Edes joku tolkku pitää olla, sanoi hoitaja kun hullua elvytti.


Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan. virtuaalihevonen, a sim-game horse
Moon Selevä "Levä" VH16-018-2070
kasv. Moondance, om. narri (VRL-06046)
suomenpienhevostamma, 148cm vaaleanruunikko, jhkn
25.08.2016, 5v* asuu Pirunportissa
yleisratsu he A / 100cm / 90cm

*ikääntyy satunnaisesti, 4v 22.09.2016

15.03.2017 Levä kävi nappaamassa suomenhevoskantakirjasta R-suunnan palkinnon KTK-III pistein 69.

Viinissä on totuus, valheet ovat etiketissä.

Jos puhutaan täysin totta, Levä oli känniostos. Juhannuksen vietto kavereiden kanssa aiheuttaa joskus hukkumiskuolemia, joskus rahanmenoa, joku taas ostaa hevosen. Että sillä lailla. Kasvattajalle ei sentään tullut humalassa soiteltua, mutta kavereiden kanssa tuli todettua pienessä sievässä, että ihan paras idea on katsella jotain kivoja tammoja ja oreja ja sitten ottaa ylös kiva yhdistelmä ja antaa sen nimeksi Selevä. Koska vesiselviähän tässä oltiin ja silleen.

Valitettavasti ajatus ei hautautunut seuraavan aamun krapulaan, vaan kasvattajalle tuli naputeltua ihan selkeä viesti (muistiinpanoissahan luki vasrra Klukurin Litlatähti ja Kassiliina) tilausvarsasta. Onneksi tämä sopi, ja kun Kaisliina oli sopivassa vaiheessa kiimaa, se astutettiin Iltatähdellä. Tai siis Iltiksellä, nauroimme katketaksemme orin lempinimelle juhannusiltana. Varsaa jäätiin odottelemaan rennoin mielin, kun joku muu kerrankin hoiti kaikki hommat sen suhteen. Ei tarvinnut tuijottaa naama harmaana tamman mahaa ja miettiä, koska se luo varsansa. Minkä lisäksi Kaisliina päätti varsoa reilusti ennen laskettua aikaa pienen ruunikon tammavarsan, joten en oikeastaan edes ehtinyt aloittaa jännittämistä kun varsa olikin jo syntynyt.

Moon Selevä eli Levä oli jo varsana rento ja reipas, mutta kyllä sen naamasta näki ettei järjen valo paljoa pääse loistamaan. Pikkuinen oli mitä hyväntahtoisin hevonen, helppo opettaa, kaikki käy -tyyppi kuten emänsäkin, mutta sen aivokapasiteetti taisi jäädä sinne Iltiksen tasolle. No, ainakaan tämä ei pääse jallittamaan käsittelijäänsä.

Ei ole muuta sivistystä saanut kuin rokotuksen.

Kuten aikaisemmin jo tuli todettua, Levä ei todellakaan ole se järjen jättiläinen ja sen vintti on ollut pimeänä syntymästä saakka. Hyväntahtoinen, kiltti, nöyrä ja yhteistyöhaluinen kuin mikä se on, sille käy kaikki eikä sen opettaminen ole koskaan ollut mikään ylitsepääsemätön ongelma, mutta kaikki ajatustyötä vaativa menee Levältä komeasti yli hilseen. No, oikeastaan sen opettaminenkin on ollut vähän kaksipiippuinen juttu - toisaalta tamma haluaa yli kaiken miellyttää ja tehdä oikein, toisaalta aina se ei vain tajua mitä siltä halutaan. Levän kanssa on kuitenkin äärimmäisen helppo toimia, kunhan muistaa, ettei oleta sen käsityskyvyltä liikoja ja antaa sille tarpeeksi aikaa prosessoida uusia asioita.

Levää voi hoitaa vaikka keskellä pihaa irrallaan, ilman päitsiä eikä tamma astu askeltakaan mihinkään suuntaan. Se on niin simppeli ja kiltti käsiteltävä kuin hevonen nyt vain voi ylipäätään olla, ja jos johonkin hevoseen voi luottaa lähes täysin, se on Levä. Tamma on seurallinen, nauttii harjauksesta ja rapsutuksista täysin rinnoin, mutta ei ota itseensä vaikka hoito olisi luokkaa pikaisesti pölyt satulan alta ja menoksi. Se nostaa kaviot todella nätisti eikä kisko niitä mihinkään, ei pullistele tai pyöri satuloidessa ja kuolaimet se ottaa itsekseen suuhun, kun niitä sille tarjoaa. Levä on se täydellinen lastenvahti, seuranpitäjä, hyvänmielenkaveri, heppakerho-osallistuja, hoitoponipistehevonen... Mitä vain keksii tammalle, se sujuu. Kengittäjä kehuu ruunikkoa mainioksi kengättäväksi, se kun seisoo kärsivällisesti kolmella kintulla vaikka huomiseen asti, eläinlääkärin ei tarvitse koskaan kaivella ylimääräistä rauhoitetta salkusta. Levä ei ehkä aina tykkää toimenpiteistä, mutta se vain painaa korvat luimuun, silmät kiinni ja odottaa, että ikävät asiat saadaan alta pois.

Kuten isänsäkin, Levä kävelee sinne mihin nassukka osoittaa, eikä mihinkään muualle. Jos pää osoittaa kukkapuskaan, tamma menee kukkapuskaan, jos pää osoittaa tallin seinään, voit olla varma, että ainakin turpa ottaa kiinni siihen seinään. Se tekee Levästä mitä simppeleimmän talutettavan tilanteessa kuin tilanteessa, sen kuin pidät huolen siitä, että ohjaat tamman oikeaan osoitteeseen ja se menee sinne. Menisi se sinne ilman talutintakin. Vähemmän yllättäen Levä menee myös traikkuun tai rekkaan vailla mitään ongelmia ja on tyytyväinen matkustaja. Niin kauan ainakin, kun ruokaa on saatavilla, ilman heinäverkkoa tamma kuopii tiensä Kiinaan.

Levä on oikein kiva ratsastaa, kunhan vain muistaa sen rajallisen kapasiteetin ymmärtää asioita. Uuden opettaminen sille ei suju samalla, kun kerrataan vanhaa, vaan sille pitää kädestä (tai kaviosta) pitäen ensin esitellä uusi asia monta kertaa, sitten antaa sen miettiä asiaa rauhassa ja mielellään täysin vapaalla. Sitten Levä on valmis tekemään sitä uutta asiaa muiden juttujen joukossa. Selkeät ja jämäkät avut ovat aina tarpeen tammalla ratsastaessa, pieni vihjailu ei sille auta, eikä oikeastaan herkkä istunnalla ratsastuskaan. Kyllä Levä avut huomaa, mutta se sekoittaa ne niihin tahattomiin painon muutoksiin, joita nyt väkisinkin jokaiselle tulee ellei ole kivestä veistetty. Niinpä tammaa kannattaa ratsastaa jokseenkin samaan tapaan kuin nuorta hevosta - selkeästi, kenties välillä jopa hieman liioitellen jotta se varmasti ymmärtää.
Monipuolinen treenin on myrkkyä Levälle, koska se ei ehdi vaihtaa ajatustaan tarpeeksi nopeasti. Sen kanssa kannattaa keskittyä hiomaan aina yhtä tai kahta asiaa per kerta ja jättää kouluradat koulukisoihin. Tamma on äärettömän nöyrä, kuuliainen ja yhteistyöhaluinen eli sen puolesta ongelmaa ei ole - ja esimerkiksi Levän lisätyt askellajit ovat oikein kivaa katseltavaa ja ratsastettavaa. Vähänkään aivojumppaa vaativat hommat (kuten vaikkapa pohkeenväistö) tuottavat välillä harmaita hiuksia, Levä kyllä osaa ne, ja suoritutuu niistä, mutta ei aina ihan sujuvasti.

On onni, että Levällä on hyvä ja pehmeä hyppytyyli, se saisi kyllä olla nopeampi koska välillä tuntuu, että se unelmoi esteen päällä aivan liian kauan, mutta perusasiat tekniikassa ovat kunnossa. Tamma ei nimittäin ymmärrä ponnistuspaikkoja eikä kieltämisen logiikkaa. Se ei koskaan kiellä tai juokse ohi, ja ei koskaan tarkoittaa oikeasti ei koskaan. Levä menee esteen sekaan, jos paikka on huono tai lähestyminen liian vino. Niinpä ratsastajan täytyykin pitää jokainen askel kontrollissa ja vaikka sitten kääntää tamma esteestä ohi, jos näkee että paikka on toivoton - Levä ei sitä tee. Se on kuitenkin kuuliainen, reipas ja helppo kontrolloida, joten sinällään ongelmaa ei ole - ei se turhaan kipitä esteen sekaan, jos ratsastaja ei sitä siltä pyydä.

Simppeleistä simppelein kisakaveri. Levä on käsihevosalueella oma yksinkertainen itsensä, vaikka kaikki muut hevoset pääsisivät irti ja laukkaisivat suuna päänä ympäriinsä, tamma pysyy taluttajansa kanssa rauhassa kuin viilipytty. Sitä ei haittaa jabaelämä sitten ollenkaan, se on vain kiinnostunut kaikista erilaisista kavereista joita ympärillä näkyy - huisin hauskaa olla poissa tutuista kotimaisemista! Verkassa Levä keskittyy vain omaan tekemiseensä, koska se haluaa miellyttää eikä sillä riitä ajatus keskittyä mihinkään muuhun kuin ratsastajaansa. Mikä on tietysti ratsastajan kannalta oikein mukava juttu. Koska Levä keskittyy aina sataprosenttisesti vain siihen, mitä siltä pyydetään, on se tasaisen hyvä radallakin. Kouluradat ovat sille toki melko haastavia, koska asioita täytyy tehdä monta nopeassa rytmissä, mutta tukevan ja kannustavan ratsastajan kanssa sekin onnistuu.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

i. Kulkurin Iltatähti
KTK-III
sph, m, 143cm
ii. Jalavan Kulkija
evm, sph, trt, 147cm
iii. Kuningas Mammona
evm, sph, prt, 148cm
iie. Raja-Ilona
evm, sph, trn, 144cm
ie. Kuusman Tähti
evm, sph, rn, 143cm
iei. Tähdenlento
evm, sph, rtkm, 145cm
iee. Sinivalo
evm, sph, prn, 142cm
e. Kaisliina
sh, rnvkk, 162cm
ei. Iltatango
evm, sh, rnvkk, 165cm
eii. Timitri
evm, sh, rnvkk, 165cm
eie. Illantuike
evm, sh, trn, 160cm
ee. Hämykaisla
evm, sh, vkk, 158cm
eei. Hämärällä
evm, sh, m, 160cm
eee. Kaislahilpi
evm, sh, vkk, 154cm

Laita lapsi asialle, mene itse perässä.

Syntynyt Varsan nimi Isä Omistaja
00.00.0000 sh-o/t. Nimi i. Nimi om. Nimi

Tyvestä puuhun noustaan, latvasta lentoon lähdetään.

Levä kilpailee koulu- ja esteratsastuksessa, lisäksi pyörimme näyttelyissä esiintymässä lähes eduksemme. Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset lukuunottamatta tarinakisoja, joiden sijoitukset merkitään kursivoituna, voitot lihavoituna. Tarinat löytyvät päiväkirjasta sivun alalaidasta.

Kisat:
KRJ Kouluratsastus
0 sijoitusta joista 0voittoa
00.00.2014 Paikka luokka 0/00
00.00.2014 Paikka luokka 0/00

ERJ Esteratsastus
0 sijoitusta joista 0voittoa
00.00.2014 Paikka luokka 0/00
00.00.2014 Paikka luokka 0/00

VSR:n alaiset
0 sijoitusta joista 0voittoa
00.00.2014 Paikka luokka 0/00
00.00.2014 Paikka luokka 0/00

Rahan puutteessa on moni köyhynyt.

Levää valmennetaan minkä ehditään.

Valmennukset:

24.11.2016 Kouluvalmennus, valmensi Pierre
Levä-tamma ei ollut mikään sopusuhtaisimman näköinen hevonen ison päänsä, lyhyen kaulansa ja pitkien koipiensa kanssa, mutta herran jestas miten tamma liiteli ravissa ympäri kenttää! Tammaa verryteltiin hyvää vauhtia saapuessani kentän laidalle, johon jäin hetkeksi seuraamaan ratsukon yhteistyötä. Tamma vaikutti hevoselta, jota oli hyvin simppeli ratsastaa; kunhan vain muistaa selkeät avut ja muistaa kertoa hyvissä ajoin, mitä siltä odotetaan. Näppärästi liikkuva pienhevonen teki minuun lähtemättömän vaikutuksen heti lämmittelyjen aikana, joten odotin kovasti ratsukon näkemistä tehtävieni kimpussa. Koska tahdoin nähdä hevosen liikkeitä niiden koko skaalassa, harjoittelisimme tänään lisättyjä ja koottuja askellajeja.

Aloitimme luonnollisesti käynnillä, jonka myötä Levä saisi jutun jujusta kiinni. Tamman käynti ei ollut ainakaan tänään yhtä vahva kuin sen ravi, vaan lisätyssä käynnissä sen liikkeet olivat passahtavia ja kootussa puolestaan huonosti ylöspäin suuntautuvia. Tammasta kuitenkin huomasi, että se yritti tosissaan tehdä mitä käskettiin, ja kun passikäynti saatiin kitkettyä pois, oli ratsukko mielestäni valmis siirtymään ravityöskentelyyn. Ravin tuoma energia näkyi heti ratsukon suorituksessa ja vaikka ratsastaja vähän liioittelikin antamiaan apuja saadakseen hevosen varmasti ymmärtämään, mitä siltä pyydetään, näytti yhteistyö hyvältä ja sujuvalta. Levä työskenteli tehokkaasti takapäällään kootussa ravissa ja lisätyssä ravissa ratsastaja antoi sille hyvin tilaa venyttää kaulaansa, jolloin ratsu sai enemmän työskentelytilaa lavoille ja venytettyä etujalkojen liikettä äärimmilleen.

Tässä kohtaa pidimme pienen paussin ja Levä pääsi jolkottelemaan ympäri kenttää vapailla ohjilla, minkä tamma käytti heti hyväkseen venyttäen kaulaansa oikein antaumuksella ja kävellen pitkillä, rennoilla liikkeillä. Tauon jälkeen ratsukko jatkoi tähän mennessä varsin hyvän näköistä työskentelyä laukassa, kun lisätyssä laukassa ratsun tahti pysyi lähes samana, mutta askel venyi ja matkaavoittavuus kasvoi. Koottu laukka oli Levälle tällä kertaa se haastavampi harjoitus, sillä tahti ei oikein säilynyt ja kerran ellei kahdestikin laukka hajosi nelitahtiseksi ratsukon liikkuessa liian hitaasti, mutta listalle voitiin lisätä myös yksi sujuva suoritus. Varsin yksinkertaisen mutta hyvin hien pintaan nostattaneen treenin päätteeksi ratsukko pääsi aloittelemaan loppujäähdyttelyn, jonka aikana teimme vielä hieman ravityöskentelyä volteilla ennen vapaata ohjaa.

Meitä on moneen junaan, osa jää jo asemalle.

Päiväinen kirja.

Päiväkirja:

00.00.2014 Mikävalmennus, valmensi Kuka
Lorem ipsum sin.

kaikki materiaali sivuilla ellei toisin mainita © narri