04.12.2016 Edelleen pirteä Häjyvanhus lähti saappaat jalassa rallitettuaan juuri omassa tarhassaan.

Hämyhalla VH13-018-1389

NimiHämyhalla "Häjy" KasvattajaJanna Halla, Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri155cm, tummanrautias MeriititSLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-III
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 01.12.2012, 29v
satunnainen (3v 18.12.2015)
Painotuslaji,
koulutustaso
yleispainotus
va A / 90cm / 80cm

15.10.2015 järjestetty KRJ:n laatuarvostelutilaisuus antoi aihetta kilistelyyn; Häjy sai 102,5 p. ja KRJ-I -palkinnon!

31.01.2016 orimme oli mukana ERJ:n laatuarvostelussa. Kotiinviemisiksi Häjy sai ERJ-I -palkinnon 101,5p. tuloksella. Kippis!

20.10.2016 suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuden arvoisa tuomariraati antoi Häjylle 97 pistettä ja SLA-I -palkinnon!

25.11.2016 KERJ-III irtosi pistein 79,5!

© narri

Luonnekuvaus

Häjy on niitä voimakasluontoisia tapauksia, joista tulee helposti väärällä käsittelyllä käytöshäiriöisiä ongelmahevosia. Se arvostaa säännöllisiä rutiineita ja jämäkkää, johdonmukaista käsittelyä. Se on vilkas, älykäs ja utelias hevonen joka hermostuu helposti, jos sen päivittäisissä rutiineissa on suuria muutoksia. Ori on saatu totutettua onneksi siihen, että ihan kaikki ei suju joka päivä samaan malliin, mutta isot muutokset saavat Häjyn hermostumaan, kiukkuilemaan ja tekemään kaikennäköistä muutakin epätoivottua. Ori kaipaa jatkuvaa tekemistä ja toisin kuin moni muu Susirajan surullisenkuuluisa "vilkas" tapaus, se ei ole ollenkaan tyhmä hevonen vaan kaipaa myös älyllisiä haasteita. Niinpä sille onkin väkerrelty kaikenlaisia pieni leluja karsinaan ja tarhaan, jotka viihdyttävät sitä ja haastavat myös vähän aivotyöhön - ruokapalkalla. Joskin hankalan asiasta tekee se, että Häjy on ollut ruoka-aikoihin kotona, sitä ei voi kehua kovinkaan sulavalinjaiseksi tapaukseksi. Ruoka-aikoina Häjyä ei kiinnosta mikään muu kuin syöminen.

Häjyn hoitaminen on varsin yksinkertaista, kunhan hoitaja on jämäkkä ja johdonmukainen, ei hermoile, eikä kiirehdi. Ori on harjattava aina samassa järjestyksessä, sillä rutiinit ovat sille kaiken a ja o, eikä rutiinia sovi muuttaa kiireessäkään - kyljet samassa järjestyksessä, sitten kaviot tietyssä järjestyksessä, sitten satula, sitten suitset. Häjy on vilkas ja utelias hoidokkinakin, sitä kiinnostaa kaikki, mitä ympärillä tapahtuu, mutta kun hoitaja keskittyy vain omiin hommiinsa ori sen kuin katselee ja kuuntelee, ei steppaile tai hyöri. Se pitää myös älypulmista, ja ne ovatkin ainoat asiat joita hoitorutiiniin voi tuupata väliin ilman, että Häjy hermostuu. Namin etsiminen ja temppujen tekeminen on orin mielestä älyttömän mukavaa puuhaa, sillä ne haastavat kropan lisäksi aivonystyröitä.
Talutettaessa hevonen kulkee reippain, pitkin askelin, eikä turhia odottele, mikäli taluttaja hidastelee. Häjy puksuttaa eteenpäin kuin höyryjuna, etenkin tarhasta talliin päin (koska ruokaa, karsinassa on pakko olla ruokaa!). Raudikko saattaa tehdä äkkistopin jäädäkseen syömään, eikä muuten varmasti liiku mihinkään, ennen kuin sen kiskomalla kiskoo ateriansa ääreltä. Ori tarvitsee jämäkän taluttajan, joka ei anna orin kävellä ylitseen. Lastaaminen ja purkaminen sujuu moitteetta, eikä ori stressaa matkustamistakaan. Pysähdyksistä Häjy ei perusta ollenkaan, joten jos vaikkapa liikennevaloissa pitää seisoa tovi, kopissa alkaa kuopiminen ja remuaminen. Häjy ei sentään ryskää koppia remonttikuntoon, mutta tekee varsin kovaäänisesti selväksi, miten tämäkin pysähdys oli tarpeeton, epämiellyttävä ja aivan hanurista.

Häjy kaipaa tietyt rituaalit myös ennen ratsastusta, jotta toimisi kunnolla. Se on joka kerta talutettava keskelle kentää ja noustava sen selkään jakkaralta. Ori on vilkas ja toimelias ratsu, se kaipaa paljon tekemistä kaikin puolin. Tässä on hevonen, joka fyysisen tekemisen lisäksi haluaa älyllistä haastetta. Mitä monipuolisempi treeni, sitä paremmin Häjy tekee. Ori kaipaa ratsastajaltaan ehdotonta johtajuutta, sille ei saa antaa yhtäkään vaihtoehtoa tekemisten kanssa tai hevonen alkaa saman tien perseillä. Ei hevosta potkia tarvitse, saati repiä, sillä Häjy toimii kunhan avut ovat jämäkät olematta kovat. Tämän orin kanssa ei saa missään nimessä jumittua siihen yhteen ja samaan pohkeenväistöön koko tunniksi, se on hevosen mielestä niin tautisen tylsää, että tuo heittäytyy vaikka piehtaroimaan jos muuta ei keksi. Mitä nopeammalla temmolla tehtävät seuraavat toisiaan sen paremmin Häjy tekee. Sen kanssa ei myöskään saa jumittua siihen ajatukseen, että jos avotaivutus ei onnistu, niin sitä hinkataan niin kauan, että onnistuu, jottei hevonen jää voittajaksi. Mitä kauemmin epäonnistunutta juttua hinkkaa, sen vähemmän Häkyä huvittaa tehdä se oikein. Väliin vaikkapa piristävä lisätty laukkaharjoitus ja sitten uudelleen avoa, niin se voi jo onnistuakin.
Parhaimmillaan Häjy on taitava, hyvinliikkuva ja näyttävä ori, joka tottelee kevyitä, jämäköitä apuja. Erityisen mukavaa sen kanssa on, kun ori on kunnolla avuilla ja sen kanssa voi paukuttaa menemään laukanvaihtoja joka askeleella - ylipäätään laukanvaihdot ovat Häjyn bravuurinumero -, heti perään ottaa puolipiruetin ja siitä vaihtaa sujuvaan pohkeenväistöön.

Hypätessä Häjy lähtisi aivan onnesta soikeana vaikka 140cm teknisille radoille, mutta valitettavasti sen hyppykapasiteetti loppuu 90cm kohdalla. Se pitää yli kaiken radoista, joilla paukutetaan tehtäviä eteen ripeällä tahdilla, koska niissä on sille myös älyllistä haastetta. Orin mielestä suoralla uralla sarjan hyppääminen on niin pirun tylsää, että se todennäköisesti vain kieltää joka ikinen kerta esteelle. Ei Häjy joka hyppykerta tarvitse hypervaikeita ratoja, mutta joku jekku sen kanssa pitää aina tunkea tehtäviin jotta mielenkiinto pysyy yllä. Kun oria kiinnostaa tehdä, se myös tekee ja tottelee kunnolla.
Mitä vaikeampi reitti maastossa, sen tyytyväisempi ori on. Häjy menisi ylös vaikka pystysuoraa kalliota jos luvan saisi, mutta suora metsätienpätkä laukkaa varten saa sen lähinnä ikävystymään. Ori rakastaa ryteikössä ryskäämistä ja ratsastaja saa kiittää onneaan siitä, että tässä on hevonen jonka tasapaino ja varmajalkaisuus menisivät issikankin ohi. Häjy on fiksu hevonen eikä varmasti laukkaa juurakkoisella polunpätkällä vaikka ratsastaja miten käskisi, vaan etsii sopivassa askellajissa turvallisen reitin.

Kisapaikoilla ori tuntuu lähinnä tylsistyneeltä, ja hevosta saa lähinnä kiskoa perässään pitkin käsihevosaluetta. Häjyä ei tunnu kiinnostavan, mutta jos ei muuta, niin ainakin ori on hyvin helppo varustaa.
Verryttelyissä ratsastaja saa nähdä tosissaan vaivaa, että ori herää ja tekee jotain. Häjyn mielestä verrytteleminen on tylsää, eikä tarjoa tarpeeksi haasteita. Radalla meinaa olla sama ongelma, Häjy ei jaksa yrittää kunnolla, mikäli rata ei ole tarpeeksi haastava. Ori kyllä liikkuu ja suorittaa, eikä lajinkaan ole niin väliä, mutta Häjy toimii vain puolivaloilla. Taitavalla ratsastajalla on toki paremmat mahdollisuudet saada hevonen houkuteltua työntekoon, mutta Häjyn työmotivaation esiinkaivelu on vähän arpapeliä. Huippusuoritus totta kai vaatii ratsukolta hyvää yhteistyötä ja ratsastajalta taitoa, mutta hyväkään ratsastaja ei saa hyviä kouluprosentteja, jos Häjy liikkuu kuin täi tervassa.

Sukutaulu

i. Vääpeli
evm, sh, tprt, 153cm
ii. K.L. Ruhtinas
evm, sh, prt, 155cm
iii. Tuomenkylän Eiros
evm, sh, rt, 162cm
iie. Iki-Hani
evm, sh, vrpt, 149cm
ie. Ruusa
evm, sh, rt, 151cm
iei. Kas Kummaa
evm, sh, rt, 159cm
iee. Loisto
evm, sph, vkk, 145cm
e. Hämymuisto
evm, sh, vrt, 156cm
ei. Loistokas
evm, sh, vkk, 154cm
eii. Wiljami
evm, sh, trt, 155cm
eie. Hallava
evm, sh, vkk, 151cm
ee. Allu
evm, sph, rt, 147cm
eei. Savuportin Kaamos
evm, sh, klm, 151cm
eee. Rehti Reino
evm, sph, rt, 144cm
Näytä / piilota sukuselvitys

i. Vääpeli oli totuttua raskastekoisempi ratsuori, kiitos työhevosisänsä. Tummanpunarautias, 153-senttinen ori kilpaili pääasiassa kouluratsastuksen parissa, rataestestartteja kertyi kymmenen. Helppo A/100cm -tasoinen Vääpeli toi estekisoista muutamat ruusukkeet, kouluradoilla ori menestyi paremmin raskaahkosta rakenteestaan huolimatta. Ryhdikäs ori oli parhaimmillaan liikkuessaan, etenkin ravatessaan, ja Vääpelin ravilisäyksiä kehuttiin arvostelulomakkeesta toiseen. Punaraudikko oli perinyt vanhempiensa luonteista parhaat puolet; hevonen oli motivoitunut, reipas työntekijä, jolla oli hyvät hermot ja sopivasti miellyttämisenhalua. Peruskiltti, joskin orimainen, ja etenkin kevätkiimojen aikaan vähän pörhäkkä tapaus. Kantakirjattiin R-suunnalle KTK-III -palkinnolla, palkinto saatiin korotettua KTK-II:ksi kilpailunäyttöjen perusteella.
Vääpeliä on käytetty harmillisen vähän, vaikka se oli hyväliikkeinen ja kiitosta saanut kouluratsu. Ori periytti hyviä raviliikkeitään, ryhtiään sekä terveitä, hyväasentoisia jalkojaan. Varsat perivät luonnettaan enemmän emän puolen suvulta, rungon keveys (tai keveyden puute) vaihtelee voimakkaasti. Vääpeli kuoli 25-vuotiaana aortan repeämisen vuoksi.

ii. K.L. Ruhtinas oli raskastekoinen, työhevostyypin suomenhevonen. 155cm korkuinen punaraudikko oli mahdottoman hyväluontoinen; nöyrä, kuuliainen, kaikille ystävällinen ja työtä pelkäämätön hevonen, joka lähti aivan yhtä mielellään tukkisavotalle kuin perheen tyttären kouluratsastustreeneihin. K.L. Ruhtinas kantakirjattiin T-suunnalle toisella palkinnolla, erityisesti kehuja tuli luonteesta sekä ryhdikkäästä, sopusuhtaisesta rungosta. Ori oli parhaillaan työhommissa, mutta sillä myös ajettiin ja ratsastettiin; koululiikkeet hallittiin helppo B-A -tasolla, vaikkei niillä koulutuomareita olisikaan hurmattu. Orin kisaura koostui lähinnä työhevoskisoista ja muutamista harjoituskoulukilpailustarteista.
Ori on jättänyt lähinnä työhevosvarsoja, mutta omistajaperheen ystävä halusi käyttää työhevosoria ratsutammalleen ratsuvarsan tekoon. Orin jälkeläisiä yhdistävät hyvä luonne ja työmotivaatio sekä erinomaisen kestävät, terveet jalat. Loistavassa kunnossa pysynyt ori kuoli 31-vuotiaana.

ie. Ruusa oli aina yhtä ihana ja lempeä pienikokoinen suomenhevostamma. 151-senttinen, rautias pikkutamma oli korrektirakenteinen, "puhtaan kasirivin" tamma, jota kiikutettiin mätsäristä ja näyttelyistä toiseen. Erityistä kiitosta tamma sai hyvästä ratsuhevosen rungosta ja kaulastaan sekä kaulan ja pään liittymästä. Vaikka Ruusa oli osaava (helppo A/100cm) sillä ei kisattu sen tavoitteellisemmin, tamma oli perheen teinityttöjen hiihtoratsastus- ja pikkukisaratsu, jolla käytiin lähinnä harjoituskisoissa sekä muutamissa seurakisoissa. Tuomareilta tuli yksinomaan hyvää palautetta pienikokoisen tamman liikkeistä, eikä Ruusan hyppytekniikassakaan ollut vikaa. Rautias tamma oli rautahermoinen ja innokas työntekijä, joka lähti yhtä mielellään maastoilemaan kuin kilpailemaan harjoituskisojen helppo B –radalle.
Ruusa teki kaksi varsaa, molemmat omistajaperheelle tuttujen, hyväluontoisten orien kanssa. Tamman varsat ovat enemmän koulu- kuin esteratsuja, vaikka pärjäävätkin molemmissa lajeissa. Ruusa periytti tasaisen hyvää rakennetta ja hyvää luonnettaan, ja sen varsat ovatkin rakastettuja harraste- ja kisahevosia. Tamma kuoli 28-vuotiaana.


e. Hämymuisto, vaaleanrautias 156cm korkea tamma tuli voimakkaasti isäänsä, se oli ryhdikäs ja sopusuhtainen tamma, ei suuria rakennevirheitä, etujalat olivat joidenkin mielestä sapelihakuiset, mutta toiset väittivät niitä aivan suoriksi. Varmaa kuitenkin oli, että sen tammaleima oli erinomainen ja Hämymuisto oli kaikin puolin kaunis hevonen. Kapasiteettia löytyi erityisesti kouluratsastuksen saralla, sillä Hämymuisto kilpaili vaativa A -luokkia ongelmitta ja aika ajoin pesi puoliverisetkin tuoden ruusukkeita kotiin. Esteillä tekniikka oli kelvollinen, mutta rohkeus loppui 90cm kohdalla. Luonteeltaan tamma oli melko mutkaton, älykäs, mutta kiltti hevonen, energinen ja reipas työmyyrä, mutta uusissa tilanteissa epävarma ja pelokas. Hämymuisto kantakirjattiin aikanaan ensimmäiselle palkinnolle ratsusuunnalle ja vuosien päästä se sai jälkeläisvaliopalkinnonkin.
Hämymuisto ehti varsoa neljä varsaa ja kaikki ne perivät emänsä korrektin rakenteen, vilkkaan ja energisen luonteen sekä paljon kapasiteettia kouluradoille (yhdenkään taso ei jäänyt alta vaativan B:n). Myös turhan älykäs luonne periytyi eivätkä Hämymuiston varsat missään nimessä sovi joka ihmisen käteen.

ei. Loistokas oli hyvin lahjakas kouluori. Voikko 154-senttinen läsipää kilpaili vaativa B-A –luokissa ja treenasi kotona yksittäisiä liikkeitä Prix St. Georgesista vaihtelevalla menestyksellä. Loistokas sai suitsutusta korkeista, näyttävistä ja tahdikkaista liikkeistään, eikä orilla tuntunut olevan heikkoa kohtaa kouluohjelmissa. Voikolla kilpailtiin menestyksekkäästi ympäri Suomea, ja Loistokas voitti ja sijoittui lukuisia kertoja kansallisissa koulukilpailuissa ja voitti suomenhevosten koulumestaruuden useita kertoja. Ryhdikäs ori oli sopusuhtainen, hivenen leveätekoinen hevonen, josta ei kuitenkaan kovin suuria rakennevirheitä löytynyt. Kantakirjalausunnossa oria kehuttiin sopusuhtaiseksi hevoseksi, jolla on pitkä niska ja hyvät jalka-asennot. Estepuolella orilla on kelvollinen tekniikka ja kapasiteettia metrin radoille. Loistokas oli herkkähipiäinen ori, joka veti herneen nenään jos sitä komensi. Asiallisella käsittelyllä voikko oli mutkaton, perusmukava hevonen.
Kouluradoilla menestynyt ori oli jalostusmenestys, ja Loistokas onkin tuttu nimi kilpailevien suomenhevosten suvuissa. Hyvät jälkeläisnäytöt tekivät orista myöhemmin jälkeläisvalion. Loistokas periytti erityistä kyvykkyyttä kouluratsastuksen saralla, mutta myös kelvollisen hyppytekniikan ja soveltuvuutta myös esteille. Ori kuoli 30-vuotiaana.

ee. Allu, rautias suomenpienhevonen (147cm), joka meinasi jäädä pihan perälle varsomaan, kun omistajaa ei kiinnostanut hevosen käyttö. Allu kuitenkin myytiin yksivuotisnäyttelyissä erään pienhevoskasvattajan kiinnostuttua siitä, enemmänkin harvinaisen suvun vuoksi, mutta tämän ansiosta Allu ei jäänyt vain koristamaan tarhaansa. Hevonen oli nöyrä, kuuliainen, rehti työntekijä, joka nautti yhtä lailla ajolenkeistä, hiihtoratsastuksesta, uimisesta kuin ratsun hommistakin. Tamma kisasi hyvällä menestyksellä aluekisoissa, koulua helppo B-A, esteitä metriin asti ja muutaman aloittelijatason kenttästartin. Rungoltaan raudikko oli perusputte, jolla oli erinomainen tamma- ja rotuleima sekä kaunis pää, mutta valitettavasti takakorkea ja sapelijalkainen. Kilpauransa jälkeen monitoimitamma kantakirjattiin KTK-II –palkinnolla kelvollisilla rakennepisteillä, kakkospalkinto saatiin kilpailunäytöillä.
Kantakirjaamisen jälkeen Allu teki viisi varsaa, kaikki hyvien ratsuorien kanssa. Neljä viidestä varsasta jäi pienhevoskokoiseksi, ja jokaisesta tuli monilahjakas, kilpailuissa pärjännyt ratsuhevonen. Allu periytti kelvollisia koululiikkeitä sekä hyvää luonnetta, valitettavasti sen oma hyvä hyppytekniikka ja -kyky jäivät jälkeläisillä vaatimattomampaan kuosiin.

Jälkeläiset

s. 12.01.2013 sh-t. Harhamieli, e. Harhakuvitelma, om. Grille (VRL-11248)
s. 24.12.2013 sh-o. Koivumäen Humu, e. Nietoksen Nuppu, om. Vaapukka
s. 25.01.2014 sh-t. Koivumäen Netta, e. Nietoksen Nuppu, om. Satulinna
s. 12.06.2014 sh-t. Saunahäive, e. Selkäsaunatonttu, om. Maanan Suomenhevoset
s. 20.02.2015 sh-t. Horkannaaraus, e. Yönaaraaja, om. om. dookie VRL-04373
s. 28.11.2016 sh-t. Hui Hyydyke, e. Voi Viineri, om. om. Susiraja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
KRJ - 41 sijoitusta joista 7 voittoaERJ - 44 sjoitusta joista 9 voittoa
07.02.2014 Koivumäki va B 1/50
06.02.2014 Koivumäki va B 3/50
05.02.2014 Koivumäki va B 1/50
04.02.2014 Koivumäki va B 7/50
31.01.2014 Tuuliharja he A 7/94
27.01.2014 Vaapukka he B 1/30
27.01.2014 Marike he A 4/50
26.01.2014 Vaapukka he B 2/30
24.01.2014 Kilpailukeskus Stewart va B 8/100
19.01.2014 Fiktio va B 1/40
18.01.2014 Kilpailukeskus Stewart va B 10/100
16.01.2014 Fiktio va B 1/40
28.04.2014 Nuppula va A 3/30
28.04.2014 Rimeyard Haflingers va A 1/100
30.04.2014 Whispering Heaven va A 4/30
07.05.2014 Huvitutti va A 2/40
09.05.2014 Huvitutti va A 6/40
09.05.2014 Huvitutti va A 4/40
09.05.2014 Nuppula va A 1/30
11.05.2014 Huvitutti va A 2/40
13.05.2014 Huvitutti va A 1/40
14.05.2014 Huvitutti va A 6/40
14.05.2014 Team J&K va A 5/30
14.05.2014 Littleness va A 2/25
17.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset va A 2/30
23.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset va A 3/30
24.05.2014 Aittohaara va A 5/50
25.05.2014 Aittohaara va A 5/50
26.05.2014 Aittohaara va A 4/50
28.05.2014 Windsor Acres va A 4/30
02.06.2014 Windsor Acres va A 2/30
05.06.2014 Huvitutti va A 3/40
06.06.2014 Huvitutti va A 5/40
06.06.2014 Huvitutti va A 6/40
08.06.2014 Fiktio va B 4/60
12.05.2014 Solo va A 2/30
16.06.2014 Yemene va A 5/40
17.06.2014 Yemene va A 3/40
20.06.2014 Ratsastuskoulu Nuppula va A 2/30
22.06.2014 Ratsastuskoulu Nuppula va A 2/30
24.06.2014 Ratsastuskoulu Nuppula va A 4/30
14.04.2014 Westbound 90cm 2/30
15.04.2014 Blackwoods 90cm 3/30
17.04.2014 Blackwoods 90cm 2/30
23.04.2014 Blackwoods 90cm 5/30
07.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset 90cm 5/30
08.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset 90cm 5/30
01.06.2014 Paraatiponit 90cm 5/30
07.06.2014 Bellgrove 90cm 5/30
11.06.2014 Bellgrove 90cm 4/30
16.06.2013 L'amour aux Chevaux 90cm 3/40
17.06.2013 L'amour aux Chevaux 90cm 1/40
20.06.2013 L'amour aux Chevaux 90cm 1/40
22.06.2013 L'amour aux Chevaux 90cm 5/40
10.07.2014 Elisan yksityiset 90cm 1/30
18.07.2013 Ziel Sporthorses 90cm 5/30
19.07.2013 Ziel Sporthorses 90cm 5/30
19.07.2014 Kadotetut Suomenhevoset 90cm 1/30
20.07.2014 Bellgrove 90cm 4/30
21.07.2014 Kadotetut Suomenhevoset 90cm 2/30
23.07.2014 Kadotetut Suomenhevoset 90cm 5/30
23.07.2014 Kadotetut Suomenhevoset 90cm 4/30
23.08.2014 Shangri La 90cm 1/30
26.08.2014 Shangri La 90cm 1/30
28.08.2014 Ventos 80cm 2/40
01.09.2014 Marvel Ponies 90cm 3/40
03.09.2014 Marvel Ponies 90cm 5/40
04.09.2014 Marvel Ponies 90cm 2/40
15.09.2014 Saanilan Suomenhevoset 90cm 1/30
17.09.2014 Saanilan Suomenhevoset 90cm 2/30
11.10.2014 Vanima 90cm 5/30
06.11.2014 Mörkövaara 90cm 3/30
08.11.2014 Mörkövaara 90cm 5/30
09.11.2014 Zurück 90cm 3/30
10.11.2014 Mörkövaara 90cm 3/30
12.11.2014 Mörkövaara 90cm 3/30
13.11.2014 Mörkövaara 90cm 1/30
14.11.2014 Taikakuun Kartano 90cm 7/50
15.11.2014 Taikakuun Kartano 90cm 4/50
23.11.2014 Petäjävaara 90cm 1/40
10.12.2014 Taikakuun Kartano 90cm 4/50
16.01.2015 Marvel Ponies 90cm 6/60
17.01.2015 Marvel Ponies 90cm 3/60
23.01.2015 Maanan Suomenhevoset 80cm 5/30
24.01.2015 Maanan Suomenhevoset 80cm 2/30
KERJ - 37 sjoitusta joista 8 voittoaVSR - 5 sjoitusta joista 1 voittoa
20.02.2014 Susiraja harrasteluokka 4/22
27.02.2014 Susiraja harrasteluokka 1/22
28.02.2014 Susiraja harrasteluokka 1/22
21.03.2014 Ryövärin Ratsutila harrasteluokka 4/26
12.04.2015 Taikakuun Kartano harrasteluokka 2/33
21.04.2014 Littleness harrasteluokka 1/30
22.04.2014 Littleness harrasteluokka 1/30
23.04.2014 Littleness harrasteluokka 5/30
01.05.2014 Pirunportti harrasteluokka 4/21
07.05.2014 Pirunportti harrasteluokka 4/21
20.05.2014 Muiston Suomenhevoset harrasteluokka 2/33
21.05.2014 Muiston Suomenhevoset harrasteluokka 1/33
24.05.2014 Muiston Suomenhevoset harrasteluokka 5/33
05.07.2014 Mörkövaara harrasteluokka 2/29
10.10.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 2/41
14.10.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 6/41
22.11.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 5/35
22.12.2014 Mörkövaara harrasteluokka 4/29
25.12.2014 Aasikartano harrasteluokka 2/17
26.12.2014 Mörkövaara harrasteluokka 5/29
27.12.2014 Taikakuun Kartano harrasteluokka 1/32
28.12.2014 Aasikartano harrasteluokka 2/17
28.12.2014 Mörkövaara harrasteluokka 5/29
11.01.2015 Taikakuun Kartano harrasteluokka 3/39
17.01.2015 Taikakuun Kartano harrasteluokka 5/39
19.01.2015 Taikakuun Kartano harrasteluokka 6/39
07.02.2015 Pirunportti harrasteluokka 4/22
10.02.2015 Pirunportti harrasteluokka 4/22
13.02.2015 Pirunportti harrasteluokka 3/22
19.02.2015 Domenica Estate harrasteluokka 2/40
20.02.2015 Domenica Estate harrasteluokka 1/40
12.06.2015 Taikakuun Kartano harrasteluokka 2/29
19.06.2015 Pirunportti harrasteluokka 1/13
24.06.2015 Muiston Suomenhevoset harrasteluokka 3/28
28.06.2015 Muiston Suomenhevoset harrasteluokka 2/28
29.06.2015 Muiston Suomenhevoset harrasteluokka 5/28
31.03.2014 Susiraja VSR Cup va B 4/78
30.04.2014 Susiraja VSR Cup va B 5/86
30.11.2014 Susiraja VSR Cup va B 8/64
30.11.2014 Susiraja VSR Cup va A 2/14
31.04.2015 Fiktio VSR Cup harrasteluokka 1/18

Valmennukset

05.09.2014 Kouluvalmennus, valmensi bertta

Lupaamani valmennus aloitettiin käynnissä ja ravissa taivuttelemalla. Hyvin Häjy liikkui, ja se olikin todella eteenpäinpyrkivä, sekä melko yhteistyöhaluinenkin, ainakin tällä kertaa, ja tällä hetkellä. Käskin Häjyn ratsastajan antaa alkulämmittelyiden jälkeen ottaa vähän tiukempaa ulko-ohjaa, että saisi avut nopeammin läpi. Täälä kertaa valmennuksen pääteemana olisivat laukanvaihdot, sekä kaikenlaiset siirtymät, joita tehtiinkin vain alussa kontrollia harjoittamalla. Vaikka Häjyn kanssa pitäisikin olla todella monipuolista melkeinpä koko valmennuksen ajan, en jaksanut alkaa mitään muuta valmentamaan, kuin vain siirtymisiä ja kontrollitehtäviä alussa ynnä muuta sellaista, sekä sitten lopussa ja valmennuksen keskikohdassa niitä laukanvaihtoja siis. Siirtymät ja niin sanotusti kaikennäköiset ympyrät ja voltit onnistuivat "normaalin hienosti", vaikka ensin Häjy vain korskui ja hermoili ihan kiitettävästi. Ympyröillä ja volteilla taivutuksetkin menivät hyvin, ja orihan oli kuin mikäkin ylijoustava kuminauha, kunhan vain ensin kunnolla lämmiteltiin sitä ravissakin! Sitten olisi vuorossa ne laukanvaihtoharjoitukset, jotka kuulemma ovatkin Häjyn, sekä varmaankin ratsastajankin lempipuuhaa kouluratsastuksessa. Kolmikaarista kiemurauraa siis aina joka toinen kierros niiden laukanvaihtojen kera (suunnan mukaan), ja joka toinen kierros sitten taas lävistäjällä kaksi laukanvaihtoa. Häjy olikin todella innoissaan laukanvaihdoista lävistäjällä, ja meinasikin lähteä aina välillä laukanvaihtojen jälkeen turhankin lujaa laukkaa. Kiemurauralla taas vaihtoi aina heti laukan, kun käskettiin, ilman muita mukinoita siis!

14.09.2014 Kouluvalmennus, valmensi kuristaja

Tänään vuorossa olisi Häjy- niminen suomenhevosori. Odotinkin tunnilta paljon, koska olin kuullut, että ori olisi todella kyvykäs. Ratsastajan mukaan ori tylsistyisi todella paljon, jos jankkaisimme samoja tehtäviä eli tänään oli luvassa nopeaa toimintaa monessa eri muodossa. Näin alkuun lähdimme työstämään käyntiä, kokosimme ja lisäsimme sitä. Tämä kaikki oli Häjylle lasten leikkiä, eikä ongelmia ilmennyt yhtään. Saman tien vaihdoimme ravitehtäviin, lisäsimme ja kokosimme siinäkin. Ori työsti hyvin takaosaansa ja tehtävät olivat hyvin hallittuja niin ratsastajan osalta, kuin hevosenkin. Ratsastaja osasi ohjaistaa hevosta hyvin jämäkästi, mutta kumminkin pitäen ohjastuntuman kevyenä ja pehmeänä. Vaihdomme saman tien laukkatehtäviin, siinäkin kokosimme ja vielä lopuksi kokeilimme yhtä laukavaihtoa askeleessa. Kysäisinkin ratsastajalta, että mitä minä täällä teen, kun olette niin täydellinen pari? Naureskelimme tovin ja siirryimme raviin, kokeilimme taasen avotaivutusta, joka sujui taas orilta kuin lastenleikki. Pyysin ratsastajaa laskemaan käyntiin ja antaan hetkeksi orin huilata ja jatkaisimme kohta tehtäviä. Pienen huilin jälkeen lähdimme työstämään laukanvaihtoja, pyrimme vaihtamaan laukan joka toisella askeleella. Huomasi, että tämä orilla oli hallussa täydellisti, vaadittiin todella pienet avut ja laukka vaihtui saman tien. Kehuin hurjasti ratsukkoa ja jatkoimme työskentelyä ravissa sulkutaivutuksen parissa. Sulkutaivutuksessa tahti rikkoutui välillä, mutta suoristuksella ja uusinta yrityksellä se sujui taas hyvin. Siitä sitten jatkoimme taasen laukkaan ja kokeilimme siinä sulkutaivutusta, kyseisessä askellajissa tahti rikkoutui useammin, mutta pienellä suoristuksella ja korjauksella se jatkui taas tasaisena. Pyysin heitä nyt loppuverytteleen ja kehuin varmaan siinä samalla maasta taivaisiiin. Tähän olisi hyvä lopettaa.

21.09.2014 Estevalmennus, valmensi Pierre

narri talutti Häjyn rutiininomaisesti kentän keskelle, ja narri kapusi sen selkään hieman huteran muovijakkaran avulla. Ori ei ollut mikään metri ysikytä oleva hujoppi, mutta koska homma on hoidettu ennenkin samalla tavalla, ei tavoista lipsuttu. Ratsukko teki itsenäiset alkuverryttelyt esteitä kootessani, ja Häjy kulki sievästi kuolaimella aina siihen asti, kunnes oli omasta mielestään kulkenut liian kauan pelkkää kaviouraa pitkin ilman virikkeitä. Kiinnitinkin huomiota ratsastajan tapaan tehdä mahdollisimman monipuolinen verryttely, joten pyrin sisällyttämään itse valmennukseenkin useita eri elementtejä.

Kentällä oli useita 70-90 senttimetrin välillä olevia esteitä, joiden väliin muodostui erilaisia käännöksiä ja lähestymisiä. Aluksi ratsukko ylitti yksittäisiä esteitä verryttelymielessä, jotta myöhempi työskentely olisi helpompaa eivätkä isommat esteet tulisi myöhemmin yllätyksenä hevoselle. Häjy pysyi aluksi hyvin hanskassa, mutta muutaman yksittäisen esteen jälkeen kulmakartioiden sabotointi tuntui mukavammalta kuin ratsastajan noteeraaminen, joten siirryimme radan kimppuun. Ori liikkui reippaasti, ja narri saikin antaa ennen esteitä topakoita pidätyksiä, jotta lähestymiset olisivat rauhallisia ja hallittuja. Häjy taipui hyvin tiukoissakin kurveissa, eikä sarja- tai erikoisesteistä ollut liinaharjalle vastusta. Rataan mahtui myös muutama luotisuoralla uralla oleva este, joista muodostui orin inhokkeja tämän kieltäessä niille lähes joka kerta lukuun ottamatta paria kertaa, jolloin Häjy ponkaisi esteiden yli kunnollisella kaniloikalla laskeutuen töksähtäen neljälle jalalle.

Loppuverryttelyssä ratsukko sai työstää vielä puomeja ja pieniä kavaletteja, joiden yli ori asteli tarkasti. Muodostin puomeista vielä pienen polun, jossa Häjy joutui keskittymään kunnolla, jottei vaan astuisi puomien ulkopuolelle. Ori näytti pitävän haasteista, ja asettuikin polun käännöskohdissa hienosti astumatta merkityn radan ylitse. Loppuun ratsukko otti vielä laukkaa pääty-ympyröillä höystettynä, ennen kuin päästin kaksikon aloittelemaan itsenäiset loppuverryttelyt.

10.10.2014 Kouluvalmennus, valmensi annika n.

Kolmas valmennettavani oli Häjy-ori, jonka kanssa oli tarkoitus hieman tuuppailla tänään. Ajattelin että tehdään jotain ihan helppoja tehtäviä. Teitte alkuun itsenäisen verryttelyn, kun minä kävin hakemassa kahvikuppini - eihän se ollutkaan kuin viides kupillinen tänään, ja kello näytti yhtä päivällä. Hups. No, jokatapauksessa ensimmäinen tehtävä oli, että tultiin lävistäjällä ravilisäys kevyessä ravissa, jonka jälkeen pääty-ympyrä harjoitusravissa, ja sen jälkeen R-S linja, jonka jälkeen vielä pituushalkaisijalle ja alkutervehdys. Menin ehkä itsekin tässä vaiheessa jo hieman sekaisin, mutta suorititte tehtävän virheittä, ja pysähdys oli ihan valioluokkaa! Seuraavaksi tehtiin lisää lisäyksiä lävistäjillä, tällä kertaa harjoitusravissa, ja yhteensä teitte neljä onnistunutta lisäystä. Häjy mulkoili ehkä muutamaan otteeseen, että onko siellä selässä pakko heilua, kun hän osaisi hoitaa kaiken yksinkin. No, joka tapauksessa meno näytti ihan hyvältä, ja varsin saumattomalta. Ravailujen jälkeen siirryttiin laukkatehtävään, joka oli että ensin pääty-ympyrä harjoituslaukassa, jonka jälkeen lävistäjä, ja ravin kautta laukanvaihto. Tämän jälkeen laukkalisäys pitkällä sivulla, jonka jälkeen kiinni, ja taas pääty-ympyrä, ja tehtävän toisto. Vaihto ei alkuun oikein sujunut, mutta parin kerran jälkeen saatiin lähes virheetön suoritus ja saitte kävellä hetken. Viimeisenä tehtiin paljon ympyröitä laukassa kevyellä tuntumalla, ja sitten saittekin tehdä itsenäiset loppuverkat, kun mä lähdin hakemaan lisää kahvia..

16.10.2014 Kouluvalmennus, valmensi kuristaja

Hälytys rimputti puhelimessani, että nyt olisi aika mennä pitämään kouluvalmennus Susirajaan. Kyseisen talli olikin minulle uusi, enkä siellä ollutkaan valmennuksia aikaisemmin pitänyt, joten tänään tekisimme varmaan jotain helppoja koulukieroimuta, tai sitten ei niin helppoja. Saavuttuani oli ratsastaja veryttelyt ratsunsa jo valmiiksi mikä oli jo hyvä lähtökohta valmennukselle. Otin paikkani kentän keskeltä ja katsastin ratsukkoa arvioiden. Pyysin ratsatajaa kokoamaan ohjat ja jatkamaan käynnissä vielä toistaiseksi, tehden pysähdyksiä ja voltteja. Ori näytti hyvin olevan kuulolla, mutta hieman turhautuneen oloinen. Sen verran mitä ratsastaja oli oriista kertonut, niin aloitimme saman tien tehtävät. VaA:n ohjelmaan kuuluu suureksi osaksi laukavaihdot, joita ajattelin työstää tänään myös. Aloitimme ensiksi ravi tehtävistä ennen, kuin siirtyisimme laukavaihtoihin. Pyysin ratsastajaa nostamaan ravin ja pyrkimään koottuun raviin, että ori siirtäisi enemmän painoaan taakse ja lyhentäisi hieman askellustaan. Hieman hangottelevaa aluksi, mutta ratsastaja työsti ratsuaan hyvin ja liike menikin läpi. Lopputuloksena olikin oikein energisen näköinen ja näyttävä koottu ravi. Kehuin ratsukkoa ja pyysin laskemaan hetkeksi käyntiin ennenkuin aloittaisimme laukkaharjoitukset. Hetken rauhoituttuamme pyysin ratsukkoa nostamaan laukkaan ja ratsastamaan yhden kierroksen myötälaukkaa, toisen taas vastalaukkaa. Pyysin ratsukkoa laskemaan käyntiin ja nostamaan siitä myötälaukan, ja vaihtamaan laukan. Puolipidätteet menivät oriin hyvin läpi, mutta uusi laukka- apu jäi hieman vajaaksi ja istunta hieman oli liian edessä. Pyysin ratsastajaa tarkistamaan ja korjaamaan istuntansa ja kokeilemaan uudestaan. Toisella kerralla uusi laukka apukin meni perille ja sieltähän se vaihtu. Kehuin ratsukkoa ja pyysin kokeilemaan sitten joka kolmannella askeleella laukanvaihtoa ja pyrkimään painoavuilla enemmän ohjaistamaan oria, ettei itse jaloilla tarvi sohia niin paljoa. Kokeilimme tätä ja huomasi, että orilla oli kyllä asia hanskassa ja tiesi mitä häneltä halutaan. Ja hyvin pienilläkin avuilla laukka vaihtui joka 3:nnella askeleella oikein nätisti, eikä edes tarvinnut jokaisella vaihdolla sohia jaloilla. Kiitin ratsukkoa ja pyysin heitä loppuveryttelleen.

24.10.2014 Kouluvalmennus, valmensi kuristaja

Ori tanssahteli kentällä jo alkuverkoissa vetreästi korvat hörössä ja oikein motivoituneet oloisena. Olihan se kiva tulla valmentamaan, kun ratsukko oli jo niin innokkaan oloisena valmiina meitä odottamassa. Hain paikkani kentän keskeltä ja vaihdoimme hieman kuulumisia ennen kun aloittaisimme. Kerroin myös siitä, että mitä tekisimme tänään ja päivän avainsana olikin monipuolisuus. Eli työstäisimme montaa asiaa tänään ja vähän aikaa ettei orikaan kerkeisi kyllästyä yhteen asiaan. Pari toistoa yhtä tehtävää saisi riittää ja jos ei onnistu kokeilisimme sitä kolmannen kerran sitten myöhemmin.

Ensimmäinen tehtävä olisi kootut askellajit: käynti, ravi ja laukka. Nämä olivatkin Häjylle helppoja enkä joutunut mihinkään puuttumaan tehtävässä ja sainkin vain tyytyväisenä katsella ratsukon menoa. Koottujen askellajien jälkeen vaihdoimme tehtävän avotaivutuksiin ravissa. Häjy meinasi, ehkä olla vielä liian "jäykkä" eikä liikkeestä tullut ensimmäisellä kerrala sulava ja helpon näköinen joten kokeilimme toisen kerran samaa harjoitusta jolloin se onnistui jo huomattavasti paremmin. Avotaivutuksien jälkeen työstimme myös hieman sulkutaivutuksia ravista ja laukasta käsin. Avotaivutuksien jälkeen kun aloimme sulkutaivutuksia tekemään oli orikin jo hieman vetrynyt ja taivutukset menivät huomattavasti paremmin tällä kertaa.

Viimeisinpinä tehtävinä teimme hieman siirtymisiä ja tarkoitus olisi nostaa suoraan laukka peruutuksesta. Ori reagoi käskyihin napakasti eikä tämä koitunut millään tavalla ongelmaksi Häjylle. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä tehtävänä oli laukanvaihdot, jotka tulisi suorittaa joka kolmannella askeleella. Laukka oli selvästi orin vahvuus ja saimmekin näyttäviä vaihtoja aikaiseksi. Kehuinkin ratsukkoa ja annoin sanallisen palautteen tunnista ennenkuin lopetimme siltä erää.

09.11.2014 Estevalmennus, valmensi kuristaja

Kyseinen suomenhevosori oli jo minulle tuttu viimekertaisen kouluvalmennuksen osalta ja tällä kertaa osasin myös varautua keksimään monipuolisia tehtäviä sille. Olin pystyttänyt ratsukolle pari alkuveryttely estettä sillä välin, kun kasasin ratsukolle virallista rataa. Tällä kertaa lähdettäisiin hakemaan vauhtia touhuun ja rata koostuisikin todella tiukista käännöksistä johon vaadittaisiin paljon ratsastajalta niinkuin hevoseltakin, eikä rata ollut helpoimmasta päästä, vaikka muutoin se muodostuikin vain 70cm korkeuden esteistä aluksi.

Kun ratsukko oli suorittanut vaadittavat alkuverkat itsenäisesti lähdimme kokeilemaan rataa. Ensimmäinen kierros oli vain totuttelua rataan ja vauhtikin oli sen mukainen ja tiukat käännökset muodostuikin orille haastaviksi sen rotevamman kokonsa takia, mutta suoritti kumminkin kunnialla radan läpi. Ehkä tiukat uratkin helpottuisivat kun orikin vetryisi hieman ja tajuaisi radan idean. Toisella kieroksella meno oli huomattavasti paremman näköistä ja orista huomasi, että se rakasti haasteita ja ratojen hyppäämistä. Aikakin oli paljon parempi, kuin ensimmäisellä kerralla ja sainkin kehua ratsukkoa. Jokainen suoritus ratsukolla oli parempi, vaikka välillä sain huudellakkin heille ohjeita kentän laidalta.

Monen mahtavan radan jälkeen lopetimme kyseisen tehtävän siihen ja hyppäisimme vielä pienenpää rataa orin kisakorkeudella jossa olisi paljon loivempia uria ja helpompia lähestymisiä. Kyseinen rata olikin orille kuin lastenleikkiä ja pystyimmekin alkaa lopettelemaan siltä päivää. Annoinkin vielä heille sanallisen arvion tunnista ja kerroin heille hieman ideoita itsenäisiin treeneihinkin. Jätin heidät vielä veryttelemään itsenäisesti, kun itse lähdin kotia kohti jo.

23.11.2014 Estevalmennus, valmensi Víva

Sysirautias suomenhevonen askelsi määrätietoisesti maneesiin, minun tervehtiessä narria. Ratsukko sai alkaa verrytellä itsenäisesti taivutellen sekä tehden siirtymisiä. Kun Häjy oli tarpeeksi vetreä, päästin ratsukon hyppäämään alkuun 60cm korkuista okseria. Hypyt sujuivat loistavasti ja lähestymiset olivat tasaisia mutta reippaita. Häjy olikin melko reippaalla päällä, joten vauhdista ei tuntunut olevan pulaa. Kun ratsukko oli hypännyt verkkaestettä vielä pari kertaa, niin päästin heidät radalle, johon kuului pystyesteitä sekä oksereita. Korkeutta niillä oli 90cm, joten ne eivät olleet kovin korkeita. Rata oli kuitenkin melko sokkeloinen, sillä olin kuullut, ettei Häjy oikein pidä suorista radoista, joten pistin ratsukon monipuoliselle ja mutkikkaalle radalle. Pyynnöstäni narri ja Häjy lähtivät suorittamaan esteitä tasaisesti, mutta varmasti. Häjy hyppäsi esteet moitteettomasti, siirtyen uudelle ja uudelle esteelle. Ratsukon hypätessä viimeinen este, saivat he mennä radan vielä pari kertaa uudelleen. Sen jälkeen oli aika ottaa loppukäynnit, jonka jälkeen lopeteltiin valmennus. Ratsukko oli suoriutunut valmennuksesta hyvin, kummankin osapuolen ollessa virkeitä ja aktiivisia.

11.12.2014 Kouluvalmennus, valmensi alhippa

Ratsukko oli valmiiksi verryttelemässä saapuessani pitämään kouluvalmennusta. Häjy oli varsin elastisesti liikkuva ori ja ratsastajalla näytti olevan hyvä ote ratsuunsa sekä selkeä fokus ratsastamiseen. Pyysin ratsastajaa kuitenkin kokoamaan oria hieman lisää, sillä ote oli hieman turhan letkeä päivän tehtäviä silmällä pitäen, jotka koostuivat tänään melko rankasta laukkatreenistä. Aloitimme vaihdoilla leikkaavalla uralla, ensin vaihdoin joka 4. askeleella. Vaihdot olivat ensin alkuun hieman nykiviä ja turhankin lennokkaita, joten kehoitin ratsastajaa keskittymään hieman hillitympiin apuihin, sekä pitämään orin vielä napakammassa tuntumassa. Pieni ratsastajan toiminnan muutos auttoi kummasti vaihtojen sujumiseen. Välissä hetki ravissa taivutellen ja asetellen, jonka jälkeen uudelleen laukkaan ja vaihtoja leikkaavalla uralla joka 3. askeleella. Tässä kohtaa ratsastajalla oli oriinsa jo pohjalla sen verran hyvä ote, ettei moitittavaa löytynyt. Jälleen välissä tovi ravia jälleen hieman asetellen sekä taivutellen, jonka jälkeen askellaji jälleenl laukkaan ja puolipiruetti harjoituksiin. Ratsastaja sai olla tarkkana asetustensa kanssa, jotta piruetin puolikas pysyi riittävän paikallaan, eikä levinnyt liiaksi. Ratsastajan ollessa selässä itse tarkka apujensa kanssa ori polki takajaloilla hyvin alle ja pysyi lähes paikallaan. Parin kolmen kauniin puolipiruetin jälkeen ratsukko sai siirtyä rennompaan raviin ja itsenäiseen loppuverryttelyyn. Pääsin tänään valmentamaan hyvin mielenkiintoista ratsukkoa, joiden yhteistyö on varsin hyvää ja he kaipaavatkin hyvin pitkälti lähinnä ajoittaista hienosäätöä työskentelyynsä.

11.01.2015 Estevalmennus, valmensi Lola

Alkuverryttelyiksi Narrille ja Häjylle teetin kolmikaarista kiemurauraa, johon oli sinne tänne ripoteltu puomeja ja kavaletteja. Tehtävässä vaadittiin tarkkuutta, sillä ori joutui nostelemaan jalkojaan ja katsomaan koko ajan eteensä. Olin kuullut oriin tylsistyvän helposti, varsinkin helpoista tehtävistä, joten olin ajatellut tämän olevan ihan hyvä alkuverkka ratsukolle. Tiesin myös hevosen pitävän teknisesti vaikeista radoista, joten sitä olikin luvassa heti alkuverkkojen jälkeen.
Kun Häjy oli verrytelty perusteellisesti, suhteellisen nopeasti kuitenkin, ohjeistin ensimmäisen tehtävän joka oli heti sellainen, jossa vaadittaisiin tarkkuutta ja tekniikkaa. Se oli aivan pieni kahdeksikko kentän keskellä, vaadittaisiin tiukat tiet hyvälle lähestymiselle. Esteet olivat noin 70cm korkuisia vielä tässä vaiheessa, mutta niitä korotettaisiin aina tarpeen ja menon mukaan.
Ratsukko aloitti tehtävän hyvin, ensimmäiselle esteelle tuli hyvä lähestyminen, en ajatellutkaan sen tuottavan minkäänlaisia vaikeuksia. Toiselle esteelle tuli todella tiukka käännös, oli vähällä tulla ohijuoksu, ihan vahingossa, sillä hevonen ei melkein huomannut edes estettä. Tämä tehtävähän oli hyvä paitsi tekniikan harjoittamisessa myös uusintaratojen treenaamisesta.
Lisäsin tehtävään vielä yhden kaaren, nyt se oli siis ikään kuin kolmikaarinen kiemuraura, jossa jokaisella kaarella oli yksi este, noin 80cm korkeudessa. Myös toisen kaaren suoralle oli kannettu pieni ristikko vaikeuttamaan tehtävää. Myös tämä tehtävä vaati tarkkuutta ja nopeaa reagointia, sehän sujuikin ratsukolta oikein mallikkaasti. Tehtävä sujui oikein hyvin, lähestymiset olivat melkeinpä täydellisiä, sanoisin oikeastaan että loistavia. Tehtävää tultiin vielä pariin otteeseen ja muutamaan kertaan sitä vähän muunneltiinkin. Kaiken kaikkiaan tunti meni oikein mukavasti, sietää kyllä olla tyytyväisiä!

09.02.2015 Kouluvalmennus, valmensi Lola

Kentällä ravasi komeasti suomenhevosori Häjy saapuessani paikalle. Ratsukolla oli jo alkuveryttelyt hyvässä vaiheessa, joten annoin heidän tehdä ne rauhassa loppuun, ennen kuin ryhdyin itse hommiin. Ratsastaja oli minulle valmennusta varatessaan kertonut orin tarvitsevan paljon monipuolisia tehtäviä, jottei se kyllästyisi. Niinpä olin kehitellyt mielessäni tehtävän, jossa tulisi tehtyä vähän kaikkea, muttei kuitenkaan niin, että yhtä asiaa jäätäisiin hinkkaamaan. Aloitimme kahdeksikolla harjoitusravissa. Toinen lyhyt sivu tultaisiin avossa ja toinen sulussa, toisella lävistäjällä lisättyä ravia sekä toisella peruutus ja takaisin raviin. Hieman mielenkiinnolla odotin miten tästä tehtävästä suoriuduttaisiin, mutta kenttä olimelko suuri, joten oletin ratsukon ehtivän tehdä kaiken. Alussa Hämy oikoi melko reippaasti kulmat, joten neuvoin ratsastajaa pitämään sisäpohkeen koko ajan lähellä. Ratsastaja tuntui alussa olevan hieman varovainen mitä teki selässä, joten neuvoin häntä rohkeasti käyttämään pohjettaan ja muita apujaan. Häjy ei menisi rikki. Muistutin kuitenkin ratsastamaan oikea oppisesti, eikä vetämään ohjista tai hakkaamaan raipalla kylkiä. Tehtävä sujui yllättän hyvin, kun ratsastaja sai orin hyvin avuille. Alussa oli hieman jotain yhteistyöongelmia, eikä Häjy halunnut millään taipua ratsastajansa tahtoon. Tehtävän sujuessa jatkoimme vielä laukanvaihtojen parissa. Häjy oli todella hyvin ratsastajansa tuntumassa ja heidän työskentelyään oli ilo katsella. Häjy teki vaihtoja niin kuin olisi syntynyt niitä tekemään. Emme kuitenkaan jatkaneet näitä liian pitkään, vaan pian olikin aika jo lopettaa valmennus. Ratsukon yhteistyö oli sujunut saumattomasti, kunhan sama aaltopituus vain saatiin löydettyä.

27.02.2015 Kouluvalmennus, valmensi Vibaja

Susirajalla taas, olihan minulla pieni valmennusputki menossa viikon sisällä heillä. Tänään vuorossa olisi Hämyhalla, upea kouluori, josta olin kuullut vain pelkkää hyvää. Ratsastajana toimisi tänään Lissu, joka selkeästi katsoi minua kohti virnistäen. Hän pääsisi tänään näyttämään omat taitonsa hyvällä hevosella. Olihan heillä monia upeita hevosia, mutta tämä suomenhevosori kyllä ansaitsi kaiken kunnian ja ihailun. Kouluvalmennuksen merkeissä mentäisiin tämä päivä maneesissa. Ratsastajan noustessa hevosen selkään, ori vain seisoi nätisti paikallaan, odottaen ratsastajan käskyä. Alkuverryttelyt sujuivat hyvin ja Lissu tiesi selkeästi mitä Häjy tarvitsi. Napakoita otteita, eikä liian lepsua treeniä. Eihän tässä mitään diktaattoreita oltu, mutta johtajuus säilyi ratsastajalla, koska hevonen selkeästi toimi yhteistyössä ratsastajan kanssa. Kun oli saatu alkuverryttely kuntoon, aloitimme valmennuksen. Koottuja askellajeja molempiin suuntiin, vaihtaen suuntaa joka viidennellä kierroksella. Askellajien järjestys olivat vapaaehtoisia, kunhan ne tulivat tehtyä. Jokaisella kokorataleikkaan kohdalla mentiin lisättyä ravia. Siirryimme toistojen jälkeen tekemään laukan vaihtoja joka kolmannella askeleella, mennen rataa pituussuunnassa leikkaa. Jokaisen toiston jälkeen pitkällä sivulla laukassa pysähdys ja puhdas kolmen askeleen peruutus, josta takaisin laukkaan. Lissu antoi hyvin apuja Häjylle ja laukanvaihdoissa oli hyvin aikaa antaa kunnon selkeät ohjeet, kun vaihdot eivät tapahtuneet niin nopeassa tahdissa. Peruutuksissa muistat vain katsoa, ettet lähde nojaamaan liikaa ja kädet tulee pitää rentoina aloillaan. Lopuksi tehtiin muutamia taivutuksia vielä ravissa, jotta päivä ei menisi pelkäksi laukkatyöskentelyksi. Ori vaikutti lopussa hyvin rennolta ja tyytyväiseltä. Mitään ihmeempiä ei tarvinnut huomauttaa, vaan päivä sujui oikein mukavasti.

13.03.2015 Kouluvalmennus, valmensi Tea

Tumma ori laukkasi kentällä hiekka pöllyten. Tervehdin ratsukkoa ja jäin kentän laidalle katsomaan lämmittelyä. Häjy taipui nätisti volttien alussa, mutta loppua kohden ne aina lässähtivät lapa edellä kaatumiseen. Käskin pitää ulko-ohjan tuen jämäkkänä loppuun asti ja siirtää sisäkättä oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle edestakaisin vaakatasossa. Näin kuolaimen saa liikkumaan ja hevonen ei jaksa painaa lapa edellä. Tämä toimi erittäin hyvin.
Aloitimme valmennuksen kokoamalla Häjyä käynnissä. Se sujui ihan hyvin. Ori hieman yritti venkuilla ja vastustaa, mutta jämäkällä korjauksella siitä päästiin eroon. Myös pidennykset sujuivat oikein hyvin käynnissä sekä ravissa. Otimme tähän väliin laukanvaihtoja. Aloitimme ilman mitään väliaskelmäärää ja pikku hiljaa lyhensimme taukoa laukanvaihtojen välissä. Lopulta ratsukko onnistui vaihtamaan joka neljännellä. Laukanvaihdot sujuivat siis erittäin hyvin. Loppuun otimme kootun laukan ja eteen alas ravaamista. Häjy vaikutti erittäin rennolta, vaikka valmennuksen aikana täytyi pari kertaa olla hieman tavallista tiukempi.

22.03.2015 Estevalmennus, valmensi Crystal

Korskuva Häjy oli upeannäköinen ilmestys maneesissa lämmitellessään. Häjyn ratsastajalla oli täysi työ pitää ori hyppysissään, sillä esteistä innostunut poika oli jo täysin valmiina hyppäämään eikä omasta mielestään tarvinnut lämmittelyjä. Pyysin ratsukkoa ottamaan kaikissa askellajeissa pienet alkuverkat ja sen jälkeen hyppäämään pystyttämääni pientä yksittäistä kavalettia sekä jumppasarjaa. Häjy hyppäsi valtavilla loikilla pientenkin esteiden yli ja pyytäessäni ratsukkoa menemään maapuomeja toisessa päädyssä maneesia, hyppäsi Häjy nekin. Tämä ei ollut tarkoituksemme, joten aloitimme rauhoittamaan oria siirtymällä vain maapuomeihin. Ensin ravipuomeja sopivin askelvälein keventäen. Sen jälkeen sama kevyessä istunnassa. Kun Häjy oli rauhoittunut ja puomit sujuivat hyvin, teimme samaa vielä yksittäisille maapuomeille niin että ori ei saanut hypätä niiden yli. Kun tämäkin harjoitus onnistui, lähdimme pienille pystyille. Tästä nostimme esteiden korkeutta asteittain, kunnes ensimmäinen pystyeste oli 90cm. Lopuksi tein pienen radan, joka koostui 80-90cm korkuisista esteistä mukaan lukien yhden muurin ja pari okseria. Rataa hinkkasimme lopputunnin, kunnes se sujui mallikkaasti. Hikinen Häjy pääsi loppuverkkojen jälkeen pesukarsinaan pesulle.

05.04.2015 Maastoestevalmennus, valmensi Ireth

Ennen kuin hait ratsusi mukaan valmennukseen, sait rauhassa itse tutustua rataan (kts. ratapiirros) ja kysyä mikäli kysyttää olisi. Radalla oli teknisempääkin pätkää, mutta jonkin verran myös ihan suoraa etenemää. Painotus oli kuitenkin siinä, että Häjy pysyisi koko ajan kuulolla, eikä se koskaan tietäisi mitä seuraavaksi tapahtuu. Radalla oli helppoja esteitä, mutta myös muutama kinkkisempi kohta.

Aloititte verryttelyn jälkeen hyppäämällä risuesteen ja kapean esteen muutamaan kertaan. Aluksi Häjy yritti venkoilla etenkin risuesteelle, se oli sen mielestä ilmeisesti liian helppo, mutta sait kuin saitkin tehtävän toimimaan. Tulitte kertaalleen vielä vesihaudan ja banketin ennen kuin pääsitte aloittamaan radan. Teitte ensin esteet 1-5, tavoitteena saada esteiden välit sujumaan hyvin ja vauhti pysymään hallittuna. Tämä sujuikin loistavasti, joskin tukkisarjalla orin askeleet meinasivat seota ennen viimeistä osaa. Hienosti kuitenkin sait korjattua rytmin.

Seuraavaksi tulitte esteet 6-10. Seiskaesteellä, tukilla, oli lippujen tilalla t-paidat hämäämässä sekä sinua että ratsuasi, mutta Häjy ei välittänyt niistä mitään. Se hyppäsi erittäin varmasti kyseisen esteen ja sait hienosti otettua sen haltuun ennen seuraavia esteitä, joilla olikin vähän kikkailua. Vesiesteeltä kapealle esteelle kääntyminen meinasi vähän levitä, mutta pääsitte kuitenkin yli. Viimeisenä ennen koko radan suorittamista tulitte vielä esteet 10-13 ja banketin jälkeen reittinne koki kummallisen leviämisen ja suuntakin oli hetken hukassa. Saitte tulla kyseisen pätkän kokonaan uudelleen ja tällä kertaa muistit valmistella ratsusikin kääntymään heti banketin jälkeen. Viimeinen tykitys kapealta esteeltä vesiesteelle oli hieno!

Tämän jälkeen saittekin luvan suorittaa koko radan kilpailunomaisesti, eli mahdollisimman nopeasti mutta kuitenkin turvallisesti. Tällä kertaa muistit oikeasti ratsastaa myös radan ensimmäiselle esteelle ja ori ylittikin sen helposti. Käännös vesihaudalle oli hyvä ja nyt tukkisarjakin onnistui moitteettomasti, hienoa edistystä! Rata sujui muutenkin loistavasti aina tukki- ja heinäpaalisarjalle asti, jolloin ilmeisesti unohdit radan ja hyppäsitte ne omassa järjestyksessänne. Käskin teitä kuitenkin vain jatkamaan eteenpäin, sillä esteet ylittyivät kuitenkin hyvin. Nyt myös käännös banketilta takaisin kapealle esteelle meni todella hyvin ja saitte vapaasti revitellä vesihaudan poikki. Häjy tuntui tästä saavan vielä lisävirtaa ja teittekin yhden kunniakierroksen ennen kuin pyysit oria hidastamaan.

Valmennus sujui osaltanne varsin hyvin, Häjy on taitava ja rohkea ratsu, mutta se tuntui ikävystyvän helpommilla pätkillä. Muista kuitenkin treenata sellaisiakin kotona, sillä kisoissa voi tulla vastaan mitä tahansa - myös niitä helppoja pätkiä. Olette kyllä hieno ratsukko!

Päiväkirja

27.08.2015 Yleistä lätinää, kirjoitti Lissu T.

Häjy edustaa tallissamme sitä monipuolisinta ratsusuuntaa, niitä hevosia, jotka kisaavat koulua, esteitä ja kenttää. Kouluratsastus on liinakkomme ehdoton vahvuus - Häjyhän on vaativa A -tasoinen, erittäin ansioitunut kouluratsu -, esteillä kapasiteetti jää vähän alle metriin. Orin varsat ovat perineet isältään monipuolisuutta ja ovat pärjänneet niin koulu- kuin esteradoilla oikein hyvin. Meitä alkuun vähän jännitti, herättäisikö Häjy kiinnostusta ainoastaan kouluratsujalostuksessa, mutta pelko osoittautui onneksi turhaksi. Haaveissamme on, että Häjystä lähtee vahvoja suorittajalinjoja, joiden edustajat pärjäävät ainakin kahdessa lajissa. Kenttäradoilla Häjyn varsoja ei ole tainnut näkyä (tai sitten muistan väärin ja puhun ihan puutaheinää), mikä on vähän sääli. Olkoonkin, ett Häjy on vain harrasteluokan peli, sen jälkeläisistä olisi varmasti ainakin helppoon luokkaan tekemään puhtaita ratoja, kenties jopa taistelemaan ruusukkeista.

Monipuolisuudestaan huolimatta Häjy on parhaimmillaan kouluhevosena, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Orin VSR-Cup -sijoituksetkin ovat pääosin kouluradoilta! Yksi on kenttäcupista, mikä ilahduttaa meitä kovin. Estecupissa ori ei ole sijoittunut kertaakaan. Niin sanotusti normicupeissa Häjy ei myöskään ole loistanut, mikä vähän harmittaa. Onneksi viisi VSR-Cup -sijoitusta lämmittää mieltä sen verran, ettei niillä kisajaosten cupsijoilla ole loppuviimeksi niin väliä.

Elämä on jatkunut normaaleissa uomissaan. Häjyä liikutetaan normaalisti, vaikkei se enää kisaakaan (kisaeläke ei saisi olla lupa lihomiselle, vaikka osa tammoistamme on sen sellaisena ottanut), satula tuli juuri toppauksesta ja viime viikolla ori sai uudet suitset. Satulahuopia ja pinteleitä on siunaantunut varustehuoneeseen melkoinen pino, ja Häjykin on päässyt koeajamaan osan niistä ensimmäisenä. Pois se minusta, että harrastaisin väline- tai merkkiurheilua..!

09.09.2015 Pohdintaa, suunnitelmia ja tavoitteita, kirjoitti Lissu T.

Häjy on jo pitkään ollut hyyyvin valmis tapaus aika lailla joka mittarilla. Kenttää piti kisata kauemmin kuin esteitä ja koulua, mutta kenttäsijoituksetkin ovat olleet täynnä jo hyvän tovin. Valmentautuminen on kannattanut - ja sitä herran kanssa on tehty! En tiedä, miten tässä pääsi näin käymään, mutta Häjy lienee tallin aktiivisimpia valmennuksissa kiertäjiä. Oho.
Omien kisatulostensa lisäksi raudikolla on ollut jälkeläisnäytöt kasassa este- ja koululaatuarvosteluja ajatellen aiiika pitkään. Häjy on tehnyt useamman oikein pätevän kisapelin, toivon mukaan lahjakkuus ja kyky suoriutua kilparadoilla periytyy eteenpäin myös tuleville sukupolville. Kun hevosta itseään miettii ja katsoo sen jälkeläisiä, toiveellani on ainakin hyvä, realistinen pohja. Kerrankin.. Jälkeläisistä kun oli puhe, Susirajassa on vakava puute - meillä ei ole omaa varsaa Häjystä! Ongelma on se perinteinen; ei ole sopivaa tammaa. Olemme narrin kanssa katselleet myynti-ilmoituksiakin sillä silmällä, josko tässä ostaisi tamman ihan vain Häjyä ajatellen, mutta ainakaan vielä emme ole hoksanneet sopivaa. Morsmaikku löytyy, kun se löytyy. Toivottavasti.

Nyt Häjyllä alkaa pikku hiljaa olla edessä laatuarvosteluissa kiertely. Onhan sitä odotettukin! Häjy-parka vain on aina tipahtanut listalla alemmas, kun joku muu hevonen on muka ollut oleellisempi ja se on pitänyt saada laatuarvosteluun nyt eikä ensi kuussa. Nytkin laatuarvostelulistoilla on enempi vähempi hevosia listattuna, paitsi koululaatuarvostelun listalla, jolla Häjyn nimi olla möllöttää yksinäisenä. Toive ja tavoite on kierrättää ori ERJ:n, KRJ:n ja SLA:n laatuarvosteluissa suht sukkelaan, mieluiten ennen joulua. SLA:n kanssa voi tehdä tiukkaa, lajilaatisten kanssa tavoitteen pitäisi täyttyä.