Kuvagalleria










Kuvien © Hemmelhorst
virtuaalihevonen, a sim game horse

Ulkoasun © Hanna K.
Otsikon kuvien © Janette H.
13.01.2014 päättyi Holistin maallinen taival tamman otettua ja juostua jäihin, joihin tamma hukkui pelastusyrityksistämme huolimatta. Jäämme kaipaamaan idioottiratsuamme ristiriitaisin tuntein; jotain näin typerää me Holistilta odotimmekin.

My Lover Anarchy VH13-044-0090

My Lover Anarchy "Holisti" kasv. Susiraja
holstein, tamma om. Susiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
167cm, ruunikonkimo, ei merkkejä ei hoitajaa
17v, s. 02.03.2013, satunnainen (4v 21.04.2013) pomppija; he A / 160cm / 130cm

Uskomatonta, mutta totta, tämä toisen linjan kauhuinnostuspöljäkkeemme meni ja sai 25.12.2013 ERJ-I:n pistein 110p. Olemme todella ylpeitä pöljäkkeestämme!

Luonnekuvaus

Holisti muistuttaa suorastaan pelottavan paljon emäänsä Narkkia, eikä lainkaan hyvällä tavalla. Loistava estetamma, mutta siihen ne hyvät ominaisuudet holsteinissa jäävätkin. Tamma on tasan yhtä innoissaan kaikesta - etenkin esteistä - kuin emänsäkin, mutta siihen päälle siltä tuntuu puuttuvan kokonaan itsesuojeluvaisto. Sen lisäksi se on onnistunut perimään isältään kyvyn innostua kaikesta kuin pikkuvarsa, mikä ei jäänyt pikkuvarsa-aikaan. Holisti ei ymmärrä, että sille voi käydä huonosti jossain tempauksessa (ja tätä menoa todennäköisesti sille vielä käykin huonosti) vaan se pömeltää menemään aina kohti uusia seikkailuja häntä tötteröllään, korvat hörössä ja silmät loistaen, oli se seikkailu sitten kotona treenattava esterata tai maailmanloppu. Ei väliä, Holisti haluaa mukaan tässä ja nyt!

Mikäli haluaa hetken rauhan hoitotilanteissa Holistille naru päitsiin kiinni ja naru kaualle, koska kiinnisidottuna Hoisti saattaa saada sätkyn. Hetken rauha tosin on Holistin kanssa suhteellinen käsite, tamma on kun järkyttävän energinen ja menevä myös hoitotilanteissa ja on ihmeellistä, miten hevonen jaksaakaan innostua niin paljon kaviokoukusta. Holistin kanssa värkkääminen meinaa olla aikaavievää hommaa vaikka kuinka olisi reipas ja tehokas, tamma kun on itse niin sähikäistä ja täpinöissään ettei se malta olla hoidettavana kuin pikku pätkiä kerrallaan, sitten pitää taas pyöriä ja hyöriä.
Talutettavana holstein on siitä ärsyttävimmästä päästä, Holisti kun on hyvin todennäköisesti jo kirmannut auringonlaskuun siinä kohtaa kun taluttajansa miettii tarhalle menoa. Tamman kanssa saa olla tarkkana ja jämäkkänä, että Holisti edes suurin piirtein kävelee eikä vain rieku ja pörrää ympäriinsä.

Kun pitäisi tehdä töitä Holistin keskittymiskyvyn rippeetkin karkaavat Kanarialle ja energisyys kohoaa potenssiin 100. Holstein on jollain kurin saatu koulittua helppo A -tasoiseksi, mitä ei todellakaan uskoisi pää pystyssä koikkelehtivasta ja joka suuntaan koheltavasta tammasta. Koulupuoli ei muutenkaan ole Holistin alaa, se ei jaksa innostua väistöjen hinkkaamisesta tai vastaavasta, eikä tamma ole mitenkään näyttävä tai karismaattinen kouluratsu muutenkaan.
Esteillä Holisti on parhaimmillaan ja pahimmillaan. Se ei pelkää esteitä eikä mitään muutakaan, eikä siis ymmärrä varoa mitään. Holisti hyppää joka ikinen kerta, myös silloin kun on vaarassa joutua esteen sekaan tai uhkana on kieriä kuperkeikkaa huono alastulon vuoksi. Tamma kyllä osaa, se ei vain malta, joten ratsastajan tulee olla hyvähermoinen ja osaava jotta Holistin saa millään tasolla kuulolle. Silloin kun Holistin saa kuulolle ja toimimaan se on 160cm ratojen tykki ja ruusukehai, mutta jos tammalla on aivan oma meno päällä ei kannata hypä edes kavalettia. Esteet saavat Holistin kerta toisensa jälkeen innostumaan ja kuumumaan, ja jollei tammaa osaa käsitellä ja kanavoida sitä energiaa tuloksena on aika varma katastrofi.

Jo Holistin saaminen koppiin on oma operaationsa, se innostuu aivan totaalisesti jo trailerin nähdessään. Vaihde vippaa saman tien kutoselle ja kierrokset kohoavat viiteentuhanteen, kun tamma huomaa pääsevänsä jännittävälle matkalle. Se yhdistettynä holsteinin kykenemättömyyteen a) pelätä mitään ja b) käsittää oma kuolevaisuutensa on varsin tuhoisa yhdistelmä sekä tamman terveyden, että kanssaolijoiden terveyden kannalta. Puhumattakaan trailerista. Yhdellätoista kerralla kymmenestä Holisti onnistuu irrottautumaan taluttajalta ja rymistelemään koppiin aivan itsekseen, jolloin se ensin törmää väliseinään ja sitten etupuomiin.
Tilanne ei ainakaan yhtään parane kisapaikalla, sillä Holistille menee suoraan päähän kisapaikkojen jännitys, kiire, hälinä ja kaikki muut hevoset. Se on tavallistakin intopiukeampi, hyppii, loikkii ja säntäilee ympäriinsä. Ratsastajalla ja kumpaakin puolta kuolaimissa ja suitsissa roikkuvilla avustajilla on täysi työ ensin varustaa hevonen ja sitten saada se suunnilleen turvallisesti verkka-alueelle, jolloin se voi pömeltää ja loikkia vielä vähän lisää. Holisti on onnellisen kuuro kaikille avuille, se menee oikeaan suuntaan jos sattuu menemään ja oikeaa askellajia, jos se sattuu olemaan kirahvilaukka.

Jos Holisti vetään verkassa ihan omaa show'taan, niin radalla se vasta pistääkin näytöksen pystyyn. Tamma on niin innoissaan, että voisi hyvinkin kuolla innostukseensa ja vetää ympäri rataa pää viidentenä jalkana jo ennen, kuin on saanut siihen luvan. Esteet saavat sen täysin pois tolaltaan, mutta toisin kuin emänsä tapauksessa eivät pelosta, vaan silkasta intopiukeudesta. Jos holsteinia onnistuu hillitsemään niin kauan, että saa lähtöluvan voi rata olla mitä tahansa pomppupallonäytöksestä kiitolaukkaesitykseen, Holisti loikkii, hyppii ja pomppii ympäriinsä, saattaappa se jossain välissä hypätä jopa oikean esteen ylitse. Ei ole harvinaista, että radalta löytyy loppujen lopuksi itkua vääntävä ratsastaja ja ympäriinsä yksinään hyppelehtivä Holisti, jonka kiinnisaamiseen pitää käyttää kaikkien toimihenkilöiden, ratsastajien ja hoitajien lisäksi vielä puolet yleisöstä.

Sukutaulu & -selvitys

i. The Dawn
YLA2, ERJ-I, KRJ-II
holst, trn, 170cm
ii. Quirro
evm
iii. Question 1
evm
iie. PP Neon
evm
ie. Lisbeth Girl
evm
iei. Aron
evm
iee. Lisa-Ann
evm
e. Anarchy in UK
YLA2, ERJ-I
holst, mkm, 163cm
ei. Bacteria Hysteria
evm
eii. Evil Doctor Heighl
evm
eie. The Littlest Outlaw
evm
ee. Teatime R!ot
evm
eei. Thadeus Raoul
evm
eee. Freaky Friday
evm
Sukuselvitys:

Quirro oli ehdottomasti sukunsa monitaituri. Sillä kilpailtiin vaativalla tasolla niin esteillä kuin koulussakin, eivätkä maastoesteetkään olleet temppu eikä mikään. Orin saattoi myös laittaa kärryjen eteen kopsuttelemaan. Kaunis, suurikokoinen ruunikon värinen ori keräsi ihmisten mielenkiinnon ulkomuodollaan ja palkittiinkin näyttelyissä useaan otteeseen. Valitettavasti ratsastusmenestyksensä puolesta ori ei ollut ihan kärkikahinoissa mukana. Se saattoi sijoittua helposti, mutta koskaan se ei ollut huipulla, mikä puolestaan saattoi johtua siitä, ettei sen omistaja osannut täysin valita, mihin heidän olisi kannattanut panostaa. Ulkomuotonsa takia Quirro sai kuitenkin monta kymmentä jälkeläistä, joista melkein kaikkien kohdalla osattiin valita joko este- tai kouluratsastus. Jälkeläisiä ori siis jätti vaikuttamaan molempiin lajeihin.

Question 1 oli 169cm korkea ruunikko ori, joka kumma kyllä oli täysin estepainotteisesta suvustaan huolimatta koulupainotteinen hevonen. Orin suvun painotukset eivät kumminkaan näyttäneet häiritsevän Question 1:n sijoituksien keräämistä, vaan melkeinpä olisi voinut uskoa orin olevan täysin koulupainotteisen suvun jälkeläisiä. Harmi vain, että vaikka ori kuinka menestyi kouluratsastuksen saralla, ei sen omistaja herraa vienyt ikinä kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, sillä hän pelkäsi estepainotteisen suvun laskevan pisteitä liikaa. Niinpä Question 1 sai tyytyä ainoana niin sanottuna isona saavutuksenaan kantakirjauksen kolmanteen palkintoon.

PP Neon oli tummanruunikko, 170cm korkea holstein tamma, jonka painotuslaji oli esteratsastus, ja jossa tamma olikin erittäin hyvä. Sijoituksia nimittäin sateli tasaiseen tahtiin lähestulkoon jokaisista kisoista joihin PP Neon vain ilmoitettiin ja tamma tunnettiinkin todella hyvin kotimaansa esteratsastuspiireissä. Kun tuli aika, että PP Neon siirtyi kokonaan jalostukseen, oli tamman kasvattaja hyvin katkera siitä, ettei hän saanut ainuttakaan varsaa omistukseensa tästä estetykistä. Kumminkin, koska jälkeläisiä syntyi yhteensä vain kolme kappaletta, oli ymmärrettävää että niiden kotien valintaan piti käyttää hyvin paljon aikaa ja harkintaa. Näistä kolmesta varsasta ainoastaan yksi jäi PP Neonin kotimaahan Isoon-Britanniaan ja kaksi lähti jalostus- ja kisakäyttöön Saksaan eräälle menestyneelle holsteintallille.

Lisbeth Girl oli brittiläisen Winstonin tilan paras siitostamma. Tammalla kilpailtiin sen nuoruusvuosina grand prix -tason esteradoilla ja se saavuttikin Euroopassa muutaman erittäin arvokkaan voiton, mikä johti sen varsojen suureen kysyntään. Tummanruunikko tamma oli kilpailutauolla sen saadessa pari varsaa, mutta teki paluun kilparadalle kaksitoistavuotiaana. Lisbeth ei kuitenkaan enää ollut niin terävässä iskussa kuin se joskus oli ollut, joten uran jatko jäi lyhyeksi. Tamma kuitenkin sijoittui kotimaansa arvostetuimmassa kilpailussa, minkä takia tamman jälkeläisten arvo oli edelleen huipussaan. Winston jätti tammasta itselleen yhden tammavarsan suvun jatkeeksi, mutta muut kymmenen varsaa menivät kuin kuumille kiville.

Aron oli 167cm korkea ruunikko holstein ori, joka kilpaili todella tiheällä tahdilla painotuslajissaan esteratsastuksessa. Koska kisatahti oli tiheä, tuli myös sijoituksia kerättyä nopeaan tahtiin, mutta oli liian paljosta rasituksesta myös haittaa. Aron nimittäin joutui jäämään kisaeläkkeelle jo 10-vuoden iässä, sillä sen jalkojen lihakset olivat niin kuluneet liian tiheästä kilpailurytmistä. Tämä laskettiin orin silloisessa asuinmaassa Saksassa eläinrääkkäysrikokseksi ja niinpä Aronin kasvattaja pakkolunasti orin takaisin omistukseensa Isoon-Britanniaan ja jätti orin varhaiselle siitoseläkkeelle. Ori saikin kasvattajansa omistuksessa kymmenen kappaletta hyvin menestyneitä varsoja, joiden omistajat voivat varmasti olla ylpeitä hevosistaan.

Lisa-Ann oli mustanruunikko, 168cm korkea holstein tamma, joka oli kyllä esteratsastuspainotteinen, mutta jolla ei ikinä monessakaan kisassa käyty pyörähtämässä. Lisa-Annin omistaja oli nimittäin sitä mieltä, että tammalla oli jalostusarvoa tarpeeksi jo pelkän sukunsa perusteella, joten mitä sitä suotta kisoja kiertämään turhaan. Ihan väärässä tuo tamman omistaja ei kumminkaan ollut, sillä Lisa-Annin varsat olivat todella kysyttyjä sen suhteellisen harvinaisen ja hyvän suvun vuoksi, mutta yleensä ostajaehdokkaat katosivat kun saivat kuulla varsojen hinnan. Varsoja tälle tammalle syntyikin loppujen lopuksi viisi kappaletta, joista kolme vietti kasvattajansa luona hyvän tovin luovutusiän jälkeenkin.
Isänisä ja isänemä © Sanchez, loput tähän asti © *lumienkuli*.

Bacteria Hysteria, 166cm korkuinen musta estetykki ei nimestään huolimatta ollut sen enempää hysteerinen kuin bakteerinenkaan, bakteerikammosta puhumattakaan. Saksassa kasvatettu ja Hollantiin myyty ori kisasi 160cm ratoja, kävi muutamissa kenttäkilpailuissa ja kelpo kisauran päätteeksi jatkoi hyvää työtä jalostusorina. Bacteria Hysterian varsoja löytyy este- ja kenttäradoilta, suurin osa on puoliverisiä, ratsuponijälkeläisiä on parikymmentä.

Evil Doctor Heighl taas oli nimensä mukaisesti ilkeä. 166cm korkea rautias holsteinori oli häijy, ilkeä, hampaitaan ja kavioitaan alati esittelevä esteori, jolla kuitenkin oli kapasiteettia aina 170cm esteisiin asti. Osaava ori kisasi ensin Saksassa, 8-vuotiaana se siirtyi Belgiaan ja lopulta 17-vuotiaana Hollantiin ja sitä kautta takaisin Saksaan, minne se jäi viettämään siitosorin lokoisia päiviä. Evil Doctor Heighl jätti yllättävän vähän puoliverivarsoja, suurin osa sen jälkeläisistä on ratsuponeja.

The Littlest Outlaw, 160cm korkea musta, sukkajalkainen holsteintamma, oli mitä kaunein ilmestys ja lempeäluontoisin tapaus - vähän turhankin lempeä ja pehmeä. Vaikka osaamista oli (vaA/150cm) niin kilpailuhalu loisti poissaolollaan, tammasta ei yksinkertaisesti ollut kisaratsuksi, se kyllä sijoittui muttei voittanut, klassinen "ikuinen kakkonen". The Littlest Outlaw oli kuitenkin muutoin näppärä pakkaus, vielä hyväsukuinen sellainen, joten tammalla tehtiin kahdeksan varsaa, kaikki emäänsä luonteikkaampia tapauksia.

Teatime R!ot oli ainakin yhtä paha häslä ja hermokimppu kuin Narkkikin. 161cm korkea mustankimo holsteintamma oli kyllä osaava (vaB/160cm), mutta tämä saksalais-brittiläisen yhteistyöjalostuksen tulos ei koskaan saavuttanut kilpakentillä muuta kuin pahennusta kohkatessaan sinne ja tänne. Kun kilpaurasta ei tullut mitään tamma myytiin, ja ikävä kyllä uusi omistaja ajatteli varsottamisen rauhoittavan tamman luonnetta. No, ei rauhoittanut, ja tuloksena oli entistä kohkaavamman tamman lisäksi sen taulapäävarsa - Narkki. Teatime R!ot onnistui tappamaan itsensä silkkaan säikähdykseen nähdessään yli lentävän sorsan.

Thadeus Raoul, 165cm korkea rautias, läsipäinen xx-ori, oli helposti kuumuva, äkäinen kenttäratsu, joka kisasi vaativissa kenttäluokissa vaihtelevalla menestyksellä. Kovasuinen, uppiniskainen ja hankala ori ei aina pelannut yksiin ratsastajansa tai kenenkään muunkaan kanssa, mutta aina joku mainetta ja hyvää kisaratsua halajava halusi kivuta Thadeus Raoulin selkään koettamaan onneaan. Luonteensa vuoksi ori ei ollut erikoisen suosittu jalostusori, jälkeläisiä kertyi parikymmentä, pääasiassa puoliverisiä.

Freaky Friday oli täysin nimensä mukainen tapaus. 160cm korkea mustankimo holsteintamma oli kaunis, mutta fiksuksi sitä ei voinut parhaalla tahdollakaan sanoa, tamma oli tyhmä kuin saapas, säikky kuin mikäkin, täysin epälooginen ja muutenkin korviensa väliltään kyseenalainen yksilö. Tammasta ei koskaan tullut harrasteratsua kummempaa - jalkoihinsa alituiseen sekoavasta tammasta ei juuri ratsuksi ollut - vaikka molemmat sen vanhemmista olivat osaavia kilpahevosia. Freaky Friday vaihtoi kotia usein, ja tamman viimeinen omistaja oli kovasti sitä mieltä, että jokainen tamma kannattaa varsottaa ja mahdollisimman hyvillä oreilla. Freaky Friday teki kolme varsaa, kaikki enemmän tai vähemmän onnettomia tapauksia..

Jälkeläiset

Holisti ei ole tarjolla jalostukseen.

Syntynyt Varsan nimi Isä Omistaja
15.06.2013 holst-t. Flirting With Anarchy i. Roquefort PB om. Susiraja
01.08.2013 holst-o. Skitsystem i. Hayes Bay om. Susiraja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuunottamatta tarinakisoja jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Kilpailukalenteri:
ERJ
55 sijoitusta joista 12 voittoa
04.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
04.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
05.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
09.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
09.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 5/30
11.05.2013 Kisakeskus Weldon 160cm 4/30
12.05.2013 Kisakeskus Weldon 160cm 5/30
14.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
14.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
14.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
15.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 3/30
15.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
15.05.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
15.05.2013 Kisakeskus Weldon 160cm 4/30
29.05.2013 Nonshein 160cm 2/30
30.05.2013 Nonshein 160cm 4/30
31.05.2013 Dark Side Trakehners ERJ Cup 160cm 12/180
07.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
10.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
22.06.2013 Cirion Stud 160cm 1/30
26.06.2013 Cirion Stud 160cm 4/30
26.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
27.06.2013 Cirion Stud 160cm 2/30
27.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
27.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
27.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 5/30
30.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
30.06.2013 Cirion Stud 160cm 3/30
01.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 3/30
02.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
02.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
02.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 3/30
02.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 5/30
02.07.2013 Cirion Stud 160cm 5/30
02.07.2013 Cirion Stud 160cm 5/30
04.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
04.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
04.07.2013 Cirion Stud 160cm 3/30
05.07.2013 Cirion Stud 160cm 2/30
07.07.2013 Cirion Stud 160cm 4/30
07.07.2013 Cirion Stud 160cm 1/30
09.07.2013 Cirion Stud 160cm 3/30
11.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
14.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
15.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
16.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 5/30
18.07.2013 Kasu ponies 160cm 2/30
19.07.2013 Kasu ponies 150cm 3/30
20.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm 5/30
20.07.2013 Cirion Stud 160cm 3/30
20.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 5/30
21.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 3/30
22.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
23.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 5/30
25.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
31.12.2013 Dark Side Trakehners ERJ Cup 150cm 3/157

KRJ
00.00.0000 Paikka Luokka 00/00
00.00.0000 Paikka Luokka 00/00

Muut
00.00.0000 Paikka Luokka 00/00
00.00.0000 Paikka Luokka 00/00

Valmennukset

19.06.2013 estevalmennus, valmensi daria
Holisti liikkui reippaasti eteenpäin kun lämmittelit sitä, tamma oli hyvin energisen näköinen ja yrittikin tarjota laukkaa useampaan otteeseen. Teitte aluksi paljon siirtymisiä ja pysähdyksiä jotta olisit saanut Holistin kunnolla avuille. Lämmittelyhypyt otitte ristikko-pysty sarjalla, ensimmäiset hypyt olivat aivan liioiteltuja. Rauhoittelit tammaa ja jäitte hetkeksi pääty-ympyrälle. Rakensin jumppasarjan toiselle pitkällesivulle, jota saittekin tulla seuraavaksi. Ensimmäisellä kerralla Holisti oli liian innoissaan ja kopautteli ahkerasti jalkojaan esteisiin mutta puomien putoamiselta säästyttiin tällä kertaa. Tulitte jumppasarjaa vielä muutamia kertoja ja huomautinkin sinua vauhdin säätelystä, sarjalle ette saaneet tulla liian lujaa jotta Holisti keskittyi hyppäämiseen eikä esteiden yli juoksemiseen. Nyt yhteistyönne alkoikin sujua paremmin ja selvisitte jumppasarjasta oikein mallikkaasti. Tässä välissä piditte pienen käynti tauon, jonka aikana rakensin pystyn sekä trippelin. Pystyltä tuli kääntyä jyrkästi trippelille, vauhtia ei saanut olla liikaa jotta lähestyminen onnistuisi. Arvasin että tämä olisi teille hankalaa ja ensimmäiset kerrat epäonnistuivatkin, nähtiin muutama kieltäytyminen sekä esteen ohitus. Saitte lopulta myös muutamia onnistuneita hyppyjä joihin olimme molemmat tyytyväisiä, tähän päätimmekin valmennuksen.

17.07.2013 estevalmennus, valmensi *lumienkuli*
Olin lupautunut pitämään estevalmennuksen narrille ja hänen ratsulleen Holistille 160cm esteillä ja koska tamman pelokasta emää olin valmentanut aikaisemmin, pelkäsin odottaa mitä olisi edessä. Pian sen jälkeen kun olin saanut esteet koottua loppuun, ilmestyi ratsukko maneesiin ja varsin pian huomasin Holistin olevan erittäin innostunut tapaus. Tamma nimittäin steppaili innokkaasti paikallaan sillä välin kun kävimme narrin kanssa valmennuksen kulun pääpiirteittän läpi, tamman steppailusta ei olisi ihan heti uskonut ratsukon jo suorittaneen alkulämmittelyitä mutta uskottava se oli kun narri niin sanoi. Kun olimme käyneet kaiken tarpeellisen läpi, pyysin ratsukkoa siirtymään radalle jotta valmennus itsessään voisi alkaa. Holisti lähti heti liikkeellelähtö käskyn saatuaan kovaa vauhtia kohti esteitä ja hetken aikaa pelkäsin ratsukon törmäävän suinpäin ensimäiseen esteeseen, mutta onneksi narri kerkesi antamaan hyppyavut juuri ajoissa ja este ylittyi hienosti. Seuraavaakin estettä kohti mentiin ihan yhtä vauhdilla ja tässä vaiheessa oli pakko muistuttaa narria pidätteistä jottei vauhti pääsisi nousemaan liiallisuuksiin. narri saikin hidastettua Holistin vauhtia jonkin verran ja seuraavat pari estettä ylittyivät erittäin hienosti, kunnes tamma alkoi taas nostamaan kierroksia. Tällä kertaa narri ei saanutkaan ratsuaan ajoissa hidastamaan, eikä kerennyt antaa hyppyapuja ajoissa joten juuri ennen estettä narri joutui tekemään äkkikäännöksen, jonka seurauksena ratsastaja tipahti maahan ja Holisti pääsi jatkamaan matkaansa vapaana. Onneksi narria ei kumminkaan sattunut pahasti ja lähdin itse auttamaan narria Holistin kiinniottamisessa. Suhteellisen pitkä aika siihen kuluikin, että tamma saatiin kiinni sillä se selkeästi nautti vapaudestaan ja ei olisi halunnut jäädä kiinni ollenkaan. Kun Holisti saatiin vihdoin ja viimein kiinni, kipusi narri rohkeasti takaisin selkään ja koko esterata aloitettiin alusta. Tälläkin kerralla Holistilla oli vauhtia vaikka muille jakaa, mutta onneksi narri sai huomattavasti paremmin hallittua ratsunsa ilmeisesti putoamisesta viisastuneena. Radan esteet ylittyivätkin siis vauhdilla, mutta silti yhtään virhepistettä ei tullut ja koska valmennus oli mennyt jo hieman yliajalle, päätettiin että loppuverryttelyt olisi hyvä aloittaa tässä vaiheessa. Tämän valmennuksen perusteella voisin suositella tälle ratsukolle hieman pidempää alkulämmittelyä, jotta Holisti saisi kulutettua edes osan ylimääräisestä energiastaan ennen esteille siirtymistä. Muuten suosittelen jatkamaan normaalia treenausta kotioloissakin, jotta narri osaa paremmin varautua Holistin temppuiluihin.

Päiväkirja

Päiväkirjaan

Hoito-ohjeet

Päiväjärjestys
maanantai: koulua
tiistai: koulua + puomeja
keskiviikko: vapaa
torstai: esteitä
perjantai: koulua
lauantai: parillisilla viikoilla esteitä, parittomina puomeja
sunnuntai: vapaa

Hoito- ja loimitusohjeet
+10 astetta: 2 toppaloimea, 6h tarhassa
+5 astetta: 2 toppaloimea, alusloimi, 6h tarhassa
0 astetta: 2 toppaloimea, alusloimi, 5h tarhassa, fleeceloimi sisällä
-5 astetta: 2 toppaloimea, alusloimi, 5h tarhassa, fleeceloimi + kaulakappale sisällä
-10 astetta: 2 toppaloimea, alusloimi, 3h tarhassa, tallitoppaloimi sisällä
-15 astetta: ei ulos, 2 fleeceloimea ja tallitoppaloimi sisällä
-20 astetta: ei ulos, fleeceloimi + kaulakappale ja 2 tallitoppaloimea sisällä
-25 astetta: se saletisti kuolee

Sisällä aina vähintään vohveliloimi.
Tarhaillessa jännesuojat joka jalkaan.
Tarhataan yksin.
Ei melassivettä, ettei liho!
Jalat kylmätään aina liikutuksen jälkeen.

Varusteet
Sileällä koulusatula, pehmustettu vyö, kanget tai englantilaiset suitset (alaturpis!) olympialla ja kaksilla ohjilla, sävy sävyyn huovan kanssa pintelit joka jalkaan.
Hypätessä estesatula, lampaankarvaromaani ja panssarivyö, meksikolaiset suitset pelhamilla, kahdet ojat, rintaremmimartingaali, korvahuput, jännesuojat joka jalkaan.
Maastoon samat varusteet kuin hypätessä + häntä pintelöidään.