Rip it off over the bone

Kuvien © Carousel Farm

Still in Closet "Kaappihomo, Horo" VH13-006-0235 kasv. Susiraja
englantilainen täysiverinen, ori om. Lissu T., VRL-12701
158cm, mustankimo asuu ?
12v, s. 30.11.2013, satunnainen ikääntyminen (3v 10.12.2013) kenttäpainotteinen; va B / 130cm / 120cm / CIC3

Kimo komistukseni pääsi kantakirjaan vanhempiensa KTK-palkinnoilla ratsastaen. Vein orini 20.10.2014 järjestettävään tilaisuuteen, ja tulos oli odottamani KTK-III pistein 68p. Mamman oma komistus!
15 - 18 - 17 - 18 = 68p. KTK-III

Gray glitter through the blood and rust.

mori-morin kärrättyä itselleen lisää täysiverisiä rakastuin totaalisesti neidin mustakimoon orinroikaleeseen, Skeletons in the Closetiin, jonka nimesin saman tien Kaappiluurangoksi. Mikään Sami ole, pyh! Ilmoitinkin ystävälleni saman tien, että haluan orista kimon orivarsan enkä lepäisi, ennen kuin sellaisen saisin. Onneksi mori vain nauroi ja kehotti etsimään tamman, jotta saisin oman Luurankovarsani. Minähän etsin! Onneksi ei tarvinnut kauaa etsiä, sillä Susirajan kenttätamma Death Before Divorce oli mitä oivin valinta uuden kilpatykkini emäksi.

Kun Dee varsoi, en ollut uskoa onneani; mustankimo orivarsa, kertayrittämällä! Olisinhan minä varsan pitänyt, vaikka se olisi ollut perus ruunikko, mutta kyllä se unelmien hevonen oli sellainen lottovoitto, ettei tosikaan. Menin saman tien onnesta ja varsasta sekaisin, ja kun piti nimi päättää huono nimipääni ja onneni takia olematon sensuuri iskivät yhdessä. Varsasta tuli Still in Closet, kotoisammin Kaappihomo ja vielä lyhykäisemmin Horo. Ei nimi miestä pahenna jollei mies nimeä, vai miten se meni..

Orista kasvoi juuri sellainen komea urheiluhevonen kuin halusinkin, ja Horo osoitti jo nuorella iällä olevansa sopivan luonteikas ja kapasiteetikas ratsu. Kas tässä uusi monitoimikenttäpeli minulle, joka en ymmärrä kohtuullisen hevosmäärän päälle.

The ropes want to fell your neck.

Kaappihomo, vielä lyhykäisemmin Horo, joutui huonon nimipään ja paskojen lempinimien uhriksi. Täysiveriori on ihan normaali, tammoihin päin oleva orinroikale, mutta lempinimi on ja pysyy epäkuvaavana.
Luonnepuolella ori on kaikkea, mitä täysiveriseltä toivon; omanarvontuntoinen, herkkä ja säpäkkä, kovapäinen ja rohkea. Horon luonteella vaaditaan rutiineja ja jämäkkä, jopa isoegoinen ihminen, mutta pikkuvikoja. Kaikeksi onneksi täysiveriori ei ole mikään hirviöhevonen, sillä vain on rehellisen voimakas luonne ja tajuttoman iso ego, joka paisuu kuin ilmapallo jollei Horoa laita kuriin.

Horo tietää olevansa upea eikä pelkää näyttää sitä - showmies mikä showmies. Lisäksi täysiverinen on fiksu, eikä vahingossakaan tee kotitreeneissä mitään jos huomaa mahdollisuuden laiskotella. Ori myös oppii ratsastajansa virheet ja ne asiat, jotka voi lyödä läskiksi sen suuremmitta seurauksitta, ja hevonen käyttääkin niitä härskisti hyväkseen.

A ghost ridden string with a bone-aching hum.

Horo on hyvin pitkälle samantyylinen hoidokki kuin emänsä; sen kanssa tarvitsee pilkuntarkan suunnitelman, jota tulee noudattaa. Epävarma, vähän sinne sun tänne haahuileva ja asioita satunnaisessa järjestyksessä tekevä (ja unohtava) hoitaja saa täysiveriorin kiskaisemaan herneen sieraimeen alta aikayksikön, minkä jälkeen Horo on ihme hilluva testosteronimörkö. Hilluvana testosteronimörkönä ori ei osaa päättää, leikkiikö karusellia vai alkaako uhittelevaksi, kusipäiseksi kliseeoriksi, joten koetahan siinä saada enää mitään tehtyä. Määrätietoisella ja suoraviivaisella hoitamisella ja varustamisella Horo on asiallinen hevonen hoitaa, se korkeintaan luimii ja on näykkivinään nähdäkseen, saako peloteltua hoitajan tiehensä. Kun orille näyttää kaapin paikan sitä voi hoitaa kaikessa rauhassa, Horo pysyy nätisti paikoillaan karsinassa vaikka sitä ei sitoisi kiinni. Sen verran tarkkana joutuu hoitajakin olemaan, että hoitaa ja varustaa täysiverisen suht vikkelään, turhan pitkä odottelu saa Horon tympääntymään ja aloittamaan karusellimäisen pyörimisen. Eläinlääkäri ja kengittäjä saavat työskennellä rauhassa, Horo korkeintaan osoittaa mieltään irvistelemällä ja kuopimalla maata, jos homma ei sen mielestä suju tarpeeksi ripeästi.
Korva- ja vuohiskarvojen leikkaaminen on kimon mielestä vastenmielistä, kaiketi saksista lähtevä ääni on täysiverisen mielestä sietämätön. Horon saa kyllä siistittyä, kunhan ensin saa pyydystettyä orin pään tai jala ja vielä pidettyä mokoman paikallaan.

Talutettaessa Horo on perässä kiskottavaa mallia, eikä kukaan meinaa uskoa, että sellainen laahaava elikko voisi olla ryhdikäs ja virkeä ratsu. Horon kanssa ei tarvitse pelätä, että se tekisi äkkisyöksyjä mihinkään suuntaa, ennemmin joutuu olemaan tarkkana, ettei hevonen istahda kesken matkaa istualleen ja jää siihen. Ainoastaan tammojen kevätkiimojen aikaan Horo on niin pörhäkkää ja menevää naistenmiestä, että saattaa koettaa lähteä riiausreissulle tai uhittelemaan muille oreille. Komentamalla täysiverinen kuitenkin asettuu ja korkeintaan huutelee lajitovereilleen.
Lastaus ja kuljetus sujuvat rutiinilla, niiden kanssa Horo on ongelmaton. Mikäli hevosella on kopissa/rekassa matkaseuraa, hevoset on sidottava niin lyhyelle narulle, etteivät ne yllä haistelemaan toisiaan; Horo ei ole mitenkään sosiaalinen matkustaja.

Death, escape, that's why boneyards have fences.

Kotosalla ratsastaminen on aina yhtä yllättävää, kun ei voi olla varma, suvaitseeko Horo toimia vai laittaako hevonen perseen penkkiin - kirjaimellisesti. Täysiverisellä on ikävä taipumus tehdä täysstoppi ja istua alas tai mennä makuulle jos sitä ei huvita tehdä töitä, eikä tätä pahaa tapaa ole saatu kitkettyä pois. Toinen orin ärsyttävyyksiä on sen fiksuus; Horo oppii ratsastajansa virheet eikä arkaile käyttää niitä hyväkseen päästäkseen helpommalla. Tarpeeksi usein Horolla ratsastettuaan saattaa huomata, että jos ei ole vaatinut hevoselta kunnon pohkeenväistöä vaan jotain siihen suuntaan, se kunnon pohkeenväistön ratsastaminen on sellaista tappelua, että sen jälkeen niin hevonen kuin ratsastaja ovat hiestä märkiä. Eikä Horo välttämättä ole ottanut askeltakaan kunnollista pohkeenväistöä.

Horo on ihastuttavan monipuolinen ja osaava hevonen, kuten vanhempansakin. Koulupuolella osaamista riittää vaativaan B:hen asti, rataesteillä Horon kapasiteetti riittää 130cm luokkiin, maastoesteillä kymmenen senttiä pienemmille. Täysiverinen työskentelee yhtä mielellään tai jättää työskentelemättä yhtä herkästi oli treenin laji tai aihe mikä tahansa, joten orin voi sanoa olevan aktiviteettiensa suhteen kaikkiruokainen.

Koulupuolella Horolla olisi liikettä ja näyttävyyttä, mutta hevonen ei vahingossakaan tuo tätä esille kotona. Orin kyllä saa tekemään liikkeen viimeisen päälle hienosti ja tarkasti jos hevosta huvittaa liikkua, mutta mitenkään erikoisen ihmeellistä liikettä Horosta ei saa irti vaikka miten yrittäisi. Täysiverisen laukka olis hivenen soveliaampi laukkaradoille kuin ratsun hommiin, mutta Horon ravi aiheuttaisi kateutta puoliverisissäkin.
Esteet Horo hyppää joko hyvin tai jättää kokonaan hyppäämättä. Ainakaan ori ei kiellä käytännössä koskaan, mutta eivät ne ohijuoksut paljoa enempää lohduta. Horon hyppytekniikka on hyvä, vaikkakin helposti laiska ja huolimaton, minkä takia työnteosta kiinnostumattomana Horo pudottaa yleensä yhdeksän puomie kymmenestä.

Niinä päivinä, kun työnteko huvittaa Horoa ori on herkkä ja säpäkkä ratsu, jota saa enemmän pidätellä kuin komentaa eteenpäin. Täysiverinen hyppää mielellään, vauhti ja hyppytekniikka paranevat heti kun Horoa kiinnostaa tehdä jotain. Koulupuolella hevonen saa enemmän ryhtiä. Valitettavasti ne liikkeet eivät oikeasti parane tippaakaan ennen kuin Horo saa yleisöä, kaipaa hevonen ei viitsi kotona panostaa samalla tavalla.

Promises of sin in a wink of an eye.

Jos Horo jotain rakastaa niin esiintymistä. Täysiverisen askellajit saavat heti näyttävyyttä, jota kotikentällä ei näe, kun lähdetään yleisön eteen esittelemään miten hieno Horo oikein onkaan. Yleisöä saadessaan ori yrittää huomattavasti enemmän, keskittyy paremmin ja on muutoinkin sellainen ideaalipeli, jollainen soisin sen olevan koko ajan.
Käsihevosalueella Horo käyttäytyy kuin mikäkin sika. Kotona hevosta saa kiskoa perässään, kisoissa joutuu heiluttelemaan raippaa orin turvan edessä, että mokoma tajuaa olla jyräämättä taluttajaansa. Horon kimeä vinkuna on tuttu ääni kisapaikoilla ja aiheuttaa lähellä oleville vihlovaa kipua korviin. Ori itse ei huomaa kiljumisessa, rynnimisessä, lapa edellä puskemisessa tai kahdella jalalla tanssahtelussaan niin mitään vikaa ja hämmästyykin siksi perinpohjaisesti kun sitä komentaa.

Vaikka verryttely tuntuisikin menevän Horon innokkuuden ja energisyyden takia penkin alle ori petraa huomattavasti itse suorituksen aikana. Aina ei mene nappiin vaikka hevonen miten yrittäisikin, mutta ratsastaja saa nauttia äärimmäisen herkän ja hyvin toimivan hevonen ratsastuksesta. Horo yrittää helposti liikaa koettaessaan hurmata yleisön ja vakuuttaa tuomariston omasta erinomaisuudestaan, joten ratsastaja joutuu edelleen tekemään töitä täysiverisen toimivuuden eteen. Kotitreenien sujumisen ollessa kiinni kuun ja tähtien asennoista kisoissa voi olla varma, että ainakin hevonen toimii, vaikkei se sijoitukseen riittäisikään. Horo on todella miellyttävä kilpakumppani, se ei stressaa, säiky tai saa ideaa pukkilaukkarodeosta kesken keskiravin.

Love's not made for my kind.

i. Skeletons in the Closet
KTK-II
xx, 161cm, mkm
ii. Shacklebone
evm, xx, 161cm, mkm
iii. Skeletally Yours
evm, xx, 161cm, mkm
iie. Lady Lazybones
evm, xx, 166cm, rnkm
ie. Snow White's Stepmother
evm, xx, 163cm, m
iei. No Room in Heaven
evm, xx, 164cm, rn
iee. Snow White Trash
evm, xx, 158cm, m
e. Ch Death Before Divorce
YLA1, KTK-III, XLA-I, KERJ-I
xx, mrn, 156cm
ei. Husband So Dead
evm, xx, mrn, 158cm
eii. Little Mister Murder
evm, xx, rn, 154cm
eie. Silent Infanticide
evm, xx, tprt, 156cm
ee. Gun Goes Bang
evm, xx, trn, 150cm
eei. Shotgun Wedding
evm, xx, trn, 156cm
eee. Wed By Gun
evm, xx, rn, 153cm
Spoiler:

AAAAAAAAA TÄÄ ON TYHJÄ

Won't you please let me in, I'll do no harm.

Horon ja narrin Fifth Pretty Deadly -ratsuponitamman lemmenloman tulos on 02.02.2014 syntynyt ratsuponitamma Still Pretty. Tamma asustelee Fifth Bridge Poniesissa, ja on kisannut hyvällä menestyksellä niin koulua, kuin esteitäkin.

Scars, you carve deep, but never learn.

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset. Vaikka ori kenttäpainotteinen onkin, sen kanssa on kisattu ahkerasti myös esteitä ja koulua.

Spoiler:

KERJ
40 sijoitusta joista 4 voittoa
05.03.2014 Jadessa Warmbloods CIC3 3/32
08.03.2014 Jadessa Warmbloods CIC3 3/32
09.03.2014 Jadessa Warmbloods CIC3 4/32
16.04.2014 Susiraja CIC3 1/22
05.05.2014 Foxvale CIC3 4/32
12.05.2014 Huvitutti CIC3 4/30
01.06.2014 Huvitutti CIC3 4/29
12.06.2014 Special Ring CIC3 3/50
04.07.2014 Huvitutti CIC3 4/30
07.07.2014 Bairdon CIC3 4/40
18.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC3 1/30
19.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC3 2/30
20.08.2014 Whispering Heaven 130cm 3/28
22.08.2014 Whispering Heaven 130cm 2/28
24.08.2014 Whispering Heaven 130cm 4/28
25.08.2014 Kilpailukeskus Reiter CIC3 4/30
08.09.2014 Kadotetut Suomenhevoset CIC3 2/46
13.09.2014 Solo CIC3 3/40
15.09.2014 The Y Team CIC3 3/40
23.12.2014 Taikakuun Kartano CIC3 5/49
29.12.2014 Taikakuun Kartano CIC3 4/49
31.12.2014 Taikakuun Kartano CIC3 4/49
11.01.2015 Taikakuun Kartano CIC3 5/50
12.01.2015 Taikakuun Kartano CIC3 7/50
27.01.2015 Kilpailukeskus Reiter CIC3 2/30
30.01.2015 Kilpailukeskus Reiter CIC3 2/30
01.02.2015 Delmenhorst CIC3 3/30
07.02.2015 Kilpailukeskus Reiter CIC3 3/30
10.02.2015 Kilpailukeskus Reiter CIC3 3/30
11.02.2015 Kilpailukeskus Reiter CIC3 1/30
16.02.2015 Kilpailukeskus Reiter CIC3 2/30
17.02.2015 Kilpailukeskus Reiter CIC3 2/30
13.02.2015 Kuuralehdon hevostila CIC3 2/30
21.02.2015 Delmenhorst CIC3 4/30
06.03.2015 Marvel Ponies CIC3 2/40
15.04.2015 Taikakuun Kartano CIC3 7/60
02.05.2015 Mörkövaara CIC3 5/30
05.05.2015 Mörkövaara CIC3 5/30
06.05.2015 Mörkövaara CIC3 2/30
09.05.2015 Mörkövaara CIC3 1/30

ERJ
33 sijoitusta joista 2 voittoa ja 1 Cup-sijoitus
08.01.2013 Pirunportti 130cm 3/11
08.01.2013 Pirunportti 130cm 2/10
22.01.2014 Dark Side Trakehners 130cm 2/30
23.01.2014 Dark Side Trakehners 130cm 5/30
11.02.2014 Fifth Bridge Ponies 120cm 03/30
13.02.2014 Fifth Bridge Ponies 120cm 04/30
30.04.2014 Solo ERJ Cup 120cm 29/363
15.05.2014 L'amour aux Chevaux 130cm 3/40
27.05.2014 Dark Side Trakehners 130cm 3/40
28.05.2014 Dark Side Trakehners 130cm 4/40
29.05.2014 Dark Side Trakehners 130cm 4/40
01.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 6/40
02.06.2014 Valiant Warmbloods 130cm 3/99
03.06.2014 Marike 130cm 5/33
05.06.2014 Valiant Warmbloods 130cm 4/99
12.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 4/30
14.06.2014 Dark Side Trakehners 130cm 1/30
18.06.2014 Yemene 130cm 5/40
04.07.2014 Susiraja 120cm 1/30
24.08.2014 Kilpailukeskus Reiter 130cm 5/30
19.08.2014 Dark Side Trakehners 130cm 2/30
21.08.2014 Dark Side Trakehners 130cm 5/30
06.09.2014 Whispering Heaven 130cm 5/30
07.09.2014 Whispering Heaven 130cm 2/30
03.10.2014 Pirunportti 130cm 5/30
08.10.2014 Pirunportti 130cm 5/30
02.12.2014 Taikakuun Kartano 120cm 2/50
09.12.2014 Taikakuun Kartano 120cm 5/50
10.12.2014 Taikakuun Kartano 120cm 5/50
22.01.2015 Yemene 130cm 2/40
25.01.2015 Yemene 130cm 3/40
27.01.2015 Littleness 130cm 4/30
21.02.2015 Delicate 130cm 6/40

KRJ ; 41 sijoitusta, joista 6 voittoa
26.04.2014 Rimeyard Haflingers va B 4/100
26.04.2014 Rimeyard Haflingers va B 5/100
28.04.2014 Rimeyard Haflingers va B 7/100
16.05.2014 Kelokorven Suomenhevoset va B 7/60
18.05.2014 Kelokorven Suomenhevoset va B 3/60
18.05.2014 Fiktio va B 4/40
25.05.2014 Littleness va B 5/30
26.05.2014 Littleness va B 1/30
28.05.2014 Fiktio va B 6/40
02.06.2014 Fiktio va B 1/60
03.06.2014 Fiktio va B 6/60
06.06.2014 Fiktio va B 6/60
15.06.2014 Kisakeskus Lapland he A 4/40
16.06.2014 Susiraja va B 1/30
23.06.2014 Ascuns Farm va B 5/30
23.06.2014 Ascuns Farm va B 1/30
24.06.2014 Ascuns Farm va B 3/30
25.06.2014 Ascuns Farm va B 5/30
26.06.2014 Kultakylän siittola he A 6/60
08.07.2014 Hex Sporthorses va B 4/50
08.07.2014 Hex Sporthorses va B 6/50
15.07.2013 Susiraja va B 6/40
15.07.2014 Ziel Sporthorses va B 2/30
16.07.2014 Hex Sporthorses va B 1/50
21.07.2014 Moondance va B 6/40
05.09.2014 Fiktio va B 5/40
13.09.2014 Seljasaaren Kartano va B 10/100
15.09.2014 Seljasaaren Kartano va B 4/100
17.09.2014 Fiktio va B 3/40
19.09.2014 Fiktio va B 6/40
20.09.2014 Fiktio va B 5/40
23.09.2014 Mörkövaara va B 4/40
31.09.2014 Aida Connemaras va B 1/30
01.10.2014 Aida Connemaras va B 4/30
02.10.2014 Aida Connemaras va B 3/30
03.10.2014 Aida Connemaras va B 3/30
23.04.2015 Fiktio va B 1/40
04.05.2015 Fiktio va B 2/40
19.08.2015 Runoratsut va B 6/50
22.08.2015 Runoratsut va B 2/50
28.08.2015 Runoratsut va B 4/50

Living in the sunken graves, corpses for company.

Horon kanssa valmentaudutaan vähän joka lajissa tarpeen mukaan.

Spoiler:

28.12.2013 kouluvalmennus, valmensi narri
Päädyin jollain ilveellä mukavan koti-illan sijaan valmentamaan Lissua ja Horoa kouluratsastuksen parissa. Lissu verkkaili oriaan itsenäisesti ja minä yritin tehdä oloni mukavaksi kentän laidalla loimeen kietoutuneena. Horoa ei pätkääkään kiinnostanut tehdä hommia pimeässä, lumisella kentällä jossa se joutui oikeasti työskentelemäänkin. Ori ei juurikaan liikkunut kunnolla eteenpäin vaan kulki pitkänä matalana makkarana.

Aivan sama, mitä Lissu selässä teki, Horolla ei ollut kiinnostusta siihen. Olen nähnyt, miten hyvin ori osaa liikkua, mutta tänään siitä ei ollut tietoakaan. Voi huokaus, miksi aina minun valmennuspäivinäni.
Olin suunnitellut kootussa ravissa suoritettavaa sulkutaivutusta, mutta epäilin päästäisiinkö tavoitteeseen laisinkaan. Emme Lissun kanssa kuitenkaan ole luovuttavaa tyyppiä – siksihän meillä Susirajakin on – joten lähdimme silti työstämään. Horolla on komea ravi, mutta tänään se oli maahan sidottua hangesta huolimatta ja ori myrtseili koko ajan.
Kaiken maailman kootut harjoitukset valuivat täysin hiekkaan, emmekä päässeet edes sulkutaivutukseen.

Kauas siitä. Puolivälissä valmennusta Horo kyllästyi totaalisesti yrityksiimme saada se tekemään töitä ja pisti maate. Maate. Lissu sentään ehti hypätä selästä alas eikä jäänyt alle, mutta siinä ori makasi pitkin pituuttaan ja näytteli kuolevaa.
Tökimme Horoa aikamme talikollakin persauksiin, mutta vasta kauraämpärin kuullessaan se nousi ylös ja ravasi komein askelin suoraan talliin.

Minä taas vein illalla Lissun lohdutukseksi syömään kakkua ja juomaan kahvia.

02.01.2014 estevalmennus, valmensi Melle
Maneesissa vastassa minua oli verryttelemässä kimo ja todella kaunis ori ratsastajineen. Lissu kertoi jo verrytelleensä ratsunsa, joten pääsimme aloittamaan työnteon miltei heti. Ensin pyysin ratsukon pääty-ympyrälle, jossa aloitettiin ravaamaalla reippaasti eteen ja yliasettamalla hevonen kunnolla sisällepäin. Näin saatiin Horo liikkumaan ratsastajansa jalasta eteenpäin ja käyttämään itseään koko rungostansa oikein. Tehtävää jatkettin myös laukassa ja Horo vaikutti olevan mukavan vertynyt, vaikkakin edelleen hieman hidas Lissun pohkeelle. Hypyt aloitettiin vasemmasta kierroksesta pienellä jumppasarjalla, jonka esteet nousivat loppua kohden suuremmiksi. Alkuun jumppista tosin tultiin vain noin 60cm esteillä, jotta saataisiin Horo nostelemaan jalkojaan edes hieman ylöspäin. Esteet ylittyivät kuin vanhalta konkarilta, mutta vaikutti olevan hieman hidas jaloistaan. Kehotin Lissua napauttamaan pohkeella hyppyyn lähtiessä, jotta Horo muistaisi olla hieman huolellisempi etujaloistaan. Nostin pikkuhiljaa jumppista aina 110cm saakka, jonka jälkeen annoin ratsukon huilia. Seuraavaksi tultiin toisella pitkällä sivulla neljän esteen serpentiini tehtävää. Tehtävässä tultiin hieman mutkitellen pystyesteitä, joten hevosen tuli olla hyvin ratsastajan avuilla sekä skarppina nousemaan ylöspäin. Tehtävä tultiin ensin 90-100cm esteillä, eikä korkeus tuottanut ratsukolle ongelmaa. Horo hyppäsi varman oloisena, mutta muistutin ylläpitämään tasaisen ja hieman energisemmän temmon. Nostin esteet 120-130cm tasolle ja pyysin ratsukon uudelleen. Muistutin Lissuaa päästämään enemmän sisäohjasta, jolloin hevonen saisi myös hypyssä enemmän tilaa. Nyt Horo hyppäsi hienosti vain muutamaa puomia hipoen, joten lopetimme hyppäämisen siihen. Loppuverryttelynä ravailtiin viellä rennosti pääty-ympyrällä kumpaankin suuntaan sekä tultiin hieman avotaivutusta, jossa kehotin olemaan napakampana, ettei Horo valuisi liian pitkäksi.

06.01.2014 estevalmennus, valmensi Melle
Saavuin valmentamaan minulle jo tuttua ratsukkoa, Lissua ja hänen kaunista kimoa oriaan Horoa ! Lissu kertoi jo lämmitelleensä Horon käytännössä joka askellajissa, joten pääsimme jatkamaan työskentelyä siitä, mihin ratsukko oli jäänyt. Alkuun pyysin Lissua ottamaan kumpaankin suuntaan viisi laukannostoa pysähdyksestä, sillä muistikuvieni mukaan Horo saattoi joskus heittäytyä ikävästi pohkeen taakse. Ensimmäisten nostojen jälkeen ori selvästi terhistäytyi, joten pyysin Lissua siirtämään Horon takaisin käyntiin ja kehumaan sitä.

Hypyt aloitettiin okserille jonka edellä ja takana oli maapuomeja hieman ponnistuspaikan näkemisen avuksi. Okseri oli alkuun aivan pieni, noin 60cm korkea ja leveä. Ensimmäinen hyppy jäi hieman liian kauas, mutta Lissu korjasi virheen hyvin heti seuraavalle kerralle. Hypyt lähtivät sujumaan ja lopulta okseri oli noussut jo 100cm korkeudelle. Horo nosteli tänään jalkojaan selkeästi paremmin kuin viime kerralla, hienoa !
Aloitimme hyppäämällä rataa, joka sisälsi kymmenen hyppyä. Radastamme löytyi sarjoja, muuri, portti sekä tavallisia pystyjä ja oksereita. Muutama haasteellinen kohta vaati tarkkaavaista ratsastusta, mutta muuten rata oli kohtuullisen simppeli.

Päästin ratsukon hyppäämään aluksi radan noin 100cm korkeudella. Ensimmäiset esteet sujuivat hienosti, mutta niiden jälkeen tempo hieman katosi ja seuraava este tipahti Horon huolimattomuusvirheestä. Muistutin Lissua ratsastamaan enemmän jalalla ja odottamaan hevosta ennen estettä. Loppuradasta ratsukko selviytyikin jo malliikkaasti, joten uskalsin nostaa esteet 120-130cm tasolle.
Pienen levähdyksen jälkeen Horo ja Lissu pääsivät jälleen hyppäämään. Horo hyppäsi rohkeasti esteet erikoisesteitä myöden ja nyt Lissu ratsasti tempon sopivaksi koko rataa ajatellen. Yhdelle esteelle ratsukko lähestyi hieman vinosti, mutta Horo korjasi virheen hyppäämällä puhtaasti sekä rehellisesti pystyn ylitse. Meno oli todella sujuvan näköistä, joten kehotin Lissua siirtämään Horon käyntiin ja työskentelemään pienen huilin jälkeen huolelliset loppuverryttelyt.

You know that pain, like love, they just never last.

Haaveita, hehkutusta, satunnaista itkeskelyä ja voimauttavia kokemuksia, kun hevonen toimii ja on upea.

Spoiler:

30.11.2013 Pikkuorhi
Dee varsoi tänään, eikä tamma olisi hienompaa varsaa voinut tehdä! Olin haaveillut mustankimosta orivarsasta enemmän kuin on tervettä, ja sellaisen Dee meni ja teki. narri sai kuunnella onnesta soikeaa hehkutustani kasvokkain, mori-mori taas puhelimen välityksellä kun soitin hänelle ja kerroin saaneeni unelmien Kaappiluuranko Juniorin. Ketään ei tuntunut kiinnostavan hölinäni, Deekin vain luimi minulle eikä meinannut päästää varsaansa ihmettelemään kättäni. Pikkuori on täydellinen, miten tässäkään malttaa odottaa, että se kasvaa ja on kisaikäinen?

narrin kanssa keskusteltuani tulin siihen tulokseen, että ensimmäisenä mieleeni putkahtanut nimi on aivan passeli. Onhan Still in Closet hivenen typerä nimi, mutta ainakin on nimeäjänsä oloinen! Kaappiluurangon pojasta tuli sitten Kaappihomo, kyllä tällä nimipäällä kelpaa hevoset nimetä (not). Lyhyemmäksi lempinimeksi muotoitui narrin ehdotuksesta Horo. Tokkopa mikään nimistä kuvaa uutta täysiveristäni - toivon mukaan ei, tästä olisi tarkoitus tulla ensin kisapeli, sitten siitosori! -, mutta ainakin meillä oli hauskaa Horoa nimetessä.
Olen jo kovaa vauhtia suunnittelemassa nuoren orin ratsutusta, kilpauraa ja varsoja. Horo pääsee mahdollisesti tekemään tuttavuutta Voini kanssa, saa nyt nähdä.

07.01.2014 Valmentautumista koko rahalla
Vuosi 2014 on minun ja Horon osalta aloitettu estevalmennusten merkeissä. Melle on pitänyt meille kahdet estetreenit, ja oristani on saatu irti hyviä pätkiä. Tämä ei ole aivan toivoton luuska! Horo ei pistä maate joka valmennuksessa! Hallelujaa! Mahtava tunne, kun joskus onnistuu, saa hevosen toimimaan eikä valmentajakaan ala itkemään valmennuksen aikana. Kilpaileminen on vasta aloitettu, muutamien kisojen voimin, mutta Horonkin kanssa suunnataan kilpakentille oikein kunnolla viimeistään helmikuussa. Muutama elikko valmiiksi ennen Horoa, tai ainakin vähän parempaan kuosiin; minulla tuntuu olevan niin monta puolivalmista ratsua..! Tosin Horon tapauksessa on epäselvää, tuleeko tämä elikko koskaan valmiiksi.

Kimo pöljäkkeeni oli harmissaan, kun sen hyvin alkanut tarhassa möhötys päättyi kuin kanan lento hakiessani Horon töihin. Viiden vartin treeni oli vain verryttelyä ja taivuttelua eilisen estevalmennuksen jäljiltä, ja Horo vastasi apuihini yllättävän hyvin. En tiedä, mikä tähän elikkoon nyt on iskenyt, mutta jestas mikä liike tästä lähtee! Pöljäkkeeni - vaikka tajuttoman fiksuhan tämä oikeasti on - liikkui todella komeasti eikä koettanutkaan asettua makuulle. Olen niin tajuttoman ylpeä tästä, ylpeä ja onnellinen, kun herra toimi niin hienosti ja teki hyvää jälkeä. Olkoonkin, että tänään vain verryteltiin, mutta hyvin sujunut treeni on hyvin sujunut treeni. Tallissa hemmottelin muruani melassivedellä, siinäpähän ryystää ja hoksaa, että iloinen tätiratsastajaomistaja ammattiratsastajaomistaja hemmottelee ja palkitsee.virtuaalihevonen, a sim game horse
Ulkoasun © Hanna K. / narri