuin valjakossa ja muutenkin mittava, menestyksekäs kilpaura. 140cm korkea, tummanpunaruunikko ori oli ryhdikäs, hieman pitkärunkoinen ja hauenpäinen hevonen, joka oli komeaa katseltavaa lähinnä liikkuessaan. Pitkä niska, väljästi asettunut lyhyehkö kaula, korkea säkä, hyvät lavat ja lautaset, vennohkot vuohiset ja lievää vasikkapolvisuutta, hyvät takajalat - Luuvalossa oli vikansa, muttei mitään käyttöä rajoittavaa. Liikkeet olivat suorat ja irtonaiset, tahti ja yliastunta olivat hyvät. Hyppytekniikka oli loistava, moni toivoi samanlaista hyppyä hevoskokoisille suomenhevosille. HeA/100cm/tuttari/helppo/vaikea valjakko kisannut monitoimiori oli motivoitunut, reipas ja nöyrä työmyyrä, jolle kävi kaikki ja joka oli sopivan herkkä ja reaktiivinen niin ratsastaa kuin ajaa. Käsitellessä Luuvalo sopi lastenkin käsiin, ori oli lauhkea herrasmies. Käyttökokeissa loistanut, komean kilpauran tehnyt ori kirjattiin ratsu- ja pienhevossuunnille KTK-I -palkinnolla.
Kahden ensimmäisen, pieniksi (kaksi ja kolme varsaa) jääneiden ikäluokkien pärjättyä laatuarvosteluissa Luuvalo alkoi saada tammoja, ja nykyään ori on hyvin yleinen nimi pienhevossuvuissa. Luuvalolaiset ovat loistavia käyttöhevosia (luonne, ratsastettavuus, kapasiteetti), rakenne peilaa enemmän emää, joskin isänsä erittäin kestävät, terveet kintut on lähes jokaisella. Luuvalo eli jopa 35-vuotiaaksi.

ie. Päivätauko, sievä punarautias piirtopäinen pienhevostamma, loukkasi etusensa nuorena niin pahoin, ettei siitä tullut käyttöponia. Raudikko oli ehtinyt osallistua kolmi- ja nelivuotiaana laatuarvosteluun saaden molempina vuosina kehuja ravistaan ja hyppyinnostaan, vaikka hyppytekniikka ei kummoinen ollutkaan. 146-senttisellä tammalla oli takanaan hyvä, niin näyttelyissä kuin kisoissa kyntensä näyttänyt pienhevossuku, joten Päivätauosta itsestäänkin tuli näyttelyitä kiertävä siitostamma. Raudikolla oli erinomaiset tyypit ja leimat, pitkä niska ja kevyt kaareva kaula, sopusuhtainen pyöreä runko, hieman sapeliset, hajavarpaiset etuset ja aavistuksen käyrät kintereet sekä lyhyehköt nivelet. Liikkeet olivat korkeat ja elastiset, yliastunta erinomainen, laukka tosin hieman etupainoista. Tamma oli lauhkea kuin lammas, hyvin järkevä ja mutkaton käsitellä sekä rauhallinen kaikissa tilanteissa - täydellinen perhe- ja lastenponi. Nöyrä, miellyttämisenhaluinen hevonen oli vähän laiskanpulska, reaktiivisuudessa olisi ollut parantamisen varaa. Lasten ratsun virka sekä kevyt kärryttely olivatkin ainoat treenimuodot, joita Päivätauon etuset kestivät. Loppujen lopuksi seitsemän varsaa olivat liikaa pientamman jaloille, ja Päivätauko jouduttiin lopettamaan.
Päivätauon jälkeläiset ovat menestyneet paremmin kisoissa kuin näyttelykehissä, vaikka sillä onkin kaksi 39p. kantakirjatytärtä. Pääasiassa suorittajaorien kanssa varsoja tehnyt Päivätauko tunnetaan hyväluonteisesti, innolla töitä tekevistä varsoista, joiden hyppykyky on hyppytyyliä parempi, liikkeet ja kapasiteetti hyvät ja rakennekin mukiinmenevä. Tamma lopetettiin 18-vuotiaana.


e. Hullutuuli, kaunis vaaleanrautias 146cm korkea tamma oli rakenteeltaan oikein hyvä, joskaan ei täydellinen: hyvät tyypit ja leimat, pyöreä runko, kaunis pää, leveä kaula, pitkä niska, jyrkkä lapa, suorat jalat, pystyhköt vuohiset ja korrekti takaosa. Askellajit olivat niinikään hyvät, suorat ja tahdikkaat, joskin melko matalat laukkaa lukuunottamatta, joka suuntautui mukavasti ylöspäin. Mataluus oli yksi niistä syistä, miksi Hullutuulta ei koskaan saatu helppoa B:tä pidemmälle, se ei yksinkertaisesti meinannut saada pisteitä liikkeistään jos laukkaa ei otettu lukuun. Toinen syy oli se, että tamman mielestä käynti oli turha askellaji: energiaa ja eteenpäinpyrkimystä riitti niinkin paljon, ettei tammalla meinannut pysyä käynti käyntinä vaan se rikkoi herkästi raville, jos ratsastaja ei koko ajan roikkunut pidätteissä kiinni. Esteillä järkeä oli onneksi enemmän ja kunhan askellaji oli vain laukka, Hullutuuli pysyi hyvin lapasessa - 110cm radat eivät olleet ongelma. Hullutuuli kilpaili tuttaria, mikä harmitti omistajaa suuresti, vaan kun koulu ei sujunut se ei sujunut. Luonteeltaan tamma oli vähäeleinen, (yli)energinen ja työteliäs hevonen, oikein mukava, vaikka sen kanssa sai tehdä paljon töitä pitääkseen sen tyytyväisenä tekemisen suhteen. Hullutuuli palkittiin P-suunnalle kakkosella, R-suunnalle ykkösellä (suoritusten perusteella).
Hullutuuli periytti luonnettaan varsin kitsaasti, ellei ori ollut heikko periyttäjä. Sen varsat ovatkin kautta rantain rauhallisempia kuin emänsä, vaikka vauhtia löytyykin. Kapasiteetti ja rakenne periytyivät oikein hyvin, mutta vaikka luonne oli yleensä rauhallisempi tuntui käynnin vaikeus olevan Hullutuulen varsojen tyyppivika.

ei. Hulluruoho oli erinomainen estehevonen ja hyvä kenttähevonen; loistava se olisi ollut, mikäli kouluratsastus olisi luonnistunut vähemmällä kädenväännöllä. 149cm korkeaa, piirtopäistä raudikkoa katseli ilokseen sen (pikku)vioista huolimatta; erittäin hyvät tyypit ja leimat, tiivis pyöreä runko, ilmeikäs pää, pitkä, kaareva leveä alakaulainen kaula, korkea säkä, jyrkkä lapa, pitkähkö lautanen, hyväasentoiset etuset, käyrähköt kintereet. Hevosella oli suorat, joskin ahtaanlaiset liikkeet (laukka tosin oli irtonaista ja muutenkin Hulluruohon paras askellaji) hyvällä tahdilla ja yliastunnalla. Hyppytekniikasta ei löytynyt moitteen sijaa, kapasiteetti riitti 110cm radoille. Hulluruoho oli voimakastahtoinen, härkäpäinen hevonen, joka ei antanut tuumaakaan periksi tai ollut erityisen palvelualtis luonne. Reipas, välillä kontrollitta kaahaava ori vaati osaavan käsittelijän ja ratsastajan. Ori kisasi 100-110cm esteitä ja kenttää tuttari/harraste -tasolla vaihtelevalla menestyksellä; mikäli ori pysyi lapasessa ja suoritti koulukokeen kunnialla, se napsi sijoituksia ja voittoja. Esteillä ori otti puomeja alas, ellei ollut täysin hallinnassa. Pikkuori on KTK-II -palkittu kilpapitkän uran tehnyt ratsuori.
Pikkuorilla on viitisenkymmentä jälkeläistä, joiden menestys on tehnyt Hulluruohosta jälkeläisvalion. Ori periytti loistavaa hyppytekniikkansa ja -kapasiteettiaan sekä rakennettaan, mutta valitettavasti myös vahvaa luonnettaan. Hulluruoholaiset ovat osaavampien ihmisten kilparatsuja, jotka ovat menestyneet laatuarvosteluissa, este- ja kenttäkisoissa ja saaneet komeita käyttö- ja rakennepisteitä kantakirjauksessa. Ori kuoli 24-vuotiaana.

ee. Mehtätuuli, voikko 144cm korkea pienhevostamma oli kaunis kuin karamelli ja sillä olisi ollut kapasiteettia olla oikein pätevä kenttäratsu. Hyväjalkainen, erinomaisella pienhevos- ja tammaleimalla varustettu, avara pään ja kaulan liittymä, pitkä niska, hyvä säkä ja korrekti takaosa. Tietenkin Mehtätuulessa oli myös puutteita, kaula oli hieman turhan paksu, selkä vennohko ja hyvistä jaloista huolimatta vuohiset olivat pystyhköt, reisi oli aavistuksen liian lyhyt. Tamma kiersi koko ikänsä näyttelyitä kyllästymiseen asti, milloin missäkin show-näyttelyssä ja mätsärissä pokkaamassa sieltä ykköstä ja joka vuosi uusi (väri)varsa. Mehtätuuli kyllä perusratsutettiin ja opetettiin jopa ajolle, mutta sen käyttö jäikin sitten melko lailla siihen. Vauhdikasluonteinen, kiltti, mutta vähäeleinen tamma olisi ollut kelpo kenttäratsu, hyvät liikkeet toivat kapasiteettia vähintään helppoon A:han asti, hyppykapasiteettia löytyi vähintään sinne metriin ja rohkeus esteillä antoi ymmärtää luonnetta kenttäratsulle. Potentiaali ei vain koskaan päässyt Mehtätuulen kohdalla käyttöön asti, sillä omistajaa ei juuri kiinnostanut ratsastaa tai ajaa voikkotammaa, kun sitä saattoi pitää kotona tekemässä varsoja joista pyytää värilisällä varustettua hintaa - suunnitelma, joka toteutui käytännössä huonosti.
Kaikeksi onneksi Mehtätuuli oli kohtalainen periyttäjätamma, eivätkä sen rautiaatkaan varsat aivan kolmijalkaisia ja "ei tätä puomia voi hypätä" -tyyppisiä olleet. Rakenne ei periytynyt erityisen voimallisesti, liikkeet sen sijaan siirtyivät eteenpäin kiitettävästi, samoin hyppykyky. Luonne ei suoraan periytynyt, mutta Mehtätuuli opetti varsansa melko vähäeleisiksi. Kuudestatoista varsasta neljä peri värin, loput myytiin mikä ratsastuskouluun, mikä kilpahevoseksi.

Jälkeläiset

Syntynyt Varsan nimi Isä Omistaja
08.07.2014 sh-o. Iltaukkonen i. Talviukkonen om. Susiraja
28.09.2014 sh-t. Itäviima i. Petkele om. coupie (VRL-11889)
14.07.2015 sh-o. Teerivaaran Louhikainen i. Mutkalan Pon Pon om. Emma P. (VRL-06525)
03.10.2015 sph-t. Tuulessatanssija i. Pajunkissanpolkka om. VRL-03515

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Spoiler:

KERJ
38 sijoitusta joista 8 voittoa ja 3 Cup-sijoitusta
12.12.2013 Pirunkorpi harrasteluokka 2/8
13.12.2013 Pirunkorpi harrasteluokka 2/8
14.12.2013 Privas Park harrasteluokka 2/8
16.12.2013 Privas Park harrasteluokka 2/8
16.12.2013 Susiraja harrasteluokka 2/8
19.12.2013 Susiraja harrasteluokka 1/8
22.12.2013 Marike harrasteluokka 1/8
12.01.2014 Susiraja harrasteluokka 4/16
15.01.2014 Ryövärin Ratsutila harrasteluokka 1/25
15.01.2014 Satulinna harrasteluokka 4/18
16.01.2014 Satulinna harrasteluokka 3/18
21.01.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 3/17
30.01.2014 Taikakuun Kartano KERJ Cup harrasteluokka 3/19
28.02.2014 KK Bailador KERJ Cup harrasteluokka 3/22
30.03.2014 KK Bailador KERJ Cup harrasteluokka 2/14
01.05.2014 Pirunportti harrasteluokka 3/21
08.05.2014 Pirunportti harrasteluokka 4/21
09.05.2014 Pirunportti harrasteluokka 3/21
20.05.2014 Micram Raceponies harrasteluokka 2/33
20.05.2014 Muiston Suomenhevoset harrasteluokka 5/33
22.05.2014 Muiston Suomenhevoset harrasteluokka 3/33
06.06.2014 Juksula harrasteluokka 1/40
09.06.2014 Juksula harrasteluokka 2/40
13.06.2014 Muiston suomenhevoset harrasteluokka 4/31
14.06.2014 Muiston suomenhevoset harrasteluokka 5/31
25.11.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 3/35
26.11.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 4/34
22.12.2014 Aasikartano harrasteluokka 1/17
23.12.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 2/32
23.12.2014 Mörkövaara harrasteluokka 3/29
25.12.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 4/32
25.12.2014 Aasikartano harrasteluokka 1/17
27.12.2014 Mörkövaara harrasteluokka 2/29
10.01.2015 Taikakuun Kartano harrasteluokka 1/39
26.01.2015 Pirunportti harrasteluokka 2/17
17.02.2015 Taikakuun Kartano harrasteluokka 1/50
24.02.2015 Taikakuun Kartano harrasteluokkaluokka 4/50
07.03.2015 Ryövärin Ratsutila harrasteluokka 3/21

ERJ
52 sijoitusta joista 9 voittoa
16.01.2014 Riiviöt 80cm 5/50
19.01.2014 Riiviöt 80cm 1/50
20.01.2014 Riiviöt 80cm 1/50
15.02.2014 Viehättävä 80cm 7/50
01.06.2014 Muiston Suomenhevoset 80cm 5/40
02.06.2014 Muiston Suomenhevoset 80cm 6/40
02.06.2014 Muiston Suomenhevoset 80cm 5/40
03.06.2014 Huvitutti 80cm 3/40
04.06.2014 Paraatiponit 80cm 3/30
05.06.2014 Muiston Suomenhevoset 80cm 1/40
05.06.2014 Muiston Suomenhevoset 80cm 6/40
07.06.2014 Huvitutti 80cm 6/40
07.06.2014 Muiston Suomenhevoset 80cm 3/40
08.06.2014 Huvitutti 80cm 5/40
10.06.2014 Muiston Suomenhevoset 80cm 2/40
23.06.2014 Team Obnoxious 80cm 5/30
25.06.2014 Team Obnoxious 80cm 5/30
26.06.2014 Team Obnoxious 80cm 1/30
01.07.2014 Joogin Suomalaiset 80cm 3/30
03.07.2014 Joogin Suomalaiset 80cm 1/30
04.07.2014 Huvitutti 80cm 1/40
05.07.2014 Huvitutti 80cm 2/40
05.07.2014 Team Obnoxious 80cm 2/30
07.07.2014 Huvitutti 80cm 5/40
09.07.2014 Huvitutti 80cm 3/40
09.07.2014 Team Obnoxious 80cm 4/30
10.07.2014 Bairdon 80cm 2/50
10.07.2014 Joogin Suomalaiset 80cm 4/30
11.07.2014 Team Obnoxious 80cm 3/30
11.07.2014 Joogin Suomalaiset 80cm 2/30
11.07.2014 Huvitutti 80cm 1/40
12.07.2014 Huvitutti 80cm 4/40
12.07.2014 Elisan yksityiset 80cm 1/30
13.07.2014 Team Obnoxious 80cm 5/30
15.07.2014 Maanan Suomenhevoset 80cm 1/40
16.07.2014 Hazard 80cm 4/30
17.07.2014 Hazard 80cm 3/30
17.07.2014 Maanan Suomenhevoset 80cm 5/40
18.07.2014 Maanan Suomenhevoset 80cm 4/40
18.07.2014 KK Stewart 80cm 5/28
19.07.2014 KK Stewart 80cm 3/28
20.07.2014 Crinums Quarter Horses 80cm 3/30
21.07.2014 Elisan yksityiset 80cm 6/40
22.07.2014 KK Stewart 80cm 4/28
22.07.2014 Maanan Suomenhevoset 80cm 4/40
28.07.2014 Hengenvaara 80cm 2/50
29.07.2014 Hengenvaara 80cm 6/50
30.07.2014 Elisan yksityiset 80cm 4/40
31.07.2014 Hengenvaara 80cm 7/50
15.08.2014 Mörkövaara 80cm 6/40
16.08.2014 Mörkövaara 80cm 5/40
20.08.2014 Mörkövaara 80cm 6/40

VSR:n alaiset
4 sijoitusta joista 1 voittoa
31.01.2014 VSR Cup harrasteluokka 1/4
31.10.2014 VSR Cup harrasteluokka 3/16
28.02.2015 Fiktio VSR Cup harrasteluokka 3/24
31.08.2015 Fiktio VSR Cup harrasteluokka 2/7

Valmennukset

17.08.2014 Kouluvalmennus, valmensi Emmu.
Tänään saavuin Susirajaan pitämään kouluvalmennusta Narrille ja Löpölle. Saapuessani tallin kentälle oli ratsukko jo alkuverrytellyt, joten tasokatsauksen jälkeen pääsimme suoraan hommiin. Ratsastaja nimesi ratsukon ongelmakohdiksi toisinaan tammalta puuttuvan työskentelyhalukkuuden, sekä ajoittaisen kyllästymisen. Tämän pohjalta suunnittelinkin päähäni nopeasti monipuoliset ja vaihtelevat treenit, jotka toivottavasti pitäisivät tamman mielenkiinnon yllä.

Pyysin ratsukkoa tulemaan neliönmuotoiselle uralle ympärilleni, jolla keskityimme Löpön suoruuteen ja siihen, että se oli apujen välissä. Kulmat tuli ratsastaa hyvin tiukkoina, taustalla ajatus takaosakäännöksestä. Ratsastajalle jo tässä olisi ollut riittävästi hommaa, mutta tehdäksemme tehtävää mielenkiintoisemmaksi lisäsimme neliölle siirtymisiä ja toisinaan voltteja. Tehtävää aloittaessamme Löpö oli melko vänkäävä ratsastajansa apuja vastaan ja kiemurteli kuin humalainen konsanaan. Se puksutti eteenpäin tunkien ulkolavalla apuja vastaan ja kokonaisuudessaan se oli avuille melko hidas, vaikka liikkuikin hyvin eteen. Voltitkaan eivät tuntuneet tammalta luistavan ulkolavalla puskemisen vuoksi, joten töitä riitti, vaikka harjoitus helpolta kuulositkin. Aloitimme korjaamisen ratsastajan istunnasta, mutta se ei vielä riittänyt, vaikka tamma sen myötä hieman parantuikin. Teimme paljon nopeita siirtymisiä askellajien välillä jääden yhteen askellajiin vain muutamien askeleiden ajaksi. Samalla muistutin ratsastajaa ulko-ohjan tuesta ja puolipidätteistä. Löpö hiljalleen parantuikin ja joutsenen lailla kulkemisen sijasta alkoi hakeutumaan pyöreämmäksi ja tuli paremmin apujen väliin. Se selkeästi alkoi työskentelemään halukkaammin.

Tämän jälkeen työstimme ratsastajan toivomuksesta pohkeenväistöjä. Ratsastajansa avuille herkemmäksi tullut tamma otti nyt todella hyvin kevyemmätkin avut vastaan ja koska sen suoruuteen oli edeltävässä tehtävässä kiinnitetty todella huomiota, ei se kulkenut vinossa tai ylitaipuneena. Paljoa korjattavaa pohkeenväistöistä ei löytynyt, paitsi toisinaan hieman liian eteneväksi valahtava tahti. Loppuverryttelyissä onnistunut ratsastaminen näkyi Löpön kulkiessa kauniissa peräänannossa ja venyttäessä itseään todella hyvin eteen alas. Se työskenteli todella aktiivisesti takaa, eikä kulkenut ollenkaan etupainoisena.

10.09.2014 Kouluvalmennus, valmensi Meela K.
Tänään saavuin Susirajaan pitämään kouluvalmennusta narrille ja Löpölle. Saapuessani tallin kentälle oli ratsukko jo alkuverrytellyt, joten tasokatsauksen jälkeen pääsimme suoraan hommiin. Ratsastaja nimesi ratsukon ongelmakohdiksi toisinaan tammalta puuttuvan työskentelyhalukkuuden, sekä ajoittaisen kyllästymisen. Tämän pohjalta suunnittelinkin päähäni nopeasti monipuoliset ja vaihtelevat treenit, jotka toivottavasti pitäisivät tamman mielenkiinnon yllä.

Pyysin ratsukkoa tulemaan neliönmuotoiselle uralle ympärilleni, jolla keskityimme Löpön suoruuteen ja siihen, että se oli apujen välissä. Kulmat tuli ratsastaa hyvin tiukkoina, taustalla ajatus takaosakäännöksestä. Ratsastajalle jo tässä olisi ollut riittävästi hommaa, mutta tehdäksemme tehtävää mielenkiintoisemmaksi lisäsimme neliölle siirtymisiä ja toisinaan voltteja. Tehtävää aloittaessamme Löpö oli melko vänkäävä ratsastajansa apuja vastaan ja kiemurteli kuin humalainen konsanaan. Se puksutti eteenpäin tunkien ulkolavalla apuja vastaan ja kokonaisuudessaan se oli avuille melko hidas, vaikka liikkuikin hyvin eteen. Voltitkaan eivät tuntuneet tammalta luistavan ulkolavalla puskemisen vuoksi, joten töitä riitti, vaikka harjoitus helpolta kuulostikin. Aloitimme korjaamisen ratsastajan istunnasta, mutta se ei vielä riittänyt, vaikka tamma sen myötä hieman parantuikin. Teimme paljon nopeita siirtymisiä askellajien välillä jääden yhteen askellajiin vain muutamien askeleiden ajaksi. Samalla muistutin ratsastajaa ulko-ohjan tuesta ja puolipidätteistä. Löpö hiljalleen parantuikin ja joutsenen lailla kulkemisen sijasta alkoi hakeutumaan pyöreämmäksi ja tuli paremmin apujen väliin. Se selkeästi alkoi työskentelemään halukkaammin.

Tämän jälkeen työstimme ratsastajan toivomuksesta pohkeenväistöjä. Ratsastajansa avuille herkemmäksi tullut tamma otti nyt todella hyvin kevyemmätkin avut vastaan ja koska sen suoruuteen oli edeltävässä tehtävässä kiinnitetty todella huomiota, ei se kulkenut vinossa tai ylitaipuneena. Paljoa korjattavaa pohkeenväistöistä ei löytynyt, paitsi toisinaan hieman liian eteneväksi valahtava tahti. Loppuverryttelyissä onnistunut ratsastaminen näkyi Löpön kulkiessa kauniissa peräänannossa ja venyttäessä itseään todella hyvin eteen alas. Se työskenteli todella aktiivisesti takaa, eikä kulkenut ollenkaan etupainoisena.

20.09.2014 Estevalmennus, valmensi Víva
Ratsastaja sai verrytellä Löpöä raviavoilla ja ympyröillä, tarkoituksena saada liikkeeseen ilmavuutta ja hevonen taipumaan. Löpö jäi alkuun puremaan kuolainta ja himmailemaan paikoilleen, eikä työnteko selvästikään tammaa kiinnostanut. Ratsastaja sai muutamaan otteeseen muistuttaa tammaa hiukan napakammin ja todella keskittyä saamaan Löpöstä kaikki irti. Tamma tarjosi avoja ratsastajan pyytäessä kunnolla, mutta vauhtimittari näytti uhkaavasti kallistuvan miinuksen puolelle. Arvelin reippaiden alkulaukkojen saavan Löpöön hiukan potkua, ja ratsastaja sai laukata pitkät sivut niin kovaa kuin moottorista lähti. Muutaman kerran tamma jäi kulmaan jumittamaan, mutta raipan tullessa mukaan peliin alkoi suokista irrota yllättävää tehoa. Suoralla tamma liikkui hyvin eteen, mutta nostoissa ratsukolla oli ongelmia. Löpö tahtoi nostaa laukan etupainoisesti ohjaan painaen, joka sai ratsastajan jännittämään kädellä ja istunnalla. Tämän seurauksena tamman takapää oli hiukan turhankin ilmava, ja laukannostot lähtivät jokaisella kerralla pukkien kanssa liikkeelle. Kun ratsastaja muisti puolipidätteen jälkeen myödätä ohjasta ja rentouttaa istuntansa, teki Löpö kauniita, tasapainoisia nostoja ja hyviä laukkoja. Tästä oli hyvä lähteä päivän tehtävään, joka oli tänään askeleen pidennystä kavaleteilla. Pitkällä sivulla oli kolme kavalettia, jotka oli tarkoitus tulla ensin pitkässä ravissa, tämän jälkeen uudelleen laukassa. Löpö innostui tehtävästä kovin ja esitti todella irtonaista, pitkää askelta. Tuollaisella liikkeellä tamma palkittaisiin koulukilpailuissa! Laukassa Löpö jäi alkuun laukkaamaan liian pientä laukkaa, ja ongelma korjattiin hakemalla kierroksia uralla rallitellen. Yli päästiin tästä ja hiukan vaikeammastakin tehtävästä, eikä tammaan olisi voinut olla tyytyväisempi. Erittäin hyvä suoritus sekä hevoselta että ratsastajalta, tästä heidän olisi hyvä jatkaa.

25.10.2014 Kouluvalmennus, valmensi sylttis
Voi rakkaat syyssateen mitkä teit! Maneesin valoisa, mutta silti niin ankea tila vie aina energiaa. Energianpuute taisi vaivata myls Löpöä, kun alkukäynneillä aloiteltiin. Ratsastaja oli saanut kaikessa rauhassa mittailla jalustimia ja nousta selkään, vastarintaa tamma teki vasta, kun vyötä piti kiristää ja silloin yritettiin liikkeelle, mutta luvan saatuaan ei niinkään innokkaana. Ratsastaja hakikin tammaan hieman eloa reippaalla alkukäynnillä ja muutamalla suurella voltilla. Raviin siirtyminen kuitenkin tammaa vasta hieman herätteli, eikä kulmien kunnolla ratsastaminen tuntunut Löpölle mieluisalta. Isot voltit olivat myös mukavampia Löpölle, kuin pienet, joissa tamma ei tupannut taipumaan ei millään. Tammaan ei tänään tuntunut löytyvän reipasta ravia millään, joten tunnelmaa piristettiin pienellä laukkapätkällä. Homma toimi, kuin häkä ja Löpö jaksoi nyt ravata reippaammin - varmasti odottaen uutta laukkapätkää. Löpöä haettiin nyt ylläpitämään reipasta ravia ja muutamalla pysähdyksellä treenattiin hieman paikalla seisomista. Kolmannesta pysähdyksestä siirryttiin laukkaan, jonka tamma kyllä nosti vauhdikkaasti. Löpöllä tuntui olevan piilotettua energiaa laukkaamiseen sillä siinä häntä ei tarvinnut hoputtaa liikkumaan reippaammin. Volteilla tammaa sai kunnolla pidättää, ettei voltin halkaisija olisi aivan järjettömän suuri. Kulmiin tamma ei aluksi halunnut läpi ratsastaa vaan ne olisi pitänyt oikoa. Ratsastajalla hyvä napakka ote tammaan ja kulmat alkoivat olla kulmia, ei vain hyvin loivia mutkia. Laukasta raviin siirryttäessä Löpöä sai hieman pidätellä, ettei vauhti olisi aivan tolkuton. Voltit onnistuivat nyt ravissa huomattavasti helpommin, samoin kulmat. Lopputunnista tammaan haettiin pyöreyttä volttien suurkulutuksella, jotka luonnistuivat hyvin ja hyvässä temmossakin vielä. Loppuverkkaan otettiin ravailua pitkin ohjin ennen käyntiä. Tunnin loppuminen ei tainnut tulla hetkeäkään liian aikaisin Löpölle, joka oli hikisenä valmis mukavoittamaan oloaan piehtaroimalla ja ratsastaja sai monesti nykäistä tammaa mukaansa, kun selästä alas pääsi.

27.10.2014 Estevalmennus, valmensi Venttu
Maneesiin saapui verrytelleenä toinen ratsukko Susirajasta. Hevonen oli punarautias suomenpienhevonen. Omistaja oli kertonut minulle jo etukäteen, että tamma oli luonteeltaan hieman laiskemman puoleinen, mutta kuitenkin hyvä hyppäämään. Tämän tiedon pohjalta olin koonnut maneesiin muutaman yksittäisen esteen, yhden sarjan sekä kavaletteja ympyrälle asetettuna. Pyysin ratsukkoa ottamaan vielä muutamia laukannostoja molempiin suuntiin ennen kuin aloitettaisiin työskenteleminen kavalettejen parissa. Emme tänään tulisi niinkään keskittymän hyppytekniikkaan taikka esteiden korkeuksiin vaan keskitymme tamman reagointiin sekä ratsukon yhteistyöhön.

Ratsukko tuli pääty-ympyrälle. Kerroin ratsastajalle tehtävän. Aluksi ympyrällä olisi kaksi kavalettia, jotka ovat korkeudeltaan sitä ihan perus 30 senttimetriä. Tavoitteena olisi, että laukka pyörisi kokoajan ja kavaletit pysyisivät jota kuinkin pystyssä. Löpö siirtyi laukkaan laiskasti. Tamman jalat raahasivat maata ja näytti siltä, kuin ratsastajan pitäisi koko ajan antaa pieniä pohjeapuja, jotta tamma pysyi laukassa. Kehotin ratsastajaa antamaan Löpölle huomautuksen raipalla, jottei se jäisi niin paljoa pohkeen taakse. Ratsastaja teki työtä käskettyä. Löpö reagoi raippaan, muttei hirveän isoa muutosta kuitenkaan näkynyt. Halusin nähdä innostuisiko tamma esteistä, joten ohjasin ratsukon tekemään kavalettitehtävää.
Puhuimmeko siis innostumisesta? Ehei. Löpö laahusti estettä kohti ja hyppäsi matalalta niin, että tamman takajalat kolahtivat puomiin. Käskin ratsastajaa tosissaan herättämään tamman, koska tätä menoa valmennuksesta ei tulisi mitään. Hetken motivoinnin jälkeen tamma vaikutti aavistuksen verran kiinnostuneemmalta tehtävään, joten päästin ratsukon tulemaan kavaletit uudestaan. Tällä kertaa Löpö ylitti esteet ilman kolhintaa. Vauhdissa ei kuitenkaan ollut edelleenkään mitään kehumista.

Ratsukko tuli kavaletit vielä muutaman kerran molempiin suuntiin. Seuraavana vuorossa oli sarja, jossa oli sarjavälinä kolme laukkaa. Ratsastajan pitäisi saada Löpö hyvin liikkeelle alusta lähtien, jotta vauhti säilyisi vielä ensimmäisen esteen jälkeen. Ratsukko tuli esteelle hitaassa laukassa ja ylittivät esteen erittäin siististi siihen verrattuna, mitä olisi voinut vauhdista päätellä. Vielä suuremmaksi ihmetyksekseni tamma näytti kiihdyttävän vauhtia esteiden välissä. Toinen este ylittyi paljon siistimmin kuin ensimmäinen. Käskin ratsukon tulla kerran toisestakin suunnasta. Lähestyminen tuli hyvin ja esteet ylittyivät paljon paremmin kuin alkutunnista. Kysyin ratsastajalta halusiko tämä vielä tulla muutaman esteen. Sain kieltävän vastauksen, joten jätin ratsukon loppuverryttelemään maneesiin.

02.11.2014 Estevalmennus, valmensi Víva
Narri saapui pienhevostammansa Löpön kanssa maneesiin, minun tervehtiessäni häntä. Pyysinkin heti alkuun narria ottamaan Löpön kanssa hetken aikaa reippaat alkukäynnit, jonka jälkeen laitoinkin ratsukon heti hommiin. Alkuun pyysin narria ottamaan tammansa kanssa maneesin jokaiseen kulmaan voltin ja katsoa, että Löpö taipuu kunnolla. Sen jälkeen ratsukko sai ottaa hieman käynti-ravi-laukka ja käynti-laukka siirtymisiä, jotka onnistuivat moitteettomasti. Välillä siirtymisien alussa Löpö olisi halunnut sooloilla omiaan, mutta narrin ollessa jämärä, pysyi Löpö lopulta kuuliaisena, eikä vastustellut enää apuja. Valmennuksen lopppuolella laitoin narrin ja Löpön menemään lopuksi vielä raviväistöjä sekä peruutuksia. Väitöt onnistuivat hyvin ja tamma astui hyvin ristiin, kummaltakin puolen. Peruutuksetkin onnistuivat ratsukolta hyvin ja Löpö peruutti ongelmitta. Tamma oli muutenkin koko valmennuksen ajan reipas, joten tehtävissäkään ei tullut sen kummemmin ongelmia.

11.11.2014 Estevalmennus, valmensi B.
Alkuverryttelyiksi ratsukko sai ottaa ravia ja laukkaa pääty-ympyrällä kumpaankin suuntaan. Löpö vaikutti vastentahtoiselta ja tahmealta, ja taivuttaessa tamma lähti juoksemaan sisäpohjetta vastaan, eikä ottanut apuja kuuleviin korviinsa. Temmossa tammalla oli kaksi vaihtoehtoa, joista toinen oli kova, tikittävä ravi ja toinen tahmainen pikkuravi pohkeiden takana. Ratsastaja sai suuttua Löpölle ihan aiheesta, ja runnoa sisäpohkeen väkipakolla läpi, samaan aikaan napakoita puolipidätteitä sisäohjalla tehden. Kun soppaan heitettiin vielä voimakkaat, eteenajavat avut, alkoi Löpö pikkuhiljaa antaa periksi. Hetken päästä tamma ravasi nätissä paketissa ympyrällä, mutta meno näytti vastentahtoiselta, ja ratsastaja sai tehdä valtavasti töitä. Laukannostot eivät alkuun ottaneet onnistuakseen, ja hevosta jouduttiin muistuttelemaan napakkojen apujen lisäksi raipalla. Muutaman kiukkuuntuneen pukin jälkeen Löpö saatiin laukkamaan, ja ratsastaja haki sen takaisin pakettiin. Toiseen suuntaan homma onnistui helpommin, ja tamma oli valmis hyppäämään. Tehtävänä oli pääty-ympyräkahdeksikko, jolla esteitä oli kolme. Kummassakin päädyssä oli este, joiden lisäksi keskelle kenttää olin laittanut pienen kavaletin. Laukan kuului vaihtua kavaletin päällä, jotta molempia laukkoja saataisiin mukaan. Ratsastaja sai tehdä paljon töitä ja välillä muistuttaa raipalla, jotta Löpö saatiin liikkumaan kunnolla eteen. Kun laukkaan saatiin reipas tempo, sujuivat hypyt sulavasti ja Löpö innostui itsekin hommasta. Alkutunnin nihkeä tamma oli vaihtunut reippaaksi estehevoseksi, joka saattoi silloin tällöin leiskauttaa esteen isommallakin hypyllä. Kyllä valmentaja ja ratsastaja olivat tyytyväisiä!

27.11.2014 Estevalmennus, valmensi Víva
Narri verrytteli Löpöä itsenäisesti maastoesteradan viereisellä olevalla pellolla minun saapueessani sinne. Tervehdin narria reippaasti samalla, kun jäin katselemaan ratsukon verryttelyä. Löpö oli verryttelyiden aikana reipas, mutta tuntui kuitenkin laahaavan takasiaan matkassa. Verryttelyiden etenettyä kuitenkin 80cm korkuiselle tukkiesteelle, loppui tamman takasten laahaaminen siihen. Löpö alkoi nimittäin tosissaan nostella jalkojaan. Tukkiesteen hyppääminen tuolla ratsukolle näytti olevan muutenkin tuttua hommaa. He kun menivät esteen yli varmoin jaloin, epäröimättä sitten yhtään. Hetken hypeltyä estettä, päätin laittaa ratsukkon hyppäämään 100cm korkuista tukkiestettä. Senkään hyppäämisessä ei tullut mitään ongelmaa. Löpö alkoi olemaan jopa hyvin vireä esteitä hypättyään, joten katsoin maastoesteistä ratsukolle sopivan radan ja aikani mietittyä ratsukko sai alkaa hyppäämään rataa, johon kuului 100cm korkuisia tukkiesteitä, rengasesteitä, vesihauta sekä risuesteitä. Kerroin ajatuksistani narrille, jonka jälkeen päästin ratsukon radalle. Heti alkuun ratsukko lähti suorittamaan edessä olevia tukkiesteitä, jonka jälkeen ratsukko saapui rengasesteelle. Sen ylitettyään matka jatkui vesihaudalle, jossa Löpö päätti pistää jarrut pohjaan ja kieltää sen jyrkästi. Mitäs muutakaan siitä seurasi, kuin tippuminen. Löpö jäi onnekseen aloilleen, joten tamma saatiin nopeasti kiinni, jotta narri pääsee takaisin sen selkään. Kun ratsukko oli valmiina, lähtivät he yrittäämään vesihautaa uudelleen. Tällä kertaa Löpö hyppäsi esteen ongelmitta ja he jatkoivat matkaansa lopuksi vielä kahdelle viimeiselle esteelle, jotka olivat risuesteitä. Ratsukon suoritettua rata, kehuin heitä. Keskustelimme vielä hetken radasta ja päästin ratsukon hyppäämään rataa vielä pari kertaa uudelleen. Noilla kerroilla rata pysyi puhtaana, eikä kieltäytymisiä enää tullut. Valmennuksen loputtua kiitin ratsukkoa ja jätin narrin loppuverryttelemään tammansa itsenäisesti, minun lähdettyäni.

Päiväkirja

Päiväkirjaan