pe rus lai na us.


kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan. virtuaalihevonen, a sim-game horse
Limelike Zandra "Sitruuna" VH13-017-0551
kasv. Milja, Fiktio, om. narri (VRL-06046)
minishetlanninponitamma, 85cm voikonpäistärikkö
15.09.2013, 14v* asuu Pirunportissa, hoitajana Lissu T.
pihan valtiatar (valjakko) vaativa / irto 70cm

*ikääntyy satunnaisesti, 4v 06.10.2013

25.10.2013 Pikku Sitruunainen osallistui ponitammojen kantakirjaustilaisuuteen ja siitä tuli KTK-III. Olen todella ylpeä pikkuisesta pihankoristeestani!


kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.

Mää näytän hyvältä ja tiedän et sä tiedät sen.

Sitruuna ostettiin ihan puhtaasti pihankoristeeksi. Olin Lissun kanssa shetlanninponien rotunäyttelyissä, mikä oli tietenkin virhe kun sieltä tarttui mukaan ponikuume. Minun oli muutenkin tarkoitus aidata Pirunportin pihapiiri, josko sillä saisi hillittyä karanneiden hevosten menoa, joten sama tehdä siihen aitaan yksi alapiena lisää ja pitää shetlanninponi lukittuna pihaan. Niinpä päätin ostaa oman pikku shetlanninponitamman, joka saisi valloittaa pihan samaan tapaan kuin joillain talleilla on koira pihalla.

Sitruuna on vammainen kääpiövarsa, molemmat vanhemmat ovat täysikokoisia ja neiti itse päätti jäädä minikokoiseksi. Kai se on sitä naisen itsenäisyyttä! Oli mitä oli, tamma on aivan syötävän suloinen vaaleankeltainen pallero, todellinen neitokainen. Jo varsana on käynyt selväksi, että Sitruuna tuntee oman arvonsa ja on tyttö ja häntä tulee sellaisen myös kohdella. Vaikka Sitruunalla on tallissa oma karsina, jonne se saa kopsutella täysin vapaasti (paitsi talvisin kun tallin ovi on kiinni) se tuntuu viihtyvän erinomaisen hyvin vartioimassa pihaa ja syömässä kukkapenkeistäni. Ei sillä, että jotain yrittäisin niissä kasvattaa, kun pihaa hallitsee ahne ponitamma. Sitruuna pitää linjoistaan huolta tasapainoisella ruohopitoisella ruokavaliolla sekä juoksemalla silloin tällöin hullun lailla ympäri pihaa.

Vaikka ponilla ei sen kummempaa käyttötarkoitusta olekaan se sopii mainioksi lisäksi Pirunportin kirjavaa joukkoa ja on erittäin sopiva maskotti. Soma kuin mikä, mutta melkoinen riiviö ja rauhanhäiritsijä. Sitruunaa ei voi kuin kehua, se on kuin tehty maskotiksi tähän pikkutalliin eikä ole varmasti lähdössä kulumallakaan asumaan muualle.


kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.

Mä oon erittäin hyvä, ellen täydellinen.

Sitruuna on se lähes kliseinen joka tallilta löytyvä shetlanninponi, jonka egolla kaataisi vaikka brontosauruksen. Tamma on omasta mielestään ainakin pari metriä korkea ja menee komentelemaan jokaista, joka siihen sanoo poikkipuolisen sanan. Hän on sitä paitsi tyttö, joten hänen ei tarvitse muutenkaan tehdä mitä muut sanovat vaan muut tekevät kuten hän sanoo. Sitruuna on myös huomion- ja hellyydenkipeä pikkuneiti, joka rakastaa huomion keskipisteenä oloa ja nauttii siitä täysin rinnoin. Ja kun ei saa huomiota, vetää turvan mutruun ja tekee pahojaan. Ponin kanssa rajojen ja rakkauden tasapainon ylläpitäminen on vaikeaa, joten sen kanssa on lakattu yrittämästä. Tamma on pihalla riesa ja kiusankappale, sillä se haluaisi aina kaiken huomion, joka muille hevosille menee. Sitruuna ärsyttääkin häpeilemättä kaikkia hevosia, jotka eksyvät tarhan aidalle notkumaan niin, että poni niitä yltää kiusaamaan - vain Reivi jätetään rauhaan orin pitäessä ehdotonta pomon paikkaa.

hoi to lai na us.

Sitruuna on haliponi. Vaikka se onkin ehdottomasti tyttö ja sellaisena sitä tulee kohdella, ennen kaikkea tamma on huomionkipeä, seurallinen pikkuprinsessa joka rakastaa rakkautta. Sitruuna voisi maata vaikka koko päivän rapsutettavana ja se epäilemättä onkin sen unelma. Joka kerta pihalla kävellessä - ellei tamma ole tekemässä pahojaan - vanavedessä seuraa pieni keltainen pallero, joka tulee tuuppimaan turvallaan kättä. Vaikka Sitruuna osaa olla hirvittävä riiviö, syödä kukat, aidat ja loimet, ärsyttää muita hevosia ja kiusata eläimiä - koiria ei kannta Pirunporttiin tuoda, sillä tamma ajattaa niitä kaiken aikaa - se on varsin hyväkäytöksinen poni ihmisseurassa. Sitruuna ei pure eikä potki, se saattaa näykätä, jos sitä harjaa liian lujaa tai aiheuttaa sille muuten epämukavaa oloa ja puraista kunnolla, jos varoitusta ei usko. Mutta ilman syytä tamma ei koskaan esittele hammaskalustoaan. Sitruuna on aina seurallinen ja pirteä poni, kun joku sille osoittaa huomiotaan. Kaikki hoitaminen on sen mielestä hyvästä aina harjauksesta epämukavampiinkin toimenpiteisiin, nekin tamma sietää kunhan se suoritetaan asiaankuuluvasti kuten prinsessalle. Mitä enemmän huomioit Sitruunaa, sen tyytyväisempi se on.

Koska tamma on myös opetettu ajolle ja se silloin tällöin jopa kilpailee valjakkoajon parissa, sitä täytyy tietenkin myös harjoitella ponin kanssa. Sitruuna on varsin mallikelpoinen ajoponi, joskin sillä on toisinaan omia tyttömielipiteitään eri asioista. Ensinnäkin prinsessaista ei sovi komentaa vaan pitää pyytää nätisti. Toisekseen täytyy katsoa, mihin koettaa tammaa ohjastaa, jotta se ei joudu itse kiertämään yhtäkään kuralätäkköä tai muuten epäilyttävää kohtaa. Perusoletukselta Sitruuna on kuitenkin oikein mukava ja herkkä ajoponi, joka toimii hyvin kunhan kuski vain osaa jotain. Aloittelevia ohjastajia tamma vedättää ihan kuus-nolla, eikä varmasti vaivaudu edes kävelemään kunnolla. Kun osaa jotain ja muistaa pyytää Sitruunalta nätisti, se toimii oikein hyvin kärryjen edessä ja pitää hommastaan.

Mee sen luokse - tuhlaa ja juokse.

i. VIR MVA Ch Edenelle Xander
KTK-II, SHLA-II
she, mkm, 104cm
ii. Ch Edenelle Riggins
she, prtkrj, 104cm
iii. Edenelle Socrates
she, rn, 100cm
iie. Vacanze v. Arwyn
KTK-III
she, rtkrj, 103cm
ie. Ch Frein Xena
YLA2
she, m, 101cm
iei. Edenelle Cirocco
she, mrn, 100cm
iee. Frein Adelaiche
she, m, 99cm
e. VIR MVA Ch CW Likufanele
KTK-II, VVJ-III
she, rnvkk, 95cm
ei. CW Trip Hop
she, rnvkk, 93cm
eii. CW Downthe Island
VVJ-I
she, vkk, 88cm
eie. Viljamäen Ärla
she, m, 104cm
ee. CW Selmasongs
she, m, 104cm
eei. CW Sparkling Rebellion
she, m, 100cm
eee. CW Lakbay Diva
she, mrn, 102cm

Etsin kundii tiukkavartaloista, joka itseään trimmaa.

s. 16.12.2013 she-t. Neilikka, i. Päivärinteen Niilo, om. Crystal
s. 11.11.2014 she-o. Limelove Toyboy, i. Vaapukan Benjey, om. Lissu T. VRL-12701

ki sa lai na us.

Sitruuna kilpailee porrastettuja luokkia valjakkoajossa, ajantasainen ominaisuuspistemäärä löytyy VH-profiilista jonne linkki tamman perustiedoissa. Tässä vain satunnaisten kisojen sijoitukset lukuunottamatta tarinakisoja (tarinat löytyvät päiväkirjasta sivun alalaidasta), joiden sijoitukset kursivoituna ja voitot lihavoituna.

Kalenteri:
Tarinakisat

Jos oot liian tavallinen häipyy tyttö täydellinen.

Sitruunan kanssa käydään mielen- ja taitojenpiristykseksi välillä valmentautumassa valjakkoajossa, mutta tavoitteellisuus jätetään kotiin. Samasta lootikosta voit löytää myös Sitruunan päiväkirjan, jonne turinoidaan, jos turinoidaan ja jonne sijoitetaan myös tarinakisaosallistumiset.

Valmennukset ja päiväkirja:

16.10.2013 Valjakkovalmennus, valmensi Lissu T.
En muista nauraneeni koskaan niin paljoa kuin tänään katsellessani valmennettaviani, narria ja kaunista kermanväristä minishetlanninponitammaa. Sitruuna sipsutteli nätisti vaunujen edessä ja toimi hyvin, kunhan narri ei turhan roisisti ohjastanut. Alkuverryttelyt menivät varsin mallikkaasti valmentajan nauruntyrskähtelyistä huolimatta.

Olin kasannut kartioista ja puomeista tarkkuusradan kentälle, jota valjakko lähti suorittamaan. Esteiden väli oli puoli metriä leveämpi kuin kärryjen rengasväli, joten ensimmäinen suorituskerta ei ollut mitenkään haastava. Sitruuna sipsutti pientä töppöjalkaraviaan narrin ohjastaessa tammaansa esteiden välistä. Jokaisella suorituskerralla pienensin väliä. Välien ollessä 30cm kärrynleveyttä leveämmät muutama kartio lähti valjakon matkaan turhan tiukan kurvin vuoksi, muutoin ei huomautettavaa. Sitruuna polki jalkaansa parin roisimman kääntökäskyn vuoksi, sen suurempia protesteja ei (ihme kyllä) ponilta nähty.

Varsin tavanomainen, perus tekniikkatreeni. Isompia vikoja ei löytynyt, kunhan narri vain keskittyy ajamiseen tosissaan eikä luota siihen, että "kyllä ne kartiot pystyssä pysyvät!" niin hyvin menee. Sitruuna on pikku prinsessa, sekin on hyvä muistaa, mutten näe mitään estettä kisamenestykselle.

18.02.2014 Agilityvalmennus, valmensi Suvi.
Valmennuksen aluksi Lissu ja Sitruuna ravailivat aikansa maneesissa. Poni ollessa pieni Lissu pääsi helpolla ja sai vain kävellä. Määräsinkin myös taluttajan lämmittelemään ja Sitruuna pääsi laukkaamaankin Lissun juostessa pari lyhyttä sivua. Pujotteluun poni meni uteliaasti tutkien. Ensin koetettiin käynnissä ja Sitruuna suoritti tehtävän hienosti. Ravissa poni olisi mielummin kipitellyt Lissun kanssa kuin kierrellyt tötsät ja tämän seurauksena muutama kaatui. Suunta pikkuiselle pystyesteelle ja sen yli mentiinkin vauhdilla. Pressu oli pikkuponin mielestä melko mielenkiintoinen eikä lainkaan pelottava. Sitruuna olisi mieluusti maistanut, kuopinut ja varmasti vaikka sukeltanut mokoman kapistuksen alle. Tehtävässä meni valtavasti aikaa sillä Sitruuna ei millään olisi jättänyt pressua rauhaan. Lopulta Lissu sai raahattua ponin lavan luokse. Poni kiipesi ylös tasolle niin tottuneesti että epäilen vahvasti ponin joskus treenanneen tätä talon portailla.. Loppuun Sitruuna sai paljon kehuja suoritettuaan radan hyvin ja aivan valmennusken lopuksi oni pääsikin vielä tutkimaan sitä pressua.

kaikki materiaali sivuilla ellei toisin mainita © narri