Sarkasmin Ärräpää VH06-018-8381

NimiSarkasmin Ärräpää "Ämpäri" KasvattajaTerroristisieni, Sarkasmi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri158cm, vaaleanrautias MeriititKTK-II, SLA-II, KRJ-III, ERJ-III
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 18.09.2009, 17v
satunnainen (3v 30.09.2009)
Painotuslaji,
koulutustaso
yleispainotus
va B / 90cm / 80cm

02.02.2017 irtoSERT tuom & päätuom. Sorel

20.06.2017 kirjasimme muhkean orhimme T-suunnalle. Pisteitä kertyi 72; Ämpäripoika on nyt KTK-II -kantakirjaori!

20.01.2019 Ämpärpoeka palkittiin SLA-II -palkinnolla.

31.03.2019 raudikko palkittiin ERJ-III -palkinnolla.

15.12.2019 olimme taas kovin ylpeitä oristamme, kun se palkittiin KRJ-III -palkinnolla.

© KKJ & kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonnekuvaus

Sarkasmin Ärräpää saapui Tiilikanojaan elokuun ensimmäisinä päivinä, helteisenä sellaisena. Saapuminen Tiilikanojaan oli kuitenkin ahkeran kyttäilyn ja junailun tulos, kun seurasin sivusta torilla tapahtunutta myyntiä. Minulle tuntemattomat henkilöt juttelivat kauppatorin kahvilassa viereisessä pöydässä hevosen myynnistä ja sumppia ryystäessäni ja pullaa mutustellen kuuntelin sivukorvalla. Huomioni kiinnittivät sanat vanha suku ja kelpo suomenhevonen. Toinen henkilöistä sanoi miettivänsä asiaa ja hörpätessään sumpit loput hän sanoi ottavansa yhteyttä ennenkuin pahoitteli poistumistaan toiseen tapaamiseen. Myyjä jäi yksin pöytään ja minä käännyin häntä kohden pahoitellen uteliaisuuttani ja salakuunteluani. Kerroin hänelle asiani ja hän sanoi harkitsevansa asiaa. Jätin hänelle servettiin kirjoitettuna yhteystietoni ja pyysin soittoa. Muutamaa päivää myöhemmin soitto saapui ja ori voitaisiin meille myydä. Kuulopuheiden perusteella ostin porsaan säkissä.
- Sylvester, edellinen omistaja

Kun sylttis otti yhteyttä kertoen, että Tiilikanoja ajaa toimintaansa alas, olimme kauhuissamme. Ihana talli ja etenkin ihana omistajatar! Todettuamme, ettemme pidä tästä yhtään ja mokoma ei saa kadota kokonaan, jatkoimme vähemmän hilpeää kahvipöytäkeskusteluamme. Tarjoamiemme pullakahvien lisäksi köyhdyimme rahallisesti, sillä ostimme Tiilikanojasta kolme hevosta, kaksi tammaa ja orin. Tiili_kanalaisuutta täytyy tukea ja vaalia, kun se vielä on mahdollista.

Ryhdikäs, vankka liinakko satuprinssimme sai meillä todella typerän lempinimen; Ämpäri. Orin luonne on yhtä kahtiajakoinen kuin ulkonäön ja lempinimen yhteensopivuus on kyseenalainen. Toisaalta liinakko diivailee, sikailee ja on kulmakunnan pahin macho, toisaalta Ämpäriä työteliäämpää hevosta saa hakea (kunhan ratsastajan ja ratsun keskinäinen marssijärjestys on selvä myös sille ratsulle). Tietenkään machomies ei kestä ollenkaan komentamista, ja päivä on pilalla, jos ratsastajan avut eivät olekaan ihan totaalisen tip top.

Ämpäri kuvittelee olevansa suurin, komein ja machoin ori, jota muut automaattisesti kunnioittavat ja jolle kaikki tallin tammat kuuluvat. Huuto on sen mukaista, jos liinakkoa ei komenna. Ja kun sitä komennetaan, ottaa herra nokkiinsa alkaen käyttäytyä kuin uhmaikäinen varsa. Ämpäri koettelee muutenkin hermoja järsimällä ihan kaiken, minkä vain hampaisiinsa saa, yleensä loimet. Useampi ruoka- ja vesikuppikin on saasut kyytiä Ämpärin käsittelyssä, samaten kaikki aktivointilelut sun muut, joita raudikon tarhaan ja karsinaan on kiikutettu. Diivaksi heittäytyessään Ämpäri ei kestä liian kovia tai pehmeitä harjoja, ei varmasti nosta jalkojaan ellei saa tehdä sitä omaan tahtiinsa (= luvattoman hitaasti), pesuvedeksi kelpaa vain ehdottoman lämmin vesi (onneksi kylmäyspatjan on keksitty!), jouhien selvittely on ihan nou-nou kun se tuntuu niin ikävältä, loimen laittokin on aika perseestä, joten tässä voi vähän uhitella hampailla tai ihan näykkiä.. Ärsyttävintä tässä pelleilyssä on se, että kyse on nimenomaan pelleilystä, Ämpäri kyllä osaa käyttäytyä jos vain haluaa. Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa ori toimii ihan nätisti (se tietää, miten äkkiä huulipuristin haetaan), hierojalle näytetään oikeinkin aurinkoista naamaa. Jos Ämpärin kiukkuaminen ja siitä johtuva kiljunta, kuovinta ja uhittelu ottaa hermoille, haemme sen huulipuristimen; mokoman kapineen näkeminen riittää yleensä palauttamaan tukkajumalaporsaan ruotuun. Voitteko kuvitella, tämä hevonen hoidetaan käytävällä ketjuissa, eikä ihan joka kuusvee tallivieras pääse Ämpärin kanssa touhuamaan.
Ketju suuhun, eikä raippa ole lainkaan huono lisävaruste. Ämpäri pörhistelee muille hevosille, ravisteppaa, eikä todellakaan kävele lätäköiden, loskalumikasojen tai minkään muun epämääräisen yli (mikä ratsastettaessa on muuten ihan OK, EVVK, mennään vain yli sen enempiä ihmettelemättä). Etenkin keväisin Ämpäri on todella vahvasti lapa edellä jyräävä, ihan omia reittejään kulkeva tapaus, ellei sille pidä kuria ja osoita heti alussa, kenen tahtiin kävellään. Lastaus ja kuljetus sentään sujuvat ilman mitään ongelmia.

Suurin osa liinakon diivan elkeistä karisee, kun on aika lähteä töihin. Ori on kyllä tajuttoman tarkka siitä, miten sitä ratsastetaan, mutta sitä nyt on turha laskea diivailuksi. Kurakelit, epämääräiset lumiloskatöhnät tai mikään muukaan ei häiritse Ämpäriä sen päästessä kunnolla tekemään töitä. Vankkatekoisen suomenhevosen työmotivaatio on vertaansa vailla, minkä lisäksi koulukapasiteetti yllättää positiivisesti kerta toisensa jälkeen. Ämpäri taipuu ongelmitta vaativan B:n asioihin, estepuolella kapasiteetti riittää 90cm ratoihin. Ei ihan huonosti työhevoselta näyttävälle ratsulle.
Lapsille tai aloittelijoille Ämpäri ei sovi. Kokeneen ratsastajan kanssa liinakosta kuoriutuu nöyrä, kuuliainen, työteliäs hevonen, joka tahtoo tehdä töitä ratsastajan kanssa ja suorittaa saamansa tehtävät mahdollisimman hyvin. Ratsuna Ämpäri on hyvin kaukana siitä, mitä sen käsiteltävyys on. Pieninkään puristava pohjeapu, sahaava tai myötäämätön käsi tai muu apujen epäselvyys saa Ämpärin vetämään herneen nenään, puremaan kuolainta ja jyräämään eteenpäin kuin Hannibalin sotanorsut konsanaan. Siististi ratsastava ihminen saa nauttia kevyestä, tasapainoisesta hevosesta, joka on luonnostaan mukavan ryhdikäs eikä juuri ollenkaan etupainoinen. Liikkeet eivät valitettavasti ole aivan kapasiteetin tasolla; käynti on hieman ahdasta ja liikkeet ylipäätään ovat matalat, vaikka tahti ja yliastunta ovatkin hyvät ja joka askellajista löytyy säätövaraa täsmälleen ratsastajan taitojen verran. Peruutukset, kaikki asetus- ja taivutustehtävät sekä kokoamiset ovat Ämpärille helppoja, eivätkä koululiikkeet muutenkaan tuota hirvittävän suuria vaikeuksia.

Esteillä Ämpäri ei ole niin kotonaan. Orin vahvuus on sen tasainen varmuus ja rohkeus; Ämpäri ei kyttää esteitä, kuumu tai sooloile. Laukka on helposti säädeltävää, hypyt melko mukavia istua, mutta Ämpäri on esteiden päällä armottoman hidas, eikä jalkatekniikka ole se paras (etuset vähän löysät roikot, takaset nousevat lähinnä oksereilla ja trippeleillä – jos nousevat). Mikäli liinakko kolauttaa jalkansa puomiin, kintut nousevat hetken ajan vähän paremmin. Puomit kuitenkin antavat mukavasti periksi, joten miksi sitä turhaan vaivautumaan? Jos Ämpäri saa itse valita ponnistuspaikkansa, se hyppää herkästi liian kaukaa. Kovin lyhyet tai tiukat lähestymiset eivät ole Ämpärin ominta osaamisalaa, mitä pidempi lähestyminen, sen parempi hyppy ja epävarmempi tiputus. Kun ratsastaja pysyy jämäkkänä, Ämpäri vähän liioittelee hyppyjään (jottei niitä jalkoja tarvitse nostaa) suorittaen ihan OK ajoilla 90cm ratoja. Ei tämä mikään tulevaisuuden estetoivo ole, ihan kiva harrastepeli pikkukisailuun kylläkin.
Ämpäri maastoilee yleensä yksinään, muiden hevosten seurassa homma menee helposti pelleilyksi. Yksinäisenä maastoilijana Ämpäri on luottokaveri, jonka kanssa sujuvat verkkaiset lenkit, hankilaukat, hiihtoratsastus ja peltorallit. Uutena jippona orin kanssa harrastetaan enempikin ajamista ja työjuttuja, joissa se pelaa tasaisen varmasti ja hyvin. Kisoihin asti tuskin mennään, mutta kotona ja tapahtumissa on ihan mukava laitella työkamppeet liinakon päälle ja reki perään.

Kisapaikoilla Ämpäri käy alkuun ylikierroksilla; niin paljon oreja, joille näyttää kaapin paikka, niin paljon uusia ihania tammoja! Liinakko ei ole se mukavin hevonen varustaa tai taluttaa, alkuverryttelyissäkin Ämpäriä joutuu muistuttamaan, kenen tahtiin mennään ja mihin. Onneksi ori on sen verran työstä nauttiva, että sen saa yhdeksällä kerrasta kymmenestä ratsastettua työmoodiin. Rasittavimmillaan tämä kaveri on käsihevosalueella, työt kyllä sujuvat, kunhan ratsastaja osaa asiansa.

Sukutaulu

i. Sarkasmin Edvin
KRJ-III
sh, tprt, 160cm
ii. Suomi Unenlahja
YLA3
sh
iii. Taikakuun Unohdus
sh, rt
iie. Suomi Esikko
KTK-III
sph, prt, 146cm
ie. Ch Harlekiinin Viktoria
sh, rt, 150cm
iei. VIR MVA Ch Vinlandia Vodka
KTK-III
sh, rt, 156cm
iee. Hippu-Liina
sh, tprt, 156cm
e. Kirveltäjän Esteri
sh, prn, 157cm
ei. Helmipuron Tähdenlento
YLA3
sh, rt, 150cm
eii. VIR MVA Ch Kuujärven Tuikkiva Tähti
KTK-II
sph, vprt, 144cm
eie. Walkean-Walo
sh, rt, 155cm
ee. Värttinä VOE
SLA-I, KRJ-IV
sh, rt, 159cm
eei. Hämypuron Tuulipoika
YLA3, KRJ-III
sh, tprt, 149cm
eee. Pohjolan Bea
sh, 160cm

Jälkeläiset

s. 11.02.2018 sh-o. Pärren Ärriä, e. Vähäpellon Pakina, om. Pierre (VRL-10531)

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
ERJ - 42 sijoitusta joista 8 voittoaKRJ - 40 sijoitusta joista 5 voittoa
29.09.2010 ERJ Kutsu - 80cm - 4/65
06.10.2010 ERJ VSPY - 60-80cm - 6/50
06.10.2010 ERJ Paitsio - 80cm - 5/40
26.01.2012 ERJ Stecker - 80cm - 1/30
12.01.2017 Romilly 90cm 3/75
13.01.2017 Ventos 90cm 1/30
13.01.2017 Ratapihan Ratsutalli 90cm 5/27
15.01.2017 Ratapihan Ratsutalli 90cm 2/27
18.01.2017 Järnbyn hevoskeskus 90cm 3/40
18.01.2017 Susiraja 90cm 2/30
20.01.2017 Ventos 90cm 1/30
21.01.2017 Järnbyn hevoskeskus 90cm 5/40
03.02.2017 Kilpailukeskus Reiter 90cm 3/30
05.02.2017 Kievarinkujan suomenhevoset 90cm 2/30
10.02.2017 Ventos 90cm 3/30
15.02.2017 Teilikorpi 90cm 5/40
18.02.2017 Teilikorpi 90cm 4/40
01.03.2017 Pirunkorpi 90cm 3/40
04.03.2017 Pirunkorpi 90cm 2/40
04.03.2017 Pirunkorpi 90cm 6/40
06.03.2017 Pirunkorpi 90cm 6/40
12.03.2017 Pirunkorpi 90cm 4/40
13.03.2017 Pirunkorpi 90cm 3/40
05.05.2017 Hervannan Oriasema 90cm 3/30
06.05.2017 Hervannan Oriasema 90cm 2/30
07.05.2017 Hervannan Oriasema 90cm 5/30
08.05.2017 Hervannan Oriasema 90cm 5/30
11.07.2017 Belja Trakehners 90cm 2/30
12.07.2017 Belja Trakehners 90cm 3/30
14.07.2017 Belja Trakehners 90cm 5/30
14.07.2017 Kisakeskus Sitruuna 90cm 4/40
15.07.2017 Kisakeskus Sitruuna 90cm 1/40
15.07.2017 Belja Trakehners 90cm 1/30
16.07.2017 Belja Trakehners 90cm 4/30
18.07.2017 Belja Trakehners 90cm 2/30
02.08.2017 Kärmeniemi 90cm 1/30
03.08.2017 Kärmeniemi 90cm 3/30
03.08.2017 Kärmeniemi 90cm 3/30
07.08.2017 Kärmeniemi 90cm 2/30
08.08.2017 Kärmeniemi 90cm 1/30
09.08.2017 Kärmeniemi 90cm 1/30
10.08.2017 Kärmeniemi 90cm 3/30
24.08.2010 KRJ Kutsu - Vaativa B - 7/70
28.08.2010 KRJ Kutsu - Vaativa B - 2/50
28.08.2010 KRJ Kutsu - Vaativa B - 9/100
03.09.2010 KRJ Kutsu - Vaativa B - 3/60
15.12.2010 KRJ Cup KK Bailador - Helppo A - 5/251
02.09.2011 KRJ Kutsu - Vaativa B - 6/80
27.01.2012 KRJ Kutsu - Vaativa B - 4/40
22.12.2016 Kilpailukeskus Stewart va B 3/84
30.12.2016 Kilpailukeskus Stewart va B 5/84
01.01.2017 Tuulenpesä va B 1/30
01.01.2017 Tuulenpesä va B 3/30
02.01.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 2/40
04.01.2017 Tuulenpesä va B 3/30
07.01.2017 Tuulenpesä va B 4/30
07.01.2017 Tuulenpesä va B 3/30
08.01.2017 Ruuvalli va B 3/30
09.01.2017 Ruuvalli va B 5/30
10.01.2017 Ruuvalli va B 2/30
10.01.2017 Tuulenpesä va B 2/30
11.01.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 2/50
12.01.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 6/50
16.01.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 5/50
17.01.2017 Fiktio va B 1/40
21.01.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 3/60
23.01.2017 Fiktio va B 6/40
24.01.2017 Fiktio va B 1/40
26.01.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 3/50
27.01.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 3/50
01.02.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 6/50
03.02.2017 Kievarinkujan suomenhevoset va B 3/50
05.02.2017 Teilikorpi va B 5/50
05.02.2017 Ventos va B 2/30
06.02.2017 Kievarinkuja va B 4/50
09.02.2017 Ventos va B 1/30
09.02.2017 Teilikorpi va B 1/50
11.02.2017 Kievarinkuja va B 6/50
09.03.2017 Teilikorpi va B 4/50
09.03.2017 Teilikorpi va B 3/50
13.03.2017 Teilikorpi va B 4/50
16.03.2017 Teilikorpi va B 4/50
VSR - 4 sijoitusta joista 1 voittoa
31.01.2017 Susiraja VSR Cup he B 1/123
31.07.2017 Susiraja VSR Cup 90cm 2/58
31.08.2018 Susiraja VSR Cup 90cm 5/70
30.11.2018 Syrjän Ratsutila VSR Cup 90cm 7/62

Valmennukset

26.10.2009 Kouluvalmennus, valmensi Ireth

Kun saavuin maneesille olit jo aloittanut itsenäisen alkuverryttelyn. Ratsusi kulki energisesti ja kauniisti, mutta hieman turhan matalana. Pyysin sinua kokoamaan oria enemmän ja johan muuttui tyyli: Ärppä kulki todella hienosti peräänannossa alusta asti. Aluksi taivuttelit oria käynnissä ja ravissa sisään ja ulos, kunnes pyysin ottamaan sen käyntiin ja menemään pitkät sivut pohkeenväistössä. Se sujui hyvin niin käynnissä kuin ravissakin, ei mitään korjattavaa. Tästä oli hyvä jatkaa harjoitusta avotaivutukseen asti. Tässä vaiheessa ori selkeästi kyllästyi ja yritti kovasti hiipiä omille teilleen, mutta olit napakkana ja avotaivutus sujui ajoittain oikein mallikkaasti. Taivutteluharjoitusten oli aika siirtyä päätehtävään, joka oli laukanvaihto joka kolmannella askeleella. Aluksi laukkasit pääty-ympyrällä muutaman kerran ja tavoittelit napakkaa sekä lennokasta laukkaa, joka löytyikin muutaman raipan napautuksen jälkeen. Tämän jälkeen jatkoit laukkaa koko uralla ja käänsit ratsusi L:stä kohti C-päätyä. Keskivaiheilla oli tarkoitus tehdä laukanvaihto, mutta ratsullasi oli aivan muita suunnitelmia. Kun vaihdoit laukkapohkeet toisinpäin, ori lähti reipasta pukkilaukkaa aivan toiseen suuntaan kuin oli tarkoitus. Olit ilmeisesti varautunut tähän etkä pudonnut onneksi. Seuraavalla kerralla laukanvaihto sujui jo hyvin ja pääsimme harjoittelemaan sitä joka kolmannella askeleella. Ensimmäisellä kerralla tehtävä ei onnistunut kovin hyvin, sillä vaihdot eivät tulleet ihan silloin kuin olisi pitänyt. Seuraavalla kerralla olit huomattavasti napakampi ja ratsusi terästäytyä selkeästi ja onnistuit tekemään vaihdot juuri silloin kuin pitikin. Kehuit Ärppää paljon ja annoin teidän siirtyä loppuraveihin, sillä ratsusi oli todella hikinen ja selkeästi väsynyt. Suosittelen että kotona keskityt parantamaan orin kuuliaisuutta ja takaosan voimakkuutta, sillä ori alkoi pelleillä kun ei enää jaksanut kantaa itseään. Ärppä on kuitenkin erittäin kehityskelpoinen ori, joka tulee varmasti pärjäämään kisaradoillakin.

05.12.2009 Kouluvalmennus, valmensi Hilla

Astelin talliin sisälle ja talli oli ihan tyhjä. Lähdin kävelemään ulos ja huomasin, että kentällä oli jo täysi hulina päällä. Kävelin kentälle ja huomasin, että Ärppä rupesi heti katselemaan ympärilleen ja kuuntelemaan tarkasti. Päiviä! Sanoin kentän nurkassa ja heti hevonen ja ratsastajakin valpastui. Kentän nurkassa hevonen aloitti tulemaan laukassa. Minun kohdallani Hapero pysäytti Ärpän ja vastasi päivää.. Sitten jatkoimme laukassa ja kulman kohdalla Ärppä ei taipunut juuri lainkaan. Se oli hiukan tönkkö ja jännittynyt. Otimme muutamat kulmat lisää ja sen jälkeen Ärppä rupesi taipumaan. Sitten koko rataleikkaa ja jatketaan ravissa. Pitkillä sivuilla pohkeen väistöä ja lyhyillä sivuilla pysähdykset. Sen jälkeen voidaan siirtyä laukkaan ja sitten pitkillä sivuilla voltit ja lyhyillä sivuilla raviin siirtyminen ja sitten juuri ennen kuin ollaan siirtymässä pitkälle sivulle niin siitä laukkaan. Ärppä oli kuin kuningas joka osaisi kaiken kun se lasketteli menemään talvi turkki päällä. Ärppä pääsi vielä loppu kävelylle metsään.

15.12.2009 Kouluvalmennus, valmensi Ermen

Uudesta paikasta huolimatta Ärppä oli rento jo heti alkukäynneistä lähtien, se oli ihan kuin kotonaan. Käynnissä teimme pieniä voltteja, joissa piti asettaa sisälle, kulmiin piti mennä syvälle, ja asettaappa hyvinkin niissäkin. Käynnissä Ärppä meni oikein mallikkaasti, mutta raviin siirryttäessä se väänsi aluksi päänsä ulospäin. Neuvoin pitämään ulko-ohjaa tuella ja sisäpohjetta kiinni, hetkosen pinnistelyn jälkeen tämäkin onnistui hienosti -molempiin suuntiin. Ravissa teimme temponlisäyksiä, joissa Ärppä olikin oikein edustava. Kun taas oli aika mennä hitaassa tempossa ravia, Ärppä väänsi vastaan. Kohta se kuitenkin luovutti, ja alkoi myödätä niskasta. Niinpä harjoitimme myös ravista-seis tehtävää, jossa Ärppä edistyi nähtävästi. Nostelimmepa hyvinkin myös laukkoja. Nostot olivat oikein näpsäköitä, mutta niistä siirtyminen käyntiin venyi melko pitkäksi. Ärppä taipui mukavasti myös laukassa ympyrällä. Laukkojen jälkeen pidimme levähdyksen. Tovin vierähdettyä jatkoimme treenaamista. Teimme hetken samoja juttuja mitä ennen taukoakin, ravista-seis tehtävää, sekä paljon taivutuksia kolmikaarisen kiemurauran johdosta. Ärppä kantoi itsensä oikein hyvin, ja työskentely näytti paljon paremmalta kuin valmennuksen alussa. Jatkoimme avotaivutuksien parissa. Aluksi poikitusaste oli hieman liian jyrkkä, mutta sen kerrottuani Hapero korjasi tilanteen, ja niinpä avot alkoivat rullata hyvin.

26.06.2009 Kouluvalmennus Acapellassa, valmensi femm

Haperon ja Ärpän yhteistyö näytti aluksi hiukan vajanaiselta, sillä ratsu ei oikein kuunnellut selästä tulevia ohjeita. Liikkeet heittelehtivät ja ori hirnahteli muille kavereille valmennuksessa. Alkuverryttelyssä ratsukko teki paljon ravipainotteisia tehtäviä, joka auttoi huimasti keskittymään tuleviin laukkatehtäviin. Laukka lähti alussa todella kovasti ja se oli hyvin tasapainotonta menoa! Ärppä heitti muutamat pukitkin, joka näytti olevan ratsastajalle tuttu ohjelmanumero. Hapero sai ratsunsa nopeasti hallintaan ja pyysin häntä ottamaan muutaman laukkakierroksen ennen itse tehtäviä. Kun ylimääräinen puhti saatiin kitkettyä, sujuivat tehtävätkin esimerkillisin suorituksin. Ratsastaja on taitava ja kärsivällinen. Hienoa!

14.10.2017 Estevalmennus, valmensi Jaana K.

Tänään pääsin valmentamaan Ämpäriä ratsastajansa kanssa ensimmäistä kertaa ja tarkoituksena oli treenata esteitä ja samalla esteiden välillä laukanvaihtoa.
Raahasin kentälle kahdeksan tolppaa ja kahdeksan puomia, jotta sain tehtyä pituushalkaisijalle neljä estettä poikittain, eli esteille tultiin aina pitkän sivun kautta. Ensimmäinen ja viimeinen este olivat lähes lyhyellä uralla, mutta jäi kuitenkin sen verran väliä, että ne pääsi kiertämään vielä esteen ja aidan välistä.
Tehtävässä oli tarkoituksena keskittyä suhteellisen tiukkoihin teihin, vaikka ne Ämpärille vaikuttavatkin vähän haastavia olevan ja samalla myös myötälaukkaan, koska jokaisella esteellä laukan joutui vaihtamaan.
Ratsukko lämmitteli itsenäisesti sileällä ja sillä aikaa laitoin ensimmäiseksi 40 senttiset ristikot, joilla pystyttiin aloittamaan lämmittely myös esteillä.
Käskin ratsastajaa aloittamaan esteille tulon, mutta niin että otettaisiin ensin vain ensimmäinen ja kolmas este, jotta ei heti aloitettaisi lyhyemmällä tiellä ja ratsukko saisi tuntumaa esteille. Kuten minulle oli kerrottu, Ämpäri oli hyvin laiska jalkojensa suhteen ainakin näillä matalammilla esteillä.
Korottelin esteitä pikkuhiljaa ja muutin esteet ristikosta pystyiksi, jolloin sain laitettua myös ponnistuspuomin. Ratsastaja osasi ratsastaa hevostaan hyvin ja hypyt onnistuivat suurimmaksi osaksi hyvin, vaikka edelleen oli havaittavissa laiskuutta Ämpärin jalkojen suhteen. Otettiin myös kaikki esteet mukaan, joten esteiden välikin lyheni. Ämpäri kuitenkin pysyi suhteellisen hyvässä rytmissä ja suoriutui esteistä suurimmaksi osaksi puhtaasti. Toki muutamia pudotuksia tuli, mutta ikinä ei voi olla täydellinen ja ei tarvitsekaan. Laukkakin saatiin hyvin pysymään myötälaukkana koko ajan, kun ratsastaja antoi selkeät avut hevoselle, jolloin se tiesi esteeltä laskeutuessaan, kumpaa laukkaa edettiin.

16.10.2017 Estevalmennus, valmensi Jaana K.

Toissa päivänä oli pieniä tarkkuusharjoituksia ja tänään oli tarkoituksena sitten tehdä jonkin sortin ratatreeniä. Ratsukko lämmitteli jälleen kerran itsenäisesti ja sillä välin minä rakensin radan. Kasasin kentälle kuusi estettä, joista kaksi hypättäisiin molempiin suuntiin. Radalta löytyi niin pystyjä, kuin okseri ja trippelikin. Aluksi esteet toki olivat matalia ihan lämmittelyn kannalta, mutta kyllä niitä pikkuhiljaa koroteltaisiin!
Aloitimme ihan parilla esteellä, jotta ratsukko sai taas tuntumaa esteisiin ja lisäiltiin sitten vähitellen esteitä mukaan, jotta päästäisiin hyppäämään kaikki esteet ratana.
Ämpäri eteni tasaista vauhtia, mutta laukka olisi saanut olla matkaa voittavampi ja eteneminen pikkuisen nopeampaa. Välillä näytti, että hevonen suunnitteli jäävänsä levitoimaan esteen ylle, mutta loogisesti sieltä kuitenkin joka kerta alas tultiin. Ratsastaja sai myös hieman lisää vauhtia oriin, kun muistutti hieman raipalla pohkeiden tarkoitusta.
Hieman oli hyppykohdat turhan kaukana, mutta nekin ratsastaja sai korjattua, kun asiasta huomautin. Ämpäri kuunteli ratsastajaansa hyvin ja jalatkin olivat nyt hieman paremmin mukana kuin aiemmin. Esteiden korkeuden noustessa alkoi ne jalatkin löytymään suht hyvin mukaan, eikä puomit tippuneet yhtä monesti kuin toissa päivänä.
”Väärä laukka. Tee voltti ja vaihda se”, huikkasin ja ratsukko teki työtä käskettyä. Heidän yhteistyönsä todellakin toimi, vaikka Ämpäri ei erityisemmin näköjään esteistä välittänyt. Se kuitenkin suoriutui radasta hyvin ja maksimikorkeudella jäi pudotuksetkin kokonaan unholaan. Käskin tulemaan vielä kerran ja sen jälkeen ratsukko sai aloittaa loppuravit ja -käynnit.

Lue päiväkirjaa