Moulin Rouge "Voi" VH13-006-0191 | kasv. narri |
englantilainen täysiverinen, tamma | om. Lissu T., VRL-12701 |
159cm, voikko | KTK-III, ERJ-II, KERJ-I |
16v, s. 01.08.2013, satunnainen ikääntyminen (4v 15.08.2013) | yleispainotteinen; va B / 130cm / 120cm (CIC3) |
20.10.2018 Höstnäs Knabstruppers irtoSERT (tuom. Elisa)
20.11.2018 KTK-III
25.02.2019 KERJ-I
31.05.2020 ERJ-II
Minä pidän täysiverisistä, ja minä pidän mori-morin ja narrin hevosista. mori-morin Damn Inksport ja narrin la Rue des Moulins olivat siis varsin ilmiselvä parivaljakko tekemään varsaa kun himoitsin (taas) uutta ratsua. Eläinlääkäri hoiti hommansa ystävieni näytettyä minulle vihreää valoa, ja sitten ei auttanut kuin odottaa ja laskea hullun lailla erilaisia värivariaatioita ja mahdollisuuksia, jotka Ike ja Muuli väreineen varsalleen mahdollistivat.
Oli noin prosentin mahdollisuus saada palomino, joten eiköhän Muuli mennyt ja varsonut palominon varsan. Riemukseni varsa oli tamma, ja aloin jo suunnitella nimeä ja kilpauraa. Neidistä tuli Moulin Rouge (kyllä, kullankeltaiselle tammalle passaa oikein hyvin nimeksi punainen mylly), mutte lempinimi antoi odottaa itseään.
Jahka sain neidin vieroituksen jälkeen itselleni lempinimi löytyi hyvin äkkiä; Voi. Ei värin vuoksi, vaan hyvin yleisen "VOI - kirosanalitania tähän - KOPUKKA!!" -karjuntani vuoksi. Voi ei ole millään muotoa ilkeä hevonen, mutta se on niin omanarvontuntoinen naikkonen ja jokseenkin mielialahäiriöinen ailahteleva persoona, että pinna palaa noin joka päivä. Viidesti.
Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen tammaani, minä minkään lapasen kanssa osaa elää.
Voin kanssa elämä ei ole tylsää! Kovakalloinen, kiivasluontoinen tamma on kapasiteetikas kilparatsu, ja ainoastaan sen ja kilpatulostensa vuoksi hevosta ei ole laitettu lihoiksi. Tamma ei missään nimessä ole täysi hirviö tai mahdoton elikko, mutta kun viitisensataa kiloa käyttäytyy huonosti se on aika paha paikka. Olit sitten varustautunut raipan kanssa tai et.
Tammaa saa ja pitääkin komentaa, sillä auktoriteetti tuntuu olevan Voille täysin vieras sana. Kyllä äkäpussi uskoo kun tarpeeksi äkäisesti komentaa, mutta mitään kunnioitusta et tule saamaan osaksesi, ainakaan kovin lyhyellä aikavälillä. Voin kanssa hermot ja huumorintaju ovat koetuksella, ja ne petollisen hyvältä tuntuvat satunnaiset onnistumiset saavat luulemaan, että nyt se elikko toimii.
Ei muuten toimi.
Sanakirjassa "Itsepäisen" kohdalla on kuva turpa rullalla ja viikset vinossa olevasta Voista, jolle ei taaskaan kelpaa mikään. Jos tamma on päättänyt pitää laidunlomaa se myös pitää, ja sen keskeyttäminen treenaamisen takia aiheuttaa protestointia, joskin Voin kanssa prostestointia esiintyy joka ikinen päivä.
Hoitaessa Voi uhittelee ja kuopii lattiaa sekä polkee jalkaa, muttei kuitenkaan näyki, pure tai potki. Kunhan sietää tamman kiukuttelu-uhittelun ja jaksaa komentaa sitä sen seitsemäntoista kertaa yhden harjaamisen aikana pärjää vallan mainiosti. Varustaessa tamma näyttää hapanta naamaa, muttei edelleenkään tee mitään. Varsin simppeli hoidokki kaikin puolin, ensimmäinen oikea ongelma ilmenee kun pitäisi taluttaa tamma tallista kentälle tai maneesiin. Jos Voi on päättänyt, että se lomailee niin se myös lomailee, eikä täysiveristä meinaa saada liikkeelle edes raipan kanssa.
Taluttaessa Voi näyttää haistattelevan koko ajan ja ihan kaikelle, taluttajasta toisiin hevosiin ja aidantolppaan asti. Tamman omanarvontunto ei salli sitä, että se pitäisi muka taluttaa joka paikkaan kun osaahan se itsekin liikkua. Voi harvemmin tekee taluttaessa mitään, täysiverinen on niitä perässä kiskottavia tapauksia, joten sen kanssa ei tarvitse kietoa narua turvan ympärille tai laittaa ketjua suuhun. Raippa tosin voi olla kaveri, että matka tallista tarhaan tai toisin päin ei kestä puolta tuntia.
Lastaaminen on aina mielenkiintoinen operaatio. Voi ei missään nimessä pelkää traileria, rekkaa tai mitään muutakaan kuljetuskalustoa, tamman mielestä vain on turhaa kävellä sinne minne nyt pitäisikään. Yleensä täysiverinen syöksyy sisään ja ulos raketin lailla, ja muutamankin kerran tamma on kaatunut lastaussillalla. Ihme kyllä täysiverinen on säästynyt naarmuitta, mutta on sanomattakin selvää, että tämän hevosen kanssa noudatetaan erityistä varovaisuutta ja kovaa kuria lastatessa.
Osaavalle ihmiselle Voi ei ole kummoinen ratsu. Tamma ei anna mitään ilmaiseksi ja rokottaa ratsastajaansa virheistä, mutta mikään alati pukkilaukkaa vetelevä hirviö tamma ei ole. Jokainen askel tulee ratsastaa eikä Voin selkään saa unohtua maisemamatkustelemaan, koska muuten tamma tekee täysstopin eikä vahingossakaan liiku askeltakaan lopputreenin aikana. Täysiveritamma on hevonen, jonka kanssa pitää työskennellä koko ajan.
Koulutyöskentelyssä saa olla todella jämäkkä, jotta saa ratsastettua täysiverisen ryhdikkäämmäksi, liikkeeseen eloa ja jonkinlaisen muodon ja peräänannon näkyville. Voi on todella epäkiitollinen koulutyöskentelijä, sitä ei kiinnosta pätkän vertaa jokin puoliympyrä tai laukanvaihto (ellei se tapahdu esteradalla). Voikon kiinnostus on hyppäämisessä, joten saadakseen Voista jotain yritystä koulutreenissä täytyy pitää tehtävät monipuolisinä, lyhyinä ja menevinä. Joskin on kyseenalaista, miten pohkeenväistöstä saa jotenkin menevän liikkeen, ainakaan siinä mittakaavassa jossa Voi sitä vaatisi. Vähän tahmea kouluratsu, joka menee siitä mistä aita on matalin (oikoo kulmat, liikkuu maahan sidotusti, asettuu ja taipuu vähän sinne päin, ei käytä selkäänsä tai takaosaansa..), ellei ratsastaja pistä hevosta ruotuun.
Esteillä, hypättiin sitten rata- tai maastoesteitä, Voi on kiukkuinen sähikäinen, jota pitää komentaa joka esteen välillä ja pistää ruotuun joka treenin aluksi. Hypätessä Voi on kuumuva ja sähäkkä, eikä se siedä ratsastajaltaan yhtään virhettä vaan tekee saman tien täysstopin vaikka laukasta, jos kokee selässään istuvan ihmisen olevan osaamaton.
Voi kieltää, jos kokee, ettei pääse esteen yli tai sen jälkeen voi kaatua tai vastaavaa. Täysiverisellä on uskomaton silmä esteradalla, hevonen löytää ponnistuspaikat itsekseen, tietää, milloin ei kannata hypätä ja Voi varmaan suunnittelisi reititkin itse, jos saisi tilaisuuden. Uskomattoman hyvällä tekniikalla siunattu tamma kulkee sopivatempoista laukkaa, mutta saattaa kuumuessaan heittäytyä kuuroksi avuille ja laukata minne itse lystää. Maastossa piirre oikein korostuu, minkä vuoksi tamma on ehdottomasti osaavan kuskin peli.
Onhan Voi lahjakas ja saava, etenkin esteillä, mutta tamma on myös tavattoman epäkiitollinen ratsastaa. Hevonen rokottaa virheistä, ei ole nöyrää nähnytkään ja jos tammalla on huono päivä se ei toimi, vaikka mitä tekisit.
Kisoissa Voi on suorastaan raivostuttava vähemmän pieni kusipää, joka vaatisi melkoista kiroiluraivoa ja raipankäyttöä käyttäytyäkseen käsihevosalueella. Valitettavasti turhan kovasta raipankäytöstä voi saada sakot, joten tammaa koetetaan pitää lapasessa noin muuten, yleensä heikoin tuloksin. Talutettaessa Voi rynnii lapa edellä, koettaa purra muita hevosia, saattaa loikkia pystyyn ja muuta ei-toivottavaa häiriköintiä. Tiedä sitten meneekö kisapaikkojen jännitys Voille päähän ja purkautuu sitten riekkumisena, mutta oli miten oli niin ärsyttävää se on.
Onneksi tamma asettuu heti, kun sen selkään nousee. Ei täysiverinen edelleenkään perusta lajitovereistaan vaan puree ja potkii jos saa tilaisuuden; punainen rusetti ei todellakaan ole koristeena tämän voinokareen hännässä.
Kaikeksi onneksi Voi keskittyy ennemmin ratsastajaansa kuin lajitoveriedensa inhoamiseen. Täysiverinen on aika lailla samanlainen kuin kotosalla, hivenen jännittyneempi vain, ja vaatii siksi pidemmät verryttelyt kuin kotitreeneissä. Kun vain pysyy itse rauhallisena ja jaksaa keskittyä ratsastamiseen eikä vain selässä matkustamiseen Voista saa irti sen verran mitä siitä saa, mikä on aika vaihtelevasti. Tamma ei ole kisakoreaa nähnytkään, eikä ala yhtään sen helpommaksi hevoseksi, näyttävämmäksi ratsuksi tai anteeksiantavaisemmaksi ratsastajansa virheitä kohtaan vain siksi, että jokunen vieras ihminen töllöttää ja arvostelee.
Arvatkaas kahdesti, mikä tamma on tuttu kuvagallerioiden "Hups!"-kansioissa ja ht.netin haukkumistopiceissa, joissa kerrotaan kaikki faktat ja "faktat" sekä ratsastajasta, hevosesta, että satulahuovan vaikutuksesta vesiesteellä.
i. Damn Inkspot ✝ KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II xx, mrnkrj, 162cm |
ii. Ink Me Golden evm, xx, rtkrj, 165cm |
iii. Golden Highlights evm, xx, vkk, 167cm |
iie. Ink Me Colours evm, xx, rtkrj, 164cm | ||
ie. Damn Scarlett evm, xx, m, 161cm |
iei. Damn Route Sixtysix evm, xx, m, 163cm | |
iee. Damn Angelique evm, xx, rn, 162cm | ||
e. la Rue des Moulins ✝ KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I xx, rnvkkkrj, 158cm |
ei. Storyville evm, xx, vrn, 158cm |
eii. Rochdale Canal evm, xx, vkk, 159cm |
eie. Zona de Tolerancia evm, xx, rnkrj, 158cm | ||
ee. Red-light Str. evm, xx, mvkkkrj, 156cm |
eei. Western Elms Ave. evm, xx, mkrj, 159cm | |
eee. le Montyon evm, xx, mvkk, 155cm |
Voilla on mahtavat vanhemmat, joiden vuoksi tammasta itsestäänkin odotetaan melkoista kisapeliä.
05.11.2013 xx-o. Paris Syndrome isästä Graveyard Atchoon
03.02.2014 xx-o. Le Zéro Zéro isästä Graveyard Cancan
Kalenteriin merkitään vain sijoitukset. Voi kisaa KERJ:n, ERJ:n ja KRJ:n alaisissa kisoissa.
Päiväkirja, ärsytyskertomukset sekä valmennukset.