Selkäsaunatonttu VH13-018-1208

09.06.2016 Nakki löytyi kuolleena karsinastaan. Ruunikkoa kenttätammaa jää kaipaamaan koko Susirajan väki.
NimiSelkäsaunatonttu "Nakki" KasvattajaKirstiina K., Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri159cm, ruunikko MeriititYLA1, SLA-I, KERJ-I
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 20.02.2013, 26v
satunnainen (4v 20.06.2013)
Painotuslaji,
koulutustaso
kenttäratsastus
he A / 120cm / 100cm / CIC1

25.05.2015 Nakki esiteltiin YLA-tuomareille vähän "no mennään kokeilemaan!" -mentaliteetilla. Tamma otti ja keräsi 98,5 pistettä, mikä oikeutti YLA1 -palkintoon. Hieno, hieno Nakki!

20.10.2015 ruunikko antoi aihetta juhlaan; 104p. ja SLA-I! Tähti jäi pistettä vaille, mutta uusimaan ei lähdetä; pelivaraa pisteissä ei ollut. Tämä saavutus on tasan se, mitä haimme, ja olemme ylpeitä hevosestamme.
1. Ok leimat ja tyyppi (3p.)
2. Ok pää, alakalulainen kaula, olematon säkä, jyrkkä lapa (2p.)
3. Takakorkea ja pitkärunkoinen, avorunkoa (3p.)
4. Pitkäjalkainen, ej supistuneet etusääret, pystyhköt vuohiset (2p.)

25.10.2015 oli vuorossa KERJ:n laatuarvostelu. Tuloksena oli 99,5 ja KERJ-II, ja koska ykkönen on pienestä kiinni sekä saavutettavissa, uusimaan mennään. Ei sillä, kyllä me kakkosellekin kilistelimme!

25.05.2016 tamma kävi uusimassa KERJL-tuloksensa. Tällä kertaa tamma sai 103,5 pistettä ja KERJ-I -palkinnon. Hienohienohieno tamma!

© pau/PK.

Luonnekuvaus

Kukaan ei tiedä, miten Selkäsaunatontusta tuli Nakki, mutta Nakki mikä Nakki. Tammaa voisi lempinimen perusteella kuvitella lauhkeaksi, hivenen mahaa keränneeksi mutkattomaksi perusputeksi, mitä Nakki ei sitten vahingossakaan ole. Kenttäratsuna päätyönsä tekevä hevonen on kovapäinen ja hivenen kiukkuinen tapaus, joka protestoi asioita jalkaa polkemalla ja kimeästi vinkuen. Sillä itsepäisyyden määrällä, joka ruunikkoon sisupussiin on varastoitu, mennään vaikka läpi sen kuuluisan harmaan kiven. Noin muuten Nakin elämänfilosofiana on mennä tajuttoman lujaa muita väistelemättä, kyllä muut väistävät ja jos eivät niin ainakaan eivät jää kitumaan alle jäädessään. Nakin kanssa kyllä pärjää, ei se mikään hirviö ole, se vain vaatii jämäkkää ihmistä jolla on sen verran järkeä päässään, että Nakin saa jujutettua puolelleen.

Nakki on paljolti päivästä riippuen joko se kuttuaivo, joka liiskaa seinää vasten, irvistelee ja polkee jalkaansa kaikelle tai on hoidettavissa ja pussailtavissa vaikka päälaellaan. Tamma on yksi tallin kiimahirviöistä, jotka todistavat jälleen kerran tammojen olevan vähintään kaksi kertaa niin hankalia kuin orit. Nakki pitää yleensä sitoa kiinni ja se kannattaa sitoa kiinni myös silloin, kun ei olisi välttämätön pakko, ihan vain rutiinin vuoksi. Hankalimmillaan tamma puree, liiskaa ja potkiikin, mutta onneksi se tekee tätä vain kiimassa tai kiukutellessaan muuten vain. Mahaa ei saa harjata, kavioita ei saa nostaa, päähän ei saa koskea... Yleensä Nakki tosin näyttää vain hapanta naamaa, näykkii mahaa ja kylkiä harjatessa ja polkee jalkaa, jos takapäähän koskee liian varomattomasti. Pientä, epämukavaa kiusantekoa, mutta ei mitään kamalaa. Mikäli tammalle sattuu osumaan kohdalle hellyydenkipeä päivä se tunkee pään kainaloon eikä tiedä mitään parempaa kuin rapsutukset. Joista ei toki tykännyt, höpö höpö.
Taluttaessa Nakki on yllättävän asiallinen. Toki, jos se päättää mennä syömään niin sehän menee, välittämättä siitä millä sitä koettaa estää. Yleisesti ottaen tamma kuitenkin käpyttelee vieressä tiitteränä, mutta kohteliaan välimatkan päässä. Kunhan ihminen vain on hämällä ja käyttäytyy kuin omistaisi vähintäänkin koko kylän. Koppiin Nakki astelee kilpahevosen varmuudella, matkustaa rauhallisesti ja tulee ulos kiirehtimättä ja höökäämättä.

Nakki on kovakalloinen ratsu, jolla on uskomaton kyky heittäytyä yhteistyökyvyttömäksi, kovasuiseksi ja -kylkiseksi betoniporsaaksi. Tamma toki toimii, aina silloin tällöin, kisoissa hevonen on kotikenttää asiallisempi tapaus. Tutussa ympäristössä Nakki ei viitsi, vaivaudu eikä halua, suomenhevonen haluaa takaisin ruoan äärelle ja kiitos saman tien.
Kaikki helppojen luokkien asiat taitava Nakki on tahmea kouluratsu, jonka liike on usein laahaavaa ja maahan sidottua. Tamman herättely ja motivointi vaatii pitkän, monipuolisen verryttelyn, eikä treeni muutenkaan saa keskittyä yhteen asiaan. Saman käynti-ravi -siirtymän jatkuva hiominen saa Nakiin lyömään hanskat tiskiin ja lopettamaan työnteon heti alkuunsa. Jos ruunikolle on saanut markkinoitua koulutreenin kivana, monipuolisena työnä Nakki on heti virkumpi, yhteistyökykyisempi ratsu. Mikään kouluratojen liitokavio se ei ole, enemmänkin perusvarma ja yllätyksetön puurtaja.

Esteillä, oltiin sitten rata- tai maastoesteiden parissa, Nakki on heti eloisampi. Eloisa voi olla mitä tahansa herkän, säpäkän ammattiratsun ja kovakylkisen puskapollen väliltä, mutta ainakaan elikko ei jumita paikallaan! Nakin kanssa nopeat, tarkat avut ovat kaiken A ja O, pohkeiden jatkuva puristus, kyljen kaivelu kantapäällä tai päälle jäävä pidetä saavat Nakin nostamaan kytkintä ja/tai pukittelemaan.
Siististi ratsastavan, vahvatahtoisen ihmisen kanssa Nakki tekee ihan mielellään töitä. Tamma rakastaa hyppäämistä, se ei kyttää eikä kiellä, korkeintaan piruuttaan. Laiskoina päivinään hevonen ei nosta kinttujaan tarpeeksi, mikä aiheuttaa tarpeettomia pudotuksia. Menevinä päivinä ponnistuspaikka voi hyvinkin olla askelta aikaisemmin kuin ratsastaja oli olettanut. Aloitteleva ihminen ei saa Nakista irti mitään, osaava ihminen saa työstettyä (ajan ja hyvien hermojen kanssa) suomenhevosesta varman ja osaavan suoritushevosen, joka hyppää minkä tahansa esteen yli sen isompia kyselemättä. Perse nyt saattaa vähän lentää, ettei ihan lapaseksi luulla.

Kisoissa Nakki on maksullinen nainen, joka hyväksyy vaihdossa paikan parrasvaloissa. Ruunikko on vakaasti sitä mieltä, että kaikki huomio on hyvää huomiota, joten jos ihasteluja ei saa sillä, että seisoo paikoillaan ja näyttää nätiltä niin sikailu on oikeutettua. Nakki on päivästä riippuen joko tajuttoman hyväkäytöksinen yksilö tai se sikapossu, joka karkaa käsihevosalueelta ja putoaa läheiseen ojaan. Ainakin tamma on joka kerta ripeä varustaa, kun se keskittyy tutkimaan ympäristöään ja huutelemaan muille hevosille.
Verryttelyissä homma saattaa mennä läskiksi, kun Nakki hakee huomiota kaikin keinoin välittämättä lainkaan siitä, mitä ratsastaja tekee. Kunhan hevosen saa läpikäymään kaikki askellajit ja hyppäämään, jos on estekisoista kyse, niin kaikki on hyvin. Peräänantoa tai muuta sellaista ei kannata edes hakea verryttelyjen aikana, kyllä ne esiin kaivaa kun Nakki alkaa kosiskella tuomareita.

Tuomariston edessä Nakki tuntuu olevan parhaimmillaan, kaiketi tamma tajuaa, että nyt laitetaan tulevaisuuden leivänpäälliset paremmuusjärjestykseen. Maastossa tamma nyt on aina parhaimmillaan, mutta koulu- ja estekisoissakin on kummasti enemmän yritystä kuin kotikentällä. Nakki on esiintyjä, hyvin karismaattinen sellainen, eikä hevosesta ikipäivänä saa esiin niin upeaa liikettä tai oppikirjamaista, teknistä esterataa kuin kisoissa. No, ompahan helvetin pätevä edes joskus.

Sukutaulu

i. Sauna Olunen
evm, sh, trt, 160cm
ii. Tiettyämies
evm, sh, rt, 155cm
iii. Tapsariihimäki
evm, sh, rt, 160cm
iie. Tossunalunen
evm, sh, vrn, 154cm
ie. Ylisaunatonttu
evm, sh, trt, 167cm
iei. Ylilyönti
evm, sh, m, 178cm
iee. Tonttumestari
evm, sph, tprt, 145cm
e. Korvatillikka
evm, 159cm, trn
ei. Tiilitauno
evm, sh, tprt, 156cm
eii. Teeneuvo
evm, sh, prt, 157cm
eie. Sepän Tyär
evm, sh, m, 160cm
ee. Maitokorppu
evm, sh, vrn, 159cm
eei. Käppyrä
evm, sh, vrt, 154cm
eee. Maitoviiksi
evm, sh, trn, 158cm
Näytä / piilota sukuselvitys

i. Sauna Olunen oli tummanrautias, liinaharjainen komistus, jonka päätä koristivat suuret tähti ja kuonopilkku ja jonka herasilmiä heppatytöt kilvan ihastelivat. 160cm korkuinen raamikas, roteva ori kulki aina naurettavan hyväryhtisenä ja ravatessaan hevonen näytti marssivan. Kantakirjaan ori pääsi toisella palkinnolla, mutta kenttäkisoissa ori oli parasta A-luokkaa. CIC1-luokissa aktiivisesti kisannut Sauna Olunen menestyi loistavasti, ja vaikkei kouluosuuksien ravipätkistä niin suitsutusta tullutkaan muuten ori teki nappisuorituksia. Sauna Olunen oli kylmänviileä, hyvähermoinen "hevosmuotoinen äijänkäppyrä, jonka mielestä kaikki oli 50-luvulla paremmin". Ori ei ollut ihan kenen tahansa käsiteltävissä tai ratsastettavissa, sen verran jukuri ja suoranainen mulkvisti ori oli.
Sauna Olusta käytettiin jalostukseen hyvin harkiten, eikä orilla ole kuin kymmenkunta jälkeläistä. Yhteistä orin varsoille on kapasiteetti kaikissa ratsastuksen lajeissa ja pärjääminen kenttäradoilla. Kaikeksi onneksi ori ei periyttänyt raviaan tai luonteenlaatuaan, vaikka orin jälkikasvu ei missään nimessä ole lapasmaista nähnytkään. Sauna Olunen viettää eläkepäiviään Pohjois-Pohjanmaalla huudellen naapuritilan lehmille.

ii. Tiettyämies (rautias, 155cm) oli kaikin puolin helposti unohdettava ja jotenkin mitäänsanomattoman oloinen. Orin rakenteessa ei ollut sen kummempia vikoja - perus pikkuvikainen, mutta hyvällä ratsuleimalla varustettu urheiluhevonen -, ei myöskään hevosen tuloksissa helppo - CIC1 -tason kenttäluokissa. Kouluosuuksilla Tiettyämies jäi muiden jalkoihin tavanomaisilla, vaatimattomilla liikkeillään petraten tuloksiaan rata- ja maastoesteillä. Orilla oli kapasiteettia 120cm rataesteille asti, ja orilla kisattiinkin kenttäratsastuksen ohella pelkkiä rataesteitä. Luonteeltaan hevonen oli täysi lapanen, joka ei saanut alistettua edes ameebaa, vaikka se olisi vastaan uinut. Pohjattoman ystävällinen, joka tilanteeseen mukautuvalta Tiettyämieheltä tuntui puuttuvan kaikki temperamentti ja särmät luonteesta, tilalla oli tasaisen harmaa arkinen puurtaja.
Harmaan kajastuksensa vuoksi Tiettyämies ei saanut niin mitään suosiota tammanomistajien keskuudessa, vaan jäi karismaattisempien orien varjoon. Tiettyämiehellä on pari varsaa, molemmat sen omistajan teettämiä. Orit Sauna Olunen ja Tiettyä Tiettyä ovat onnekseen isäänsä räiskyvämpiä persoonia, jotka perivät isänsä kapasiteetin etenkin estepuolelle. Tiettyämies on täysin unohdettu kilpaori, joka lopetettiin sen ollessa 24.

iii. Tapsariihimäki oli harmaa puurtaja, hevonen, joka oli niin keskinkertainen, että meinasi jäädä omistajiltaankin unohduksiin. 160-senttinen raudikko oli perinteisen suomenhevosen näköinen, pikkuvikainen (sapelihakuiset jalat, etupainoinen, matalaryhtinen, hivenen ihrakaulainen) tapaus, jolla riitti kapasiteettia vaativan A:n kouluradoille ja 90cm esteille - joskin todella huonolla tekniikalla. Tapsariihimäki oli kaikkeen sopeutuva, leppoisa ja väritön tapaus, "hajuton ja mauton" kuvasi oria paremmin kuin hyvin. Liikkeessä ori oli ehdottomasti paremman näköinen, vaikkei mitenkään erityisen vakuuttava silloinkaan karisman puuttuessa. Orin kilpaura oli tasainen, voittoja tuli harvoin, sijoituksia vähän useammin, mutta ori painui siitä huolimatta helpsti unohduksiin. Koulukisoissa Tapsariihimäki teki parempaa tulosta tai esteillä tai niissä muutamissa kenttäkisoissa, joihin ori ilmoitettiin.
Tapsariihimäen jalostusura oli varsin vaatimaton, orilla on vain viisi varsaa. Vaikkei raudikko mikään huippuperiyttäjä ollutkaan - sen varsat ovat luonteeltaan ja olemukseltaan yhtä mitäänsanomattomia kuin isänsä - on Tapsariihimäen kunniaksi sanottava, että sen varsat ovat monipuolisia harraste- ja kisahevosia, joilta löytyy kapasiteettia vähän joka lajiin. Ori kuoli 28-vuotiaana.

iie. Tossunalunen, 154-senttinen vaaleanruunikko, oli jokseenkin arkisen näköinen, helposti unohdettava tamma. Hevonen oli toki sympaattinen ja mahdottoman suloinen kaikessa seurankipeydessään, mutta Tossunalusessa ei ollut mitään säväyttävää tai mieleenpainuvaa. Väriään lukuunottamatta tamma oli klassinen, vankkatekoinen ja hivenen lekapäinen suomenhevonen, jonka rungon mallista näki selvästi suvun ravuritaustan. Tossunalusella oli pitkät, pehmeät askeleet ja lehmän hermot, mikä teki tammasta aloittelijatuntien luottoratsun. Koko ikänsä tuntipuksuna toiminut Tossunalunen ei koskaan nähnyt kilparatoja, vaikka kapasiteettia löytyikin helppo A/105cm asti, ja näitä taitoja esiteltiin lähinnä kokeneempien ratsastajien tunneilla. Ystävällinen, mukavuudenhaluinen (= hivenen laiska) ja joka tilanteessa luotettava tamma oli oikea kultakimpale opetushevoseksi, vaikkei se tuntilaisten mieliin meinannut jäädä.
Ennen eläkkeelle jäämistään Tossunalunen teki kaksi varsaa, molemmat kilparatsujen kanssa. Tossunalusen varsoista tuli emänsä kaltaisia ystävällisiä, helposti unohdettavia puurtajia, joilta löytyi kapasiteettia muttei juuri näyttävyyttä. Tamma lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

ie. Ylisaunatonttu tunnetaan nykyään harvinaisen epätasaisena periyttäjänä, vaikka tamma oli aikanaan pätevä kilparatsu. Esteitä, koulua ja kenttää iloisesti sekaisin kisannut tummanrautias tamma pärjäsi etenkin rata- ja maastoesteillä hyvän hyppykapasiteettinsa ja loistavan esteratsun laukkansa vuoksi, kouluradoilla tamma oli jokseenkin mitäänsanomaton. 167-senttinen Ylisaunatonttu oli kipakka, itsepäinen hevonen, ja etenkin kiimassa suoranainen riesa. Tamman omistaja kuitenkin piti raudikostaan kuin hullu puurosta, ja vaikkei Ylisaunatonttu ollutkaan miehen paras kilpahevonen ratsukko teki keskimäärin hyviä ratoja ja tuloksia lajissa kuin lajissa. Rakenteen murheenkryyni oli tamman hurja viiden sentin takakorkeus, joka pilasi muuten niin sopusuhtaisen, kauniin ratsutyypin rungon.
Ylisaunatontulle valittiin oreja, joilla oli rauhallisempi luonne kuin tammalla itsellään, ja joilta löytyi kisanäyttöjen lisäksi hyvä rakenne. Kolme tamman viidestä jälkeläisistä pääsi kisaradoille menestyen kuka mitenkin (seuratason katastrofista oikeasti pätevään kilpapeliin), mutta kaksi muuta oli niin pahapäisiä ja kiukkuisia, ettei niistä tullut kuin leivänpäällistä. Ylisaunatonttu lopetettiin tamman ollessa 23.

iei. Ylilyönti, mammuttikokoinen (178cm) musta suomenhevosori aloitti juoksijanuraa, mutta hylättiin viiteen otteeseen koelähdössä ja myytiin ratsuksi. Pahannäköinen ei Ylilyönti ollut, hivenen kolho ja lekapäinen, mutta jalka-asennoiltaan korrekti ja hyvässä lihaksessa todella ryhdikäs ja komea hevonen. Uusi omistaja koulutti orin ratsuksi, kouluradoille siitä ei koskaan ollut sen hassun ravin vuoksi - ep-merkintöjä oli sadellut koelähdöstä toiseen, mutta estehevosena Ylilyönti ei ollut paha. Ponnua löytyi ja suurin yksittäinen Ylilyönnillä ylitetty este olikin 165cm korkea. Radalla sen sijaan suoritettiin 90cm suuren laukan vuoksi. Ylilyönti kuitenkin menestyi ihan kansallisella tasolla asti ja omistaja tarjosikin oria kantakirjaan ratsusuunnalle. Kolmonen korotettiin kakkoseksi näyttöjen vuoksi.
Ylilyöntiä käytettiin jalostukseen varovaisesti. Sen epäpuhtaan oloinen ravi ja suuri koko vähensivät tammanomistajien innokkuutta, mutta kiltti, joskin selästä käsin haasvata luonne vetosivat suoritusten ohella. Ylilyönti astui lähinnä pienhevostammoja, ja sen koon periyttäminen on heitellyt. Ylilyönnin jälkeläisiltä on kuitenkin löytynyt potkua takapäästä riippumatta tammavalinnasta.

iee. Tonttumestari, tummanpunarautias 145cm korkea pikkutamma tuli tunnetuksi sitkeästä luonteestaan kisoissa. Vaatimattoman oloinen, joskin hyvärakenteinen pienhevonen ei kouluosuudella juuri sykähdyttänyt vaatimattomien liikkeittensä vuoksi, mutta maasto-osuudella ja esteillä se todella loisti. Tonttumestari ei ollut millään osa-alueella huono hevonen, sen liikkeet eivät vain kirvoittaneet juuri pisteitä koulutuomareilta. Luonteeltaan Tonttumestari oli omapäinen, tammamainen tapaus, jolla ei pystynyt ratsastamaan ihan kuka tahansa. Onneksi omistajalla oli motivaatiota viedä tamma pitkälle ja se kilpailikin kansallisella tasolla asti kenttäratsastuksen helppoja luokkia. Tonttumestari kirjattiin sekä P-, että R-suunnalle ykkösellä, molempia korotettiin suoritusten perusteella (P oli alun perin kakkonen, R kolmonen).
Harmillista kyllä Tonttumestari ei pahemmin varsoja tehnyt. Omistajalla ei ollut halua pilata tammansa kisakuntoa varsomisella, joten tamma on tehnyt vain kaksi jälkeläistä. Molemmat olivat tammoja, joille Tonttumestari periytti niin luonnettaan kuin suorituskykyään. Toinen tamman varsoista jäi pienhevoskokoiseksi, toinen kasvoi varsinaiseksi kolossiksi.


e. Korvatillikka oli kiukkuinen hapannaama, joka tervehti karsinaansa tulijoita takamus edellä ja jonka häntään piti kisapaikoilla sitoa kissan kokoinen punainen rusetti. Parhaimmillaan 120cm rataesteitä hypännyt tummanruunikko oli lahjakas, monipuolinen ratsu, jolta esteiden lisäksi sujuivat koulukiemurat helppoon A:han ja maastoesteet metriin asti. Korvatillikka kisasikin pääasiassa kenttää erinomaisin tuloksin rataesteiden ollessa sivulaji. Kevytrakenteinen, hentojalkainen tamma oli varma, kestävä ratsu, jonka jaloissa ei niiden tikkumaisuudesta huolimatta ollut koskaan vikaa ja joihin rasitus ei koskaan tehnyt isompaa vikaa, korkeintaan turvotusta joka sekin meni ohi liikunnalla. Korvatillikka ei ollut suoranaisesti kaunis, mutta 159-senttinen tamma oli sopusuhtainen, ryhdikäs ja ilmeikäs, minkä lisäksi ruunikko oli liikkuessaan vaikuttava näky. Menestyksekkään kilpauransa sekä sukunsa vuoksi tamma oli kiukkuisesta, epäsosiaalisesta luonteestaan huolimatta kiinnostava vaihtoehto, kun lähdettiin ostamaan kenttävarsaa.
Korvatillikan kaikki viisi varsaa ovat itsepäisiä, joko happamia tai kiukkuisia ruunikoita, joilla on mielipide kaikesta ja yhteistyötaidot enemmän tai vähemmän hukassa. Varsoilla on yhtäläisyyksiä myös rungossa (kevyt/kevyehkö runko) ja kapasiteetissa; kaikki ovat helppo/CIC -tason kenttäpelejä. Korvatillikkaa pidetään ensiluokkaisena periyttäjänä, vaikka sen varsat eivät olekaan joka jannun ratsuja. Kiukkutamma elelee vuohipaimenena Pohjois-Pohjanmaalla, muita hevosia tamma ei enää siedä.

ei. Tiilitauno oli tummanpunarautias läsipää (156cm), melkoinen kovapää, mutta jämäkällä otteella käsiteltävissä. Tiilitauno peri emältään kestävät jalat ja hyvän laukan, isältään se taas sai hyviä kilpahevosen ominaisuuksia noin muuten. Tiilitaunoa alettiinkin nuoresta asti johdonmukaisesti kouluttaa kilparatsun uralle ja se poikkeuksetta menestyi hyvin ikäluokkansa joukossa, pesipä Tiilitauno muutamissa nuorten esteluokissa puoliverisiäkin mennen tullen ja palatessa. Varsinaisesti ori kuitenkin keskittyi kenttäratsastuksen helppoon luokkaan, se hyppäsi metriä ja kouluradalla suoritti helppoa A:ta, joskin kotona sujuivat vaivatta myös vaativa B:n asiat. Tiilitauno kaipasi jämäkkää ratsastusta, ajoittain vähän koviakin otteita kuunnellakseen ratsastajaansa, mutta tarpeeksi rohkean ja kovapintaisen ratsastajan kanssa tulosta syntyi. Ori kesti käyttöä erinomaisesti, sillä se kisasi vielä harmaantuneena vanhuksenakin aloittelijaluokkia nuorten ratsastajien kanssa ja napsi ruusukkeita kuin läski lapsi suklaapatukoita.
Ori oli varsin kiinnostava valinta jalostukseen. Se oli erittäin harvinaista isälinjaa, sillä sen isän Teeneuvon muutamasta varsasta vain kaksi oli oreja joista toinen ei ehtinyt jalostukseen ennen tapaturmaista kuolemaansa. Tiilitauno kiinnosti erityisesti valtavirran tammojen omistajia erisukuisuutensa vuoksi ja kun paljastui, että se periytti kestäviä jalkoja ja hyvää kapasiteettia siitä tuli suosittu jalostusori. Kuutisenkymmentä jälkeläistä jättänyt Tiilitauno lopetettiin pirteänä, huonohampaisena vanhuksena sen täytettyä 31 vuotta.

eii. Teeneuvo, 157cm korkea punarautias ehti kiertää omistajalta toiselle hankalan luonteensa vuoksi. Pellossa kasvanut ori ei kunnioittanut ihmisiä ollenkaan ja pariin otteeseen sitä oltiin kovasti kärräämässä teuraaksikin. Lopulta Teeneuvo kuitenkin päätyi pätevälle ihmiselle, jolla oli ennenkin ollut ongelmahevosia tallissaan ja jolla oli aikaa alkaa tapella Teeneuvon kanssa. Kaikkien käsiteltävissä ori ei ikipäivänä enää ollut, mutta omistaja ja tämän työntekijät saivat Teeneuvosta esiin oikein hyvän hevosen. Ori kilpaili jonkin verran kenttää helpossa luokassa ja toi kotiin myös ruusukkeita. Kisaelämä ei kuitenkaan sopinut Teeneuvolle, joka stressasi valtavasti eri paikkoihin matkustelua. Niinpä se jäikin kotiin elähdyttämään tallin elämää.
Sanomattakin selvää, ettei orin luonne rohkaissut tammanomistajia sitä käyttämään. Teeneuvo teki kuitenkin muutaman varsan lähinnä tuttujen ihmisten tammojen kanssa, eikä se joko periyttänyt niille pahaa luonnettaan tai sitten orin pahapäisyys oli vain huonon käsittelyn tulosta. Niin tai näin, orin jälkeläiset ovat olleet hyviä helpomman tason kilpahevosia ja Teeneuvo lopulta kirjattiinkin kakkosella R-suunnalle jälkeläisten suoritusten perusteella.

eie. Sepän Tyär, 160-sentinnen musta piirtopää, oli monilahjakas suomenhevostamma. Kilpauransa tamma kuitenkin teki rataesteillä, kenttä- ja kouluratsun uran katkaisi Sepän Tyären selittämätön pelko kouluaitoja kohtaan. Ilman aitoja tamma suoritti vaativan B:n ratoja mennen tullen, mutta kouluaitojen sisällä hevonen sai hepulin eikä toiminut. Kuouluaitakammoaan lukuun ottamatta hyvin selväpäinen, fiksu ja miellyttämisenhaluinen hevonen. Sepän Tyär kisasi hyvällä menestyksellä rataesteitä aluetasolla (100cm luokissa, satunnaisia 110cm luokkia) useamman vuoden, mutta naulanpainaumasta kehittynyt kaviopaise ja kavioluun hienoiset muutokset katkaisivat kilpauran ja tamma jäi jalostuskäyttöön. Sepän Tyär ei ollut kummoinen rakenteeltaan, keskinkertainen kaikin tavoin. Tamman ehdoton vahvuus olivat sen kestävät jalat ja hyvä laukka, sekä ilmeikäs (joskaan ei erityisen kaunis) pää.
Sepän Tyären vikoja koetettiin paikata orivalinnoilla, ja tamman omistajan onneksi varsat perivät enemmän isäoriensa ominaisuuksia. Toisen varsan jälkeen Sepän Tyären jalat eivät enää kestäneet, ja 16-vuotias suomenhevonen lopetettiin varsan vieroituksen jälkeen. Tamman molemmat varsat ovat monilahjakkaita, kestäväjalkaisia hevosia.

ee. Maitokorppu, vaaleanruunikko este- ja kenttäpeli, oli maailman luotettavin haliponi, joka kulki lastenkin perässä tarhaan ja takaisin vaikka ilman narua. 159-senttinen suomenhevonen oli koko perheen lellikki, juuri sellainen hevonen, jonka kinttuja lapset halailivat ja kiskoivat hännästä ilman, että hevonen korvaansa lotkautti. Ratsuna Maitokorppu oli kuitenkin tosita maata; herkkä ja kuumuva, säpäkkä ratsu, joka rakasti yleisöä ja jolla oli valtava imu esteille. Niin rata- kuin maastoesteillä 110cm hypännyt Maitokorppu kisasi aktiivisesta rataesteillä, kenttäratsastuksen parissa satunnaisemmin; tamman suorituksen pilasi järjestään kouluosuus, jolla tamma ei oikein keskittynyt, saati suorittanut. Kevytrakenteinen, hivenen hentojalkainen Maitokorppu teki loistavia tuloksia rataesteillä, eivätkä ruunikon kenttätuloksetkaan aivan kelvottomia ole. Tamman laukka oli ravia parempi, ja rungon suurimmat viat olivat sen keveys, ne hivenen hentoluiset jalat ja hiukan liian lyht selkä. Kokonaisuutena Maitokorppu oli kuitenkin näppärä paketti, kaunis katsella, hyvin suorittanut laatutamma.
Maitokorpun varsat meinasivat jäädä tekemättä, kun tamman omistajia ei juuri kiinnostanut varsantekopuuhat. Omistajat kuitenkin liisasivat Maitokorpun jalostuskäyttöön suuren kiinnostuksen vuoksi, ja liisingin aikana ruunikko teki kaksi varsaa, molemmat tammoja. Maitokorpun varsat saivat emänsä kevyen rungon ja hentoluiset - joskin yllättävän kestävät - jalat, hyvän estehevosen laukan ja kapasiteettia esteille. Luonteeltaan varsat ovat kuin yö ja päivä, toinen on nalkuttava kiukkuperse ja toinen sopeutuvainen, hiljainen hissukka. Maitokorppu lopetettiin sen ollessa 26.

eei. Käppyrä vaaleanrautias 154cm ravi-isän ja ratsuemän jälkeläinen oli kerrassaan hassunkurinen ilmestys marssiessaan vakavalla naamalla kouluradalle. Pitkärunkoinen, pystykaulainen ja kevytjalkainen ori ei ollut erityisen sopusuhtainen tai komea, mutta niin ryppyotsaisen vakava ja napakka suorittaja, että sai paljon kiitosta esiintymisestään. Vaativaa A:ta kilpaillut Käppyrä olisi ollut myös estehevoseksi omiaan, ponnua löytyi metrin radoille, mutta hevonen itse inhosi hyppäämistä joten se jäi. Lisäksi orin jalat eivät olisi kestäneet estekäyttöä pidemmän päälle. Kouluradoilla Käppyrä kuitenkin keräsi menestystä ja ruusukkeita, kävipä se pyörähtämässä ulkomailla ihan Saksassa asti esitteemässä sitä miten rumakin suomenhevonen voi suorittaa vaativaa tasoa täysin ongelmitta. Huomionkipeä, sylikoiramainen käytös väistyi kilparadalla, kun Käppyrästä kuoriutui herkkä ja kuuliainen ratsu. Kotona sen selässä istuivat perheen pienimmätkin onnesta soikeana.
Käppyrää käytettiin paljon monenlaisille tammoille, vaikka se ei itse hypännyt niin kapasiteettia ja tekniikkaa kyllä löytyi. Parhaat varsansa ori on tehnyt itseään raskastekoisempien, lyhytrunkoisempien tammojen kanssa, joilla on ollut koulupuolen kapasiteettia. Käppyrän omistaja oli kuitenkin tammavalinnoissa tarkka, joten pitkärunkoisia, huonojalkaisia makkaroita sen jälkeläisistä ei löydy, vaikka vähän heikompaakin varsaa on.

eee. Maitoviiksi sai nimensä kuonopilkusta, joka näytti erehdyttävästi siltä, että hevonen oli hörpännyt maitoa ja saanut ylähuuleensa maitoviikset. Tummanruunikko, 158cm korkea Maitoviiksi oli erittäin hyvärunkoinen ja -liikkeinen laatutamma, joka kenttä- ja esteradoilla menestyneiden vanhempiensa vuoksi katsottiin olevan hyvästä ratsusuvusta (olkoonkin, että jo Maitoviiksen isänisä oli ravuri). Tammasta itsestäänkin leivottiin ratsua, ja Maitoviiksi ehtikin kilpailla pari kautta ennen loukkaantumistaan ja siitä johtuvaa kilpauran pakkokeskeytystä. Tamman puikkoluu murtui laiduntappelun seurauksena, ja yksi murtuma aloitti sairastelukierteen. Hyvän sukunsa, lupaavasti alkaneen kilpauransa, rakenteensa ja etenkin luonteensa vuoksi Maitoviiksi päätyi loukkaantumisensa jälkeen siitostammaksi. Maitoviiksi oli käsiteltäessä lauhkea, rauhallinen ja vähän hidas, ratsuna tammassa oli säpäkkyyttä, kykyä reagoida nopeasti - silloin kun työnteko kiinnosti -, voitontahtoa ja esiintyjän karismaa.
Joka kerta kerrasta tiinehtynyt, pitkään hyväkuntoinen Maitoviiksi ehti tehdä kymmenen varsaa, ennen kuin sen jalat sanoivat sopimuksen lopullisesti irti. Tamma periytti vahvasti hyppykapasiteettia (sen jälkeläiset hyppäävät järjestään +100cm rataesteitä), fiksua luonnettaan ja tiettyä säpäkkyyttä; Maitoviiksiläiset eivät ole helpoimpia ratsuja. Osa varsoista sai emänsä loistavan laukan ja hyvän rungon, mutta enimmäkseen varsat perivät rakennettaan isältään. Maitoviiksi lopetettiin 21-vuotiaana.

Jälkeläiset

s. 20.03.2014 sh-t. Ukkosneiti, i. Talviukkonen, om. Koivumäen tila
s. 12.06.2014 sh-t. Saunahäive, i. Hämyhalla, om. Lissu T., VRL-12701
s. 28.09.2014 sh-t. Saunavihtahousu, i. Väkipussi, om. Susiraja
s. 07.01.2015 sh-o. Hauta-arkkupakastin, i. Talvihauta, om. Ireth (VRL-03777)
s. 05.02.2015 sh-t. Lapikasta!, i. Pieni Pelvoitus, om. Rajaton / Riella VRL-01744

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
KERJ - 42 sijoitusta joista 7 voittoaERJ - 0 sijoitusta
24.09.2013 Susiraja CIC1 2/12
26.09.2013 Lumivuo CIC1 3/41
07.10.2013 Taikakuun Kartano CIC1 1/44
14.10.2013 Taikakuun Kartano CIC1 2/44
24.10.2013 Nuovan Talli CIC1 3/30
25.10.2013 Nuovan Talli CIC1 1/30
28.10.2013 Carbon Sporthorses CIC1 1/35
29.10.2013 Carbon Sporthorses CIC1 3/35
04.10.2013 Lumivuo CIC1 5/41
02.11.2013 Lumivuo CIC1 2/30
03.11.2013 Lumivuo CIC1 4/30
08.11.2013 Pirunportti CIC1 4/36
09.11.2013 Lumivuo CIC1 5/30
11.11.2013 Solo CIC1 2/30
12.11.2013 Taikakuun Kartano CIC1 6/40
13.11.2013 Taikakuun Kartano CIC1 5/40
13.11.2013 Zurück CIC1 2/32
18.11.2013 Taikakuun Kartano CIC1 5/40
21.11.2013 KK Bailador CIC1 4/45
24.11.2013 Susiraja CIC1 1/17
01.12.2013 Satulinna CIC1 6/50
03.12.2013 Satulinna CIC1 2/50
06.12.2013 Pirunportti CIC1 2/40
10.12.2013 KK Ginger CIC1 1/70
10.12.2013 Pirunkorpi CIC1 8/68
12.12.2013 Privas Park CIC1 7/71
14.12.2013 Satulinna CIC1 3/27
15.12.2013 Privas Park CIC1 7/71
17.12.2013 Privas Park CIC1 3/71
18.12.2013 Pirunkorpi CIC1 8/68
18.12.2013 Satulinna CIC1 5/27
21.12.2013 Solo CIC1 5/30
25.12.2013 Susiraja CIC1 5/25
26.12.2013 Marike CIC1 5/64
14.01.2014 Ryövärin Ratsutila CIC1 3/30
15.01.2014 KK Ginger CIC1 5/51
16.01.2014 Ryövärin Ratsutila CIC1 4/30
22.01.2014 Domenica Estate CIC1 5/37
29.01.2014 Littleness CIC1 3/27
29.01.2014 Susiraja CIC1 1/32
30.05.2014 Kk Bailador KERJ Cup helppo 1/24 suoritettu tarinalla!
30.08.2014 Kk Bailador KERJ Cup CIC1 4/25 suoritettu tarinalla!
31.05.2015 Ventos ERJ Cup tarinaluokka (120cm) 2/2 suoritettu tarinalla!
VSR - 5 sijoitusta joista 1 voittoa
31.10.2013 VSR Cup CIC1 2/6
28.02.2014 VSR Cup CIC1 3/36
31.10.2014 VSR Cup tutustumisluokka 1/20
31.12.2014 VSR Cup helppo 3/31
31.07.2015 Susiraja VSR Cup 120cm 4/24

Valmennukset

01.01.2014 Kouluvalmennus, valmensi venlis

Nakki-niminen suomenhevonen katsoi minua järkyttyneen oloisena, kun lmoitin valmennuksen sisältävän paljon väistöjä, avoja sekä etuosakäännöksiä, niitä kaikkien suosikkeja. Aluksi tietenkin verryttelimme, melko reippaaseen tahtiin, jotta tamma saataisiin hereille. Neitiä ei tuntunut kouluratsastus innostavan, motivaatio oli nollassa, tai oikeastaan miinuksen puolella, ja ratsu liikkui tahmeasti. Teimme temponlisäyksiä, alkuun näytti jo hyvältä, mutta sitten Nakki otti betoniporsasasenteensa. Siinä sitten koitimme itsepäistä Suomi-neitoa saada liikenteeseen. Nimi "Selkäsaunatonttu" alkoi saada jo merkityksen...

Sitten niihin väistöihin. Tamma väisti alkuun lapa edellä, niin vinosti kuin mahdollista, mutta kun epätoivon vallassa anelimme otusta tekemään kunnolla töitä, Nakki heltyi ja väisti pari kertaa kuin ei elämässään mitään muuta olisi tehnytkään! Avoissa neidin vastarinta oli lopullisesti nujerrettu, mokomakin vetelä lapamato liikkui nyt hienosti kuulolla ja reippaastikin. Etuosakäännökset olivat onnistuneita, ja niistä innostuimme kokeilemaan takaosakäännöksen johdattelemana alkeellista piruettia. Laukat jäivät vähemmälle, loppuun teimme muutamia laukkalisäyksiä. Vielä ennen lopetusta piti Nakin saada protestoida; tamma jumitti keskelle kenttää, pohkeista peruutti ja pidätteestä venkuroi ninjapierupukilla maneesin ovelle. Kerrassaan suloinen suokki!

21.01.2014 Maastoestevalmennus, valmensi gatinha

Tänään treenattaisiin Nakin ja ratsastajan kanssa erityisesti bankettia sekä risuestettä. Jotta ratsukko saataisiin heräteltyä oikeanlaiselle taajuudelle pyysin heitä alkuverryttelyjen jälkeen ylittämään matalahkon koivunrisuista kyhätyn kolmen esteen sarjan molemmista suunnista. Tämä helppo tehtävä sujui kaksikolta molemmilla kerroilla mallikaasti, joten päätimme siirtyä itse bankettiin.

Nakin meno oli maastossa varmajalkaista ja ylös pengertä mentiinkin yhdessä hujauksessa. Banketin päällä ratsukon oli tarkoitus hypätä noin metrin korkuinen tukki, jonka jälkeen matka jatkuisi pengertä pitkin alas takaisin tasaiselle maalle. Tamma hyppäsi edessään olevan esteen yli reippaanoloisesti, mutta kuitenkin hätiköimättä, ja vaikka alastulossa oli huomattavissa pientä epävarmuutta, niin selvisi ratsukko siitä ongelmitta. Toisella kerralla sekä ylös- että alastulo meni hienosti, mutta Nakki lähestyi estettä huonosta kulmasta, ja joutui ponnistamaan liian läheltä estettä, onnistuen kuitenkin ylittämään sen.

Kolmannen ja neljännen toiston mennessä lähes nappiin päätimme vaihtaa suuntaa. Toisesta suunnasta tultaessa tamma arasteli taas ensimmäisellä kerralla kun oli alastulon vuoro, mutta ratsastajan rohkaistessa ratsuaan kaikki sujui hyvin. Tämän jälkeen tuli vain toistaan parempia suorituksia, ja kun tästäkin suunnasta oli hypätty baketin päällä oleva este neljästi, niin annoin ratsukolle luvan hidastaa tahtia ja alkaa pikku hiljaa lopettelemaan. Toivon että molemmille jäi valmennuksesta päälimmäiseksi onnistumisen tunne ja hyvä mieli!

27.02.2014 Kouluvalmennus, valmensi Oona

Aloittelimme valmennuksen heti tekemällä käynnissä hieman temmon lisäyksiä. Nakki oli hieman tahmea alusta asti eikä oikein liikkunut. narri sai ajaa tammaa eteen napakasti pohkein ja välillä raipankin avulla. Käynnissä myös hieman taivuteltiin, jotta taipumusta saatiin molemmille puolille. Kun Nakki alkoi liikkua paremmin siirryimme ravitehtäviin. Ravissa oli tarkoitus tehdä hieman väistöjä ja voltteja. Tamma oli jo hieman vertynyt, joten liikkui aktiivisemmin eteen. Ratsastaja kuitenkin joutui edelleen tekemään töitä tai Nakki painoi heti kuolaimeen. Käskin narria tekemään paljon puolipidätteitä, jotta tamma tulisi kuulolle eikä alkaisi luistamaan työstä. Raviväistöt onnistuivat oikein näppärästi, sillä ratsukko oli nähtävästi treenannut niitä paljonkin. Volteista tuli välillä hieman soikioita, sillä tamma kaatui sisäpohjetta vasten useita kertoja. Ratsastaja kuitenkin korjasi asian heti, kun vain pystyi. Vaihdoimme laukkatehtäviin pian, sillä raviin alkoi olla hyvä tuntuma. Aloitimme laukkaamalla vain hieman lävistäjiä ja keskiympyröitä, jotta laukkaan saataisiin liikkuvuutta ja tahtia. Tehtävä tultiin kuitenkin vain ihan pari kertaa, sillä Nakki syttyi nopeasti. Aloimme työstämään laukassa pian vastalaukkaa kaarilla. Tiukkoja kaaria emme alkaneet tekemään, mutta keskiympyrällä työskentely oli oikein mainio tehtävä. Tamma oli todella jo syttynyt, eikä tehtävässä tullut lainkaan ongelmia. Ongelmattomuus oli minulle jopa yllätys, mutta parempi niin. Pian aloimme kuitenkin lopettelemaan valmennusta, sillä tehtävät onnistuivat hyvin ja Nakkikin tuli kuulolle.

05.03.2014 Maastoestevalmennus, valmensi Tea

Ruunikko suomenhevonen oli juuri hyppäämässä okseria, kun saavuin valmentamaan Nakki nimistä tammaa. Mistäköhän sekin lempinimi tulee - mietin, kun nousin autosta. Kävelin varovaisesti kenttää kohti, jotta en joutuisi vauhdikkaan ratsukon tielle. Tervehdin Lissua ja Nakillekin herui muutama paijaus, jonka jälkeen pääsimme itse asiaan. Ratsastukseen siis. Pari hyppyä otimme vielä kentällä, jotta saataisiin kaikki lihakset vetreiksi ennen maastoon lähtöä. Hypyt olivat sulavalinjaisia ja erittäin tarkasti toteutettuja - oikeaa silmänruokaa.
Avasin portin, jotta parivaljakko pääsee ulos. Kävelimme hiljalleen kohti esteitä, ei meillä onneksi kiire ollut, päiväkin oli niin kaunis. Aloitimme hyppäämällä suurta 90cm korkeaa puunrunkoa, joka sijaitsi läheisellä pellolla. Pohja oli nurmen vuoksi hieman liukas, joten käskin tekemään loivia kaarteita, jottei tule suurempia vahinkoja. Nakki lähestyi kaukaa, suoraa kohti estettä. Laukka oli erittäin reipasta, joten käskin antamaan puolipidätteitä. Lissu nosti vain sentin verran kättään ja tamma lyhensi huomattavasti. Apu ei ollut suuri, mutta Nakki sitäkin tarkempi. Tammahan on miljoonan arvoinen - täydellinen paketti, ajattelin, kun ratsukko hyppäsi puunrungon yli. Hyppy oli tarkasti suunniteltu, eikä virheitä löytynyt. Mutta sitten se tapahtui, Nakki päätti ettei enää jaksa ja heitti kunnon pukkisarjan. Lissu oli vähällä tippua, mutta saikin juuri ja juuri pysäytettyä tamman. Huokaisimme helpotuksesta ja jatkoimme. Toisella kerralla Nakki tuli kauniisti ja mukisematta, jonka jälkeen otimme mukaan myös vesiesteen, joka oli parin kymmenen metrin päässä tukista.

Nakki ja Lissu jälleen ravasivat lähtöpaikalle, jossa he jälleen nostivat laukan. Tamman liike oli pyörivää, mutta hillittyä. Ponnistus tuli aavistuksen liian kaukaa, mutta Lissu sai hienosti korjattua, joten hyppy ei mennyt täysin pieleen. Vesiesteelle ratsukko otti hieman lyhemmän laukan, mutta silti se oli hetkessä ohi. Tulitte vielä kaksi kertaa toiseen suuntaan niin, että vesieste oli ensin. Tehtävä sujui molemmilla kerroilla ilman suurempia ongelmia. Lähditte lopuksi ottamaan vielä muutaman laukkapätkän maastoon, mutta minä olin niin poikki päivän lopuksi, että päätin lähteä kuitenkin kotia kohti.

13.03.2014 Kouluvalmennus, valmensi Cee

Voihan Nakki, siis mikä kaunotar! narri ja Nakki olivat jo kävelleet alkukäyntinsä, kun saavuin paikalle. Tänään me nyplättäisiin koulua. Jo heti alkuverryttelyssä kävi kuitenkin selväksi, että Nakkia ei mitenkään erityisemmin jaksanut kiinnostaa. Tamma oli etupainoinen ja ravi eteni nihkeästi narrin tiukoista pohkeista huolimatta. Hetken aikaa koetimme niin väistöjä kuin taivutuksiakin, mutta niistä ei yksinkertaisesti tahtonut tulla mitään. Yhdessä pohdiskeltuamme päädyimmekin hieman erikoisempaan ratkaisuun: jospa lämmittelisimme hyppäämällä kouluratsastusta varten? Ja ei kun tuumasta toimeen, este pystyyn ja yli. Nakki lähestyi laiskasti, mutta innostui esteen jälkeen. Hyppääminen toi myös narriin uutta puhtia saada tammansa liikkumaan. Lopulta harjoituksemme eteni niin, että toisella pitkällä sivulla ratsukko hyppäsi esteen – lähestyen ravissa, tullen alas laukassa ja siirtyen ennen päätyä raviin – ja ravissa sitten väistettiin toinen sivu. Väistöihin tuli heti kaivattua energiaa! Kun Nakki tuntui jo etenevän, jätettiin este pois ja siirryttiin laukkaan. Laukassa Nakki liikkui ylipäätään ravia energisemmin, joten uskalsimme ottaa hieman haasteita. Nakki ja narri saivatkin tehdä vastalaukkaa, johon ratsukon vauhti riitti juuri ja juuri. Vastalaukkaa tehtiin suurella ympyrällä, ja aivan lopuksi Nakki yllätti meidät molemmat – tamma sai jonkinlaisen energiapiikin (tai hepulin?) ja esitti meille pätkän oikeinkin uskottavaa pukkilaukkaa.

19.04.2014 Maastoestevalmennus, valmensi Miivi

Saavuin radalle hieman myöhässä. Odotellessa ratsukko olikin aloittanut jo hyppelyn ja menikin ympäri pienelle pellolle rakennettua hädin tuskin puolimetristä rataa. Otin ohjat käsiini, ja ohjeistin Lissun ja Nakin perinteisen radan puolelle. He menivät sen kerran ilman suurempia ongelmia ja kerran suurempien ongelmien kera, Nakki ei suostunut lähestyä erästä estettä joten este meni yli periaatteessa kiiveten, Lissu onnistui kääntämään tamman esteelle niin läheltä, että kunnon ponnistusta ei ollut mahdollista edes kokeilla. Se siitä radasta. "No niin, nyt vaan yrittämään tuota bankettia", virnistin osoitten jyrkkää maavallia. Lissu valahti kalpeaksi, mutta Nakki osoitti olevansa kerrankin kunnon suomiputte ja pääsikin ylitse kunnialla ja pitäen kalpeaksi valahtaneen Lissun kyydissään. Seuraavaksi ratsukko lähti portaiden luo ja selvisi ne juuri ja juuri kunnialla, Nakki oli alastulossa tuiskahtaa nenälleen liiallisen vauhdin vuoksi. En viitsinyt ottaa ratsukolle lisää vaikeita erityisesteitä, jonka vuoksi kerroin viimeisem ohjelmanumeron, tavallisen, noin 80cm korkean radan hyppäyksen. Lissun helpotuksekse radalla ei ollut kuin oja, tukkeja, risuesteitä sekä yksi pieni portaikko, jossa oli vain yksi porras. Portaikko olikin suunnattu aloitteleville maastoratsastajille, ja sujui kokeneemmilta kuin leikki. Koko rata sujui itse asiassa kuin leikki, ja loppukommentitkaan eivät lytänneet ratsukkoa täysin. "Hmm... kyll te voitte parantaa, mutta et ainakaan tippunut kertaakaan", oli oikein ihanasti rakentavan kommenttini aloitus.

29.04.2014 Kouluvalmennus, valmensi Víva

Narri verrytteli laiskan puoleista ruunikko tammaansa Nakkia maneesissa, minun saapuessani sinne. Ratsukko oli selvästi eri mieltä toistensa kanssa, joten alkuverryttelyitä olikin melko huvittava seurata. Nakki ei näyttänyt pitävän sitten yhtään maneesissa pörräämisestä, varsinkin kuin esteitä oli ympäriinsä, eikä niitä hypätty. Vasta sitten, kun annoin ratsukolle luvan hypätä paria harjoitusestettä, niin alkoi Nakkiinkin tulla enemmän aitoa innokkuutta sekä reippautta. Tuolloin verryttelyt alkoivat sujua paremmin, ja kumpikin osapuoli alkoi päästä toistensa kanssa yhteisymmärrykseen. Kun ratsukko oli tosiaan verrytellyt riittävästi, pyysin Narria hyppäämään maneesin toisella pitkällä sivulla olevan linjan, johon kuului kaksi pystyestettä ja yksi okseri. Ratsukko lähtikin ylittämään linjaa silmänräpäyksessä, eikä ongelmaa näyttänyt ilmenevän. Nakki hyppäsi esteet moitteettomasti, sujuvalla hypyillään, ja Narri pysyi hyvin mukava rytmissä. Koska esteiden ylittäminen näytti olevan noinkin helppoa, niin päästin Narrin ja Nakin vielä kolmelle muulle pystyesteelle, jotka tulivat taas toiselle maneesin pitkälle sivulle. Ensimmäinen este hypättiin ongelmitta, toiselle esteelle lähestyttiin hieman liikaa, jonka vuoksi hyppy oli jyrkkä ja puomi liikahti - mutta ei sentään tippunut. Ja viimeisen esteen kaksikko hyppäsi ongelmitta. Kehuin Narria ja varsinkin Nakkia, josta oli tullut yllättäen erittäin yhteistyökykyinen ratsu. Ilmeisesti tamma vain vihasi kavioiden pyörittämistä maneesissa, ja en yhtään ihmettele! Onhan se hevosen mielestä varmasti aika tylsää. Loppujen lopuksi annoin kaksikon mennä linjat vielä kerran, jonka jälkeen olikin aika ruveta lopettelemaan valmennus tähän pisteeseen. Ratsukko jäikin loppuverryttelemään itsenäisesti, minun lähdettyä.

Lue päiväkirjaa