The countess of the clink
    The mistress of murderer's row

Kuvien © Natalya Yachenko

Chichi Chimenea "Sintti" VH13-006-0203 kasv. mori-mori
englantilainen täysiverinen, tamma om. Lissu T., VRL-12701
160cm, rautias Ch, KTK-III, XLA-I, ERJ-I
18v, s. 29.10.2013, satunnainen ikääntyminen (4v 29.11.2013) yleispainotteinen; va B / 130cm / 120cm (CIC3)

15.05.2015 mamman kiukkupeppumussukka kantakirjattiin. Pisteet ja tulos olivat odottamaani; 65p. ja KTK-III. Sintti sai ison pussin porkkanoita, olihan se ne ansainnutkin, vaikka vähän sikailikin raviliikkeitä esittäessään.

20.11.2015 järjestetty rotulaatuarvostelu antoi aihetta lisäylpeyteen; komeat 115p. ja XLA-I!

02.04.2018 Sintille myönnettiin Championin arvonimi.

30.11.2017 tamma palkittiin ERJ-III -palkinnolla.

31.05.2018 Sintti uusi ERJ-palkintonsa saaden tällä kertaa ERJ-I -palkinnon.

Give 'em a show that's so splendiferous.

MIKSI lähipiirissäni on liikaa hienojen hevosten omistajia?! narrin Kääpä on komistus, aivan upea herkkupala hienolla suvulla, ja mori-morin Sara on lempitammani Sinkun jälkikasvua. Kun minulle kerrottiin mahdollisuudesta lyödä nämä kaksi kimppaan ja ostaa varsa olin täysillä mukana, vaikka kovasti hiimailinkin "eiii vielä" miljoonan huonon tekosyyn kanssa. Huomatessani hevosteni valmistuvan ja muutaman olevan myyntivalmis totesin, että antaa palaa ja ilmoitin mori-morille ja narrille, että nyt laitetaan varsa tulemaan. Luonnollisesti toivoin tammaa, Sinkkulinjan tamma, vielä kun mustan kaunokaisen saisin!

En perkele saanut, tamma tuli vaan rautias eikä sitä upeaa mustaa ihanuutta. Luonnepuoli sentään oli kohdillaan, kun mori valitti valittamasta päästyään miten pikkuperkele puree, potkii ja on hankala paska. Minä hymisin tyytyväisyyttäni, Sinkkulinjan tammalla tuleekin olla luonnevikoja luonnetta!
Jahka neidillä oli tarpeeksi ikää vieroitusta varten, Chichi Chimenea rahdattiin Suomeen. Kaunokaiseni lempinimeksi tuli varsin pian Sintti, koska onhan mokoma vähän kuikelo ja säälittävä ilmestys. Oli varsana, on edelleen.

Chichi Chimenea, Sintti, täysiveritamma jonka kanssa aion vallata kilparadat vähän joka lajissa. Varokaa vain! Aihetta onkin, kun Sintti menee eikä meinaa ja paiskaa minut selästään siinä välissä. Noooo, tekevälle sattuu.

You're the cat's meow!

Sintti voisi olla kehräävä, hyvin toimiva ja radoilla petomaisen tarkka kissapeto, vaan ei. Peto täysiverinen kyllä on, ja vaikka hevoset miten mielletään kasvissyöjiksi niin tämä tamma koettaa silloin tällöin napata palan jos toisenkin turhan likelle tunkeneista ihmisistä. Aivan yhtä kammottava tapaus kuin emänsä tai emänemänsä Sintti sentään ei ole, mutta tämänkin tamman luonteesta löytyy tiettyjä.. särmiä, jotka vaatisivat hiontaa.

Nyrkkisääntönä Sintin kanssa on se, että tamma ei toimi kuten sinä haluat sen toimivan. Tamman kanssa joutuu keskustelemaan, sitä pitää komentaa ja kurittaa, lahjoa ja lelliä, ja joskus Sintti korvaa kaiken vaivannäön satunnaisten onnistumisten merkeissä. Ratsuna tamma on paljon miellyttävämpi kuin muuten käsiteltynä, eikä olekaan ihme, että aika moni hoitaja lähtee enemmin hiomaan kouluratoja Sintin kanssa kuin pesee tamman.
Ei Sintti mahdoton ole, helkkarin kovapäinen ja kiukkuinen kyllä.

God-damn bon bons and jazzing.

Täysiverisen hoitaminen on välttämätön paha, se vain pitää tehdä. Sintti ei pidä harjaamisesta, rapsuttelusta, halimisesta tai yhtään mistään muustakaan. Koko hoitotoimenpiteen ajan, oli kyse sitten harjaamisesta tai hännän selvittelystä, Sintti näyttää hapanta naamaa, kuopii, näykkii ilmaa (tai hoitajansa kättä..), varomattoman ihmisen tamma saattaa lytätä seinää vasten. Helpoimmalla pääsee, kun hoitaa Sintin käytävällä ketjuissa ja on todella ripeä. Kun on tarpeeksi jämäkkä ja ymmärtää läimäistä tammaa, kun se yrittää purra tai potkaista, niin raudikon kanssa pärjää aika hyvin. Kengittäjä ja eläinlääkäri eivät pidä tammasta järin paljoa, Sintti kun perseilee menemään jokaisen toimenpiteen aikana. Huulipuristin, pakkopilttuu ja välillä rauhoittavat ovat kavereita.

Talutettavana Sintti on tuulella käyvää mallia, koskaan ei voi tietää, kulkeeko tamma kunnolla vai ei. Välillä täysiverinen kulkee asiallisesti vieressä, välillä tamma hilluu kahdella jalalla ja välillä elikko ampaisee juoksuun saman tien tallin ovelta jättäen hölmistyneen hoitajan taakseen. Yleensä Sinttiä talutetaan ketju suussa, raippa ei myöskään ole huono idea.
Hieman yllättäen Sintti on yksi helpoimpia lastattavia, joita minulla on koskaan ollut. Tamma menee koppiin/rekkaan tajuttoman nätisti, ei edes luimi taluttajalleen. Täysiverisen voi lastata yksinäänkin, tamma on oppinut menemään lähettämällä koppiin ja pysymään siellä. Sintti tuntuu ihan nauttivat matkustamisesta, tai sitten se pitää ahtaasta kuljetuskopista, tiedä häntä. Matkaseurasta Sintti ei juuri välitä, mutta kun sitoo hevoset niin tiukalle narulle, että ne voivat syödä heinää, eivät toisiaan, kaikki on hyvin. Sintti tulee kopista ulos yhtä nätisti kuin sinne menikin, huono käytös alkaa vasta kun kuljetussuojat pitäisi ottaa pois.

Think how terrible that would have been.

Ratsastaminen Sintillä on vähän samanlainen kokemus, kuin mekaanisella rodeohärällä ratsastaminen; nouset sellaisen elikon selkään, jonka päämääränä on paiskata sinut kenttään. Överikliseisesti ja ärsyttävästi tamma toimii aina vain paremmin, mitä pidempään sen kanssa on jaksanut tapella, mutta on turha kuvitellakaan sen johtuvan siitä, että ratsastajan kärsivällisyys ja rakkaus on jotenkin pehmittänyt Sintin. Se, että Sintti alkaa toimia johtuu yksinkertaisesti siitä, että täysiverinen on aivan liian fiksu käydäkseen sotaa, jonka tietää häviävänsä.
Vieraita ihmisiä Sintti retuuttaa menemään, tamma pukittelee pukittelemasta päästyään tai kaahaa menemään. Tamman ratsukoulutuksessa on selkeästi mennyt paljon perseelleen, mutta osaa häiriökäyttäytymisestä selittelen geeneillä, etenkin emälinjalla.

Sintistä saa esille hyvän kouluratsun helpommin kuin hyvän hyppääjän. Vaativa B -tasolle taipuva täysiveritamma liikkuu hyvin ja kokoaa itsensä hienosti, tuo takasensa alle ja käyttää selkäänsä - jos siltä osaa pyytää ja vaatia. Sintti ei tee mitään, jos sitä ei pakota, ja jos ei pakota kunnolla niin tamma tekee työt puolivillaisesti ja yhtään asiasta kiinnostumatta. Parhaimmillaan raudikko vastaa apuihin nopeasti ja tarkasti luoden illuusion nöyryydestä, pahimmillaan tamma paiskaa ratsastajansa kenttää hillittömällä pukkisarjalla. Alahan siinä sitten sulkutaivutuksia suunnittelemaan.

Rata- ja maastoesteillä Sinttiä on suunnattoman vaikea saada toimimaan. Hevonen on aivan liian älykäs pelleilläkseen esteillä, ainakaan kiinteillä maastoesteillä, joten aika usein Sintti kieltää tai juoksee ohi sen sijaan, että hyppäisi. Täysiverisellä on mahtava hyppytekniikka, melkoisesti kapasiteettia ja tasapaino, jota ei voi kuin ihailla, mutta työmotivaatio loistaa poissaolollaan.
Kun tamman saa hyppäämään - eikä ihan joka kuski saakaan, ratsastajan täytyy tehdä pitkä ja kivinen työura tamman kanssa ennen hyppytreenejä - se pelaa moitteetta, ainakin kolme askelta ennen ja jälkeen esteen. Esteiden välissä täysiverinen saattaa perseillä miten päin tykkää, jos sitä ei pistä kuriin. Osaava kuski, jonka kanssa tappelemiseen Sintti on väsynyt, saa täysiverisestä esiin tasaisia, teknisesti hyviä suorituksia, joista ei uskoisi sitä veren, hien ja kyynelten määrää, mikä suorituksen hiomiseen on mennyt.

And the reaction will be passionate.

Sintin kanssa kisoihin osallistuminen on aina elämys sieltä karmeimmasta päästä. Itse suorituksen aikana tamma yleensä käyttäytyy ja tekee.. no jos ei nyt siistiä niin ainakin kehityskelpoista jälkeä, mutta Sintin käytöksessä ei ole niin mitään kehumista. Tamma on juuri se kiljukaula, joka huutelee kaikille muille ja monottaa jos joku tunkee liian lähelle. Punainen rusetti on täysiverisen hännässä tarkoituksella, ja sen lisäksi tammaa käsittelevillä on syytä olla raippa koko ajan lähettyvillä. Käsihevosalueella ja verryttelyssä Sintti sikailee minkä kerkeää ja ojentelee etusiaan korkealla ilmassa, eikä tietenkään varo lainkaan sohiiko muita vai ei. Röyhkeä sika mikä röyhkeä sika.

Suoritus sentään menee paremmin, sillä vaikka hevosesta puuttuukin miellyttämisenhalua ja nöyryyttä eikä yhteistyötaidoissakaan ole paljoa kehumista niin voitontahtoa ja karismaa tammalla on senkin edestä. Yleisöä saadessaan Sintti sietää ratsastajan selässään huomattavasti paremmin, kuuntelee apuja ja tekeekin töitä niiden mukaan. Kouluradalla kauniissa muodossa liihottelevaa tai esteradalla keskittyneesti hyppäävää Sinttiä ei uskoisi siksi pukkikoneeksi, joka se kotosalla on. Aivan sama, missä lajissa Sinttiä kisauttaa, kunhan yleisöä on tarpeeksi, niin tamma on valmiina ottamaan yleisön omakseen ja haistattamaan kilpatovereilleen pitkät.

Kunhan tamman sikailun käsihevosalueella ja verryttelyssä sietää ja kykenee keskittymään täysillä suoritukseen, Sintti on mahtava kilparatsu. Siihen se sitten meinaakin jäädä, ikävä kyllä.

Six merry murderesses.

i. Darn Inkfoul
KRJ-I, ERJ-I
ii. Damn Inkspot
ERJ-I, KERJ-II, KRJ-II, MSY-B
iii. Ink Me Golden
iie. Damn Scarlett
ie. la Rue des Moulins
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
iei. Storyville
iee. Red-light Str.
e. Chacha Charlanta
XLA-I, ERJ-II, KERJ-II, KRJ-II
ei. Pseudonym eii. Lucky Number Twelve
eie. Royal Pass
ee. Chinchin Chinchilla
YLA2
eei. Scaretale
eee. Chacha Chardonnay

Sintillä on suku, jolla kelpaa ylpeillä ja jonka vuoksi odotan neidistäni paljon. Tosin kun otetaan huomioon emänemän flopannut kenttäratsun ura.. Joten emme ota sitä huomioon.

Spoiler:

i. Darn Inkfoul on komea, 160cm korkuinen musta sabino. Yleispainotteinen ori on testosteronipiikeillä käynyt klassinen täysiverinen, jonka räjähdysherkkyyttä ei hillitse edes periaatteessa kiltti luonne. Monipuolisesti eri ratsastuksen lajeissa kisannut ori on pärjännyt epätasaisesta luonteestaan huolimatta paremmin kuin hyvin. Sintti on isänsä toinen jälkeläinen.

ii. Damn Inkspot on ehta jenkkiläntuonti, 162cm korkea mustanruunikko frame overo. Hyväluontoinen, mutta täysverimäinen ori on monilahjakas ja sijoittunut erinomaisesti kaikilla ratsastuksen saroilla, mitä vain saattaa keksiä. Yleispainotteinen vaativa B / 130cm, kenttäpuolella CIC3 ori on kerännyt melkein 150 KRJ:n alaista sijoitusta, tasan 120 ERJ:n alaista sijoitusta ja viitisenkymmentä KERJ:n alaista sijoitusta, ja orilla onkin komea meriittilista; ERJ-I, KERJ-II, KRJ-II, MSY-B.

iii. Ink Me Golden on rautiaankirjava frame overo 165cm korkea täysveriherrasmies, luonteeltaan ja suorituskyvyltään täysi kymppi eikä oikein kukaan ole koskaan löytänyt siitä pahaa sanottavaa. Ori on toiminut koko elämänsä lähinnä estepainotteisena ratsuna hypäten menestyksekkäästi 140cm radoilla sijoituksia enemmän kuin tarpeeksi todistaakseen estehevosen kykynsä. Yhteistyöhaluinen, kuuliainen ja ystävällinen luonne saattavat aika ajoin peittyä orimaisuuksien alle, Ink Me Golden kun kuitenkin on melkoinen naistenmies ja hurmuriluonne, mutta testosteronintäyteistä kusipäätä siitä ei saa tekemälläkään.
Kisattuaan menestyksekkäästi ori jäi siitoshevosen uralle ennen eläköitymistään. Ink Me Goldenilla on yhteensä kaksitoista varsaa ja se on periyttänyt erinomaisesti hyppyään, luonnettaan sekä kirjavaa väriään, joka löytyy peräti kymmeneltä orin varsalta. Tällä hetkellä Ink Me Golden viettää leppoisia eläkepäiviä Yhdysvalloissa Renossa.

iie. Damn Scarlett, 161cm korkea musta läsipäinen tamma on pitkän linjan kasvatustyötä, se on jo viidennen polven Damn-kasvatti. Kapasiteettia tammalta löytyy vaikka muille jakaa ja tällä hetkellä se kisaakin esteitä tasolla 120cm. Menestys on kuitenkin melko vaihtelevaa, sillä Damn Scarlett on tammamaisella omapäisyydellä ja täysverimäisellä kuumuvuudella varustettu hevonen. Sijoituksia on kuitenkin kertynyt jo ihan mukavasti siinä missä niitä floppejakin, joten huono hevonen Damn Scarlett ei missään nimessä ole. Se kuitenkin vaatii käsittelijöiltään paljon kaahailemalla ja kiukuttelemalla, mikäli jokin ei sille kelpaa.
Periyttäjänkyvyistä ei ole vielä tietoa, mitä tulee Damn Scarletiin. Sen suku on ollut hyvää linjaa kautta rantain, mutta koska tammalla itsellään on vasta yksi jälkeläinen, mitään varmaa ei voida sanoa. Hyvältä kuitenkin näyttää, sillä hyväluontoinen ja kapasiteetikas Damn Inkspot antaa ymmärtää, ettei tamma ainakaan hirviövarsoja tee.

ie. la Rue des Moulins on 158cm korkea ruunivoikko sabino. Kaunis kuin karamelli ja oikea silmänilo, mutta ihmeellinen kiimahäiriöhevonen, Muulin mieliala kun saattaa heitellä viiden minuutin välein äärilaidasta toiseen. Este- ja kenttäpainotteinen täysverinen kisaa esteitä 120-130cm radoilla ja kenttää pääasiassa tasolla CIC3. Vaikka tamma ei olekaan ainakaan toistaiseksi osoittanut olevansa nopeasti nouseva tähti kilparadoilla, se on silti tehnyt jo neljä varsaa.

Isän puoli © narri. Pus pus, kulta, ja kiitos kättesi töiden nyysimisoikeudesta!

e. Chacha Charlanta on kaunis monitoimitamma, joka on kerännyt sijoituksia vähän joka lajista. Rautias, 163cm korkuinen tamma on vahvasti emäänsä tullut kiukkuperse ja kuningatarluonne, jonka kanssa huumorintaju, hevosmiestaidot ja jaksaminen ovat koetuksella. Tamma on paikannut vähemmän kukkaista luonnettaan hurjan hyvällä kisamenestyksellä. Meriitteinä täysiveritammalla on KRJ-II ja KERJ-II. Sintti on emänsä ensimmäinen varsa.

ee. Chinchin Chinchilla on musta kaunotar, diiva ja tallin yksinvaltias. 164cm korkealta täysiveriseltä ei luonnetta puutu, ja tamma onkin periyttänyt "parhaat luonteenpiirteensä", jos niin voi sanoa, myös jälkeläisilleen. Entinen risuestelaukkuri on herkkä ja ylikierroksilla käyvä ratsastettava, mutta hevosen ja ratsastajan yhteistyön sujuessa varma suorittaja ja rohkea hyppääjä jolla riittäisi kapasiteettia luultavasti korkeampiinkin (este)luokkiin. Kisannut lajissa kuin lajissa tasaisella menestyksellä, meriittinä YLA2.

eei. Scaretale (166cm, musta) oli komea, karismaattinen ja näyttävä kenttäratsu, mutta valitettavan kuuma, temperamenttinen ja haastava luonne. Entinen risuestelaukkuri (kisaaminen lopetettiin yhden kauden jälkeen, orin luonne ei sopinut laukkaradoille) Scaretale hallitsi helpot koululuokat ja esteet 150cm asti, kenttää ori kisasi CIC2-tasolla. Täysiverinen oli tyypillinen yhden ihmisen hevonen, eikä toiminutkaan kuin ratsastajallaan, oria luonnehdittiin "täysiveristen Nevele Prideksi".
Scaretale sai ensimmäisellä astutuskaudellaan valtavasti tammoja, mutta varsojen paljastuttua hyvin haastavaluontoisiksi tammoja tuli koko ajan vähemmän. Suurin osa Scaretalen jälkeläisistä on täysiverisiä, mutta ori on vaikuttanut myös puoliveri- ja ratsuponijalostuksessa.

eee. Chacha Chardonnay (musta, 162cm) olisi voinut kautensa menestyneimpiä hevosia niin laukka- kuin kenttäradoillakin. Ikävä kyllä tamma oli niin haastavaluontoinen prinsessa jolle mikään tai kukaan ei kelvannut, että laukkakisoissa tamma istui lähtökarsinaan ennemmin kuin suostui liikkumaan. Kenttäura töppäsi siihen kun ratsastaja ei muka osannut ratsastaa kouluratoja, esteradan esteet olivat väärän värisiä ja maastoesteradalla tuli muraiseksi, hyi olkoon. Chacha Chardonnay vaati hyvin jämäkän käsittelijän, joka osasi samaan aikaan olla johtaja ja nöyrä seuraaja. Haastavan luonteensa vuoksi tamma vaihtoi omistajaa monet kerrat, kunnes päätyi täysiverikasvattajalle joka päätti sietää täysiveritamman luonnetta sen mielenkiintoisen suvun vuoksi.
Vaikka Chacha Chardonnayn emä ja emänemä ovat loistavia periyttäjiä tamma itse ei jalostuskäytössä loistanut, sen kaikki neljää varsaa ovat vahvasti asennevammaisia diivoja joiden kanssa kilpaileminen on vähintäänkin haastavaa. Tamma periytti hyviä ratsun ominaisuuksia, valitettavasti varsojen hankala luonne estää niiden valjastamisen ruusukemetsästykseen.

Maybe you think I'm talking about physical love.

16.06.2015 syntynyt trak-t. Chaitra orista G.G. Raferno.

And honest, mister, I'm a millionaire.

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Spoiler:

NJ 01.02.2015 Stableyard Täysiveriset (ox, xx, x), tammat 3/12 irtoSERT (luokka- ja päätuomarina Kerppa)

KERJ
40 sijoitusta joista 4 voittoa
19.12.2013 Pirunportti CIC3 3/30
20.12.2013 Bellgrove CIC3 6/53
23.12.2013 Marike CIC3 2/53
13.01.2014 Pirunportti CIC3 3/28
22.01.2014 Domenica Estate CIC3 2/27
13.04.2014 Carbon Sporthorses CIC3 5/40
25.04.2014 Foxvale CIC3 6/40
30.04.2014 Foxvale CIC3 4/32
01.05.2014 Foxvale CIC3 2/32
02.05.2014 Foxvale CIC3 3/32
04.05.2014 Foxvale CIC3 1/32
10.05.2014 Huvitutti CIC3 1/30
12.05.2014 Huvitutti CIC3 5/30
16.05.2014 Pirunportti CIC3 2/25
18.05.2014 Susiraja CIC3 5/32
04.06.2014 Huvitutti CIC3 2/29
04.07.2014 Bairdon CIC3 2/40
10.07.2014 Bairdon CIC3 3/40
14.07.2014 Susiraja CIC3 3/25
21.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC3 5/30
24.08.2014 Thrillium CIC3 2/48
03.09.2014 Deathrow Stables CIC3 4/27
10.09.2014 Kadotetut Suomenhevoset CIC3 4/46
11.09.2014 Solo CIC3 2/40
14.09.2014 The Y Team CIC3 3/40
15.09.2014 Breawa CIC3 4/30
19.09.2014 The Y Team CIC3 6/40
23.11.2014 Whispering Heaven CIC3 3/30
23.11.2014 Marike CIC3 6/40
25.12.2014 Taikakuun Kartano CIC3 5/49
26.12.2014 Taikakuun Kartano CIC3 2/49
28.12.2014 Taikakuun Kartano CIC3 6/49
11.01.2015 Taikakuun Kartano CIC3 7/50
13.01.2015 Taikakuun Kartano CIC3 5/50
01.02.2015 Delmenhorst CIC3 5/30
11.02.2015 Kuuralehdon hevostila CIC3 2/30
13.02.2015 Kilpailukeskus Reiter CIC3 1/30
19.03.2015 River Sporthorses CIC3 6/40
02.05.2015 Mörkövaara CIC3 1/30
08.05.2015 Mörkövaara CIC3 4/30

ERJ
51 sijoitusta joista 15 voittoa ja 1 CUP-sijoitus
29.11.2013 Riihikorpi 120cm 1/30
07.12.2013 Gestüt Silbereiche 130cm 2/30
09.12.2013 Gestüt Silbereiche 130cm 5/30
11.12.2013 Gestüt Silbereiche 130cm 5/30
12.12.2013 Gestüt Silbereiche 130cm 5/30
14.12.2013 Gestüt Silbereiche 130cm 2/30
08.01.2014 Satulinna 130cm 7/50
19.01.2014 Riiviöt 120cm 2/50
25.01.2014 Riiviöt 120cm 2/50
21.01.2014 Littleness 130cm 5/25
23.01.2014 Sonic Warmbloods 120cm 4/30
25.01.2014 Sonic Warmbloods 120cm 4/30
25.01.2014 Dark Side Trakehners 130cm 1/30
12.02.2014 Harder 130cm 6/40
16.03.2014 Cresendo 120cm 4/50
18.03.2014 Cresendo 120cm 1/50
25.03.2014 Marike 130cm 1/40
28.03.2014 Whispering Heaven 130cm 3/30
29.03.2014 Whispering Heaven 130cm 2/30
30.03.2014 Whispering Heaven 130cm 4/30
05.04.2014 Whispering Heaven 130cm 1/30
08.04.2014 Gestüt Silbereiche 130cm 1/30
09.04.2014 Gestüt Silbereiche 130cm 3/30
17.04.2014 Blackwoods 130cm 2/30
22.04.2014 Blackwoods 130cm 2/30
30.04.2014 Solo ERJ Cup 120cm 24/363
11.05.2014 L'amour aux Chevaux 130cm 5/40
14.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset 130cm 1/30
16.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset 130cm 5/30
16.05.2014 L'amour aux Chevaux 130cm 3/40
20.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset 130cm 2/30
02.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 5/40
02.06.2014 Aittohaara 120cm 4/50
14.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 2/30
18.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 1/30
19.06.2014 Yemene 130cm 1/40
19.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 3/30
20.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 1/30
25.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 1/30
25.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 2/30
29.06.2014 Ziel Sporthorses 130cm 3/30
30.06.2014 Ziel Sporthorses 130cm 3/30
03.07.2014 Ziel Sporthorses 130cm 1/30
03.07.2014 Whispering Heaven 130cm 1/30
08.07.2013 Bairdon 130cm 1/50
08.07.2013 Bairdon 130cm 6/50
09.07.2013 Bairdon 130cm 1/50
10.07.2013 Bairdon 130cm 4/50
10.07.2013 Bairdon 130cm 2/50
12.07.2013 Bairdon 130cm 7/50
13.07.2013 Bairdon 130cm 2/50

KRJ
48 sijoitusta joista 13 voittoa
02.12.2013 Susiraja he A 1/30
03.12.2013 Susiraja he A 1/30
03.12.2013 Susiraja he A 1/30
10.12.2013 Arvolaakso va B 1/30
10.12.2013 Arvolaakso va B 1/30
11.12.2013 Arvolaakso va B 1/30
12.12.2013 Arvolaakso va B 3/30
12.12.2013 Susiraja va B 2/17
23.12.2013 Susiraja va B 4/29
24.12.2013 Susiraja he A 5/40
25.12.2013 Susiraja he A 1/40
30.12.2013 Susiraja he A 2/39
31.12.2013 Susiraja he A 4/39
31.12.2013 Susiraja he A 5/39
01.01.2014 Fifth Bridge Ponies he A 4/30
02.01.2014 Fifth Bridge Ponies he A 4/30
08.01.2014 Fifth Bridge Ponies he A 3/30
09.01.2014 Fifth Bridge Ponies he A 2/30
09.01.2014 Fifth Bridge Ponies he A 1/30
09.01.2014 Fiktio va B 6/40
10.01.2014 Fiktio va B 1/40
10.01.2014 Fifth Bridge Ponies he A 2/30
11.01.2014 Duren va B 2/40
14.01.2014 Parodia va B 6/40
16.01.2014 Duren va B 1/40
18.01.2014 Parodia va B 1/40
19.01.2014 Duren va B 4/40
20.01.2014 Duren va B 6/40
30.01.2014 Huvitutti va B 5/50
03.02.2014 Huvitutti va B 5/50
04.02.2014 Huvitutti va B 5/50
06.02.2014 Huvitutti va B 5/50
10.02.2014 Ramya Ranch va B 10/100
13.03.2014 Ramya Ranch va B 5/40
13.03.2014 Ramya Ranch va B 1/40
16.03.2014 Ramya Ranch va B 5/40
18.03.2014 Eucarya Warmbloods va B 4/40
18.03.2014 Eucarya Warmbloods va B 6/40
19.03.2014 Eucarya Warmbloods va B 4/40
20.03.2014 Eucarya Warmbloods va B 1/40
20.03.2014 Ramya Ranch va B 6/40
21.03.2014 Las Vegas va B 6/40
25.03.2014 Marike va B 1/40
26.03.2014 Marike va B 4/40
26.03.2014 Eucarya Warmbloods va B 2/40
28.03.2014 Marike va B 6/40

And all the things you said to me.

Sintin kanssa valmentaudutaan joka lajissa. Tämän kanssa tarvitaankin kaikki saatavissa oleva apu.

Spoiler:

30.05.2014 estevalmennus, valmensi yaren
Siinä sitä hetki katseltiin kierosti toisiamme silmästä silmään Sintin kanssa, aivan kuin kilpaillen, kumpi veisi voiton tässä valmennuksessa. Lissu oli lämmitellyt jo tammaa jokusen tovin, mutta ei sitä paljoa ratsastukseksi ollut voinut sanoa niiden kaikkien pukkien ja vikurointien jälkeen. Lissu piti kuitenkin yllättävän hyvin pintansa ja osasi laittaa samalla mitalla takaisin kapuloita tammansa rattaisiin aina kun se pisti ranttaliksi. Varmaan vieraan ratsastajan kanssa meno ei olisi ollut noinkaan tasaista, mitä se jo nyt vähitellen alkoi olemaan. Ehkäpä tuo tamma oli jo sisäistänyt paksussa kallossaan, että tämän selässä istuvan naisen kanssa tappeluita oli käyty jo niin monta kertaa, että turha sitä oli enää tuntitolkulla kokeilla, tulisiko se alas sieltä selästä pää edellä vai jalustimesta ensiksi roikkuen. Mutta pikkuisen sitä oli silti aina kokeiltava. Itsehän en olisi pystynyt alkuunkaan kuvittelevan hyppääväni tuon tammapaholaisen selkään hypätäkseni esteitä, mutta Lissu vaikutti niin tyynen rauhalliselta, että eihän minun auttanut muu kuin näyttää heille, mikä oli ensimmäinen este, millä he voisivat lämmitellä. Lissu nosti laukan ja sai sen alkuun pidettyä hyvin koossa, mutta muutamaa askelta ennen estettä Sintti vain yksinkertaisesti räjähti ja paineli pää viidentenä jalkana esteelle sellaista vauhtia, ettei Lissu pystynyt millään pysymään vauhdissa. Kevyt tumpsahdus ja siellä se pöllähtäneen näköinen Lissu istui maassa esteen vieressä. Sintti sen kun paineli kentän toisessa päässä häntä soihtuna ja pärisi heittäen pukin jos toisenkin. Lissu nousi jaloilleen omin avuin ja päästi ilmoille sellaiset kirosanat, etten niitä kyllä ala tässä toistelemaan. Saimme täysiverisen pian kiinni ja määrätietoisesti Lissu nousi takaisin selkään ja pystyin jo Sintin olemuksesta huomaamaan, että enää se ei uskaltanut toistaa tempaustaan. Heidän hypätessään uudestaan, homma meni jo huomattavasti paremmin ja siitä he jo pian jatkoivat koko radalle. Muutamaan väliin piti Sintin päästä pikkuiset pukit heittelemään, mutta nyt Lissu oli valmiina ja istui kuin liimattuna selässä. Lopputulos oli jopa mukavaa katseltavaa, sillä kyllä Sintistä selkeästi kuitenkin kapasiteettia löytyi, kunhan sitä vain osasi kaivella sieltä syvimmistä sopukoista ja saada tamman vielä käyttämäänkin niitä taitoja.

05.06.2014 kouluvalmennus, valmensi Sofia W.
Täysiveritamma Sintti saapui kentälle kiukkuisen manauksesi saattelemana. ”Saakelin näykkivä kaakki”, kuulin sinun mutisevan selitykseksi noustessasi ratsaille. Kieltämättä mieleeni hiipi valmennuksen alussa pieni epäilys, että mitähän tästä oikein mahtaisi tulla. Alkuverryttelyt menivät jokseenkin päin honkia Sintin oikoessa häpeilemättä kulmissa ja pyrähdellessä laukkaan omia aikojaan. Treenirupeaman edetessä sain kuitenkin ilokseni yllättyä positiivisesti. Tammahan todella osasi jutut, joita siltä vaadit - tosin vasta pienen kiukuttelun jälkeen. Sintin pehmeät ja eteenpäinpyrkivät askellajit olivat miellyttävää katsella. Laukanvaihdossa askeleessa teillä oli aluksi vähän erimielisyyksiä, mutta kyllä se siitä pian lähti sujumaan. Siirtyminen peruutuksesta laukkaan näytti olevan yhtä tuskaa teille molemmille; sinulle siksi, että Sintti pisti vastaan parhaan kykynsä mukaan ja Sintille yksinkertaisesti siksi, ettei sitä olisi huvittanut peruuttaa piiruakaan. Otimme väliin helpompia juttuja, kuten vastalaukkaa ja takaosankäännöksiä. Ne sujuivat hienosti ja Sinttikin rentoutui niistä sen verran, että sait sen huijattua peruuttamaan. Vasta jo peruutettuaan muutaman askeleen Sintti huomasi tulleensa uunotetuksi ja syöksähti avuistasi laukkaan vähän kiukkuisen oloisesti. Loppuvirkistykseksi otimme vielä temponvaihteluita, jotka tuntuivat olevan mieleen teille molemmille.

23.06.2014 estevalmennus, valmensi Veera A.
Olin lupautunut pitämään Lissulle ja tämän hevoselle Sintille esteratsastusvalmennuksen, ja mietin mihin olin lupautunut, kun katselin Lissun ja Sintin kamppailua Lissun kavutessa Sintin selkään. Kaikkeen sitä ryhtyy. Pyysin Lissua lämmittelemään tammaa sillä välin kun tarkkailin ratsukkoa sekä suunnittelin ja rakentelin sopivia esteitä kentälle. Siinä saikin valmentaja liikkua ripeästi, muutamaan otteeseen tuntui että kohta tuo täysiverinen petoeläin kaataa minut kumoon mennen tullen; jos ei muuten, niin ihan huvin vuoksi. Alkuverkkoihin olin alunperin ajatellut varata ihan maksimissaan viisitoista minuuttia, mutta Sintti poukkoili ja kiemurteli ratsastajan alla, heitti perää ilmaan ja pysähteli kuin seinään, joten kehotin Lissua kuluttamaan suosiolla hieman lisäaikaa lämmittelyihin. En voi sanoa, että ratsastajan ja hevosen välillä käyty tahtojen taisto olisi saanut Sinttiä toimimaan unelmahevosen tavoin, mutta temppuilun määrä ehti vähentyä huomattavasti. Kasattuani muutamia erityyppisiä esteitä kentälle ja todettuani, ettei Sintin käytös varmaankaan pidemmillä lämmittelyillä juurikaan parane, aloitimme työskentelyn. Ja työskentelyä se olikin. Kehotin ratsukkoa hyppäämään kaksiosaista in and out -estettä, että Sintti pääsisi vähäsen jumppaamaan. Lissu antoi Sintille luvan nostaa laukan, ja Sintti lähti välittömästi kiitämään eteenpäin. Neuvoin Lissua ohjaamaan Sintin ripeästi pääty-ympyrälle, että Lissu saisi tammaan vähän paremman tuntuman ennen esteelle suuntaamista. Sintti pukitti kerran hieman laiskanoloisesti, ehkä silkan näön ja kapinoimisen vuoksi, mutta suostui sitten hidastamaan vauhtiaan hitusen. Lissu ohjasi hevosensa kohti innaria, ja este oltiinkin hypätty yhdessä sujahduksessa. Puhdas tämä hyppysuoritus ei ihan ollut, mutta siitä oli hyvä jatkaa työskentelyä. Ponnistuspuomien avulla saatiin Sintin ponnistuskohta paikalleen, joten muutaman onnistuneen toiston jälkeen siirryimme seuraavaan tehtävään. Olin rakentanut kentälle kevyistä laatikoista muurin, ja muutama pystyeste odotti vuoroaan hieman etäämmällä muurista ja innarista. Muuri oli esteistä ehkä ongelmallisin. Sintti kiersi esteen useasti, ja jos tamma jätti esteen kiertämättä, se kielsi sen 70%-varmuudella. Kasasin toisen muurin heti innarin perään, jolloin innarista tultuaan Sintti hyppäsi hieman hämmentynenä muurinkin. Kun Sintti oltiin kerran huijattu hyppäämään matala muuri, se hyppäsi toisaalla olevan muurin miltei temppuilematta.
Viimeiseksi ohjasin ratsukon käynnissä rakentamani radan ympäri, kertoen Lissulle estejärjestyksen. Reitin hän saisi itse valita.

Ensimmäinen ratasuoritus oli lähellä fiaskoa. Ensimmäinen pystyeste, sitten muuri, innari ja muuri sujuivat ongelmitta, mutta reilun metrin korkuiselle pystyesteelle tullessa Sintti iski jarrut pohjaan, ja tilanne näytti siltä kuin hevonen yrittäisi sukeltaa esteen ali. Lissu roikkui hevosen kaulassa kiinni, vaikka se olikin lähellä, että nainen olisi saanut ylittää esteen ilman hevostaan. Lissu hivuttautui takaisin satulaan, käänsi Sintin ympäri ja aloitti alusta. Lissu työskenteli hevosen kanssa ihailtavan periksiantamattomasti ja kärsivällisesti, ja sai kun saikin Sintin suorittamaan radan puhtaasti. Vaikka suosin muutamaa onnistunutta hyppykertaa ennen tehtävän lopettamista, totesin, että nyt saa riittää, kun Lissu ja Sintti onnistuivat ja kaikille jäi hyvä maku suuhun.
Annoin ratsukolle luvan suorittaa loppuverkkaa, samalla itse siivosin esteet pois kentältä ja annoin suullisen palautteen Lissulle. Sintissä riittää varmasti työtä, sellaista johon moni ei ole valmis ryhtymään mustelmien tai harmaiden hiuksien pelossa. Lissun sisukkuudella ja taidolla sekä Sintin kapasiteetilla (kunhan sitä vain huvittaisi työskennellä), ratsukolla voi olla edessään mainio kilpaura.

01.07.2014 estevalmennus, valmensi yaren
Tirskuin minkä kerkesin, kun näin toistamiseen Lissun ja Sintin kentällä verryttelemässä tulevaa estevalmennustamme varten. Viime kerta oli päätynyt kirjaimellisesti naisen hiekan maisteluun, enkä tiedä, halusinko nähdä sitä näytöstä toistamiseen. Ties mikä kerta ilmalento tuottaisi sellaisen lopputuloksen, että Lissulta murtuisi jokin paikka. Ratsastaja huitoi kättään minulle välinpitämättömästi, kun toin omat epäilykseni ilmi. "Me ollaan nyt valmiita aloittamaan, älä sinä minusta huoli!" Lissu vain naureskeli ja koitti pitää pomppivaa Sinttiä aloillaan. Huokaisten syvään, aloin kasaamaan pikaisesti esterataa pystyyn laitettuani ensiksi kaksikon hyppäämään verryttelyestettä, jonka jätin tarkoituksella alkuun alikorkuiseksi. Lissu koitti marista minulle asiasta, mutta minä en antanut tällä kertaa hänelle suunvuoroa ja käskytin heidät vain hyppäämään estettä niin kauan kuin minä olisin valmis. Katselin kuitenkin sivusilmällä heidän menoaan ja huutelin aina ohjeita, kun joku asia näytti kaipaavan parannusta. Sintin menossa muuta tietysti ei näyttänytkään olevan kuin korjattavaa, mutta nainen sen selässä onnistui yllättävän hyvin pitämään tammansa hallinnassa. Kyllä he olivat selvästi edistyneet edelliskerran jälkeen, tosin en uskaltanut kysyä, kuinka monesti Lissu oli tässä välissä pudota mätkähtänyt tuon täykkärin selästä. Kun olin valmis, laitoin ratsukon lopulta varsinaisiin hommiin. Rata ei ollut mitenkään kovin vaativa, mutta varmasti haastetta riitti jo tarpeeksi Sintin pidättelemisessäkin. Olin oikeassa, sillä heti ensimmäiselle esteelle lähestyessä Sintti kiihdytti kiihdyttämistään, mutta hyppäsi yli kuitenkin ilman pukkeja. Seuraavakin este sujui samoissa merkeissä ja neuvoin Lissua pitämään vain ohjasotteen hallinnassa ja pohjeavut napakkana. Työtä käskettyä hän tekikin ja niinhän siinä kävi, että ensimmäistä kertaa minun nähteni Sintti hyppäsi oikeasti radan niin, että siitä olisi voinut jopa uskoa sen olevan oikea kilpahevonen! Lissu oli selvästi tyytyväinen ja suorittikin radan vielä uusintana. Tällä kertaa muutama pukki tuli esteen jälkeen, mutta ne eivät lyöneet vertoja viime kertaiselle rodeolle ja tämän takia Lissu pysyikin selässä ongelmitta. Loppu hyvin, kaikki hyvin ja minä olin ihan turhaan tällä kertaa epäillyt tämän tamman suhteen.

22.07.2014 kouluvalmennus, valmensi Sussu
Akan valmennuksen jälkeen vuorossa oli varsin haastava Sintti. Heti tervehtiessämme huomasin, että tamma veivasi edestakaisin, eikä vaikuttanut olevan lainkaan kiinnostunut narrin pidätteistä. Aloitimme siis heti tiukan työskentelyn, jotta temppuileva täysiverinen saataisiin ruotuun. Aluksi otettiin käynnissä paljon erillaisia taivutteluja ja kokoamisia, vaikka Sintti yrittikin kovin olla apuja huomaamatta, sai narri tamman kuuntelemaan, edes joiksikin pätkiksi. Kun oli hyvä pätkä, annoin narrille luvan siirtyä tamman kanssa raviin, jossa jatkettiin samoja tehtäviä. Sintti alkoi myödätä kauniisti niskastaan ja kuunteli apuja jo selvästikkin herkemmin. Taipuminen oli vielä hieman kankeaa, mutta muuten meno näytti paljon mukavammalle. Pohkeenväistöt ravissa sujuivat todella lennokkaasti, vaikka muoto pääsikin hieman lipsumaan, kun tamma kiihdytti vauhtiaan. Muutamien käynti-ravi siirtymisten jälkeen Sintti taas rauhoittui ja meno näytti taas hyvältä. Laukassa otettiin laukanvaihtoja ja yritettiin saada menoa vain rennoksi. Neuvoin narria antamaan Sintille hieman pidempää ohjaa, jolloin tammakin myötäsi niskasta kauniimmin ja liikkui letkeämmin. Loppujen lopuksi narrikin näytti tyytyväiseltä tammaansa ja annoin heille luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

05.08.2014 estevalmennus, valmensi *lumienkuli*
Olin lupautunut pitämään estevalmennuksen Lissulle ja hänen täysiveriselle ratsulleen Sintille, esteiden korkeuden ollessa 130cm ja koska ratsukko oli saapunut paikalle reippaasti etuajassa, oli esteiden kasaaminen vielä totaalisen kesken. Pyysinkin ratsukkoa aloittamaan alkulämmittelyt samalla kun itse kokoaisin esteet ja tarkoituksenani oli yrittää edes vilkuilla samalla kuinka ratsukon yhteistyö toimii. Heti alkuun Sintti näytti erittäin selkeästi, ettei sitä tosiaankaan kiinnostanut koko valmennus ja ei mennyt kauaakaan kun tamma jo pukitti ensimmäiset kerrat. Onneksi Lissu selkeästi tunsi ratsunsa, sillä hän pysyi selässä jokaisen pukituskohtauksen aikana. Onneksi pukittelu väheni hieman alkulämmittelyiden edetessä, mutta samalla kun pukittelu väheni, alkoi Sintin vauhti kohota uhkaavasti. Kehoitinkin Lissua antamaan ratsulleen saman tien napakat pidätteet, jottei vauhti pääsisi kasvamaan liiallisuuksiin. Luojan kiitos vauhti hidastui lopulta, vaikka Sintti ei reagoinutkaan saamiinsa apuihin läheskään niin pian, kuin olisin toivonut, mutta ainakin uskalsin pyytää ratsukkoa siirtymään esteille.
Minua kieltämättä pelotti hieman päästää kyseinen ratsukko hyppäämään esteitä, sillä jos meno olisi yhtään samanlaista kuin alkulämmittelyiden aikana, niin vahingoilta ei todennäköisesti voitaisi välttyä. Ratsukko lähtikin suuntaamaan kohti ensimäistä estettä ja juuri kun olisi ollut sopiva kohta hypätä, Sintti päätti ettei tosiaankaan hyppää senttiäkään ja kielsi siis esteen. Kehoitinkin Lissua kokeilemaan samaa estettä uudelleen, mutta tällä kertaa tamma lähti kiertämään estettä. Jatkoimme esteen kokeilemista uudelleen ties kuinka monta kertaa ennen kuin este tosiaankin ylittyi ja kun niin vihdoin tapahtui, huokaisin helpotuksesta. Ilo oli kumminkin täysin ennenaikainen, sillä seuraavalla esteellä alkoi täsmälleen sama pelleily Sintin osalta. Onneksi tällä kertaa Lissun antamat napakat avut ja ahkera esteen uudelleen lähestyminen ilmaisivat Sintille, ettei ratsastaja aio antaa periksi. Olinkin äärimmäisen yllättynyt kun tämän toisen esteen onnistumisen jälkeen loputkin esteet onnistuivat ilman pelleilyitä ja suoraan sanottuna olinkin enemmän kuin onnellinen siitä, että pelleilyyn oli mennyt niin paljon aikaa ettei radan uudelleen suorittamiseen ollut aikaa. Pyysinkin ratsukkoa aloittamaan loppuverryttelyt ja jouduin pahoittelemaan, ettei minulla ollut ainuttakaan neuvoa tämän ratsukon yhteistyön toimivuuden toimimaan saamiseksi. Suosittelin kumminkin ahkeraa treenaamista ja jämäkkänä pysymistä, josko sen avulla Sintin saisi edes joskus hyppäämään ilman pelleilemistä. Tämän sanottuani lähdin ansaitsemalleni tauolle ennen seuraavaa valmennusta.

17.08.2014 estevalmennus, valmensi Sani
Saapuessani kentälle huomasin heti ratsukolla olevan paljon erimielisyyksiä. Seurasin hetken sivusta heidän työskentelyään, jotta huomaisin pahimmat ongelmakohdat. Välillä hevonen jumitti kulmiin ja seuraavalla kerralla se juoksi siitä läpi tuli perseen alla. Mielenkiinnolla odotin mitä tästäkin valmennuksesta taas tulisi. Kun aloin puhumaan ensimmäisen kerran näytti koko ratsukko säikähtävän minua ja ratsastaja sai juuri pelastettua itsensä tyylikkäältä putoamiselta. Ohjeistin ratsukkoa laihoin tuloksin ja mitä pidemmälle valmennus eteni sitä enemmän minua kauhistutti esteille siirtyminen. Rakensikin neljän esteen jumppasarjan, mutta pelkillä ristikoilla näin alkuun. Niiden yli tamma vielä meni, joskin todella kovaa ja eikä esteiden väliin tullut juuri yhtään askelta. Nostin esteitä 60cm korkeuteen ja menin kauemmas katsomaan mitä tästä tulisi. Kaksi ensimmäistä sujuivat hyvin, mutta vauhtia oli kolmannelle aivan liikaa ja hevonen päätti vetää komeasti jarrut pohjaan. Ratsastaja ei kuitenkaan ehtinyt maahan asti, kun hevonen ponnahtikin vielä esteen yli. Ratsastaja heilui kaulalla hevosen juostessa kovaa viimeisen esteen ohi. Pelkäsin pienen hetken tamman hyppäävän vielä aidan yli, mutta se onneksi pysähti suoraan sen eteen, jonka seurauksena ratsastaja lopulta tömähti maahan. Oli kyllä ensimmäinen kerta, kun näin tuollaisen suorituksen. Autoin ratsastajan takaisin selkään, koska häntä ei ilmeisesti sattunut ja annoin heidän rauhassa yrittää uudelleen. Nyt ratsastaja todella työskenteli tamman kanssa. Ihan kuin hänellä oli kiehahtanut hevosen temppuilu päähän. Se oli kuitenkin vain hyvästä sillä toinen kerta sujui paljon paremmin. Korottelin hieman esteitä ja loputkin suoritukset sujuivat melko hyvin. Tammalle näköjään piti kunnolla suuttua, jotta sen saisi toimimaan. Mikään helppo hevonen Sintti ei todellakaan ollut.

30.08.2014 estevalmennus, valmensi Snusmumriken
Edellinen valmennettavani poistui maneesista ja tilalle tuli tuttu ratsastaja tällä kertaa täykkäritamman kanssa. Sintti pyöri ja hyöri kun ratsastaja yritti kavuta selkään, mutta pysähtyi lopulta ja seisoi hetken kiltisti paikoillaan. Alkukäyntien aikana juttelin ratsastajan kanssa tästä tammuskan tapauksesta ja kerroin millaisen ohjelman olin heille suunnitellut täksi päivää. Alkuverkka aloitettiin reippaalla ravilla. ''Tärkeää on, että ratsastat Sintin niin kuuliaiseksi kuin vain pystyt, sillä tänään on luvassa niitä vinohyppyjä, mistä jo mainitsinkin''. Ratsukko teki paljon pysähdyksiä ja käyntisiirtymisiä, jotta tammaan saataisiin vähän lisää malttia. Myöskin suoruus oli erittäin tärkeässä osassa ja tarkistimmekin sen pitkällä suoralla puomilinjalla. Tamma valui hitusen aina vasemmalle molempiin kierroksiin, mutta jo raipan siirtäminen sille puolelle ratkaisi asian. Käskin ratsukkoa siirtymään laukkaa, joka sai olla eteenpäinvievää, mutta kontrolloitua. Tammalla oli tosi hyvä laukka ja kavaletit se tuli aina tasapainoisesti. Pikkuisissa kavalettihypyissä keskityttiin suoruuteen mahdollisimman paljon ja hiottiin se kuntoon. Kun verkkailut oli verkkailtu, niin annettiin Sintin levähtää vapain ohjin (se oli muuten selvästi teräksisessä kunnossa). Jonkin ajan päästä huikkasin keräämään ohjat. Sintin katse terävöityi ja se pälyili innokkaan oloisesti ympärillä olevia esteitä. Esteiden hyppääminen aloitettiin heti vinohypyistä. Keskihalkaisijalla oli pysty ja sitä hypättiin kahdeksikolla, ikäänkuin molemmilla lävistäjillä. Sintti lähestyi estettä häntä pystyssä ja teki valtavan loikan esteen yli, mutta ratsastaja ehti kuitenkin juuri ja juuri mukaan. Seuraavalla kerralla se otti jo maltillisemman hypyn, mutta linja alkoi valua vähän vasempaan.. Joten selässä oleva sai olla tämän asian kanssa tarkkana kuin porkkana. Itse hypyt onnistuivat loistavasti, vaikka välillä tultiinkin hieman sivuluisussa ja hypyn jälkeen saattoi Sintin peppu lentää useampaankin otteeseen. Käskin kuitenkin keskittyä oleelliseen ja olla välittämättä sen sähläyksestä. Tein pystystä okserin ja samaa tehtävää jatkettiin sillä. Ponnistuspaikka tuli kuitenkin hieman lähelle ensiyrittämällä ja tamma päätti vetää liinat kiinni. Seuraavaksi kaikki kuitenkin taas onnistui ja parin hyvän hypyn jälkeen vaihdettiin radan hyppäämiseen. Rata sisälsi muutaman vinohypyn, kaarevan linjan, sarjan ja muutaman yksinkertaisen esteen yksinkertaisella tiellä. Rata hypättiin 110cm ja 130cm korkuisina. Ensimmäisellä kierroksella ratsastaja otti liiankin varman päälle Sinttiä kiinni ja muutama hyppy ei siksi ollut ihan parhaimmasta päästä, mutta kaiken kaikiiaan rata meni hyvin ja etenkin vinohypyt se hyppäsi aina hirmu hienosti! Kun rata vielä nostettiin isommaksi, niin tamma tuntui vain intautuvan siitä ja pukitteli esteiden välillä minkä ehti. Ratsastajalla oli vähän hankalaa sen pelleilyn takia, mutta rata meni kuitenkin puhtaasti (hieman kolisutteli sarjalla, kun teki sinnekin väliin jotain ylimääräistä) ja ratsastaja sai ainakin itseensä olla erittäin tyytyväinen. Ja niin hevosestakin sai olla erittäin ylpeä, sillä se suoritti kaikki pyydetyt asiat ja siitä näki miten se tykkäsi tästä hommasta. Eteen-alas ravit ja pitkät loppukäynnit päättivät illan.

13.09.2014 kouluvalmennus, valmensi Víva
Narri saapui maneesiin vauhdikkaan ratsunsa kanssa. Tällä kertaa vastassa ei ollutkaan mikään tuttu hevonen, joten pyysin Narria verryttelemään Sintin ihan rauhassa, minun siirtyessäni maneesin reunalle seuraamaan ratsukon menoa. Jo heti alkuun Sintti päätti pistää sisimmän rodeohärkänsä pyörimään ja tamma pyöräytti heti ensiaskeleella hurjat pukkisarjat. Onnekseen Narri pysyi vauhdikkaassa kyydissä mukana ja pisti tuollaiselle tempulle stopin. Sen jälkeen ei tamma tehnyt ainuttakaan pukkia saatikka sitten vikuroinut, sillä se tiesi, että sen on turha alkaa puskemaan väkisin vastaan, kun tahtoaan se ei läpi saa. Alkuverryttelyt sujuivatkin hyvin reippaissa tunnelmissa. Narri taivutteli ratsuaan ja otti parit siirtymiset, jonka jälkeen oli aika siirtyä itse valmennuksen puolelle. Pistin ratsukon heti alkuun ottamaan laukan vaihtoja käynnin kautta. Alkuun Sintti yritti lähteä jo ennen aikojaan laukkaan, mutta Nartti piti hyvin puolensa ja laittoi hevosen tottelemaan apujaan. Sen jälkeen laukan vaihdot käynnin kautta alkoivat sujua entistä paremmin, joten lopulta olikin jo aika vaihtaa tehtävää. Seuraavaksi ratsukko sai väännellä hetken aikaa raviväistöjä. Väistöt onnistuivat hyvin vaikka Sintti tahtoi heti alussa taas kiiruhtaa ja väistää ihan päin honkia. Toistojen jälkeen alkoivat väistötkin sujua paremmin. Valmennuksen lähestyessään loppuaan pyysin Narria ottamaan Sintin kanssa vielä hieman vastalaukkaa sekä yrittämään avo- ja sulkutaivutuksia, jotka onnistuivat pienten mutkien kautta ihan kohtuu hyvin. Niissä onkin vielä paljon hiottavaa, mutta harjoittelemalla luulisin Sintin osaavan nuokin tehtävät helposti. Valmennuksen loputtua siirryin hetkeksi maneesin puolelle katsomaan, kun Narri jäi loppuverryttelemään Sintin kanssa. Loppujen lopuksi oli minunkin aika lähteä.

20.10.2014 maastoestevalmennus, valmensi Vibaja
Chichi Chimenea, Lissun oma pitkäjalkahämähäkki, tai niin ainakin kuvittelin ensimmäistä kertaa. Täysiveritamma, jolta löytyy jalkaa todella paljon, mutta samalla myös rakenteellisesti hyvin elegantti. Tänään olisi vuorossa hieman maastoesteiden kertausta, mutta sitä ennen koulisimme tammaa hieman kentällä, ennen maastoon menoa. Sintti näytti jo alkukäynneissä valmiilta torpedopommilta, joka mieluusti haluaisi heittää Lissun selästään. Keskityimme tekemään paljon voltteja, erilaisia kiemuroita, siirtymisiä ja väistöjä, jotta saatiin tamma kuulolle ja suorittamaan myös yhteistyötä. Tamma ymmärsi nopeasti, ettei nyt pääsisi luistamaan, ainakaan kovin helposti. Aina välillä tehtiin pientä omaa show’ta. Pääsimme viimein siirtymään maaston suuntaan ja aloittamaan varsinaisesti päivän aiheen. Sintti tiesi tasan tarkkaan mitä tänään tehtäisiin, kun tamman energia alkoi pulppua yli äyräiden. Lissu saisi ensin juosta tamman kanssa muutaman lenkin, jotta ylimääräinen energia saataisiin hallintaan. No eihän tamman energia määrä mihinkään häviä, mutta edes hieman. Käyttäisimme tänään muutamia suurempia tukkeja, paria risuestettä ja tarkkuusestettä. Myös banketti kuului päivän estesatoon. Tukit ja risuesteet käytiin ensin läpi kertauksella, jotta tamma pääsisi valmennuksen makuun. Muutama ohijuokseminen tapahtui, mutta Lissu oli hyvin päättäväinen, eikä päästänyt tammaa helpolla. Rentona hevosen selässä, mutta samalla määrätietoisena ja jalat paikallaan, ennakointia myös hieman peliin. Tammakin alkoi selkeästi väsyä, ettei se jaksanut temppuilla vastaan. Siirryimme siis banketille, jossa hevonen pääsee näyttämään vahvaa takaosaansa. Kunnon hyppy ylös ja hallittu jyrkähkö alastulo takaisin suoralle on hyvää treeniä. Tasapainokin kehittyy sopivasti, vaikka sitä tältä hevoselta jo löytyy entuudestaan. Lissu pysyi hyvin mukana ja yhteistyö sujui mallikkaasti. Tarkkuusesteellä suoriuduitte loppupäivästä oikein nätisti. Tammalle vain täytyy tehdä selkeäksi, ettei tässä nyt sodita, vaan ollaan työskentelemässä. Kunhan virikettä löytyy ja lämmittely on asianmukaista, kyllä se sieltä lähtee!

11.11.2014 maastoestevalmennus, valmensi gatinha
Olin poikkeuksellisesti päässyt matkaan jo hyvissä ajoin ja astellessani talliin oltiin Sinttiä juuri varustamassa. Alkuverryttelyjen aikana kyselin ratsastajan mahdollisista toiveista ja päätimme yhteistuumin keskittyvämme tänään erityisesti risuesteisiin. Kaksikolla olikin tänään edessään mitä erikoisempia risuista rakennettuja esteitä. Läheiseltä maastoradalta löytyi niin noin 120cm pystyrisueste, arviolta 110cm korkuinen trippelin tavoin nouseva risuste, toinen 120cm risuista kyhätty pystyeste, reilu 100cm korkea varsin kapea risuista pystytetty tarkkuuseste sekä trakehnerhauta 120cm pystyrisuesteellä varustettuna. Lämmittelyesteen virkaa sai kunnian tänään toimittaa toinen pystyistä ja ratsukko hyppäsikin yksittäisen risuesteen yli hyvässä kaaressa molemmista suunnista vaivattoman näköisesti. Seuraavaksi haasteeksi asetin parivaljakolle nousuesteen ja sitä seuraavan risupystyn. Alku näytti lupaavalta ja Sintti lähestyi nousuestettä suoraan, joskin hieman laiskasti, ja selvitti sen ilman suurempia ongelmia. Yllätykseni olikin melkoinen kun tamma päätti äkkiarvaamatta hyppäämisen sijaan karauttaa hurjalla vauhdilla määräämäni pystyesteen ohi. Täysiverinen viisveisasi ratsastajansa avuista, ja hetken ajan pelkäsin heidän juoksevan maastoradalta ulos, mutta sisukas kuski sai kun saikin tamman käännettyä ja suuntasi sen kanssa määrätietoisesti uudemman kerran kohti ohitettua pystyestettä ja tällä kertaa ratsukko ylitti esteen ilman suurta dramatiikkaa.

Sintti oli ilmeisesti vain testannut ratsastajaansa äskeisellä metkullaan, sillä kun kehotin kaksikkoa kokeilemaan tavallista kapeampaa tarkkuusestettä toimi tamma taas lähes moitteettomasti hiukan tahmeaa ponnistamista lukuun ottamatta. Ennen hautaa ohjeistin ratsukkoa tulemaan vielä kertaalleen yksittäisen pystyesteen. Vaikka täysiverinen ei varsinaisesti palanut halusta työskennellä maastoradalla malttoi se kuunnella ratsastajaansa ja pomppasi risuesteen ylitse tyydyttävällä tekniikalla. Viimeisenä tehtävänä halusin nähdä kaksikon työskentelyä trakehnerhaudalla. Kehotin parivaljakkoa ensin tulemaan pelkän hautaesteen ja tamma ylitti tämän hieman erikoisemman rakennelman hämmästyttävän itsevarmasti. Vaikeutin tehtävää siten että ennen trakehnerhautaa heidän tulisi hypätä sekä nouseva risuste että pystyeste. Sintti alkoi olla jo melkoisen leipääntynyt valmennukseen, joten ratsastaja sai näpäyttää täysiveristä aika tavalla ennen kuin se laukkasi tarpeeksi reippaasti eteen. Hetken aikaa näytti siltä että tamma kieltäisi nousuesteellä mutta ratsastaja pysyi tiukkana ja käski ratsua uutterasti eteenpäin ja pian kaksikko suuntasi kohti pystyä. Kyseinen este ei ollut ratsukolle temppu eikä mikään ja tulossa olevalle trakehnerhaudalle nämä laukkasivat päättäväisen oloisina. Koska parivaljakko oli ylittänyt haudan jo aiemmin ei Sintti kyttäillyt turhia vaan liiti esteen yli reippaassa kaaressa, joskin näyttäen hieman hapanta naamaa. Koska tamman vähäinenkin motivaatio alkoi uhkaavasti loppua lukuisista kehuista ja rohkaisuista huolimatta niin käänsimme nokan kohti kotitallia ja lopettelimme tältä erää.

How could you tell me that I was wrong?

Juu, olen tehnyt fiksumpiakin liikkeitä kuin hankkinut Sinkkusukuisen tilausvarsan. Viimeistään Sintin päiväkirjan sisältö todistaa sen.

Spoiler:

29.10.2013 Rautias rimppakinttu
mori-mori soitti tänään ja kertoi Saran varsoneen rautiaan, rimppakinttuisen rääpäleen. Olin kovasti toivonut mustaa tammaa - koska Sinkkukin oli musta ja Sinkku on edelleen yksi lempihevosistani -, mutta luonteeltaan varsa on kuulemma aivan yhtä kukkainen kuin emänsä ja emänemänsä. Minä tietysti hykertelin tyytyväisyyttä ja ilmoitin saman tien, että varsastani tulee Chichi Chimenea. Olin päättänyt nimen jo etukäteen, ja olisin ollut ihan hukassa nimen suhteen, jos Sara olisikin tehnyt orivarsan. mori ei sanonut nimiehdotukseeni juuta eikä jaata, mutta kaipa papereihin on menossa se nimi, jonka minä tilausvarsalleni päätin. Tosin morin tuntien saan jonkin Tsitsi Tsirbulan rekisteripaperit kouraani, kun varsa rahdataan Suomeen..
Myöhemmin päivällä mori lähetti pari kännykkäkuvaa varsastani, joka ilmeestä päätellen oli tunkenut turpansa sitruunamehuämpäriin. Hymyilin kuin Naantalin aurinko, ja päivän työt sujuivat varsin kepein askelin. Rautias värikään ei haitannut, varsani näytti niin paljon Sintiltä, samanlainen rimppakinttusilakka! Miten tässä malttaa odottaa, että hämähäkinjalkainen täysiverituho.. eikun varsa kasvaa, vieroitetaan ja rahdataan Suomeen? mori tuntuu ihmettelevän samaa, ilmeisesti hän haluaa Chimeneasta eroon mahdollisimman pian. Sara on kuulemma ihan hirviö (siis tavallistakin pahempi) suojellessaan pikkusinttiään ihmisiltä, eihän hänen lapsoseensa voi koskea! Tamman käytös kuulosti aivan samalta, kuin Sinkun käytös oli ollut silloin, kun se oli varsonut Susirajassa. Sintti sitä ja sintti tätä, Sara perkele ja näinpoispäin - morin puheet olivat varsin kaunopuheisia pitkin päivää. Raukkaparka, minun tilausvarsani tekee olemisesta ja elämisestä hankalaa!

20.11.2013 Melkoinen sintti
Tammani kärrättiin joku aika sitten Suomeen, ja jestas millainen rimppakinttu kuikelo se on edelleen! En yhtään ihmettele, miksi mori on aina puhunut tammasta sinttinä eikä Chimeneana, yksi syöttikalahan tuo meinaa olla. Sintti mikä sintti, vähän veikkaan, että lempinimi jää elämään, mutta koetan silti keksiä jonkin paremman lempinimen. Kuvaavampaa tuskin löytyy.
mori on kyllä opettanut tamman hyvin, kaikki kunnia siitä, mutta raudikkoni ei meinaa käyttäytyä tai totella. Täysiveriseni on hyvin itsepäinen, uppiniskainen ja tamma isolla t:llä, joten tässäpä sitten täyttelen anomuksia kolmena kappaleena vain, että Sintti voi hylätä ne. Minun käsittelyni ei kelpaa, minä en kelpaa! Sintti joutuu kuitenkin elämään sen asian kanssa, että on minun hevoseni ja tekee tasan mitä minä tahdon.
Kuten suurin osa muistakin kenttäpeleistäni, myös Sintti menee narrin kisattavaksi. Nainen ei ollut järin ilahtunut kuulemastaan, ja kun hän näki Sintin voin vaikka vannoa, että narrin pään päälle ilmestyi pisterivi. Sintin yhteistyökykyisen oloinen ilme toki auttoi asiaa.. Hyvin kuikelo kuitenkin liikkuu, liinassa, irtona ja ratsastaja selässään. Melkoinen rodeoelikkohan tämä meinaa olla, mutta mitäs pienistä, niin ne ovat muutkin tämän suvun tammat.

10.12.2013 Lumileikkejä
Yksi tarhoista on käytön puutteen vuoksi aivan täynnä lunta, hanki on varmaan polvenkorkuinen. Päätin hyväksikäyttää hangen, ja irtojuoksutin tammani siellä. Hyvää treeniä, Sintin on pakko nostella kinttujaan ja korkeassa hangessa lihakset kehittyvät! Sitä paitsi neiti voi loppupäivän käyttäytyä, kun on ensin juossut itsensä väsyksiin..
Sintti ei alkuun meinannut laukata tai ravata ollenkaan, kunhan käveli hyvin korkein askelin ja haisteli lunta. Minä pysyttelin suosiolla tarhan aitojen toisella puolella siltä varalta, että täysiveriseni innostuisi riehumaan.
Todettuaan, ettei korkea hanki tee mitään Sintti aloitti sellaisen rallin, että oksat pois. Tamma ravasi häntä korkealla, laukkasi vaikka hanki vähän haittasi, pukitteli minkä sielu sietä.. Kyllä harmitti, etten ollut tajunnut ottaa kameraa matkaan! Sintistä olisi saanut aivan mahtavia kuvia.

Tamma lopetti riekkumisen itsekseen ja käveli nätisti portille. Hikinen pikkuneiti pääsi pesulle ja jäi karsinaan kuivumaan parin loimen alle. Kun kävin antamassa Sintille päiväheinät ja vaihdoin loimet tammani oli kovin säyseää – pitänee juoksuttaa Sintti hangessa useamminkin.

02.01.2014 Uusi vuosi ja suunnitelmia
Taas tuli yksi vuodenvaihde juhlittua. Sintti ja muut hevoseni ovat saaneet olla pari päivää kevyellä liikunnalla, olen vain juoksuttanut niitä joko liinassa tai irtona jossain tyhjässä tarhassa. Myös tänään olin laiska ja huono hevosenomistaja, ja hain Sintin tarhasta vain juoksutettavaksi. Otin sentään hommaan kavaletteja mukaan, niin rimppakinttu joutui vähän nostelemaan jalkojaan. Kuten yleensä, Sintillä oli hillitön meno päällä, ja ainoa vaihde tuntui olevan pukkilaukka. Kavaletit täysiverinen tosin ylitti todella nätisti, siitä tammaa ei voi kuin kehua. Jestas, miten hyvin elikkoni käyttää persettään! Eikä selän käyttökään paha ole, ei. Tamman kaula minua pelottaa, Sintti on keksinyt uudeksi harrastuksekseen alakaulan kehittämisen. Kyllähän minä tiedän, miten sellainen korjataan ja miten hevosen kaula pitäisi olla, kun ratsastetaan, mutta mutta.. Tähän voisi nyt luetella sata ja yksi (teko)syytä ja (huonoa) selitystä.
Vaikka vuosi on alkanut hyvin kevyellä liikunnalla, tavoitteet kisarintamalla ovat kovat. Raudikko kiertää niin este-, koulu- kuin kenttäkisoja, vaikka kenttäratsastus onkin se leipälaji. Toiveena ja tavoitteena on leipoa Sintistä kisavalmis tämän vuoden aikana, jos ei nyt joka lajissa, niin edes suurin piirtein. Ruusukkeet kun eivät ole ihan läpihuutojuttu tämän tamman kanssa.. Cupmenestyksestä en uskalla edes haaveilla, vaikka olisihan se hienoa! Tulevan kauden kisasuunnitelmat ovat kyllä aika paljon narristakin kiinni, hänhän tammaa ratsastaa ja kisaa, vaikka uhkasikin, ettei koske Sinkkusukuiseen tammaan.
Kisasuunnitelmien lisäksi olen miettinyt paljon tammani varsottamista. Sintti edustaa minulle ja kasvattajalleen tärkeää emälinjaa (luonnevikaisuushuutelut voipi jättää pois tästä keskustelusta, tiedostamme elikoidemme viat), joten orivalinta tulee olemaan erittäin vaikea. Jälkeläisnäyttöjen vuoksi Sintistä pitäisi raskia myydäkin varsa tai pari. Saa nähdä, miten mustasukkainen olen silakkani jälkikasvusta..

15.01.2014 Peltorallit
Olin värvännyt narrin kuvaajakseni, halusin itsestäni ja Sintistä talvisia rallikuvia. Päivä oli kirkas, pikkupakkanen nipisteli poskia ja yöllä oli satanut sopiva kerros kevyttä, herkästi pöllyävää lunta – täydellistä!
Sintin varustamisessa ei kauaa mennyt. Lämmittelin ratsuni kentällä, jotta pellolla voisimme keskittyä rallikuviin. Kuvaajani jäi talliin latkimaan kahvia ja lämmittelemään varpaitaan, kun minä tappelin Sintin kanssa siitä, kumman pillin tahtiin tanssitaan ja miten päin se kaula taas olikaan. Onni on herkkä, kuuma täysiveritamma, mutta voisiko mokoma herkistellä joskus vähän vähemmän! Kevätkiimoja odotellessa, Sintti osaa muutenkin olla harvinaisen rasittava nelijalkainen, niin kiimakiljumiset sun muut ihanuudet siihen päälle.. Ehkä vain pusken tamman ylläpitoon pahimpien kiimojen ajaksi?
Talvisodasta – verryttelyistä suoriuduttuani pistin Sintin vielä hetkeksi töihin, lähinnä pohkeenväistöjen ja siirtymisten muodossa. Siirtymisistä en erikoisemmin haluaisi puhua, mutta sen sanon, että sulavampiakin liikkeitä on nähty. Pohkeenväistöt sen sijaan sujuivat mallikkaasti parin kiukkuisen jalanpolkemiskohtauksen jälkeen. Haluan tarkentaa, että hevonen polki jalkaa, minä vain kertasin ärräpäitä.

Päästessämme pellolle asti Sintin energisyys ei ollut kadonnut yhtään mihinkään, ei myöskään pintaan puskenut auktoriteettiongelma. Minua jo hirvitti, mitä tästä tulee, mutta narri lupasi soittaa ambulanssin ja Atrian auton, jos minä lentäisin selästä. Toki otettuaan ensin komean kuvasarjan.
Laukka pitkin peltoa kiukkuisella täysiveritammalla, joka on vielä keskari pystyssä vuoksesi, olisi voinut päättyä juurikin siihen selästä lentämiseen. Sintti oli kuitenkin aivan mahtava, niin herkkä ja hyvin avuilla, ettei mitään rajaa. Olisin voinut jatkaa laukkaamista koko päivän! Tamma käytti kunnolla jokaista lihastaan, ja se oli niin herkkä (ja tottelevainen!! härreguud!), että pienen pienet avut riittivät. Raudikko kääntyi kolikon päällä, lumi pöllysi, askel piteni ja lyheni kun pyysin.. Jestas, näiden hetkien takia sitä jaksaa tapella, kirota ja olla epätoivoinen.
Myöhemmin kuvia katsellessani hykertelin tyytyväisyyttäni, narri oli ottanut loistavia otoksia. Sintti on niin hieno, niin hieno, etten meinaa kestää! Hevonen itse oli heti tallissa palannut omaksi, kiukkuiseksi itsekseen, eikä ollut leppynyt edes hävyttömän suuresta määrästä porkkanoita ja leipäpaloja.

30.03.2014 Tilannekatsaus
Minun pikku Sinttini on niin iso tyttö! Tamman kilpaura on alkanut todella komeasti, sijoituksia löytyy (niin minun kuin narrin ratsastamana) kolmesta lajista. Odotan Sintistä edelleen ihan helkkarin paljon, eikä hyvin startannut kisaura ainakaan hillitse minua. Täysiveriseni ei ole mitenkään kukkainen luonne, eikä tämän kanssa oteta mitään kauniita tunnelmakuvia kukkaniityllä (ainakaan sellaisia ”harmoninen tunnelma ja täydellisen kaunis luottamuksen hetki” –kuvia..), mutta perhana tämä on hieno! Silakkamallinen, rimppakinttuinen ja kiukkuinen, mutta hieno. Luonnepuoli ei haittaa minua ollenkaan, eikä rakennekaan, koska onhan Sintti omalla tavallaan kaunis eikä rakenne ole sysipaska. Sintissä tärkeintä kuitenkin on, että se suorittaa, luonteesta ja rakenteesta viis.

Vaikka varsat eivät ole pitkään aikaan ajankohtainen asia, olen jo pohdiskellut, millaisia varsoja Sintti tulee tekemään. Aion jättää itselleni täysiveritammavarsan (ja sellaisen silakkani saa luvan tehdä!), mutta jälkeläisnäyttöjen takia pitäisi saada myytyä varsa tai pari.. Orin pitää olla hyväluontoinen, täysiverinen, ponit ja puoliveriset kelpaavat. Tai voihan Sintti tehdä varsan totaalisen mulkvistinkin kanssa, mutta yhdistelmän tulos on totaalisesti varsan ostajan vastuulla. Sintin emälinja on periyttänyt luonnetta melkoisen vahvasti, ja voin kuvitella, että Sintti on samaa kaliiperia periyttäjänä..
narri on ilmoittanut heti alkuunsa, ettei halua varsaa Sintistä, joten sinne meni yksi ”otaotaotavarsa!” –tyrkytyksen potentiaalinen kohde. mori-mori, Sintin kasvattaja, on yksi vaihtoehto. morilla vain on Sintin emä ja puolisisko, joten voipi olla, ettei tammani jälkikasvu houkuttele häntäkään. Katsotaan nyt, kyllähän Sintistä voi varsoja tehdä ja laitella netti-ilmoituksen myytävästä varsasta. Raudikkoni tosin kisataan ensin johonkin kuosiin, ehkä jopa tappiin asti, ennen varsotuspuuhien miettimistä.

08.11.2015 Tilannekatsaus #2
Vuosikatsauksia, näemmä.. Sintin kanssa on kyllä tehty vaikka ja mitä, mutta aivan kuin minä olisin saanut aikaiseksi kirjoittaa mitään ylös. Välillä on mennyt hyvin, välillä huonosti, välillä hyvin huonosti. Jokunen haaveri on tullut niin minulle (tallottuja varpaita, mustelmia, pikku naarmuja ja yksi lievä aivotärähdys) kuin hevosellekin (ontumaa, haavoja jaloissa, imppari, irtokenkiä, vaikka ne nyt eivät haaveri olekaan), mutta onneksi isommilta onnettomuuksilta ollaan selvitty. Kaikkein isoin onnettomuus lienee se, että Sintti hajotti ylikalliin toppaloimensa.
Päiväkirjahiljaisuuden aikana on toki tapahtunut kaikkea mukavaakin. Treeneissä on sujunut hyvin, raudikkoni pärjäsi näyttelyissä, pääsi kantakirjaan ja sai 65p. turvin KTK-III -palkinnon, ja mikä tärkeintä; Sintti on nykyään mamma! mori-morille tilausvarsana tehty trakehnerneiti Chaitra on kahden vähemmän lapasmallin hevosen jälkeläinen, eikä ole itsekään mikään helpoin tapaus. Kaksikko on kuitenkin tehnyt tulosta kisaradoilla, enkä kasvattajana voisi olla ylpeämpi Chaitran tuloksista! Luonne-asiaan en ota kantaa en ollenkaan.

Pikku hiljaa pitäisi katsella itsekin oria Sintille, sillä haluan oman Sinttivarsan. Tamman luonteen huomion ottaen idea ei ole se fiksuin, mutta pitää katsella vähän tasaisemmalla luonteella varustettua oria tasapainottamaan Sintin särmikkäämpää persoonaa. Haaveissa on tammavarsa, ehdottomasti, jatkamaan Chichi Chimeneasta lähtenyttä tammalinjaa. Tarkoituksena on, että Sintin varsa on aikanaan yhtä monipuolinen, pärjännyt kilpahevonen kuin emänsäkin. Näyttelymenestykseen riittävä rakenne on toki plussaa, vaikka pääasia on, että hevonen on kestävä ja kykenee suorittamaan. Onneksi tässä ei ole mikään kiire, sillä minulla ei ole aavistustakaan, mistä lähden etsimään sulhoa lohikäärmeelleni.
Tulevaisuudessa odottaa kaikkea muutakin jännää, nimittäin laatuarvosteluja. Lajilaatuarvosteluihin ei toki ole mitään menemistä, ennen kuin Sintillä on jälkeläisnäytöt, mutta aion ilmoittaa raudikon XLA-tilaisuuteen. Iik, apua, kääk!virtuaalihevonen, a sim game horse
Ulkoasun © Hanna K. / narri