I love rumors. I always find out amazing things about myself that I never knew about.

Täällä Pohjantähden alla, korkeimmalla kukkulalla
Katson kauas kaukaisuuteen, tulet uniin uudestaan.
Täällä Pohjantähden alla, taivas täyttyy purppuralla
siitä suojakseni peiton minä itselleni saan.

Ja alla Pohjantähden minä tulen, minä lähden
ja vain Pohjantähden nähden itken vuokses kyyneleen.


✝ 25.07.2015
Lepää rauhassa, kiukkuinen appelsiinini.Kuvien © Janette H.

Naranja Woods "Naranja, Narina" VH13-011-0091 kasv. S.S. Sport Horses
hannover, tamma om. Lissu T., VRL-12701
166cm, punaruunikko
tia alas levenevä elsi, vej tkvsk mtpliä jvko vtj psk mtpliä kjko
lepää rauhassa
26v, s. 26.08.2012, satunnainen ikääntyminen (4v 26.12.2012) estepainotteinen; he A / 160cm / 120cm

25.08.2013 ERJ-I pistein 109p.

25.06.2015 YLA2 pistein 91p., yksi kolmesta parhaat tekstipisteistä saaneista.
Mielenkiintoisia, persoonallisia tekstejä! Sukuselvitys kolmannesta polvesta olisi nostanut pisteitä.

We met for a reason, either you're a blessing or a lesson.

Kun Sen laittoi useita hannover- ja holsteintammoja myyntiin menin toki ikkunaostoksille kouluhannoverin tai esteholsteinen toivossa, vaikka narri olikin nalkuttanut minulle Susirajan hevosmäärästä. Katsomista minulta ei sentään ollut kielletty, joten tungin nenäni sinne minne ei olisi pitänyt ja aloin tutkia myytäviä hevosia.

Naranja Woods hurmasi minut heti, tiedä sitten miksi (kenties mahtavan sukunsa vuoksi?), mokoma koni kun ensi töikseen puri minua ja onnistui vielä potkaisemaankin. Fiksumpi olisi jättänyt välistä ja lähtenyt kävelemään, vaan en minä, ehen - halusin ehdottomasti koeratsastaa tamman. Mahtoi Senillä olla hieno ilme, kun Naranja ei tehnyt mitään mitä minä halusin, vaan joko jämähti paikoilleen tai veti pukkilaukkaa oman päänsä mukaan. Emme päässeen yhdenkään esteen ylitse, mutta Naranja onnistui aiheuttamaan minulle suunnittelemattoman jalkautumisen kolmekymmentäseitsemän kertaa.

En ymmärrä, miksi Sen myi tamman minulle, tai miksi ylipäätänsä halusin ostaa hevosen, jonka selässä en edes pysynyt. Häijyn oloinen ja kimakasti vinkuva Naranja kuitenkin tapeltiin koppiin, ja koko ajomatkan tamma riehui kuin piru ja minä suunnittelin onnesta soikeana kisakautta ja varsoja.
Kunhan ensin pysyisin tammani selässä.

I am free of all prejudices. I hate everyone equally.

Aina välillä tulee vastaan täydellisiä vastarannan kiiskejä, jotka eivät tunnu tulevan toimeen kenenkään kanssa. Naranja kuuluu tähän kastiin, eikä tamma edes halua olla sosiaalista tai ystävällistä, äkäinen ja hyökkäävä käytös tuntuu olevan paljon mielekkäämpää kuin kunnolla käyttäytyminen. Jatkuvasti kärttyinen ja mieltään osoittava tamma on oman arvonsa tunteva diiva ja kuningatar, jonka kanssa pitää olla samaan aikaan nöyrä ja alistava - ja siitä huolimatta saat hampaista. Naranjan ohella Narinaksi kutsuttu tamma varmasti narisisi ja valittaisi joka ikisestä asiasta jos osaisi puhua, ainakin hannoverin ilmeet ovat sitä luokkaa ettei mikään ole koskaan hyvin eikä mikään kelpaa.
Naranja ei tule toimeen ihmisten tai muiden hevosten kanssa, se pyrkii alistamaan ja pomottamaan (kaiken potkimisen ohella). Turha lääppiminen ja karsinalla norkoilu kannattaa jättää välistä, eikä tammaa missään nimessä tarhata muiden hevosten kanssa.

I'm having one of those days where my middle finger is answering all my questions.

Naranja katselee maailmaa korvat luimussa ja turpa mutrulla näyttäen kaikille ja kaikelle henkistä keskaria. Kimeällä äänellä vinkuva, hampaitaan esittelevä ja muutoinkin kaikkea muuta kuin kukkainen tamma ei ole helpoin käsitellä missään tilannessa (eikä Naranjan asennevamma auta asiaa ollenkaan), ratsastaminen on yleensä 99% tappelua ja 1% onnistumista joka saa jatkamaan hannoverin kanssa. Hoitajan on hyvä pitää hanskoja kädessään ja pitkähihaista päällään, että on edes jotain suojaa Naranjan hampaita vastaan, minkä lisäksi hannover on parempi hoitaa ja varustaa äärettömän vikkelään. Eläinlääkäri saa poikkeuksetta laittaa vikuroivan tamman pakkopilttuuseen ja tuikata piikin jos toisenkin rauhoittavaa Naranjan suoniin, eikä kengittäjä pääse yhtään sen vähemmällä, tamma on pakko rauhoittaa. Rauhoittamisesta huolimatta hevosella on voimia vikuroida vastaan, kaipa se on periaatepäätös ettei käyttäydytä missään tilanteessa.

Taluttaessa Naranjaa hanskat käteen, ehdottomasti turvakengät jalkaan, raippa kouraan ja jos mahdollista niin haarniska päälle. Kiukkuperseistä neitiä saa tosissaan varoa, väistää ja komentaa samaan aikaan, eikä Naranjaa ikinä taluteta pelkässä narussa, ketju tai kuolaimet suuhun ja riimunnarun tilalle liina, että on tilaa väistää päästämättä hevosta karkuun. Tammalla ei ole mitään kunnioitusta ihmistä kohtaan, eikä Naranja ilmeisesti osaa kävellä, liikkuminen kun yleensä on jonkinnäköistä ravisteppailun ja laukkapyrähdyshypähtelyjen välimuotoa. Odotan innolla, että joku tulee ja kertoo, mitä askellajia Naranja oikein esittelee talutettavana.
Lastaaminen on joko muulin kiskomista kärryyn tai koppiin ryykäävän ohjuksen väistämistä. Matkustaessaan Naranja pitää helvetinmoista meteliä, kuopii, potkii ja kiljuu, vaikkei stressaakaan matkustamista - tamma vain protestoi ahtautta ja sitä, ettei hän saa olla kaikessa rauhassa kotona inhoamassa maailmaa.

I have many talents, but giving a fuck is not one of them.

Käynti on yliarvostettu askellaji myös silloin, kun joku on kivunnut tamman selkään. Miellyttämishaluisuus ja nöyryys loistavat poissaolollaan, hannoverneidillä on joka ikinen kerta oma mielipiteensä siitä, mitä tehdään, missä askellajissa ja onko kyse yksilösuorituksesta ilman ratsastajaa (yleensä on). Naranja on hyvin herkkä avuilla, etenkin istunnalle ja kädelle, pienikin sahaaminen tai suuhun kiinni jääminen aiheuttaa pukitteluprotestointia, istuntansa kanssa hukassa oleva ratsastaja saa huomata, ettei hevosellakaan ole tasapainoa edes suoran uran vertaa.

Sileällä työskentely ei voisi vähempää kiinnostaa. Käyntiä ei ole olemassakaan, asetus ja taivutus ovat taistelun takana ja peräänannosta saa vain haaveilla, ellei ole jonkin sortin supersankari. Naranja osaa kuitenkin kaikki helppojen koululuokkien asiat, joten ei se aivan toivoton ole, minulle vain on jäänyt ikuiseksi mysteeriksi, miten tammasta löytää mitään muuta kuin pää pystyssä ravia kipittävän tai laukkaa ryykäävän ohjuksen.

Esteet ovat Naranjan ehdoton leipälaji ja suosikkiaktiviteetti heti kaikkien inhoamisen jälkeen, hypätessä tamma sietää ratsastajaakin selässään, ainakin niin kauan kuin ratsastaja osaa asiansa eikä häiritse Hänen Korkeutensa suoritusta. Tamma on herkkä, nopeasti reagoiva pakkaus jolle tiukimmatkaan kurvit tai uhkarohkean vinot lähestymiset eivät ole ongelma. Vauhdin säätelykään ei tuota vaikeuksia. Naranja on harvinaisen älykäs eikä koskaan ryntäile esteille vaan kulkee ihan itsekseen sopivan reipasta, hyvin pyörivää laukkaa. Vaikka Naranja ei muuten ratsuna loistakaan niin esteet se hallitsee, kuskin ei tarvitse huolehtia muusta kuin ohjaamisesta ja siististä ratsastamisesta, ettei tamma vedä hernepeltoa sieraimeensa ja paiskaa ratsastajaansa alas.

Älä mene maastoon. Naranja ei oikeasti pelkää mitään, mutta maastossa on aivan liikaa mukapelottavia asioita, joita voi tunnontuskitta säikkyä. Maastoilu vaatii aikaa, hermoja ja rautaiset hauikset, että tamma pysyy jollain kurin lapasessa. Tällä hetkellä neitiä talutellaan maastossa, haaveissa on päästä joskus ratsastamaankin ilman, että tallille on kutsuttu ambulanssi jo valmiiksi.

This is an excellent time for you to become a missing person.

Osa hevosista puhkeaa kukkaan kisoissa, kun on yleisöä kyttäämässä ja ihailemassa. Naranja haistattaa kaikille paskat ja pyrkii kaikin mahdollisin keinoin pääsemään eroon hoitajastaan ja etenkin ratsastajastaan, mokoma on tajunnut, että saman tien kun ratsastaja on kentässä suoritus loppuu ja hän pääsee kotiin. Varustaminen on aina pieni taistelu, verrytteleminen jo suoranaista sotaa, suoritus saattaa jo mennä paremmin. Naranja käy kerta toisensa jälkeen kamppailua siitä, nauttiiko hyppäämisestä niin paljon, että sietää yleisön, tuomariston ja vieraan paikan vai haluaako kotiin nyt heti eikä vasta palkintojenjaon jälkeen. Palkintoruusuketta ei missään nimessä kiinnitetä suitsiin (siitä saadaan kilarikohtaus kun jotkut ihme nauhat tulevat tielle heilumaan), kunniakierros suoritetaan mahtavan kokoisin pukein höystettynä.

Naranja ei ole helppo hevonen millään mittarilla katsottuna. Koetan kuitenkin vakuuttaa itselleni, että tässä on hevonen, joka opettaa joka kerta jotain. Tamma on kiistämättä upea, kapasiteetikas yksilö, joka vaatii tuhottomasti aikaa ja vaivaa jotta luottamus ja yhteistyö saadaan kuntoon. Jos saadaan.

If you cannot get rid of the family skeleton, you may as well make it dance.


i. Candor Woods
ERJ-I
ii. Ch Cerdo
KTK-III, ERJ-II
iii. Cerberos
iie. Viviana II
ie. Pandora
YLA3, ERJ-II
iei. Rio Island
iee. Pancakes
e. Wincare's Númenor
ERJ-I
ei. VIR MVA Ch Siberian Code
KTK-II, YLA1, ERJ-I, HANN-I
eii. Comrat Russian
eie. Northern Light
ee. Hyarrostar
ERJ-II
eei. Admontite D
eee. Moonbeat

i. Candor Woods on raamikas ruunikko esteori, jolta löytyy säkäkorkeutta 170cm. Kisaeläkkeelle ennättäneellä Candorilla on 62 estesijoitusta ja ERJ-I -palkinto.

ii. Ch Cerdo on kantakirjattu III-palkinnolla ja palkittu ERJ-II:lla. 170cm korkuinen estehannover on kerännyt 45 estesijoitusta, ja omistajansa mukaan alkoi osoittaa luonteensa seurallisia puolia vasta hetken tutustumisen myötä.

ie. Pandora, ERJ-II ja YLA3 palkittu hannovertamma, on 168cm korkuinen 160-ratojen hyppääjä. 53 estesijoitusta kerännyt tamma on tuittupäinen mutruturpa, omistajansa suosikkeja mutta hoitajien kauhistuksia.

e. Wincare's Númenor eli Nami on hapannaamainen tamma, jota juuri kukaan ei haluaisi joutua hoitamaan. Haastava hoidettava on kuitenkin loistava esteratsu, joskin kilpailupaikoilla meno on mielenkiintoista ja jo verkkaan pääseminen on saavutus. 100-160cm ratoja hypännyt tamma on sijoittunut 58 kertaa ja palkittu ERJ-I:llä.

ei. VIR MVA Ch Siberian Code, "Devo", on se hevonen jota Naranjan sukutaulussa kuolaan eniten. Venäjältä tuotu musta estekomistus on KTK-II, YLA1, ERJ-I ja HANN-I -palkittu 160-ratojen hyppääjä. Isoegoinen, herkästi hermostuva ori pitää käyntiä yliarvostettuna askellajina ja vaatii ratsastajan, joka on hereillä ja osaa hommansa.

ee. Hyarrostar, tuttavallisemmin Tuikku, on 160cm korkuinen ruunikko irlantilaislähtöinen hannover. Ihmisrakas sählä on mielenkiintoinen, mutta hyvin rakastettava persoona, jolla on omat vinkeensä joiden kanssa täytyy elää. Estesijoituksia on kertynyt 59 kappaletta 140-160cm tasoilta, ja hevonen on ERJ-II -palkittu.

The trouble with children is that they are not returnable.

17.11.2012 syntynyt hannovertamma Appelsin Woods (i. Aktaion BG) on 165cm korkuinen ruunikko estetamma. "Jaffa" kisaa 160cm esteradoilla ja on tähän mennessä kerännyt 37 voittoa ja sijoitusta. Neiti on tarkka karsinastaan ja ahdistuu herkästi, jos joku tunkee sinne norkoamaan turhan pitkäksi aikaa.

06.03.2013 syntynyt hannoverori Clockwork Tangerine (i. Nonez Ley) on 166cm korkuinen esteori, jonka kapasiteetti riittää 160cm radoille asti. Ori on hankala hapannaama, joten ei tarvinne miettiä mistä luonne on peritty. "Ranka" on ERJ-I –palkittu komistus. Mamma ja kasvattaja onnittelevat!

27.04.2013 syntynyt hannovertamma Narcotic Shock (i. Lupin Woods) on 161cm korkuinen estetamma ja kuin haaveileva, tyhmennetty versio emästään. "Sohvi" on kerännyt 57 voittoa ja sijoitusta 150-160cm esteradoilta.

08.03.2014 syntynyt ratsuponiori Rotten Tomatoes (i. Rotten Skeletor) on komea, musta vastarannan kiiski, jonka säkä huitelee 147cm korkeudessa. KTK-III –palkittu ”Tollo” on monipuolinen kilpaponi, jonka hurmaava persoona tulee selkeästi emältä. Sijoituksia uljaalla mustalla on niin este-, koulu- kuin kenttäradoilta.

If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset. Naranja kisaa esteitä (150-160cm), satunnaisesti myös muissa lajeissa.

Spoiler:

ERJ ; 53 sijoitusta, joista 8 voittoa
Kasvattajan kisaamat, 27 sijoitusta, joista 5 voittoa
Bogart&Britanov'n kutsut kadonneet.

15.02.2013 Koston Suomenhevoset 150cm 05/60
16.02.2013 Bogart&Britanov 150 cm 05/30
16.02.2013 Bogart&Britanov 150 cm 01/30
19.02.2013 Bogart&Britanov 150 cm 05/30
19.02.2013 Bogart&Britanov 160 cm 06/50
21.02.2013 Koston Suomenhevoset 150cm 01/60
22.02.2013 Bogart&Britanov 150cm 06/50
07.03.2013 London Trakehners 150cm 05/50
11.03.2013 London Trakehners 150cm 03/50
18.03.2013 Doomsday Sporthorses 150cm 04/30
18.03.2013 Doomsday Sporthorses 150cm 03/30
19.03.2013 Doomsday Sporthorses 150cm 02/30
19.03.2013 London Trakehners 150cm 04/50
21.03.2013 Doomsday Sporthorses150cm 04/30
24.03.2013 Doomsday Sporthorses 150cm 01/30
25.03.2013 Doomsday Sporthorses 150cm 01/30
27.03.2013 London Trakehners 150cm 04/50
27.03.2013 Dark Side Trakehners 150cm 03/30
28.03.2013 Bogart&Britanov 150cm 01/30
29.03.2013 Bogart&Britanov 150cm 03/30
30.03.2013 Dark Side Trakehners 150cm 03/30
30.03.2013 Dark Side Trakehners 150cm 03/30
07.04.2013 Dark Side Trakehners 150cm 03/30
11.04.2013 Dark Side Trakehners 150cm 02/30
19.04.2013 Jadessa Warmbloods 150cm 05/50
04.05.2013 Jadessa Warmbloods 150cm 02/30
09.05.2013 Rêve de Haussea 160cm 04/30

Minun kisaamani, 26 sijoitusta joista 3 voittoa
06.05.2013 Jadessa Warmbloods 150cm 03/30
06.05.2013 Dimmanby Gård 160cm 01/30
07.05.2013 Dark Side Trakehners 150cm 03/30
07.05.2013 London Trakehners 160cm 03/30
10.05.2013 Jadessa Warmbloods 160cm 02/30
10.05.2013 Dark Side Trakehners 150cm 04/30
11.05.2013 Dark Side Trakehners 150cm 04/30
11.05.2013 Dimmanby Gård 160cm 03/30
12.05.2013 Dark Side Trakehners 150cm 02/30
12.05.2013 Dark Side Trakehners 150cm 01/30
16.05.2013 London Trakehners 160cm 05/30
17.05.2013 London Trakehners 160cm 04/30
20.05.2013 Dimmanby Gård 160cm 03/30
20.05.2013 Dimmanby Gård 160cm 04/30
27.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 02/30
30.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 05/30
23.06.2013 Cirion Stud 160cm 04/30
25.06.2013 Cirion Stud 160cm 03/30
27.06.2013 Solo 150cm 01/30
29.06.2013 Cirion Stud 160cm 02/30
30.06.2013 Cirion Stud 160cm 03/30
02.07.2013 Heijastus 160cm 02/30
04.07.2013 Heijastus 160cm 04/30
05.07.2013 Cirion Stud 160cm 02/30
11.07.2013 Cirion Stud 160cm 04/30
14.07.2013 Cirion Stud 160cm 02/30

I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work.

Estepainotteisena Naranjalla valmentaudutaan pääasiassa esteiden parissa, muut lajit ovat lähinnä mielenvirkistystä. Kouluvalmennukset ovat lähinnä yhteistyön hiomista, ja kenties se käyntikin löytyy jokupäivä.

Spoiler:

17.06.2013 Estevalmennus, valmensi Christa W.
Tänään olin suunnitellut Naranjan estevalmennusta varten hieman jumppasarjoja, sillä ne olivat ratsastajan mukaan tammalle toisinaan hieman haasteellisia. Ilmeisesti lyhyet välit ja hiljainen vauhti eivät kuuluneet tamman sanastoon, ja siksi tuottivat enemmän ongelmia. Jo verrytellessä tamma tuntui närkästyvän ratsastajansa olemassaolosta ja protestoikin pukittelemalla useaan otteeseen. Sisukas ratsastaja kuitenkin pysyi selässä ja ratsasti tammaa yhä enemmän ja enemmän tiukemmaksi paketiksi, hitaampaan vauhtiin. Kun tempo alkoi olla oikeissa lukemissa, uskalsin pyytää parin jumppasarjalle. Tamman olemus muuttui heti kun se huomasi, mitä ollaan tekemässä ja se liika nyppiminen ja ärsyyntyminen jäivät pois. Kyllä tamma vielä sarjan jälkeenkin pukitteli, mutta vauhti pysyi paremmin ruodussa ja homma alkoi luistaa. Ratsastajalle vielä sellaista vinkkiä, että pidä kädet paikoillaan, jalat paikoillaan ja koita saada pidätteesi mahdollisimman huomaamattomiksi. Pidätteitä on ja pitääkin olla, mutta niiden ei tarvitse näyttää siltä, kuin sahaisi halkoja. Muuten teillä meni ihan kohtuullisen hienosti, ilman sen suurempia kommervenkkejä!

18.06.2013 Estevalmennus, valmensi Noka
Haimme tänään tuntumaa jumppasarjalla, joka käsitti viisi estettä aina pienestä ristikosta isoon okseriin. Naranja on selkeästi hevonen, joka tarvitsee oman tilansa näyttääkseen parasta osaamistaan. Niinpä keskityimme alkuverryttelyssä ratsastajan tasapainoiseen ja rauhalliseen istuntaan. Aloitimme puomisarjalla laukassa, jossa pystyi varmistamaan tasaisen menon myös kevyellä istunnalla. Tehtävä sujui oikein nätisti, joten pääsimme siirtymään jumppasarjalla. Ensimmäinen este, pieni ristikko oli korkeudeltaan 60cm ja sarjan viimeinen este, okseri, taas kiikkui 90cm korkeudessa. Naranja liikkui sarjalla oikeastaan täysin omatoimisesti, eikä ratsastajan osaksi jäänyt muuta kuin pysytellä pois neidin tieltä. Korottelin samantein esteitä ja okseri oli nyt 105cm korkeudessa. Viimeinen esteväli meni turhan reippaassa vauhdissa, jolloin viimeiselle esteelle tultiin aivan liian lähelle. Naranja kuitenkin pelasti tilanteen, mutta protestoi suoritusta parilla pukilla.

"Vaikka Naranja provosoituukin herkästi, niin et voi kuitenkaan jättää hevosta ihan yksin esteelle. Jos siis näyttää, että vauhtia on liikaa, niin ihan hyvin voit rauhoittaa tilanteen!" neuvoin ja pyysin tulemaan uudestaan samoilla estekorkeuksilla. Naranja oli jo itsekin selvästi tajunnut virheensä ja otti viimeisen välin maltillisemmin. Kehuin ja korotin esteitä vaiheittain niin, että okseri oli nyt 115cm korkea. Ratsukko sai nyt hyvin juonesta kiinni ja sainkin tasaiseen tahtiin korotella esteitä niin, että lopulta okseri oli 150cm korkea. Siinä vaiheessa oli hyvä lopettaa ja Naranjakin vaikutti pärskähtelyiden perusteella olevan tyytyväinen treeniin.

25.06.2013 Estevalmennus, valmensi Susanna
Olin lupautunut pitämään Lissulle ja Naranjalle estevalmennuksen, mutta Lissun selostettua hyvin yksityiskohtaisesti tamman ominaispiirteistä en voinut kuin ihmetellä, kuinka olen saattanut itseni jälleen tällaiseen tilanteeseen: Valmennettavan ratsukon hevososapuoli on kertomuksesta päätellen mielipuoli tai ainakin jotain sinnepäin. Kävelin turvaliiviin ja paksuun ulkoilupukuun varustautuneena kentän laidalle katsomaan Lissun ja Naranjan verryttelyä. Kaikesta päätellen sotatantere olisi ollut kentällä suoritettua alkuverryttelyä kuvaavampi ilmaisu. Tukalassa, melkein 30 asteen helteessä huokaisin kohtalooni alistuneena hien valuessa selkääni pitkin paksun vaatekerroksen - mielipuolia valmentavan eloonjäämisvarustuksen - alla.

Koska pelkäsin sekä ratsastajan että estekaluston puolesta, rakensin Helppo C -merkin esterataa mukailevan radan, jolla tosin kaikki esteet oli korotettu metriin ja maapuomit korvattu puolen metrin ristikoilla.
Tehtävänä oli siis hypätä ensin ravissa pääty-ympyrällä oleva ristikko, sitten sama uudelleen laukassa. Pääty-ympyrältä jatkettiin vasemmassa kierroksessa kentän keskivaiheilla olevan ristikon yli, kaarrettiin oikeassa kierroksessa kaviouraa pitkin takaisin kentän toiseen päätyyn pystylle. Pystyltä jatkettiin nyt vasemmassa kierroksessa pääty-ympyrällä olevalle ristikolle, ja loppurata peilikuvana: pääty-ympyrältä vasemmassa kierroksessa ristikolle, jonka päällä vaihdetaan oikeaan laukkaan ja kaviouraa pitkin takaisin kentän päätyyn pystylle. Lissun kertoman perusteella rata ei tuottaisi vaikeuksia Naranjalle, joka esteradalla osasi lähes kaiken. Ainut, mikä hyvinkin voisi tuottaa ongelmia, oli ratsastajan ja hevosen yhteistyö. Lissun ohjatessa Naranjan kohti ensimmäistä estettä kehotin häntä istumaan esteiden välillä kunnolla satulassa, jos se vähän rauhoittaisi kuumaa tammaa. Ratsukon eteneminen radalla oli sujuvaa ja ehdin jo huokaista helpotuksesta, että valmennuksesta ei ehkä sittenkään tulisi fiaskoa. Huokaisin helpotuksesta turhan aikaisin, sillä aivan radan lopussa, viimeisen ristikon jälkeen Naranja kurvasi tiukasti oikealle kohti pystyä, Lissu menetti tasapainonsa ja nykäisi ohjasta. Kuten arvata saattoi, tamma reagoi nykäisyyn pukkisarjalla ja Lissu-parka lensi satulasta tantereeseen kuin raketti. Lissu haukkoi henkeä ilman mentyä pihalle keuhkoista, mutta muuten tämä vaikutti loukkaantumattomalta. Sillä aikaa, kun hän toipui saamastaan tällistä, pyydystin ympäri kenttää laukkaavan ratsun. Hetken päästä Lissu istui taas satulassa valmiina yrittämään uudelleen. Toinen kerta sujuikin jo suunnitelmien mukaan, ja ratsukko pääsi radan loppuun asti ilman yllättäviä jalkautumisia kesken kaiken. Pyysin Lissua toistamaan radan monta kertaa ja kiinnittämään huomiota omaan ratsastukseensa, tasapainon pysymiseen, Naranjan ohjaamiseen ilman nykäisyjä ja muita tammaa varmasti ärsyttäviä asioita. Loppuvalmennus sujui hyvin muutamia protestipukkeja lukuunottamatta, mutta ratsastajaa ei sentään tarvinnut käydä punttaamassa satulaan enää toista kertaa. Ennakkoluuloistani huolimatta ratsukko osoittautui kehityskelpoiseksi esteradalla, sileällä työskentelystä en sen sijaan menisi sanomaan mitään alkuverryttelyn perusteella. Hikisenä ja ratsukon työskentelyn katsomisesta uupuneena vajosin jakkaralle kentän nurkkaan seuraamaan loppuverryttelyä, jonka Lissu sai hoitaa omatoimisesti. Joku muu saisi purkaa esteradan, mikäli siitä olisi Lissun ja Naranjan loppuverryttelyn jälkeenkin vielä jotain jäljellä.

04.07.2013 Estevalmennus, valmensi Jazzumi
Itsetietoisen näköinen ratsukko asteli paikalle saatuani esteet kasaan. Tamma vaikutti tyytymättömältä matkalaiseen selässään, vaikka ratsastaja oli parhaan tahtonsa mukaan vaikuttamatta vielä mihinkään Naranjan menossa.
Selvisikin, että tamma on hieman yrmy, vaikka onkin taitava ratsu, ei se aina pidä ratsastajasta selässäkään. Nielaisin, mutta kehittelin tiedon perusteella harjoituksia reittejä ajatellen, Naranja oli kuulemma hyvä tiukissakin käännöksissä, joten annetaan tammalle onnistumisen tunne ja yritetään saada ratsastaja mahdollisimman vähän ärsyttäväksi.
Tamma oli jo selvästi menossa, mutta haluttiin ensin aloittaa lämittely käynnissä, joten tehtiin voltteja ja pysäytyksiä, sekä temmon vaihteluita ihan vain, että Naranja tajuaisi, ettei ratsastaja siellä turhaan ole killumassa. Jotenkin huvitti, kun Naranjan ilmeestä näki selvästi, kun se ärsyyntyi entisestään ja saattoi jo nähdä suupielien vääntyvän ärsytyksestä alaspäin, korvat ainakin kertoivat tarinan turhankin selkeästi...
Neiti kuitenkin totteli ja näytti, että kyllä sitä osataan, mutta...

Pysähdyksissä tamma polki takajalalla maata ja temmonvaihdoksissa hidas tahti näytti tuskalliselta. Muutaman onnistuneen kerran jälkeen ja ärsytyksen laskettua ehkä rippusen, siirryttiin kevyeen raviin. Naranja lähti reippaaseen isoliikkeiseen raviin ja höristi jopa korviaan kerran, kun ratsukko ravasi kavalettien ohi. Aha, ehkä ne saisivat sen mielenkiinnon. Kehotin seuraavalla kierroksella tulemaan kavaletit, jolloin tamma tajuaisi, että ratsastaja halusi sen pääsevän tekemään jotain kivaa. Naranjan pää nousi, kun ratsukko lähestyi kavaletteja ja tamma näytti tietävän asiansa ja askelsi hienosti kavalettirivin yli. Päästin ratsukon kavaleteille vielä pari kertaa, jonka jälkeen kokeiltiin vaihteet laukassa. Taas naama mutrussa ja parilla pukilla höystetty laukkapyrähdys, joka hiljalleen saatiin tasaiseksi, jolloin koin parhaaksi siirtyä esteille.
Olin asettanut kolme pysty estettä siten, että niiden välillä joutui tekemään valinnan loivasta, aikaavievästä reitistä tai nopeasta käännöksestä, jolla sai kuitenkin hyvän aseman seuraavalle esteelle. Toisessa käännöksessä sama, mutta nopea reitti toisi vinossa esteelle. Päätimme ratsastajan kanssa kokeilla ensin loivia reittejä, koska tamma itse lähtisi hakemaan nopeille reiteille, itse tietäessään muka paremmin ja halusimme saada ratsastajan kuitenkin kapteenin osaan. Nostettiin laukka, joka nousi tällä kertaa heti hyvin ja pysyi pyörivänä, Naranja tiesi...

Este ylittyi kuten osasimme odottaa, hienosti oivalla tyylillä ja kuten ratsastaja tiesi, yritti Naranja kääntyä oikotielle, mutta ratsastaja oli varautunut ja piti pintansa tamman pukatessa kerran mielenosoituksellisesti. Toinenkin este ylittyi silti hyvin, koska tamma selvästi osasi jälleen korjata asemansa pukista huolimatta. Toisella esteelläpä tamma lähti melkein itsestään loivemmalle reitille ja ratsukko näytti hetken jopa tekevän yhteistyötä Naranjankin näyttäessä tyytyväiseltä. Ratsastaja oli tehnyt parhaansa pysyäkseen matkassa mahdollisimman huomaamattomana lukuunottamatta pakollisia apuja, joten tehtävä oli onnistunut hyvin. Tultiin vielä toistamiseen loivilla reiteillä, että ensimmäinenkin sujuisi yhtä mallikkaasti. Tällä kertaa kumpikin reititys onnistui ja pienen tauon jälkeen siirryttiin nopeiden reittien pariin.

Nyt oletuksena oli, että tamma muistaa loivat reitit, joten ratsastajan piti jo esteen päällä valmistautua henkisesti nopeaan käännökseen, sillä Naranja selvästi ymmärsi ja kuunteli enemmän kuin antoi ymmärtää. Este sujui tuttuun tapaan hyvin ja nopea käännös, kerrassaan upeasti! Ratsukko toimi kuin toimikin yhteisymmärryksessä ja Naranjakin näytti tyytyväiseltä, melkein kuin sanoisi itsekin, että näin sen pitää mennä. Toinen ylitys ja toinen onnistunut pikareitti, siihen oli hyvä päättää jotta tamma tajuaisi, että hyvällä yhteistyöllä pääsi eroon ärsytyksestä.

12.07.2013 Estevalmennus, valmensi narri
En tiedä miksi suostuin vaihtamaan rauhallisen vapaapäiväni valmentamiseen, etenkin kun ratsukkona toimi Lissu ja Naranja. Mielelläänhän sitä ystäväänsä auttaa, mutta heti alkuverkoista lähtien mietin vain, kuinka olisin mieluummin löhönnyt sohvalla kuin katsellut ympäri kenttää hyppivää Naranjaa. Verkasta ei meinannut tulla mitään, kun tamma ei halunnut edes ravata, saati kävellä nätisti. Sain huudella ääneni käheäksi ohjeita istunnasta, kädestä ja pohkeesta, jotta Naranja saataisiin avuille edes jotenkin.
Edes sen verran, että uskalsin päästää kaksikon hyppäämään verkkahyppyjä. Tarkoituksena oli rastastaa tällä kertaa matalampi rata (korkeudella 130cm), joka oli erittäin nopea ja vaati sekä hevoselta, että ratsastajalta koko ajan keskittymistä tiukkojen käännösten ja nopeasti eteen ilmaantuvien esteiden vuoksi.

Metrin verkkahypyt sujuivat mallikkaasti - pakko myöntää, että vaikka Naranjasta voisi sanoa vaikka mitä pahaa, hypätä se tamma osaa -, korjailin jonkin verran Lissun istuntaa pystympään, kun neiti meinasi sukeltaa esteille ja ärsyttää herkkää hannoveriaan. Liikaa-- tarpeeksi nalkuttamalla Lissu korjasi istuntaansa hyvin ja Naranjakin näytti taas sietävän ratsastajaa selässään, joten komensin kaksikon radalle ohjeena tehdä mahdollisimman siisti ja nopea suoritus.
Vaikka sain verkassa katsella ties mitä pukkeja ja kirahvilaukkaa, radalla sain suorastaan ihailla Naranjan varmuutta esteillä. Tamman laukka oli aktiivista, se käytti itseään rehelisesti ja teki oikeasti töitä, hypäten tarkasti ja siististi. Kun Lissu keskittyi ohjaamiseen ja siihen, ettei häirinnyt tammaa se suoritti suorastaan loistavasti.
Totesin kerran loistavasti onnistuneen radan hyväksi, joten komensin kaksikon loppuverkkaan. Valmennus ei ollut kovin pitkä, mutta jopa erinomaisesti onnistunut, kun otti huomioon Naranjan luonteen.

22.07.2013 Estevalmennus, valmensi narri
Odotin Naranjan ja Lissun valmennukselta paljon viime kerran perusteella, se oli mennyt paljon paremmin kuin Lissun puheista olin uumoillut. Jo alkuverkan aikana kuitenkin selveni, että tämä valmennus ei menisi läheskään yhtä sujuvasti. Edellinen oli siis kaiketi ollut vain jokin onnenkantamoinen. Heti alusta asti Naranja teki kaikkensa tiputtaakseen ratsastajan selästään ja kaksi kertaa tamma onnistuikin siinä. Komeiden kirousten saattelemana Lissu nousi takaisin selkään.

Vaihdoin lennossa suunnitelmani laukan pituuden säätelystä metri kuudenkympin esteillä siihen, että saisimme Naranjan kulkemaan vastustelematta. Esteet jätin kuitenkin tappiin asti ja paikoilleen, kahden ja kolmen laukka-askeleen sarjoiksi.
Turha toivo, että tänään tulisi mistään tavoitteista mitään. Kyllähän Naranja hyppäsi, mutta laukka oli aivan hullua, pitkää, kaula taivaalla ja takaosa huiteli jossain Nevadan tasangoilla. Lissu sai keskittyä lähinnä pysymään kyydissä sekä hyppyjen aikana (ponnua kyllä löytyy, 160cm esteet ylittyivät hyvällä ilmavaralla), että esteiden välillä kun Naranja kiskoi päätään kohti maata ja pukitteli minkä kerkisi.

Ei tätä kyllä voinut kehua millään tasolla. Esteet ylittyivät puhtaasti, mutta kontrolli loisti poissaolollaan aivan totaalisesti. Naranja juoksi jatkuvasti alta pois ja hyppäsi vain siksi, että se homma on tamman mielestä kivaa.

10.08.2013 Estevalmennus, valmensi Taru Koivula
Edellisen valmennuksen aikana kuului melkoisia rymähdyksiä ja tantereen töminää maneesin ulkopuolelta, joten odotin jo mielenkiinnolla, millainenkohan valmennettava sieltä oikein tulisi. Kun ratsukko vihdoin saapui maneesiin kymmenisen minuuttia myöhässä, ratsastaja naureskeli hermostuneesti, ettei kaikki mene aina tämän hevosen kanssa aivan suunnitellusti. Kuulemma trailerista piti tulla pois hirvittävällä ryskeellä ja sen jälkeen tamma oli ottanut omatoimisia pyrähdyksiä koetellen taluttajan kärsivällisyyttä.

Ripeiden alkukäyntien jälkeen pyysin Naranja -nimistä tammaa ja hevosen selässä napottavaa Lissua aloittamaan verryttelyn ravissa ja laukassa, taivutellen ja hakien rentoa hevosta. Ohjeistin ratsastajaa pitämään käden erityisen vakaana ja pitämään keskikropan jäntevämpänä. Vartin (ja muutaman mehevän pukin) jälkeen, kun Naranja toimi melko letkeän näköisesti, pyysin Lissua ottamaan muutaman hypyn n. 70cm korkealle okserille. Hypyt näyttivät hyviltä, Naranja muuttui heti kuin toiseksi hevoseksi ja Lissu huokaisi helpotuksesta. Muutaman verkkahypyn jälkeen ratsukon tehtävänä oli hypätä neli-esteistä jumppasarjaa. Kahteen ensimmäiseen väliin mahtui yksi askel, ja kolme ensimmäistä estettä oli n. metrin korkuisia pystyjä. Viimeiseen väliin mahtui pari askelta ja viimeinen este oli 125cm okseri. Naranja suoritti tasaisen hyvin ja Lissun tarvitsi vain istua kyydissä. Välillä Lissu jäi liikaa kiinni ohjaan, mutta reilummalla myötäyksellä myös Naranjan hypyt paranivat paljon. Lopuksi jumppasarjaa hypättiin vielä myös toisinpäin.

Onnistuneiden toistojen jälkeen parivaljakko sai hypätä lyhyttä rataa, jonka esteet olivat korkeudeltaan 130-140 senttisiä. Rata sujui hyvin ja Naranjallekin löytyi jo enemmän haastetta. Tamman laukka rullasi hyvin ja meno oli jokseenkin yllättävän rauhallista. Lissu valitsi hyvät tiet ja pysyi kyydissä mukana nätisti. Laskeutumisissa käden pehmeyteen ja joustavuuteen piti jälleen kiinnittää erityistä huomiota, vaikka Naranja ei juuri tuntunutkaan enää häiriintyvän siitä. Pohje pysyi nätisti omalla paikallaan ja muutoin ratsastajan istunta oli oikein hyvässä kuosissa. Käytyään radan kolmisen kertaa läpi, ilman yhtäkään pudotusta, annoin ratsukolle luvan tehdä loppuverkan onnistuneen valmennuksen päätökseksi.

05.12.2013 Kouluvalmennus, valmensi narri
Kun Lissu pyysi minua valmentamaan häntä ja Naranjaa kouluratsastuksen parissa, olin idean suhteen hyvin skeptinen. Myös silloin, kun tuijotin kentän laidalta pukkirodeota vetävää hannovertammaa ja selässä istuskelevaa Lissua, jolle moinen oli arkipäivää tammansa kanssa. Voi loistavaa, ja tästä parivaljakosta pitäisi muka saada jotain irtikin koulupuolella? Olkoon Naranja helpon A:n hevonen, se ei varmasti pääsisi suoritusta läpi. Anteeksi nyt vain, Lissuseni.
Mutta kun kerran oli jo aloitettu, niin jatketaan sitten! Päätin käydä läpi ihan perusasioita. Ensimmäinen tehtävä oli saada Naranja pysymään käynnissä sen sijaan, että se olisi vain hyppinyt kahdella jalalla, milloin etu- milloin takajaloilla.

Kehotin siis Lissua tunkemaan hevosensa turvan alkuun kentän nurkkaan. Sinne Naranja jäikin tapittamaan, vaikka se steppaili ja vikuroikin. Lissu kuitenkin istui selässä rauhallisesti, eikä tuntunut sen kummemmin välittävän tammansa mielenosoituksista. On hevonen sen verran kauan neidillä jo ollutkin, että olisi ihme, jos Lissu sieltä joka kerta lentäisi kun Naranja osoittaa mieltään. Käskin Lissua ottamaan pysähdyksen joka kerta, kun Naranja meinasi tehdä mitään muuta kuin kävellä.
No, näimmekin siis pysähdyksiä suunnilleen askeleen välein. Kun tätä oli jatkunut muutaman kierroksen verran tamma tuntui kyllästyvän jatkuvaan pysähtelyyn ja alkoi kävellä. Joskin käynti oli pystypäistä ja nykivää, juuri sen oloista, että kohta sinkoaa. Mutta käynti kuin käynti! Lisäsiin ohjelmaan myös ravisiirtymisiä. Mitään maailmanluokan suoritusta en odottanut, mutta halusin, että Naranja ravaisi muutaman askeleen edes jonkinlaista ravia ja siirtyisi käyntiin.

Saimmekin loppuvalmennuksen ajan hioa ravisiirtymisiä. Jokaista ravisiirtymistä seurasi lähes järjestään pukki ja käyntisiirtymistä taas hienoinen etuosan kohoaminen. Hinkkasimme kuitenkin Lissun kanssa sitkeästi, kunnes molemmat siirtymiset sujuivat kerran ilman pukkeja tai muuta ylimääräistä sälää.
Naranjasta ei kyllä ole kouluhevoseksi, onneksi siitä ei sellaista koeteta saada. Lissu teki kuitenkin hyvää työtä tamman kanssa, ratsasti eleettömästi, eikä hermostunut missään vaiheessa. Mitä nyt muutama perkele kaikui illassa, mutta se on aivan normaalia.

Dear Diary of a Mad Housewife

Päiväkirja; kuulumisia, suunnitelmia ja päivystyskäyntiraportteja.

Spoiler:

18.04.2013 Yhteisen taipaleen alku
Naranja ei pidä minusta, se on selvää, mutta minä pidän Naranjasta. Tamma on ollut minulla vasta hetken eikä yhteispeli näillä näkymin tule sujumaan ennen Suomen seuraavaa Euroviisuvoittoa, vaikka minä tosissani yritänkin. En ole vielä kavunnut tamman selkään, tänäänkin kärräsin neidin Susirajaan ja irtojuoksutin sitä kentällä (minkä jälkeen kulutin seuraavat kolme varttia tamman pyydystämiseen, mokoma elikko ei antanut kiinni), Naranjalla on aivan mahtavat liikkeet! Tosin puolet liikkeistä ja pukitteluista jäi näkemättä kun osan ajasta nauroin tamman kiljumiselle ja osan ajasta esittelin estetykkiäni susirajalaisille.
Kyllä tämä tästä, olen vakaasti päättänyt valloittaa kisakentät Naranjan kanssa ja saada edes sellaisen luottamussuhteen, että hevonen ei juokse minua karkuun huvin vuoksivaan antaa joskus kiinnikin. UPEA hevonen, sanokaa mitä sanotte.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät; valmentautumista ja myös kisaamista esteillä, varsa tai pari ja koko ajan jatkuvaa käytöskoulua. Haaveinani on saada Naranjasta kaikki potentiaali irti, löytää se yhteinen sävel sun muuta "parannan tämän rakkaudellani!" -soopaa. Voi olla, ettei tammani koskaan tule pitämään minusta, mutta eihän se minua hidasta.

02.05.2013 Varsa ja lähiterveyskeskuksen kanta-asiakaskortti
Jokunen päivä sitten Naranja varsoi ruunikon tammavarsan, joka - kiitos huonon nimipääni - sai nimekseen Narcotic Shock eli Sohvi. Pikkutamma jää minulle, nyt minulla on kaksi sosiaalivammaista hannovertammaa, hip hurraa.
Arki on kulunut Naranjan kanssa tapellessa, tamma puree, potkii ja paiskoo minua selästään sellaista tahtia, että paikallisessa terveyskeskuksessa henkilökunta tokaisee "ai sinä taas" aina kun näytän naamaani siellä. En kuitenkaan aio luovuttaa, Naranja on upea ja lahjakas tamma, jonka kanssa aion kisata vielä hyvän tovin. Tämmöisen kultakimpaleen kun on saanut käsiinsä niin siitä ei päästetä irti. Vaikka eipä tamma kultakimpaleelta tuntunut, kun tänään taluttelin sitä ja Sohvia narrin avustuksella maastossa, kaksi riekkuvaa puoliveritammaa.. Mutta minä olenkin vähän typerä ja itsepäinen, ja olen päättänyt kesyttää Naranjasta itselleni edustusratsun.

Sohvin myötä yksi tavoitteistani on toteutunut, Naranja teki minulle varsan jatkamaan uraansa. Aion toki kisata tammallani edelleen (ja ne valmennukset antavat odottaa itseään, oho), en minä vielä luovuta! Sitä paitsi Sohvi tuskin osoittautuu emäänsä helpommaksi.. Urakka jatkuu, ehkäpä toinen varsa tasoittaa Narinan luonnetta? Epäilen kyllä vahvasti.

13.05.2013 Onnistumisia radoilla ja kotitreeneissä
Hallelujaa, tammani on alkanut toimia niin kisoissa kuin kotona! Esteradoilta on alettu napsimaan sijoituksia varsin mukavaan malliin, eikä kotonakaan aivan huonosti mene. Naranja ei edelleenkään erikoisemmin pidä minusta, mutta ainakin puolet ajasta se kuuntelee ja tottelee. Käyntiä ei kyllä edelleenkään löydy enkä usko sen koskaan löytyvän, mutta ainakin ravissa ja laukassa on nykyisellään mukavasti säätövaraa.
Kisoja on aika tiivistahtisesti, joten palauttelutreenit ovat arvossaan. Tänään verryttelin ja taivuttelin Naranjaa oikein pitkän kaavan kautta, enkä voinut kuin myhäillä tyytyväisyyttäni kun tamma myötäsi, jopa asettui ja taipui vastaten muutenkin apuihini loistavasti. Treenasimme kentällä, maastoilusta kun ei edelleenkään tule yhtään mitään. Sileällä työskentely on kuitenkin parantunut huomattavasti, samaten estetyöskentely, ja olen varma, että uhkaukseni tehdä Naranjasta edustushevonen ei ole aivan mahdoton saavuttaa.

Kalenterissa on lisää kisaamista, maastoiluun totuttelua (selkään ei edelleenkään ole asiaa) ja valmentajan etsimistä. Palkkaan kohta jonkun ystäväni, minusta tuntuu, että Naranjan kanssa tarvitaan ulkopuolisen apua yhteispelin hiomiseen. Omille virheilleen on niin sokea.

01.06.2013 Käynti, kadonnut askellaji
Estetreenailun lisäksi olemme luonnollisesti tehneet töitä sileällä, ja olen ties kuinka moneen kertaan todennut käynnin olevan kadonnut askellaji. Naranjalta ei yksinkertaisesti löydy kuin ravi ja laukka, joskus niihin saattaa sekoittua ihme steppailua, loikkimista ja pukittelua, mutta ne nyt ovat asia erikseen. Käyntiä ei kuitenkaan löydy ei kirveelläkään, joskus kun tammaa taluttaa saattaa löytyä jokunen käyntiaskel. Ratsastaessa taas.. eheiii, ei puhettakaan! Koetahan siinä sitten verrytellä tamma kaikissa askellajeissa tai treenata mielen virkistykseksi ja Naranjan herkistämiseksi jotain kouluohjelmaa, johon kuuluu käyntiä.

Käynnin mystinen puuttuminen on kuitenkin pienimpiä murheitani, olen näet alkanut tajuta Naranjan mielenliikkeitä ja miten tätä tammaa tulee käsitellä, että jonkinnäköinen yhteisymmärrys saadaan aikaiseksi. Naranja on upea, oman arvonsa tunteva puoliverinen ja vaatii tietynlaista kohtelua, tai ainakin minä oletan niin. Tosiasiassa kyse taitaa olla siitä, että nykyinen toimintani on sellaista mitä Naranja sietää juuri ja juuri sen verran, kun olen maisemissa. Tuntuu vähän keljulta ajatella, että hevoseni lienee onnellisempi silloin kun minä (ja kaikki muut..) olen poissa. En kuitenkaan aio kadota tai myydä käyntivikaista estetykkiäni, meillä sujuu kohtalaisen mukavasti treeneissä ja kilparadoilla. Ehkä se käyntikin löytyy, vaikka aika heikolta näyttää.

15.06.2013 Rataestetreeni
Aloitin Naranjan kanssa tappelemisen heti aamusta, kevyttä käynti-ravityöskentelyä päivän rataestetreeniä silmällä pitäen. Yllättäen tammani ei ollut halukas tekemään yhteistyötä, käyntiä ei - taas vaihteeksi - meinannut löytyä ja ravi oli enemmän nykivää protestoimista kuin oikeasti ravaamista. Sain kuitenkin muutaman hyvän ravipätkän kaivettua ja Naranja jopa myötäsi ajoittain, vaikka sitä riemua ei kauaa kestänyt. Voitto se on pienikin voitto!

Myöhemmin satuloin Naranjan uudestaan (se tamman irvistely, "johan minä jo kerran tein töitä!") ja palasimme kentälle, jossa esterata ja puominnostelijaksi värvätty narri jo odottivatkin. Naranja oli alkuun tahmea eikä meinannut liikkua, verryttelyhypyt kuitenkin saivat tamman virkustumaan ja liikettäkin alkoi löytyä.
Itse treeni meni kerrankin oikeasti nappiin, en tiedä mitä minä tein, mutta Naranja toimi kuin unelma! Jokainen este ylitettii koluuttamatta, lähestyiset ja ponnistuspaikat olivat kohdallaan, samaten laukan tempo. Naranja osoitti olevansa se unelmieni esteratsu jonka olen toivonutkin sen olevan, treeni sujui aivan liian nopeasti eikä 160cm ratakaan tuntunut miltään. Tammani toimi ja näytti, mitä osaa!

..ja pukitti minut alas loppu'käyntien' aikana. Noo, treeni oli sujunut hyvin, sehän paikkaa kaiken?

20.06.2013 Kengitys ja muuta kivaa
Naranja sai tänään uudet kengät. Kuten tavallista operaatioon ei ihan pikkuhetki riittänyt, tamma kun ei vahingossakaan ollut kunnolla. Kengittäjä (joka on muuten tajuttoman komea, grr!) mulkoili hevosta pahasti ja kirosi vähän joka väliin, minä koetin olla avuksi ja pitää Naranjan kurissa. Eihän siitä mitään tullut, kun matamini on mitä on, eikä se tosiasia, että kuolaan kengittäjää, auta asiaa. Toivottavasti herra suostuu vastaisuudessakin kengittämään Naranjan, mies on nimittäin kironnut elikkoani ensi kengityksestä lähtien. Ihme, että ylipäätänsä suostuu kenkäämään kiukkupersetammani (sama komistus kenkää Sohvinkin).

Muihin asioihin; Naranjalla on kasassa 53 estesijoitusta, wow. Tamma alkaa olla aika valmis paketti, ja olemmekin valmentautuneet muutamia kertoja esteillä. Aiomme jatkaa, valmentautuminen ei todellakaan tee pahaa meille, ja onhan se loistavaa preppausta ERJ Cupeja sekä laatuarvostelua varten. Ei meillä edelleenkään ole mitään kunnollista luottamussuhdetta, yhteispeli sentään toimii, kun sijoituksiakin on tullut. Naranja on upea tamma, jolla on kadehdittavan hyväkuntoiset hampaat ja ikävän terävät polvet.. Paikallinen terveyskeskus kiittää ja kumartaa.
Aktiivinen kilpaileminen on lopetettu, Naranjan kanssa valmentaudutaan vain Cupeja varten, tähtäämme toki sijoituksiin sielläkin ja haaveilen ERJ- ja HANN- laatuarvosteluista.

06.07.2013 Puomitreeni ja kuulumisia
Kiukkuperseneidilläni on kolme hienoa jälkeläistä, hyvin kisatuloksia, olemme valmentautuneet.. ja silti en edelleenkään uskalla ilmoittaa Naranjaa ERJ:n laatuarvosteluun. Odottelen Sohville täydet sijoitukset ja kenties muutama valmennus lisää, ehkä odottelen Naranjan isällekin sen ERJ-palkinto ja sitten..! Lähinnä minä pelkään, että Naranja ei käyttäydy ollenkaan ja hylätään siksi, että mokoma monottaa tuomaria rakennearvostelun aikana. Tammani on upea, siitä ei voi olla kovin montaa mieltä, Naranjan luonne vain.. Ei puhuta siitä. Minä ehkä pidän tammastani ja sen luonteesta, mutten oleta, että kaikki pitävät.

Toissapäiväisen estetreenin jäljiltä Naranjaa on verrytelty ja palauteltu huolellisesti, tänään oli vuorossa puomitreeni. Yllättäen Naranjaa ei paskan vertaa kiinnostanut, se vain kiukutteli harjaamisen ja varustamisen ajan ja sama meno jatkui kun kipusin selkään. Alkuverryttelyt olivat enemmänkin alkutappelut, kun koetin löytää yhteistä säveltä henkistä keskaria näyttävän ratsuni kanssa. Sinällään ihailtavaa, miten Naranja onnistuu kesken ravipätkien polkemaan jalkaansa.
Käyntiä ei - yllätys! - löytynyt, ravia oli nykivää ja hätäistä, laukka kehityskelpoista. Puomit kolisivat kerta toisensa jälkeen, kun Naranja ei yhtään kuunnellut minua tai katsonut mihin jalkansa asetti. En vain ymmärrä, miten tämä hevonen tekee kaikkensa 160cm esteradoilla ja sitten perustyöskentely ei meinaa onnistua ja on pelkkää haistattelua hevoselta minulle. Ainakaan Naranja ei pukittanut minua selästään, joten jotain kehitystä on tapahtunut, vaikkei yksikään puomiväli mennyt puhtaasti kun en saanut Naranjaa pidentämään tai lyhentämään askelta. Jes, voittajafiilis - not.

Koetin silitellä ja paijata Naranjaa ratsastuksen jälkeen, mutta tamma otti ja puraisi minua. Jäykkäkouristusrokotetta uusimaan..

11.07.2013 Varsahaaveita ja estetreeni
Omistuksessani on Naranjan ja usean muun hevosen lisäksi upea hannoverori London Snakebite LIN, josta olen kaavaillut sulhasta Naranjalle. Ori on vielä raakile, mutta kisaura on alkanut lupaavasti, ja eiköhän Naranjan menestys kompensoi jotain. Todennäköisesti varsa menee myyntiin jos sellaisen päädyn tekemään, minulla on kuitenkin Sohvi.

Treenailimme tänään esteitä, Naranjan pitää olla vedossa seuraavaa Cupia varten. Tamma olikin tänään mahtava, herkkä ja säpäkkä (vähän liiaksikin, lensin kolmesti selästä), ja 120cm rata oli naurettavan helppo. Hioimme lähestymisiä ja reittivalintoja, enkä löydä isommin paikattavaa Naranjan työskentelystä. Jättäisi pukittelun pois niin kaikki olisi hyvin! Naranjan laukka ja hyppytyyli ovat kyllä omiaan esteille, ja onhan meillä kisatuloksia todistamassa väitettäni. Tämän vireen kun saisi pidettyä Cupissakin yllä, niin sijoitus olisi askelta lähempänä, ehkä jopa voitto. Olisihan se komeaa päästä kunniakierrokselle sen suurimman muruni kanssa!

Naranja ei hionnut treenin aikana, mutta pesin sen silti. Tamma palkitsi vaivannäköni napakalla puraisulla, teki perkele reiän paitani hihaan. Ihana Naranja on silti, mitäs yhdestä (ylihinnoitellusta) paidasta.

22.07.2013 Estevalmennus ja APUA -- laatuarvostelu
narri piti meille tänään estevalmennuksen, jota ei voi kyllä millään muotoa kehua. Naranja onnistui nakkaamaan minut selästään muutamaan otteeseen jo alkuverkan aikana, meinaa kylkiä kolottaa ja odotan käsivarsiini mustelmia. Loppuvalmennus meni huonommin, kiukkuperseeni laukkasi hullun lailla tai pukitteli kuin rodeohärkä ja minä vain roikuin kyydissä. Ei voi paljoa kehua.

Olin aika murhamielialalla ja leuka rinnassa kiinni valmennuksen vuoksi, Naranja oli taas osoittanut, ettei pidä minusta. Kauhulla odotan Cupia..! Joskin suuremmalla kauhulla odotan ERJ:n laatuarvostelun tulosta, menin ja ilmoitin Naranjan seuraavaan tilaisuuteen ja minua pelottaa jo valmiiksi. Onhan Naranjalla näyttöjä eikä se aivan toivottoman näköinen ole, mutta kun luonne ja käytös ovat mitä ovat.. Melkein odotan, että tamma menee puremaan ja potkimaan tuomareita ja aiheuttamaan muutamankin kohtauksen arvostelutilaisuudessa.
Fiksumpi olisi jäänyt kotiin, mutta minä olen tyhmä. Sitä paitsi suku ja jälkeläiset korvaavat huonon käytöksen..! Korvaavathan?

10.08.2013 Treeniä, treeniä ja kuulumisia
Olimme tänään Taru Koivulan LOISTAVASSA estevalmennuksessa. Vaikka alku menikin vähän hankalasti (neiti ryykäsi kopista ulos ja riekkui menemään..) niin Naranja petrasi hurjasti, ja valmennus sujui hyvin. Minäkin sain paljon vinkkejä ratsastukseni parantamiseen, Taru onnistui hiomaan ongelmakohtiani ja neuvomaan sillä tavalla, että tajusin mitä tehdä ja parantaa. Olen erittäin tyytyväinen sekä tammaani, että valmentajaani, pitänee lähettää Tarulle kiitokseksi ruusukimppu tai jotain.

Naranjan kanssa on muutenkin sujunut hyvin. Olemme treenanneet Tarun ja narrin valmennusten välillä yksiksemme, ja minusta tuntuu, että olemme viimeinkin löytäneet yhteisen sävelen. Onhan se välillä vähän epävireinen, mutta mitä voi odottaa Naranjan kaltaselta hevoselta? Teräsmuorilla alkaa olla jo ikääkin, jo / vasta 19 vuotta, joten kaiketi ikä on tuonut tiettyä arvokkuutta ja sietokykyä. Maastoilusta ei tosin edelleenkään tule yhtikäs mitään, siinä lienee ristiretki jota en saa ikinä päätökseen. Se on kuitenkin pikkuvika muutoin niin upeassa tammassa, Naranja on hurmannut minut täysin jo aikoja sitten ja jatkaa ihastuttamistaan.
Tosin minun on pakko myöntää, että palatessamme valmennuksesta olin valmis laittamaan hevosen lihoiksi kun mokoma ryntäsi taas kopista ulos ja karkasi. Tähän kohtaa voi asettaa pitkän litanian kirosanoja... Naranjaa saikin metsästää puoli tuntia, ja ei kun taluttelemaan teräsmuoria, ettei mokoma mene jumiin.

23.08.2013 Uunituore ERJ-I sun muuta
VRL-12701: hann-t. Naranja Woods VH13-011-0091
4 + 50 + 30 + 15 + 10 = 109p. ERJ-I


Olen niin ylpeä, ettei mitään rajaa! Minun oma kiukkuperseinen rakkauspakkaukseni (ja minä kun luulin, etten lässyttäisi vaikka mikä olisi..) meni ja kiskoi hyvät pisteet eikä edes monottanut ensimmäistäkään tuomaria. Tätä ollaan jännitetty ja odotettu! Seuraava etappi onkin laittaa Sohvi kuntoon, olisipa komeaa saada sekä emälle, tyttärelle (ja myöhemmin tyttärentyttärelle) kaikille ERJ-I.

ERJ-palkintoleijumiseni sai minut huikentelevaiseksi ja uhkarohkeaksi, joten lähdimme Naranjan kanssa metsään kävelylle. Minulla ei ollut aikomustakaan mennä selkään, en luota hevoseeni niin paljon, mutruhuuleni oli tiukasti liinassa ja tarkoitus oli kävellä, olkoonkin, ettei Naranja sellaista askellajia tunnista tai hallitse.
Naranja ei yrittänytkään käyttäytyä, se 'säikkyi' vähän joka asiaa ja koetti riuhtoa itsensä irti. Tie millä Rambolta lainassa olevilla lihaksilla minä pidin Naranjan aisoissa sen reilu puoli tuntia minkä metsässä kävelimme, mutta tamma pysyi kuitenkin lapasessa eikä päässyt karkuun. Minulla oli melkoinen voittajafiilis sen jälkeen, vaikka en taida koskaan päästä tekemään maastoretkiä ratsain niin ainakin taluttaminen on helpottunut. Tai sitten minun habani kasvanut.

Seuraava etappi lienee HANN-laatuarvostelu, jos uskallan viedä Naranjan sinne. Olisi vähän turhan paljon toivottu, että tammani osaisi käyttäytyä kahdessa laatuarvostelussa peräjälkeen. Vaan eihän sitä toisaalta tiedä, jollen jänistä niin käymme kokeilemassa.
Naranjani on upea, se saa paistatella päivää tarhassaan kaikessa rauhassa, treenaaminen ja Cup-valmistautuminen saavat odottaa huomiseen.

30.08.2013 Tätä mihinkään laatuarvosteluihin viedä
Perkele tämän elikon kanssa! Tarkoituksenani oli hioa pohkeenväistöjä ja siirtymisiä, mutta Naranjaa ei taas vaihteeksi kiinnostanut lainkaan. Hannoverini kulki kuin täi tervassa, piti korvansa luimussa ja muutamaan kertaan potkaisi maneesin seinää, kun tarpeeksi lähelle mentiin. Pohkeenväistöstä ei tullut niin mitään, mutta Naranja kyllä väisteli pohjettani kaiken taitonsa mukaan. Tammaa ei huvittanut tehdä mitään, mokoma vain jumitti paikoillaan. Laukannostotkin olivat yhtä tuskaa, eikä Naranja edes pukitellut. Suurin osa ajasta meni joko täydelliseen jumittamiseen tai kiemurtelemiseen, joka tähtäsi täydelliseen toimimattomuuteen.
Kyllä me reilu tunnin väänsimme kättä siitä, kuka komentaa ja ketä totellaan. Olen huono hevosenomistaja, mutta minulle ei ainakaan selvennyt, kumpi tässä nyt meni ja voitti..

Huomenna otetaan uusiksi, sama ohjelma, parempi menestys, kiitos! Naranja oli yksi hapannaamainen muuli, kun harjasin sitä, eikä se piristynyt lainkaan tarhaan päästessään. Olkoonkin, ettei tämän kanssa aina suju ja välillä mietin, miksi jaksan, niin Naranja on minun ihanani enkä aio luovuttaa sen kanssa. Paitsi ehkä niiden laatuarvostelujen suhteen..

09.09.2013 Sianselkiä sikapossulla
Erikoisestetreeniä! Muutamina viime päivinä koulutreenit Naranjan kanssa ovat menneet aika hyvin, ja olin luottavaisin mielin estetreenin suhteen. Tamma on muutenkin esteillä paremp kuin sileätreenissä, joten mikäs tässä on ratsastellessa.
Olin kasannut pystyjen ja okserien seuraksi pari sianselkää, noita hivenen erikoisempia esteitä ei olekaan hetkeen hypätty. Ennen ensimmäistäkään verryttelyhyppyä Naranja alkoi täydeksi siaksi, hannover vain puski lapa edellä sinne tänne, puri kuolainta ja oli täysin kuuro jokaiselle avulle. Voin kertoa, että raippa ja kannukset olivat tänään ystäviäni..
Verryttelyissä meni aikaa, ja verkkahyppyjen kohdalla meinasi usko loppua - aivan kuin tämä koni ei olisi koskaan hypännyt! Liian läheltä lähtevät pystyhypyt järkyttävällä ilmavaralla, tahtirikkoja ja kaahausta.. Kiitos Naranja, kiitos.

Sain kuin sainkin Naranjaan jotain rotia, verryttelyhyppyihin tuli vähän pyöryttä ja laukan tahti parantui. Totesin kuitenkin, että sianselät sun muut treeniesteet saivat olla metrissä. narri jupisi itsekseen kun laski esteitä, jotain hän mutisi turhasta työstä.
Turhasta työstä minäkin jupisin - kaikki se vaiva Naranjan kanssa, ja sitten se ei edes näy missään! Miten tämäkin on ERJ-palkittu.. Treenimme meni aivan pipariksi, meno oli tasan samanlaista kuin verryttelyn aikana, eivätkä ne muutamat hyvät pätkät paljoa lohduttaneet. Loppuverryttelyissä Naranja oli niin hienoa, niin hienoa, tamma vastasi apuihin nätisti ja esitteli parhaita puoliaan minkä kerkesi. Mikä - sikapossu - saatana.

14.09.2013 Mamman kultamussukkainen
Naranjalla on tänään vapaapäivä, ja minä käytin sen testailemalla tänään postiin saapuneita varusteita mussukalleni. On se kumma, miten tällekin tammalle lässyttää heti, kun pitää vapaata ratsastamisesta.. Hannoverini ei ollut erikoisen iloinen, kun laitoin sen käytävälle seisomaan, harjasin ja aloin testailla jokaista hihnaa, remmia, satulahuopia, loimia ja kaikkea muuta, mitä meninkään ostamaan. Mätsäävä setti (korvahuput - satulahuopa - pintelit) koulutreeniä varten, parit uudet suitset (edelliset tekevät kuolemaa) ja useammat varaohjat, ties mitn monet huovat ja parit suojat.. Loimia en ala edes luetella. Suurin osa näistäkin vermeistä on kyllä yhteiskäytössä Sohvin ja Even kanssa, tammat kun ovat aika lailla saman kokoisia ja saman väriset huovat passaavat kaikille.

Huomenna uudet, tummansiniset kouluvermeet pääsevät testiin. Aion treenata Naranjan kanssa pätkiä helppo B -kouluohjelmista, kenties myös helppo A -ohjelmista. Ei tämä mikään kouluelikko ole, vaikka liikkeet hallitseekin, se on selvää.
Naranjalle ei voinut kuin nauraa, kun vein tamman takaisin tarhaan. Tamma alkoi saman tien revitellä pukkilaukkashow'n merkeissä, kun pääsi irti, hyvä kun ehdin tarhan porttia sulkea. Mannekiinin ura ei selkeästikään ole Naranjan seuraava urasuuntaus.

08.04.2015 Pitkästä aikaa raapustelua tähänkin pölyiseen opukseen
Mihin, mihin aika on oikein kadonnut?! Naranja, oma hapannaamatammuskani, on ollut minulla herra ties miten pitkään. Tamma tuntuu jollain tasolla, jos ei nyt kiintyneen, niin ainakin tykästyneen minuun. Tai sitten ikä on tehnyt tehtävänsä, ja lohikäärmemuori on lauhtumaan päin..

En ole pitkiin, pitkiin aikoihin kirjoittanut tamman päiväkirjaan mitään. Uutisia olisi kyllä ollut, varsoista niiden menestykseen, itkua, kiroamista ja onnen hetkiä kotosalla, mutta kirjoittaminen on jäänyt. Osin se voi johtua siitä, että mitä enemmän päiväkirjaa kirjoittaisin, sitä todellisemmaksi tammani ikääntyminen kävisi. Naranja on hevonen, josta ei haluaisi päästää irti, niin uskomatonta kuin se onkin. Onneksi ratsuni on edelleen hyvissä voimissa ja suht kiukkuinen, joten minun ei tarvitse hetkeen vaivata päätäni sillä, että minun pitäisi päästää rakas ystävä ja vihollinen viimeiselle reissulleen.
Meillä on Naranjan kanssa pitkä historia. Tamma ei ole ollut minulla varsasta asti, mutta ei se mitään. Minulla möllöttää pihalla ruunikkoni tammavarsa ja sen tammavarsa, kaikki kolme kovastikin aikuiseksi ehtineitä estekilpureita. On ollut upeaa kasvattaa Naranjan tytär aikuiseksi, kisata sillä menestyksekkäästi ja tehdä seuraava sukupolvi – ja huomata sen olevan askel lähemmäs Naranjaa, tammaa, josta tämä puoliverivillitys lähti.

Teräsmuorilla ei enää juuri hypätä, jotain pientä silloin tällöin. En halua riskeerata Naranjan selkää tai kinttuja, vaikka muori onkin loistavassa kunnossa. Vanha hevonen on kuitenkin vanha hevonen. Pitkät maastoretket olisivat se, mitä haluaisin harrastaa vanhukseni kanssa, mutta vielä mitä.. Naranja ei edelleenkään ole puskailun perään, joten sinne meni sekin. Peltorallittelu kyllä kelpaa (ja saa ruunikon paiskomaan sellaisia pukkeja, että minä lennän yhdeksällä kerralla kymmenestä selästä..).
Naranjalla on edessä vielä pari näytön paikkaa. Olen edelleen viemässä rakastani YLA:n tuomareiden eteen. Hannoverlaatuarvostelu taitaa jäädä, laitos on ilmeisesti ollut pidemmän aikaa jäässä. Jos se sattuu aktivoitumaan, viem lohikäärmeeni senkin laitoksen kinkereihin.

Toivon, että minulla ja Naranjalla on vielä yhteistä aikaa jäljellä. Toivon myös, että kun on aika päästää rakkaani viimeiselle matkalleen, olen tehnyt päätöksen ennen kuin aika saa lohikäärmeen kiinni ja tuo mukanaan vaivoja ja kipuja.
Minun Naranjani ansaitsee arvokkaan lopun, kun sen aika koittaa.virtuaalihevonen, a sim game horse
Ulkoasun © Hanna K. / narri