Kuvagalleria


Kuvien © Suvi T.
virtuaalihevonen, a sim game horse

Ulkoasun © Hanna K.
Otsikon kuvien © Janette H.
Vanha Stallari heitti veivinsä 22.08.2013. Ori kuoli joko vanhuuteen tai sitten se ei vain jaksanut enää hengittää. Stallarin perään tihrustettiin aikansa, mutta saapahan laiskotella tästä lähtien hamaan ikuisuuteen.

Säkkijärvi VH13-018-040

Säkkijärvi "Stallari" kasv. Ivan Ivanovich., Suomi
suomenhevonen, ori om. Susiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
161cm, tummanpunarautias, mej vuohissukat Ei hoitajaa
29v, s. 15.08.2011, satunnainen (3v 01.01.2012) yleispainotteinen; he A / 100cm / 100cm / vaativa valjakko

15.06.2013 Stallari palkittiin suomenhevosten laatuarvostelussa SLA-I -palkinnolla. Pisteitä kertyi 92 emmekä voisi olla ylpeämpiä vanhasta Stallaristamme, jota hemmoteltiinkin menestyksensä vuoksi sinkkiämpärillisellä porkkanoita.

15.08.2013 Stallari palkittiin kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa KRJ-II -palkinnolla. Pisteitä kertyi 93 ja olemme todella ylpeitä hienosta punkerolollo #2:sta.

15.08.2013 Stallari pyörähti YLA:ssa ja palkittiin YLA2 -palkinnolla. Pisteitä kertyi 128p, ja olemme todella ylpeitä - ori on saavuttanut kaiken, mitä halusimme sen saavuttavan.

Luonnekuvaus

Säkkijärvi, tai vanha Stallari, kuten hevosta kutsutaan, on periaatteen ori joka ei tasan tee mitään, jos on päättänyt olla tekemättä - ellei oria osaa lobata. Tämän orin kanssa ei löydy vauhtia tai vaarallisia tilanteita, mutta se on oiva kaveri rauhalliseen harrastamiseen, tuntikausia kestäviin puunaustuokioihin, ja jos vain oria osaa käsitellä myös kunnon treenaamiseen ja kilpailemiseen. Säkkijärveä ei vain meinaa moinen touhu kiinnostaa, ori ei syty oikein millekään, ja osaa niin päättäessään olla inhottava jästipää jolla on kova suu ja vielä kovemmat kyljet.

Hoitaessa rauhallisuuden perikuva, Stallaria ei tarvitse edes kiinni sitoa, ori kun ei varmasti lähde mihinkään (on liian laiska ja mukavuudenhaluinen sellaiseen), ei edes tammojen perään, joskin heinäkärryjen tai ruokaämpäreiden perään lähtemistä ori harkitsee vakavasti. Stallarin lehmänhermot venyvät minne tahansa, ori rakastaa huomiota ja rapsutuksia eikä sitä haittaa, vaikka roikkuisit korvista tai juoksisit sen mahan alta. Pieninkin hevoskärpäsen pureman saanut voi opetella hevosenhoidon alkeita sekä "älä tee näin" -osastoa Stallarin kanssa, niin lepsu ja rento ori on.
Taluttaminen, lastaus, pesarilla olo, ei mitään heikkoa. Eläinlääkäri ja kengittäjä saattavat joutua käymään neuvonpitoa orin kanssa, mutta yleensä Stallarin kanssa ei ilmene mitään isompia ongelmia, korkeintaan ori ei halua nostaa jalkojaan. Varustaessa täytyy olla ovela, jos ori ei halua lähteä töihin se ei ota kuolaimia suuhun ja pullistelee itsensä sarvikuonon kokoiseksi päästäkseen eroon varusteista.

Stallari on laiska, mukavuudenhaluinen hevonen, joka on ratsuna onnellisen kuuro kaikelle. Erittäin taitavasti tyhmää, kovasuista ja -kylkistä kopukkaa matkiva suomenhevonen ei tasan liiku mihinkään, ellei sitä osaa lobata ja suostutella. Orin saa kerta toisensa jälkeen höynäyttää ja perustella tekemään mitä sen nyt haluaakaan tekevän, yleensä Stallari taipuu kun huomaa, että pohkeenväistö on helpompi ja mukavampi suorittaa kuin alkaa opetella laukkapiruetteja. Stallarin kanssa tarvitaan hyviä hermoja, neuvottelutaitoja, oveluutta ja tarkkoja, paikoin myös voimakkaita apuja, jotta orin saa tekemään yhtikäs mitään.
Este- ja kouluratsastus eivät tämän orin kanssa juuri eroa toisistaan, sama meno puomeilla ja ilman. Esteillä vain saa olla erityisen tarkkana, jotta ori nostelee jalkojaan eikä vain laahaudu maha puomia hipoen ylitse.

Kisapaikalla Stallari on se pystyyn nukahtanut kopukka, jota ei välttämättä saa edes liikkeelle. Verryttely on kuin reumaattisen isoisoisoisän aamujumppa, itse suoritus taas on sen luokan haukotusesitys (ellei sellaista pikkuihmettä kuin Stallarin herääminen tapahdu ja onnistunut toimimaan lobbaaminen samalle päivälle), että tuomaristo tai yleisö eivät todennäköisesti edes muista koko ratsukkoa. Yleensä radalta poistuu hevonen, joka raahaa kavioitaan kentän pohjaa pitkin ja ratsastaja, joka vääntää itkua taluttaen hevosta perässään vannoen, ettei tee sen kanssa enää ikinä yhtään mitään.

Sukutaulu & -selvitys

i. Säkkipilli
evm
ii. Skottishotti
evm
iii. Irkkupupi
evm
iie. Rusketusraja
evm
ie. Taikahuilu
evm
iei. Taikatakki
evm
iee. Sulosello
evm
e. Näkki
evm
ei. Vesihiisi Sihisi Hississä
evm
eii. Järvihiisi
evm
eie. Ylösalaisin
evm
ee. Silloin Nuorena
evm
eei. Nuupunut
evm
eee. Silakka
evm


Sukuselvitys:

i. Tummanpunarautias, voimakkaasti sekakarvainen 163cm korkea Säkkipilli oli melkoinen yleiskaveri. Pääasiassa työhevosena toiminut ori toimi hyvin myös lasten ratsuna, samaten kuin helppojen luokkien rusettihaina niin koulussa kuin esteilläkin. Vaikka ori oli hyväluontoinen, se ei kuitenkaan halunnut toimia kenenkään kanssa ilmaiseksi, lapsillakin se toimi vain, koska homma oli niin helppoa.

ii. Punaruunikko Skottishotti (158cm) toimi elämänsä alkuaikoina ravurina, mutta sille ei koskaan tuntunut maistuvan juoksu, joten se siirtyi valjakkohevoseksi. Siinä ori menestyikin paremmin ja eteni aina vaativalle tasolle asti. Myös kouluratsuna Skottishotti menestyi, esteitä se ei koskaan oppinut kunnolla hyppäämään. Skottishotti oli monien tammanomistajien suosima hevonen yritteliään luonteensa ja monikäyttöisyytensä vuoksi.

ie. 160cm korkea tummanrautias tähtipää Taikahuilu oli pääasiassa esteille painottunut entinen työhevonen siirtyi ratsukäyttöön sen rakenteen ollessa työhevoseksi turhan kevyt. Esteillä tamma menestyikin sitten erinomaisesti. Kepeä, iloinen ja lupsakka tamma oli kaikkien suosikki, työhevosen hommista se myytiin perhehevoseksi esteharrastajaperheelle. Perheen vanhin poika keräsi tammalla menestystä kahdeksankympin luokista ja aikanaan Taikahuilulla teetettiin kaksi varsaa.

iii. 156cm korkea rautias Irkkupilli lähti aina soitellen sotaan. Ratsuna ja valjakkohevosena toiminut ori heitti kaiken aina kotitreeneissä läskiksi, ei toiminut, ei halunnut, ei viitsinyt. Kilpailuissa se kuitenkin veti vatsan sisään ja pörhisteli läpi suorituksen kuin nuori, komea gp-tason orhi. Huvittavaluontoinen hevonen olisi voinut olla tammanomistajien keskuudessa erittäin suosittu, mutta kotikäytöksen vuoksi se teki vain muutaman varsan.

iie. Rusketusraja, 160cm korkea voimakkaasti vastavarjostunut vaaleanruunikko juoksi koko elämänsä kilpaa. Eikä todellakaan tehnyt siinä hommassa huonoa jälkeä. Tamma olisi ollut takuuvarma ravikuningatar jos sillä ei olisi ollut satumaisen huono tuuri arvokilpailujen kanssa, sillä Rusketusraja tuntui aina loukkaavan itsensä ennen isompia raveja. Ennätys ja statistiikka kuitenkin olivat huippuluokkaa suurkilpailumenestyksen puutteesta huolimatta ja sen kuusi varsaa lähtivätkin isolla rahalla.

iei. Taikatakki, perusrautias 160cm korkea ori toimi työhevosen hommissa ja perheen lasten ratsuna kilpaillen näiden kanssa myös seuratasolla. Taikatakki ei ollut mikään ihmeellinen tapaus, rakenteeltaan mitäänsanomaton, peruskiltti, erittäin mukavuudenhaluinen hyvänmielenkaveri, mutta juurikin näiden ominaisuuksien takia sitä käytettiin monelle harrastehevoselle sulhoksi. Taikatakki kuoli suolenkiertymään 22-vuotiaana.

iee. Suurimerkkinen tummanpunarautias Sulosello (155cm) oli kaunis kuin karamelli ja olisikin ollut heittämällä kantakirjattava, jos sen luonne ei olisi muodostunut hienoiseksi ongelmaksi. Muutoin leppoisa ja kiltti tamma inhosi työntekoa, mutta usean vuoden yrittämisen jälkeen sille löytyi sopiva ratsastaja joka kisasikin Sulosellolla niin esteitä, koulua kuin kenttääkin. Loppuviimeksi kantakirjattu tamma teki neljä varsaa, kaikki hyviä monitoimihevosia.

e. Vaaleanrautias Näkki oli 158cm korkea yleispainotteinen tamma, joka oli kasvattajansa silmäterä. Jokapaikanhöylänä toiminut tamma teki kaikkea muuta, paitsi ravasi kilpaa. Kesäisin heinätöissä apuna ollut tamma opetti talvisin ratsastajia vaativammalle tasolle, sillä se ei antanut ikinä mitään ilmaiseksi. Kakkosella kantakirjattu tamma siirtyi jalostukseen palveltuaan loppuun opetushevosena ja teki kolme erittäin hyvää yleisvarsaa.

ei. Vesihiisi Sihisi Hississä aiheutti suunnatonta huvitusta nimensä kanssa. Pitkäniminen, rautias 156cm korkea ori ei kuitenkaan ollut mikään turha tapaus, vaan toimi kenttäratsuna kansallisella tasolla asti. Hyvin menestynyt ori ei rakenteellaan sykähdyttänyt ketään, se oli enemmänkin pikkuvikojen riemujuhlaa, mutta aikanaan jalostukseen siirtyessään sillä oli parikymmentä tammaa. Vaikka orin luonne olikin vaativa, sitä käytettiin kaikenlaisten varsojen isäksi.

ee. Liinaharjainen punarautias Silloin Nuorena oli pääasiassa ajohevonen. Pienikokoinen 147cm korkea tamma veti valjakkoa vaikealla tasolla, ratsuna se toimi lähinnä perheen lapsille ja näiden kavereille hyvänmielen köpöttelyyn, vaikka lahjoja olisi riittänytkin. Kaunisrakenteinen kolmospalkinnon tamma sai valitettavasti vain yhden varsan nuorella iällä, sillä ennen kuin se ehti jalostukseen se katkaisi jalkansa ja päätyi lopetettavaksi.

eii. Komea kulomusta 159cm korkea Järvihiisi oli monitoimihevonen sanan parhaassa merkityksessä. Ori kantakirjattiin ensin juoksijasuunnalle, sitten ajokokeella työhevossuunnalle ja vanhemmalla iällä vielä ratsusuunnallekin. Järvihiisi oli kantakirjatuomareiden sanoin "oppikirjaesimerkki suomenhevosesta", sen kanssa saattoi tehdä ihan mitä tahansa ja se toimi, luonteeltaankin Järvihiisi oli ellei nyt ihan täysi kymppi, niin ainakin hyvin lähellä. Sanomattakin selvää, että tämä monitoimiori toimi sulhona erittäin monelle tammalle ennen kuin kuoli 33-vuotiaana.

eie. Ylösalaisin, liinaharjainen rautias 153cm korkea suomenhevostamma oli luonteeltaan oikukas ja toimi vain silloin, kun sitä itseään sattui huvittamaan. Ylösalaisin oli kuitenkin varsin hyvä perushevonen, se toimi hyvin yleisratsuna ratsastukoulussa ja sillä saattoi niin opetella pyytämään hevoselta, kun hevosta ei huvittanut, kuin kilpailla aluetasolla. Rakenteellisesti pikkuvikainen tamma teki kolme varsaa, kaikki hyviä yleishevosia.

eei. Rautias 149cm korkea Nuupunut oli mielenkiintoinen tapaus, sillä se tuli juoksijasuvusta, mutta päätyi alkuun ratsuksi. Kelvollisesti helppoa B:tä kulkenut ja 60cm hypännyt ori kuitenkin siirrettiin - päinvastoin kuin yleensä - ravuriksi. Nuupuneesta ei koskaan tullut sen kummempaa riemuvoittoa, mutta se oli perusvarma juoksija, joka sijoittui silloin tällöin, mutta ei ikinä laukannut. Nuupuneella kävi vain kuusi tammaa vierailulla ja sen jälkeläisillä on voinut tehdä mitä tahansa vain on halunnut tehdä.

eee. Silakka, voimakkaan punarautias 156cm korkea tamma herätti suurta hilpeyttä nimellään. Silakka ei kuitenkaan ollut itse mikään naurettava hevonen, vaan vaativaa valjakkoa sekä koulua kisannut tamma kantakirjattiin kakkoselle. Tamma osasi myös estehevosen hommat ja ylitti sujuvasti metriäkin. Luonteeltaan Silakka oli mutkaton, mutta niin Tamma kuin hevonen nyt ylipäätään vain voi olla. Silakan kaksi jälkeläistä suorastaan revittiin käsistä.

Jälkeläiset

Stallari on tarjolla jalostukseen evm s(p)h-tammoille painotuksesta riippumatta.

Syntynyt Varsan nimi Emä Omistaja
27.07.2012 sh-o. Näkkijärvi e. Harhakuvitelma om. Hietalampi
23.10.2012 sh-o. Säkkikuvitelma e. Harhakuvitelma om. Susiraja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuunottamatta tarinakisoja jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Spoiler:
VSN
28.03.2013 Moondance suomenhevoset, orit 05/12 (4+4+3,5+3,5+4,5+3,5+3,5+4+3,5+3,5=37,5) tuom. Niina M.

ERJ
34 sijoitusta joista 7 voittoa
12.03.2013 Kisatalli Vienre 100cm 03/30
14.03.2013 Kisatalli Vienre 100cm 01/30
14.03.2013 Clueless 100cm 01/40
18.03.2013 Hillamäki 100cm 06/40
19.03.2013 Hillamäki 100cm 05/40
20.03.2013 Koston Suomenhevoset 100cm 02/50
24.03.2013 Rhonwen 100cm 01/40
27.03.2013 Rhonwen 100cm 05/40
28.03.2013 Rhonwen 100cm 01/40
09.04.2013 Kadotetut suomenhevoset 100cm 2/30
15.04.2013 Akileya 100cm 4/50
15.04.2013 Crescendo 90cm 5/40
19.04.2013 Kadotetut suomenhevoset 100cm 4/30
20.04.2013 Kadotetut suomenhevoset 100cm 2/30
29.04.2013 Hurmajärven kartano 90cm 09/100
04.05.2013 Satulinna 100cm 1/30
05.05.2013 Satulinna 100cm 1/30
15.05.2013 Hiprakka 100cm 5/40
16.05.2013 Hiprakka 100cm 3/40
15.06.2013 Moondance 100cm 2/40
17.06.2013 Moondance 100cm 6/40
21.06.2013 Moondance 100cm 2/40
25.06.2013 Simplicity 90cm 2/30
26.06.2013 Simplicity 90cm 5/30
02.07.2013 Pilkahdus 90cm 6/39
14.07.2013 Naminot 90cm 3/30
15.07.2013 Naminot 90cm 3/30
16.07.2013 Naminot 90cm 5/30
17.07.2013 Naminot 90cm 5/30
11.07.2013 Lumivuo 100cm 6/50
12.07.2013 Lumivuo 100cm 7/50
16.07.2013 Solo 100cm 2/30
31.07.2013 Dark Side Trakehners ERJ Cup 100cm 14/148
03.08.2013 Riiviöt 90cm 1/30

Tarinakisat esteet
03.04.2013 Willowbrook Ponies 100cm 6/6

KRJ
52 sijoitusta joista 12 voittoa
07.03.2013 Bairdon he A 6/40
08.03.2013 Bairdon he A 3/40
28.03.2013 Diega Ponies he A 5/40
30.03.2013 KK Steward he A 03/30
01.04.2013 Diega Ponies he A 5/40
03.04.2012 Jukola he A (avoin s(p)h) 04/50
25.04.2012 Kadotetut suomenhevoset he A 1/30
25.04.2012 Micram he A 4/16
28.04.2012 Micram he A 3/16
30.04.2013 Riihen ponitalli he A 1/50
02.04.2013 Riihen ponitalli he A 3/50
03.04.2013 Riihen ponitalli he A 2/50
02.05.2013 Fiktio he A 4/50
05.05.2013 Fiktio he A 3/50
17.05.2013 Satulinna he A 4/30
12.06.2013 Konkkaronkka he A 3/40
14.06.2013 Moondance he B 6/40
16.06.2013 Järviluoto he A 1/60
18.06.2013 Järviluoto he A 2/60
21.06.2013 Konkkaronkka he A 6/40
26.06.2013 Zurück he A 2/50
28.06.2013 Fiktio he A 6/40
30.06.2013 Susiraja he A 2/29 80.794%
30.06.2013 Fiktio he A 6/40
30.06.2013 Fiktio he A 6/40
01.07.2013 Fiktio he A 5/40
03.07.2013 Fiktio he A 1/40
03.07.2013 Fiktio he A 1/40
04.07.2013 Selle de Royal he A 3/40
04.07.2013 Yksityistalli Hummingbird he A 1/30 78.871%
06.07.2013 Yksityistalli Hummingbird he A 5/30 75.698%
06.07.2013 Dahlgård he A 1/40
06.07.2013 Marike he A 3/50
09.07.2013 Fiktio he A 3/40
09.07.2013 Moana part breds he A 5/40
10.07.2013 Fiktio he A 1/40
10.07.2013 Marike he A 4/50
10.07.2013 Mewian Welsh he A 3/40
10.07.2013 Mewian Welsh he A 6/40
11.07.2013 Mewian Welsh he A 3/40
14.07.2013 Privas he B 1/30
15.07.2013 Kilpailukeskus Stewart he A 3/30
16.07.2013 Privas he B 4/30
17.07.2013 Kilpailukeskus Stewart he A 3/30
18.07.2013 Cannavaro he A (avoinna sh) 3/40
22.07.2013 Marike he A 1/50
23.07.2013 Marike he A 3/50
25.07.2013 Sinnesro he B 2/30
27.07.2013 Sinnesro he B 3/30
29.07.2013 Sinnesro he B 1/30
30.07.2013 Sinnesro he B 1/30
01.08.2013 Sinnesro he B 5/30

Tarinakisat koulu
31.01.2013 Hawrich Helppo A 16/18

VVJ, parivaljakoissa parina Harhakuvitelma (noviisi) tai Säkkikuvitelma (vaativa)
15 sijoitusta joista 6 voittoa
26.03.2013 RaPu noviisi yhdistetty parivaljakoille 1/2
29.03.2013 Kadotetut suomenhevoset Noviisi yhdistetty yksilöille 04/29
15.05.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 5/34
19.05.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 3/34
10.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 2/17
12.06.2013 Golden League Sporthorses vaativa yhdistetty parivaljakoille 1/11
15.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 2/17
18.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 3/17
19.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 3/17
20.05.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 1/34
22.05.2013 Suprant vaativa yhdistetty yksiköille 1/43
23.05.2013 Suprant vaativa yhdistetty yksiköille 1/43
26.05.2013 Suprant vaativa yhdistetty yksiköille 2/43
25.7.2013 Breandan vaativa yksilövaljakko, avoin 1/40
30.7.2013 Breandan vaativa yksilövaljakko, avoin 3/40

KERJ
8 sijoitusta joista 1 voittoa ja 1 CUP-sijoitus
13.03.2013 Taikakuun Kartano Tutustumisluokka 03/35
18.03.2013 Taikakuun Kartano Tutustumisluokka 03/35
20.03.2013 Taikakuun Kartano KERJ CUP Tutustumisluokka avoin 05/54 (21+23+02=046)
01.04.2013 Riihen ponitalli Tutustumisluokka 05/37
27.04.2013 Taikakuun Kartano Helppo avoin 04/50
28.04.2013 Taikakuun Kartano Helppo avoin 04/50
02.05.2013 Taavilan Suomenhevoset Helppo 02/40
04.07.2013 Fenton Helppo 01/30

Muut
28.02.2013 Koston Suomenhevoset, VSR Cup he A 7/82
31.03.2013 Koston Suomenhevoset, VSR Cup 100cm 4/64
02.06.2013 Jukola, MEJ 100cm 4/40

Valmennukset

14.03.2013 Estevalmennus, valmensi Nizza
Jo maneesiin saapuessani olin varma, että tänään homma tulisi olemaan vaikeampaa kuin aiemmin, siellä verrytteli laiskanpuolskea, jalat maata viistävä suomenhevonen, jonka ratsastaja koitti kaikin keinoin saada hevosta etenemään. Kasasin pikaisesti muutaman esteen. Pystyesteen, okserin ja ristikon, jotka sijoitin suhteutetuksi linjaksi. Verryttelyn päätyttyä selitin Lissulle päivän tehtävän, joka tulisi olemaan vain yksinkertaista estehyppelyä. Tarkoitus oli saada ori nostamaan jalkojaan. Aloitimme hyppäämisen ristikolla. Alkuun Stallari oli laiska ja jaksoi tuskin nostaa jalkojaan, joten puomit kolisi maahan. Pudistelin päätä ja neuvoin Lissua hieman, jonka jälkeen yritimme uudelleen. Ori liikkui hieman reippaammin ja pääsi puomien ylitse, vaikkakin hieman vaivalloisesti. Muutaman uusinta yrityksen jälkeen saimme Stallariin hieman vauhtia ja se liiteli ristikon yli vaivatta, joten siirryimme isompiin esteisiin. Stallari oli jo reippaampi ja puuskutti menemään varsin innostuneesti. Pysty ja okseri sujuivat hienosti, vaikka uusinta yrityksiä saikin ottaa useampaan otteeseen. Loppujen lopuksi kaikki sujui hienosti, vaikkakin ori saisi liikkua jo alusta asti reippaammin.

22.04.2013 Kouluvalmennus, valmensi narri
Suorastaan naurettavan kevyt valmennus, mutta kaipa näitäkin tarvitaan. Pääasiassa käyntiä, pysähdyksiä ja hieman ravia. Eli aiheena perustyöskentely ja perusasioiden hinkkaus. Alusta alkaen yritimme Lissun kanssa saada Stallarin liikkumaan kunnolla, mikä onnistui vähän vaihtelevasti. Ori ei madellut tapansa mukaan, mutta ei se kyllä reipasta menoakaan ollut ja Lissu sai käyttää kannuksia vähän turhankin ahkerasti.

Itse asiana oli tehdä siirtymisiä asteikolla seis-käynti-ravi. Heitin pallon Lissulle ja komensin ratsastelemaan ympäri ämpäri kenttää taivutellen, suoristellen, suuntaa vaihtaen ja mikä tärkeintä, näistä siirtymisiä tehden. Itse istahdin mukavasti kentän laidalle nalkuttamaan. Ja nalkuttaa sainkin, aina myötäämisestä pohkeiden terävyyteen. Osittain nalkutin totta kai ihan turhastakin, mutta mitäs Lissu ottaa minut valmentamaan! Stallaria ei taas voinut vähempää kiinnostaa meidän pikkutyttöjen touhuilu, mutta ori kuitenkin paransi loppua kohden.

Loppujen lopuksi siirtymiset suoriutuivat ihan kohtalaisesti. Lissu ei joutunut käyttämään apujaan liioitellusti, eikä Stallarilta kestänyt puolta kierrosta tehdä siirtymistä. Olisin toivonut - kuten aina - orilta vähän terävämpää reagointia, mutta Stallariksi tämä ei ollut lainkaan paha. Lissua taputin päälaelle, avut olivat kohdillaan ja sitkeys palkittiin, hevonen jopa hikosi!

06.05.2013 Valjakkovalmennus, valmensi narri
Heittäydyimme Lissun kanssa sekopäisiksi ja syvälle tuntemattomaan, pohjattomaan kouluun ja kokeilimme valjakkovalmennusta. Kumpikaan meistä ei ajamisen asiantuntija tässä mielessä ole, joten hyvin jännää meillä ainakin oli. Olin rakennellut jonkinnäköisen pikku tarkkuusradan Susirajan pellolle (kenttä oli liian pieni tähän hommaan) ja tarkoituksena oli mallailla valjakkokisojen tarkkuuskoetta siellä.

Stallari tuntuu toimivan kärryjen edessä paremmin kuin ratsuna, ehkä siksi, ettei sen selässä istu kukaan vaikka ei se selkeästi tästäkään innostunut. Onhan kärryjenkin vetäminen työntekoa ja Stallari kaikkein mieluiten vain kasvattaisi elintasomahaa laitumella välittämättä mistään muusta. Koska olemme luonteeltamme luovia hulluja, hyppäsin Lissulle groomiksi ja huutelemaan ohjeita. Pakko sanoa, että valmennus oli ehkä enemmänkin yritys-erehdys-naurukohtauslinjaa, mutta saimme Stallarista irti oikein vauhtiakin! Lissu oli kuskinpukilla sopivan skarppina ja sai orin tekemään erinomaisen suorituksen, sotanorsu teki tarkkoja, hyviä käännöksiä ja vauhtiakin oli hyvin.

Tätä pitäisi ehkä alkaa harrastaa enemmän, Lissu toimi kuskinpenkillä skarpisti ja oikein, Stallaristakin löytyi menohaluja ja pallot pysyivät paikoillaan muutamaa pikkuvirhettä lukuunottamatta.

15.05.2013 Estevalmennus, valmensi Tuovi H
Stallarin kanssa on turha haaveillakaan saavansa valmennuksesta huipputasoista, mutta tänään haaveet olivat korkealla. Olin rakentanut Susirajan kentälle estetehtävän metrin esteillä. Tehtävä oli sinänsä yksinkertainen, kolmen esteen sarja, kahden askeleen välein, mutta haasteena oli saada ne kaksi askelta, sillä hevoselle helpointa olisi hypätä kolmen askeleen välein. Verkaksi laitoin Lissun ja Stallarin hyppäämään vähän matalampia esteitä kaarevalla uralla.

Stallari ei pahemmin välittänyt nostella jalkojaan tai pidentää laukkaansa, vaikka Lissu teki selässä parhaansa. Kun esteet vain eivät meinanneet ylittyä kunnolla kävin hakemassa avuksi juoksutuspiiskan, vähän helpotusta ratsastajaraukalle. Kun pari kertaa Stallari oli saanut persauksilleen juoksutuspiiskasta ennen estettä alkoivat jalatkin tehdä muuta kuin laahata maata. Seuraavaksi olisikin tullut talikosta. Alkuun ori tuli, kuten oletettua, esteille kolmella askeleella. Vaikka hypyt olivat sinänsä hyviä eikä tempokaan ollut pahempi, halusimme saada tehtävän onnistumaan. Poikkeuksellisesti löin Lissulle käteen ensin kouluraipan, jolla vähän vauhdittaa menoa.

Aikansa tuumailtuaan Stallari totesi helpommaksi totella hyvällä, kun muutoin sai takamuksilleen kouluraipasta ja joutui tekemään kaikenlaista ylimääräistä keskellä kenttää. Lopussa näimmekin jopa hyviä askeleenpidennyksiä, esteet ylittyivät hyvin ja kolisematta ja kaksi askelta ei ollut mikään vaivalloinen suoritus. Emme hypänneet kuin pari kertaa molempiin suuntiin, jotta Stallarikaan ei kyllästyisi vaan voisimme lopettaa onnistumiseen.

21.05.2013 Estevalmennus, valmensi Tuovi H
Lissun ja Stallarin kanssa hypättäisiin tänään jumppasarjoja, tarkoituksena saada jotain eloa orin selkälihaksiin. Ja muihinkin lihaksiin, ei sen puoleen. Olin rakentanut kaksi matalaa jumppasarjaa kentälle, toisen toiselle pitkälle sivulle ja toisen lävistäjälle. Alkuverkka Stallarin kanssa sujui kuin täi olisi tervassa uiskennellut, ravissakin onnistuin kävelemään orin vierellä kiihdyttämättä vauhtia.

Lissu yritti selässä parhaansa mukaan herätellä oria, mutta tulokset eivät oikein vakuuttaneet. Että sellainen päivä tällä kertaa tällä merilehmällä. Luovuttaminen ei kuitenkaan täälläpäin maata sovi. Sitkeästi aloitimme harjoituksen, ja kyllä Stallarista saatiin esiin ainakin laukka ja hyppyjä. Harmi vain, että heti kun ori huomasi kyseessä olevan jumppasarja, se teki täydellisen seisokin esteiden väliin. Selkeästi on liian vaivalloista hypätä useampaa estettä peräkkäin, siinä kun joutuu jo tekemäänkin kropallaan jotain. Vaikka miten koetimme lobata, uhkailla ja maanitella oria (myönnetään, myös talikko käväisi apuvälineenä), hevosesta ei löytynyt juuri mitään yritystä.

Ei tätä kyllä voinut kehua ollenkaan. Lopuksi saimme Stallarin rämpimään jumppasarjojen yli välttävästi, ilmeisesti se totesi pääsevänsä takaisin syömään heti, kun tekisi edes jonkinlaisen suorituksen. Liikettä, hyppyä tai lihasten käyttöä ei orista kuitenkaan löytynyt ja sen kiinnostus oli selkeästi ihan muualla.

29.05.2013 Kouluvalmennus, valmensi narri
Joko Stallarilla oli tänään harvinaisen sotanorsuinen päivä, tai Lissun lobbaustaidot lopahtivat hetkellisesti. Niin tai näin, tämän päiväiset suoristusharjoitukset Stallarin kanssa osoittautuivat odotettua haasteellisemmiksi. "Pohje käy napakasti kiinni kyljessä, ei jää puristamaan, tuntuma suuhun, nosta sen pää sieltä polvista, raippa laulaa jos ei muuten toimi..." ja niin edelleen, heti alkuverkasta lähtien. Stallaria ei vain kiinnostanut tämä eikä mikään muukaan, mitä sen kanssa yritti tehdä.

Sotanorsun liikkuminen oli sulavaa kuin kolmesataakiloisen hylkeen, jolla silava valuu nahkakilpeä pitkin. Lissu yritti kaikkensa, kun tehtävänä oli ratsastella pääasiassa ravissa suoria uria eri paikkoihin, suoristaa hevonen ja tehdä askeleen pidennystä, uralle palatessa tietysti taivuttaa kunnolla ja palata normaalitempoon. Stallari laahautui eteenpäin sulokkaasti kuin merimakkara huolimatta kaikista taikatempuista, joita Lissu selässä teki tai joilla koetimme oria saada huijattua töihin. Käännöksissä Stallari ei meinannut taipua ollenkaan ja suorilla se jäi taipuneeksi, puhumattakaan temmosta. Orin normaalitempo oli rollaattorilla liikkuvan mummon luokkaa ja askeleen pidennys saattoi lähennellä jotain normaalin ravin tyylistä.

Tämän päivän valmennuksen kulussa ei juuri kehumista ollut, paitsi ehkä Lissun sinnikkyys. Stallarista ei saatu irti mitään sen tasoa vastaavaa, kyllähän tämäkin hevonen osaa jos vain viitsii..! Ensi kerralla potkimme sen kunnolla töihin, tästä ei tule mitään tällä menolla.

01.06.2013 Estevalmennus, valmensi Freetu
Wow, kun aikaisemmalle valmennettavalleni puhuin laahustavista hevosista, jotka jyräävät esteiden läpi jalkojaan nostelematta, niin tässä näyttäisi olevan juuri sellaisen perikuva. Jo alkuverkassa katselin ratsukon menoa miettien, mitä ihmettä oikein tulen tämän hevosen kanssa tekemään. Perinteisesti halusin ratsukoiden liikkuvan alkuverkassa pohkeen edessä ja omalla moottorilla. Stallarin kanssa sai tehdä todella lujasti töitä, että se saavuttaisi oman askelmerkkinsä. Narri oli päättäväinen ratsastaja, joka todella liikutti hevosta parhaansa mukaan, mutta parhaimmillaan saimme orin liikkumaan normaalissa tempossa, ylitemposta ei kannattanut hirveästi puhua. Verkkaesteillä kehotin narria nostamaan laukan ensimmäisen, matalamman esteen päältä ja jatkamaan laukassa seuraavalle kahdeksankymmentä senttiselle esteelle, hyppäsimme siis aluksi suhteutetulla välillä olevaa kahta estettä. Ensimmäisellä kerralla laukka ei noussut, ja Stallari kolautti puomit kertarytinällä alas. Varmaankin siitä hämmentyneenä narri ei vaatinut laukkaa tarpeeksi ja ori ravaili rauhassa seuraavalle esteelle pysähtyen sen eteen. Kehotin narria ottamaan muutaman askeleen pakkia, jonka jälkeen reipas eteneminen uudestaan koko suhteutetulle raipan kannustamana. Toisella yrityksellä laukka nousi esteen päältä, mitä edellytti erityisen topakat avut ja ärähdys. Myös toinen este sujui ongelmitta. Rataa hypätessä Stallari oli edelleen melko verkkainen, vaikka onnistuikin liikkumaan laukassa esteiden välillä ja ylittämään ne jotenkuten. Radalla oli pari pitempää suoraa, joiden aikana ratsukolla oli lupa päästellä reipasta laukkaa. Tässä kehotin narria myötäämään kädellä, kannustamaan raipalla ja antamaan orille oikeasti luvan liikkua niin lujaa kuin se pääsee. Alun neljän reippaamman laukka-askeleen jälkeen Stallarin vauhti hyytyi ja loppurata mentiin melko samanlaisissa tunnelmissa. Innarisarjalla, jossa siis kahden esteen väliin ei tule yhtään laukka-askelta, ratsukko oli pienoisissa vaikeuksissa. Stallari ei näyttänyt oikein välittävän toisesta esteestä näin pian perään ja kielsi niin yllättäen, että narri lähes tupsahti puomien sekaan, jotka olivat tippuneet esteeseen törmänneen hevosen seurauksena. Uudella yrityksellä kehotin narria valmistelemaan lähestymisen huolellisemmin ja entistä kovemmin ylläpitämään reippaampaa tempoa läpi sarjan. Tällä kertaa myös toinen este ylittyi, vaikkakin tipahtaneen puomin kustannuksella.

Ratsastajan lisäksi myös valmentaja taisi olla hiestä märkä tämän valmennettavan jälkeen, sen verran aktiivisesti maastakäsin olin hengessä mukana Stallarin liikutuksessa. Tämä ori ei todellakaan tarjoa helppoa elämää ratsastajalleen, onnistumisen kokemukset voisivat olla hieman helpomminkin tarjolla. Toisaalta erittäin mielenkiintoinen valmennettava eikä varmasti ole tylsä harrastuskaveri kotitallillaankaan. Kisoihin en kuitenkaan uskaltautuisi, mutta tämä nyt on vain yhden valmentajan mielipide.

06.06.2013 Kouluvalmennus, valmensi Tuovi H
Viime valmennus ei mennyt aivan putkeen, mutta narrin verkkailu ainakin sujui hyvin, ja Lissunkin testaillessa apuja läpi Stallari vaikutti huomattavasti yhteistyökykyisemmältä kuin viime kerralla. Aiheeksi olin valinnut perus laukannostot, joista oli tarkoitus saada aktiivisia ja teräviä ilman omituisia lönkyttelyvaiheita. Takaosa alle, selkä käyttöön ja edestä kevyeksi, nämä perinteiset, joskin realistiseksi tavoitteeksi asetimme vain hyvän laukannoston ilman lönkyttelyä.

Paljon paremmin tämänkertainen valmennus menikin, kuin edellinen. Laukannostot suoralla uralla olivat aluksi löysiä ja tuntihevosmaisia, mutta Lissun tehtyä töitä hiki päässä ne alkoivat pikkuhiljaa terävöityä. Loppuvaiheessa Stallari alkoi jopa tehdä lihaksillaan jotakin, vaikka peräänanto, kokoaminen ja selän käyttö jäivät yllätys yllätys jälleen haaveeksi. Suoralta siirryimme nostamaan laukkaa ympyrälle, mikä ei miellyttänyt oria lainkaan vaan se lönkytteli ravia kaula pitkänä eteenpäin. Pieni fuskaus meidän puoleltamme oli paikallaan, joten nostimme välillä laukkaa voltilla, minkä jälkeen Stallarille maistuivat laukannostot ympyrällä paljon paremmin.

Mitään huippuluokan hevosta emme saaneet ongittua esille, mutta loppuvaiheessa laukannostot olivat juuri sitä, mitä halusimme. Stallari nosti laukan ilman lönkyttelyä ja laukkasi kunnolla eteenpäin. Ori reagoi apuihin saman tien, eikä miettinyt kolmea kierrosta viitsiikö vai eikö. Lissun sitkeys palkittiin tällä kertaa, jatkakaa samaan malliin!

08.07.2013 Kouluvalmennus, valmensi narri
Stallari on päätynyt oikein tehokurssitukseen, kun se on tarkoitus saada kuntoon suomenhevoslaatuarvosteluun mennessä. Tai kunnossahan se on, kun on kisattu pitkin kevättä eikä nollakunnossa voi kisata, mutta pitäisi saada hevonen toimimaan. Niinpä otin asiakseni mennä härppimään Lissun ja Stallarin koulutreenejä valmentajan ominaisuudessa. Piti Lissu siitä tai ei. Aiheeksi valitsin takaosakäännöksen.

Emme jääneet odottelemaan Stallarin vastustelua, vaan aloitimme harjoitukset heti aivan liian vaikeilla tehtävillä. Vai miltä kuulostaa punkerolollon kanssa tehty piruettiharjoitus? Vaadimme orilta aikamme liikoja, minkä jälkeen siirryimme varsinaiseen tehtävään. Onneksi tämä hevonen on näin helposti huijattavissa! Lissun piti ratsastaa ravissa uraa pitkin, reippaassa temmossa, kääntää jostian kohti keskelle, suoristaa, koota, pysähtyä ja suorittaa oikeaoppinen takaosakäännös. Kun orilta oli alkuun koetettu pyytää ylimaallisia asioita, sen helpotuksen oikein näki ja sitä pystyi kuvailemaan, kun siirryttiin helpompiin tehtäviin. Jess, Stallari on tyhmä eläin!

Mikään kansainvälisten luokkien ratsu ei Stallari ollut, eikä se tule olemaankaan, mutta tämänkertainen valmennus oli kyllä ehdottomasti paras hetkeen, Stallarilla on ollut hyvä viikko Lissun kanssa. Ori suoritti pyydetyt tehtävät suhteellisen vaivattomasti, vaikka takapäätään se olisi edelleen saanut käyttää enemmän. Laiska ja mukavuudenhaluinen hevonen, minkäs teet ja perslihasten käyttö on työtä. Vaan jos tämä meno jatkuu, Stallaristahan tulee vielä kunnon kilparatsu!

Päiväkirja

Päiväkirjaan

Hoito-ohjeet

Päiväjärjestys
maanantai: verryttelyä sileällä
tiistai: puomeja / esteitä
keskiviikko: puomeja / esteitä
torstai: koulua
perjantai: vapaa
lauantai: koulua
sunnuntai: maasto (ratsain tai ajaen)

Hoito- ja loimitusohjeet
Fleeceloimi ajolenkin jälkeen jos hikinen.

Varusteet
Ratsastaessa yleissatula, kolmipalat, tavalliset suitset (alaturpahihna), hypätessä martingaali.
Ajoon normikamppeet.