Viehättävän Polkkaaja "Akka" | VH11-018-0729 |
kasv. Ram., Viehättävä, | om. narri (VRL-06046) |
suomenpienhevostamma, 147cm | hopeanruunikko, sma, kapea pti |
07.02.2011, 16v* | asuu Pirunportissa |
yleisratsu | va B / 90cm / 80cm / harraste |
*ikääntyy satunnaisesti, 4v 07.06.2011
05.08.2014 Kiikutin Akan esittäytymään suomenhevosten kantakirjaustilaisuudessa. P-suunnalle tarjottu tamma kiskoi tuomareilta 69 pistettä eli palkinnon KTK-III. Sanomattakin selvää, että vaikka pisteen päähän kakkosesta jäätiin olen kovin ylpeä tammastani.
15.03.2015 Akan oli aika päästä näyttämään kouluratsun kyntensä kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Tilaisuudessa kunnostautunut tamma sai 103,5 pistettä ja pistepotti toi palkinnon KRJ-I. Ihana hopeainen tanssityttöni sai palkakseen paljolti porkkanoita.
23.12.2016 Akalle myönnettiin upeiden jälkeläistensä ansiosta suomenhevosten jalostusarvostelussa jälkeläisarvokirjain B.
20.03.2017 Pikku-Akka kävi hakemassa suomenhevosten laatuarvostelusta tuomareilta 104 pistettä. Se tarkoitti palkintoa SLA-I. Monta porkkanaa rakkaalle pikku tanssijalleni.
31.05.2018 Akka kävi tanssahtelemassa esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Tamma sai palkinnon ERJ-III pistein 82 - oikein hyvin koulusukuiselle pikkuhevoselleni!
Akka oli taas näitä heräteostoksia, joita lompakko kiittää. Uteliaisuuksissani suuntasin selailemaan Viehättävän myytäviä kasvatteja, joista löytyi sekä vanhempia hevosia, että täysin tuoreita tapauksia. Varsan hankkiminen ei oikein sytyttänyt, eikä muutenkaan listassa ollut mitään nyrkillä naamaan iskevää. Pienhevostamma Polkkaaja kuitenkin kiinnitti huomiota, joten päätin uteliaisuuttani tutustua tähän pakettiin tarkemmin. Isälinjan kohdalla aloin olla myyty pienelle tanssitammalle ja teinkin siitä siis tarjouksen.
Pääsinkin myös testaamaan tammaa, joka osoittautui nimensä veroiseksi tanssitaituriksi. Ehkä kaikeksi onneksi Akalle sattui kohdalle oikein hyvä päivä, jolloin sen liikkuminen muistutti tanssia lähinnä sulavuudeltaan ja upeudeltaan. En voinut kuin ihastella pikkutammaa, joka toteutti pyyntöni kaikella sillä innolla ja energialla, jota vain saattoi löytää. Ei mennyt aikaakaan, kun olin korviani myöten pulassa hevosenostohinkuni kanssa - minä halusin Polkkaajan nimen koristamaan Pirunportin rehusankoja, satulatelineitä ja harjalaatikkoa. Loppujen lopuksi sovimme kuin sovimmekin, että Akka lähtisi asustamaan Pohjanmaan perukoille.
Kauppakirja tehtiin, raha vaihtoi omistajaa ja minä pääsin taluttamaan onnesta soikeana tanssahtelevaa Akkaa kurjetuskoppiin.
Akka mikä akka, tässä on nainen, joka tuntee oman arvonsa. Samaten kuin tanssin jalon taidon, sillä Polkkaajasta on jollain ilveellä saatu aivan nimensä kaltainen. Tamma tanssii polkkaa menemään tahdissa tai epätahdissa, ei sen väliä, mutta paikallaan pysyminen on jotain niin yliarvostelttua. Akka ei ole ilkeä, ei pahansuopa, se on energinen. Energisyytensä lisäksi siltä kaikeksi onneksi löytyy myös keskittymiskykyä ja mielenkiintoa työnteolle. Paljon riippuu siitä, kuinka hyvin Akan kanssa työskentelijä osaa kehitellä tammalle mielenkiintoisia asioita. Helposti saman hinkkaamiseen tylsistyvä energiapakkaus ei aina ole se helpoin tapaus, mutta rakastettava yhtä kaikki. Vieraita hevosia Akka ei siedä sitten ollenkaan. Minulle tullessaan se piti totuttaa laumaan ylettömän kovalla työllä ja vaivalla. Tuttua porukkaa Akka sietää, se leikkii ja rapsuttelee muita mielellään - se on kovasti etenkin varsojen perään -, mutta tuntemattomien joukkoon lyödessä Akan sisäinen kissatappelijanarttu pääsee valloilleen. Se on hevonen, joka potkii vieraan kaverin vaikka jauhelihaksi asti, jos kukaan ei estä.
Laitetaanpa ensin poni kiinni ja keskustellaan sitten. Akka ei missään nimessä ole pahantahtoinen tai ilkeä hevonen, mutta jos sen jättää irti kun sitä hoitaa, on pian hukannut itsensä, harjat ja hevosen siinä sivussa. Tamma ei haluaisi pysyä hetkeäkään paikallaan, se steppailee sivulle, eteen ja taakse, pyörähtelee sulavasti etu- tai takaosansa ympäri ja on muutenkin koko ajan liikkeessä. Tässä on taas niitä hevosia, jotka on pakko sitoa kiinni kahdelta puolen hoitamisen ajaksi, ketjuihin käytävälle niin hyvä tulee. Täysin paikoilleen ei Akkaa saa missään kohtaa, mutta eipä se kyllä ketään kiusaa. Ketjuissa käytävällä tamma pysyy sen verran hyvin ruodussa, että sen hoitaminen sujuu varsin miellyttävästi. Jonkun verran hevosen on pakko astella ympäriinsä sen verran, kuin ketjut antavat myöten ja takapää saattaa heilahdella käytävän puolelta toiselle, vaan mitään sen vakavampaa ei tapahdu. Akkaa tulee hoitaa kuten tammaa. Se ei ole ilkeä, mutta mahan alta harjatessa luimii, näykkii ja saattaapa se koettaa huitaista jalallaankin. Tamman takaa ei turhan vuoksi kannata kierrellä, sillä se saattaa ihan hyvin monottaa, nivusiin koskemisesta ei kannata edes puhua. Paitsi kesäisin, kun ötökät meinaavat syödä ja Akan suosikkirapsutuspaikka onkin tissien välissä. Satulavyö kiristetään huomioiden hevonen ja sen luimistelevat korvat, Akka saa täyshepulin jos vyön kiskaisee kerrasta kiinni. Saa se hepulin myös, jos mahan alta harjaa liian ronskisti.
Akan taluttaminen on sentään toimivaa puuhaa, vaikka tammalla kannattaa olla ketju leuan alla tai suussa ihan varmuuden vuoksi. Akka kyllä tanssahtelee eteenpäin kuin mikäkin flamecotaiturin ja steppimestarin yhdistelmä, mutta pysyttelee taluttajansa vierellä kohtalaisen mukavasti. Vain ajoittain tamma meinaa lähteä kohti omia taivaanrantaisia teitään, mutta lempeä muistutus narun päästä riittää palauttamaan Akan ruotuun. Koppiin tammalla on hieman tapana kiirehtiä, se ei jyrää tai juokse, mutta etenee reippaammalla tahdilla kuin oikeasti olisi tarvis. Matkustamista se ei stressaa, mutta on melko äänekäs matkantekijä ja kolisee sekä hirnuu ainakin tarpeeksi.
Välillä tekee mieli itkeä suutuspäissään, välillä silkasta onnesta. Akka on ratsuna mitä tahansa loistavasta susipaskaan ja kaikkea siltä väliltä. Tammalla riittää energiaa, tekemisen meininkiä ja työintoa, on vain täysin päivästä kiinni, miten hyvin sen saa kanavoitua työntekoon itseensä. Ensinnäkään Akka ei kestä yhtäkään vapaapäivää. Niiden jäljiltä tammaan on kasautunut niin paljon turhaa energiaa, ettei sitä saa mielekkääseen työntekoon kanavoitua edes Panaman kanavan kaivaja. Pierupukkirallia ympäri kenttää, täysin turhaa, sekalaista steppitanssia sun muuta varsin hauskaa on luvassa niinä päivinä, kun Akan energisyyttä ei saa johdettua oikeaan asiaan. Tamma tylsistyy todella helposti, jos samaa asiaa hinkataan kaiken aikaa, yhden ja saman käynti-ravisiirtymisen toistaminen ei johda mihinkään muuhun kuin siihen, että hevonen kehittelee jotain meielnkiintoisempaa tekemistä ihan itse. Akka kaipaa tehtäviin paljon vaihtelua ja sen kanssa on paljon mielekkäämpää ratsastaa vaikkapa kaksi puolen tunnin pätkää erikseen, jolloin tekee eri asioita kuin ratsastaa tunti tehden koko ajan samaa. Tammalla riittää myös keskittymiskykyä, kyllä sen kanssa voi tehdä vaikka parin tunnin treenin putkeen, kunhan keksii kahteen tuntiin tarpeeksi erilaista ja vaihtelevaa hommaa, jotta Akka jaksaisi pitää mielenkiinnon yllä.
Kouluratsastus on ehdottomasti Akan leipälaji, siltä löytyy siihen lahjoja, mutta myös esteet sujuvat tamman kanssa oikein hyvin. Yhdeksäänkymppiin asti riittävä kapasiteetti takaa reippaan etenemisen ja välillä vähän liikaakin vauhtia esteille. Akan mielestä esteillä on mahtavaa, se on melkoinen pikkumopo, joka keulii hieman liiankin helposti kun lähdetään esteradalle. Tamma reagoi apuihin hyvin, mutta onnellista on se, ettei se ole lainkaan liian herkkä. Akalle saa käyttää ihan kunnon apuja, sen kanssa ei tarvitse varoa liikaa, mutta Akka kyllä vetää narttuilukohtauksen potkimisesta ja repimisestä. Esteillä tammaa saa pidättää välillä ihan tosissaan, mikä toisaalta saattaa johtaa hienoiseen keulimiseen.
Maastossa Akka on yleensä parhaimmillaan, sillä siellä on tarpeeksi vaihtelevuutta pitämään tamman mielenkiinnon yllä. Yleensäkin reipas pikkuhevonen saattaa olla myös turhan vauhdikas, kuten esteilläkin, mutta ainakaan se ei lähde juoksemaan suoranaisesti alta pois. Akan omia showmiehen elkeitä ei maastossa yleensä näe, eikä myöskään maastoesteillä. Akka hyppää myös maastossa oikein hyvin, kunhan sen vauhdin pitää kontrollissa.
Akasta löytyy suomenhevoselle harvinaista näyttävyyttä, vaikka se toki jääkin auttamatta puoliveristen sun muiden jalkoihin. Kunnolla toimiessaan tamma kuitenkin vetäisee kaulan kaarelle, peräpään alle, ottaa selän käyttöön ja pistää niin auttamattoman, selkeän parastaan, ettei siitä voi olla kuin vaikuttunut. Näitä päiviä osaa arvostaa kahta enemmän, koska niitä ei turhan usein vastaan tule. Vaikka Akka toimiikin useammin kuin kerran kuussa, se ei ole millään lailla itsestäänselvää ja on päiviä, jolloin tamma ei vain yksinkertaisesti toimi.
Kisapaikalla Akka on se hevonen, jonka hännästä löytyy omakotitalonkokoinen punainen rusetti. Se ei siedä kisapaikalla vieraita laisinkaan, vaan luimii ja huitoo parin metrin säteellä ketä tahansa, joka uskaltautuu lähellekään. Varustaessa tamma on samanlainen hilluja kuin kotipihalla, mutta käsihevosalueella sitä toivoisi olevansa kotona. Siinä, missä Akka pysyy kotona käpälässä narun päässäkin, kisapaikalla sen suhteen saa tehdä oikeasti töitä. Muut hevoset häiritsevät tammaa suunnattomasti ja se syöksähtelee sinne tänne heti, jos joku on sen mielestä liian lähellä. Verkka-alueella meinaa olla samaa ongelmaa ja ratsastaja saakin tehdä töitä kahta kauheammin, hikeä ja kyyneleitä vuodattaen jotta saisi hevosen keskittymään asiaan. Radalla ei ole muita hevosia häiritsevänä elementtinä, joten jos on onnistunut kanavoimaan Akan loppumattoman energian työntekoon, on suoritus todellakin katsomisen ja ratsastamisen arvoinen. Akka vetäisee kouluradalla sellaista lisättyä ravia, että sitä ei voi kuin ihailla, tekee esteillä kaikki mahdolliset neulansilmäkäännökset ja muistaa vieläpä esiintyä yleisölle.
Vaikka Akka toimii aina paremmin radalla kuin verkassa, sen kanssa saa silti olla tarkkana, jotta suoritus ei lässähdä kuten pannukakku. Tamman päättymätön energia voi aivan yhtä hyvin saada sen vetämään kaiken läskiksi ja juoksemaan altasi pois kuin tekemään nappisuorituksenkin. Joka päivä ei voi onnistua, mutta onneksi Akka on niitä hevosiani, joiden kanssa se onnistuminen ei ole sama kuin etsisi kanalta hampaita.
i. VIR MVA Ch Puukkojunkkari ✝ YLA2, KTK-I, KRJ-I sph, prt, 140cm |
ii. Vinskin Taskumatti evm, sph, rt, 141cm |
iii. Koskenkorva evm, sph, rt, 143cm |
iie. Tikkarityttö evm, sph, rt, 140cm | ||
ie. Heijulan Hulla evm, sph, vrt, 142cm |
iei. Heijulan Pähkinänsärkijä evm, sph, vrt, 140cm | |
iee. Heijulan Tilda evm, sph, prt, 144cm | ||
e. VIR MVA Ch Porvaripimu ✝ KTK-II sph, hprn, 140cm |
ei. Risto-Rikas evm, sph, rn, 143cm |
eii. Muskottipähkinä evm, sph, trt, 143cm |
eie. Rihmankiertämä evm, sph, prn, 145cm | ||
ee. Halivaino evm, sph, prt, 140cm |
eei. Viidakon Kuningas evm, sph, trt, 137cm | |
eee. Täti Moonika evm, sph, rt, 142cm |
Edellisellä omistajalla ollessaan Akka ehti varsoa kertaalleen. Isäorina oli Koistilan Vilperi. Varsasta tuli suomenpienhevonen, tamma jonka nimi on Kaartin Palmiina. "Miina" on syntynyt 27.10.2012 ja sen omistaa Rajaton.
Ensimmäinen omistuksessani syntynyt varsa putkahti maailmaan 23.03.2014. Varsan myin jälleen mielekkäästi ystävälleni Lissulle ja nimeksi tammavarsalle annoin Tankoon Tarvitaan Kaksi. "Ankka", melkoinen sähläriluonne peri selkeästi enemmän emänsä kuin isänsä - komea herra Silinterivintiö KISS - ominaisuuksia.
Toinen omistuksessani syntynyt Akan varsa syntyi 14.05.2014. Varsa oli tilaustyönä räätälöity ostajaansa varten, isänä nimittäin toimi oma orini Hallankaipuu. Varsa sai nimekseen Polkakarkki, lempinimeltään Pulu. Pulu muutti asumaan Parodiaan.
Viimeinen Akan ulkopuoliselle myytävä varsa syntyi 21.06.2014. Varsa sai nimekseen todella huonolla valitusti Kalamelli, sillä isänä varsalla oli susirajalainen Kalavaras. Lame muutti asumaan yarenin luokse Ventosiin.
27.10.2012 sh-t. Koistilan Vilperi, i. Kaartin Palmiina, om. Rajaton
23.03.2014. sph-t. Tankoon Tarvitaan Kaksi, i. Silinterivintiö KISS, om. Lissu T.
14.05.2014 sh-t. Polkakarkki, i. Hallankaipuu, om. Parodia
21.06.2014 sh-o. Kalamelli, i. Kalavaras, om. Ventos
Akka kilpailee koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa. Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset lukuunottamatta tarinakisoja, joiden sijoitukset merkitään kursivoituna, voitot lihavoituna. Tarinat löytyvät päiväkirjasta sivun alalaidasta.
Akan kanssavalmentaudutaan eniten kouluratsastuksessa, mutta myös muita lajeja käydään silloin tällöin kokeilemassa.
Kertomuksia Akan tanssahtelusta ja tanssittamisesta.
kaikki materiaali sivuilla ellei toisin mainita © narri