Kuvagalleria
Kuvien © Suvi T.
alin kuva © Suomen Hippos
virtuaalihevonen, a sim game horse

Ulkoasun © Hanna K.
Otsikon kuvien © Janette H.
16.01.2017 Teurasauto pyörähti Susirajan pihassa hakemassa kasan vanhempia hevosiamme. Mukaansa se poimi valitettavasti myös Hipin, jonka pömellyksen vähenemisestä päättelimme vanhuuden vaivojen ja kipujen saavuttaneen orin. Jäämme kaipaamaan, vaikka pikkuheppaa aina kirosimmekin.

Hiisirikko VH13-018-0283

Hiisirikko "Hippi" kasv. Tauno P., Suomi
suomenpienhevonen, ori om. Susiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
143cm, hopeanvoikko, vtj vuohissukka ja valkokavio kilpailee, jalostuksessa
26v, s. 04.05.2012, satunnainen (3v 30.10.2012) yleisratsu; he A / 100cm / 80cm

15.07.2013 Hippi palkittiin SLA-I -palkinnolla pistein 96p. Olemme erittäin ylpeitä pikkuorhistamme.

30.10.2013 Hippi osallistui yleislaatuarvostelutilaisuuteen ja sai sieltä palkinnoksi YLA1. Olemme oriin enemmän kuin tyytyväisiä, etenkin kun se oli myös AP5, parhaat kuvauspisteet ja jaettuna parhaat kisapisteet saanut hevonen.

10.12.2013 Hippi pyörähti suomenhevosten kantakirjaustilaisuudessa ja se palkittiin KTK-III -palkinnolla pistein 64. Pikku pörhäkkyytemme sai rutkasti ylimääräisiä porkkanoita kehuiksi.
Hyvä leima, pystyasentoinen ja leveä kaula, iso pää, lyhyt pyöreä runko, matalajalkainen, pystyt vuohiset.

15.11.2013 Hippi palkittiin KRJ-II -palkinnolla pistein 96p. Ykkönen jäi pienestä kiinni, ja voi olla, että koetamme korottaa palkintoa. Joka tapauksessa olemme tajuttoman ylpeä menestyneestä oristamme.

29.12.2013 Hipille myönnettiin VSR:n jalostusarvostelussa jälkeläisluokka C.

25.05.2014 Hippi palkittiin ERJ-I -palkinnolla pistein 105p. Ykkönen lämmittää mieltä, vaikka tulikin nipin napin, ja voi hyvänen aika mitn ylpeitä me olemme Hipistä - jälleen!

25.05.2014 Hippi osallistui myös KERJ:n laatuarvosteluun, ja tulos oli toivottu ja odotettu KERJ-II pistein 80p. Skumppaa kaikille!
Suku melko koulupainotteista, vaikkakin mukaan mahtuu myös muutamia estetäkin hypänneitä. Luonteissa melkoista ailahtelevaisuutta ja suku osin hyvin "mitäänsanomatonta".Suvussa ei yhtäkään selkeää kenttähevosperiyttää.

02.12.2015 Anoimme jälkeläisluokkaan korotusta suomenhevosten jalostusarvostelussa ja sen saimme. Tästä päivästä alkaen Hippi löytyy jälkeläisluokasta A.

Luonnekuvaus

Hippiä voi parhaiten kuvata ilmaisulla, että se on jatkuvasti täpinöissään. Ori on jo perusluonteeltaan vilkas ja suorastaan ylitsevuotavan utelias, ei tunnu pelkäävän mitään vaan tunkee turpansa joka ikiseen koloon jonka vain löytää. Aivan sama, montako kertaa Hippi saa nenilleen, se ei vain opi varomaan eikä karsastamaan yhtään mitään. Se, että hevonen muistaa paremmin kaikki huonot tapahtumat ei tunnu pitävän paikkaansa tämän pömeltäjän kohdalla, ori tuntuu unohtavan kaikki huonot kokemuksensa saman tien, eikä varmasti seuraavallakaan kerralla muista, että jalka voi mennä sen punaisen muoviämpärin pohjasta läpi. Hippi on perinteinen steppi-teputepu-pömelpömel-”oivitsimikätuotuollaonompasejännäjuutunsiistuijottamaansitä”.

Orin hoitaminen on oma operaationsa. Hippi ei sinällään ole mitenkään hankala hevonen, mutta niin utelias ja puuhasteleva häslä ori on, että se vaikeuttaa jo perushoitotoimenpiteitä. Mikäli hevonen ei ole ketjuissa kiinni se pyörii ja hyörii antamatta hetken rauhaa hoitajalleen, ketjuissakin Hippi steppaa, nuuhkii, tutkii, nappaa kiinni mistä saa ja vaikka nakkelee harjoja käytävälle mikäli vain saa niitä hampaisiinsa. Pikkuorissa on tuhottomasti pöllöenergiaa, jota kuluttaa kaikenlaiseen pikku kepposteluun, ylähuulella värkkäämiseen, orimaiseen pörhistelyyn, jalkojen turhaan nostelemiseen, pullistelemiseen... Hipin hoitaminen on yhtä sirkusta, jossa hoitaja saa olla akrobaatti ja ylinopea tehokkuutta ja tarkkuutta unohtamatta.
Loimet syödään. Satulahuovat, satula, suitset, suojat – kaikki syödään, mikäli vain Hippi saa hampaansa upotettua niihin. Ori on oikea varusteterroristi, jolta mikään ei ole suojassa, raipatkin katoavat parempiin suihin. Pesarilla on jännää, vesi on kivaa, sitä voi juoda suoraan letkusta, sitä voi roiskia, vesiämpärit voi kaataa, sienet syödä..! Sama pömellys jatkuu pesarilla, kengittäjän ja eläinlääkärin visiiteillä (Hippi on muutamaankin otteeseen koettanut syödä pajavasaran), taluttaessa ori taas riekkuu ja pömeltää menemään unohtaen totaalisesti, että sinä olet narun päässä.

Saadessaan satulan selkäänsä ja kuolaimet suuhunsa (operaatio, jossa menee helposti parikymmentä minuuttia kun Hippi on niin innoissaan ja pörhäkkäänä, hän pääsee liikkumaan mikä on upeetamahtavaahienoamakeetasiistiä) orin toemruus ja täpinäfiilis oikein korostuvat, koko hevonen tärisee innosta eikä meinaa paikallaan pysyä. Yleensä ei pysykään, muutamankin kerran satulaannousun aikana ratsastaja on päätynyt satulan sijaan maahan kun Hippi on lähtenyt liikkeelle ennen aikojaan. Ori on liukasliikkeinen kuin ankerias, selkäännousussa saa siis olla melkoinen ninja, varsinkin jos satulavyön meinaa kiristää ja jalustinhihnoja pitää säädellä - Hippi ei odottele, Hippi meni jo.
Kiistatta lahjakas ja potentiaalinen hevonen meinaa mennä hukkaan, kun keskittymiskyvyn saaminen on vaikeaa ja sen herpaantuminen ihan liian helppoa. Tämän hevosen kanssa saa olla koko ajan tekemässä, menemässä ja suorittamatta, muutoin Hippi kehittelee vaihtoehtoisia harrasteita joihin ratsastaja ei aivan välttämättä kuulu. Ori on herkkä ja siltä löytyy miellyttämisenhalua (näyttämisenhalu vain on suurempi), muttei tarpeeks kärsivällisyytä tehdä yhtään mitään kovin pitkiä aikoja; esterata saattaa hyvinkin osoittautua liian pitkäksi harjoitteeksi, samaten pohkeenväistö tai täyskaarto tai ihan mikä tahansa. Hippi on monilahjakas ja kyvykäs, sääli, etteivät luonne ja kapasiteetti juuri kohtaa.

Kisapaikalla ori on vielä vähän enemmän täpinöissään, Hipillä on hirvittävä tarve todistaa ihan kaikille miten suuri ja upea ja komea oripoika se onkaan. Kaula kaarella steppaava ori onkin komea näky, muttei mikään miellyttävin ratsu, Hipistä kun tulee autuaan kuuro aivan kaikelle kun kisoihin päästään, pohje ja ääni, raippa ja kannukset - ihan sama mitä tekee, ori ei kuule tai näe kuin oman erinomaisuutensa. Verryttely ja rata, oli kyse koulu- tai estekisoista, meneehyvin herkästi pelkäksi elosteluksi ellei oria saa palautettua takaisin maan pinnalle, ja ikävä kyllä Hipin palauttaminen oman erinomaisuutensa pilvilinnoista on sen sortin pikkuihme ettei siihen ole keksitty mitään toimivaa keinoa.

Sukutaulu & -selvitys

i. Lainrikkuri
evm
ii. Riisihiekkeri
evm
iii. Hierettäjä
evm
iie. Risuposki
evm
ie. Ehdonalaisvalvoja
evm
iei. Reunaehto
evm
iee. Sosiaalitantta
evm
e. Huithapeli
evm
ei. Husseliini
evm
eii. Hutilointi
evm
eie. Alekiini
evm
ee. Happoradio
evm
eei. Jaakkimamies
evm
eee. Syövyttävää
evm

Hipin suku on yhtä monipuolista kuin ori itsekin. Ensimmäiset hevoskokoiset yksilöt löytyvät vasta viidennestä polvesta, joten Hippi on - kuten sukunsakin - pienisuuri moniosaaja.

Spoiler:

i. Lainrikkuri oli voikko 141cm korkea pienhevosori, jolta löytyi energiaa vaikka muille jakaa. Vaikka ori onnistui keräämään hyvää tulosta helpon A:n ja metrin radoilta, se menestyi parhaiten kenttäratsuna. Valitettavasti Lainrikkuri ei koskaan saanut mitään ekstrahyvää tulosta aikaan, se oli lähinnä keskinkertainen silloin tällöin menestyjä. Tämä johtui lähinnä siitä, että vaikka orin energisyys oli helppo valjastaa hyvään käyttöön, sen keskittymiskyky ei sitten taas riittänyt tähänkään.
Keskittymiskyvyttömyydestään huolimatta Lainrikkuri sai 13 varsaa, kaikki pienhevoskokoisia. Valitettavasti moni kuului samaan ikäluokkaan ja kun kävi ilmi, että Lainrikkuri periytti valitettavan vahvasti myös keskittymiskyvyttömyyttään sen suosio hiipui. Kaikki Lainrikkurin varsat ovat kuitenkin kapasiteetikkaita.

ii. Voikko, vain 143cm korkea Riisihiekkeri peri emänsä kauniin värin ja isänsä pikkuvikaisen rakenteen. Tämä selkeästi keltainen, yhden herasilmän ori sai kuitenkin emältään sen verran korjauksia rakenteeseensa, että onnistui pääsemään kolmospalkinnolle. Riisihiekkeri oli luonteeltaan vauhdikas pikkupoika, joka ei koulupuolella jaksanut keskittyä kuin helppo B -luokkiin, mutta hyppäsi peräti 110cm esteratoja hyvällä menestyksellä. Aluetasoa pidemmälle ori ei kuitenkaan koskaan noussut, sillä sen hermot eivät kestäneet liikoja kisaamisia.
Riisihiekkeri oli tammanomistajien keskuudessa suosittu puoliksi siksi, että se periytti voikkoväriä erityisen vahvasti, mutta sekään ei kerään haitannut, että mukana tuli hyppykapasiteettia, koulupuoli ja luonteen tasaisuus piti hankkia muutalta. Riisihiekkeri sai elämänsä aikana 17 varsaa.

iii. Hierettäjä oli vilkas, eläväinen pienhevosori (146cm, rautias), joka oli aina suuna päänä menossa joka paikkaan. Kapasiteettia riitti 100cm/helppo A asti, mutta kisatuloksia orilla juuri ei ole, keskittymiskyky ja hermot kun eivät kestäneet kisapaikkojen jännitystä. Hierettäjän rakenteessa oli useita pikkuvikoja, jotka yhdessä jättivät orin kantakirjapisteet nippa nappa alle kolmosen.
Oria käytettiin jalostukseen vain kuuden varsan verran. Hierettäjän rakenneviat eivät onneksi periyteneet eteenpäin kuin parille varsalle, kapasiteetti ja (ikävä kyllä) myös luonne periytyivät.

iie. Kaunis, herasilmäinen voikko Risuposki oli 142cm korkuinen monitoimitamma, joka kilpaili 110cm rataesteitä ja vaativan B:n koululuokkia. Risuposki ei koskaan ollut aikansa huippunimiä, enemmänkin tasaisen varma ja hyvä suorittaja. Pirteä, utelias ja nöyräluontoinen tamma yksinkertaisesti unohdettiin kantakirjata, vaikka se olisikin kantakirjaan päässyt.
Jalostuskäytössä tamma jatkoi tasaisen varmalla linjalla, kaikki tamman neljä jälkeläistä ovat rakenteeltaan ja kapasiteetiltaan tasalaatuisia. Varsat ovat yleensä perineet luonteen isältään, mutta Risuposki periytti monipuolisuuttaan ja rakennettaan.

ie. 144cm korkuinen rautias pienhevostamma Ehdonalaisvalvoja menestyi aluekoulukilpailuissa helpon A:n luokissa erinomaisesti hyvien liikkeidensä ja karismaattisuutensa siivittämänä. Hyväluontoinen, nöyrä ja energinen tamma sai menestystä myös kantakirjauksessa, pisteet jäivät hilkulla ykkösestä.
Ehdonalaisvalvoja teki viisi pienhevoskokoista varsaa. Yhteistä tamman varsoille on monipuolisuus, ne ovat pärjänneet vähän joka lajissa. Ehdonalaisvalvoja periytti hyviä liikkeitään ja rakennettaan enemmän kuin luonnettaan.

iei. Musta 146cm korkea Reunaehto oli ironisesti suvun musta lammas. Suhteellisen rauhallinen ori kantakirjattiin hyvän rakenteensa ja käyttöominaisuuksiensa puolesta kakkoselle pienhevosena, kolmoselle ratsuna. Vaikka orin kapasiteetti ei huimannut päätä millään tavalla (helppo B/80cm), se korvasi kaiken loistavalla ratsastettavuudella sekä muutenkin täyden kympin luonteella.
Reunaehto oli erittäin suosittu jalostusori elinaikanaan, sillä se periytti erinomaisesti kaikkia hyviä ominaisuuksiaan ja hyvin vähän huonoja (joita siltä löyty lähinnä jalkojen terveydestä). Varsoja Reunaehdolta löytyy 58, jotka toimivat kisa-, harraste- ja jalostushevosina.

iee. Sosiaalitantta (143, rautias) oli kiukkuinen pikkutamma, jolle ei tuntunut kelpaavan mikään tai kukaan. Tamma oli mitäänsanomattoman näköinen, mutta hyväliikkeinen ja osaava kouluratsu. Sosiaalitantta kilpaili vaativa B-A koululuokissa loistavin tuloksin, ainakin silloin kuin yhteistyö ratsastajan kanssa sujui.
Kaikki tamman neljä jälkeläistä ovat osaavia, hyvärunkoisia ja -liikkeisiä kouluratsuja. Sosiaalitantta ei periyttänyt juuri muuta kuin liikkeitään, joten sen jälkeläiset eivät ole yhtä kiukkuisia tai oikukkaita käsitellä.

e. Emänsä tavoin hopeanruunikko pienhevostamma (145cm) Huithapeli oli pirteä, energinen tamma, joka hallitsi niin esteet kuin koululiikkeetkin. Hyvärunkoista tammaa ei tajuttu kantakirjata, mutta aluekisoja kierrettiin sitten senkin edestä. Huithapeli teki hyvää tulosta metrin esteradoilla ja helppo B-A kouluradoilla voittaen ja sijoittuen lähes jokaisessa kisassa johon osallistui.
Huithapeli on tähän mennessä tehnyt neljä hyvärunkoista, monilahjakasta pienhevosvarsaa. Tamma periyttää vahvasti liikkeitään ja vilkasta luonnettaan.

ei. Husseliini oli vaaleanpunarautias hulivili (146cm), joka peri rakenteellisesti vanhempiensa parhaat ominaisuudet. Valitettavasti sama ei käynyt luonteen kanssa, vaikka Husseliini kiltti ja hyväluontoinen hevonen olikin, se oli valitettavasti myös jokseenkin keskittymiskyvytön ja ylienerginen tapaus. Vaihtelevasti aluetasolla helppoa A:ta ja metriä mennyt ori älyttiin kuitenkin kantakirjata ja se pääsikin aikanaan (jälkeläisnäyttöjä ja kilpailutuloksia kerättyään) ykkösellä läpi.
Jälkeläisiä Husseliinilta löytyy useampia kymmeniä, kotonaan luomuna astuneella orilla kävi vuosien varrella 63 tammaa ja sen kuoltua pakasteista taiottiin esille vielä neljä varsaa. Husseliini periytti enemmän rakennettaan ja suorituskykyään kuin luonnettaan, minkä vuoksi se suosituksi oriksi nousikin.

eii. Hutilointi (140cm, rautias) oli hurmaavaluontoinen pienhevosori, joka korvasi pientä kokoaan isolla egolla, karismalla ja mahtavilla liikkeillä. Hutiloinnin rakenteessa oli toivomisen varaa (raskas pään ja kaulan liittymä, sapelihakuiset jalat..), mutta siitä huolimatta ori teki hyvää jälkeä kouluradoilla. Hutilointi sai muutamia sijoituksia seuratason 90cm esteradoilta, mutta erityisen hyvin ori menestyi helppo A -kouluradoilla.
Jälkeläisiä orilla on kymmenkunta. Hyvät kisatulokset eivät kompensoineet tarpeeksi puutteellista rakennetta, tammanomistajat hakivat oreja joilla oli sekä näytöt, että rakenne kohdillaan. Seitsemän kymmenestä orin jälkeläisistä on pienhevoskokoisia, ja loputkin noin 150cm kokoisia.

eie. Alekiini (147cm, punarautias) oli rakennetuomarien sanoin "soma kuin karamelli". Vaikka tamman kaula olikin paksu ja lavat jyrkät, tamma oli muuten rakenteeltaan pitkälti malliesimerkki pienhevosesta. Luonteeltaan eloisa ja pirteä tamma teki myös hyvää tulosta. Tamma kisasi jonkin verran menestyksekkäästi vaativa B -luokissa, mutta sen varsinainen näyttö löytyi kuitenkin metrin kansallisista luokista. Rakenteensa puolesta Alekiini kantakirjattiin kakkoselle, mutta myöhemmin se sai kisatulostensa ansiosta jopa ykkösen.
Alekiini teki neljä varsaa, jokaisen tarkasti valitun pienhevosorin perusteella. Koska orit valittiin enemmän käyttöominaisuuksien kuin rakenteen perusteella, sen varsat ovat olleet erinomaisia ratsuhevosia, jos kohta eivät aivan rakenteellisesti riemuvoittoja.

ee. Hopeanruunikko kaunotar, 144cm korkea pienhevostamma Happoradio kiersi jokaiset kissanristiäiset joihin pääsi saaden kiitosta ja ruusukkeita rakenteensa, liikkeidensä ja kapasiteettinsa vuoksi. 100cm esteradoilla ja etenkin helppo A -kouluradoilla esiintynyt ja menestynyt Happoradio keräsi lukuisia voittoja ja sijoituksia ja pääsi muitta mutkitta kantakirjaankin.
Tiinehtymisvaikeuksian vuoksi Happoradio teki vain kaksi varsaa, pienhevoskokoisen tamman ja reilusti hevoskokoisen orin. Tamma periytti hyvää rakennetta ja näyttävää laukkaa.

eei. Jaakkimamies oli raskastekoinen, ruunikko pienhevosori (146cm), joka kävikin muutamat työhevoskisat. Pääasiassa ori toimitti ratsun virkaa omistajiensa hyvänmielen maasto- ja harrastehevosena. Jaakkimamies starttasi vain muutamissa seurakisoissa (helppoja koululuokkia, muutamat 80cm esteradat) vaihtelevalla menestyksellä, orin omistajia ei kilpaileminen kiinnostanut. Jaakkimamiehen kapasiteetti meni sillä saralla hukkaan, lahjoja olisi ollut etenkin koulupuolelle.
Vähäisten näyttöjen vuoksi ori ei saanut paljoa tammavieraita, vaikka orin luonne ja rakenne olivatkin kohdillaan. Jaakkimamiehellä on vain neljä varsaa, kaikki pienhevoskokoisia.

eee. Syövyttävää oli hopeageeniä kantava rautias 145cm korkuinen yleispainotteinen tamma. Syövyttävää oli pesunkestävä kilparatsu, joka teki tulosta aluetasolla 100-110cm esteradoilla ja helppo B-A -kouluradoilla. Hyvärakenteinen tamma sai myös näyttelymenestystä ja pääsi heittämällä kantakirjaan.
Kipakkaluontoinen, hyvärunkoinen ja menestynyt Syövyttävää teki viisi varsaa, kaikki pienhevoskokoisia. Tamman jälkeläiset ovat kaikki osoittaneet kykyjä niin koulu- kuin esteradoille, vaikka kaikista ei kilparatsuja tullutkaan.

Jälkeläiset

Syntynyt Varsan nimi Emä Omistaja
01.06.2013 sph-t. Hysteerikko e. Hallanvaara om. Meiju K. (VRL-12530)
25.07.2013 sph-t. Rikkouni e. Selkouni om. narri (VRL-06046)
20.09.2013 sh-t. Henkiriepu e. Hallanvaara om. Dora (VRL-13090)
12.10.2013 sph-o. Hiippari e. Lumilaulu om. Bellgrove
10.11.2013 sh-o. Fiktion Hessu e. Soima om. Koston Suomenhevoset
08.01.2014 sph-o. Kokkorikko e. Yön Saastainen Harakka om. Susiraja
18.02.2014 sph-o. Snillin Hittavainen e. Turkasen Pippuri om. Snilli
07.04.2014 sh-t. Kadetar e. Katiska eli Katiska om. Susiraja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuunottamatta tarinakisoja jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Spoiler:
ERJ
54 sijoitusta joista 9 voittoa
16.03.2013 Cendarle 50cm 1/9, suoritettu kysymysluokkana
16.03.2013 Cendarle 60cm 1/11, suoritettu kysymysluokkana
18.03.2013 Konkkaronkka 60cm 2/40
05.04.2013 Koston Suomenhevoset 90cm 02/50
16.04.2013 Akileya 100cm 6/50
18.04.2013 Kadotetut suomenhevoset 100cm 04/30
21.04.2013 Micram 100cm 3/9
22.04.2013 Stall Lumos 100cm 03/40
30.04.2013 Dark Side Trakehners, ERJ Cup 100cm 7/224
04.05.2013 Satulinna 100cm 1/30
07.05.2013 Satulinna 100cm 1/30
14.06.2013 Moondance 100cm 1/40
16.06.2013 Moondance 100cm 2/40
26.06.2013 Aaveen Suomenhevoset 100cm 6/40
25.06.2013 Simplicity 90cm 05/30
01.07.2013 Simplicity 90cm 3/30
02.07.2013 Simplicity 90cm 4/30
02.07.2013 Pilkahdus 100cm 4/40
03.07.2013 Vienre 90cm 5/30
05.07.2013 Rajaton 100cm 2/26
07.07.2013 Vienre 90cm 4/30
14.07.2013 Solo 100cm 5/30
15.07.2013 Solo 100cm 5/30
21.07.2013 Pientalli Vallaton 90cm 2/37
31.07.2013 Riiviöt 90cm 2/50
01.08.2013 Riiviöt 90cm 2/50
03.08.2013 Riiviöt 90cm 2/50
05.08.2013 Riiviöt 90cm 4/50
12.08.2013 Huvitutti 100cm 1/40
12.08.2013 Satulinna 100cm 4/30
12.09.2013 Muiston suomenhevoset 100cm 1/40
14.09.2013 Muiston suomenhevoset 100cm 3/40
14.08.2013 Susiraja 90cm 1/45
16.08.2013 Mewian Welsh 90cm 7/50
16.08.2013 Mewian Welsh 100cm 1/50
16.08.2013 Susiraja 90cm 4/45
17.08.2013 Latun Talli 100cm 3/30
18.08.2013 Latun Talli 100cm 2/30
19.08.2013 Mewian Welsh 100cm 4/50
23.09.2013 Muiston suomenhevoset 100cm 2/40
24.09.2013 Muiston suomenhevoset 100cm 4/40
24.09.2013 Sävelsalo 100cm 4/40
25.09.2013 Sävelsalo 100cm 3/40
26.09.2013 Sävelsalo 100cm 6/40
27.09.2013 Muiston suomenhevoset 100cm 6/40
30.09.2013 Dark Side Trakehners ERJ Cup 90cm 9/195
05.10.2013 Fifth Bridge Ponies 100cm 5/40
07.10.2013 Fifth Bridge Ponies 100cm 2/40
12.10.2013 Huvitutti 100cm 6/40
17.10.2013 Huvitutti 100cm 5/40
17.10.2013 Fifth Bridge Ponies 100cm 5/40
18.10.2013 Fifth Bridge Ponies 100cm 5/40
21.10.2013 Fifth Bridge Ponies 100cm 2/40
28.02.2014 Dark Side Trakehners ERJ Cup 100cm 17/347

Villit esteet
28.02.2013 Koston Suomenhevoset, VSR Cup 60cm 3/24
10.04.2013 Riihikorven Ratsastustalli 100cm, 2/20

Tarinakisat esteet
03.04.2013 Willowbrook Ponies 80cm 1/4

KRJ
48 sijoitusta joista 10 voittoa
27.03.2013 Micram he B 2/10
31.03.2013 Diega Ponies he B 4/40
31.03.2013 Fiktio he B 3/60
03.04.2013 Fiktio he B 4/60
05.04.2013 Diega Ponies he B 1/40
05.04.2013 Fiktio he B 7/100
21.04.2013 Kadotetut suomenhevoset he A 2/30
21.04.2013 KK Bailador he B 1/50
22.04.2013 Micram he A 1/16
23.04.2013 Kadotetut suomenhevoset he A 2/30
25.04.2013 Vuorna he A 01/38
25.04.2013 Micram he A 4/16
28.04.2013 Fiktio he A 5/50
29.04.2013 Fiktio he A 4/50
04.05.2013 Fiktio he A 6/50
09.05.2013 Satulinna he A 3/30
12.05.2013 Satulinna he A 2/30
12.06.2013 Konkkaronkka he A 4/40
15.06.2013 Moondance he B 2/40
16.06.2013 Konkkaronkka he A 4/40
21.06.2013 Järviluoto he A 6/60
24.06.2013 Zurück he A 2/50
26.06.2013 Zurück he A 1/50
26.06.2013 Fiktio he A 2/40
28.06.2013 Fiktio he A 1/40
28.06.2013 Zurück he A 7/50
29.06.2013 Fiktio he A 1/40
30.06.2013 Fiktio he A 1/40
01.07.2013 Fiktio he A 6/40
01.07.2013 Fiktio he A 6/40
02.07.2013 Fiktio he A 5/40
02.07.2013 Fiktio he A 5/40
03.07.2013 Fiktio he A 1/40
03.07.2013 Fiktio he A 6/40
04.07.2013 Selle de Royal he A 4/40
05.07.2013 Viehättävä he A 1/70
05.07.2013 Fiktio he A 4/40
05.07.2013 Dahlgård he A 3/40
06.07.2013 Yksityistalli Hummingbird he A 2/30 77.167%
07.07.2013 Dahlgård he A 6/40
08.07.2013 Moana part breds he A 4/40
15.07.2013 Fiktio he A 5/40
16.07.2013 Kilpailukeskus Stewart he A 5/30
17.07.2013 Privas he B 5/30
18.07.2013 Privas he B 4/30
25.07.2013 Marike he A 2/50
26.07.2013 Marike he A 4/50
27.07.2013 Sinnesro he B 3/30

KERJ
36 sijoitusta joista 13 voittoa
29.04.2013 Taavilan Suomenhevoset helppo 2/38
07.05.2013 Taavilan Suomenhevoset helppo 5/38
08.05.2013 Taavilan Suomenhevoset helppo 4/38
26.10.2013 Huvitutti helppo 1/26
26.10.2013 Susiraja helppo 1/30
28.10.2013 Susiraja helppo 1/30
29.10.2013 Nuovan Talli helppo 2/30
31.10.2013 Nuovan Talli helppo 1/30
15.11.2013 Taikakuun Kartano helppo 6/40
17.11.2013 Taikakuun Kartano helppo 4/40
17.11.2013 KK Bailador helppo 4/48
19.11.2013 KK Bailador helppo 3/48
07.12.2013 Susiraja helppo 4/30
08.12.2013 Susiraja helppo 3/30
12.12.2013 KK Ginger helppo 1/63
16.12.2013 Pirunkorpi helppo 2/43
16.12.2013 Susiraja helppo 4/22
17.12.2013 Susiraja helppo 3/22
17.12.2013 Satulinna helppo 2/24
18.12.2013 Satulinna helppo 3/24
18.12.2013 Privas Park helppo 1/48
19.12.2013 KK Bailador helppo 4/50
20.12.2013 Susiraja helppo 2/22
22.12.2013 Marike helppo 2/16
22.12.2013 Marike helppo 1/42
23.12.2013 Marike helppo 6/42
24.12.2013 Bellgrove helppo 1/39
05.01.2014 Privas Park helppo 4/55
06.01.2014 Privas Park helppo 1/55
10.01.2014 Privas Park helppo 4/55
10.01.2014 Susiraja helppo 1/7
17.01.2014 KK Ginger helppo 4/43
23.04.2014 Susiraja helppo 2/8 (avoinna s(p)h)
24.04.2014 Littleness harrasteluokka 1/30
26.04.2014 Littleness harrasteluokka 1/30
29.04.2014 Littleness harrasteluokka 1/30

MEJ Maastoesteratsastus
10 sijoitusta joista 1 voittoa
09.08.2013 Taikakuun Kartano 80cm 7/68
10.08.2013 Taikakuun Kartano 80cm 7/68
14.08.2013 Taikakuun Kartano 80cm 2/68
20.08.2013 KK Bailador 60cm 2/9
21.08.2013 KK Bailador 60cm 2/9
22.08.2013 KK Bailador 60cm 3/9
22.08.2013 KK Bailador 80cm 2/9
26.08.2013 KK Bailador 60cm 3/9
27.08.2013 KK Bailador 80cm 2/11
29.08.2013 KK Bailador 60cm 1/9

Villit koulu
31.03.2013 Koston Suomenhevoset, VSR Cup he B 4/52
31.03.2013 Koston Suomenhevoset, VSR Cup he A 7/96

Tarinakisat koulu
29.04.2013 Willowbrook Ponies he B 4/5
00.00.0000 Paikka Luokka 00/00

NJ
26.03.2013 Susiraja Sph-orit, 6/12, KUMA, JS

Valmennukset

03.03.2013 Kouluvalmennus, valmensi Hilla
Ori käveli rauhattoman näköisenä Lissun ratsastaessa tätä jo maneesissa, kun saavuin talliille. Susirajan maneesi oli hyvin suuri ja tilava. Kenttä olisi ollut niin liukas, että ratsastuksesta ei olisi tullut mitään. Pyysin Lissua ratsastamaan oria hiukan lisää eteenpäin vielä käynnissä ja taivuttelemaan tätä volteilla. Kuitenkin ori hyvin nopeasti rupesi jo ravailemaan ja huiskimaan päällään. Pyysin ratsastajaa rauhoittamaan käsiään ja ratsastamaan oria eteenpäin pohkeilla komentaen. Sitten hidastettiin ja Hippi tipahti muotoon erittäin nopeasti. Pian herrasmies myöskin rentoutui ja jaksoi tehdä kaikki kolmikaariset kiemura urat ja voltit. Sitten siirryimme raviin ja pyysin Lissua keventämään rauhallisessa tahdissa, jotta ori kerkeäisi keskittyä jalkoihinsa. Ori rupesi pikkuhiljaa keskittymään enemmän ja enemmän mitä hitaammin mentiin. Laukannostoissa Hippi hiukan pelkäsi kulmia, jotta ei kaatuisi, mutta pyysin Lissua tukemaan oria mahdollisimman paljon ja antamaan vapaata kättä. Tänään halusin vain orin tuntevan olonsa reippaaksi ja pyrimme siihen rentouteen, että se keskittyisi enemmän ja enemmän. Loppu käyntien aikana pyysin Lissua tekemään hiukan avotaivutusta ja voltteja. Ori myöskin taipuu kivasti. Lissu antoi orille pitkät ohjat ja he jäivät hiukan vielä kävelemään.

17.02.2013 Kouluvalmennus, valmensi Erica
Tänään Lissun ja Hipin kanssa oli tarkoitus mennä melko simppeleitä tehtäviä, ori kun oli kuulemani mukaan nuori ja kovin energinen. Päätavoitteena olisi saada Hippi kulkemaan kauniisti avuilla ja peräänannossa. Jo alkuverryttelyssä Lissu sai olla tarkkana, kun ori yritti jatkuvasti lähteä baanailemaan kohti auringonlaskua. Neuvoin Lissua pitämään orin jatkuvasti liikkeessä ja keskittymään ankarasti, jotta orille ei jäisi yhtäkään vapaata aikaa ruveta riehumaan. Kun Hipin täytyisi jatkuvasti keskittyä tehtävien suorittamiseen, se ei voisi keksiä omia aktiviteettejaan. Alkuverryttelynä menimme paljon ympyröitä ja loivia kiemurauria sekä erilaisia pujotteluita, jotta ori saataisiin kuuntelemaan ratsastajan apuja.

Alkuverryttelyn jälkeen Hippi asteli edelleen turpa taivaissa ja metkut mielessä. Jos ratsastaja jäi hetkeksikään kuuntelemaan selostustani ja antoi orin kävellä itsekseen, oli kauheat rodeoshowt ja poikittelut heti menossa. Kerran sai Lissu niellä myös kentän hiekkaa kun sählärihevonen innostui liiaksi riehumaan. Päätin kehitellä ratsukolle toiminnantäytteisen ohjelman, jonka aikana orin keskittyminen ei pääsisi kertaakaan herpaantumaan. Samalla voisimme yrittää saada Hipin vähän parempaan työskentelyasentoon, sillä se meni varsin mielenkiintoisesti takaosaa perässään vetäen ja pää tiukasti ylhäällä. Niinpä annoin tehtävän, jossa molempiin päätyihin tehtiin voltit, joiden kokoa sai mielin määrin vaihdella, toisen pitkän sivun keskelle tehtiin suuri ympyrä ja muu askeleenpidennystä ravissa, ja sitten vastakkaiselle pitkälle sivulle pysähdys ja peruutus. Peruutuksesta olisi siirryttävä välittömästi raviin. Ja kun tehtävä oli näin nopeatempoinen ja koko ajan tehtiin jotain, niin jo rupesi löytymään Hipiltäkin keskittymistä. Pikku hiljaa ori alkoi löytää myös peräänantoa takaosan siirtyessä koko ajan enemmän toimintaan ja kaulan taipuessa kaarelle. Pian ori näytti jo oikealta kouluratsulta ja peräänanto oli sellainen että jotkut puoliverisetkin olisivat olleet kateellisia.

Valmennuksen loppuosassa otimme vielä ravi-laukkasiirtymisiä, joisssa ori näytti parhaita puoliaan ja pyrähti heti avuista upeaan, soljuvaan laukkaan. Raviinsiirtymisissä oli alkuun pieniä ongelmia, mutta sinnikkäällä työskentelyllä ratsastaja sai lopulta myös ne toimimaan. Loppuun otimme vielä pätkän laukkaa uralla ja ori sai revitellä hieman kovempaa, sillä sen se oli toden totta ansainnut!

10.04.2013 Kouluvalmennus, valmensi Lissu T.
narri ratsasti Hipillä valvovan silmäni alla, työstämisen alla olivat laukanvaihdot. Kuten tavallista ori oli alusta asti hyvin menevää ja intopiukeaa, Hippi viipotti menemään ja narri sai kunnon lihastreeniä koettaessaan saada oria rauhallisemmaksi. Alkuverryttely muistutti lähinnä sirkusesitystä, ainoastaan narrin naamalle osuva piirakka puuttui. Neuvoin jatkuvasti pikkuseikkoja, joilla saada oria myötäämään, käyttämään lihaksiaan kunnolla ja rauhoittumaan, mutta eihän Hippi kuunnellut vaikka narri teki mitä.

Valmennus jatkui aivan yhtä vireässä tunnelmassa; Hipin ravi oli kuin pikakelattua ja laukannostot lähtivät lapasesta. Hippi pomppi menemään kuin superpallo, pää nousi aivan liian ylös kun narri koetti saada pidätteet läpi ja istuntaa ori ei huomioinut lainkaan.
Yllättävää kyllä näistäkin asetelmista rauhoituttiin, joskin puolen tunnin hinkkaamisen jälkeen. Kun Hipin suurimmat pöllöenergiat oli purettu ja orin keskittyminen oli suurin piirtein narrissa aloittelimme laukanvaihtoja käynnin kautta. Käynti vain meinasi loistaa poissaolollaan, joko Hippi vaihtoi laukkaa ristilaukan kautta tai tiputti omituiselle ravistepille. Toistoja, toistoja ja vielä kerran toistoja sekä aktiivista ratsastusta niin johan Hipistäkin löytyi kelvolliset, jopa hyvät, laukanvaihdot. Virtaa pitäisi edelleen saada ratsastettua pois, joten seuraavana operaationa on löytää jokin pomminvarma keino saada Hipin huomio työntekoon eikä pöllöilyyn.

17.06.2013 Kouluvalmennus, valmensi Pauliina.
Yksi tämän päivän valmennettavista oli hieno suomenpienhevosori Hiisirikko. Kun saavuin kentälle, verryttelynne oli jo melkein lopuillaan. Näin kuitenkin viimeiset laukkaympyrät ja sen jälkeen hieman raviakin, kunnes sitten siirsit orin lepokäyntiin. Kertomasi mukaan Hippi oli hieman häslääjä ja keskittyminen oli orille hankalaa, siispä päätin panostaa niiden parantamiseen tässä valmennuksessa.

Lepokäyntien jälkeen otit ohjat käteen ja Hippi siirtyi samantien raviin. Otit pidätteen, ja toistitkin sen muutamaan kertaan, jotta ori siirtyi takaisin käyntiin. Ensimmäinen tehtävä oli tulla keskihalkaisijalle ja tehdä voltti vasemmalle, sen jälkeen jatkaa avotaivutusta ja keskikohdan jälkeen suoristaa ja siirtyä sulkutaivutukseen. Sulkutaivutuksen aikana väistätettiin hevonen vielä takaisin uralle. Hippi aloitti avotaivutuksen kauniisti, mutta sulkutaivutuksessa se nakkeli niskojaan ihan mielenosoitukseksi. Siispä sait tehdä muutaman pysähdyksen, ja sitten tulla uudestaan tehtävään. Nyt se sujui jo huomattavasti paremmin. Suoritit vielä kerran tehtävän, nyt vieläkin paremmin kuin aikaisemmin ja sitten vaihdoit suuntaa. Hippi oli alusta asti hieman parempi tähän suuntaan, mutta tehtävä jouduttiin toistamaan pitkäjänteisesti siltikin pariin otteeseen. Kun käynti oltiin saatu kohtuulliseksi, muutin hieman tehtävää ja nyt avotaivutuksen puolivälissä sait siirtyä raviin - edelleen jatkaen taivutusta - ja sulkutaivutuksen puolivälissä siirtyä takaisin käyntiin - edelleen jatkaen taivutusta ja väistöä. Raviin siirtyminen avossa onnistui huomattavasti paremmin kuin käyntiinsiirtyminen sulussa. Sait tehdä monta hyvin isoa pidätettä saadaksesi Hipin takaisin käyntiin. Tämäkin tehtävä toistettiin molempiin suuntiin. Kun suoritukset paranivat ja tehtävä alkoi sujumaan, annoin ohjeeksi nostaa laukan ja laukata vain kaviouraa pitkin kevyessä istunnassa, jotta ori rentoutuisi taas. Hippi meinasi ensimmäisenä karauttaa, kun nostit laukan, mutta loppujenlopuksi asennoitui aika hyvin laukkaamiseen. Vaihdoit suuntaa ja jatkoit laukkaa toiseenkin suuntaan, tämän jälkeen sait aloittaa lepokäynnit. Kärsivällisyyttä orin kanssa pitää harjoitella, mutta ei se mahdotonta olisi. Tarvitsee vain paljon itsekuria ja rauhallisuutta, Hipillä kuitenkin on sitä lahjakkuutta ja kapasiteettiä. Annoin ohjeiksi vielä suunnitella tehtäviä, missä tulisi paljon vaihtelua ja pitää toistot mahdollisimman pieninä, että ori jaksaa keskittyä. Tekee sitten vaikka välissä toista asiaa. Kyllä Hipistä vielä hyvä tulee.

19.06.2013 Estevalmennus, valmensi Susanna.
Lissu oli jo verryttelemässä Hippiä, kun saavuin paikalle. Olin kyllä kuullut jo etukäteen, että pieni hopeanvoikko ori on oikea sählä asiassa kuin asiassa, mutta silti näky intoa pursuvasta, säheltävästä suomenpienhevosesta yllätti minut. Pyysin Lissua alkuverryttelyn jälkeen laukkaamaan kenttää ympäri sillä aikaa, kun rakensin esteitä. Kentän toiseen päätyyn kokosin yksittäisen ristikon, jonka ennen ja jälkeen oli maapuomi auttamassa ratsukkoa ponnistuspaikan hakemisessa. Kun ori oli saanut laukkaamalla päästellä vähän höyryjä, pyysin Lissun tekemään pari laukkaympyrää. Sitten oli aika hypätä pääty-ympärällä oleva ristikko. Ensimmäinen kerta ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, sillä Hippi päätti yrittää tehdä pituushypyn ennätyksen ja ponnisti jo ennen estettä olevalta maapuomilta samantien koko esteen yli. Ratsastajaparalla oli suuria vaikeuksia pysyä odotettua suuremmassa hypyssä mukana mutta pysyi kuitenkin. Pyysin ratsukkoa hyppäämään ristikon heti uudestaan, tosin tällä kertaa Lissun oli kiinnitettävä huomiota Hipin tuomiseen esteelle niin, että hevonen ja ratsastaja hyppäävät esteen todellakin yhdessä. Toisella kerralla hyppy menikin jo niin kuin piti, ja kolmannen kerran jälkeen siirryttiin seuraavaan tehtävään. Olin rakentanut toiselle pitkälle sivulle kolmiosaisen jumppasarjan, jossa kaksi ensimmäistä osaa olivat ristikoita ja viimeinen pystyeste. Nyt Lissun piti olla tarkkana, että hän tuo Hipin sopivassa tempossa ja kohtisuoraan estettä, sillä jumppasarjan sisällä mitään ei ole enää tehtävissä. Lissu ohjasi Hipin jumppasarjalle reippaassa laukassa. Ori alkoi kiemurrella innoissaan juuri ennen estettä, ja ensimmäinen este ylittyi kaikkea muuta kuin kohtisuoraan ja suoralla hevosella. Ori kuitenkin korjasi hyvin heti sarjan toisella osalla, ja ratsukko pääsi kolmannenkin osan yli kunnialla. Jumppasarjaa hypättiin useamman kerran ja harjoiteltiin erityisesti sarjalle lähestymistä oikein. Jokaisella kerralla ratsukko suoriutui harjoituksesta paremmin, ja lopetimme valmennuksen nappisuoritukseen. Onnistuneesta suorituksesta tyytyväisyyttä puhkuvat ratsastaja ja ratsu passitettiin loppuverryttelyyn maastopolulle nauttimaan kauniista kesäaamusta ja auringonpaisteesta.

Päiväkirja

Päiväkirjaan

Hoito-ohjeet

Päiväjärjestys
maanantai: koulua
tiistai: maastoon
keskiviikko: puomeja
torstai: esteitä
perjantai: maastoon
lauantai: koulua
sunnuntai: pikkuesteitä (max. 60cm)

Hoito-ohjeet
Talutetaan ketju suussa.

Varusteet
Ratsastaessa yleissatula ja meksikolaiset suitset kolmipalaolympialla.
Hypätessä ja maastoillessa etujaloissa jännesuojat.