Kufa.


kuvat © Meeri N.. virtuaalihevonen, a sim-game horse
Taikakuun Syysvilja "Syssy" VH15-018-0473
kasv. alhippa, Taikakuun Kartano, om. narri (VRL-06046)
suomenhevostamma, 157cm rautias, lht häntä, sierainten välissä ppku
01.03.2015, 12v* asuu Pirunportissa
este-/kenttäpainotus he A / 100cm / 100cm / helppo

*ikääntyy satunnaisesti, 4v 01.04.2015

Syssyn aika näyttää kauneuttaan tuli toukokuussa 2015 kun kärräsin tamman suomenhevosten kantakirjaustilaisuuteen. Pisteitä tlu 69 ja palkinto KTK-III jonka ajattelin käydä uusimassa. Vaikka ylpeä olenkin, pistettä vaille kakkonen hieman kaihertaa.


kuvat © SN.

Ottaisifsin.

Syssyn historia ulottuu pidemmälle kuin monen muun hevoseni. En suostu siitä huolimatta myöntämään tekeväni heräteostoksia, hys hys. Taikakuun kasvattimyynneistä silmiini osunut alhipan tamma Taikakuun Kekri sai minut kiinnostumaan. Myynnissä ei meinannut kuitenkaan olla sopivaa varsaa suoraan tammasta, mikä harmitti minua suunnattomasti. Siispä suunnittelemaan tilausvarsaa, toki alkuun kyselyn kautta. Onneksi se passasi jälleen kerran, selkeästi en ollut kasvatinomistaja huonoimmasta päästä.

Oria en löytänyt ennen kuin laitoin ilmoituksen nettiin kenttäorista. Upeita ehdokkaita tuli toinen toisensa perään, mutta lopulta Miljan ori, Fiktion Velmeri osui silmääni niin pahasti, että päätin tästä yhdistelmästä tulevan seuraavan kenttäpelini. Kekri astutettiin Velmerillä ja jäin pyörittelemään - yllätys yllätys - nimiä. Tammaa toivoin sormet ristissä, värin niin väliksi, vaikka musta ja ruunikkokin olivat mahdollisuuksia. Olin kuitenkin miettinyt, että tästä saisin Taikamantelille tamman tulevaisuudessa, joten ori olisi ollut vähän väärää sukupuolta. Kekrin paisuessa paisumistaan havaitsin saavani Lissumaisia piirteitä heti, kun tamma ei ollut omassa tallissa: se kuitenkin luo varsansa, molemmat kuolevat, varsa syntyy kuolleena tai ainakin pahasti kehitysvammaisena.

No, eipä syntynyt. Sievä raudikko, varsasta asti ahneeksi paljastunut tamma sai nimekseen Taikakuun Syysvilja ja muutti Pirunporttiin heti vieroituksen jälkeen. Koen syvää yhteyttä tähän laiskanpuoleeseen, ruokaorientoituneeseen ja ajoittain motivaatio-ongelmaiseen junttiin.

TLAIN.

Syssy ei ole niinkään tyttömäinen, mutta se on suomijunttimainen. Ihan hyväluontoinen, mutta kun häntä ei nyt kiinnosta tehdä tätä. Tai tätä. Ja hän on nyt tätä mieltä, niin hän ottaa ja tekee niin. Tamma on kyllä motivaationpuutteestaan ja ajoittaisesta turhasta pullahevosmaisuudestaan huolimatta ihan suoritushevonen, mutta se pitää kaivaa esille. Itsekseen ei Syssy ala suorittamaan edes tallista tarhaan kävelyä, kun yhtä hyvin voi seistä paikallaan. Mielellään syömässä. Ahneus onkin myös yksi tammaa leimaavista piirteistä, ja ruoka on ainoa tapa saada karannut Syssy kiinni. Se ei asiakseen poistu paikalta, mutta tilaisuus tekee karkailijan, joten avonainen portti tai rikkinäinen aita varmasti houkuttelevat tamman kiinni. Ruokaämpärin kuullessaan se tosin on saman tien pää siellä, joten kiinnisaaminen ei ole minkäännäköinen ongelma. Kaiken kaikkiaan Syssy on rakastettava, hyväluontoinen elämänmuoto, johon ainakin omistajansa voi samaistua - miksi hikoilla töitä tekemässä, kun voi loikoilla kesäauringossa laitumella nauttimassa eväistä?
Ehkä siksi, että ostin Syssyn kilpahevoseksi. Eturistiriita tervetuloa.

Rsntesntrnsntrs

Erityisen seurallinen hevonen ei Syssy ole, mutta se kannattaa tunkeilevan turvan vuoksi laittaa silti kiinni karsinassaan. Sen ruokaorientoituneisuus saa turvan eksymään taskuihin jatkuvalla syötöllä. Niin kauan kuin taskut eivät sisällä ruokaa, tamma on suhteellisen kohtelias etsintänsä kanssa. Taskuun ei kuitenkaan kannata edes unohtaa ruokaa, sillä useampikin tasku on tullut irtirevityksi, kun Syssyltä lähtee kaikki kohteliaisuus sen haistaessa ruokaa. Muuten käytöstavat on saatu taottua jo valmiiksi hyväluontoisen hevosen päähän, mutta ruoan kanssa ei meinaa olla mitään tolkkua. Hoitaessa tamma seisoo nätisti paikoillaan, välillä vilkaisee, onko hoitaja tallessa, mutta nätisti turvallaan höpsyttävää hevosta siitä ei saa. Halailu on sallittua, mutta vain hoitajan puolelta, Syssy on sen suhteen paikallaan möllöttelijä. Kaviot tuntuvat välillä juurtuvan maahan ja tamma on onnellisen kuuro "nosta!"-käskyille. Napakka läppäys lapaan tai kankkuun parantaa asiaa sata prosenttia, ja kinttu nousee. Syssy kokeilee yleensä muutaman kerran kiskoa kinttuaan alas, mutta päättäväisen hoitajan kanssa luovuttaa ja odottaa, että kavio on saatu siistittyä. Muita ongelmia ei ole, tamma pullistelee hieman, mutta taputus mahaan ratkaisee tämänkin ongelman. Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa mitä hyväkäytöksisin elukka.

Taluttaessa kannattaa pysyä hieman varpaillaan, Syssyllä on suorastaan legendaarinen taito kävellä mukana nätisti kuin ihmisen mieli ja taluttajan ollessa varomattomimmillaan ryykätä ihan eri suuntaan - yleensä suoraan lähimpään puskaan. Muutoin tamma ei ryykää, pompi, hypi tai tule päälle. Syssy tunnistaa tarkkaavaisen taluttajan sellaisen nähdessään, joten hysteeriseksi ei kannata ryhtyä. Lastatessa ei kannata antaa tammalle aikaa mietitä, mennäkö koppiin tai ei, sillä kun Syssy juurtuu lastaussillalle se myös juurtuu. Kun hevonen laitetaan koppiin vauhdilla, se menee sinne ongelmitta ja matkustaa rauhassa. Kunhan heinää riittää, ilman matkaevästä Syssy pistää koppia palasiksi parhaansa mukaan.

Af.

Syssyllä on pieniä ongelmia motivoitumisen kanssa. Tamma ei erityisemmin haluaisi laittaa työnvaihdetta silmään, ja perinteisenä suomijunttina se ei halua kuunnella ratsastajan mielipiteitä. Se ei kiukuttele koskaan tammamaisesti, ja ainakin voi olla varma, ettei Syssy esitä pierupukkilaukkaa kuin itsekseen laitumella tai irtohypätessä. Sen sijaan se on erittäin lahjakas jumittamaan keskelle kenttää, myös sen reunalle tai kulmaan, paikka kuin paikka. Lisäksi Syssy osaa todella hyvin liikkua etupainoisena, nojata ohjalle koko etuosansa painolla ja unohtaa kaiken, mitä sille on avuista opetettu. Eikä tässä vielä kaikki! Jos tamma oikein pahasti kyrsiintyy hommiinsa, sillä on erinomainen taito purra kiinni kuolaimeen ja hypätä kentän aidan yli - ja siinä tilanteessa suussa saa olla vaikka kolme norsujarrua, eikä Syssy silti suostu seisahtumaan.
Ei kuitenkaan kannata säikähtää, nämä ovat Syssyn kanssa pahimpia skenaarioita. Tamma on laiska junttipää ratsastaa, mutta harvoin se jumiutuu täysin tai poistuu paikalta. Sille pitää vain kärsivällisesti laittaa kalloon, että kun tekee ratsastajan mielen mukaan pääsee kaikkein helpoimmalla. Vaikka Syssy ei mene rikki jämäkämmistäkään pohjeavuista, ronskeista pidätteistä tai raipan käytöstä, se kuitenkin lähinnä hidastelee ja jumittaa, kun avut menevät liian koviksi. Rauhallinen, topakka ote ratsastaessa ja Syssy esittää liikkeen oikeasti peräänannossa, kunnolla avuilla ja tekee, jos nyt ei ihan täysin parastaan niin ainakin melkein.
Se vain, millä ilveellä saa sanottua Syssylle, että kyllä, on todella mielekästä hikoilla kentällä kun tarhassa odottaisivat päiväheinät.

Syssy syttyy esteillä, mutta ei niin paljoa kuin voisi toivoa. Jos ratsastaja tuntuu turhan innokkaalta, menettää tamma kaiken kiinnostuksensa - ihminenhän voisi hypätä ihan itse siinä tapauksessa, että on niin kovin innoissaan! Kunhan hevosta kannustaa sopivasti etenemään, se on ihan kelpo estepeli. Yllättävää kyllä, motivaatio-ongelmainen suomipulla ylittää metrin teknisimmätkin radat ilman teknisiä vaikeuksia, sen kanssa ongelma on lähinnä kapasiteetti. Esteillä Syssy liikkuu melko hyvin eteen, käännökset, vaihdot, pidennykset ja lyhennykset sujuvat loistavasti, kunhan avut on ensin saatu läpi eikä ratsastaja mene asioiden edelle, jolloin Syssy kieltää saman tien.
Maastossa tamma tosissaan viihtyy, ja liikkuu siellä reippaasti. Vaikka Syssyllä on lähes legendaarinen taito juosta minkä tahansa norsujarrun läpi, se ei turhai hötkyile myöskään maastossa. Jalka kuljee toisen eteen sopivan energisesti, mutta höösäämättä. Edes säikky ei Syssy ole, joten se on melko ideaali maastoratsuksi. Maastoesteillä sen kanssa saa hieman vahtia, ponnistuspaikoista pitää huolehtia, sillä tamma saattaa hyvin hypätä estettä vasten, mikäli ponnistuspaikka on vähän sinne päin. Täysin pystymetsästä vedetyllä ponnistuspaikalla Syssy ei osaa kieltää, mutta 50/50 tilanteesta se ei itse osaa arvioida, kannattaako hypätä vaiko ei.

Pf.

Kisapaikat ottavat Syssyä hermoon. Se ei pelkää tai stressaa hälinää, eikä melua, mutta sitä meinaa ärsyttää jatkuvasti. Siksipä tamma saakin olla suuren osan ajastaan tulpat korvissa ja mahdollisimman syrjäisessä paikassa, jotta ympäristö olisi mahdollisimman rauhallinen. Kävelytys kannattaa hoitaa syrjemmällä, ja mikäli kisapaikalla siihen vain on mahdollisuus, kannattaa verkata myös ratsain vähän syrjemmällä kuin suurin osa muista. Jos se ei ole vaihtoehto, pitää verkka Syssyn kanssa pitää lyhyenä, ja hyppyjä ottaa vain juuri ja juuri sen verran, että pysty ja okseri ylittyvät kisakorkeudessa kunnolla, ja jättää siihen. Mitä kauemmin tamman kanssa koettaa verryttelyissä hinkata, sen enemmän se vastustelee, sen huonotuulisemmaksi saa hevosen. Lyhyet, ytimekkäät verkat ja paljon rauhallisessa paikassa kävelyä ja/tai seisoskelua tarkoittavat rauhallisempaa, keskittymiskykyisempää hevosta.

Ei sekään tietenkään sano, että Syssy jaksaisi juuri suorituksen kohdalla motivoitua erityisen paljon. Suorituksessa se sentään saa olla yksin, mutta kaikki muu saattaa sitten mennä pieleen. Tamma saattaa hermostua hälyyn, se saattaa menettää motivaationsa tehdä asioita tai yksinkertaisesti päättää, että hänelle riitti, hän poistuu paikalta. Ja silloin Syssy myös poistuu. Tämä ongelma ei sentään nouse pinnalle maastoesteradalla, sillä siellä tamma viihtyy loistavasti.

PySUKU

i. Fiktion Velmeri
KTK-II, SV-III
sh, rn, 156cm
ii. Koistilan Verni
KTK-II
sh, rt, 152cm
iii. Malkamäen Verneri
KTK-II, SV-I
sh, trt, 156cm
iie. Koistilan Miina
sh, rn, 159cm
ie. ILO Wellamo
KTK-III, ERJ II
sh, prt, 155cm
iei. Huvikumpulan Viljami
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-III
sh, rn, 156cm
iee. ILO Orvokki
sh, rt, 154cm
e. Taikakuun Kekri
KERJ-I, SV-I
sh, rt, 152cm
ei. Fiktion Rälssi
YLA2, SLA-II, KTK-III, ERJ II, ERL-II
sh, vprt, 150cm
eii. Fiktion Rajakreivi
VIR MVA Ch, YLA2, SLA-I, KTK-II, ERJ I, ERL-II
sh, tprt, 158cm
eie. Fiktion Rosiina
YLA2, SLA-I, ERJ I, ERL-III
sph, prt, 144cm
ee. Ruhtinatar KAT
SV-I
sh, prt, 151cm
eei. Snillin Poliisimestari
VIR MVA Ch, KTK-III
sh, vrt, 150cm
eee. Rohmulan Rosvotar
YLA2
sh, rt, 152cm

isälinja Fiktion Velmeri - Koistilan Verni - Malkamäen Verneri - Väinämöinen - Joukhajainen (evm)
emälinja Taikakuun Kekri - Ruhtinatar KAT - Rohmulan Rosvotar - Iloksiiri - Syyppä (evm)

Työnngtakaisin.

Syssyn pitää kisailla ennen jalostustamman uraa-

Leid.

Syssyn kanssa kilpaillaan pääasiassa este- ja kenttäratsastuksessa, satunnaiset koulustartit ovat satunnaisia. Tässä vain sijoitukset lukuunottamatta tarinakisoja (tarinat löytyvät päiväkirjasta, joka on sivun alalaidassa), joiden sijoitukset kursivoituna, voitot lihavoituna.

Kalenteri:
KERJ
36 sijoitusta joista 7 voittoa
13.06.2015 Kuuralehdon hevostila helppo 2/15
14.06.2015 Kuuralehdon hevostila helppo 1/15
15.06.2015 Kuuralehdon hevostila helppo 2/15
19.06.2015 Kuuralehdon hevostila helppo 1/15
07.10.2015 Rohkelikko helppo 4/22
09.10.2015 Rohkelikko helppo 1/22
08.11.2015 Kuuralehdon Hevostila helppo 4/40
08.11.2015 Kilpailukeskus Stewart helppo 1/30
09.11.2015 Kuuralehdon Hevostila helppo 3/40
09.11.2015 Kilpailukeskus Stewart helppo 5/30
13.11.2015 Mörkövaara helppo 2/30
17.11.2015 Mörkövaara helppo 5/30
15.11.2015 Kuuralehdon Hevostila helppo 1/40
20.11.2015 Kilpailukeskus Stewart helppo 3/30
10.01.2016 Tuiskula helppo 2/30
12.01.2016 Március helppo 4/30
17.01.2016 Kuuralehdon hevostila helppo 4/40
18.01.2016 Kuuralehdon hevostila helppo 2/40
24.01.2016 Taikakuun Kartano helppo 2/40
24.02.2016 Pirunportti helppo 4/30
01.03.2016 Delicate helppo 3/30
09.03.2016 Heljävirta helppo 2/29
13.03.2016 Mörkövaara helppo 6/37
17.03.2016 Mörkövaara helppo 1/30
19.03.2016 Mörkövaara helppo 2/37
16.04.2016 Mörkövaara helppo 5/28
19.04.2016 Mörkövaara helppo 2/28
21.04.2016 Mörkövaara helppo 1/30
22.04.2016 Mörkövaara helppo 4/30
01.05.2016 Metsovaara helppo 5/40
08.05.2016 Mörkövaara helppo 5/40
08.05.2016 Metsovaara helppo 4/40
10.05.2016 Metsovaara helppo 6/40
31.05.2016 Vanima helppo 2/30
02.06.2016 Metsovaara helppo 5/60
03.06.2016 Metsovaara helppo 5/60

ERJ
42 sijoitusta joista 5 voittoa
23.05.2015 Moondance 100cm 3/40
20.06.2015 Rohkelikko 100cm 6/40
25.06.2015 Rohkelikko 100cm 2/40
01.07.2015 Rohkelikko 100cm 2/36
06.07.2015 Rohkelikko 100cm 6/37
09.07.2015 Vennamo 100cm 2/30
11.07.2015 Vennamo 100cm 2/30
13.07.2015 Vennamo 100cm 5/30
13.07.2015 Vennamo 100cm 4/30
14.07.2015 Vennamo 100cm 1/30
15.07.2015 Vennamo 100cm 3/30
15.07.2015 Rohkelikko 100cm 6/37
11.11.2015 Mörkövaara 90cm 2/30
12.11.2015 Mörkövaara 90cm 2/30
14.11.2015 Mörkövaara 90cm 3/30
16.11.2015 Mörkövaara 90cm 4/30
17.11.2015 Mörkövaara 90cm 2/30
18.11.2015 Mörkövaara 90cm 4/30
18.11.2015 Mörkövaara 90cm 1/30
07.12.2015 Mörkövaara 100cm 2/30
07.12.2015 Mörkövaara 100cm 4/30
08.12.2015 Mörkövaara 100cm 2/30
08.12.2015 Mörkövaara 100cm 4/30
09.12.2015 Mörkövaara 100cm 3/30
10.12.2015 Mörkövaara 100cm 4/30
08.07.2015 Kadotetut Suomenhevoset 100cm 3/28
09.07.2015 Kadotetut Suomenhevoset 100cm 4/28
12.07.2015 Kadotetut Suomenhevoset 100cm 2/28
15.07.2015 Kadotetut Suomenhevoset 100cm 1/28
02.08.2015 Prime Sporthorses 100cm 5/30
14.08.2015 Runoratsut 90cm 4/40
16.08.2015 Runoratsut 90cm 2/40
20.08.2015 Runoratsut 90cm 2/40
10.11.2015 Lamoca 100cm 5/30
14.11.2015 Lamoca 100cm 5/30
22.01.2016 Kuuralehdon hevostila 100cm 6/40
23.01.2016 Kuuralehdon hevostila 100cm 4/40
23.01.2016 Kuuralehdon hevostila 100cm 5/40
24.01.2016 Kuuralehdon hevostila 100cm 3/40
26.01.2016 Kuuralehdon hevostila 100cm 5/40
27.01.2016 Kuuralehdon hevostila 100cm 1/40
29.01.2016 Kuuralehdon hevostila 100cm 1/40

VSR Cupit
1 sijoitusta joista 0 voittoa
31.01.2016 Fiktio VSR Cup helppo 6/59

Enkä pf.

Syssyn kanssa valmentaudutaan mahdollisimman monipuolisesti eri ratsastuksen lajeissa.

Valmennukset:

00.00.0000 Valmennus, valmensi Valmentaja.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam vel quam in quam rutrum tincidunt. Suspendisse euismod diam tempor orci euismod accumsan. Quisque quis dui at augue sagittis elementum nec vel nisl. Maecenas dapibus bibendum lectus, sit amet mattis justo convallis at. Curabitur rhoncus facilisis ligula sit amet ultrices. Vivamus auctor, quam a sodales tincidunt, augue ipsum euismod mauris, et gravida est justo a leo. Ut tellus quam, ullamcorper sit amet vestibulum et, sollicitudin a dolor. Mauris ultrices, risus at rutrum volutpat, urna quam cursus justo, eu vulputate lorem arcu nec magna. Quisque in libero ut libero sagittis ultricies in vestibulum elit. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Mauris quis purus tellus, nec fermentum est. Etiam fringilla ultricies diam.

Koflo.

Syssyn päiväkirja.

Päiväkirja:

12.09.2018 Maastoestevalmennus, valmensi reibili.
Oltiin sovittu maastoestevalmennuksen merkeissä tapaaminen Pirunportissa Lissun kanssa. Suunnistin surkealla suuntavaistollani tallin maastoesteradalle, jossa Lissu olikin jo odottamassa rautiaan tamman kanssa. Alkuverryttelyt olivat kuulema jo hyvässä vauhdissa, kun tammaan oli ensin saatu ensinkään minkäänlaista liikettä. Kehaisin Lissua oma-aloitteisuudesta, sillä tämä tarkoittaisi sitä, että voitaisiin aloittaa valmennus heti täydellä tohinalla.
Ympärilläni näkyi yksi tukkieste ja yksi vesieste, joiden parissa tämän päiväinen valmennus vierähtäisi. Esteet oli sijoitettu kivasti niin, että tekemällä isoa ympyrää oli mahdollista saada aikaiseksi kahdesta esteestä koostuva "rata" jossa ensin ylitettäisiin vesihauta ja sen jälkeen tulisi tukkieste. Selitin Lissulle, mitä hänen tulisi hevosensa kanssa tehdä, ja päästin sen jälkeen ratsukon suorittamaan. Ensimmäisellä kerralla tehtävä suoritettaisiin ravissa, koska tukkieste oli sen verran matala, että sen yli pääsee isohko hevonen helposti pienemmälläkin vauhdilla. Vesiesteelle tultaessa koettiin ensimmäinen jännä hetki, kun Syssy päätti, ettei hän kavioitaan kastele ja teki täydellisen stopin ravista juuri ennen vesihautaa. Tämän seurauksena Lissu rojahti tamman kaulalle ja pysyi vain nippa nappa selässä. Kehotin Lissua ottamaan uudet vauhdit ja yrittämään uudelleen. Kehotin myös tekemään Syssylle selväksi sen, että veteen on mentävä, halusipa se tai ei. Eli tarpeen vaatiessa, käyttämään raippaa ja vielä liitoitellun napakoita pohjeapuja. Tällä kertaa veteen mentiin nätisti, eikä se ilmeisesti ollutkaan Syssyn mielestä lainkaan kamalaa, vaan se kiihdytti vähän vauhtiaan ja hyppäsi tukkiesteenkin tyylipuhtaasti. Toiselle kierrokselle ohjeistin Lissua nostamaan laukan ja suorittamaan sama tehtävä uudelleen. Syssy ei aluksi oikein meinannut olla samaa mieltä, vaan olisi mieluusti suorittanut tehtävän uudelleen ravissa. Kehotin antamaan napakammat avut pohkeella ja muutaman minuutin tahtojen taiston jälkeen, löytyi Syssyltä oikein nätisti pyörivä laukka.
Tällä kertaa Syssyllä ei ollut aikaa jäädä miettimään voisiko veden äärelle pysähtymistä jälleen yrittää, vaan se ylitti vesihaudan mukisematta. Tukkiesteellä ponnistuspaikka oli aavistuksen huono, Lissu jäi hypyssä vähän jälkeen, mutta sinnitteli sitkeästi selässä. Vilkaistuani kelloa tuumasin, että tälle kerralle varattu aika alkoi olla lopussa. Jätin ratsukon suorittamaan loppuverryttelyt itsenäisesti ja avatessani autoni ovea kuulin kauheaa kiroilua maastoesteiltä. Vilkaisin tallin nurkalta kaivattaisiinko apuani. Näin vesiesteellä läpimärän hevosen kauhomassa etusellaan vettä korvat innostuksesta hörössä ja Lissun seisomassa polviaan myöten kylmässä vedessä, kiskomassa hevostaan ohjista jotta se tulisi pois vedestä. Ajattelin, että tilanne ratkeaisi ilman minuakin, ja tylysti jätin Lissun selvittämään tilanteen ihan itse.

kaikki materiaali sivuilla ellei toisin mainita © narri