Ruttokellot VH18-018-1848

NimiRuttokellot "Tiktok" KasvattajaKalewi Yöheimo, Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri159cm, kulomusta MeriititVIR MVA Ch, KTK-I
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 05.05.2016, 10v
satunnainen (3v 05.08.2016)
Painotuslaji,
koulutustaso
kenttäratsastus
he A / 120cm / 110cm / CIC1

10.10.2018 Ristikallio RCH tuom. reibili

20.11.2018 herra Tiktok kantakirjattiin R-suunnalle KTK-I -palkinnolla!

24.02.2019 uljaalle mustallemme myönnettiin VIR MVA Ch :n arvonimi.

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonnekuvaus

Susirajan kenttähevosrivit kaipasivat ehdottomasti lisävahvistusta. Tallin hevosluku oli pitkästä aikaa pitkälle alle sadan, minkä vuoksi narrikin alkoi (viimein) heltyä uusien hevosten hankinnalle. Tästähän Lissu tietenkin riemastui ottaen puolivillaisen toteamuksen lupana ostaa talli täyteen uusia hevosia susirajalaismittarilla uusista verilinjoista.

Lissun ensimmäinen löytö oli kenttälupaus Ruttokellot. Varsanäyttelyistä järjestään hyviä rakenne- ja liikepisteitä saanut hevonen oli täysin valmis kisapeli, joka tuli myyntiin vain ja ainoastaan siksi, että hevosen omistajalla oli allaan kaksi tasokkaampaa puoliveristä.
”Vaikka mieli kyllä tekisi valloittaa suomenhevosluokat ja CIC1-radat tämän kanssa”, orin omistaja oli todennut allekirjoittaessaan kauppakirjaa. Lissu oli vain seissyt tyhmänä vieressä suupielet korvissa.

narri ei ollut kuullutkaan kokohevosesta ennen kuin Lissu ajoi hevosrekan kanssa pihaan, tuuppasi riimunnarun narrin kouraan ja käski hakea autosta tallin uusimman ratsun. Vaikka Ruttokellot – kotoisammin Tiktok – olikin myös narrin mieleen komea, pätevä ja kaikin puolin hyvä lisä tallin hevoskantaan, Lissu sai silti ripityksen selän takana tapahtuneesta hevosostoksesta (ja etenkin orin hintalapusta, josta Lissu ei ollut yrittänytkään tinkiä).

Tiktok on melkoinen peli; komea, kapasiteetikas, ja vielä hienoluonteinenkin! Onhan tässä vähän kovuutta, itsepäisyyttä ja reaktionopeutta, mutta ori sopii talliimme kuin pulla kahvin kaveriksi. Mikään Marsun tai Vainaan kaltainen harmaita hiuksia aiheuttava esitys uljas mustamme ei missään tapauksessa ole. Orilta kuitenkin löytyy melkoisesti omaa tahtoa sekä vahvoja mielipiteitä, joissa kuitenkin on neuvotteluvaraa. Tiktok mukautuu kyllä käsittelijänsä ja ratsastajansa tahtoon, kunhan asiat ilmaisee sille pehmeästi ja sopivan jämäkästi samaan aikaan.

Tämän hevosen käsiteltävyydestä ei loppujen lopuksi ole paljoa sanottavaa. Fiksu, asiallinen hevonen, joka tekee mitä pyydetään, suhtautuu asioihin järkevästi eikä kiukuttele turhan päiten. Tiktok ei erityisemmin välitä lapsista tai aroista käsittelijöistä, mutta sekin näkyy ainoastaan nyrpeänä perusilmeenä. Korvien ja turvan turhasta koskettelusta Tiktok ärtyy sen verran, että saattaa näykkäistä, muita pahoja tapoja orilla ei sitten olekaan. Korvakarvat toki saa trimmata normaalisti ja huuliin koskea kuolainten tarkistamiseksi ja niin edelleen, sellainen turhanpäiväinen, mihinkään tähtäämätön räpeltäminen on se häiritsevä asia. Kaikki lääkitsemiset, rokottamiset, perus hoitotoimet ja varustamiset, kengitykset hieronnat ja niin edelleen sujuvat kuten pitääkin. Tiktok ei turhia hörise tai muutenkaan juttele ihmisten kanssa, seurailee kyllä kiinnostuneena mitä kaksijalkaiset tekevät. Oikein kiva, tuttu ihminen saattaa saada pienen turpatökkäyksen kera ”rapsuta minua” -ilmeen. (Leuan alla sekä ryntäissä ovat ne parhaat rapsutuspaikat.) Niin talliväki, kengittäjä, eläinlääkäri kuin kaikki muutkin Tiktokin kanssa toimineet ovat kehuneet oria todella asialliseksi peliksi.
Reipas- ja pitkäaskelinen Tiktok kävelisi paikasta toiseen mieluiten reipasta vauhtia ilman turhaa maisemien ihailua tai muuta sellaista. Kaverin kanssa juoruamaan unohtunut taluttaja saa äkkiä orin ilmeen muuttumaan happamaksi. Mustajouhinen kyllä seisoo nätisti paikoillaan alkamatta kuopimaan tai tanssahtelemaan, orin ilmeestä vain näkee, ettei tämä seisoskelu ole kovin kivaa. Muille hevosille Tiktok saattaa kertaalleen ilmaista hirnahtaen tai höristen tulleensa paikalla, ei sen enempää. Mitään kaula kaarella steppailuja tai muutakaan korskunnan yritystäkään ei näy tai kuulu; Tiktok tietää, miten pitää käyttäytyä.
Lastaus ja kuljetus sujuvat samalla linjalla; hevonen valmiiksi, talutetaan kuljetuskalustoon, kaikki lukot, salvat sun muut kiinni ja menoksi. Tiktok on tottunut matkantekijä, joka malttaa syödä ja juoda reissun päällä eikä stressaa tai ärsyynny mahdollisesta hankalasta matkaseurasta tai yksinolosta. Kovin tärryyttävä kyyti (terveisiä vain niille huoltamattomille, pienille kuoppaisille hiekkateille..) saa orin kuopimaan lattiaa jokusen kerran, mutta kukas töyssyisestä kyydistä nyt tykkäisi, vaikka miten ajettaisiin juuri ja juuri kahtakymppiä töyssyhaitan minimoimiseksi.

Kunhan orin satulassa istuu asiansa osaava, pehmeäkätinen ja avuissaan tarkka, täsmällinen ja pehmeä ihminen, kaikki sujuu kuin vuosikausia treenanneen parin valssi. Aloittelevien, epävarmojen tai kovaotteisten ratsastajien kanssa Tiktok ei ala millekään; tämä hevonen vaatii joka ikinen kerta selkäänsä ammattilaisen tai osaavan harrastajan. Orin reaktiot ovat isoja ja nopeita, niin hyvässä kuin pahassa.
Ryhdikäs, tasapainoinen, melko ylös liikkuva hevonen. Tahdikkaat, pitkänpuoleiset, elastiset askellajit, joissa hyvä yliastunta ja säädeltävyys. Laukka ehdottomasti vahvin askellaji. Herkkä, eteenpäinpyrkivä, ei nöyrä, mutta yhteistyökykyinen. Hyvin vahvatahtoinen ja työlle omistautuva. Tiktokissa on erittäin paljon hyvää, kehumisen arvoista sekä suorastaan ylistettävää. Toisaalta ori on todella vaativa, saamistaan avuista tarkka hevonen, joka osaa vähän turhankin monta konstia tiputtaa epämieluisa ratsastaja kyydistään.

Kouluratsuna ori on sellainen tylsä, vähän turhan täydellinen hevonen; sen minkä se osaa, se myös osaa, ei haparointia. Käytännössä kaikki kouluratojen virheet johtuvat ratsastajasta, eivät hevosesta. Toki näinhän se lähtökohtaisestikin on, totta kai, mutta jotkut hevoset ovat vähän tahmeita toiseen kierrokseen, kiirehtivät väistöissä tai sellaista. Tiktok ei; se on jämpti, tarkka hevonen, joka osaa helppojen luokkien asiat todella hyvin – ja sillä on myös liikettä suorittaa ne. Herkkä, eteenpäinpyrkivä ori tekee mielellään töitä, kunhan ratsastaja osaa asiansa eikä unohdu matkustamaan. Suurin vahvuus uljaalla mustallamme on laukkaliikkeissä.
Esteillä ori on kuitenkin parhaimmillaan. Nopea, tarkka, terävä ponnistus, nopea pyöreä hyppy, joka venyy pitkienkin esteiden yli ongelmitta. Erinomainen jalkatekniikka, hyvä selän ja kaulan käyttö, esteälyä. Tiktok osaisi pelastaa heikommat lähestymiset ja muut virhearviot, mutta se ei tee niin. Vinot, lyhyet reitit eivät ole ongelma, kunhan ne ratsastetaan kunnolla. Epäsopiva askel, ratsastajan horjuva tasapaino tai hypyissä jälkeen jääminen saavat kenttäpelimme vetämään liinat kiinni ja pysähtymään niille sijoilleen tai vaihtoehtoisesti pukittamaan. ’Ellei ratsastaja työskentele, en työskentele minäkään!’ Rohkeutta, eteenpäinpyrkimystä ja ketteryyttä ei puutu, joten osaava ratsastaja selkään ja menoksi! Tiktok suoriutuu ongelmitta teknisistäkin radoista; ori tuntuu oikein nauttivan saadessaan haasteita. Meno on yhtä varmaa ja vakuuttavaa niin rata- kuin maastoesteillä.
Rennot maastoretket, reippaat peltolaukat, hiihtoratsastus – kaikki käy. Maasto- ja liikennevarma komistuksemme osaa rentoutua mummohölkkäilemään, joskin ne reippaammat, vähän enemmän työltä tuntuvat maastoreissut ovat silti eniten Tiktokin mieleen.

Kisapaikoilla Tiktok kasvaa jokusen sentin lisää. Suomenhevonen selkeästi nauttii kisojen tunnelmasta, yleisöstä, kilpailutilanteen tuottamasta adrenaliinista. Karismaattinen, olostaan ja työnteosta nauttiva ori on sopivan ratsastajan kanssa vakuuttava, vakavasti otettava kilparatsu, joka loistaa etenkin esteosuuksilla. Mutta vaikka ori kuinka rakastaa esiintymistä ja kilpailemista se ei muutu yhtään myötämielisemmäksi ratsastajan virheille. Tiktok peilaa todella hyvin ratsastajansa osaamista sekä voitontahtoa; tällä hevosella ei lähdetä ”ihan vain huvin vuoksi kokeilemaan”, tämän hevosen kanssa lähdetään tekemään tulosta. Tiktokilla on kisahevoselle sopivat hermot, mielenlujuus, kapasiteetti – koko paketti.

Sukutaulu

i. Ehtookellot
evm, sh, vrt, 163cm
ii. Iltasoitto
evm, sh, prt, 165cm
iii. Pirttiinpalavi
evm, sh, prt, 166cm
iie. Huomenkutsu
evm, sh, vrt, 159cm
ie. Aistiva
evm, sh, vrt, 160cm
iei. Okasuon Aaroni
evm, sh, rn, 161cm
iee. Valssiva
evm, sh, vrt, 154cm
e. Kalmainkarkelot
evm, sh, m, 155cm
ei. Kuusjoen Juhliva
evm, sh, vrt, 156cm
eii. Juhlamurhe
evm, sh, vrt, 158cm
eie. Kuusjoen Kirpakka
evm, sh, trn, 156cm
ee. Yötoive
evm, sh, m, 152cm
eei. Illanhurmo
evm, sh, tpt, 155cm
eee. Monisuru
evm, sh, m, 151cm
Näytä / piilota sukuselvitys

Ehtookellot, Tiktokin isä, voitti kilpauransa aikana aika lailla kaiken mahdollisen laatuarvosteluista kasvattajakilpailun molempiin osa-alueisiin sekä kolmen lajin mestaruuteen. Monipuolisella suomenhevosella kisattiin aktiivisesti koulua, esteitä ja kenttää (vanhoilla päivillään ori starttasi muutaman noviisitason valjakkoluokan), eivätkä kaikki orin voittamat ruusukkeet ja palkinnot mahtuneet hevosrekkaan, satulahuoneeseen tai oikein muuallekaan. 163-senttinen, läsipäinen herasilmäinen vaaleanrautias ori oli kuin satuhevonen runsaine jouhineen. Lyhyitä, pystyjä vuohisia sekä käyriä kintereitä lukuun ottamatta orissa ei ollut järin suuria vikoja; ryhdikäs, erittäin hyvät tyypit ja leimat, hyvin liittynyt hyvänmuotoinen kaula, loivat lavat, hyvä säkä ja satulansija, vankahko pyöreä runko, pyöreä lautanen, hyväasentoiset etujalat. Orin jalkaterveys oli priimaa, kertaakaan se ei kärsinyt jalkavaivoista eikä jaloista ikinä löytynyt sen kummempia (rasitus)muutoksia.

Tiktokin emä Kalmainkarkelot on erittäin hyvästä ratsusuvusta täynnä laatuarvostelu-, kasvattajakilpailu- ja arvokisamenestyjiä. Sellainen tammasta itsestäänkin tuli, aivan kuten kasvattaja toivoi. Tasaisesti ykköspalkintoja varsanäyttelyistä hakenut tamma kasvoi hiilenmustaksi, 155-senttiseksi kaunottareksi, joka jatkoi tuomariston ihastuttamista laatuarvosteluissa. Kolmivuotiskekkerit jäivät välistä sairastelun vuoksi, mutta neli- ja viisivuotiaana tamma oli kokonaistulosten kolmas ja kuusivuotiaana Kalmainkarkelo sai hopeaa estepuolen kasvattajakisassa. Jo nuorena kaunis tamma kaunistui entisestään iän myötä; erittäin hyvät tyypit ja leimat, ilmeikäs pää, hyvin asettunut kaareva kaula, loivat lavat, hyvä satulansija, pyöreä pitkähkö runko, pyöreä lautanen, siroja sääriä ja vennohkoja vuohisia lukuun ottamatta hyväasentoiset, kestävät jalat. Käynti oli väljää ja matkaavoittajaa, samoin ravi, laukka pyöreää, aktiivista, elastista. Kalmainkarkelot vakuutti eniten hyppykyvyillään; täysi kymppi kantakirjauksessa. Erittäin hyvä tekniikka jaloista selkään, terävät vahvat ponnistukset, hyvä tasapaino, pyöreät hypyt joissa venyvyyttä, omaa estesilmää.. Luonne vain tuki tamman muita hyviä kilpahevosen ominaisuuksia; asiallinen käsitellä (ei haliponi, muttei kiukkuhirviökään; vähän pidättyväinen perushevonen), sopivalla tavalla herkkä ja reaktiivinen ratsu, jonka työmotivaatio sekä halu toimia ihmisen kanssa sooloilun sijaan ihastuttivat niin vakikisaajaa kuin kantakirjauksen testiratsastajaa. Suustaan Kalmainkarkelot oli herkkä, pienikin sahaus tai kovempi käsi aiheutti pukitteluja. Tamma kilpaili 100-110cm esteluokissa sekä helppo-CIC1-tason kenttäluokissa erinomaisella menestyksellä, ja haki myös avoimista 120cm luokista pari sijoituksetonta nollarataa. Estemestaruuksista mustajouhella on kaksi pronssia, kenttäpuolelta tamma kiikutti kotiin kaikki kolme jalometallia aloittaen pronssista ja päättäen uransa kultaan.
Tamma kantakirjattiin jokseenkin ylistävin arvioin RKTK-I -palkinnolla. Jalostuskäytössä Kalmainkarkelot ei ollut aivan yhtä suuri menestys, mikä johtui ainoastaan heikosta tiinehtyvyydestä. Sitkeällä yrittämisellä (sekä aktiivisella rahankäytöllä) tamma teki kolme varsaa, kaikki erittäin hyvännäköisiä, kapasiteetikkaita kilpahevosia. ”Ei määrä vaan laatu” sopii tamman jälkeläisryhmään kuin nenä päähän, sillä kolmen ryhmä on tosiaan hyvistä liikkeistä hyppykykyyn, korrektista rakenteesta hyvään käyttöhevosen luonteeseen erittäin tasalaatuinen porukka. Tällä hetkellä Kalmainkarkelot viettää leppoisia eläkepäiviä kotonaan Turun kupeessa.

ei. Kuusjoen Juhliva (156cm, erittäin suurimerkkinen vaaleanrautias) oli kolminkertaisen koulumestarin ja erinomaisen kilpatamman poika, joka vaihtoi maitovarsana omistajaa komealla viisinumeroisella summalla. Omana vuonnaan valtakunnallisen varsanäyttelyn voittanut loistoliinakko liikkui jo nuorena pitkin, joustavin ja näyttävin askelin keräten lavakarismallaan uteliaiden silmien katseen sekä ihastuneet huokaukset. Kolmivuotislaatuarvosteluissa innokas ori ei malttanut keskittyä jääden häntäpäähän, neli- ja viisivuotiaana ori oli lupaavin askellajihevonen ja paras nuori, kuusivuotiaana hevosella liihoteltiin kasvattajakilvan koulupuolen voittoon. Hyppääminen sujui enemmän innolla kuin taidolla, mutta kyllä Juhlivan kanssa kantakirjauksen estekokeet sekä muutama 80-90cm rata suoritettiin hyväksytysti. Pitkä- ja runsasjouhinen Juhliva oli komea näky muutenkin kuin liikkuessaan; ryhdikäs, hyvätyyppinen ja -leimainen hevonen, jolla oli pitkähkö, leveä kaareva kaula, lyhyt säkä, loivat lavat, vankahko pyöreä avohko runko, pitkä lautanen, sapelihakuiset etuset sekä hyväasentoiset takaset. Nuorten hevosten kinkereitä seurasi aktiivinen ura kouluratsuna; lukuisia voittoja ja sijoituksia heA -tasolta aina vaA -tasolle asti. Juhliva oli tuttu näky kunniakierroksella niin rotunsa omissa kuin avoimissa luokissa, myöhemmin myös mestaruuksissa; kolme pronssia, yksi hopea ja kaksi kultaa. Kultaa oli myös liinakon sydän ja luonne, vaikka ori pysyikin vähän yli-innokkaana pojanviikarina koko ikänsä. Pohjimmiltaan lempeä, kiltti ja kultainen herrasmiesori saattoi olla vähän innokas sählä käsitellessä, mutta ratsuna ehdottoman nöyrä, kuuliainen, työteliäs ja herkkä hevonen, joka ei kuitenkaan rankaissut ratsastajan virheistä ja malttoi toimia lasten talutusratsuna.
Pitkän, menestyksekkään kilpauransa ohella RKTK-I -palkittu Kuusjoen Juhliva teki jalostusorin töitä. Orilla on nykyään komeat 315 jälkeläistä; luonnollisesti joukkoon mahtuu kaikkea harrastehevosesta jalostusoriin. Kuusjoen Juhlivan varsoille yhteistä on (erittäin) hyvät liikkeet sekä kestävät, usein hyväasentoiset jalat. Pahapäistä luonnetta tai isoja rakennevirheitä ei myöskään ole, orin jälkikasvu on tasaisen hyvää ”seiskan-kasin” hevosta muutamalla kiitettävän arvosanan kilpa- ja jalostushevosella höystettynä. Liinakko kuoli 31-vuotiaana.

ee. 152cm korkea, merkitön musta tamma Yötoive oli varsana ja nuorena niin tapaturma-altis, että kasvattajaparka pelkäsi tamman telovan itsensä hengiltä. Varsanäyttelyissä Yötoive pääsi käymään vain kerran (vahva II+ -palkinto), laatuarvostelut jäivät välistä jatkuvien onnettomuussairaslomien vuoksi. Kasvattajakilpailuun tamma kuitenkin pääsi, sijoittuen viidenneksi niin este- kuin koulukilvassa. Ikä onneksi rauhoitti tammaa, vaikka tietty pilke silmäkulmassa sekä seikkailunhalu säilyivät – ei ollut kerta eikä kaksi, kun Yötoive karkasi tarhastaan löytyen naapurin lehmälaitumelta. Vaikka eläväisyyttä (sekä ajoittaista tammamaista kipakkuutta) löytyi, Yötoive oli aika simppeli käsiteltävä, kunhan muisti suomineidon mahdolliset vinkeet eikä hätkähtänyt, vaikka tarhaan mennessä tamma ravasi ympärillä tai muuta sellaista. Ratsuna tamma oli sitä vireää, ajoittain kuumuvaa mallia, joka vei kokemattomia kuin litran mittaa, mutta teki kokeneen ratsastajan kanssa kaikkensa. Omapäinen (mutta yhteistyökykyinen), rohkea, hyvin nopea liikkeissään ja reaktioissaan, teräväpäinen, ei kuitenkaan tyhmänrohkea; Yötoiveessa oli monia hyvän kilpahevosen ominaisuuksia. Tammalla kisattiin hyvällä menestyksellä 110cm rataesteitä sekä vaihtelevalla menestyksellä helppoja kenttäluokkia (rata- ja maastoesteet sujuivat ongelmitta, kouluradoilla tamma esitteli omia liikkeitään jos ohjelma ei miellyttänyt). Yötoiveen liikkeet olivat suorat, tahdikkaat ja elastiset, isoimpana miinuksena lievä melominen vasemmalla etusella. Estetekniikka oli loistava, kunhan tamma malttoi hypätä eikä vain leiskauttanut selättömänä yli. Rakenne oli erittäin hyvä; hyvät tyypit ja leimat, pitkähkö niska, pitkä kaareva kaula, loivahkot lavat, pitkähkö kevyt runko, pyöreä lautanen, hyväasentoiset, mutta sirosääriset ja ventovuohisiset jalat.
RKTK-II -kirjattu Yötoive teki kilparadoilta eläköidyttyään seitsemän toinen toistaan hienompaa varsaa. Kasvattajan onneksi tamma periytti vahvasti lähinnä rakennettaan, kapasiteettiaan ja hyppytyyliään, luonteen ”kuumuva häslä” -kombo ei periytynyt ollenkaan. Viisi seitsemästä varsasta on kantakirjattu vähintään toisella palkinnolla, kaikilla on tuloksia vähintään aluetasolta. Yötoive kuoli 23-vuotiaana rikottuaan jalkansa tarhariehumisen seurauksena.

Jälkeläiset

s. 00.00.2017 s(p)h-skp. Varsa, e. Emä, om. Omistaja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
KERJ - 41 sijoitusta joista 7 voittoaVSR - 0 sijoitusta joista 0 voittoa
12.10.2018 Viisikko CIC1 1/30
14.10.2018 Delmenhorst CIC1 4/71
15.10.2018 Delmenhorst CIC1 8/71
19.10.2018 Delmenhorst CIC1 7/71
23.10.2018 Viisikko CIC1 1/30
26.10.2018 Viisikko CIC1 2/30
04.11.2018 Adina CIC1 4/30
06.11.2018 Adina CIC1 4/30
11.11.2018 Ristikallio CIC1 5/29
19.11.2018 Ristikallio CIC1 5/29
04.02.2019 Virtuaalitalli Chersey CIC1 6/36
07.03.2019 Sardonic CIC1 4/30
10.03.2019 Ristikallio CIC1 6/40
11.03.2019 Gestüt Helmwald CIC1 4/30
13.03.2019 Sardonic CIC1 3/30
14.03.2019 Ristikallio CIC1 3/40
14.03.2019 Gestüt Helmwald CIC1 1/30
18.03.2019 Gestüt Helmwald CIC1 4/30
18.03.2019 Ristikallio CIC1 1/40
20.03.2019 Susiraja CIC1 4/25
24.03.2019 Susiraja CIC1 3/25
23.03.2019 Ristikallio CIC1 2/40
26.03.2019 Ristikallio CIC1 5/40
27.03.2019 Ristikallio CIC1 3/40
23.03.2019 Gestüt Helmwald CIC1 5/30
25.03.2019 Gestüt Helmwald CIC1 1/30
01.04.2019 Turmeltaja CIC1 2/36
02.04.2019 Turmeltaja CIC1 6/36
02.04.2019 KK Bailador CIC1 6/40
04.04.2019 Turmeltaja CIC1 5/36
11.04.2019 Avskild Stuteri CIC1 3/32
11.04.2019 Ristikallio CIC1 3/40
12.04.2019 Ristikallio CIC1 3/40
15.04.2019 Ristikallio CIC1 2/40
17.04.2019 Turmeltaja CIC1 1/36
18.04.2019 Ristikallio CIC1 5/40
20.04.2019 Hiivurin Suomenhevoset CIC1 4/40
21.04.2019 Ristikallio CIC1 5/40
27.04.2019 Avskild Stuteri CIC1 3/32
09.05.2019 Susiraja CIC1 1/30
15.05.2019 Susiraja CIC1 4/30
sijoitukset

Valmennukset & piväkirja

02.02.2019 Estevalmennus, valmensi Ilona

Saatuani soiton Susirajalta valmennuksen toivossa, teki mieleni kiljua riemusta kun kuulin mitä hevosta pääsisin valmentamaan. Marraskuun kantakirjaustilaisuudessa kuolaamani, komeasti ykköspalkinnon korjannut musta suomenhevosori Ruttokellot olisi silmieni alla. 120cm luokkia taas lähiaikoina starttaava ori kaipasi viimeistelyä uusintareittejä varten. Susirajan kenttä oli vuodenajan takia melko kehnossa kunnossa, joten lainasimme läheisen ratsastuskoulun maneesia. Sieltä löytyikin innokkaita esteen kantajia, joten pääsin itse helpolla kun lähinnä vain viittoilin mitä haluan minnekin.
Tiktokin selkään kapusi narri, jolle olin syvästi kateellinen hänen upeasta ratsustaan. Enkä varmasti unohtanut mainita sitä, mikä sai hänet naureskelemaan. Alkuverryttelyt vain seurailin vierestä, todeten orin olevan etenkin laukassa myös sileän puolella upea ilmestys. Pyyhin kuolat suupielistäni ja rupesin keskittymään siihen mihin minua oli pyydetty, eli valmentamiseen. Esteverryttely aloitettiin vinoilla lähestymisillä kavaleteille, joita oli kasattu useampi ympäri maneesia. Ensimmäiset hypyt oli tarkoituksella pitkillä lähestymisillä tehtyjä ja pikkuhiljaa tehtävää ruvettiin vaikeuttamaan. Pienillä korkeuksilla ratsukolla ei ollut ongelmia vaikka kuinka läheltä olisi esteille käännetty, itsevarmasti ne ylittyivät. Välikäyntien jälkeen nostettiin esteitä reiluun metriin ja nyt oli tarkoituksena tehdä ohjaamani uusintarata. Se sisälsi tosissaan tiukat käännökset, joiden läpi etenemistäkään ei kannattanut unohtaa melko pitkien oksereiden vuoksi. Ensimmäinen kierros oli hyvä herätys ratsukolle temmon ylläpitämisestä, kun yksi hyppy okserille jäi auttamatta liian lyhyeksi ja takapuomi tarttui mukaan. Siitä Tiktok otti selvästi vähän nokkiinsa ja kielsi seuraavalle esteelle. Stoppi oli kuitenkin melko hidas, eikä narrilla ollut tasapainon kanssa mitään ongelmia. Ohjeistin ratsastamaan vahvemmin eteen jalalla myös kaarteen läpi, ja uusintayritys kielletylle estelle tuotti onnistuneen hypyn.
Koska emme halunneet hyppyyttää oria turhaan montaa kertaa, nostimme esteitä jo sen kisakorkeuksiin ennen seuraavaa kierrosta. Viime hetken vihjeet narrille liittyivät Tiktokin komean laukan hyödyntämiseen sen voimakkuuden kautta, jotta orin nenä pysyy ylhäällä kaarteiden läpi ja lähestymiset esteille onnistuvat. Ensimmäisen pystyn yläpuomi tarttui mukaan vähän ylivauhtisen lähestymisen seurauksena, mutta sen jälkeen tasapainotus onnistui hyvin ja loppuradan hypyt olivat teräviä ja ilmavia. Kaarrokset pysyivät tiukkoina ja laukka säilyi erinomaisena niiden läpi. Orin selässä istuvan narrin kanssa totesimme treenin onnistuneeksi ja tämän hetken hyväksi lopettaa. ”Tsemppiä kisoihin, kerätkäähän rusetit kotiin!” toivotin vielä lähtiessäni ja narri nosti peukalon pystyyn hymyillen.

31.03.2019 Kouluvalmennus, valmensi VP

Siinä missä Lissu verrytteli mustaa suomenhevosoriaan, vahdin ratsukon yhteistyötä haukan katseella. Periaatteessa Tiktok oli ratsastajansa avuilla, mutta tiesin, että sekä hevonen että ratsastaja pystyivät parempaan - nyt ratsukko teki töitä omalla mukavuusalueellaan, joten oli aika potkia heitä mukavuusalueen ulkopuolelle kehityskaaren aikaansaamiseksi. "Sehän on varsin kiva, mutta huomaatko, että se on ehkä aavistuksen hidas sun avuille ja sä vähän tyydyt siihen, mitä se sulle puoli-ilmaiseksi tarjoaa. Jatketaan tekemällä avoa pitkillä sivuilla niin, että teet avotaivutuksessa temponvaihtelua jotta saadaan sen niska ja säkä oikeasti ylös takaosan päälle. Ja nyt Lissu; malttia ja ajatusta omaan tekemiseen!" ohjeistin ratsukkoa, jota en halunnut päästää helpolla edes alkuverryttelyiden aikana.

Ensimmäiset toistot olivat vähän niin ja näin - Tiktok valahti vähän pitkäksi eikä säilyttänyt avotaivutuksen linjaa, mutta hiljalleen kun Lissu sai orin selässä oman korsetin tiukaksi ja ajatukset kokoon, teki ratsukko varsin säädyllisiä avotaivutuksia siirtymineen. "Tää on ihan mielettömän rankka harjoitus kun hevonen joutuu käyttämään koko kroppaansa, mutta kuten huomaat, se tulee paljon paremmin kroppansa läpi. Tehdään vielä laukassa samaa harjoitusta, mutta nyt vähän pienemmällä siirtymällä - ei ratsasteta varsinaisesti eteen, mutta tee muutama pidäte kohti koottua laukkaa ja kun se jää kuulolle, anna sille vapaus liikkua normaalissa harjoituslaukassa." ohjeistin ratsukkoa ja hymyilin naiselle antaakseni hänelle jonkinlaisen kuvan siitä, että hyvin menee.

Kun Tiktok oli avuilla, jatkoimme pienten välikäyntien jälkeen laukkatyöskentelyä tekemällä kolmikaarista kiemurauraa, joka yhdisti siirtymät käyntiin keskihalkaisijan ylittäessä, laukannostot käynnistä sekä pienen vastalaukkaharjoitteen sillä keskimmäinen kaarre tultiin vastalaukassa. Koska Tiktok oli avotaivutusten myötä saatu hyvin takaosansa päälle ja se kuunteli ratsastajansa apuja, ei siirtymät tai vastalaukka ollut temppu eikä mikään - itseasiassa siirtymät olivat varsin tasapainoisia, hevonen pysyi hyvässä ryhdissä ja vastalaukkakaarteetkin sujuivat hyvässä tasapainossa. "Ihan mielettömän hyvää työtä! Taputa sitä ja kehu äänellä, ihan törkeen hyvää työtä. Huomaatko mikä ero laukassa on nyt alkutuntiin verrattuna? Se ei vaan laukkaa pitkänä pötkönä, vaan pysyy ihan aidosti takaosansa päällä ja antaa liikkeelle aikaa. Mieletöntä! Mun puolesta voit siirtää raviin ja taivutella sen vielä ravissa eteen alas." hihkuin innostuneena kentän keskellä ratsukon hyvästä työskentelystä.

"Ja kotiläksyt. Ajatusta, tehtävien loppuun viemistä ja omalta mukavuusalueelta poistumista. Niillä me päästään jo pitkälle, uskotko?" kysyin naiselta samalla, kun hän laskeutui Tiktokin selästä kävelemään loppukäyntejä maahan. "Joojoo, älä aina purnaa." Lissu vastasi leikiten, ja loihti kasvoilleen virneen.