Kuvagalleria






Kuvien © Winning Colours Farm
virtuaalihevonen, a sim game horse

Ulkoasun © Hanna K.
Otsikon kuvien © Janette H.

Badham VH14-006-0000

Badham "Kinkku" kasv. Joanne R., Iso-Britannia
englantilainen täysiverinen, tamma om. Susiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
172cm, ruunikko sabino Ei hoitajaa
15v, s. 15.03.2013, satunnainen (4v 06.07.2013) kenttäpainotteinen; he A / 120cm / 120cm / CIC2

mahd. arvonimet ja saavutuspäivämäärät tähän

Luonnekuvaus

Kinkku lihoo jo heinän näkemisestä 100kg, luulee olevansa ori.

Kinkku on todennäköisesti tallin paskamaisimpia ratsastettavia. Täysiverinen on laiska, saamaton elikko, joka osaa ihailtavan hyvin heittäytyä kuuroksi kaikille avuille ja ignoorata senkin, jos joku tulee läimimään sitä talikolla perseelle. Kinkulla on kova suu ja kovat kyljet, herkkää siitä ei saa tekemälläkään ja parhaimmillaankin reaktionopeus jättää toivomisen varaa. On uskomatonta, miten tämmöinen elikko suorittaa hyväksytystä helpon A:n kouluratoja, saati 120cm rata- ja maastoesteratoja. Etenkin, kun Kinkun liikkeet eivät ole silmiä hivelevän upeita ja hyppytekniikka muistuttaa - etenkin laskeutumisvaiheessa - tykinkuulan liikerataa.
Koulutyöskentely Kinkun kanssa on sujuvaa kuin hammastahnan työntäminen takaisin tuubiin. Tamma on laiska, jäykkä, ei taivu, ei asetu, ei tee oikein mitään. Tahmeasti kulkevan täysiverisen liikkeet ovat maahan sidottuja, eteenpäinpyrkimys pakkasen puolella ja kaikki miellyttämisenhalu jäi rehuvaraston nurkille. Kinkun saa tekemään töitä, mutta ikinä siitä ei saa mitään liitokaviota, eikä koskaan voi tietää, milloin täysiverinen kyllästyy ja tekee stopin. Kotitreenaus Kinkun kanssa ei juuri palkitse, lähinnä se itkettää. Vieraassa paikassa tamma yrittää vähän enemmän, ainakin hetkellisesti, mutta kotipihassa ei ole mitään yritystä. Vieras ratsastajakaan ei auta, Kinkku ei ole vieraskorea.
Kinkku ei hyppää pieniä esteitä, se joko juoksee (kävelee..) yli tai jyrää läpi, joskus tamma malttaa kiertää. Isommat esteet hevonen hyppää, jos vauhtia on tarpeeksi, liian hidas vauhti ja tuloksena on kieltäytyminen tai ohijuoksu. Tamman selästä harvemmin tipahtaa jos sabino menee ja kieltää, Kinkun kiellot ovat niin siistejä ja tasaisia, mutta kun täysiverinen lähtee hyppäämään alastulot keikauttavat aika monen kyydistä. Kinkun hypyt ovat täydellinen vastakohta yleislaiskalle menolle; tykinkuulamaisia ja räjähtävän nopeita. Ratsastajan tasapaino ei välttämättä pysy alastuloissa, vaikka Kinkulla itsellään ei ole haparoinnin häivääkään. Hyppytyyli ei päätä huimaa, mutta 120cm radat sujuvat myös maastossa, niin mitäs sitä kitisemään.
Maastossa Kinkku on aivan yhtä vetämätön kuin muuallakin, ei mitään eroa. Maastoesteet tamma ottaa vakavammin, niitä se ei yritäkään jyrätä ja hyppää hivenen rataesteitä paremmin. Kaipa Kinkku on hoksannut, että rataesteiden puomit menevät rikki, maastoesteet eivät.

Kisoissa Kinkku on eteenpäinpotkittavaa mallia, hyvin kirjaimellisesti. Käsihevosalueella tammaa saa tosissaan kiskoa perässään, että se liikkuu yhtään mihinkään, eikä sabino ole yhtään sen reippaampi ratsuna. Ei ole mitenkään uutta, että ratsastaja on hikinen jo verryttelyjen jälkeen, kun Kinkun liikkeelle saaminen on työn ja tuskan takana.
Kunhan tämän lihavuoren saa liikkeelle, Kinkku ei ihan heti lopeta vyörymistään. Vaikkei sitä elikon koosta ja olemuksesta uskoisi, tuhdin kuoren alla on helkkarin pätevä kisapeli, joka tekee todella hyviä suorituksia (todennäköisesti vain päästäkseen syömään). Yleensä ensimmäisessä osakokeessa Kinkku kulkee vielä käsijarru päällä, mutta toisessa ja kolmannessa osakokeessa sabino osoittaa, että joskus paino on voimaa ja ylipaino on ylivoimaa.

Sukutaulu & -selvitys

i. Springwood Slasher
evm, xx, rnnkrj, 170cm
ii. Where The Monster Lives
evm, xx, m, 171cm
iii. Night Stalking
evm, xx, m, 172cm
iie. The Bride Wore Red
evm, xx, prt, 155cm
ie. Never Sleep Again
evm, xx, rnkrj, 163cm
iei. I'm Awake Now
evm, xx, rn, 166cm
iee. Dreams That Kill
evm, xx, rnkrj, 160cm
e. Better Lock Your Door
evm, xx, väri, 174cm
ei. Mr. Underwood
evm, xx, väri, 00cm
eii. Kincaid Killed in Junkyard
evm, xx, prt, 176cm
eie. Sister Mary Helena
evm, xx, rn, 166cm
ee. Never Sleep Again
evm, xx, väri, 00cm
eei. Fans Anonymous
evm, xx, väri, 00cm
eee. Dust to Dust
evm, xx, väri, 00cm
Sukuselvitys:

iii. Night Stalking oli suurikokoinen (172cm), ryhdikäs musta ori. Korkeat sukat joka jalassa, suuri läsi päässä, korkeat, komeat liikkeet - Night Stalking oli upea näky. Risuestelaukkurin ja kenttäratsun jälkeläinen teetettiin tilaustyönä englantilaiselle kenttäratsastajalle, ja orista koulutettiinkin CIC4-tason kisapeli ja maajoukkueratsu. Orin rakenne oli kaikin puolin keskinkertainen, jalkojen kestävyys ja ylälinja tosin olivat priimaa, mutta liikkeillään ja kapasiteetillaan Night Stalking korvasi rakenteellisia puutteitaan. Etenkin orin laukka oli upea, ravi oli niin hyvä kuin täysiverisellä ylipäätään voi olla, minkä lisäksi hevosen käynti oli luonnostaan aktiivista, yliastunta oli hyvä joka askellajissa. Hitaasti lämpenevä, vähäeleinen hevonen ei perustanut seurasta ja oli toisia oreja kohtaan vihainen, käsittelijöiden vaihtuvuus sai hevosen stressaamaan. Samalla, vakiintuneella porukalla Night Stalking kuitenkin toimi hyvin ja teki tulosta, eikä täysiverinen stressannut kisamatkoja tai paikkojen vaihtumista ihmisten pysyessä samana. Ratsuna ori oli herkkä suustaan, eikä sietänyt suuhun jäämistä ollenkaan. Kenttäuransa lisäksi ori teki joitain näytösesiintymisiä ja kiersi 130-140cm estekisoissa napsimassa muutamat ruusukkeet.
Menestyksekäs kenttäura vaihtui menestyksekkääseen jalostusorin virkaan. Night Stalkingilla on parisataa täysiveri- ja puoliverivarsaa sekä viitisenkymmentä ponivarsaa. Ori on jättänyt huomattavan monta Euroopan ja kansainvälisten kilpakenttien kenttä- ja esteratsuja, vaikka sekaan mahtuu harrastehevosiakin. Upeita liikkeitään, estekapasiteettiaan ja luonnettaan periyttänyt ori kuoli 33-vuoden korkeassa iässä.

iie. The Bride Wore Red, 155-senttinen punaraudikko, oli aikanaan kenttäsensaatio. Kevyt, hennon oloinen tamma ei ollut yhtään minkään näköinen – pitkät jalat, lyhyt, kapea runko, pieni pää -, minkä vuoksi raudikko ei kiinnostanut ostajia vaan jäi kasvattajansa käsiin ylijäämävarsana. Kasvaessaan The Bride Wore Red ei kaunistunut, mutta osoittautui lahjakkaaksi ratsuksi, etenkin esteiden saralla. Täysiverisestä koulutettiin kenttäratsu, ja The Bride Wore Red näytti kilpakumppaneilleen kaapin paikan jo nuorten luokissa. Myöhemmin tamma toi kotiin useita kenttämestaruuksia ja edusti Englannin maajoukkueessa kahtena vuonna. Raudikolta sujuivat kaikki vaativien luokkien koululiikkeet, ja vaikkei täysiverinen ollut yhtä näyttävä kuin puoliveriratsut se sai paljon kiitosta lisätyistä askellajeistaan. Rata- ja maastoesteillä The Bride Wore Red oli huippulahjakas; 140cm/130cm, yksittäisesteinä tammalla hypättiin jopa 170cm korkeita esteitä. Pienikokoinen, ketterä tamma oli reipas, hyväntuulinen hevonen, joka rakasti kaikkia ja lähti aina mielellään töihin. Tamma oli nöyryydestään ja työteliäisyydestään huolimatta sopivan säpäkkä kilparatsuksi, ja ketteränä, nopeana tapauksena se kääntyi vaikka kolikon päällä ja teki esteratojen tiukimmat käännökset.
Upean kilpauransa jälkeen The Bride Wore Red teki viisi varsaa, jotka vietiin käsistä. Tamman jälkikasvu ei ehkä vakuuta ulkonäöllään – moni muistuttaa vahvasti emäänsä -, mutta raudikon varsat ovat yhtä kapasiteetikkaita, hyviä (kilpa)ratsuja kuin emänsä. The Bride Wore Red periytti etenkin kykyjään esteratsastuksen saralla. Tamma kuoli 28-vuotiaana vaikean ähkyn vuoksi.

eii. Kincaid Killed in Junkyard oli hervottoman kokoinen (176cm) risuestelaukkuri, joka myöhemmin uudelleenkoulutettiin kenttäratsuksi. Kuusivuotiaaksi asti punarautias ori juoksi hyviä aikoja ja voittorahoja risuestelaukoista, sen jälkeen alkoi alamäki ja ori myytiin ratsuksi. Suurilaukkainen ja -hyppyinen ori ei pärjännyt yli 120cm korkeilla esteillä, se ei yksinkertaisesti saanut itseään mahtumaan sarjoille tai radalle ylipäätään, kun ratatekninen puoli muuttui haastavammaksi. Koulupuolella ori oli keskinkertainen helppo A -esitys, ei mitenkään ihmeellinen. Orin suuri laukka pelasti sen tulokset, punarautiaan ravi oli mitättömän näköinen esitys. Maastoesteillä pomminvarma luottohevonen, joka meni ja teki tulosta, kunhan ratsastaja uskasi sitä suurikokoiselta orilta vaatia. Kincaid Killed in Junkyard oli loppupeleissä hyvin leppoisa kaveri, joka ei stressannut mitään, ei pörhistellyt muille oreille tai tammoille, kunhan oli. Lunki, rautahermoinen kaveri, joka käyttäytyi esimerkillisesti, kunhan sitä käsiteltiin asiallisesti.
Keskinkertainen kenttäura ei tehnyt vaikutusta, ja hevosen suuri koko arvelutti tammanomistajia. Kincaid Killed in Junkyardilla on vain parikymmentä varsaa, niistäkin suurin osa risuestelaukkureita. Vaikka ori itse ei ollut mitenkään erikoisen näköinen sen varsat ovat hyväjalkaisia ja -ryhtisiä, korrektirunkoisia urheiluhevosia. Ori periytti suurta laukkaansa ja hyppykapasiteettiaan sekä raudanlujia hermojaan. Vanhuuden jalka- ja selkävikojen vaivaama raudikko lopetettiin sen ollessa 27-vuotias.

Jälkeläiset

Syntynyt Varsan nimi Isä Omistaja
06.12.2014 xx-o. Imperial Blue Inferior i. Aston Royal Blue om. coupie, VRL-11889
01.01.2015 xx-t. Ham Royale i. Aston Royal Blue om. Special Ring
16.01.2015 xx-o. Revolver Revolution i. Revolyutsiya om. Rowan Stallions

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Kisakalenteri:

KERJ Kenttäratsastus
43 sijoitusta joista 6 voittoa ja 1 CUP-sijoitus
13.12.2013 Satulinna CIC2 4/30
15.12.2013 Satulinna CIC2 3/30
18.12.2013 Satulinna CIC2 3/30
19.12.2013 Pirunportti CIC2 3/30
23.12.2013 Solo CIC2 5/30
23.12.2013 Suprant CIC2 3/27
26.12.2013 Suprant CIC2 1/27
27.12.2013 Solo CIC2 1/30
29.12.2013 Suprant CIC2 5/27
30.12.2013 Suprant CIC2 2/27
30.12.2013 Taikakuun Kartano KERJ Cup CIC2 7/87
14.01.2014 Ryövärin Ratsutila CIC2 2/30
15.01.2014 Ryövärin Ratsutila CIC2 1/30
19.01.2014 Taikakuun Kartano CIC2 6/50
07.02.2014 Solo CIC2 2/40
11.02.2014 Huvitutti CIC2 1/30
12.02.2014 Huvitutti CIC2 3/30
13.02.2014 Huvitutti CIC2 3/30
08.04.2014 Valiant Warmbloods CIC2 2/37
15.04.2014 Carbon Sporthorses CIC2 3/37
28.04.2014 Kärmeniemi CIC2 5/39
28.04.2014 Foxvale CIC2 5/39
30.04.2014 Kärmeniemi CIC2 5/39
04.05.2014 Foxvale CIC2 2/39
08.05.2014 Huvitutti CIC2 1/30
11.05.2014 Huvitutti CIC2 3/30
15.05.2014 Susiraja CIC2 6/50
16.05.2014 Pirunportti CIC2 5/30
28.05.2014 Susiraja CIC2 2/41
12.06.2014 Special Ring CIC2 6/43
13.06.2014 Special Ring CIC2 6/43
10.07.2014 Special Ring CIC2 3/30
08.08.2014 KK Reiter CIC2 3/30
18.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC2 3/30
19.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC2 3/30
20.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC2 4/30
23.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC2 4/30
24.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC2 4/30
29.10.2014 Rasco Sportponies CIC2 2/30
04.11.2014 Rasco Sportponies CIC2 1/30
23.11.2014 Whispering Heaven CIC2 4/29
28.11.2014 Rasco Sportponies CIC2 2/34
30.11.2014 Rasco Sportponies CIC2 3/34

Valmennukset

08.05.2014 kouluvalmennus, valmensi Susanna
Vatsakkaan sabinon astellessa kentälle en voinut kuin naurahtaa: koko sen olemus tuntui huutavan, että kaikki kuulemani negatiiviset huomautukset tamman vastahankaisuudesta ja laiskuudesta olivat todennäköisesti totta ja että seuraavasta tunnista tulisi tahtojen taistelu. Lissu oli epäonnekseen vetänyt lyhimmän tikun ja joutunut Kinkun kanssa valmennettavakseni. Hymyilin myötätuntoisena Lissulle tämän kirjaimellisesti vetäessä paikoilleen juurtunutta tammaa perässään kohti jakkaraa hypätäkseen satulaan.

Kun Lissu oli Kinkun selässä ja saanut ratsunsa käyntiin näin alkuverryttelyn alkajaisiksi, ilmoitin päivän tavoitteeksi muovata Kinkusta ratsastajan apuihin reagoiva hevonen. Tämä olisikin helpommin sanottu kuin tehty. Lissun kannustaessa ratsunsa raviin, meno tyssäsi siihen paikkaan: Sen sijaan, että Kinkku olisi nostanut ravin, se pysähtyi ja rupesi peruuttamaan kääntäen joka askelella takapäätään enemmän kohti kentän keskipistettä. Kehotin Lissua hengittämään syvään, istumaan kunnolla istuinluillaan eikä nojaamaan eteenpäin. Kun Lissu oli aikansa antanut eteenajavia apuja ja lopulta karjaisi kiukkuisesti sadatellen, Kinkku oikein säpsähti ja lähti nöyrästi kulkemaan eteenpäin. Seuraavalla yrityksellä ravikin nousi jo kohtalaisesti.

Ratsukon verryttyä tartuimme härkää sarvista: Tehtävänä olivat ravi-käynti -temponvaihtelut ensin niin, että ratsukko meni yhden kierroksen ravia, sitten kierros käyntiä ja taas ravia. Tämän sujuessa ravi- ja käyntipätkiä lyhennettiin puolikkaaseen kierrokseen kentän ympäri ja lopulta neljäsosaan kierrosta. Lissu joutui lyhennysten jälkeen poikkeuksetta herättelemään Kinkkua kovastikin ennen kuin tamma huomasi, että tehtävä oli vähän muuttunut aiemmasta. Valmennuksen ehkä suurin anti taisi olla tällä kertaa ääniavun keksiminen tehokeinoksi saada Kinkkuun vähän vauhtia. Kun Lissu sopivasti karjaisi aina tamman ollessa muissa maailmoissa, ei aikaakaan ja Kinkku teki juuri niin kuin piti. Lopputunnista pääsimme harjoittelemaan jopa kouluratojen liikettä, jossa lävistäjällä tai halkaisijalla ravataan ja keskipisteen kohdalla otetaan neljä askelta käyntiä. Tämä vaatikin jo reilusti hiomista ja karjahteluja, mutta ratsukon tehdessä onnistuneen suorituksen kehotin Lissua aloittamaan loppuverryttelyn. Olimme päässeet jo näin pitkälle ja ratsastaja näytti lopenuupuneelta taisteltuaan jääräpäisen ratsunsa kanssa koko tunnin. Kiitin ratsukkoa valmennuksesta ja laahustin laukkuni luo etsimään vesipulloani: Johan tässä valmentajakin oli aivan puhki pelkästä Lissun ja Kinkun menon katsomisesta!

06.06.2014 maastoestevalmennus, valmensi Dora
Täysiverinen nelisti menemään maastopellolla maha hölskyen. Selvästi ruoka-aikaan karsinassaan ollut tamma hyppäsi kyllä lennokkaasti ja vauhtikaan ei ollut mitään matelua, joten liikakilot eivät näyttäneet hopotia heilauttavan. narrin ja osuvasti Kinkuksi kutsutun tamman kanssa hypättiin ensin tasaiselle asetettuja tukkeja ja hyppyjen sujuessa hypättiin tukkeja myös niin ylä- kuin alamäkeenkin. Alamäkeen suuntautuvat hypyt olivat ehkä vähän haparoivia ja Kinkku hyppäsi sellaisia loikkia, että yhdessäkin kohtaa ratsastaja lensi kauniisti tamman kaulalle muttei sentään alas saakka mätkähtänyt. Neuvoin narria vähän hillitsemään Kinkun vauhtia ja pyysin sitten heitä hyppäämään muutaman kerran uudelleen alaspäin tukit. Nyt hypyt menivät ihan hyvin ja ratsastajakin pysyi tiiviisti satulassa. Ratsukko sai laukata vähän vapaamminkin ja sitten hypättiin tavallaan ihan rataakin. Tai no ei oikeastaan, mutta tehtävänä oli ensin hypätä tukki, loikata siitä alas hautaan, hypätä ylös ja hypätä toinen tukki ja jatkaa siitä pienen rapakkolätäkön yli ja hypätä yksittäinen tukki. Hautaan hyppäämisessä ja tukkien loikkimisessa ei ollut mitään ongelmaa, mutta rapakko näytti Kinkkua alkuun ihmetyttävän. Tamma tekikin täysstopin veden eteen ja sitten hetkeä myöhemmin tepsutteli lätäkön yli ihan muina miehinä. Ihme hevonen. Kuitenkin harjoitus jouduttiin ottamaan uusiksi ja tällä kertaa narri sai pidettyä hevosensa koko ajan vauhdissa, eikä vesikään aiheuttanut ongelmia. Tehtävä hypättiin pariin otteeseen ja sitten ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyt.

17.06.2014 estevalmennus, valmensi Veera R.
Rakensin maneesissa esteitä valmennusta varten odotellessani ratsukkoa maneesiin. Toiselle sivulle tein kaksi pystyä ja toiselle laitoin ravipuomit. Ratsukon saapuessa maneesiin roikuin satulan toisella puolella jalustimessa, kun ratsastaja nousi selkään. Ratsukko käveli alkukäynnit ja jo alkukäyntien aikana jouduin antamaan ratsastajalle raipan, sillä tamma olisi jäänyt kakkoseksi kisassa kilpikonnaa vastaan.. Kun Kinkku kuitenkin saatiin hereille, pyysin ratsukkoa siirtymään raviin ja tulemaan sitten ravipuomeille, kun tamman ravi tuntuisi hyvältä. Ratsukko tuli ravipuomit muutamaan kertaan, ennen kuin pyysin heitä suuntaamaan pikkupystyille. Kinkun ei tarvinnut niillä kuin hieman nostaa jalkojaan ja toisen esteen se rymistelikin läpi ja jouduin korjaamaan sen. Korotin molempia esteitä sen verran, että tamman olisi pakko loikata, että se pääsisi yli, pelkkä jalan nosto ei nyt riittäisi. Kinkku hyppäsi nyt, mutta silti toinen puomi tippui. Pyysin ratsastajaa siirtämään tamman jo laukkaan, sillä tamman ravi oli sen verran laiskahkoa. Laukassa tamma tulikin esteet jo paljon paremmin. Rakensin toisen sivun ravipuomeista muutaman esteen lisää ja keskityimme nyt siihen, että Kinkku piti vauhtia yllä. Ratsukko tuli esteitä molemmista suunnista ja lopettelimme muutamien hyvien hyppyjen jälkeen valmennuksen.

02.07.2014 kouluvalmennus, valmensi Veera R.
Olin jälleen kerran Susirajassa pitämässä valmennusta ja taas kerran valmennettavanani oli Kinkku, tuo laiskan pulskea täysiverinen. Tänään ratsukon kanssa oli kouluvalmennuksen vuoro ja työskentelimme siirtymisien parissa. Alkuverryttelyissä ratsastaja herätteli Kinkkua horroksesta tekemällä paljon voltteja ja suunnanvaihtoja. Ensimmäisenä tehtävänä annoin heille tehdä 'kulmikasta kahdeksikkoa' eli oikaista pitkän sivun keskeltä vastakkaiselle sivulle ja vaihtaa suuntaa. Aina lyhyillä sivuilla tai keskellä tuli mennä reipasta käyntiä ja pitkillä sivuilla 'normaalia' vauhtia. Kinkun normaali käynti kylläkin näytti sen verran hitaalta, että jouduin pyytämään ratsastajaa lisäämään tammaan vauhtia. Muutaman kierroksen jälkeen vaihdoimme tehtävää, että pitkillä sivuilla ravattiin mahdollisimman reipasta ravia ja lyhyillä käveltiin reipasta käyntiä. Kinkku oli aluksi ihan ulapalla koko tehtävän suhteen ja sen ravikin oli melko laiskan puoleista. Ratsastaja kuitenkin teki töitä selässä ja sai kuin saikin tammaan eloa. Lopuksi vielä pyysin ratsukkoa siirtymään laukkaan ja laukkaamaan yhden kierroksen kumpaankin suuntaan tehden joka sivun keskellä ympyrän. Hetken ratsastaja sai Kinkun kanssa tapella laukan nostamisesta, mutta lopulta se nousi ja lopetimme valmennuksen laukkapätkien jälkeen.

15.07.2014 estevalmennus, valmensi yaren.
Kinkku, siinä jälleen kerran niitä susirajalaisten älynväläyksiä. Tai niin ainakin ajattelin, kunnes näin Narrin ratsastavan ihan oikeasti jumbokokoisella täysiveritammalla, joka näytti varsinaiselta tynnyriltä. Ja Narrin tuskastuneesta ilmeestä päätellen kyseessä ei ollut muutenkaan mikään maailman mukavin ratsastettava. Alkuverryttelytkin olivat sitä luokkaa, ettei tamma näyttänyt heränneen vielä koko aamuna. Kun siitä alkoi irtoamaan lopulta vauhtia edes jonkun verran, pyysin Narria ohjaamaan hevosensa luokseni. Ensimmäinen este, joka sai toimia myös verryttelyesteenä, ei ollut mikään erikoinen, joten uskalsin jopa toivoa ratsukon suoriutuvan siitä mukisematta, jos Kinkku vain yhtään osasi hypätä. No niin, ei se sitä kyllä hypännyt. Ohi meni vain niin, että ilmavirta tuntui kasvoillani ja minun täytyikin käskyttää heidän takaisin lähtöruutuun. Syy oli ollut selvästi se, ettei Narri saanut täysiveriseen minkäänlaista vauhtia, jota en ihmetellyt kyllä yhtään. Liekkö tuo otus edes tunsi pohkeita kaiken tuon rasvakerroksen läpi! Tätä en kehdannut kuitenkaan sanoa ääneen, opastin vain ratsastajaa antamaan entistä selkeämmät avut ja käyttämään ihan oikeasti sitä raippaa, mikä hänellä kädessään oli. Tällä kertaa hyppy jopa tuli, mutta alastulo sai minut itkemään verta. Se oli yksi töksäys, jossa Narri pysyi vaivoin selässä ja tuskailinkin sitä, olisiko samanmoista luvassa varsinaisellakin radalla. Kyllä vain, ja kolmannella esteellä tuli niin paha lasku, että Narri lensi suoraan kaulan yli hietikkoon. Kinkku pysähtyi vain niille sijoilleen möllöttämään hölmistyneenä ratsastajaansa, joka ei hänkään ollut selkeästi vielä edes kunnolla tajunnut, mitä oli juuri tapahtunut. Narri nousi ylös, ilmoitti olevansa kunnossa ja linkutti takaisin Kinkun luo nousten sen selkään. En laittanut heitä menemään rataa alusta asti, mutta kuitenkin siltä esteeltä, jolta Narri oli juuri tippunut. Nyt uusintayritys meni paremmin, mutta sarjan toisella osalla Narri meinasi pudota mätkähtää alas toistamiseen. Kuin ihmeen kaupalla hän kuitenkin pysyi paikoillaan, ohjasi hevosen vielä viimeiselle esteelle ja ilmoitti lopettavansa tähän paikkaan. Ensi valmennuksessa saisi Lissu tulla kärsimään!

27.07.2014 estevalmennus, valmensi yaren.
Narrin uhkaus kävi toteen ja tällä kertaa Kinkun selkään oli pakotettuna Lissu. Nainen tuntui olevan kuin myrskyn merkki, ilmeisesti kumpikaan ei ratsastanut mielellään tällä tammalla. Kysymykseksi vain nousi, miksi ihmeessä he tämän kanssa edes kitkuttivat. No, eipähän ollut ainut tällainen rajatapaus, eikä se tiesti minun päänvaivani ollut. "Tiedän mitä ajattelet, joten lopeta jo heti alkuunsa!" Lissu kivahti ja minä nyökyttelin vähäeleisesti. Alkuverryttelyt eivät sujuneet yhtään edelliskertaa paremmin, eikä se ensimmäinen estekään mennyt niin kuin piti. Sama alku siis Lissunkin kanssa, Kinkku kielti ensimmäisenä ja toisella kerralla se juoksi esteestä ohi, vaikka Lissu kuinka yritti käyttää pohkeita ja ohjata hevostaan esteelle. Arvasin, että kirosanaryöppy olisi pian tulossa ja päätinkin valmistella ratsukon entistä paremmin hyppyynsä. Annoin kaikki parhaat vinkkini vauhdin ylläpitämiseen ja oikean hyppypaikan saamiseen, ja kas kummaa, tällä kertaa Kinkku hyppäsi kuin hyppäsikin, tosin hyppy loppui jälleen siihen töksähtävään alastuloon. Lissu kuitenkin pysyi vauhdissa mukana ja sama meno jatkui varsinaisellakin radalla. Sarjalla oli taas se ongelma, että vauhti oli vähällä hyytyä kesken kaiken toiselle osalle, Lissu kun joutui korjailemaan asentoaan edellisen hypyn jäljiltä ja ei meinannut ennättää ratsastaa tammaa kunnolla eteenpäin, mutta onnistui ihmeen kaupalla. Narrinkin olisi pitänyt olla katsomassa, niin hän olisi uskonut siihen, että kyllä Kinkkukin osasi hypätä, kun sille päälle sattui. Harmi vain, etten juurikaan voinut auttaa alastulon kanssa, joten omistajien oli vain totuttava siihen ja tultava toimeen ongelman kanssa. Edes rivakat pohkeet ja oikea istunta eivät saaneet Kinkkua venyttämään hyppyään ja laskeutumaan pehmeämmin alas. Joka tapauksessa tämä oli jo saavutus, että Lissu ja Kinkku suorittivat radan ilman putoamista, vaikkakin vastaavasti pari estepuomia tippui matkan varrella alas. Parempi kuitenkin niin päin.

08.08.2014 kouluvalmennus, valmensi yaren.
Olisin voinut kuvitella, että edes koulu olisi ollut Kinkun heiniä kaikkien noiden estesähellysten jälkeen, mutta jälleen kerran olin auttamattomasti väärässä. Narri ei ollut vieläkään suostunut nousemaan hevosensa selkään edellisen kerran nöyryytyksen jälkeen, joten Lissu ähisi ja puhisi taas kerran valmennuksessani. Mielestäni tammalla ei voinut olla mitään rahkeita helppo A -tasolle, se kun oli yksi rautakanki, joka ei taipunut, vaikka olisi miten lämpimäksi lämmittänyt. Lisätyt askellajit sujuivat vielä jollakin tavoin, mutta kun oli aika yrittää edes jonkinlaista avo- ja sulkutaivutuksen tynkää, ei niistä voinut unelmoidakaan. Kinkku meni suorana koko ajan ja Lissulla alkoi uhkaavasti jo naama punoittamaan jälleen kerran. Minä koitin parhaani mukaan auttaa, mutta kun tamma kerta oli päättänyt, ettei se taivu niin se ei myös taipunut. Epätoivo alkoi jo valtaamaan minut ja jouduin useaan otteeseen toistamaan kysymystä "Miten helvetissä te olette voineet pärjätä tämän kanssa kisakentillä?" Lissukaan ei osannut oikein vastata kysymykseeni, hän vain totesi Kinkun aina jollakin tavoin selvinneen lopulta tavalla tai toisella maaliin asti. Kenttäpainotteiselta hevoselta kuitenkin vaadittiin valtavasti osaamista kaikilla osa-alueilla, eikä Kinkulla tuntunut sitä osaamista löytyvän miltään. Vastalaukkakaan ei meinannut oikein nousta ja välillä nousi ihan väärä laukka. Kinkun piti tehdä aina kaikki juuri päinvastoin, eikä siltä tuntunut löytyvän minkäänlaista tahtoa miellyttää ratsastajaansa. Lissun otteet alkoivat käydä entistä ronskimmiksi, joten minusta alkoi vähitellen tuntumaan siltä, että olisi aika tehdä jotain todella yksinkertaista ja sitten vain lopettaa tähän. Laitoin heidät menemään vielä vastalaukkaa kiemurauralla, jossa sen olisi pitänyt olla helpompaa. Sen Kinkku suoritti jotenkuten, mutta en aikonut jäädä enää odottamaan yhtään, milloin Lissu puhkeaisi itkuun pelkästä ärsytyksestä tai päästäisi ilmoille kirosanaryöpyn. Niinpä annoin naiselle vain luvan loppuverryttelyihin ja toivoin vain parasta, että tamma vielä tuosta alkaisi tokenemaan.

Päiväkirja:

02.08.2014 Takana – edessä loistava tulevaisuus, kirjoitti Lissu T.
Kinkun kanssa on ravattu melko monet valmennukset, ja ensi viikon perjantaina yaren tulee taas valmentamaan tammaa. Lihamuurimme on päässyt (joutunut) valmentautumaan joka lajissa, pääosin kyllä este- ja kouluratsastuksen parissa. Meno on ollut, mitä se on ollut, mutta kisoissa on kyllä tehty tulosta. Joka sentti, joka valmentajille on maksettu, on ollut sen arvoinen! Veri, hiki ja kyyneleet, jotka täysiverisen kanssa on vuodatettu, lienevät myös vaivan arvoiset. Meistä kun narrin kanssa tuntui, ettei Kinkku tule koskaanikinäkuunapäivänä tekemään tulosta. Paitsi ehkä ”vuoden läskitynnyri” –kisoissa.

Satuloin Kinkun iltapäivällä ja lähdin kentälle hiomaan koululiikkeitä. Nimenomaan niin, että minä hioin, Kinkku harasi vastaan. Tamma oli tänään aivan hirveä, eikä treeni aikaansaanut muuta kuin pahan mielen kaikille. Elikko oli jäykkä ja yhteistyöhaluton, ja kaiken kruunasi Kinkun ravihölkyttely kentän laidalle heinää mussuttamaan. Hevoselle ei saisi antaa periksi, mutta minkäs teet, kun tämän kokoinen elikko ei liiku mihinkään? Onneksi Pertti oli tallilla, ja mies kävi hakemassa sisältä liinan. Jos meillä hevonen tekee stopin, niin Pertti pistää ne taas liikkeelle – niin nytkin. Minä en ollut saanut Kinkun päätä heinätuposta edes kuolainrenkaista kiskomalla, mutta Pertin ilmestyessä paikalle sabinoon tuli kummasti ryhtiä.
Laitoin Kinkun liinaan ja loikkasin takaisin selkään, Pertti ”juoksutti” meitä. Käytännössä mies piti liinasta kiinni ja minä ratsastin, mutta Kinkku kuvitteli tallimestarimme vetelevän naruista. Täysiveritamman oli pakko totella, ettei Pertti alkanut komentamaan.

Ilman Perttiä Kinkku seisoisi edelleen kentän laidalla mutustamassa heinää, nyt mokoman sai sentään liikutettua joka askellajissa. Eihän tätä treenaamiseksi voi kutsua edes helvetin hyvällä mielikuvituksella, mutta ainakin Pertti sai läskin liikkeelle.

20.08.2014 Voihan Kinkku, kirjoitti Lissu T.
Sabino lihavuoremme on siinä pisteessä, että tamma jää kisaeläkkeelle. KERJ-Cupeihin tosin osallistutaan edelleen, vaikka tammalla onkin yksi CUP-sijoitus alla, mutta useamman tavoittelu ei tee pahaa. Sitä paitsi me jaksamme liikuttaa Kinkkua paremmin, jos meillä on selkeä tavoite. Tämän kopukan ratsastaminen ei ole mitään suoranaista herkkua..
Koska Kinkun kisat on aika lailla kisattu, nyt keskitymme miettimään varsoja. Olisihan se mahtavaa laittaa useampi läskipallero eikun varsa maailmalle! Kinkusta jäänee täysiverivarsa meille, kysynnän mukaan tamma pääsee tekemään täysiveri- ja ratsuponivauvoja. Pitää valita orit todella tarkkaan, ettei tuloksena ole emänsä kaltaisia rakenteen ja luonteen riemuvoittoja.. Tosin onhan tämänkin kanssa saatu raavittua vähän vajaa 40 kenttäsijoitusta kasaan, ei huonosti lainkaan! Kotitreeneissä on kiristelty hampaita ja itkettykin, useampaan otteeseen, mutta kyllä se on kannattanut. Sitten joskus, hamassa tulevaisuudessa, kun Kinkku saa KERJ-palkinnon, niin me narrin kanssa kittaamme koko viinikellarimme sisällön kurkkuumme. Pitänee tosin ensin hankkia se viinikellari. Ja pistää Kinkku, mokoma syöttöporsas, edustuskuntoon. Siinä onkin sitten työsarkaa.

Hoito-ohjeet

Päiväjärjestys
maanantai: kevyt puomitreeni
tiistai: esteitä
keskiviikko: koulua
torstai: kevyt puomitreeni
perjantai: maastoesteitä
lauantai: maastolenkki
sunnunttai: vapaa

Hoito- ja loimitusohjeet
Feeleloimi kuivatukseen.
Kerju suuhun taluttaessa.

Varusteet
Ratsastaessa yleissatula, tavalliset suitset alaturpahihnalla ja oliivikuolaimella.
Esteille estesatula panssarivyöllä, tavalliset suitset alaturpahihnalla ja oliivikuolaimella, jännesuojat etusiin (maastossa joka jalkaan).