Kuvagalleria


Kuvien © suba
virtuaalihevonen, a sim game horse

Ulkoasun © Hanna K.
Otsikon kuvien © Janette H.

Bridezilla VH13-029-0458

Bridezilla "Lisko" kasv. Maude A., Saksa
saksalainen ratsuponi (50%), tamma om. Susiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
147cm, voikko, piirto, sukkia Ei hoitajaa
7v, s. 10.07.2012, satunnainen (4v 10.03.2013) estepainotteinen; he A / 110cm / 110cm / CIC2

mahd. arvonimet ja saavutuspäivämäärät tähän

Luonnekuvaus

Lisko näyttää hyvin usein nielleen sitruunoita kulkiessaan turpa mutrulla, mutta kun unohdetaan happamuus niin Lisko on loistoponi. Tamma on simppeli käsitellä joka hoitotoimenpiteessä, se ei pelleile tai stressaa, mutta tarvitse jämäkkää käsittelyä ja ratsastajan, joka pitää ponin liikkeessä. Uhitteleva, korvat luimussa sinua tervehtivä poni ei ole ilkeä, ainoastaan laiska, mukavuudenhaluinen ja haluton jättämään ihanaa omaa rauhaansa.

Turpa mutrulla ja korvat kenossa takastaan lepuuttava Lisko ei anna kuvaa yhteistyökykyisestä hoidokista. Tamma kuitenkin vain uhittelee eikä koskaan edes näyki hoitajaansa. Arat ihmiset poni hätistää karsinastaan hyvin vikkelään, jämäkälle hoitajalle Lisko vain luimii, mutta käyttäytyy kuitenkin siivosti. Kunhan ratsuponin kanssa toimii reippaasti ja epäröimättä jokainen hoitotoimenpide onnistuu ongelmitta.
Taluttaessa tamma on perässä kiskottavaa mallia, poni ei vain haluaisi kävellä. Kiima-aikoina Lisko innostuu flirttailemaan oreille, ja silloin ponia joutuu komentamaan takaisin käyntiin ja siihen suuntaan, mihin oltiin menossa. Muulloin tamman talutus on sama kuin raahaisi perässään tiiliskiveä, yhtä paljon eteenpäinpyrkimystä.

Tämä poni on laiska alisuorittaja, joka vaatii sen verran jämäkän ratsastajan, että saa Liskoon liikettä. Ei puhettakaan, että Lisko itsekseen haluaisi liikkua tai tehdä asioita kunnolla! Jos tamma huomaa tilaisuuden lusmuilla se lusmuilee, ja sen sijaan, että poni etsisi aidasta kohtia joista se on kaatunut poni hakutuu sinne missä ei ole aitaa ensinkään.

Koulupuolella Liskon laiskuus on samaa luokkaa kuin ratsastuskoulun työhönsä fakkiintuneilla kehänkiertäjillä; "onko pakko, en tee, kiemurran tästä toiseen suuntaan, jumitan, en kuullut apuja, jään syömään" ja muut kestosuosikit. Lisko kyllä pitää koulutyöskentelystä, kunhan tehtävissä on jotain vaihtelevuutta, mutta sen työmotivaation esiin kaivaminen on aina vähän pitkässä kuusessa. Poni on hitaasti lämpenevä paketti, joka ei välttämättä tunninkaan treenin aikana ota askeltakaan kunnolla. Lisko asettuu, taipuu ja vertyy, mutta kokoaminen on yhtä tuskaa, jos ponin liikkumishalu on jäänyt karsinaan. Aika usein se on.
Lisko on pätevä estepeli metrin luokkiin, ainakin kun tamman saa tekemään kunnolla töitä. Puolivaloilla toimiessaan (ja Lisko toimii aina oletusarvoisesti puolivaloilla, ratsuponitammalta täytyy ratsastaa jokainen askel, että poni toimii) Lisko hyppää löysiä, matalia hyppyjä täysin selättömänä ja ilman mitään tekniikkaa. Yleisin kuvaus tamman laiskoista hypyistä kuuluu "kuin heittäisi keitettyä spagettia esteen yli", ja sen se on näköistäkin. Ponitammaa pitää herkistää ja herätellä, ratsastaa koko ajan ja mielellään tehdä paljon vaihtelevia tehtäviä myös estetreeneissä; saman okserin tahkoaminen saa Liskon vain tylsistymään. Tamma ei kyttää tai kiellä, eikä taatusti varo kinttujaan silloin kun laiskottaa. Liskon kanssa työskentely on sinällään palkitsevaa, että jokainen puhdas rata on oikeasti työn ja vaivan tulos. Tamman jatkuva puomien tiputtelu ja kesken esteradan nukahtamiset taas eivät nosta mielialaa.
Täysin maastovarma, Lisko ei säiky tai säpsy, muttei toisaalta innostukaan. Ainoastaan maastoesteillä tammasta saa kunnolla jotain irti, mutta edes maastojen reippaat laukkapätkät eivät saa ponineitiä syttymään.

Kisapaikoille meno on Liskosta yhtä jännää kuin pihaan ajava uusi auto - ei paljoa kiinnosta. Poni on kokenut matkaaja eikä sano minkäänlaisista trailereista tai rekoista yhtikäs mitään, kävelee vain kyytiin, upottaa päänsä heinäverkkoon ja nauttii olostaan. Liskolle kuljetuksessa olo on yhtä luontevaa kuin karsinassa möllötys, ja jos trailerissa joku riehuu, kuopii tai huutaa se ei ole Lisko. Ei voi kuin kehua kasvattajan tekemää työtä Liskon kanssa, poni on kullanarvoinen opetusponi nuorten koppikäytöksen suhteen, ja Liskon mielenkiinnottomuus matkustamista kohtaan rauhoittaa stressaavaakin matkakaveria.
Itse kisa-alueella Lisko herää ja on hyvin säpäkkää. Täysiveriperimä ei juuri tule esiin kotikentällä, mutta kisapaikoilla se puskee läpi sitäkin vahvemmin. Poni on edelleen fiksu käsitellä, vaikka saattaa taluttaessakin tanssahdella, mutta selästä käsin tammaa joutuu oikeasti pidättämään ja komentamaan. Kotipihojen laiska alisuorittaja on äkkiä sähköjänis, joka haluaa tehdä tulosta ja olla paras. Liskolla on uskomaton kilpailuvietti ja kyky ottaa yleisönsä, tamma vangitsee katseen koulukentillä ja tekee kilpaesteradoilla parempia hyppyjä kuin koskaan kotikentällä. Tamman laukkaa joutuu säätelemään enemmän, eikä puolipidätteitä voi tehdä liikaa. Kunhan kisoissa kuumuvan tamman energian saa kanavoitua työntekoon Liskon kanssa on mahdollisuus pärjätä vähän joka lajissa.

Sukutaulu & -selvitys

i. Crash the Wedding
evm, xx, rt, 162cm
ii. On Bended Knee
evm, xx, prt, 163cm
iii. By Your Side
evm, xx, prt, 163cm
iie. Pussycat Pookie
evm, xx, rn, 161cm
ie. Boom the Groom
evm, xx, rt, 160cm
iei. 25 to Life
evm, xx, prt, 165cm
iee. Bomb Tom Down
evm, xx, rn, 159cm
e. Bootylicious Bride
evm, nf, vkk, 135cm
ei. Cheeseburger In Paradise
evm, nf, vkk, 137cm
eii. Slice of Paradise
evm, nf, vkk, 139cm
eie. Chickadee
evm, nf, rn, 133cm
ee. Bride Boo-Boo
evm, nf, rt, 135cm
eei. Arlington Archimedes
evm, nf, vrt, 137cm
eee. Lovey Dovey
evm, nf, rtkm, 134cm
Sukuselvitys:

Suvun voi selvittää.

Jälkeläiset

Ei vielä tarjolla jalostukseen.

Syntynyt Varsan nimi Isä Omistaja
14.02.2014 rp-o. Gottesfurcht e. Götterdämmerung om. Littleness

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuunottamatta tarinakisoja jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Kisakalenteri:

KERJ Kenttäratsastus
2 sijoitusta joista 1 voittoa
19.04.2014 Littleness CIC1 1/43
26.05.2014Kärmeniemi CIC1 3/45

ERJ Esteratsastus
8 sijoitusta joista 1 voittoa
10.01.2014 Susiraja 100cm 1/30
11.01.2014 Susiraja 100cm 3/30
11.01.2014 Susiraja 100cm 3/30
13.01.2014 Susiraja 100cm 2/30
03.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset 100cm 4/30
15.05.2014 Elisan yksityiset 100cm 2/30
17.05.2014 Elisan yksityiset 100cm 3/30
18.05.2014 Elisan yksityiset 100cm 4/30

KRJ Kouluratsastus
3 sijoitusta joista 1 voittoa
07.05.2014 Kisakeskus Lapland helppo A 1/40
27.05.2014 al Najya helppo B 3/60
30.05.2014 al Najya helppo B 6/60

Valmennukset

26.05.2014 estevalmennus, valmensi momelus
Suloinen ratsuponitamma, jonka into hypätä esteen yli on suunnilleen yhtä suuri kuin into hypätä kaivoon - sellainen oli päällimmäinen vaikutelma Liskosta. Ensimmäisenä pistin ratsukon laukkaamaan muutaman kierroksen kenttää ympäri niin kovaa kuin ponista irtoaa, kun rakensin muutaman veryttelyesteen.
"Vielä pääsee varmasti kovempaa!" huusi kantaessani puomia okseriin. Alkulämpöjen jälkeen ohjasin ratsukon veryttelyesteille. Eteenpäinpyrkimys ei ollut huipussaan, ja tamma kopsauttikin puolimetrisestä okserista puomit alas. Pienen vauhdinkeräämisen ja uusintahypyn jälkeen este ylitettiin niukin naukin puhtaasti. Rakensin pienen radan mahdollisimman lyhyillä teillä, jotta Liskon liike ei hiipuisi lentokentän pituisiin teihin, mutta joilla ratsastaja ehtisi kuitenkin pyytää ponia eteen. Isommat tai massiiviset esteetkään eivät näyttäneet saavan tammaa liikkumaan oma-alotteisesti eteen, joten ratsastaja sai käytännössä puskea sen esteiden yli. Lopulta muuri ja trippeli aiheuttivat Liskossa jonkinlaisen innon pyöristää hieman selkää ja käyttää oikeasti ponnistusvoimaa niiden ylitykseen. Näiden onnistuneiden ja ainakin suhteellisen positiivisten hyppyjen jälkeen oli loppuravien vuoro. Kehotin ratsastajaa pyytämään ponia eteen vielä näin loppusuorallakin, jotta siitä ei tulisi aivan tahmaa.

Päiväkirja

Päiväkirjaan

Hoito-ohjeet

Päiväjärjestys
maanantai: esteet
tiistai: maasto/este
keskiviikko: vapaa/kevyt liikutus (juoksutus tms.)
torstai: koulua
perjantai: koulua
lauantai: vapaa
sunnuntai: puomi

Hoito- ja loimitusohjeet
Fleeceloimi jos on hionnut tai pesty.
-15 astetta: toppaloimi.

Varusteet
Normivermeet ja kolmipalakuolain, esteille vatsapanssari, martingaali ja jännesuojat joka jalkaan. Maastoon jännesuojat joka jalkaan.