Karmankauppa VH19-018-0570

NimiKarmankauppa "Karamelli" KasvattajaHiivurin Suomenhevoset, Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri159cm, tummanpunarautias MeriititKTK-II
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 31.05.2019, 10v
satunnainen (4v 21.06.2019)
Painotuslaji,
koulutustaso
yleispainotteinen
he A / 110cm / 100cm / CIC1

20.06.2019 nuori tamma edusti ensimmäisen kerran palaten edustustehtävistään kotiin KTK-II -palkittuna.

© Stjarna

Luonnekuvaus

Karamelli oli hieman ”Lissu haluaa, Lissu ostaa” -ostos, johon narri ei välittänyt puuttua. Myöhemmin narrinkin oli myönnettävä, että hiivurilainen hevonen oli nappiostos, eikä pelkästään sukunsa vuoksi. CIC1-tasoinen, lahjakas ja kapasiteetikas tamma melko komeilla (vaikkakin matalanpuoleisilla) liikkeillä! Sekä loppumattomalla ruokahalulla yhdistettynä turhankin tehokkaaseen rehunkäyttöön.. Karamellin lempinimi on vähän ironinen, raudikko on oikeastaan pieni porsas, joka tuntuu turpoavan jo ruoan näkemisestä. Ikuisella laihiksella oleva hevonen onkin vähän nyrpeä ja kiukkuinen, etenkin ruoka-aikoina, mutta minkäs teet. Onneksi liikettä, laatua ja vähän kaikkea muutakin löytyy yllin kyllin, eikä Karamelli loppupeleissä jaksaa kovin kauaa mököttää. Yleensä.

Sääntö numero yksi; älä hyvänen aika mene Karamellin ja ruoan väliin. Sääntö numero kaksi; älä vie Karamellia turhan lähelle muita hevosia. Raudikko on äärettömän tarkka omasta tilastaan ja etenkin ruoastaan; valitettavasti tamma saattaa ihan purra tai liiskata ihmisen seinää vasten tunkiessaan syömään NYT. Onneksi väkirehut saa annettua ulkopuolelta ja heinät puskettua karsinaan pelkällä oven avaamisella. Muiden hevosten lähelle Karamellia ei lasketa (paitsi ratsastettaessa, jolloin tamma sietää seuraa, tai trailerissa/rekassa väliseinän suoman rauha turvin), sillä tähän päivään mennessä raudikko ei ole sietänyt ketään, paitsi emäänsä nyt sen ajan mitä maitoa joi. Itsenäistyttyään Karamelli myös itsenäistyi, vähän liiankin kanssa.
Kunhan muistaa nämä seikat ei Karamellin kanssa ole ongelmia. Ihmisten kanssa tamma toimii kyllä moitteetta ollen oikeastaan aika hellyydenkipeä hevonen; mikä olisikaan pitkää harjaushetkeä parempaa ajanvietettä? (”Syöminen.”) Matolääkkeet läsipää ihan hotkaisee, eikä herkkuja todellakaan anneta kädestä. Kavioita puhdistettaessa sekä kengitettäessä Karamelli saattaa vähän nojata ihmiseen, mutta lopettaa kyllä kertakomennuksella. Muutoin raudikko on ongelmaton käsitellä; kaikki pesemisestä varustamiseen, klippaamisesta raspaukseen, korvakarvojen siistimisestä hännän letitykseen ja niin edelleen sujuu vaivattomalla rutiinilla. Hevosen perusilme voi olla vähän happamanpuoleinen, mutta siitä ei kannata välittää; Karamelli kyllä sulaa ja ajan yhteisten työtuntien myötä, eikä tosiaan jaksa mököttää koko päivää.
Talutettaessa Karamelli lähtee tasan tarkkaan jokaisen ruohotupsun ja koivunlehden perään, jos vain saa tilaisuuden. Lisäksi tamma on turhan herkkä potkimaan, jos toinen hevonen kulkee liika likeltä. (Tämän takia Karamellin hännässä on ihan valtava punainen rusetti aina, kun se viedään kotipihaa pidemmälle.) Naru turvan ympärillä läsipäämme kävelee nätisti, melko nyrpeän näköisenä, mutta nätisti.

Karamellin liikkeet saisivat olla vähän korkeammat, mutta muuta vikaa niissä ei olekaan. Suorat, väljät, tahdikkaat ja elastiset, hyvä tasapaino ja työntö takaa – siis silloin, kun tamma suvaitsee liikkua. Kahden energisen hevosen jälkeläiseksi läsipäämme on harvinaisen vastahankainen, mitä liikkumiseen tulee. Mummohölkköily nyt kelpaa aina, ja jostain syystä muut hevoset ovat ihan OK silloin kun ratsastaja keikkuu Karamellin selässä.
Yleensä Karamellin saa potkustartata puoliväkisin. Pohkeelle ja vähän kaikelle hidas, tahmea, pitkänä makkarana ilman takaosan työntöä liikkuva hevonen ei todellakaan vaikuta vakavasti otettavalta kilparatsulta, mutta uskokaa pois, sitä Karamelli on! Kun tamma tajuaa, ettei ratsastaja päästä sitä helpolla, vaan tässä täytyy tehdä töitä, niin niitä töitähän Karamelli sitten tekee. Vastustelematta, sellaisella tunteen palolla ja yritteliäisyydellä, että heikompaa hirvittää. Älykkäänä hevosena raudikko on hoksannut, että tekemällä pyydetyt asiat pääsee paljon nopeammin huilimaan kuin haraamalla vastaan.
Koulutyöskentelyssä tamman valtti on sen tasaisuus, sekä vahvat laukanvaihdot. Mitään isompia kompastuskiviä raudikolla ei ole, se osaa sen minkä osaa eikä haparoi enää missään. Isoin karisma puuttuu, joten yleensä Karamelli tekee tasaisen hyvän radan, saattaa sijoittua, mutta harvemmin voittaa. Perusvarma, perushyvä hevonen.

Esteillä Karamelli kieltää saman tien huomatessaan, ettei ratsastaja ole tilanteen tasalla. Miksi ihmeessä huhkia ja hyppiä, jos ratsastajaan ei ole aivan varma, mennäänkö nyt yli vai ei? Jämäkkä ratsastus sekä tarpeeksi aktiivinen laukka pitävät huolen, että esteet ylittyvät. Karamellin tekniikka on perushyvä (jalat roikkuvat heti, jos laukka hiipuu, kunnon laukasta Karamelli myös hyppää kunnolla jalkansa nostaen, selkäänsä ja kaulaansa käyttäen), hyppy on vähän hidas, mutta tasapainoinen ja pyöreä. Mikään ketterin estehevonen Karamelli ei ole, kovin tiukkoja kurveja ei kannata tehdä. Tamma on kuitenkin haka tekemään virheettömiä, siistejä ratoja, kunhan siltä sellaista vaatii. Lisäksi Karamelli osaa korjata vähän omia ja ratsastajansa virheitä sekä kammeta itsensä yli vähän heikommastakin lähestymisestä. Varmajalkainen tamma on loistokumppani etenkin maastoesteillä; niistä Karamelli nauttii niin paljon, että liikkuu herkemmin omalla moottorillaan ja tuntuu jopa tykkäävän maastoestetreeneistä.
Mikäli Karamellin ottaa mukaan porukkamaastoon, tamman on ehdottomasti oltava kärjessä. Ei se muita hevosia potki tai pure (onneksi!), vaikka sellaista voi talutettuna yrittääkin. Laukkapätkillä pullataikinaisemme kuitenkin toteaa ”paskan marjat” lähtien ohittamaan joka ikistä edelleen olevaa hevosta, sai siihen lupaa ratsastajalta tai ei. Sen kerran, kun tämä haluaa liikkua, se on ryöstölaukka.. Joten; ei Karamellia muualle kuin kärkeen. Sitten tämä toimii maastoratsuna moitteetta, yksin tai porukassa.

Jos Karamellia ei lastaa asenteella ”menet kyytiin NYT”, hevonen jää lastaamatta. Karamelli on mestari kävelemään ohi rampista, peruuttamaan viime hetkellä tai ihan vain liimaamaan kavionsa kenttään. Kun hevoselle kertoo heti ensi askeleella, ettei pelleilyyn ole varaa, Karamelli astelee nätisti joka kuljetusvehkeen kyytiin. Matkaseura ei haittaa, kunhan välissä on umpinainen väliseinä; Karamelli kyllä näykkii ja ihan puree, jos vieras turpa tunkee liian lähelle. Onneksi matkustaminen sujuu muuten hyvin, raudikko ei ole stressaavaa mallia.
Voitontahtoa läsipäältä ei löydy, mutta hinku päästä takaisin kotiin ja syömään on vahva. Kun Karamellilta vaatii keskittymistä ja kunnon suoritusta tamma tekee kaikkensa – sitten päivä on nopeammin ohitse. Sitä paitsi onnistuneesta suorituksesta saa yleensä jonkin herkkupalan..! Mikäli ratsastaja ei vaatimalla vaadi tammalta liikettä, hyppyä tai yhtään mitään, voi olla varma, että Karamelli alisuorittaa itsensä ulos koko kisasta. Kas silläkin tavalla pääsee nopsaan mutustelemaan kotimatkaheiniä. Mutta jos vaadit, teet selväksi, että nyt kisataan, niin Karamelli myös kisaa – ja antaa ihan hyvän vastuksen muille, etenkin maastoesteillä. On tässä kuitenkin sen verran kisahevosen päätä, vaikkei raudikko kisatilanteista sillä tavalla syty ja nauti kuin osa hevosista tekee.

Sukutaulu

i. Kohtalonkauppa
KTK-II
sh, prn, 162cm
ii. Kohtalonpilkka
evm, sh, rn, 158cm
iii. Kiusanhenki
evm, sh, rt, 1664cm
iie. Kristallipallo
evm, sh, trn, 152cm
ie. Punahilkka
evm, sh, prn, 160cm
iei. Hermoheikko
evm, sh, vprn, 165cm
iee. Punaposket
evm, sh, tprt, 152cm
e. Viimeinen Houkutus
KTK-I
sh, rt, 158cm
ei. Hornan Tuutti
evm, sh, vrt, 158cm
eii. Paholaisen Apuri
evm, sh, prt, 154cm
eie. Hiiren Hiljaa
evm, sh, tprt, 153cm
ee. Rakkauden Voima
evm, sh, rt, 156cm
eei. Erilainen Voima
evm, sh, vprt, 157cm
eee. Vilmastiina
evm, sh, rt, 154cm

Jälkeläiset

s. 00.00.0000 sh-o/t. Varsuli, i. Isukki, om. Omistajainen

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
ERJ - 4 sijoitusta joista 1 voittoaKRJ - 11 sijoitusta joista 0 voittoa
13.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset 110cm 4/50
14.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset 110cm 4/50
19.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset 110cm 1/50
20.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset 110cm 6/50
01.07.2019 Haavelaakso he A 3/30
06.07.2019 Haavelaakso he A 3/30
11.07.2019 Haavelaakso he A 2/30
17.07.2019 Haavelaakso he A 2/30
21.07.2019 Haavelaakso he A 3/30
27.07.2019 Haavelaakso he A 4/30
28.07.2019 Haavelaakso he A 2/30
28.07.2019 Haavelaakso he A 3/30
29.07.2019 Haavelaakso he A 4/30
29.07.2019 Haavelaakso he A 5/30
30.07.2019 Haavelaakso he A 3/30
KERJ - 4 sijoitusta joista 0 voittoaVSR - 0 sijoitusta joista 0 voittoa
01.07.2019 Elohiljan suomenhevoset CIC1 3/30
06.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset CIC1 4/40
10.07.2019 Elohiljan suomenhevoset CIC1 3/30
11.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset CIC1 5/40
niin ne muutkin tahtovat

Valmennukset

26.06.2018 Maastoestevalmennus, valmensi enna

Tätä valmennusta odotin innolla. Olin menossa ensimmäistä kertaa kauppojen teon jälkeen katsomaan Karamellia. Lissu talutteli tammaa pihapiirissä ja moikattuamme ja vaihdettuamme nopeasti kuulumiset lähdimme yhdessä kävelemään maastoesteille päin. Lissu nousi Karamellin selkään ja aloitti pikkuhiljaa alkuverryttelyn. Seurasin mielenkiinnolla kasvattini ravia ja huomasin miten hyvin Lissu osasi vaikuttaa tahmeahkoon tammaan. Ratsastaja ei päästänyt Karamellia helpolla, eikä tammakaan ratsastajaansa. Pilveettömältä taivaalta paistava aurinko ei helpottanut yhtään muutenkin hikistä alkuverryttelyä. Kovan työskentelyn jälkeen Lissu sai Karamellia aktivoitua ja askelkin piteni huomattavasti alkuun verraten. Laukassa pyysin ratsastajaa istumaan kevyessä istunnassa ja pyytämään ratsuaan reippaasti eteen. Karamelli yritti hidastella aina kun koki mahdollisuuden koittaneen, mutta tamman laiskuuteen tottunut Lissu reagoi hidasteluun hyvin. Alkuverryttelyn jälkeen pyysin ratsukkoa ottamaan muutaman verryttelyhypyn pienille tukeille ennen varsinaisiin tehtäviin siirtymistä. Lissun ohjattua Karamellin ensimmäistä tukkia kohti, tamma heräsi kuin koomasta ja venytti askeltaan. Verryttelyhypyt sujuivat ongelmitta ja ratsukko sai hetken hengähtää pitkin ohjin kävellen.

Aloitimme hyppäämisen mökki- ja risuesteistä. Lissu ratsasti hevostaan oikein siististi, eikä minun juurikaan tarvinnut keskittyä ratsastajan istuntaan tai virheisiin. Hän käsitteli ammattitaitoisesti nuorta suomenhevostammaa ja osasi hyvin ennakoida tamman liikkeitä. Mökkiesteelle Karamelli hyppäsi alkuun muutaman hieman epävarman hypyn, mutta ratsastajansa roihkaisun avulla se sai varmuutta hyppyihin. Risuesteelle Karamelli oikein imi ja Lissu sai melkein jopa pidätellä ratsunsa menohaluja. "Hyvin, pysy vaan kevyessä istunnassa koko ajan, nyt kun maastoesteillä ollaan", huomautin Lissua joka lähestyi estettä satulassa istuen. Mökin ja risuesteen sujuessa ongelmitta vaihdoimme tehtävää Seuraavana ja viimeisenä tehtävänä harjoittelimme alashyppyä veteen. Karamelli oli vedessä vielä melko kokematon, joten tätä oli hyvä treenata tänään. Aloitimme ensin laukkaamalla muutaman kerran veden läpi ilman hyppyjä. Karamelli meinasi ensi yrittämällä stopata vesirajaan, mutta Lissu sai kannustettua tamman astumaan veteen ravissa ja nostamaan laukan vedessä. Karamelli tuntui innostuvan roiskuavasta vedestä ja seuraavalla kierroksella laukkasi innokkaana veteen. Kun vesi elementtinä alkoi tuntua jo turvalliselta, otimme harjoitukseen mukaan alashypyn. Karamelli ei enää jännittänyt ollenkaan ja suoritti tehtävää intoa puhkuen. Lissu vaikutti todella tyytyväiseltä nuoreen hevoseensa, joka näytti jälleen olevansa oikein mainio kenttähevonen. Lopetimme valmennuksen muutaman alashypyn jälkeen, ettei Karamelli väsyisi liikaa. Lissu keventeli hetken loppuraveja ja hyppäsi sitten selästä alas taluttamaan loppukäynnit. Kävelin Lissun vierellä jaaritellen niitä näitä ja keskustellen heidän suunnitelmistaan kasvattini kanssa. "Ilmoittele, jos tarvitsette joskus toiste valmennusapua, tuun oikein mielelläni", huikkasin vielä ennen kuin poistuin tallilta.

Lue päiväkirjaa