Death greets me warm, now I will just say good-bye.Kuvien © Symmetry Ranch

Moulin Rouge "Voi" VH13-006-0191 kasv. narri
englantilainen täysiverinen, tamma om. Lissu T., VRL-12701
159cm, voikko KTK-III, ERJ-II, KERJ-I
16v, s. 01.08.2013, satunnainen ikääntyminen (4v 15.08.2013) yleispainotteinen; va B / 130cm / 120cm (CIC3)

20.10.2018 Höstnäs Knabstruppers irtoSERT (tuom. Elisa)

20.11.2018 KTK-III

25.02.2019 KERJ-I

31.05.2020 ERJ-II

There's things inside that scream and shout.

Minä pidän täysiverisistä, ja minä pidän mori-morin ja narrin hevosista. mori-morin Damn Inksport ja narrin la Rue des Moulins olivat siis varsin ilmiselvä parivaljakko tekemään varsaa kun himoitsin (taas) uutta ratsua. Eläinlääkäri hoiti hommansa ystävieni näytettyä minulle vihreää valoa, ja sitten ei auttanut kuin odottaa ja laskea hullun lailla erilaisia värivariaatioita ja mahdollisuuksia, jotka Ike ja Muuli väreineen varsalleen mahdollistivat.

Oli noin prosentin mahdollisuus saada palomino, joten eiköhän Muuli mennyt ja varsonut palominon varsan. Riemukseni varsa oli tamma, ja aloin jo suunnitella nimeä ja kilpauraa. Neidistä tuli Moulin Rouge (kyllä, kullankeltaiselle tammalle passaa oikein hyvin nimeksi punainen mylly), mutte lempinimi antoi odottaa itseään.
Jahka sain neidin vieroituksen jälkeen itselleni lempinimi löytyi hyvin äkkiä; Voi. Ei värin vuoksi, vaan hyvin yleisen "VOI - kirosanalitania tähän - KOPUKKA!!" -karjuntani vuoksi. Voi ei ole millään muotoa ilkeä hevonen, mutta se on niin omanarvontuntoinen naikkonen ja jokseenkin mielialahäiriöinen ailahteleva persoona, että pinna palaa noin joka päivä. Viidesti.

Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen tammaani, minä minkään lapasen kanssa osaa elää.

Think you're worthy now, think enough to even raise the brow.

Voin kanssa elämä ei ole tylsää! Kovakalloinen, kiivasluontoinen tamma on kapasiteetikas kilparatsu, ja ainoastaan sen ja kilpatulostensa vuoksi hevosta ei ole laitettu lihoiksi. Tamma ei missään nimessä ole täysi hirviö tai mahdoton elikko, mutta kun viitisensataa kiloa käyttäytyy huonosti se on aika paha paikka. Olit sitten varustautunut raipan kanssa tai et.
Tammaa saa ja pitääkin komentaa, sillä auktoriteetti tuntuu olevan Voille täysin vieras sana. Kyllä äkäpussi uskoo kun tarpeeksi äkäisesti komentaa, mutta mitään kunnioitusta et tule saamaan osaksesi, ainakaan kovin lyhyellä aikavälillä. Voin kanssa hermot ja huumorintaju ovat koetuksella, ja ne petollisen hyvältä tuntuvat satunnaiset onnistumiset saavat luulemaan, että nyt se elikko toimii.

Ei muuten toimi.

Head strong, what's wrong?

Sanakirjassa "Itsepäisen" kohdalla on kuva turpa rullalla ja viikset vinossa olevasta Voista, jolle ei taaskaan kelpaa mikään. Jos tamma on päättänyt pitää laidunlomaa se myös pitää, ja sen keskeyttäminen treenaamisen takia aiheuttaa protestointia, joskin Voin kanssa prostestointia esiintyy joka ikinen päivä.
Hoitaessa Voi uhittelee ja kuopii lattiaa sekä polkee jalkaa, muttei kuitenkaan näyki, pure tai potki. Kunhan sietää tamman kiukuttelu-uhittelun ja jaksaa komentaa sitä sen seitsemäntoista kertaa yhden harjaamisen aikana pärjää vallan mainiosti. Varustaessa tamma näyttää hapanta naamaa, muttei edelleenkään tee mitään. Varsin simppeli hoidokki kaikin puolin, ensimmäinen oikea ongelma ilmenee kun pitäisi taluttaa tamma tallista kentälle tai maneesiin. Jos Voi on päättänyt, että se lomailee niin se myös lomailee, eikä täysiveristä meinaa saada liikkeelle edes raipan kanssa.

Taluttaessa Voi näyttää haistattelevan koko ajan ja ihan kaikelle, taluttajasta toisiin hevosiin ja aidantolppaan asti. Tamman omanarvontunto ei salli sitä, että se pitäisi muka taluttaa joka paikkaan kun osaahan se itsekin liikkua. Voi harvemmin tekee taluttaessa mitään, täysiverinen on niitä perässä kiskottavia tapauksia, joten sen kanssa ei tarvitse kietoa narua turvan ympärille tai laittaa ketjua suuhun. Raippa tosin voi olla kaveri, että matka tallista tarhaan tai toisin päin ei kestä puolta tuntia.
Lastaaminen on aina mielenkiintoinen operaatio. Voi ei missään nimessä pelkää traileria, rekkaa tai mitään muutakaan kuljetuskalustoa, tamman mielestä vain on turhaa kävellä sinne minne nyt pitäisikään. Yleensä täysiverinen syöksyy sisään ja ulos raketin lailla, ja muutamankin kerran tamma on kaatunut lastaussillalla. Ihme kyllä täysiverinen on säästynyt naarmuitta, mutta on sanomattakin selvää, että tämän hevosen kanssa noudatetaan erityistä varovaisuutta ja kovaa kuria lastatessa.

Circus comes to town, you play the lead clown.

Osaavalle ihmiselle Voi ei ole kummoinen ratsu. Tamma ei anna mitään ilmaiseksi ja rokottaa ratsastajaansa virheistä, mutta mikään alati pukkilaukkaa vetelevä hirviö tamma ei ole. Jokainen askel tulee ratsastaa eikä Voin selkään saa unohtua maisemamatkustelemaan, koska muuten tamma tekee täysstopin eikä vahingossakaan liiku askeltakaan lopputreenin aikana. Täysiveritamma on hevonen, jonka kanssa pitää työskennellä koko ajan.

Koulutyöskentelyssä saa olla todella jämäkkä, jotta saa ratsastettua täysiverisen ryhdikkäämmäksi, liikkeeseen eloa ja jonkinlaisen muodon ja peräänannon näkyville. Voi on todella epäkiitollinen koulutyöskentelijä, sitä ei kiinnosta pätkän vertaa jokin puoliympyrä tai laukanvaihto (ellei se tapahdu esteradalla). Voikon kiinnostus on hyppäämisessä, joten saadakseen Voista jotain yritystä koulutreenissä täytyy pitää tehtävät monipuolisinä, lyhyinä ja menevinä. Joskin on kyseenalaista, miten pohkeenväistöstä saa jotenkin menevän liikkeen, ainakaan siinä mittakaavassa jossa Voi sitä vaatisi. Vähän tahmea kouluratsu, joka menee siitä mistä aita on matalin (oikoo kulmat, liikkuu maahan sidotusti, asettuu ja taipuu vähän sinne päin, ei käytä selkäänsä tai takaosaansa..), ellei ratsastaja pistä hevosta ruotuun.

Esteillä, hypättiin sitten rata- tai maastoesteitä, Voi on kiukkuinen sähikäinen, jota pitää komentaa joka esteen välillä ja pistää ruotuun joka treenin aluksi. Hypätessä Voi on kuumuva ja sähäkkä, eikä se siedä ratsastajaltaan yhtään virhettä vaan tekee saman tien täysstopin vaikka laukasta, jos kokee selässään istuvan ihmisen olevan osaamaton.
Voi kieltää, jos kokee, ettei pääse esteen yli tai sen jälkeen voi kaatua tai vastaavaa. Täysiverisellä on uskomaton silmä esteradalla, hevonen löytää ponnistuspaikat itsekseen, tietää, milloin ei kannata hypätä ja Voi varmaan suunnittelisi reititkin itse, jos saisi tilaisuuden. Uskomattoman hyvällä tekniikalla siunattu tamma kulkee sopivatempoista laukkaa, mutta saattaa kuumuessaan heittäytyä kuuroksi avuille ja laukata minne itse lystää. Maastossa piirre oikein korostuu, minkä vuoksi tamma on ehdottomasti osaavan kuskin peli.
Onhan Voi lahjakas ja saava, etenkin esteillä, mutta tamma on myös tavattoman epäkiitollinen ratsastaa. Hevonen rokottaa virheistä, ei ole nöyrää nähnytkään ja jos tammalla on huono päivä se ei toimi, vaikka mitä tekisit.

Liberty or death, what we so proudly hail.

Kisoissa Voi on suorastaan raivostuttava vähemmän pieni kusipää, joka vaatisi melkoista kiroiluraivoa ja raipankäyttöä käyttäytyäkseen käsihevosalueella. Valitettavasti turhan kovasta raipankäytöstä voi saada sakot, joten tammaa koetetaan pitää lapasessa noin muuten, yleensä heikoin tuloksin. Talutettaessa Voi rynnii lapa edellä, koettaa purra muita hevosia, saattaa loikkia pystyyn ja muuta ei-toivottavaa häiriköintiä. Tiedä sitten meneekö kisapaikkojen jännitys Voille päähän ja purkautuu sitten riekkumisena, mutta oli miten oli niin ärsyttävää se on.

Onneksi tamma asettuu heti, kun sen selkään nousee. Ei täysiverinen edelleenkään perusta lajitovereistaan vaan puree ja potkii jos saa tilaisuuden; punainen rusetti ei todellakaan ole koristeena tämän voinokareen hännässä.
Kaikeksi onneksi Voi keskittyy ennemmin ratsastajaansa kuin lajitoveriedensa inhoamiseen. Täysiverinen on aika lailla samanlainen kuin kotosalla, hivenen jännittyneempi vain, ja vaatii siksi pidemmät verryttelyt kuin kotitreeneissä. Kun vain pysyy itse rauhallisena ja jaksaa keskittyä ratsastamiseen eikä vain selässä matkustamiseen Voista saa irti sen verran mitä siitä saa, mikä on aika vaihtelevasti. Tamma ei ole kisakoreaa nähnytkään, eikä ala yhtään sen helpommaksi hevoseksi, näyttävämmäksi ratsuksi tai anteeksiantavaisemmaksi ratsastajansa virheitä kohtaan vain siksi, että jokunen vieras ihminen töllöttää ja arvostelee.

Arvatkaas kahdesti, mikä tamma on tuttu kuvagallerioiden "Hups!"-kansioissa ja ht.netin haukkumistopiceissa, joissa kerrotaan kaikki faktat ja "faktat" sekä ratsastajasta, hevosesta, että satulahuovan vaikutuksesta vesiesteellä.

Follow the god that failed.

i. Damn Inkspot
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II
xx, mrnkrj, 162cm
ii. Ink Me Golden
evm, xx, rtkrj, 165cm
iii. Golden Highlights
evm, xx, vkk, 167cm
iie. Ink Me Colours
evm, xx, rtkrj, 164cm
ie. Damn Scarlett
evm, xx, m, 161cm
iei. Damn Route Sixtysix
evm, xx, m, 163cm
iee. Damn Angelique
evm, xx, rn, 162cm
e. la Rue des Moulins
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
xx, rnvkkkrj, 158cm
ei. Storyville
evm, xx, vrn, 158cm
eii. Rochdale Canal
evm, xx, vkk, 159cm
eie. Zona de Tolerancia
evm, xx, rnkrj, 158cm
ee. Red-light Str.
evm, xx, mvkkkrj, 156cm
eei. Western Elms Ave.
evm, xx, mkrj, 159cm
eee. le Montyon
evm, xx, mvkk, 155cm

Voilla on mahtavat vanhemmat, joiden vuoksi tammasta itsestäänkin odotetaan melkoista kisapeliä.

Spoiler:

Tekstiäää.

He wants you, baby, to be his bride.

05.11.2013 xx-o. Paris Syndrome isästä Graveyard Atchoon
03.02.2014 xx-o. Le Zéro Zéro isästä Graveyard Cancan

So tell me why you've chosen me.

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset. Voi kisaa KERJ:n, ERJ:n ja KRJ:n alaisissa kisoissa.

Spoiler:

KERJ
40 sijoitusta joista 9 voittoa.
24.09.2013 Susiraja CIC3 5/29
25.09.2013 Lumivuo CIC3 3/48
26.09.2013 Lumivuo CIC3 1/48
29.09.2013 Lumivuo CIC3 3/48
19.10.2013 Strix Stable CIC3 3/19
23.10.2013 Strix Stable CIC3 3/19
25.10.2013 Pirunportti CIC3 1/27
26.10.2013 Pirunkorpi CIC3 5/25
27.10.2013 Huvitutti CIC3 1/22
30.10.2013 Nuovan Talli CIC3 4/30
04.11.2013 Strix Stable CIC3 3/41
06.11.2013 Strix Stable CIC3 4/41
12.11.2013 Solo CIC3 3/30
14.11.2013 Solo CIC3 4/30
18.11.2013 KK Bailador CIC3 6/46
08.12.2013 Pirunportti CIC3 3/37
09.12.2013 Pirunportti CIC3 2/37
16.12.2013 Privas Park CIC3 4/45
13.12.2013 Satulinna CIC3 4/29
16.12.2013 KK Bailador CIC3 5/43
18.12.2013 KK Bailador CIC3 6/43
18.12.2013 Pirunkorpi CIC3 4/43
18.12.2013 Takamaiden Suomenhevoset CIC3 1/54
19.12.2013 Privas Park CIC3 1/45
19.12.2013 Satulinna CIC3 4/29
19.12.2013 Bellgrove CIC3 5/53
25.12.2013 Bellgrove CIC3 7/53
02.01.2014 KK Bailador CIC3 5/35
05.01.2014 KK Ginger CIC3 4/34
07.01.2014 KK Bailador CIC3 3/35
07.01.2014 KK Ginger CIC2 2/43
10.01.2014 KK Bailador CIC3 5/35
16.01.2014 Satulinna CIC3 3/28
19.01.2014 Satulinna CIC3 2/28
01.03.2014 Solo CIC3 3/40
04.03.2014 Jadessa Warmbloods CIC3 5/37
05.03.2014 Jadessa Warmbloods CIC3 1/37
14.04.2014 Carbon Sporthorses CIC3 1/40
24.04.2014 Kärmeniemi CIC3 1/40
24.04.2014 Foxvale CIC3 1/40

MEJ
7 sijoitusta joista 0 voittoa ja 1 Cup-sijoitus
01.09.2013 Taikakuun Kartano 100cm 2/83
06.09.2013 Taikakuun Kartano 100cm 4/83
07.09.2013 Taikakuun Kartano 100cm 2/83
12.11.2013 KK Bailador 120cm 4/24
13.11.2013 KK Bailador 100cm 5/33
15.11.2013 KK Bailador 120cm 4/33
15.12.2013 KK Bailador MEJ Cup 110-120cm 6/36

ERJ
34 sijoitusta joista 9 voittoa
09.12.2013 Riiviöt 120cm 5/50
11.12.2013 Riiviöt 120cm 6/50
14.12.2013 Lime 120cm 2/30
15.12.2013 Lime 120cm 4/30
16.12.2013 KK Bailador 120cm 2/22
17.12.2013 KK Bailador 100cm 4/21
18.12.2013 KK Bailador 120cm 3/22
18.01.2013 Moondance 120cm 1/40
24.01.2014 Dark Side Trakehners 130cm 1/30
11.02.2014 Harder 130cm 5/40
28.12.2014 Haavelaakso 120cm 3/30
31.12.2014 Haavelaakso 120cm 1/30
01.01.2015 Haavelaakso 120cm 1/30
02.01.2015 Haavelaakso 120cm 4/30
04.01.2015 Haavelaakso 120cm 1/30
21.02.2015 Delicate 130cm 1/40
21.02.2015 Delicate 130cm 2/40
12.03.2015 Whispering Heaven 130cm 1/22
26.06.2015 Whispering Heaven 120cm 3/28
26.06.2015 Whispering Heaven 130cm 1/26
27.06.2015 Haavelaakso 120cm 3/30
29.06.2015 Whispering Heaven 120cm 3/28
07.08.2015 Mörkövaara 120cm 4/30
08.08.2016 Edelsten Ponies 130cm 1/30
09.08.2016 Edelsten Ponies 130cm 1/30
10.08.2016 Edelsten Ponies 130cm 2/30
12.08.2016 Edelsten Ponies 130cm 3/30
12.08.2015 Holmberg 120cm 3/40
19.08.2015 Holmberg 120cm 2/40
14.08.2016 Edelsten Ponies 130cm 2/30
05.11.2016 Ros Cirein 130cm 4/27
10.11.2016 Ros Cirein 130cm 4/27
07.07.2020 Prime Sporthorses 130cm 3/37
08.07.2020 Prime Sporthorses 130cm 4/37

KRJ
44 sijoitusta joista 5 voittoa
29.11.2013 Susiraja he A 3/30
01.12.2013 Susiraja he A 2/30
12.12.2013 Susiraja va B 4/17
26.12.2013 Susiraja he A 6/40
08.01.2014 Duren va B 1/40
11.01.2014 Duren va B 6/40
12.01.2014 Takamaiden Suomenhevoset vaativa B 4/50
12.01.2014 Takamaiden Suomenhevoset vaativa B 6/50
14.01.2014 Duren va B 6/40
15.01.2014 Duren va B 6/40
15.01.2014 Takamaiden Suomenhevoset vaativa B 3/50
17.01.2014 Takamaiden Suomenhevoset vaativa B 6/50
17.01.2014 Duren va B 6/40
19.01.2014 Duren va B 6/40
21.01.2014 Duren va B 1/40
26.01.2014 Duren va B 6/40
01.04.2014 Riiviöt va B 4/50
07.04.2014 Halden va B 6/40
11.05.2014 Huvitutti va B 2/40
14.05.2014 Huvitutti va B 2/40
13.06.2014 Fiktio va B 5/40
14.06.2014 Fiktio va B 3/40
19.06.2014 Fiktio va B 5/40
20.06.2014 Fiktio va B 5/40
20.06.2014 Mörkövaara va B 1/40
21.06.2014 Ventos va B 2/40
22.06.2014 Ventos va B 4/40
15.07.2013 Susiraja va B 2/40
18.07.2014 Fiktio va B 4/40
20.07.2014 Fiktio va B 4/40
15.08.2014 6 sins va B 2/30
15.08.2014 6 sins va B 4/30
15.08.2014 Fiktio va B 3/40
17.08.2014 6 sins va B 4/30
20.08.2014 Mörkövaara va B 1/40
22.08.2014 Valiant Warmbloods va B 9/100
23.08.2014 Valiant Warmbloods va B 7/100
25.08.2014 Mörkövaara va B 6/40
25.08.2014 Mörkövaara va B 1/40
29.08.2014 Mörkövaara va B 2/40
02.09.2014 Delmenhorst va B 5/30
03.09.2014 Delmenhorst va B 1/30

I have a passionate heart.

Päiväkirja, ärsytyskertomukset sekä valmennukset.

Spoiler:

20.08.2013 Juoksutusta
Tammani on venähtänyt nelivuotiaaksi, ihastuttavan itsepäiseksi neitokaiseksi. Voin ratsukoulutus on todella hyvässä vaiheessa, tamma on kehittynyt normaalisti ja oppinut asiat harvinaisen nopeasti. Olen todella tyytyväinen tulevaan kenttätykkiini, valitsin todellakin oikeat vanhemmat kun haaveilin hienosta kenttätäysiverisestä! narri, tamman kasvattaja, on auttanut todella paljon Voin koulutuksessa ja on luvannut kilpa-apuakin. Minulla on siis hieno tamma harvinaisen hienolta kasvattajalta, voiko tässä tyytyväisempi olla?

Hakiessani Voita tarhasta sain taas kiskoa hevosta kaikin voimin, että sain sen tarhast talliin (mokoman ylpeys ei kestä sitä, että on muka jonkun talutettavana). Nopea harjaus, suojat jalkoihin ja suitset päähän ja menoksi, Voilla oli tänään juoksutuspäivä.
Tamma ei liikkunut kovin halukkaasti, käynnissä se kiemurteli, venkoili ja pysähteli, ravi oli todella laiskaa ja maahan sidottua eikä laukkaakaan voinut turhaan kehua. Onneksi on juoksutusraippa, jolla saa ihmeitä aikaan. Voihinkin tuli kummasti ryhtiä ja eteenpäinpyrkimystä kun juoksutusraippa muistutteli olevansa paikalla. Mitään kummoista liikettä Voista ei raipasta huolimatta irronnut, ja minua harmitti aika lailla. Onneksi treenin oli tarkoituskin olla kevyt, niin mitään 'vahinkoa' ei päässyt tapahtumaan.

29.08.2013 Kisavalmistautumista
Voi pääsee kohtpuoliin aloittelemaan kilpauraansa oikein kunnolla, tammaa on ilmoiteltu kisoihin ja olen todella luottavaisin mielin. Kotitreeneissä on sujunut kohtalaisesti, narri on huudellut ohjeita ja ratsastanut tammaa itsekin ja Voin kehitys on ollut hyvää. Odotan jännityksellä, mihin neitini tuomariston edessä kykenee! Toivottavasti Voilla on lavakarismaa ja esiintymisenhalua, kotosalla meno ei aina ole ihan sellaista, mitä haluaisin julkisesti esitellä.. No, aina voi toivoa ja jollei Voin kilpaura lähde suosiolla sujumaan niin.. No, se laitetaan sujumaan. Maksoin itseni kipeäksi tästä hevosesta ja suku on niin törkyhieno, että Voin on parempi pärjätä!

Tänään ratsastelin kentällä, verryttelin ja taivuttelin tammaa. Laajat kaaret, suuret ympyrät, paljon suunnanvaihtoja ja pohkeenväistöä. Voi tuntui tänään todella hyvältä ja suurimman osan ajasta toimikin aivan loistavasti. Olin aivan onnesta soikeana, kun sain kiukkuprinsessani liikkumaan sulavasti ja kevyesti, käyttämään takaosaansa ja polkemaan kunnolla alleen lähestulkoon joka askeleelle. Hurraa, Voi toimii, Voi vastaa apuihin, Voi on juuri niin hieno kuin olen aina halunnut uskoa! Hallelujaa.
Vaikka en hevoseltani mitään ihmeempiä vaatinutkaan olen siitä huolimatta erittäin ylpeä pikku voinokareestani. Tamma sai paaaljon kehuja ja pari porkkanaa palkkioksi treenin jälkeen. On se hieno.

20.09.2013 Kuulumisia
Oho, päivitystauko, hupsista. Voin kanssa menee ihan kivasti, ja siitä saan todellakin kiittää narria. Hänen panoksensa kasvattinsa elämään on ollut aivan mahtava, hän on autellut meitä ja lisäksi kisannut Voilla. Tamma onkin jo saanut itselleen sijoituksia niin MEJ:n kuin KERJ:n alaisista kisoista, ja tarkoituksena on kisata Voilla vähän joka lajissa. Vanhemmat ovat kuitenkin aika monitoimihevosia, myös emä, vaikka kenttäratsu onkin. Voilla on potentiaalia vähän joka lajiin ja haluan valjastaa sen kaiken käyttöön. Sitä paitsi monen lajin laatuarvostelupalkinnot kieltämättä houkuttelevat, en kiistä. Meriittihuoraus on ihan kivaa.

narri oli tänään kentän laidalla ohjeistamassa, kun hyppäsin Voilla sarjaesteitä. Muutaman koluutuksen ja yhden pukkirodeon kun unohtaa meillä meni ihan hyvin. Voin laukkaa saattoi säädellä (mikä ei aina ole ihan itsestäänselvyys..), hypyt lähtivät oikealta kohdalta eivätkä liian aikaisin, tamma hyppäsi hyvin eikä kiskonut päätänsä polviin hyppyjen jälkeenkään. Kyllä tästä vielä peli tulee, kovastikin, nämä treenit joissa Voi edes väläyttelee osaamistaan valavat uskoa siihen. narrikin jopa kehui meitä, ainakin välillä, vaikka sain kuulla myös paljon korjausehdotuksia omaa ratsastustani ja yhteispeliä koskien. Ei tämä kuitenkaan aivan toivoton treeni ollut, kaikkea muuta, 120cm sarjaesteet sujuivat kuin leikiten.
Voi saa kuitenkin keskittyä ensin kenttäratsastukseen, myöhemmin lähdetään valtaamaan este- ja kouluratojakin.

26.09.2013 Kenttäkisat Lumivuossa
narri on tehnyt hurjasti töitä Voin kanssa, ja tällä kertaa minäkin olin kisoissa mukana kisahoitajan ja evästäjän roolissa. Tamma tuntui olevan vireessä, narri ainakin kehui Voita kovasti (kehui hän myös eväsleipiä, jeij!). Ennen koulukoetta minä olin täysin kusi sukassa, kun taas verryttelevä ratsukko tuntui olevan täysin rauhallinen ja terässä. Voi liikkui tajuttoman hyvin ja narrin ratsastus oli niin siistiä, että meinasin vihertyä kateudesta. Varmaan olisinkin, ellen olisi keskittynyt kynsieni pureskeluun ja hermoiluun - minun tammani olisi kohta starttivuorossa, apuaaa..!

Vaikka koulupuoli ei Voin vahvinta alaa olekaan tällä kertaa kaikki meni nappiin, narri ja Voi tekivät todella vakuuttavan ja siistin radan. Täysiveriseni liikkui tautisen hyvin, en olisi uskonut, että Voista saa irti niin komeaa ravia.
Myöhemmin sama, vakuuttava meno jatkui estekokeella. narri onnistui kanavoimaan Voin itsepäisen energisyyden täysillä suoritukseen, tuloksena päivän toinen nappisuoritus. Minä toki hermoilin edelleen, mutta aiheutin myös paheksuntaa kanssakatsojissa kun pompin ja kiljuin onnesta soikeana tammani menestyksen vuoksi. Lähes saman tien kun narri laskeutui selästä tunkin palautusjuomapullon hänen kouraansa ja sämpylän suuhun, ratsastaja sai tankata kaikessa rauhassa kun minä taluttelin Voita.

Päivän viimeinen koitos, maastoesteosuus, oli kaikkein pahin osuus minulle ja hermoilleni; en nähnyt suorituksesta kuin osan enkä siis voinut kytätä menoa koko ajan. En ollut seurannut kokonaistuloksia kunnolla, mutta arvelin narrin ja Voin olevan sijoituksissa kiinni, maastoesteosuus ratkaisisi kaiken.
Olin pyörtyä, kun luokan tulokset julkistettiin. narri ja Moulin Rouge, 1/48! En meinannut päästää narria ja Voita palkintojenjakoon, kun keskityin riemunkiljuntaan ja molempien halailemiseen. Uskomaton päivä ja uskomaton suoritus molemmilta!

01.10.2013 Kuulumisia
Voilla on vasta jokunen hassu kenttä- ja maastoestesijoitus, mutta olen toiveikas täysiveritammani suhteen. Kaunokaiseni on osoittanut olevansa monipuolinen, lahjakas ratsu, jolla on lahjoja vähän joka suuntaan ja rahkeita pärjätä lajissa kuin lajissa. Ikävä kyllä Voi tuntuu olevan tooodella hitaasti syttyvää mallia, mikä näkyy kisatuloksissa. Täysiveriseni on tehnyt enemmän niitä "oho hupsista" -tuloksia kuin kunnollisia suorituksia, mikä aiheuttaa minulle ja tammalla kisaavalle narrille harmaita hiuksia. Kotitreenit menevät miten menevät, se vaihtelee todella railakkaasti, kisoissa Voi tas tuntuu enemmän pelleilevän kuin ottavan tilannetta tosissaan. Kyllä tästä kopukasta vielä kunnon kenttäratsu kuoritaan, sanokaa minun sanoneen!

Päivän treeninä olivat sarjaesteet, ja jotta epätoivoni saisi uudet mittasuhteet tamma pelasi kuin ajatus. Alkuverryttelyistä lähtien herkkä ja todella pienistä avuista toimiva Voi oli sopivan säpäkkä ratsastaa, sillä oli imua esteille ja tajuttomasti halua tehdä yhteistyötä. En tiedä, mikä neitiin on tänään mennyt vai olenko minä oppinut houkuttelemaan Voista sen osaavuuden esille, mene ja tiedä, mutta Voi toimi. Verkkahypyissä tamman laukkaa pystyi säätelemään todella hyvin, ja sama säädeltävyys siirtyi sarjaestetreeniin. Estekorkeus oli 110-120cm, sarjat kahden tai kolmen esteen sarjoja (pystyjä ja okseri). Tämän vireen kun saisi kisoihin..! Voi pääsi treenin jälkeen pikapesulle ja loimi niskassa karsinaan kuivumaan, ja samalla kun pesin tamman varusteita kälätin narrille puhelimessa miten upeaan kuntoon ja vireeseen hän on tammani saanut.

11.10.2013 Voi ny perkele
Tänään mikään, ei mikään mennyt nuottien mukaan. Olin telonut itseni Susirajan hevosten kanssa rymytessä, joten Voi pääsi helpolla ja liinan nokkaan juoksemaan. Tamma kuitenkin harasi vastaan kaikessa, missä ikinä kykeni, kuinkas muuten.
Tarhassa Voi vain juoksenteli menemään eikä antanut kiinni. Taluttaessa neiti tanssahteli ja polki varpaani kahdesti. Harjatessani täysiveristäni Voi teki jotain tavatonta ja uhittelunsa sijaan oikeasti näykki minua. No, neiti sai kyllä harjasta turvalleen, mutta silti.

Juoksutus ei ollut sen kaksisempi esitys. Joko Voi laahusti kuin rampa mummo metrin kinoksessa tai vaihtoehtoisesti tamma veti pukkilaukkaa. Koetin pitää Voin vauhdin fiksuna, yritin saada tammaa rennoksi, ympyrää säännöllisenä ja raippakättäni kurissa. Hermoni eivät meinanneet kestää Voin ilmiselvää pelleilyä, koska sitä se nimenomaan oli.
Parikymmenminuuttisen juoksutuksen aikana sain härskiintyneestä voinokareestani irti vain satunnaisia hyviä pätkiä, muuten tämä oli yksi farssi. Voi osaa, mutta se ei halua eikä viitsi. Toivon mukaan huomenna Voilla on parempi työmotivaatio. Näinä päivinä sitä haluaa ehdottaa Atrialle pienen hevosmakkaraerän valmistusta!

25.10.2013 Voittoisa Voi
narri oli puuhaillut Pirunportin kenttäkisojen kanssa aika tavalla, ja minäkin osallistuin niihin bileisiin Voilla sekä muutamalla muulla hevosella. Minua kyllä jännitti aika tavalla, narri on meistä se parempi ja kokeneempi kenttäratsastaja ja tuntuu muutenkin pärjäävän ainakin Voin kanssa paremmin kuin minä. Arvatkaas kahdesti, miksi maksan ystävälleni voinokareeni kisauttamisesta.
Joka tapauksessa CIC3-luokka kutsui, ja tähtäsin tulokseen, johon voisin olla tyytyväinen. En sitten tiennyt, mikä se oli, kunhan ei kiukuttaisi tai itkettäisi jokaisen osakokeen jälkeen?

Käsihevosalueella sydämensä kyllyydestä sikaillut Voi oli ihmeen motivoituneen oloinen verryttelyssä, ja sama motivaation puuska jatkui koulukokeen ajan. Tamma oli todella herkkä - muutenkin kuin suuttumaan -, täysiverinen reagoi apuihin nopeasti, tarkasti ja niskuroimatta. Täysiverisen laukka on mitä on, ei se puoliveriselle pärjää, mutta kehtaan väittää, että tammani ravi pesi tänään suurimman osan kanssakilpailijoista. Ainakin selästä käsin se tuntui siltä, wow!
Olimmekin kärkipäässä, kun jatkettiin rataesteosuudella. Voin törkyhieno vire jatkui, teimme rataesteradan pohja-ajan ja muutamasta koluutuksesta huolimatta puomit pysyivät paikoillaan. En ollut uskoa, miten hyvin meillä sujui!
Maastoesteradan jälkeen olin jo suorastaan pökerryksissä, sillä Voi toimi edelleen kuin unelma. Tulokset kuullessani horjahdin aika mahtavasti ratsuni selässä; Lissu T. (VRL-12701) - Moulin Rouge, 1/27! Me voitettiin, me voitettiin, me voitettiin..! Minä kun kuvittelin, että vain narri saa voipallerostani irti tämmöisiä suorituksia. Mikä fiilis! Skumppaa kaikille!

01.11.2013 Monetko päitset yksi hevonen voi tuhota?
Voilla on omituinen tapa rikkoa päitsensä. En ole aivan perillä siitä, miten tamma sen tekee, sillä jättipä sille päitset päähän tai otti pois (ja jättää ne tarhan ulkopuolelle) niin Voin onnistuu silti pistää päitsensä paskaksi, jos niin haluaa. Olen ostanut täysiveriselleni tie miten monet uudet - myös nahkapätset - ja silti kopukka saa jokaiset tuhottua! Parhaimmillaan on mennyt kolmet viikossa. Voi ei sentään (vielä..) ole keksinyt loimien syömistä, mutta päitsiä menee tuhottoman paljon. Periaatteessahan minusta on hillittömän kivaa shoppailla uusia varusteita, mutta tämä on ihan naurettavaa!

Tammalla oli tänään vapaapäivä, suunnittelimme narrin kanssa tulevia kisaosallistumisia ja minä pyörittelen orivalintoja päässäni. Voi tulee tekemään elämässään max. neljä varsaa, ja pahasti näyttää siltä, että kaikki sen sulhaset ovat Reivin poikia. Tulee vähän turhan samansukuisia varsoja, mutta ei voi mitään, pitää lähteä monipuolistamaan tarjontaa sitten Voin jälkeen. En tiedä vielä, tahdonko Voista ori- vai tammavarsan, mutta onneksi sillä päätöksellä ei ole kiire. Tamma saa hankkia lisää kisakokemusta ennen varsomista. narri onkin tehnyt mahtavaa työtä Voin kanssa, ei voi kuin nostaa hattua ja maksaa kiltisti palkka kisatulosten tekemisestä.
Saapa nähdä, missä kuussa päitsien uusimisesta tulee isompi lasku kuin kisaamisesta sun muista..

02.04.2014 Estevalmennus, valmensi Dora
Alkulämmittelyjen laukkapuomit tai matalat ristikot eivät viihdyttäneet Voita, joten alkulämmittelyistä siirryttiin suhteellisen nopeasti itse radan pariin. Olin rakentanut parista okserista, kaksoissarjasta sekä kolmesta pystystä lyhyen, mutta melko kurvikkaita ja vaikeita teitä sisältävän radan. Selitin Lissulle esteiden järjestyksen, kuljettavat tiet ja pyysin heitä sitten menemään ensimmäisen kierroksen ilman minkäänlaisia muita ohjeita. Esteet olivat alkuun 100 senttiä korkeita. Täysiverinen laukkasi omatoimisesti pyörivää, hyvätempoista laukkaa ja hyppäsi oikeista kohdista. Sen hypyissä oli voimaa ja ratsukon suoritusta oli mukava seurata. Kuitenkin tiukka kääntyminen yhdeltä pystyltä kaksoissarjalle sai aikaan pieniä ongelmia. Alkuun Voi juoksi pystyn jälkeen kaksoissarjan ohi, heitti ilmeisesti jonkinlaisen kiukkupukin ja sieraimiaan päristellen tanssahteli esteiden seassa. Käskin Lissun ratsastamaan radan uudelleen ja nyt varautumaan siihen, että Voi saattaisi uudelleen yrittää ohittaa kaksoissarjan. Ratsastaja ohjasikin hyvin hevosensa pystyn jälkeen seuraavalle esteelle, mutta tällä kertaa tamma kielsi ja pysähtyi ehkä metrin päähän kaksoissarjan ensimmäisestä esteestä.
"Aloita nyt suoraan siitä pystystä, joka on ennen kaksoissarjaa.", sanoin epäonnistuneen yrityksen jälkeen ja hetken aikaa keskityimme vain saamaan pystyn ja sitä seuraavan kaksoissarjan hyppäämisen kuntoon. Hioin hiukan ratsastajan apuja, annoin vähän vinkkejä ja sitten vain seurasin ratsukon etenemistä. Pari kertaa Voi vielä kenkkuili, mutta suostui sitten hyppäämään kaksoissarjakin ihan mielellään. Toistimme nämä esteet onnistumisen jälkeen vielä muutaman kerran ja sitten siirryttiin taas koko radan pariin. Tiukat tiet sujuivat hyvin ja hypyt myös, joten valmennuksen lopulla esteiden puomit roikkuivat jo 130 sentissä. Loppuajasta en myöskään joutunut puuttumaan yhteenkään hyppyyn ja päädyinkin lähinnä vain seuraamaan kaksikon menoa. Voilla on selvästi hyvän hyppääjän lahjat ja se osaa kyllä hommansa. Loppuverryttelyt Lissu sai hoitaa itsenäisesti.virtuaalihevonen, a sim game horse
Ulkoasun © Hanna K. / narri