If I could have my wasted days back
    Would I use them to get back on track?

Kuvat © Hanna K.

Stockholm Syndrome PB "Stocka" VH16-044-0104 kasv. Skurvash
holstein, tamma om. Lissu T., VRL-12701
166cm, (kulo)musta Cupkisaaja
13v, s. 29.07.2014, satunnainen ikääntyminen (4v 20.08.2014) estepainotus; he A / 160cm / 120cm


Kuvat © Hanna K.

For now you have got some company.

Skurvashin kasvatit ovat jotain, minkä ohi ei kävellä vilkaisematta. Tai kuolaamatta. Tai tekemättä tarjousta. Tallin uusimmassa kasvattimyynnissä oli toinen toistaan upeampia nuoria, ja minä iskin silmäni kolmeen esteholsteiniin. Ruunikko ori ja tamma sekä musta tamma, joka oli sukua Susirajan Anarchy in UK:lle – nimi, joka tietää aina ongelmia, mutta jota en voi ohittaa. Kaikilla varsoilla oli komea sukutaulu ja oletettavasti valtava kapasiteetti esteille, joten perusteltuani asiaa itselleni tarpeeksi kauan päädyin tekemään tarjouksen kaikista kolmesta.

Stockholm Syndrome PB, Rue Morgue PB ja V for Vendetta PB lähtivät suureksi ilokseni matkaani, vaikka pankkitilini ei ollutkaan aivan samaa mieltä. Minulla tulisi olemaan kädet täynnä kolmikon kanssa, mutta mikäs tässä on ratsastellessa, eihän minulla muutenkaan ole hevosten lisäksi muuta elämää.
Stockholm Syndrome PB:stä tuli nopeasti Stocka. Musta tamma on kyllä upea katsella, ja ihan kiltti tapaus, mutta tyhmä kuin saapas. Tämän kanssa saa olla helisemässä..! Neiti on kuitenkin hurmannut minut täysin, aivan upea hevonen.

This shortest straw has been pulled for you.

Vaikka kuinka toivoin, rukoilin, uhkailin ja kirjoitin Joulupukille, että haluan fiksun – tai edes kumisaapasta välkymmän – hevosen, joka ei pöljäile tai diivaile ja on kaikin puolin pätevä kisapeli, niin ei, Stocka on kaikkea sitä, mitä en tilannut. Kyllä tästä esteratsun saa, ei epäilystäkään, mutta kun se luonne! Musta tamma on tyhmempi kuin vasemman jalan saapas, ja jo pisteestä a pisteeseen b liikkuminen voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa, kun holsteinille iskee diivakohtaus. On tosin epäselvää, diivaileeko tamma suht ymmärrettävistä syistä (kurakelit, epämääräiset lumikasat, pelottavat postilaatikot, ”omistaja on hanurista” –päivät) vai siksi, että emäkin teki niin. Stocka kun muistuttaa erehdyttävästi apinaa tai matkijapapukaijaa, se matkii muiden tekemisiä minkä kerkeää. Kiitos naapurin lasten ja heidän kultaisennoutajansa, omistan hevosen, joka noutaa joka ikisen risun jonka paiskaan menemään. Taito se on sekin.

When you think it's all said and done...

Stocka ei ole ilkeä hevonen, eikä (onneksi) säikky tai stressaava, hyrräleikitkin jäävät tältä tammalta välistä. Itse asiassa holstein on hyvin mutkaton hoidokki, kunhan se sattuu olemaan hyvällä päällä. Kiukutellessaankin tamma aiheuttaa lähinnä huvittuneisuutta, Stockan yhteistyöhaluttomuus hoitotilanteissa on vitsi, ei mitään muuta. Hevosparka kuvittelee, että kun se sulkee silmänsä ja mutristelee turpaansa ihminen ei saa tehtyä yhtään mitään, ja tamma hämmentyykin kerta toisensa jälkeen, kun saa kaikesta huolimatta varusteet päälleen tai sen harja nypitään kaikesta huulten mutristelusta huolimatta.
Loppupeleissä puoliverineiti on aika hellyydenkipeä, seurallinen hevonen, joka on onnesta soikeana saadessaan taputuksia talutettavana ollessaan tai vähän ylimääräisiä rapsutuksia harjauksen aikana.

Koska kyse on harvinaisen yksinkertaisesta elikosta, Stockan kanssa asiat eivät ole niin justiinsa. Hevosta ei ole tähän päivään mennessä tarvinnut sitoa kiinni, holstein kun kuvittelee olevansa kiinni, kunhan riimunnarun nakkaa sen kaulalle. Riimunnaru kaulallaan tamma väistää ihmistä kuin olisi kaltereissa/ketjuissa kiinni, etuosa pysyttelee aika lailla paikoillaan ja takaosa seilaa sinne minne tönitään.
Emältään hyvät tallitavat oppinut Stocka on mutkaton hoidokki, jonka kanssa kaikki perushoitotoimenpiteet varustamisesta pesemiseen sujuvat leikiten. Eläinlääkäri ja kengittäjä pitää kerta toisensa jälkeen nuuhkia läpi, ennen kuin tamma antaa heidän hoitaa työnsä. Ilmeisesti hevosen muistin kapasiteetti ei riitä siihen, että satunnaisvieraat jäisivät mieleen. Niin tai näin, todettuaan, etteivät vieraat ole sen kummoisempia kuin omistajakaan eläinlääkäri ja kengittäjä saavat tehdä työnsä rauhassa. Rokotuksia Stocka inhoaa, ja niitä saadessaan holstein puristaa silmänsä tiukasti kiinni eikä välttämättä tajua avata niitä sittenkään, kun tammaa lähdettäisiin taluttamaan.

Narun nokassa tamma kulkee joko hyyyvin hitaasti ja mahdollisimman kaukana taluttajastaan, tai sitten Stocka tanssahtelee puoliksi ravaten taluttajansa vieressä kytäten kaikkea epämääräistä. Stockan järjenjuoksun mukaan tallikissakin voi olla epämääräinen ja pörisemisen arvoinen, eihän mokomaa naukumaijaa voi ohittaa normaalisti kävellen, vaikka se olisi eilen onnistunut! Tamma ei kuitenkaan juokse taluttajansa ylitse tai puske lapa edellä mihinkään suuntaan, säikähtäessäänkin Stocka tekee tasajalkahyppyjä ja hakee taluttajastaan turvaa, ettei ohi lentänyt koivunlehti vain syö sitä. Oma lukunsa ovat uljaan mustan diivapäivät, jolloin kaikki - tai määrittelemätön jokin - on huonosti, eikä tamman siis tarvitse kävellä metriäkään, vaan se voi seistä paikoillaan tai vaihtoehtoisesti kulkea vieressä kiemurrellen ja kiukutellen kuin uhmaikäinen, joka ei saanut kaupassa karkkia.
Stockan lastaaminen on niin syntisen helppoa, että yksikin ihminen riittää hevosen lastaamiseen. Tamma on oppinut menemään koppiin lähettämällä – tai sitten se vain seuraa porkkanoita. Kunhan kopin etuosassa on heinäverkko ja porkkana tai pari, niin tamma kävelee koppiin ihan itsekseen ja jää kiltisti odottamaan, että se laitetaan kiinni ja lastaussilta suljetaan. Stocka ei ole ikinä stressannut matkustamista, ei pitkilläkään reissuilla, eikä tamma ole moksiskaan vaikka liikennevaloissa seisottaisiin viikko. Kunhan heinää riittää, niin puoliverinen on tyytyväinen.

Gonna sit right back and enjoy this ride.

Riippuu pitkälti Stockan mielialasta, millainen kokemus tammalla ratsastaminen on. Kouluratsuna neiti ei ole kummoinen (helppo A sujuu, kisoista tosin ei tulisi kaksisia prosentteja), mutta hypätä tamma osaa. Joskus (omasta mielestään) niin hyvin, että ratsastajan kaikkia apuja vastaan voi ja pitääkin protestoida, kun ihme vapaamatkustaja koettaa häiritä HÄNEN suoritustaan.

Koulupuolella homma tyssää Stockan mielenkiinnon ja ymmärryksen puutteeseen. Kaikki helppojen luokkien asiat sujuvat, joskaan eivät erikoisen hyvin. Ainoastaan laukkatehtävissä Stocka loistaa, muuten meno on varsin vaatimatonta, joskus sähellystä ja ajoittain hämmentävää, ainakin tammalle itselleen. Diivapäivinään Stocka ei edes yritä, vaan kiemurtelee kuin mato koukussa, koska kentällä on lunta/lätäköitä (jotka eivät edellisenä päivänä haitanneet menoa ollenkaan), tuossa yhdessä kulmassa on jotain ihan hirveää eikä sinne voi mennä tai kaikki on yleisesti ottaen huonosti. Jos mennään tamman mukavuusalueen yli seurauksena saattaa olla mitä tahansa pystyynhyppimisyritysten ja totaalisen työnseisahduksen väliltä. Minulle on edelleen epäselvää, missä se mukavuusalueen raja menee, Stocka kun tuntuu vaihtelevan sitä päivittäin.
Toimiessaan tamma ajaa asiansa sileätyöskentelyssäkin, ok käynti ja ravi, erinomainen laukka, loistava ratsastettavuus. Stocka on herkkä, motivoitunut kaveri hyvällä päällä ollessaan, vaikka koulutyöskentely ei saakaan sitä syttymään. Lyhytkestoiset, nopeasti vaihtuvat ja erilaiset tehtävät pitävät mielenkiintoa yllä.

Hypätessä on aivan sama, hinkataanko koko päivä samaa verryttelyristikkoa vai mennäänkö kunnon 160cm rataa, Stocka on täysillä mukana eikä kyllästy ikinä. Joinakin päivinä neiti on niin varma omasta osaamisestaan, että kiskoo herneen nenään jokaisesta puolipidätteestä ja oikeastaan kaikesta, mitä ratsastaja tekee. Ei Stocka kyllä paljoa apuja tarvitse, se on tasaisen varma suorittaja, jonka idiotismi ei (luojan kiitos) yllä esteradoille. Tamma ei innostumisestaan huolimatta kaahaa esteelle tuhatta ja sataa, laukka on kyllä reipasta ja pyörii, mutta jarrut ja säätelykykyä löytyy. Ponnistuspaikat Stocka löytyy itsekseen, se ei kyttää erikoisimpiakaan esteitä, ja ihme kyllä ymmärtää kieltää, jos lähestyminen on niin kertakaikkisen huono, että ylityksen sijaan este jyrätään vähän samaan tyyliin kuin keilapallo kaataa keilat. Tamma on tarkka jaloistaan, eikä juurikaa koluuta, ja mikäli sattuu niin tekemään kiukustunut puoliveritamma saattaa pukittaa ja seuraava este ylitetään naurettavalla ilmavaralla.
Pehmeä, joustava käsi ja hyvä tasapaino ovat avainasemassa Stockan kanssa, jalkojen kanssa taas ei ole niin justiinsa (Stocka ei yleensä välitä tuon taivaallista, vaikka ratsastaisit polvet suussasi). Kova, sahaava tai suuhun kiinni jäävä käsi aiheuttavat pukittelua, mahdollisesti myös kiellon seuraavalle esteelle, laukassa sinne tänne huojuvan ratsastajan kanssa Stocka ei hyppää ensimmäistäkään estettä.

Turned it 'round and found the right line.

Kisapaikoilla uljas mustani voi käyttäytyä älyttömän fiksusti tai olla sinne tänne hilluva kiljukaula, aivan päivästä riippuen. Joskus tamma suurin piirtein nukkuu, kun sitä hoitaa, varustaa ja taluttaa, toisineen tuntuu, että narun päässä on ilmapallo eikä hevonen. Samaa ailahtelevuutta näkyy myös ratsastettaessa, Stockalla on hyvät ja huonot päivänsä, toisinaan korvien välissä olevat pari aivosolua kohtaavat, toisinaan eivät. Joka kisoista on kuitenkin selvitty isommitta kommelluksitta, vaikka epäilemättä me löydymmekin muutamista "Hups!" -kuvakansioista, kun suoritus ei mennyt ihan justiinsa tai Stockan käsihevosalueen cha cha cha ikuistettiin muistikortille.

So tell me why you've chosen me.

i. Lone Ranger PB
ERJ-I
holst, m, 168cm
ii. Rise Against
ERJ-I
holst, m, 161cm
iii. Rochallor
ERJ-I
holst, trn, 169cm
iie. Anarchy in UK
YLA2, ERJ-I
holst, mkm, 163cm
ie. Fairy Woods
holst, rn, 172cm
iei. Weltkönig
holst, m, 169cm
iee. Vlotheid Soléin
holst, mkm, 170cm
e. Suprant Saga
KTK-III
holst, rn, 163cm
ei. Siroslav Woods
holst, mkm, 168cm
eii. Sindarin
holst, mkm, 171cm
eie. Zirkoni
holst, mkm, 165cm
ee. Enjoy the Show BAP
holst, prn, 163cm
eei. Sicko
ERJ-I, ERL-II
holst, rn, 167cm
eee. Dash the Prettyness
YLA1, ERJ-I, KRJ-II
holst, prn, 161cm

Left you cold and him in grave.

Stocka ei ole tarjolla jalostukseen.

You have come to see the show.

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset. Estepainotteisena hevosenpuolikkaana Stocka hyppää 150-160cm radoilla.

Spoiler:

ERJ
40 sijoitusta joista 10 voittoa.
24.09.2014 Casino Showjumpers 150cm 3/30
27.09.2014 Casino Showjumpers 150cm 4/30
28.09.2014 Casino Showjumpers 160cm 3/30
30.09.2014 Casino Showjumpers 160cm 1/30
06.10.2014 Zurück 160cm 3/30
10.10.2014 Petäjävaara 160cm 2/30
16.11.2014 Cranleigh Equestrian Centre 160cm 5/30
17.11.2014 Cranleigh Equestrian Centre 160cm 5/30
17.11.2014 Cranleigh Equestrian Centre 160cm 4/30
25.11.2014 Petäjävaara 160cm 5/40
21.12.2014 Joogin Suomalaiset 160cm 1/30
22.12.2014 Abgelegenheit 160cm 1/30
23.12.2014 Abgelegenheit 160cm 1/30
24.12.2014 Joogin Suomalaiset 160cm 1/30
26.12.2014 Joogin Suomalaiset 160cm 3/30
21.01.2015 Rêve de Haussea 160cm 3/30
27.01.2015 Rêve de Haussea 160cm 3/30
28.01.2015 Rêve de Haussea 160cm 3/30
30.01.2015 Rêve de Haussea 160cm 4/30
01.02.2015 Brentwood Warmbloods 160cm 2/50
04.02.2015 Evenstar Warmbloods 160cm 4/30
05.02.2015 Evenstar Warmbloods 160cm 2/30
06.02.2015 Evenstar Warmbloods 160cm 3/30
08.02.2015 Brentwood Warmbloods 160cm 1/50
10.02.2015 Brentwood Warmbloods 160cm 2/50
12.02.2015 Brentwood Warmbloods 160cm 1/50
14.02.2015 Brentwood Warmbloods 160cm 6/50
15.02.2015 Brentwood Warmbloods 160cm 4/50
16.02.2015 Brentwood Warmbloods 160cm 1/50
17.02.2015 Brentwood Warmbloods 160cm 3/50
23.02.2015 Delicate 150cm 2/40
26.02.2015 Delicate 150cm 5/40
27.02.2015 Delicate 150cm 4/40
01.03.2015 Serellenders 160cm 3/30
06.03.2015 Serellenders 160cm 3/30
06.03.2015 Shadow 160cm 1/40
20.03.2015 Spiderwick 160cm 4/30
21.03.2015 Spiderwick 160cm 2/30
22.03.2015 Spiderwick 160cm 2/30
24.03.2015 Spiderwick 160cm 1/30

Bang your head against the stage.

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät, itkut, naurut sun muut.
Stocka valmentautuu esteillä. Elikko niiiiin tarvitsee sitä.

Spoiler:

02.07.2016 Estevalmennus, valmensi VP
Alkuverryttelyn aikana panostettiin tänään hyvin paljon ratsastajan istuntaan sekä selkeihin, hevosystävällisiin apuihin. Vaadin verryttelyn aikana, että hevonen kulkee hyvässä työskentelymuodossa, on takapäästään aktiivinen sekä kulkee hyvällä kuolaintuntumalla kahden pohkeen ja ohjan välissä. Ratsastaa halusin korjata enemmän pystyasentoon, sillä nyt varsinkin keventäessä suunta oli enemmän mäkihyppääjän lailla eteen, kuin ratsastajan tapaan kevyesti ylös. Pikkuhiljaa muistutusten myötä ratsastaja pystyi korjaamaan jäseniään niin, että yläkroppa asettui oikeille paikoilleen, jonka johdosta myös jalat rentoutuivat ja siirtyivät pienestä takaheilurista paikoilleen. Stocka puolestaan yritti alkuun luikerrella apuja karkuun kulkemalla kuin humalainen ankka, mutta nopeilla korjauksilla ja eteenpäin ratsastuksella hevosen suoruus parani. Koska Stockalle tuntui olevan helpointa työskennellä laukassa, tehtiin alkuverryttelyn yhteyteen vielä käynnissä ja ravissa pohkeenväistöharjoituksia, jotta hevosen liikkuvia osia saatiin paremmin balanssiin.

Sileäntyöskentelyn jälkeen ohjeistin ratsukkoa siirtymään keskiympyrälle, jossa oli neljä kavalettia tasaisin välimatkoin. Tehtävänä oli ratsastaa kavaletteja tasaista rytmiä, löytää hyvät ponnistuspaikat ja harjoitella katseen kuljettamista tehtävältä toiselle. Alkuun näytti sille, että tehtävä sujuu hyvässä yhteistyössä, mutta toistojen lisääntyessä Stocka alkoi painamaan ohjaa vasten ja kiskomaan ratsastajaa irti satulasta. Näissä tilanteissa ohjeistin ratsastajaa istumaan yhä tiiviimmin satulaan, ratsastamaan aktiivisella pohkeella ja ajattelemaan laukkaa vielä kootummaksi. "Jos se nyppii tuolla tavalla ilman järkevää syytä, niin polkaise sitä kerran ulkopohkeella! Jees, juuri näin, nyt vain suljet sun nyrkit ja lähdet ratsastamaan uudelleen aktiivista, takajalkojen päällä olevaa laukkaa ja unohdat sen, mitä se äsken teki!" karjaisin, kun hevonen tuntui valuavan yhä pidemmäksi pois avuilta.

Alkuverryttelyn jälkeen lähdettiin ratsastamaan radanosia, jossa oli tänään paljon erikoisesteitä ja haasteellisia, suhteutettuja estevälejä. Alkuverryttelyn mukaisesti teemana pysyi laukansäätely sekä lähestymisharjoitukset, joita ei koskaan voi tehdä liikaa - ainakaan Stockan tapaisella hevosella, jonka ratsastettavuus tuntuu ailahtelevan jopa yhden tilanteen sisällä. Radanosia hypättäessä saatiin aikaan sekä hyviä, mutta myös onnetomampia pätkiä. Kun ratsastaja muisti ratsastaa jokaikisen hevosesta lähtevän askeleen, hevonen eteni suorassa, pysyi kevyenä ja löysi kohtuulliset hyppypaikat. Mutta kun puolestaan ratsastaja samoili omilla teillään edes muutaman askeleen verran, Stocka käytti heti tilaisuuden hyödyksi; se mutkitteli, jäi seisomaan esteitä vasten ja räiski esteille täysin selättömästi. Neuvoin ratsastajaa keskittymään yhä terävämmin, ottamaan lyhyemmät ohjat ja ratsastamaan alusta asti laukkaa selkeämmin kolmetahtiseksi. Kun kaikki esteet olivat läpikäyty, tuli ratsukko vielä esteet kokonaisuudessaan ratana. Alkurata sujui lupavasti, mutta sitten tapahtui jotain, mitä en osaa vieläkään oikein selittää. Ihan kuin Stockan päähän olisi ilmestynyt maneesin kokoinen kysymysmerkki, ja hevonen alkoi tekemään useita etujalanvirheitä ja loppujenlopuksi päätti matkan puna-valkoiselle muuriesteelle. Tässä vaiheessa puhalsin pelin poikki, ja käskin ratsastajan työstämään muutaman toiston verran laukkaa avotaivutuksessa jonka jälkeen rata oli uusittava alusta saakka. Nyt Stocka oli alusta asti paremmin hereillä ja rata sujui ongelmitta loppuun asti. Stockahan vaikuttaa aika tervältä kaverilta silloin, kun ratsastaja muistaa antaa hevoselle selkeät ja yksinkertaiset raamit, joissa sen tulee liikkua.

Valmentajan loppukommentit: Stocka vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta tapaukselta. Sillä on periaatteessa kohtuullinen laukansäätely- ja hyppykyky, mutta esteiden välissä se etenee turhan tasapainottomasti. Kotiläksyksi ehdottomasti paljon sileäntreeniä, jolla hevosta saa sekä vahvistettua lihaksistoltaan, mutta myös parannettua ratsastettavuudeltaan.

09.08.2016 Estevalmennus, valmensi Sippe
Saapuessani kentälle Lissu ja Stocka olivat jo alkaneet lämmitellä. Moikkasin ratsukkoa, ja aloin rakennella kentälle esteitä. Päivän teemana olisi loivalla kiemurauralla hyppääminen. Kiemuran reunimmaiset esteet pysyttelivisivät noin metrin korkuisina pystyinä, keskimmäistä estettä korotettaisiin - mikäli ratsukolla sujuisi hyvin, aina sinne metriviiteenkymppiin asti. Kiemurauran jälkeen kulmasta käännyttäisiin loivalla kaarteella kohti seuraavaa kulmaa, jossa olisi hieman viistosti sijoitettu 130cm okseri.

Lissun ja Stockan lämmiteltyä alettiin tulla tehtävää. Stockan näkökulmasta tehtävän pienet pystyt ilmeisesti näyttivät maahan lasketuilta tulitikuilta, sillä tamma hyppäsi niiden yli varsin tyylikkäällä ilmavaralla. Keskimmäinen pysty oli alussa noin metrikaksikymmentä korkea, ja ratsukko suoritti senkin lähes leikiten. Kulmasta Lissu ohjasi ratsunsa kohti trippeliä. Tie esteelle oli vähän vino, ja Stocka teki ennen estettä pienet ylimääräiset kiemurtelut edellisen tehtävän lisäksi. Ratsukko pääsi kuitenkin tälläkin kertaa esten yli. Muutamien hyvin sujuneiden toistojen jälkeen annoin Lissulle ja Stockalle luvan alkaa loppuverkkailemaan.virtuaalihevonen, a sim game horse
Ulkoasun © Hanna K. / narri